Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ελληνική παρουσία στο ευρωπαϊκό κολύμβησης
  • [02] Τραγική κατάσταση

  • [01] Η ελληνική παρουσία στο ευρωπαϊκό κολύμβησης

    Ο Γιάννης Δρυμωνάκος, η Μαριάννα Λυμπερτά και η Νόρα Δράκου ήταν τα πρόσωπα που ξεχώρισαν από τη 12μελή ελληνική ομάδα που μετείχε στο 30ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης στη Βουδαπέστη. Ο 26χρονος πρωταθλητής επέστρεψε σε μεγάλους αγώνες μετά από διετή απουσία, λόγω της τιμωρίας του για χρήση αναβολικών, και ξανάπιασε το... κουβάρι των επιτυχιών από εκεί που το άφησε, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στα 200μ. πεταλούδα και συμμετέχοντας στον τελικό των 400μ. μικτή ατομική (όγδοος). Επιστρέφοντας στη δική του «Γη της Επαγγελίας», εκεί όπου το 2006 κατέκτησε το πρώτο μετάλλιό του σε μεγάλη διοργάνωση -σε 50άρα πισίνα-, ο Δρυμωνάκος βροντοφώναξε «παρών» και απέδειξε ότι έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στην ελληνική κολύμβηση.

    Στα 31 της χρόνια, η Μαριάννα Λυμπερτά θα μπορούσε να είχε αποσυρθεί και να απολαμβάνει τις θερινές διακοπές της. Αντ΄ αυτού, επέλεξε να συνεχίσει να προπονείται σε υψηλούς ρυθμούς και να κυνηγά διακρίσεις, και δικαιώθηκε. Αν και πλέον έχει ρίξει το βάρος της στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας (όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 5χλμ.), δεν ξεχνάει και την πισίνα και στη Βουδαπέστη απέδειξε ότι παραμένει ανταγωνιστική. Κατέλαβε την πέμπτη θέση στον τελικό των 1.500μ. ελεύθερο, πετυχαίνοντας δύο πανελλήνια ρεκόρ: ένα στον προκριματικό και ένα στον τελικό του αγωνίσματος, αλλά στα... 800μ., αφού το πέρασμά της ήταν ταχύτερο κατά περίπου 2΄΄ από το προηγούμενο (δικό της) ρεκόρ.

    Από την πλευρά της, η Νόρα Δράκου απέδειξε στην ουγγρική πρωτεύουσα ότι αποτελεί μία μεγάλη ελπίδα για το μέλλον της ελληνικής κολύμβησης. Η 18χρονη αθλήτρια, η οποία ζει και προπονείται στην Πάτρα, «έπεσε» σε τρία αγωνίσματα, πέτυχε ισάριθμα πανελλήνια ρεκόρ (ένα γυναικών και δύο νεανίδων), πήρε την πέμπτη θέση στα 50μ. ύπτιο και συμμετείχε σε ακόμη δύο ημιτελικούς (50μ. και 100μ. ελεύθερο). Αν συνυπολογίσει κανείς τον μαχητικό χαρακτήρα και την ανταγωνιστική νοοτροπία που τη διακρίνει, το μέλλον της μοιάζει ιδιαίτερα ευοίωνο.

    Κατώτερη των προσδοκιών ήταν η παρουσία του Αρη Γρηγοριάδη, ο οποίος είχε ως καλύτερη στιγμή την 5η θέση στα 100μ. ύπτιο, αγώνισμα όπου στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις είχε καταφέρει να ανέβει στο βάθρο. Ο πρωταθλητής του Αρη Θεσσαλονίκης δεν κατάφερε καν να μπει στον τελικό των 50μ. ύπτιο για να υπερασπιστεί τον τίτλο του, ενώ στα 200μ. έμεινε εκτός ημιτελικών. Η φετινή χρονιά, πάντως, ήταν μεταβατική για τον 25χρονο κολυμβητή, ο οποίος δουλεύει πολύ, για να αλλάξει κάποια πράγματα στο κολύμπι του και να εμφανιστεί ανταγωνιστικός το 2012, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

    Από εκεί και πέρα, ο Στέφανος Δημητριάδης συμμετείχε για πρώτη φορά στην καριέρα του σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης (8ος στα 200μ. πεταλούδα), ο Ανδρέας Ζήσιμος κολύμπησε σε ακόμη έναν ημιτελικό στα 200μ. ελεύθερο, ενώ η Αγγελική Εξάρχου μπήκε σε δύο ημιτελικούς, αλλά απέτυχε στο καλό αγώνισμά της, τα 200μ. πρόσθιο. Μία πρόκριση σε ημιτελικό είχε και η 18χρονη ομογενής Λυσιστράτη Χαλκίδη, στην πρώτη παρουσία της σε τέτοιους αγώνες (σε επίπεδο γυναικών).

    [02] Τραγική κατάσταση

    Οι πρώτοι θάνατοι από έλλειψη τροφίμων καταγράφηκαν στο Πακιστάν, όπου πέντε παιδιά πέθαναν στην περιοχή Κοχιστάν, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος.

    Το Κοχιστάν, μια ορεινή περιοχή, έχει αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα αφού οι πλημμύρες παρέσυραν γέφυρες και κατέστρεψαν δρόμους.

    "Αντιμετωπίζουμε μια πολύ σοβαρή κρίση στην περιοχή μας με την έλλειψη τροφίμων. Πέντε παιδιά έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι άνθρωποι είναι πιθανό να πεθάνουν αν δεν φτάσουν εδώ τρόφιμα μέσα στις επόμενες δύο ημέρες", τόνισε ο Αμπντούλ Σατάρ Χάν, βουλευτής της περιοχής.

    Ο Χαν έκανε τις δηλώσεις αυτές από την γειτονική περιοχή Μπασάμ, αφού όλες οι γραμμές επικοινωνίας στο Κοχιστάν έχουν κοπεί.

    "Ειδικά, ορισμένες ζώνες του Κοχιστάν είναι τελείως απομονωμένες και ο μόνος τρόπος για να φτάσουν εδώ είδη πρώτης ανάγκης είναι με ελικόπτερα. Αλλά μέχρι τώρα κανένα ελικόπτερο δεν έχει φανεί. Η κυβέρνηση μας αγνοεί τελείως", είπε χαρακτηριστικά ο πακιστανός βουλευτής.

    "Τα περισσότερα αποθέματα καλαμποκιού καταστράφηκαν και ότι είχε απομείνει καταναλώθηκε. Επίσης οι κάτοικοι έχουν θανατώσει τα περισσότερα ζώα. Και τώρα δεν έχει μείνει τίποτε για να τραφούν", πρόσθεσε ο Χαν.

    Το Κοχιστάν εκτείνεται από την περιοχή του πακιστανικού Κασμίρ στα Ιμαλάια ως την αφγανική επαρχία του Νουριστάν.

    Στο μεταξύ, εκατοντάδες χωριά καταστράφηκαν και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι στο Μπαλουχιστάν, ανακοίνωσε αξιωματούχος της επαρχίας αυτής του νοτιοδυτικού Πακιστάν.

    "Η κατάσταση είναι τρομακτική. Ανθρωποι έχουν καταφύγει στις οροφές φορτηγών, οι γέφυρες έχουν παρασυρθεί και δρόμοι δεν υπάρχουν", τόνισε ο Σερ Χαν Μπαζάι.

    Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι τοπικές αρχές διαθέτουν μόνο ένα ελικόπτερο και τέσσερα σκάφη γιά τις επιχειρήσεις διάσωσης.

    Επίσκεψη ΓΓ του ΟΗΕ στις πληγείσες περιοχές

    Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν δήλωσε πως οι πλημμύρες στο Πακιστάν που ανάγκασαν περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, είναι "πρωτοφανείς" και για το λόγο αυτό χρειάζονται την "πρωτοφανή" βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

    "Στο παρελθόν έχω επισκεφτεί περιοχές σε όλον τον κόσμο που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, αλλά τίποτε δεν μοιάζει με αυτό", τόνισε ο Μπαν Κι-μουν στους δημοσιογράφους απο το Ισλαμαμπάντ, μετά την επίσκεψή του σε καταυλισμό στο κεντρικό Πακιστάν, αλλά και την περιηγηση που πραγματαποίησε πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

    "Το μέγεθος της καταστροφής είναι τόσο μεγάλο...τόσοι πολλοί άνθρωποι, τόσες πολλές περιοχές...τόσο μεγάλη ανάγκη", είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΟΗΕ. "Ενας στους δέκα Πακιστανούς έχει πληγεί, το ένα πέμπτο της χώρας έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες", επισήμανε, καλώντας τον κόσμο να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στο Πακιστάν. Η κυβέρνηση του Πακιστάν ματαίωσε τους προγραμματισμένους για σήμερα εορτασμούς για την ανεξαρτησία της χώρας , το 1947.

    "Οι πλημμύρες έπληξαν 20 εκατομμύρια ανθρώπους, καταστρέφοντας τη συγκομιδή και τα αποθέματα τροφίμων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, πράγμα που αντιπροσωπεύει κολοσσιαία απώλεια για την οικονομία μας", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι σε διάγγελμά του προς το έθνος.

    Τονίζοντας ότι οι πλημμύρες προκάλεσαν μεγαλύτερη καταστροφή από το τσουνάμι το 2004, ο πακιστανός πρωθυπουργός απηύθυνε και πάλι έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την κυβέρνησή του.

    Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ φοβούνται πλέον και ένα "δεύτερο κύμα" θανάτων εξαιτίας των επιδημιών, τρεις εβδομάδες μετά τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της χώρας, που προκάλεσαν τον θάνατο 1.600 ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

    Ενα πρώτο κρούσμα χολέρας εντοπίσθηκε στη Μινγκόρα, της επαρχίας του Σουάτ, στο βορειο-δυτικό Πακιστάν και τουλάχιστον 36.000 άνθρωποι υποφέρουν από διάρροια, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, ενώ οι υπηρεσίες ανθρωπιστικών υποθέσεων κάλεσαν χθες τους χορηγούς να προσφέρουν το συντομότερο δυνατόν το σύνολο της βοήθειας που έχουν υποσχεθεί, καθώς οι μέχρι σήμερα προσφερθείσα απέχει πολύ από το να καλύψει τις ανάγκες των εκατομμυρίων πλημμυροπαθών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 August 2010 - 18:30:21 UTC