Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο το ασφαλιστικό
  • [02] "Ψήφος ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές"
  • [03] Αύριο τα αποτελέσματα

  • [01] Στο επίκεντρο το ασφαλιστικό

    Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται αύριο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, εν μέσω αντιδράσεων αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικών φορέων.

    Νέα γενική απεργία έχει κηρύξει για την Πέμπτη, ημέρα της ψηφοφορίας, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.

    Η ΓΣΕΕ απορρίπτει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά και ζητά να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ, να μην αμφισβητηθεί ο ρόλος του ΟΜΕΔ.

    «Παραίτηση για το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά θα ήταν λιποταξία και μετάθεση των πολιτικών ευθυνών στις πλάτες ενός άλλου συναδέρφου. Δεν είμαι ούτε δειλός, ούτε ευκαιριοθήρας», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφ. «Realnews», ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος. Τονίζει απερίφραστα ότι ουδέποτε σκέφτηκε να παραιτηθεί και προσθέτει πως κι αυτοί ακόμη, που του προτείνουν να παραιτηθεί για να «γλυτώσει», οι ίδιοι -αν υπέβαλε παραίτηση- θα τον αποκαλούσαν «ριψάσπιδα».

    «Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ρυθμίσεων, εκφράζομαι απολύτως. Σε ένα, ωστόσο, μικρότερο ποσοστό ευθυγραμμίζομαι υποχρεωτικά με τις ρυθμίσεις Μνημονίου, οι οποίες είναι σκληρές και απηχούν απόψεις των δανειστών μας», λέει.

    Σε ό,τι αφορά παλαιότερη δήλωσή του για στήριξη των συναδέρφων του, υπουργών, όχι στον βαθμό, που ο ίδιος θα ήθελε, ο κ. Λοβέρδος σημειώνει πως «στα μεγάλα θέματα του υπουργείου, κάθε υπουργός έχει την ευθύνη να σηκώσει το βάρος -ενδεχομένως και όλο το βάρος- των διαρθρωτικών αλλαγών. Δεν είπα, λοιπόν, ποτέ τίποτε για τη στάση των συναδέρφων μου. Αντέχω την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μου. Δεν μπορώ, όμως, να μην υπογραμμίσω τη δημόσια στήριξη του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου».

    Κληθείς να «δείξει» την πλέον σκληρή ή άδικη ρύθμιση από εκείνες, που αναγκάστηκε να προτείνει, ο υπουργός ομολογεί πως «άδικες είναι οι βίαιες προσαρμογές στα όρια ηλικίας των μητέρων με ανήλικα παιδιά, αλλά και η μετάβαση στα 60 από τα ΒΑΕ (σσ. Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα). Σκληρό μέτρο είναι και η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, όπως αυτή προκύπτει από την εφαρμογή του Μνημονίου».

    Ως τη μεγαλύτερη κοινωνική ανατροπή από τη μεταπολίτευση, χαρακτηρίζει η ΝΔ το νέο ασφαλιστικό σύστημα και επιμένει στην απόφασή της να μην το ψηφίσει. Το ΚΚΕ κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα ότι σε συνεργασία με τους εργοδότες καταργούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό πριν ακόμα ανακάμψει η οικονομία. Ο ΛΑΟΣ ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό, κάνοντας λόγο για μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια, με περιορισμένη χρονική διάρκεια ζωής. Για κατεδάφιση της κοινωνίας και για νομοσχέδιο- έκτρωμα μίλησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Το ασφαλιστικό στο δημόσιο

    Το 65ο θα είναι το έτος ηλικίας για τη συνταξιοδότηση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών στο Δημόσιο, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο "Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις", που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Ενώ, στο ενιαίο καθεστώς ασφάλισης (ΙΚΑ) θα ενταχθούν οι νέοι διοριζόμενοι από 1/1/2011. Παράλληλα, από την 1η Αυγούστου οι συνταξιούχοι του Δημοσίου με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα καταβάλλουν εισφορά ΛΑΦΚΑ.

    Για την εξίσωση των ορίων ηλικίας, το νομοσχέδιο ορίζει τους όρους και την περίοδο εφαρμογής ως εξής:

  • Η έναρξη της μεταβατικής περιόδου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών θα ξεκινήσει από 01/01/2011.

  • Η εξίσωση θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/12/2013.

  • Το όριο συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 65ο έτος ηλικίας.

    Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο νόμου:

    Αυξάνονται από 1/1/2011, σταδιακά, από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που έχουν τρία παιδιά και άνω και καταργείται στην περίπτωση αυτή η πρόσθετη προϋπόθεση που ίσχυε για τους άνδρες, δηλαδή να έχουν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση ή να είναι χήροι.

    Επέρχεται εξομοίωση των ανδρών και γυναικών στρατιωτικών ως προς τα έτη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25 έτη).

    Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 1998 και μετά ή προσλήφθηκαν για πρώτη φορά στο Δημόσιο από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992 θεσπίζονται, σταδιακά, τα ακόλουθα όρια ηλικίας:

  • Το 65ο έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας. Η εξίσωση αυτή θα γίνει εντός τριετίας, δηλαδή για όσους συμπληρώσουν την 25ετία από 1/1/2011, το όριο ηλικίας των 50 ετών, που ισχύει σήμερα, αυξάνεται στο 52ό έτος της ηλικίας, για όσες συμπληρώσουν την 25ετία το έτος 2012, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 55ό και για όσες συμπληρώνουν την 25ετία το έτος 2013 και μετά, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 65ο έτος.

  • Το 50ο έτος για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (25ετία), μειώνοντας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών αυτής της περίπτωσης.

  • Το 65ο έτος για άνδρες και γυναίκες που δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/1998 και μετά ή έχουν διορισθεί από 1/1/1983 και μετά. Η αύξηση του ορίου ηλικίας για τις γυναίκες θα γίνει σταδιακά σε βάθος τριετίας. Δηλαδή, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2011, το όριο ηλικίας ορίζεται στο 61ο έτος, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα το έτος 2012, το όριο ηλικίας ορίζεται στο 63ο έτος και για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2013, το όριο ηλικίας ορίζεται στο 65ο έτος.

    Εξισώνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που μπορούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία, πριν τη συμπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας και να λάβουν μειωμένη σύνταξη. Το όριο αυτό ορίζεται στο 56ο το έτος 2011, στο 58ο το 2012 και στο 60ό έτος το 2013.

    Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν ότι όσοι υπάλληλοι έχουν τρία και άνω παιδιά συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

    Ορίζεται ότι όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου αυτού.

    Σε σχετική ανακοίνωση για το εν λόγω νομοσχέδιο και τον τρόπο εφαρμογής του, το υπουργείο Οικονομικών παρέθεσε και τα εξής παραδείγματα:

    Παράδειγμα 1: Άνδρες και γυναίκες με ανήλικα παιδιά, οι οποίοι μέχρι 31/12/2010 έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μεν άνδρες το 65ο έτος οι δε γυναίκες το 50ο, εξισώνονται από 1/1/2011:

  • Έτος θεμελίωσης το 2011, όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 52ο έτος.

  • Έτος θεμελίωσης το 2012, όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 55ο έτος.

  • Έτος θεμελίωσης το 2013, όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 65ο έτος.

    Παράδειγμα 2: Άνδρες και γυναίκες με τρία παιδιά, οι οποίοι μέχρι 31/12/2010 θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης με 20 έτη υπηρεσίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (οι άνδρες μόνο εφόσον είναι χήροι ή έχουν επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση), εξισώνονται από 1/1/2011:

  • Έτος θεμελίωσης το 2011, έτη υπηρεσίας 21 και όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 52ο έτος.

  • Έτος θεμελίωσης το 2012, έτη υπηρεσίας 23 και όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 55ο έτος.

  • Έτος θεμελίωσης το 2013, έτη υπηρεσίας 25 και όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 65ο έτος.

    Παράδειγμα 3: Άνδρες και γυναίκες με ανάπηρα παιδιά, οι οποίοι μέχρι 31/12/2010 έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μεν άνδρες το 65ο έτος οι δε γυναίκες το 50ο, εξισώνονται άμεσα από 1/1/2011 με μείωση του ορίου ηλικίας των ανδρών από το 65ο έτος στο 50ο έτος.

    Παράδειγμα 4: Άνδρες και γυναίκες με ενήλικα παιδιά ή χωρίς παιδιά, οι οποίοι μέχρι 31/12/2010 έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μεν άνδρες το 65ο έτος οι δε γυναίκες το 60ο, εξισώνονται από 1/1/2011:

  • Έτος θεμελίωσης το 2011, όριο ηλικίας το 61ο έτος.

  • Έτος θεμελίωσης το 2012, όριο ηλικίας το 63ο έτος.

  • Έτος θεμελίωσης το 2013, όριο ηλικίας το 65ο έτος.

    Επισημαίνεται, επίσης, ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επεκτείνονται και στο Δημόσιο όσα ορίζονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Ειδικότερα:

  • Καθιερώνεται από 1/1/2015 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου βασική και αναλογική σύνταξη, οι οποίες χορηγούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

  • Βελτιώνεται και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, ο υπολογισμός της σύνταξής τους με βάση τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.

  • Στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), θα υπάγονται από 1/1/2011 και οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου και ταυτόχρονα καταργούνται όλες οι Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούν σήμερα στις νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), καθώς και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας.

  • Επιμηκύνεται από 2 σε 5 έτη ο χρόνος διάρκειας του έγγαμου βίου, προκειμένου να δικαιωθεί σύνταξη ο επιζών σύζυγος αποβιώσαντος συνταξιούχου.

  • Επεκτείνονται τόσο στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους όσο και στους επιζώντες συζύγους που λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούνται, οι περιορισμοί που ισχύουν, για όσους από αυτούς λαμβάνουν σύνταξη από τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Για όσους από αυτούς εργάζονται στον Δημόσιο Τομέα, ισχύουν ήδη αυστηρότερες διατάξεις για τον περιορισμό της σύνταξης.

  • Καταργείται εφεξής το δικαίωμα συνταξιοδότησης των άγαμων ενήλικων θυγατέρων με εξαίρεση τις ανίκανες και όσες σπουδάζουν, καθώς και το δικαίωμα συνταξιοδότησης των διαζευγμένων θυγατέρων και αυστηροποιούνται οι ήδη ισχύουσες διατάξεις που προβλέπουν περιορισμό του ποσού της σύνταξης λόγω αυξημένων εισοδημάτων.

  • Από 1/8/2010 θεσπίζεται και στο Δημόσιο Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων η οποία παρακρατείται από τις συντάξεις που υπερβαίνουν το ποσό των 1.400 ευρώ, με κλιμακούμενο συντελεστή από 3% έως 10% ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.

    [02] "Ψήφος ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές"

    «Η υπερψήφιση του ασφαλιστικού έχει χαρακτήρα ψήφου ευθύνης από όλους τους βουλευτές απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στις επόμενες γενιές», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφ. «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και καλώντας τους βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων να ψηφίσουν και εκείνοι το νομοσχέδιο, αφήνοντας πίσω «τα μικροκομματικά παιχνίδια», καθώς «παίζεται η τύχη της χώρας μας».

    Ο κ. Παπανδρέου κάνει σαφές ότι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι «όλοι οι μισθωτοί να ασφαλίζονται στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο, είτε εργάζονται στο Δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα», δεδομένου ότι πρόκειται για την «τομή, που βοηθάει στην εξοικονόμηση δαπανών και στον εξορθολογισμό του συστήματος». Σε ό,τι δε αφορά τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας ορισμένων άρθρων του νομοσχεδίου, δηλώνει πως το Συνέδριο «έχει συγκεκριμένη θεσμοθετημένη αρμοδιότητα και εν προκειμένω εκφράζει μη δεσμευτική γνώμη», την οποία «θα μελετήσουμε και θα λάβουμε σοβαρά υπόψη».

    Ο πρωθυπουργός εμμένει στην αρχική του τοποθέτηση ότι «λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν» και διευκρινίζει πως «υπήρχαν, αλλά κατασπαταλήθηκαν στη διαφθορά, την αδιαφάνεια, το κομματικό κράτος, τις πελατειακές σπατάλες, τα κάθε λογής συμφέροντα» και «υπάρχουν, αλλά κληρονομήσαμε ένα κράτος, που δεν φορολογούσε τον πραγματικό πλούτο, γιατί έκανε τα στραβά μάτια εδώ κι εκεί.[...]. Η πικρή αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ένα καταχρεωμένο κράτος, ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία και αυτό αναγκαστικά άλλαξε τα σχέδιά μας».

    Εντοπίζει στη διαφθορά τη ρίζα του προβλήματος και γι άλλη μια φορά δηλώνει: «Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου πίσω από ποια πολιτική σημαία κρύβονται αυτοί που ενέδωσαν στον πειρασμό της διαφθοράς. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν».

    Επαναλαμβάνει στον ελληνικό λαό ότι οι θυσίες του «αυτή τη φορά θα πιάσουν τόπο», καθώς η κυβέρνηση είναι «στον σωστό δρόμο» και διαβεβαιώνει πως «θα περάσουμε όλοι μέσα από δυσκολίες, όμως, στόχος είναι, στο τέλος της τετραετίας ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε πολίτης να απολαμβάνει ασφάλεια και διακιώματα, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είναι».

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου απορρίπτει ρητά και κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Σε καμία περίπτωση», τονίζει.

    [03] Αύριο τα αποτελέσματα

    Αναρτώται αύριο στα λύκεια όλης της χώρας τα αποτελέσματα των βαθμολογιών στα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Αμέσως μετά θα αρχίσει η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων για τη εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Υφυπουργού Παιδείας, Ιωάννη Πανάρετου, οι ενδιαφερόμενοι να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο από την Τετάρτη 7 Ιουλίου μέχρι και την Τρίτη 20 Ιουλίου.

    Ανακοινώθηκε επίσης ότι, ύστερα από προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων, οι γραπτοί βαθμοί των μαθημάτων της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄), τα οποία εξετάστηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο, θα αναρτηθούν τελικά μία μέρα νωρίτερα, δηλαδή την Τρίτη 6 Ιουλίου 2010 μετά τις 12 το μεσημέρι σε όλα τα Λύκεια της χώρας.

    Τις επόμενες ημέρες θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι για τη διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, καθώς και τις ακριβείς ημερομηνίες χορήγησης της Βεβαίωσης Πρόσβασης από τα Λύκεια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 July 2010 - 4:30:20 UTC