Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απογοήτευση δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
  • [02] Επιστροφή της Αμμοχώστου, ζητά ο Δ.Χριστόφιας
  • [03] Προηγείται ο Κομορόφσκι στην Πολωνία
  • [04] Συναγερμός για βόμβα στο Τζ.Φ.Κένεντι
  • [05] Γέφυρα του 'Ορεσουντ: Ένα πείραμα που στέφθηκε με επιτυχία
  • [06] "Τεστ αντοχής" στις τράπεζες
  • [07] Στο ΣτΕ για τις ταμειακές
  • [08] Περικοπές εως 40%
  • [09] Παραιτήσεις στη Γαλλία
  • [10] Υπογράφει ο Γκοβού

  • [01] Απογοήτευση δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

    Απογοητευμένοι είναι οι Έλληνες απέναντι στο πολιτικό σύστημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων, που δημοσιεύθηκαν στις κυριακάτικες εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΟ ΠΑΡΟΝ». Το Ασφαλιστικό, δε, δείχνει να διχάζει τους πολίτες, καθώς σε υψηλό ποσοστό κρίνουν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «αναγκαίες, αλλά άδικες», ενώ εντυπωσιακή είναι η άνοδος της αδιευκρίνιστης ψήφου, στο υποθετικό σενάριο αυριανών εκλογών.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που πραγματοποίησε για την εφ. «ΤΟ ΒΗΜΑ» η εταιρεία Κάπα Research, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49,4%), χαρακτήρισαν τις ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού αναγκαίες, πλην όμως, από αυτούς 35,2% τις αξιολογούν ως «αναγκαίες» και ταυτόχρονα «άδικες» και 14,2% τις κρίνουν ως «απαραίτητες». Σε ποσοστό 29,9% πιστεύουν ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να αποσυρθούν τώρα, με ποσοστό 19% των πολιτών να τα θεωρούν «καταστροφικά».

    Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, αν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, σε ποσοστό 23,4% απάντησαν πως θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 15,6% ΝΔ, 6,7% ΚΚΕ, 4,1% ΛΑΟΣ, 2,3% ΣΥΡΙΖΑ, 7,8% άλλο κόμμα. Η αδιευκρίστη ψήφος έφτασε το 40,1%.

    Επιπλέον, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους (82,9%) εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετοι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ σε ποσοστό 64,1% δηλώνουν πως οι συνθήκες για τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων δεν είναι ώριμες.

    Στη δημοσκόπηση της εταιρείας RASS, για λογαριασμό της εφ. «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», και στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται και πάλι να «προκρίνουν» την αδιευκρίνιστη ψήφο (28,2%). Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 24,7%, η ΝΔ με 19,3%, το ΚΚΕ με 7,8%, ο ΛΑΟΣ με 4,9, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,3% και άλλο κόμμα με 3,4%. Σε ποσοστό 79% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι τα μέτρα, που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης, έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους, ενώ 77,2% εκτιμούν πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.

    Εξάλλου, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση δηλώνουν απογοητευμένοι από την εικόνα των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, σημειώνοντας ότι η γνώμη τους έχει χειροτερέψει, σε ποσοστό 49% για τον Γ. Παπανδρέου και σε ποσοστό 31,1% για τον Αντ. Σαμαρά.

    [02] Επιστροφή της Αμμοχώστου, ζητά ο Δ.Χριστόφιας

    Ο Κύπριος Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, κάλεσε την Τουρκία να επιστρέψει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου (Βαρώσια) και σε αντάλλαγμα «η Κυπριακή Δημοκρατία θα ξεπαγώσει κάποια από τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Το μήνυμα έστειλε ο κ. Χριστόφιας στην Άγκυρα, μέσω του Τούρκου διαπραγματευτή, Εγκεμέν Μπαγίς, με τον οποίο είχε συνομιλία πριν από λίγες ημέρες, στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

    «Η Τουρκία δεν πρόκειται να αφεθεί να προχωρεί απρόσκοπτα στην ενταξιακή της πορεία, αλλά θα βρίσκει συνεχώς μπροστά της το άλυτο κυπριακό πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε: «Αν αποδεχθεί την πρόταση για την Αμμόχωστο και παραδοθεί η πόλη στα Ηνωμένα Έθνη, μπορεί να ανοίξει το λιμάνι, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Σε ό,τι αφορά το θέμα των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο Κύπριος Πρόεδρος επισήμανε ότι αν η τουρκική πλευρά προσέλθει με αλλαγμένη νοοτροπία, υπάρχει δυνατότητα λύσης έως τον Δεκέμβριο.

    «Εάν η Τουρκία αποφάσισε ότι είναι καιρός να λυθεί το Κυπριακό και δεν παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια, τότε θα υπάρξει αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, τονίζοντας μάλιστα, ότι «πολλές βασικές πτυχές του προβλήματος δεν έχουν ακόμα συζητηθεί, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να προχωρήσει μπροστά με όλα τα υπόλοιπα και να μείνει μόνον το κεφάλαιο της Ασφάλειας».

    Υπογράμμισε, τέλος, πως «η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθότι βρίσκεται λίγο πριν από δημοψήφισμα, σε ανοικτό πόλεμο με τους Κούρδους, ενώ τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος μειώνονται».

    [03] Προηγείται ο Κομορόφσκι στην Πολωνία

    Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος στην Πολωνία Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι επέκτεινε το προβάδισμά του, με 52,6%, στις χθεσινές προεδρικές εκλογές στη χώρα, με βάση το 95% των καταμετρημένων ψήφων, ανακοίνωσε σήμερα τα ξημερώματα η κεντρική εφορευτική επιτροπή.

    Ο δεξιός αντίπαλός του Γιάροσλαβ Καζίνσκι έπεται με 47,4% των ψήφων, τόνισε η ίδια πηγή. Η επιτροπή ανακοίνωσε πως θα δημοσιεύσει τα τελικά αποτελέσματα σήμερα το απόγευμα.

    [04] Συναγερμός για βόμβα στο Τζ.Φ.Κένεντι

    Οι υπεύθυνοι του διεθνούς αεροδρομίου Τζ.Φ. Κένεντι στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσαν αργά χθες βράδυ τη λήξη του συναγερμού για τοποθέτηση βόμβας, που είχε προκαλέσει την εκκένωση ενός εκ των τερματικών του σταθμών, ανακοινώνει στην ιστοσελίδα του το αεροδρόμιο.

    Σύμφωνα με το δίκτυο ABC, οι αρχές εκκένωσαν τον τερματικό Ν.1 στα πλαίσια μίας «υπερβάλλουσας διάθεσης για λήψη προληπτικών μέτρων».

    Το δίκτυο CNN μετέδωσε πως οι αρχές έλαβαν προειδοποιητικό τηλεφώνημα από μία γυναίκα και στη συνέχεια εντόπισαν ύποπτη αποσκευή, γεγονός που προκάλεσε τον συναγερμό και την εκκένωση.

    [05] Γέφυρα του 'Ορεσουντ: Ένα πείραμα που στέφθηκε με επιτυχία

    Η γέφυρα του Ορεσουντ συνδέει το Μάλμο της Σουηδίας με την Κοπεγχάγη στη Δανία και αποτελεί σύμβολο δυο χωρών που αποφάσισαν να καταργήσουν τα σύνορά τους δημιουργώντας μια κοινή περιοχή για τα δυο έθνη. Η απόφαση για την κατασκευή της γέφυρας ελήφθη το καλοκαίρι του 1991 από το Ρίκσνταγκ και το Φόλκετινγκ, το σουηδικό και το δανικό κοινοβούλιο αντίστοιχα.

    Στα εγκαίνια, όμως, που πραγματοποιήθηκαν την 1η Ιουλίου του 2000, η ατμόσφαιρα ήταν κάπως βαριά. Το έργο είχε συναντήσει την έντονη αντίδραση των οικολόγων, οι οποίοι είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους με μεγάλες διαδηλώσεις. Το υψηλό κόστος κατασκευής που υπολογιζόταν ότι θα έφτανε τα 3 δισεκατομμύρια, προκάλεσε τις διαμαρτυρίες διάφορων επαρχιών, οι οποίες ζητούσαν χρήματα για επενδύσεις. Ορισμένοι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση της εγκληματικότητας, θεωρώντας ότι οι τοπικές μαφίες θα χρησιμοποιούσαν τη γέφυρα ως δίοδο για τη διακίνηση προσώπων, όπλων και ναρκωτικών.

    Ανάμεσα στις δυο χώρες, πάντως, υπήρχαν ορισμένες διαφορές. Οι κάτοικοι των νότιων περιοχών της Σουηδίας είχαν εμπιστοσύνη στο σχέδιο. Αντίθετα, οι Δανοί δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Η κοινή γνώμη ήταν αδιάφορη, ενώ δεν έλειπαν τα ειρωνικά σχόλια για το στερεότυπο του μετρημένου και ευγενικού Σουηδού, η ζωή του οποίου ρυθμίζεται από το ωράριο των systembolaget, των καταστημάτων που πωλούν αλκοόλ, και από ένα κράτος που την ίδια στιγμή είναι προστάτης και «μεγάλος αδελφός».

    Σα να μην έφταναν όλα αυτά, τους πρώτους μήνες και πέρα από κάθε πρόβλεψη η κίνηση στη γέφυρα ήταν μειωμένη. Επειτα όμως από το αυτό το δύσκολο ξεκίνημα, η κίνηση άρχισε να αυξάνεται, οι συμφωνίες συνεργασίας και οι ανταλλαγές ανάμεσα στα έντεκα πανεπιστήμια και τα λύκεια της περιοχής του Ορεσουντ εντάθηκαν.

    Καθώς συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη λειτουργία της, η γέφυρα παρουσιάζει μια αύξηση στην κίνηση των οχημάτων της τάξης του 141% σε σχέση με το 2001. Το 2009 διέσχιζαν ημερησίως τη γέφυρα 72.000 άτομα - 43.000 με αυτοκίνητο, 30.400 με το τρένο - και 26 εκατομμύρια ολόκληρο τον χρόνο. Όπως σημειώνει η σουηδική εφημερίδα Expressen, οι αριθμοί αυτοί αποδεικνύουν ότι η ενοποίηση των δυο χωρών ενισχύεται.

    Αυτή την άποψη ενισχύει και ένα άλλο στατιστικό δεδομένο: πριν από την κατασκευή της γέφυρας οι εργαζόμενοι που περνούσαν από τη μια χώρα στην άλλη ήταν μόλις 2.000. Το 2009 είχαν φτάσει τους 20.400. Το 95% κατοικεί στη Σουηδία και εργάζεται στη Δανία. Από την άλλη μεριά, στο Μάλμο έχουν εγκατασταθεί 291 δανικές επιχειρήσεις που απασχολούν 5.400 εργαζόμενους.

    Ανάμεσα στους Δανούς του Μάλμο είναι και η 36χρονη Ιντα Χάστρουπ, η οποία εγκαταστάθηκε στη συνοικία Χούσιε της σουηδικής πόλης μαζί με το σύζυγό της και την κόρη της πριν από πέντε χρόνια. Η Ιντα Χάστρουπ εργάζεται στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης. Αλλά προτιμά να ζει στη Σουηδία γιατί, όπως λέει, «ο κόσμος εδώ σέβεται τους κανόνες». Η μεγαλύτερη διαφορά που βλέπει ανάμεσα στις δυο χώρες είναι στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι νέοι: «Στη Σουηδία αντιπροσωπεύουν το μέλλον, στη Δανία έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα».

    Τώρα πια, ακόμη και οι οικολόγοι των απαισιόδοξων προβλέψεων και της ανησυχίας για την βιοποικιλότητα της περιοχής, έχουν πεισθεί τόσο για τις μηδενικές συνέπειες στο περιβάλλον όσο και για την χρησιμότητα της γέφυρας. Οι πυλώνες της γέφυρας και το αιολικό πάρκο του Λίλγκρουντ συνέβαλαν στη δημιουργία ενός τεχνητού φράκτη προστασίας του περιβάλλοντος. Σχεδόν όλοι οι οικονομικοί κλάδοι ενισχύθηκαν - το εμπόριο, η έρευνα, ο τουρισμός, η αγορά εργασίας και η αγορά ακινήτων.

    Αυτή η ενοποίηση και τα λαμπρά της αποτελέσματα, δεν σημαίνει ότι γεννήθηκε ένα νέο έθνος, το «έθνος του Ορεσουντ». Όπως επισημαίνει στη σουηδική εφημερίδα ο καθηγητής Εθνολογίας στο πανεπιστήμιο του Λουντ, Ορβαρ Λόγκφρεν, «είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα, τις ιδιαιτερότητες μας και τις διαφορές μας. Αυτές οι ιδιαιτερότητες και διαφορές καθιστούν ενδιαφέρουσα και δυναμική τη ζωή στην περιοχή και αυτές μας ελκύουν από την άλλη πλευρά των στενών».

    Για να γιορτάσουν τη δέκατη επέτειο της γέφυρας, η εφημερία της Δανίας Politiken και η σουηδική Sydsvenskan δημοσίευσαν από κοινού ένα ένθετο υπό τον τίτλο «Bront» («Γέφυρα»). «Η γέφυρα δεν είναι μόνο ένα αρχιτεκτονικό έργο. Ανοιξε τους ορίζοντες και στις δυο χώρες», έγραψαν οι δυο εφημερίδες στο κύριο άρθρο του ένθετου.

    Κείμενο: Π. Δημητρολόπουλος

    [06] "Τεστ αντοχής" στις τράπεζες

    Τα αποτελέσματα των "τεστ αντοχής" (stress test) στα οποία υποβλήθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα γίνουν γνωστά "γύρω στις 23 Ιουλίου" και θα αποδείξουν ότι τα τραπεζικά ιδρύματα είναι "σταθερά και υγιή" δήλωσε η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

    "Γύρω στις 23 Ιουλίου τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής θα δημοσιευθούν" ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο των Οικονομικών Συναντήσεων της Εξ-αν-Προβάνς, στη νότια Γαλλία.

    "Θα δείτε ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη είναι σταθερές και υγιείς" πρόσθεσε η γαλλίδα υπουργός.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν- Κλοντ Τρισέ, ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με την ικανότητα των δοκιμών αυτών να καθησυχάσουν τις αγορές, δήλωσε πως είναι "πεπεισμένος ότι πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχείο".

    Τρισε: Δεν υπάρχει κίνδυνος νέας ύφεσης

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (BCE) Ζαν-Κλοντ Τρισέ απέκλεισε κάθε κίνδυνο νέας ύφεσης, στο τέλος μιας εβδομάδας κατά την οποία το σενάριο αυτό ανησύχησε εκ νέου τις χρηματαγορές.

    "Δεν το πιστεύω", απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου, στο περιθώριο των Οικονομικών Συναντήσεων της Εξ-αν-Προβάνς, στη νότια Γαλλία, για τον κίνδυνο μιας νέας οικονομικής ύφεσης.

    Σύμφωνα με τον Τρισέ, "σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε φάση ανάκαμψης, η οποία επιβεβαιώνεται κυρίως στον αναδυόμενο κόσμο, αλλά επίσης στον βιομηχανικό κόσμο".

    "Ωστόσο, η ανάπτυξη δεν είναι αυτονόητη στον βιομηχανικό κόσμο, αυτό εξαρτάται από εμάς. Αυτό εξαρτάται από την ικανότητα των βιομηχανικών χωρών να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των επενδυτών και των καταθετών", πρόσθεσε.

    Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αυτής εξαρτάται από την "καλή δημοσιονομική διαχείριση, μια διαχείρηση αυστηρή" που μπορεί, κατά την άποψή του, να την αποκαλέσει κανείς "λιτότητα" ή δημοσιονομική "αυστηρότητα".

    Ο Τρισέ διαβεβαίωσε ότι ο συγχρονισμός των διαφορετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων λιτότητας δεν κινδυνεύει να καταστρέψει την ανάκαμψη, όπως φοβούνται πολλοί οικονομολόγοι καθώς και αμερικανοί ηγέτες.

    Ο πρόεδρος της BCE ζήτησε για μια ακόμα φορά "ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης" της ΕΕ, με μια "ημιαυτόματη επιβολή κυρώσεων" στις χώρες που δε σέβονται τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Σύμφωνα με τον Τρισέ, η ενίσχυση αυτή θα πρέπει αρχικά να γίνει με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι υπάρχουσες ευρωπαϊκές συνθήκες, πριν αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο, στη συνέχεια, "αλλαγής της συνθήκης".

    [07] Στο ΣτΕ για τις ταμειακές

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων-Πωλητών Λαϊκών Αγορών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, καθώς και 23 αγρότες-παραγωγοί λαϊκών αγορών, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 18/5/2010 απόφαση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία μέχρι 30/6/2010 έπρεπε να είχαν παραγγείλει εγκεκριμένου τύπου ταμειακή μηχανή, την οποία υποχρεωτικά θα χρησιμοποιήσουν από την 1η Οκτωβρίου 2010. Με την ίδια υπουργική απόφαση εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία τήρησης φορολογικών βιβλίων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

    Οι παραγωγοί και οι υπόλοιποι προσφεύγονταες στο ΣτΕ υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη και εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η πρόβλεψη για την παραγγελία ταμειακής μηχανής τέσσερις μήνες πριν από τη νόμιμη έναρξη υποχρέωσης για τη χρησιμοποίησή της, συνιστά «νομικό οξύμωρο», γιατί δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται φορολογικές υποχρεώσεις πρωθύστερα, πριν δηλαδή τη δήλη ημέρα κατά την οποία οι υπόχρεοι εντάσσονται σε άλλη κατηγορία τήρησης βιβλίων από αυτή την οποία νομίμως βρίσκονται σήμερα (σ.σ.: και αναγκαστικά θα χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές).

    Αναφέρουν, επίσης, ότι υπόχρεοι για τη χρησιμοποίηση ταμειακών μηχανών είναι από την 1η Οκτωβρίου 2010, όταν υπαχθούν στη νέα φορολογική κατηγορία τήρησης βιβλίων, κατά συνέπεια είναι παράνομη οποιαδήποτε υποχρέωση πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Παράλληλα, αναφέρουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε κατά κατάχρηση εξουσίας, καθώς εξυπηρετεί ιδιωτικά και όχι δημόσια συμφέροντα. Και αυτό γιατί σε έγγραφό του ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων επικαλείται αδυναμία άμεσου εφοδιασμού των λαϊκών αγορών με φορητές ταμειακές μηχανές. Συνεπώς, δεν υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που οδήγησαν στην έκδοση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης, αλλά η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, καταλήγουν οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ.

    [08] Περικοπές εως 40%

    Η κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας ζήτησε από υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες να καταρτίσουν σχέδια για την λειτουργία τους με περικοπές δαπανών έως και 40%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από εκείνο που προέβλεπε ο έκτακτος προϋπολογισμός που κατατέθηκε τον Ιούνιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών χθες Σάββατο.

    Καθώς η νέα Βρετανική κυβέρνηση πασχίζει να μειώσει το έλλειμμα-ρεκόρ, οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να αναμένουν μείωση των δημοσίων δαπανών περίπου 25% στα περισσότερα πεδία. Αλλά πλέον πολλά υπουργεία έλαβαν εντολή να παρουσιάσουν εκθέσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει μια μείωσης 40% στις δημόσιες δαπάνες στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι ζητήθηκε από τα υπουργεία να εξετάσουν ένα φάσμα περικοπών και πρόσθεσε πως το επίπεδο του 40% είναι μια από τις εξεταζόμενες επιλογές, που θα αποτελέσουν βάση διαπραγματεύσεων τους επόμενους μήνες.

    "Είναι υποθέσεις προς σχεδιασμό, όχι τελικές αποφάσεις", είπε ο εκπρόσωπος. "Αυτές οι υποθέσεις θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση".

    Από το ύψος αυτό των περικοπών, που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, αναμένεται να εξαιρεθούν τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Άμυνας. Ωστόσο από όλα τα υπόλοιπα ζητήθηκε να εξετάσουν αυτό το σενάριο--περιλαμβανομένων των υπουργείων Εσωτερικών, Μεταφορών, Εργασίας και Συντάξεων, κ.ά.

    Οι προτάσεις για τις περικοπές 40% πρέπει να οριστικοποιηθούν ως το τέλος του μήνα, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα συμπεριληφθούν στον κυβερνητικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο.

    Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ανακοίνωσε τον σκληρότερο προϋπολογισμό των τελευταίων δεκαετιών τον περασμένο μήνα. Περιλαμβάνει μείωση των δαπανών και την αύξηση της φορολογίας ώστε η Βρετανία να μην έχει την τύχη χωρών "όπως η Ελλάδα", σημείωσαν αναλυτές.

    Συνδικάτα προειδοποίησαν ότι θα προχωρήσουν σε γενικευμένες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις περικοπές.

    Το Βρετανικό έλλειμμα φθάνει το 11% του ΑΕΠ και η μείωσή του είναι ο διακηρυγμένος πρωταρχικός στόχος της νέας κυβέρνησης που σχημάτισαν το Συντηρητικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

    Ο Μαρκ Σερουότκα, επικεφαλής της ένωσης εργατικών ενώσεων του δημοσίου τομέα και των δημόσιων υπηρεσιών, στα 300.000 μέλη της οποίας περιλαμβάνονται πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, εκτίμησε ότι οι περικοπές ύψους 40% στις δημόσιες δαπάνες θα σήμαιναν την απώλεια τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στο δημόσιο.

    "Μιλάμε για πολιτικό σοκ και δέος", είπε στο BBC. "Είναι πολύ ανησυχητικό".

    [09] Παραιτήσεις στη Γαλλία

    Ο Γάλλος υφυπουργός Συνεργασίας Αλέν Ζουαντέ υπέβαλλε την παραίτησή του, εξαιτίας πλήθους δημοσιευμάτων των τελευταίων μηνών που τον αφορούσαν και υπονόμευαν την κυβέρνηση.

    "Ένας τίμιος άνδρας, όπως εγώ, δεν μπορεί να δεχθεί να είναι θύμα ενός αμαλγάματος. Μετά από προσεκτική σκέψη, αποφάσισα να εγκαταλείψω την κυβέρνηση" ανακοίνωσε ο Αλέν Ζουαντέ στο μπλογκ του.

    Ο πρώην υφυπουργός ήρθε στο προσκήνιο τον Μάρτιο όταν αποκαλύφθηκε ότι για να μεταβεί στη Μαρτινίκα για μια επίσημη σύνοδο είχε ενοικιάσει ένα ιδιωτικό τζετ έναντι 116.500 ευρώ.

    "Ούτε ένα ευρώ από δημόσιο χρήμα δεν έχει διοχετευθεί για προσωπικό όφελος μου ή της οικογένειάς μου" πρόσθεσε ο κ. Ζουαντέ.

    Την παραίτηση του Ζουαντέ, ακολούθησε αυτή του υφυπουργού Ανάπτυξης Κριστιάν Μπλαν, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο όταν αγόρασε πούρα Κούβας έναντι 12.000 ευρώ, χρεώνοντάς τα στο υπουργείο.

    Την παραίτηση των δύο υπουργών επιβεβαίωσε το γραφείο του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Λουκ Σατέλ, ο Γάλλος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ήταν εκείνοι που ζήτησαν τις παραιτήσεις των δύο υπουργών.

    "Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός αποφάσισαν να δεχθούν τις συνέπειες των γεγονότων των τελευταίων ημερών, που οι Γάλλοι ούτε έχουν καταλάβει ούτε έχουν δεχθεί" δήλωσε ο κ. Σατέλ.

    "Μετά από προσεκτική εξέταση, ζήτησαν από τους κκ. Ζουαντέ και Μπλαν, αφού συνομίλησαν με τους ίδιους, να παραιτηθούν" πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

    [10] Υπογράφει ο Γκοβού

    Μόνο η υπογραφή στο συμβόλαιο λείπει, για να γίνει και επισήμως ο Σίντνεϊ Γκοβού παίκτης του Παναθηναϊκού. Οι ιατρικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν χθες, ο Γάλλος τις πέρασε χωρίς πρόβλημα κι έτσι σήμερα αναμένεται να "σφραγιστεί" η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο Γκοβού θα δώσει το "παρών" στην πρώτη ανοιχτή προπόνηση της ομάδας στην Παιανία και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην πατρίδα του καθώς έχει άδεια -όπως όλοι οι "πράσινοι" που μετείχαν στο Μουντιάλ- έως τις 15 Ιουλίου.

    Ο 31χρονος επιθετικός, βέβαια, νιώθει ήδη μέλος της "πράσινης" οικογένειας και αυτό αποδεικνύεται από τη συνένετυξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα prasinanea.gr, όπου μεταξύ άλλων τονίζει τα εξής: "Θα τα δώσω όλα στον αγωνιστικό χώρο και επιθυμώ να βοηθήσω την ομάδα μου να νικήσει όσα περισσότερα παιχνίδια είναι δυνατό. Ο Τζιμπρίλ (Σισέ) και οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού μου εξήγησαν τους στόχους της, με έπεισαν ότι είναι υψηλοί. Επίσης, πληροφορήθηκα για την ζωή στην Ελλάδα και το ελληνικό πρωτάθλημα και θεωρώ ότι με καλύπτουν όσα έμαθα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 July 2010 - 6:30:38 UTC