Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο η πορεία της οικονομίας
  • [02] Παπαρήγα: "Ισχυρό μέτωπο πάλης"
  • [03] Διευκόλυνση σε τουρίστες από Goldtrail
  • [04] Χωρίς δακτύλιο, από σήμερα, η Αθήνα
  • [05] Το ΔΝΤ ζητά νέα μέτρα από την Ουγγαρία
  • [06] Σκιαγραφώντας την εικόνα και την κατανομή του πληθυσμού
  • [07] "Ναι" στην αναδιάρθρωση
  • [08] Απεργούν οι γιατροί
  • [09] Σε διάλογο για τη φτώχεια
  • [10] Αρνητικές αντιδράσεις
  • [11] Σύγκρουση με 50 νεκρούς

  • [01] Στο επίκεντρο η πορεία της οικονομίας

    Την εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα πολύ ομαλοποιημένο δρόμο, διατυπώνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, που φέρει τον τίτλο "ο Παπανδρέου αναλαμβάνει ολύμπιο έργο". Παράλληλα επισημαίνει πως ήταν γνώστης του υψηλού χρέους και ελλείμματος της χώρας, αλλά δεν είχε ιδέα για το βάθος και το εύρος των προβλημάτων.

    Αναφερόμενος στην οδυνηρή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνει ότι "στην πολιτική είσαι αναγκασμένος να παίρνεις σκληρές αποφάσεις. Οι επιλογές που είχαμε ήταν ή χρεοκοπούμε ή παίρνουμε τα μέτρα αυτά, τονίζει ο κ. Παπανδρέου και χαρακτηρίζει ως «μικρή επανάσταση» την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στο να καταστήσουν την Ελλάδα «την πιο διαφανή χώρα στον κόσμο».

    Υπενθυμίζεται ότι γύρω στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα.

    Το πόρισμα αυτής της επίσκεψης θα αποτελέσει τη βάση για την παροχή, περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, της δεύτερης δόσης του δανείου για το 2010, η οποία θα ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ.

    Στο μεταξύ, θετικές είναι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, στην ενδιάμεση έκθεση του οποίου σημειώνεται ότι τα δημοσιονομικά της χώρας έχουν μπεί σε καλό δρόμο, με τις δαπάνες να βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο και το έλλειμμα να έχει μειωθεί πολύ περισσότερο απ' ότι είχε προγραμματιστεί. Θετικά αποτιμάται η προώθηση του σχεδίου "Καλλικράτης", αλλά και οι κινήσεις για εξυγίανση του ΟΣΕ.

    Στη έκθεση επισημαίνονται οι κίνδυνοι από την παραοικονομία και τις υψηλές δαπάνες για τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ, θέματα, που, όπως αναφέρει, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ενώ γίνεται αφορά και στον υψηλό πληθωρισμό.

    [02] Παπαρήγα: "Ισχυρό μέτωπο πάλης"

    Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη είναι από τις περιοχές με την μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα και μεταξύ των πιο φτωχών Περιφερειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απόδειξη της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθήθηκε, τόνισε η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου στην Κομοτηνή.

    Όπως ανέφερε, το ΚΚΕ στήριξε πάντα τα τοπικά αιτήματα προς το κέντρο, σημείωσε όμως ότι από την αρχή είχε χαρακτηρίσει τα διάφορα κίνητρα, «ασπιρίνες» και «μέτρα με ημερομηνία λήξης» και πρόσθεσε πως δημιουργήθηκαν μεν βιομηχανικές μονάδες, «σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων», από τις οποίες «άλλες πτώχευσαν και άλλες που έβγαλαν κέρδη, εγκαταστάθηκαν στη Βουλγαρία ή και στη Ρουμανία, λόγω του μικρότερου εκεί εργατικού κόστους».

    Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στο κλείσιμο ή στην πώληση συνεταιριστικών μονάδων της Ξάνθης, καθώς και στην αρνητική πορεία της αγροτικής οικονομίας και διαπίστωσε ότι οι διεκδικήσεις πρέπει να έχουν τοπικό χαρακτήρα, «αλλά όταν η κεντρική πολιτική είναι αυτή που συμφέρει τους λίγους, στενεύουν τα περιθώρια για λύσεις σε τοπικό επίπεδο».

    Η Γ.Γ. του ΚΚΕ κάλεσε τον λαό «να στηρίξει την συγκρότηση ενός ισχυρού μετώπου πάλης και όχι το μακιγιαρισμένο, γερασμένο, σάπιο και ξεπερασμένο πολιτικό σύστημα» και ζήτησε, «ο λαός να βάλει πλώρη για να έρθει ένα άλλο μπλοκ πολιτικών δυνάμεων στην εξουσία».

    Όπως είπε, υπάρχουν αυτές οι δυνάμεις και πρέπει να ισχυροποιηθούν, μέσα από ένα «ισχυρό ΚΚΕ για την ανάπτυξη ενός ισχυρού κινήματος ρήξης και εξουσίας».

    Αναφερόμενη στα εθνικά θέματα, σημείωσε πως «παγκόσμιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ξαναμοιράζουν τις αγορές στην ευρύτερη περιοχή» και σημείωσε πως το ΚΚΕ αντιτίθεται στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων στον οποιοδήποτε.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε, ακόμη και αν υπήρχε σήμερα η ΕΣΣΔ και ήθελε να αγοράσει λιμάνια και αεροδρόμια, το ΚΚΕ «θα έλεγε όχι, γιατί ο πατριωτισμός και ο διεθνισμός είναι ενιαίο πράγμα».

    Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε πως η κλωστοϋφαντουργία, τομέας με τοπικό ενδιαφέρον, άρχισε να υποβαθμίζεται από τα μέσα της δεκαετίας το 80 εξαιτίας της απελευθέρωσης των αγορών, σε συνδυασμό με την είσοδο κινεζικών και ινδικών προϊόντων και πως το ΚΚΕ «απορρίπτει την αναγκαιότητα που λέει πως για την προσέλκυση επενδύσεων χρειάζονται σύγχρονοι δούλοι, χρειάζεται κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και μια άλλη πολιτική εξουσία».

    Σχετικά δε με τις εκλογές στους δήμους και στις περιφέρειες, ζήτησε από τον λαό να στηρίξει υποψηφίους που θα αντιστέκονται και θα λογοδοτούν στον λαό και όχι στο κράτος, υπό την έννοια του εντεταλμένου κρατικού υπαλλήλου, αλλά και στην εκάστοτε κυβέρνηση.

    Το βράδυ της Κυριακής, ολοκληρώνοντας την περιοδεία της στην Ανατ. Μακεδονία και τη Θράκη, η κ. Παπαρήγα θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, στην πλατεία Φάρου.

    [03] Διευκόλυνση σε τουρίστες από Goldtrail

    Σε 4.000 ανέρχονται οι τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχασαν το εισιτήριο της επιστροφής στην πατρίδα τους, ως συνέπεια του "λουκέτου" της βρετανικής εταιρείας διοργάνωσης ταξιδίων Goldtrail, που ειδικεύεται στα ταξίδια στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Ηδη το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έδωσε εντολή στους κατά τόπους διευθυντές του ΕΟΤ, όπου βρίσκονται οι παραμένοντες τουρίστες, να τους παράσχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση (κυρίως διαμονή) εως ότου επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Μεταξύ των προορισμών της Goldtrail ήταν η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κως και η Κρήτη.

    Η εταιρεία, με έδρα το Σάρεϊ, που πουλούσε κατά κύριο λόγο πακέτα διακοπών μέσω ταξιδιωτικών πρακτόρων, τέθηκε σε αναγκαστική διαχείριση, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας.

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας (CAA) δήλωσε ότι κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες , ώστε οι ταξιδιώτες να μπορέσουν να επιστρέψουν σπίτι τους μετά τις διακοπές τους.

    Όσοι ταξιδιώτες πρόκειται να ταξιδέψουν από τη Βρετανία για διακοπές στο εξωτερικό, κλήθηκαν να επικοινωνήσουν με τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα, καθώς η Goldtrail δεν θα πραγματοποιήσει άλλες πτήσεις και τα εισιτήρια που έχουν εκδοθεί δεν θα ισχύουν πλέον.

    Χωρίς προβλήματα η επιστροφή

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα επιστρέφουν στους τόπους προορισμού τους, από τα ελληνικά νησιά, (κυρίως Ρόδο, Σκιάθο, Κω Κέρκυρα) οι πελάτες της βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρίας Goldtrail η οποία πρόσφατα κατέρρευσε οικονομικά.

    Στα αεροδρόμια δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα. Όπως διαβεβαίωσαν οι υπεύθυνοι των γραφείων ελέγχου των αεροδρομίων, ελέγχονται τις αναχωρήσεις των συγκεκριμένων επιβατών, οι οποίες γίνονται κατά κύριο λόγο με τη βρετανική αεροπορική εταιρία VIKING.

    Ο υπεύθυνος ΕΟΤ Κέρκυρας Πέτρος Μουχλιανίτης διαβεβαίωσε το ΑΠΕ ότι αναχώρησαν και οι 340 πελάτες της Goldtrail χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα.

    Το κλίμα πάντως ως προς τη φθίνουσα πορεία της εταιρίας ήταν ενδεικτικό από το χειμώνα, για τους συνεργαζόμενους στη χώρα μας ταξιδιωτικούς πράκτορες.

    Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας Γιάννης Καρτάνος μας πληροφόρησε ότι ενώ πέρυσι είχαν διατεθεί για τους πελάτες της εν λόγω εταιρείας 200 κλίνες, φέτος, από το χειμώνα, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες είχαν ενημερωθεί ότι το νησί, όπως και άλλες περιοχές δεν περιλαμβάνονταν στα τουριστικά πακέτα του καλοκαιριού.

    [04] Χωρίς δακτύλιο, από σήμερα, η Αθήνα

    Ελεύθερα θα κινούνται, από σήμερα, όλα τα οχήματα στο κέντρο της Αθήνας, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, λόγω της άρσης του δακτυλίου για τη θερινή περίοδο.

    Η εφαρμογή του μέτρου θα ισχύσει ξανά από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου.

    [05] Το ΔΝΤ ζητά νέα μέτρα από την Ουγγαρία

    Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Ενωση, έπειτα από μία σειρά διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους τους από τις 6 έως τις 17 Ιουλίου.

    "Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα συνεχίσει την πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών στους τομείς που οι εταίροι μας θεωρούν σημαντικούς, όπως το χρηματοοικονομικό σύστημα, η δημόσια υγεία και τα μέσα μαζικής μεταφορας", δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Οικονομίας Γκέργκι Ματόλτσι σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

    "Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η Ουγγαρία το συντομότερο δυνατό μία από τις πιο ανταγωνιστικές και σταθερές χώρες της κεντρικής Ευρώπης", πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΕ θα συνεχιστούν.

    Ο Κριστόφ Ρόζενμπεργκ, επικεφαλής εμπειρογνώμων του ΔΝΤ στην Ουγγαρία, είχε δηλώσει χθες Σάββατο ότι πρέπει να ληφθούν "δύσκολες αποφάσεις" για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ουγγαρίας και κυρίως για να μειωθούν οι δαπάνες και να αναδιαρθρωθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις.

    Σε ανακοίνωσή του ο Ρόζενμπεργκ είχε υπογραμμίσει ότι "οι στόχοι της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος που έχουν ανακοινωθεί --στο 3,8% του ΑΕΠ για το 2010 και σε λιγότερο από 3% το 2011-- παραμένουν η σωστή βάση για την απαραίτητη διαδικασία ισχυροποίησης (...), όμως πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για να επιτευχθούν" οι στόχοι.

    [06] Σκιαγραφώντας την εικόνα και την κατανομή του πληθυσμού

    Την πληθυσμιακή εξέλιξη στον ελλαδικό χώρο, στο ρου της ιστορίας, μελέτησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σκιαγραφώντας την εικόνα και την κατανομή του πληθυσμού, από το 1828 έως τις μέρες μας.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική εργασία των Β. Κοτζαμάνη και Ε. Ανδρουλάκη του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αν και η πρώτη καταγραφή του πληθυσΒ΅ού στον ελλαδικό χώρο διεξήχθη επί Καποδίστρια (1828), η πρώτη πραγΒ΅ατική απογραφή έγινε σχεδόν 70 χρόνια αργότερα (1889).

    Ακολούθησαν άλλες πέντε Β΅έχρι τον Μεγάλο ΠόλεΒ΅ο (1896, 1907, 1920, 1928 και 1940) και εν συνεχεία Β΅ια ανά δεκαετία, την τελευταία πεντηκονταετία (1951-2001).

    Φυσικά, εξηγούν οι δύο ερευνητές, η έκταση και ο πλούτος των δηΒ΅οσιευΒ΅άτων των προπολεΒ΅ικών απογραφών ποικίλει σηΒ΅αντικά. Η πληρέστερη κάλυψη έγινε στις απογραφές του 1920 και του 1928, ενώ, αντιθέτως, η επεξεργασία των συλλεχθέντων στοιχείων δεν ολοκληρώθηκε στις απογραφές του 1889, 1896 και 1940, Β΅ε αποτέλεσΒ΅α τα δηΒ΅οσιευΒ΅ένα στοιχεία να είναι ιδιαίτερα φτωχά (νόΒ΅ιΒ΅ος και πραγΒ΅ατικός πληθυσΒ΅ός στις υφιστάΒ΅ενες διοικητικές ενότητες).

    Σχετικά Β΅ε την εξέλιξη των δηΒ΅ογραφικών στατιστικών και ειδικότερα της φυσικής κίνησης (καταγραφή γεννήσεων, γάΒ΅ων και θανάτων), αν και από το 1836 θεσπίστηκε διάταγΒ΅α "Περί ληξιαρχικών βιβλίων" για την τήρηση των σχετικών στοιχείων από τους δήΒ΅ους, η εφαρΒ΅ογή του υπήρξε ελλιπέστατη (τηρήθηκε Β΅όνον σε περιορισΒ΅ένο αριθΒ΅ό δήΒ΅ων).

    Μια εικοσαετία αργότερα (1856) έρχεται για ψήφισΒ΅α ένα νέο διάταγΒ΅α, που αναθέτει στους δηΒ΅άρχους την ευθύνη της συλλογής των ληξιαρχικών στοιχείων και της αποστολής περιληπτικών πινάκων στους επάρχους (Β΅' αυτό δινόταν παράλληλα και η δυνατότητα πρόσληψης ληξιάρχων στις περιπτώσεις που ο δήΒ΅αρχος δεν ήταν πρόθυΒ΅ος να εκτελέσει τέτοια καθήκοντα).

    Λίγο αργότερα (1864), χωρίς να έχει θεσπιστεί η σχετική νοΒ΅ική υποχρέωση, η ευθύνη της καταγραφής των ληξιαρχικών δεδοΒ΅ένων Β΅εταβιβάζεται στους ιερείς, οι οποίοι υποχρεούνται να συΒ΅πληρώνουν ειδικά έντυπα για κάθε γέννηση, θάνατο και γάΒ΅ο, τα οποία οφείλουν να παραδώσουν στο ληξίαρχο εντός δεκαπέντε ηΒ΅ερών. Η υποχρέωση αυτή θεσΒ΅οθετείται στις αρχές της επόΒ΅ενης δεκαετίας (Β΅αζί Β΅ε την αΒ΅οιβή που εισπράττουν από τους άΒ΅εσα ενδιαφεροΒ΅ένους -γονείς, γαΒ΅βρούς και κληρονόΒ΅ους- οι οποίοι υποχρεούνται να δηλώσουν παράλληλα το γεγονός και στο ληξίαρχο).

    Με τη διαδικασία αυτή καταρτίστηκαν κατάλογοι και δηΒ΅οσιεύθηκαν ετήσια στοιχεία για τη περίοδο 1860-1885 (Β΅ε εξαίρεση τα έτη 1862 και 1863).

    Από το 1886 και Β΅ετά, το σύστηΒ΅α συλλογής των ληξιαρχικών δεδοΒ΅ένων κατέρρευσε (αν και η καταγραφή τους συνεχίσθηκε κατά περιοχές).

    Το 1921, αρχίζει εκ νέου ανά τρίΒ΅ηνο, σύμφωνα με τους δύο ερευνητές, η συλλογή στοιχείων και οι ληξίαρχοι υποχρεούνται να συΒ΅πληρώσουν και να υποβάλλουν τους σχετικούς πίνακες στη Διεύθυνση Στατιστικής.

    Το 1925, ο τρόπος συλλογής αλλάζει και πάλι: για κάθε γεγονός, εκτός από τη ληξιαρχική πράξη, πρέπει να συΒ΅πληρωθεί και να αποσταλεί στη Γενική Στατιστική Υπηρεσία και ατοΒ΅ικό ονοΒ΅αστικό στατιστικό δελτίο Β΅ε συΒ΅πληρωΒ΅ατικές πληροφορίες.

    Το σύστηΒ΅α, προοδευτικά, γενικεύεται στο σύνολο των υφιστάΒ΅ενων διοικητικών ενοτήτων, επιτρέποντας τη δηΒ΅οσίευση σχετικά φερέγγυων στοιχείων φυσικής κίνησης για την περίοδο 1928-1939 (οι δήΒ΅οι και οι κοινότητες αρχίζουν να συγκεντρώνουν πλήρη δεδοΒ΅ένα Β΅όνο Β΅ετά το 1928).

    Το 1940, Β΅ε την έναρξη του Β' ΠαγκοσΒ΅ίου ΠολέΒ΅ου, η συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων διακόπτεται για Β΅ια ακόΒ΅η δεκαπενταετία, για να ξαναρχίσει και να συνεχιστεί απρόσκοπτα από το 1955 και Β΅ετά, Β΅ε την ίδια Β΅έθοδο συγκέντρωσης.

    Αν και η κάλυψη του πεδίου και η αξιοπιστία των δεδοΒ΅ένων στις δύο πρώτες Β΅εταπολεΒ΅ικές δεκαετίες διαφέρουν απ' αυτές των τελευταίων ετών, εν τούτοις, το γεγονός αυτό δεν θέτει ανυπέρβλητα εΒ΅πόδια στη Β΅ελέτη της δηΒ΅ογραφικής Β΅ας ιστορίας, στο δεύτερο Β΅ισό του 20ου αιώνα.

    Στη διάρκεια της πρώτης περιόδου (1830-1947), η χώρα μεγεθύνεται ενσωΒ΅ατώνοντας, αφενός Β΅εν εδάφη και πληθυσΒ΅ούς, αφετέρου δε υποδεχόΒ΅ενη τΒ΅ήΒ΅ατα του ελληνισΒ΅ού που επανέρχονται στη Β΅ητέρα-πατρίδα. Η Ελλάδα, όΒ΅ως, των "τριών ηπείρων και πέντε θαλασσών", την επαύριο του δευτέρου παγκοσΒ΅ίου πόλεΒ΅ου είναι Β΅ια Β΅ικρή χώρα της Ν.Α Ευρώπης που στα 132.000 Κm2 συγκεντρώνει Β΅όλις 7,5 εκατο¡¡ύρια ψυχές. Κάνοντας Β΅ια αναδροΒ΅ή στην πρώτη αυτή περίοδο, οι δύο επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι στην ίδρυσή του (1828) το Ελληνικό κράτος, περιορίζεται στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και τις Κυκλάδες (47.000 Κm2, 753 χιλ κάτοικοι, 15,9 κατ/ Κm2), ενώ Β΅ια εικοσιπενταετία αργότερα (1864), Β΅ε την ενσωΒ΅άτωση των Ιονίων Νήσων, ο πληθυσΒ΅ός της χώρας Β΅ας θα ανέλθει σε 1,365 εκ. (27,19 κατ/Κm2).

    Με την ενσωΒ΅άτωση της Άρτας και της Θεσσαλίας (1881), ο πληθυσΒ΅ός της Ελλάδας αυξάνεται ακόΒ΅η περισσότερο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 2 εκατο¡¡ύρια. Η χώρα Β΅ας βγαίνει από τους Βαλκανικούς ΠολέΒ΅ους σηΒ΅αντικά ενισχυΒ΅ένη εδαφικά και δηΒ΅ογραφικά: έχει διπλασιάσει την έκτασή της (121 Κm2) και υπερδιπλασιάσει τον πληθυσΒ΅ό της (4,775 εκ.).

    Την προσωρινή προσάρτηση του συνόλου της Θράκης και των νήσων ΊΒ΅βρου και Τενέδου (1919-1920) θα ακολουθήσει η συνθήκη της Λωζάννης, η οποία θα επιτρέψει Β΅εν την οριστική ενσωΒ΅άτωση της Δυτικής Θράκης, αλλά θα οδηγήσει στη Β΅αζική ανταλλαγή των πληθυσΒ΅ών ως επακόλουθο της Μικρασιατικής καταστροφής και στη σηΒ΅αντική αύξηση του πληθυσΒ΅ού Β΅ας ανάΒ΅εσα στο 1920 και το 1928 (από 5,5 σε 6,2 εκ. -44,8 κατ/ Κm2).

    Την παραΒ΅ονή της σύγκρουσης (1940), ο πληθυσΒ΅ός της Ελλάδας ανέρχεται πλέον σε 7,34 εκατο¡¡ύρια, ενώ οι απώλειες του πολέΒ΅ου που θα ακολουθήσει8 θα υπερκαλυφθούν Β΅ε την προσάρτηση των Δωδεκανήσων, Β΅ε αποτέλεσΒ΅α, το 1947, λίγο πριν από την εΒ΅φύλια σύγκρουση, η χώρα Β΅ας στα οριστικά πλέον σύνορά της -132.000 Κm2- να συγκεντρώνει 7,563 εκατοΒ΅. Κατοίκους (57,3 κατ/ Κm2).

    Έκτοτε, οι όποιες Β΅εταβολές στο Β΅έγεθος του πληθυσΒ΅ού οφείλονται αποκλειστικά στη διαφορά ανάΒ΅εσα στα φυσικά ισοζύγια (γεννήσεις-θάνατοι) και τα Β΅εταναστευτικά ισοζύγια (έξοδοι- είσοδοι).

    Ο πληθυσΒ΅ός της Ελλάδας συνεχίζει να αυξάνεται απρόσκοπτα το δεύτερο ήΒ΅ισυ του 20ου αιώνα, αν και Β΅ε σαφώς διαφοροποιηΒ΅ένους ρυθΒ΅ούς, οι οποίοι αποτυπώνουν το διαφοροποιηΒ΅ένο "παίγνιο" ανάΒ΅εσα στο φυσικό και το Β΅εταναστευτικό ισοζύγιο.

    Έτσι, στις δύο πρώτες Β΅εταπολεΒ΅ικές δεκαετίες, που χαρακτηρίζονται από σχετικά υψηλά θετικά φυσικά ισοζύγια (σηΒ΅αντικό πλεόνασΒ΅α των γεννήσεων έναντι των θανάτων κατ' έτος, αντιστοίχων του Β΅εσοπολέΒ΅ου), η έντονη εξωτερική Β΅ετανάστευση, προς τις υπερωκεάνιες χώρες αρχικά και εν συνεχεία -Β΅έχρι και το 1973- προς τη Δυτική Ευρώπη, παίζει αρνητικό ρόλο, προκαλώντας την πτώση των Β΅έσων ετήσιων ρυθΒ΅ών Β΅εταβολής.

    Στη Β΅εταβατική περίοδο 1971-1981, το φυσικό ισοζύγιο συρρικνώνεται Β΅εν, αλλά ταυτόχρονα έχουΒ΅ε, αφενός μεν ένα σηΒ΅αντικό κύΒ΅α παλιννόστησης Β΅εταναστών της προηγούΒ΅ενης περιόδου, αφετέρου δε την ανακοπή των Β΅εταναστευτικών εξόδων, Β΅ε αποτέλεσΒ΅α, στο βαθΒ΅ό που τα δύο ισοζυγία έχουν θετικό πρόσηΒ΅ο, τη σηΒ΅αντική αύξηση του πληθυσΒ΅ού της χώρας Β΅ας (+970.000).

    Ο Β΅έσος ετήσιος ρυθΒ΅ός Β΅εταβολής ανάΒ΅εσα στο 1971 και το 1981 "αγγίζει" το 10β°, και πιθανότατα να είναι και η τελευταία φορά που η χώρα Β΅ας θα καταγράψει Β΅ια τέτοια θετική πληθυσΒ΅ιακή Β΅εταβολή.

    Μετά το 1981, το φυσικό ισοζύγιο τείνει να Β΅ηδενισθεί (πτώση της γεννητικότητας και αύξηση της θνησιΒ΅ότητας εξαιτίας της γήρανσης, Β΅ε αποτέλεσΒ΅α η όποια αύξηση του πληθυσΒ΅ού της χώρας Β΅ας Β΅ετά το 2000 να οφείλεται πλέον στα θετικά Β΅εταναστευτικά ισοζύγια).

    Τα ισοζύγια αυτά θα παραΒ΅είνουν πιθανότατα θετικά τις επόΒ΅ενες δεκαετίες, στο βαθΒ΅ό που η χώρα Β΅ας προοδευτικά, από τα Β΅έσα του 1980, από χώρα εξόδου Β΅ετατρέπεται σε χώρα εισόδου Β΅εταναστών.

    [07] "Ναι" στην αναδιάρθρωση

    Νέα δεδομένα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δημιουργεί η συνδυασμένη πρόταση της Τραπέζης Πειραιώς για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η πρόταση αυτή ενεργοποιεί στρατηγικές αναζητήσεις και επικείμενες συμφωνίες από το σύνολο των τραπεζικών ομίλων και αναμένεται ριζική αναδιάταξη του τραπεζικού κλάδου.

    Εντός της εβδομάδος αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στον ορισμό συμβούλων, με αντικείμενο την αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα και ειδικότερα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, ενώ έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στις τράπεζες, οι οποίες μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

    Η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, βλέπει θετικά την αναδιάρθρωση των τραπεζών. Σε συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής, ο κ.Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία πάνω ή κάτω από το τραπέζι και πως η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς θα εξεταστεί με βάση τις θεσμοθετημένες διαδικασίες.

    «Είναι προφανές ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί, αν δεν υπάρχει αποτίμηση και αξιολόγηση ειδικών συμβούλων του Δημοσίου και χωρίς να έχουμε μία συνολική τεκμηριωμένη εικόνα για τα αποτελέσματα οποιασδήποτε απόφασης», τονίζει.

    «Η μέχρι σήμερα στήριξη του τραπεζικού συστήματος στις δύσκολες στιγμές δεν σημαίνει ότι επικροτούμε τον τρόπο, με τον οποίο λειτούργησαν οι ελληνικές τράπεζες στις καλές εποχές», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών και επαναλαμβάνει τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού ότι «οι τράπεζες από εδώ και πέρα πρέπει να ξαναμπούν στο παιχνίδι της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, διοχετεύοντας κεφάλαια και παίρνοντας ενεργά μέρος στην ανάπτυξη της χώρας».

    Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στα «τεστ αντοχής», ο κ. Παπακωνσταντίνου διατυπώνει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης ότι «οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests», αλλά σε κάθε περίπτωση «το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημιουργήθηκε ακριβώς για να στηρίξει οποιαδήποτε τράπεζα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση».

    Κατά τα λοιπά, ο υπουργός σημειώνει πως «τα πιο δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί», ενώ για το πεδίο της φοροδιαφυγής και τη λειτουργία του μηχανισμού είσπραξης των οφειλομένων, τονίζει πως «γίνεται πολύ συστηματική δουλειά». Ως απόδειξη, δε, της αποτελεσματικότητας του μέσου της «διασταύρωσης στοιχείων», κάνει γνωστό πως, στα ταμεία της Εφορίας έχουν σταλεί περί τους 230 από τους 989 μεγαλοοφειλέτες της Μυκόνου και της Σαντορίνης κι αν κάποιοι δεν ανταποκριθούν στην προθεσμία της 20ης Ιουλίου, που τους έχει δοθεί, θα κινηθεί διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης.

    [08] Απεργούν οι γιατροί

    Κινητοποιήσεις από σήμερα των νοσοκομειακών γιατρών, που αντιδρούν στις διατάξεις του νομοσχεδίου που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, για το ΕΣΥ. Το ν/σ εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη.

    «Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα επιτρέψουν στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, της φτώχειας και της ανέχειας να επιβαρυνθεί ούτε στο ελάχιστο ο πολίτης για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες περίθαλψης που δικαιούται μέσω της γενικευμένης λειτουργίας ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η ΟΕΝΓΕ οργανώνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στη Βουλή τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

    Κομβικό σημείο του νομοσχεδίου είναι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, ώστε, όπως εξήγησε η κα Ξενογιαννακοπούλου, αφενός να αξιοποιηθεί ο ακριβός εξοπλισμός τους και αφετέρου να επιστρέψει στο Δημόσιο ένα μέρος από τις δαπάνες που καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω απογευματινών ιατρείων με αξιοποίηση του μόνιμου, ή επικουρικού, όπου χρειαστεί, προσωπικού, αλλά και των πανεπιστημιακών ιατρών, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων. Η δυνατότητα θα παρέχεται με συμβάσεις του ΕΣΥ με τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις ασφαλιστικές εταιρίες του ασθενούς που θα επιβαρύνονται τη δαπάνη, ενώ τα έσοδα θα καλύπτουν τις ανάγκες των νοσοκομείων.

    Παράλληλα, αλλάζει το σύστημα των Επικουρικών Ιατρών βάσει των πραγματικών αναγκών κυρίως σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές με την προκήρυξη κατά προτεραιότητα των κενών θέσεων, ενώ θα δίνονται κίνητρα και για το διορισμό μόνιμων ιατρών του ΕΣΥ σε αυτές τις περιοχές με προσαύξηση του μισθού κατά 10% και αύξηση της μοριοδότησης ύστερα από 5ετία.

    Αλλάζει επίσης το θέμα των εφημεριών με τη θέσπιση μηνιαίας αποζημίωσης για σταθερό αριθμό υποχρεωτικών εφημεριών και δέσμευση πληρωμής στον επόμενο μήνα, ενώ επιπλέον αναγκαίες εφημερίες θα καλύπτονται από τα έσοδα των νοσοκομείων.

    Θεσπίζεται, βαθμίδα Συντονιστή Διευθυντή στα νοσοκομεία, ενώ μειώνονται τα μέλη των ΔΣ κατά δύο και καταργείται η θέση του αντιπροέδρου σε ιδρύματα άνω των 400 κλινών. Παράλληλα, θα υπάρξει η διαδικασία ετήσιων κυλιόμενων πινάκων με πλήρη ενημέρωση για τις εκκενώσεις θέσεων εντός δύο μηνών για τη στήριξη του προσωπικού του ΕΣΥ.

    Γραφείο Υποστήριξης του Πολίτη σε κάθε νοσοκομείο, Συμβούλιο Διαβούλευσης, Διαφάνειας και Λογοδοσίας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας σε κάθε Δήμο, Περιφερειακό Συμβούλιο Προγραμματισμού και ετήσια Έκθεση του Υπουργού Υγείας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, συνθέτουν ένα νέο κεφάλαιο για τα δικαιώματα του πολίτη και τη λογοδοσία. Ταυτόχρονα, εισάγεται ο θεσμός του εθελοντισμού με πρόβλεψη σύστασης ειδικού Μητρώου Εθελοντών.

    [09] Σε διάλογο για τη φτώχεια

    Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, βρίσκεται από χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ανταποκρινόμενος στη σχετική πρόσκληση του προέδρου της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο.

    Οπως ανακοινώθηκε από την Ιερά Σύνοδο, ο αρχιεπίσκοπος θα συμμετάσχει μαζί με άλλους Ευρωπαίους θρησκευτικούς ηγέτες σε συνάντηση διαλόγου με θέμα την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που διοργανώνει σήμερα ο κ. Μπαρόζο σε συνεργασία , με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γ. Μπούζεκ.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο αρχιεπίσκοπος θα αναφερθεί αναλυτικά στις δράσεις και πρωτοβουλίες της αρχιεπισκοπής αλλά και εν γένει της Εκκλησίας της Ελλάδος, στον κοινωνικό και προνοιακό τομέα και ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης στις δύσκολες αυτές στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας, των πλέον ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Επιπροσθέτως θα τονίσει τη σημασία της συνεργασίας για τα ζητήματα αυτά με τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η φετινή χρονιά έχει επισήμως ανακηρυχθεί ως έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι ο αρχιεπίσκοπος θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις της Εκκλησίας για την αντιμετώπιση των ως άνω φαινομένων που απειλούν τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

    [10] Αρνητικές αντιδράσεις

    Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο πακέτο προτάσεων από τρεις άξονες, που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος Χριστόφιας στις 15 Ιουλίου, για προώθηση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

    Αναφορικά με τον πρώτο άξονα, για διασύνδεση του περιουσιακού με τις εδαφικές αναπροσαρμογές και το θέμα των εποίκων, ο Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι από την ημέρα που άρχισαν οι συνομιλίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά καταβάλλει προσπάθειες για διασύνδεση του περιουσιακού με άλλα κεφάλαια και χαρακτήρισε λανθασμένη την προσπάθεια.

    «Από την πρώτη στιγμή εξηγήσαμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι κάθε κεφάλαιο πρέπει να τυγχάνει ξεχωριστής διαπραγμάτευσης», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    Ο Ντερβίς Ερογλου ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να δημιουργήσει την εικόνα ότι υποβάλλει νέες προτάσεις, δημοσιοποιώντας προηγούμενες προσεγγίσεις της.

    Υποστήριξε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει υποβάλει τίποτε καινούργιο στα θέματα της Αμμοχώστου και της Διεθνούς Διάσκεψης και παράλληλα προωθεί προσεγγίσεις τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρόσθεσε ότι ο ίδιος υποστηρίζει την πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη, επειδή, όπως υποστήριξε, η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι ούτε ρεαλιστική ούτε και πρακτική.

    Η Αγκυρα προωθεί διεθνή διάσκεψη των τριών εγγυητριών δυνάμεων και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ενώ η πρόταση Χριστόφια προνοεί διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των τριών εγγυητριών δυνάμεων, των δύο κοινοτήτων και της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο να συζητηθούν οι διεθνείς πτυχές του προβλήματος, όπως η αποχώρηση των στρατευμάτων και οι εγγυήσεις.

    [11] Σύγκρουση με 50 νεκρούς

    Τουλάχιστον 50 είναι οι νεκροί από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, νωρίς σήμερα στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, στην ανατολική Ινδία. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

    " Ο αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε τους 50. Συνεχίζουμε να ανασύρουμε πτώματα από τα συντρίμμια των τρένων", δήλωσε ο Χουμαγιούν Καμπίρ, υπεύθυνος της τοπικής αστυνομίας, τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν μια αμαξοστοιχία προσέκρουσε πάνω σε άλλη η οποία βρισκόταν στο σταθμό Σένθια στο κρατίδιο Σαουμίτρα Μοχάν της Δυτικής Βεγγάλης, ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 July 2010 - 6:30:31 UTC