Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Κυριακή οι υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Παραιτήθηκε η νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού
  • [03] Στα 138 τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου
  • [04] "Στηρίζω την κομματική επιλογή"
  • [05] "Kαμία αύξηση στα σιτηρά"
  • [06] Ελληνικές ταινίες στη Βενετία

  • [01] Την Κυριακή οι υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ

    Οι υποψηφιότητες για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος σημερινής μαραθώνιας σύσκεψης,στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες, τους οποίους θα στηρίξει το κυβερνών κόμμα, σε ό,τι δε αφορά στο πολιτικό πλαίσιο, με το οποίο θα πορευθεί το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, αυτό οριστικοποιήθηκε στη σημερινή σύσκεψη, ενώ το κόμμα είναι έτοιμο να ανακοινώσει άλλες 60 έως 70 υποψηφιότητες δημάρχων.

    Σχετικά με τους δήμους Αθηναίων, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ έχει καταλήξει στους επικρατέστερους υποψηφίους, ενώ υπάρχουν προσεγγίσεις και προς τους τελικούς υποψηφίους.

    Η απόφαση του πρωθυπουργού για τα ονόματα αυτά πιθανόν να ανακοινωθεί την Κυριακή ή και νωρίτερα.

    Σε κάθε περίπτωση, σε διάστημα επτά ή οκτώ ημερών, όλες οι υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ θα έχουν ανακοινωθεί.

    Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του κινήματος.

    Στη σημερινή σύσκεψη πήραν μέρος ο Γιάννης Ραγκούσης, Υπουργος Εσωτερικών,ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, ο Θανάσης Τσούρας, επικεφαλής της επιτροπής ανάδειξης υποψηφίων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Στεφάνου, η διευθύντρια της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνα Βάρτζελη, , ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος και η υπεύθυνη του τομέα επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη.

    Διαβουλεύσεις με φορείς ενόψει ΔΕΘ

    Συνεχίζονται σήμερα οι συναντήσεις των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη και των υφυπουργών Οικονομικών κ. Σαχινίδη και Εργασίας κ. Κουτρουμάνη ενόψει της ΔΕΘ.

    Τον προβληματισμό του εμπορικού κόσμου διότι αρκετοί επιχειρηματίες του χώρου δεν μπορούν να αποδώσουν το ΦΠΑ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης στη συνάντηση των εκπροσώπων του εμπορίου με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τη Λούκα Κατσέλη.

    Οπως ανέφερε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ. Κορκίδης, αρκετοί έμποροι δηλώνουν ότι δεν ''έχουν λεφτά να αποδώσουν το ΦΠΑ, καθώς με τις εισπράξεις τους πληρώνουν άλλες υποχρεώσεις, όπως μισθούς, ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ" και συμπληρώνουν ότι "περιμένουν να έρθουν τα πρόστιμα καθώς δεν μπορούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους''.

    Ο κ. Κορκίδης σημείωσε στους υπουργούς ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, ότι μια νέα ρύθμιση περαίωσης θα έπρεπε να περιλαμβάνει τις χρήσεις για τα έτη 2000 μέχρι και το 2009 και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, αλλά να προχωρήσει η θέσπιση νομοσχεδίων-''σκούπα'' για φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες.

    Ακόμα, αναφέρθηκε στη σημασία επιδότησης της εργασίας και διατήρησης υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης και ζήτησε να μην υπάρξουν αλλαγές στα παραγωγικά υπουργεία που θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Στη συζήτηση για την επικαιροποίηση του Μνημονίου ζήτησε να παραστούν με τους συναρμόδιους υπουργούς και εκπρόσωποι του εμπορίου, καθώς όπως ανέφερε, η τρόικα είναι μακριά από την ελληνική πραγματικότητα και αντί για τολμηρά μέτρα μεταρρύθμισης ''επέλεξε μέτρα έκτακτης ανάγκης μιας χώρας σε καθεστώς χρεοκοπίας''.

    Για τον αναπυξιακό νόμο ανέφερε ότι οι έμποροι εκτιμούν ότι πρόκειται για σωστή πρωτοβουλία και σε αυτό το πλαίσιο ζητούν κάποια επιχειρηματικά πάρκα που αδρανούν να αλλάξουν χρήση και να αξιοποιηθούν από εταιρείες χονδρεμπορίου και logistics.

    Ανέφερε, τέλος, ότι η ΕΣΕΕ πραγματοποιηεί αυτό τον καιρό έρευνα ''ηλεκτρονικής γεώβασης'' για να ξέρουν οι επιχειρήσεις που ενδεχομένως προχωρούν προς το κλείσιμο αν πρέπει να αλλάξουν περιοχή ή δραστηριότητα, αντί να βάλουν λουκέτο.

    Τέλος, οι έμποροι ζητούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες δράσεις από τις τράπεζες ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα.

    Μέτρα για να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά ζήτησε και ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Π. Πολιτάκης στην ίδια συνάντηση.

    Ειδικές ρυθμίσεις ζήτησε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων

    Eιδικές ρυθμίσεις για την είσπραξη ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών από μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω της κρίσης στις υποχρεώσεις τους, άμεση εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου - πριν το 2011 - και ρύθμιση περαίωσης για τρία τελευταία χρόνια, ώστε να πάρουν ενημερότητα οι επιχειρήσεις, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Γ. Κασιμάτης.

    Ο κ. Κασιμάτης, μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι απογοητευμένος από την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί όπως προκύπτει από τα στοιχεία του εξαμήνου, ενώ είναι προβληματισμένος και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Για τον αναπτυξιακό ζήτησε να ενταχθούν σε αυτόν και εμπορικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες που σχετίζονται με την οικοδομή.

    Τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα αύξηση στον ΦΠΑ, να γίνει προσπάθεια για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και σημείωσε ότι θα οδηγηθούμε σε οικονομική συρρίκνωση εάν την φοροεισπρακτική πολιτική δεν συνοδεύει και αναπτυξιακή δραστηριότητα.

    Τέλος, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία των εκπτώσεων ανέφερε ότι η μείωση των πωλήσεων φτάνει μέχρι και το 50% σε σχέση με πέρυσι.

    ΣΕΒ: Να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη

    Το χωροταξικό - αδειοδοτικό πλαίσιο, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο καθώς και το φορολογικό καθεστώς τέθηκαν μεταξύ άλλων στην απογευματινή συνάντηση του προεδρείου του ΣΕΒ με κυβερνητικό κλιμάκιο ενόψει της ΔΕΘ.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου Δημήτρης Δασκαλόπουλος ήταν κοινή διαπίστωση με τους υπουργούς ότι το μεγάλο διακύβευμα αυτή την στιγμή είναι η ανάπτυξη. "γίνεται πόλεμος" πρόσθεσε για να αποφύγουμε λουκέτα και περισσότερες απολύσεις ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι με τους αρμόδιους υπουργούς "μιλούμε την ίδια γλώσσα".

    Για τα θέματα χωροταξίας και αδειοδότησης των επιχειρήσεων ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε ότι πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια και να διαμορφωθεί ένα νέο φιλικό τοπίο για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και ότι για τον λόγο αυτό ο σύνδεσμος ζήτησε να παρίσταται στην συνάντηση η υπουργός περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

    Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο είπε ότι ο ΣΕΒ έχει αυξημένες απαιτήσεις από τον εκάστοτε υπουργό Ανάπτυξη ο οποίος όπως είπε πρέπει να είναι σύμμαχος των επιχειρήσεων.

    Για το φορολογικό επισημάνθηκε ότι η φορολόγηση των μερισμάτων ειδικά για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι καταστροφική τονίστηκε ωστόσο ότι ο ΣΕΒ σε αυτή τη φάση δεν θέτει θέμα μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

    [02] Παραιτήθηκε η νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού

    Στην απομάκρυνση της κ. Γλυκερίας Σιούτη από τη θέση της νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, προχώρησε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου, κάνοντας δεκτή την παραίτηση που η ίδια υπέβαλε «για λόγους ευθιξίας», με αφορμή δημοσιεύματα για την πρόσληψη επιστημονικών συνεργατών στις υπηρεσίες του Γραφείου του Πρωθυπουργού, και ειδικότερα για την περίπτωση του κ. ¶γγελου Χασαπόπουλου, η πρόσληψη του οποίου τελικά δεν θα προχωρήσει.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, παρότι πράγματι προτάθηκε από την κ. Γλυκερία Σιούτη και έγινε αποδεκτή η πρόσληψη του κ. ¶γγελου Χασαπόπουλου ως επιστημονικού συνεργάτη για την υποστήριξη του γραφείου της, η διαδικασία πρόσληψής του δεν θα ολοκληρωθεί «για λόγους δεοντολογίας».

    Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, προκειμένου «να δοθούν απαντήσεις σε αναφορές ορισμένων ΜΜΕ σχετικά με το ζήτημα των "συμβούλων"», η πρόσληψη του κ. Χασαπόπουλου δεν θα προχωρήσει παρότι για τους μετακλητούς δεν αποτελεί προϋπόθεση για πρόσληψη η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους καθηκόντων.

    Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι η κ. Σιούτη υπέβαλε την παραίτησή της «για λόγους ευθιξίας» και έγινε αποδεκτή από τον κ. Γ. Α. Παπανδρέου, ο οποίος την ευχαρίστησε για τις μέχρι τώρα υπηρεσίες της.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο 25χρονος ¶. Χασαπόπουλος πήρε την άδεια του επαγγελματία δικηγόρου πέρυσι και δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

    Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει συστήσει επιτροπή που εξετάζει τις λειτουργίες των υπηρεσιών του πρωθυπουργικού γραφείου καθώς και όλες τις πτυχές του συστήματος διακυβέρνησης, ώστε να μελετηθούν οι καλύτερες πρακτικές, αξιοποιώντας την εμπειρία χωρών με σύγχρονες δομές διοίκησης.

    Παράλληλα, με αφορμή την υπόθεση του κ. Χασαπόπουλου και τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα για το Γραφείο του Πρωθυπουργού και τον προβλεπόμενο αριθμό προσωπικού σε αυτό, διευκρινίζεται ότι οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας μετακλητών υπαλλήλων στο Γραφείο του Πρωθυπουργού που ανέρχονταν σε 105, αυξήθηκαν πρόσφατα κατά 20, προκειμένου να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες.

    Διευκρινίζεται ακόμη ότι από το σύνολο των θέσεων αυτών, μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί μόνον οι 72, εκ των οποίων, οι 45 είναι αποσπασμένοι και οι 27 μετακλητοί υπάλληλοι.

    «Είναι σαφές ότι η προβλεπόμενη στελέχωση των υπηρεσιών του γραφείου του Πρωθυπουργού στην Ελλάδα είναι ποσοτικά κατά πολύ υποδεέστερη από αυτή που ισχύει σε άλλες χώρες με παρόμοιο μέγεθος και επίπεδο ανάπτυξης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Ακόμη, αναφορικά με την περίπτωση της ανάθεσης καθηκόντων συμβούλου του πρωθυπουργού, στον Ιταλό πρώην Υπουργό Οικονομικών, Tommaso Padoa Schioppa, σημειώνεται ότι, «ο κ. Schioppa, σε αντίθεση με όσα έχουν κατά καιρούς αναφερθεί από ΜΜΕ, δεν δέχθηκε οποιαδήποτε αμοιβή και αυτό παρά τη δυνατότητα που παρέχει η σχετική διάταξη του νόμου».

    «Όλα έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται «στο φως της ημέρας» και είναι πάντα συνεπή με τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την οργάνωση των υπηρεσιών που υποστηρίζουν το γραφείο του και την αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι «οτιδήποτε άλλο δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια».-

    [03] Στα 138 τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

    Στα 138 ανήλθαν τα περιστατικά της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου μετά τη διάγνωση άλλων τεσσάρων κρουσμάτων το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

    Μέχρι σήμερα το πρωί από τους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, 94 είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και 33 νοσηλεύονταν ακόμη, από τους οποίους οι 9 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δύο από τους ασθενείς δεν έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

    [04] "Στηρίζω την κομματική επιλογή"

    Τέλος το ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με την Έλσα Παπαδημητρίου στη ΝΔ. Η βουλευτής Αργολίδας συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά στη Ρηγίλλης και από τις δηλώσεις που έκανε φαίνεται πως το όποιο θέμα θεωρείται για την ώρα λήξαν. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ και η κα Παπαδημητρίου εξερχόμενη της Ρηγίλλης δήλωσε ότι "εγώ αισθάνθηκα ότι δεν είχα ποτέ καμία ένταση με όσα είπα, και απ' ότι προσέλαβα από την κουβέντα που είχα με τον πρόεδρο ούτε εκείνος είχε". Σε ότι αφορά την υποψηφιότητα του κ. Δράκου στην περιφέρεια Πελοποννήσου είπε ότι στηρίζει την κομματική επιλογή "αναγιγνώσκοντας πάντα με ρεαλισμό τα τεκταινόμενα".

    "Εγώ είμαι ΝΔ Νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να διώξει εμένα", απάντησε σε ερώτηση αν θα μείνει στη ΝΔ.

    Αβραμόπουλος: "Εκλεισε ο κύκλος της αυτοδιοίκησης για μένα"

    Εν τω μεταξύ, με ξεκάθαρο τρόπο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απορρίπτει την πρόταση του Γιώργου Καρατζαφέρη να θέσει υποψηφιότητα για την περιφέρεια Αττικής. "Εδώ και χρόνια έχω πει ότι ο κύκλος της Αυτοδιοίκησης έκλεισε οριστικά με την οκταετή θητεία μου στο Δήμο της Αθήνας. Όσο για την παράταξή μου, έχουμε κάνει ήδη την επιλογή μας", λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ". Παράλληλα τονίζει πως ο Βασίλης Κικίλιας που έχει πάρει το χρίσμα της ΝΔ για την περιφέρεια Αττικής είναι νέος και άφθαρτος πολιτικός και σημειώνει για την υποψηφιότητά του πως είναι "μια πρόταση τόλμης, ανανέωσης και υπέρβασης".

    Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να προκύψουν εσωκομματικά ζητήματα στη ΝΔ σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, δεν αποκλείει να γίνουν "διορθωτικές κινήσεις", επισημαίνοντας πως θα γίνουν "πάντα σε πνεύμα ενότητας".

    "Είναι νωπή η εντολή στην νέα ηγεσία η οποία προωθεί πολιτικές ανασυγκρότησης της παράταξης με παράλληλη άσκηση υπεύθυνου αντιπολιτευτικού ρόλου", λέει και προσθέτει πως "η ΝΔ σταδιακά απαλλάσσεται από το όποιο κακό παρελθόν και επανασυνδέεται με την ιστορία της".

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επίσης αναφέρει πως όσοι επιχειρήσουν να αποσταθεροποιήσουν τη ΝΔ δεν έχουν καμία ελπίδα και προβλέπει πως σύντομα το κόμμα του θα καταστεί και πάλι αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης.

    Ερωτηθείς αν έχει έρθει η ώρα να μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, λέει ότι "πότε μιλούν οι πολιτικοί, το κρίνουν οι ίδιοι και κρίνονται από αυτό" ενώ λέει για το νέο κόμμα που ετοιμάζει η Ντόρα Μπακογιάννη: "Το χώρο για να περάσουν οι όποιες νέες πρωτοβουλίες τον ανοίγουν οι πολίτες. Όσο για την ευρύτερη φιλελεύθερη δημοκρατική και προοδευτική κεντροδεξιά, πάντα πίστευα στη δύναμη της ενότητας των δυνάμεών της. Αλλά, κατά πώς είχε πει και ο Μάο, 'αφήστε όλα τα λουλούδια ν' ανθίσουν'".

    [05] "Kαμία αύξηση στα σιτηρά"

    "Δεν δικαιολογείται καμία αύξηση στα σιτηρά", επανέλαβε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Μπατζελή, μετά τη σύσκεψη με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου εν όψει της ΔΕΘ, ενώ από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία αύξηση εκ μέρους της αλευροβιομηχανίας και η επιτροπή ανταγωνισμού κινείται δυναμικά προκειμένου να περιορίσει πιθανά κερδοσκοπικά παιχνίδια.

    Επίσης, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου έχει στην κατοχή της ήδη όλα τα στοιχεία εκείνα που δικαιολογούν πρόστιμα σε αλευροβιομηχανίες για παράβαση του αγορανομικού κώδικα, όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας κ. Κομνηνός σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    'Όπως είπε ο κ. Κομνηνός η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνεχίζει την έρευνά της στα κοστολογικά στοιχεία της αλευροβιομηχανίας, ενώ σημείωσε ότι όπως προκύπτει από την έρευνα του υπουργείου Οικονομίας μόνο ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10% στα σιτηρά ενδεχομένως να περάσει στα άλευρα αλλά και πάλι δεν δικαιολογείται ανατίμηση στην τιμή του ψωμιού.

    Εν τω μεταξύ, η κ. Μπατζέλη, αναφερόμενη στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που υλοποιεί για μεγάλες μεταρρυθμίσεις και κυρίως με τον ΟΣΔΕ στοχεύει στο "να ξεφύγουμε από τα ακίνητα και να τα κάνουμε κινητά και χρήσιμα".

    Αυτή τη στιγμή, επεσήμανε, υλοποιείται ένα τετράπτυχο (μητρώο αγροτών, εμπόρων, αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ιχνηλασιμότητα). Έτσι θα παρακολουθείται η τιμή των προϊόντων από το σπόρο ως το τελικό προϊόν στο ράφι.

    Αναφερόμενη στα φωτοβολταϊκά επεσήμανε ότι δεν αποτελούν μονόδρομο. Με τα νέα μέτρα θα αποκατασταθούν τα χωράφια αγρανάπαυσης με βιομάζα (αγροπεριβαλλοντικά).

    "Ουδέν ψευδέστερον, ουδέν αναληθέστερον. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απολύτως σκέψη για αύξηση του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος των αγροτών". Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης μετά από τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόσθεσε ότι σχεδιάζεται ένας εξορθολογισμός των τιμών σε βάθος τριετίας και σε καμία περίπτωση δεν θα αφορά αυξήσεις του 50% και 100% των αγροτικών τιμολογίων.

    [06] Ελληνικές ταινίες στη Βενετία

    Τρεις ταινίες "ταξιδεύουν" υπό ελληνική σημαία, για Βενετία και η τέταρτη για Στρασβούργο, στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου.

    Στο 67ο Φεστιβάλ της Βενετίας, 1-11 Σεπτεμβρίου, στο επίσημο διαγωνιστικό ανάμεσα σε 24 ονόματα όπως Ντάρεν Αρονόφσκι, Φρανσουά Οζον, Γιέρζι Σκολιμόφσκι, Τζούλιαν Σνάμπελ, Τακάσι Μίικε, Σοφία Κόπολα κ.ά, και με πρόεδρο της επιτροπής τον Κουεντίν Ταραντίνο, διαγωνίζεται για το "Χρυσό Λιοντάρι" η Αθηνά-Ραχήλ Τσαγγάρη με την ταινία της, "Attenberg", εστιάζοντας στις σχέσεις μιας κοπέλας με τον πατέρα της, σε μια παραθαλάσσια πόλη. Πρωταγωνιστούν οι Αριάν Λαμπέντ, Βαγγέλης Μουρίκης, Ευαγγελία Ράντου, Γιώργος Λάνθιμος.

    Στο παράλληλο τμήμα "Εβδομάδα Κριτικής", στους επτά πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες διαγωνίζεται ο Σύλλας Τζουμέρκας με τη "Χώρα Προέλευσης". Πρόκειται για την ιστορία μιας χώρας μέσα από τη σύγκρουση των μελών μιας οικογένειας,- γενιάς του '50, μεταπολίτευσης και νεότερης γενιάς -εξαιτίας μιας ενδοοικογενειακής υιοθεσίας. Πρωταγωνιστούν οι Αμαλία Μουτούση, Θάνος Σαμαράς, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Ερρίκος Λίτσης κ.ά.

    Στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους της Μόστρας, τη μάχη για το βραβείο θα δώσει ο Γιώργος Ζώης, με την πρώτη μικρού μήκους του ταινία "Casus Belli", διάρκειας 11΄, στην οποία παίζουν 146 ηθοποιοί, σχηματίζοντας ουρά που ξεκινά από σούπερ μάρκετ, επεκτείνεται σε διάφορους χώρους και σε άλλες ουρές, δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα διαφορετικών τάξεων, ηλικίας, χρώματος, εθνοτήτων που όταν καταλήγει στον τελευταίο, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση. "Το πέρασμα από τη διαβίωση στην επιβίωση, σε οποιαδήποτε δυτική πρωτεύουσα", λέει για το θέμα της ταινίας του ο Γιώργος Ζώης

    Στις 11 Σεπτεμβρίου, θα προβληθεί στη Βενετία, η βραβευμένη πέρσι στο Λοκάρνο, με α΄ βραβείο ανδρικής ερμηνείας στον Αντώνη Καφετζόπουλο, "Ακαδημία Πλάτωνος" του Φίλιππου Τσίτου, υποψήφια μαζί με άλλες δύο, "Die Fremde" (Γερμανία) και "ΙIlegal" (Βέλγιο/Γαλλία /Λουξεμβούργο) για το βραβείο Lux 2010, του Ευρωκοινοβουλίου, που απονέμεται σε ταινίες με θεματολογία γύρω από την ταυτότητα των Ευρωπαίων, τις πολιτιστικές, οικογενειακές, κοινωνικές σχέσεις των λαών της. Οι τρεις ταινίες θα προβληθούν τον Νοέμβριο στο Λουξεμβούργο και η νικήτρια θα αναδειχθεί ύστερα από ψηφοφορία μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Η τελετή απονομής θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

    Φαίνεται ότι ο ελληνικός κινηματογράφος άδραξε την ευκαιρία του, οι "κινηματογραφιστές στην ομίχλη" συσπείρωσαν την κοινότητα, οι νέοι Ελληνες σκηνοθέτες δεν επιδίδονται σε άκαρπους ανταγωνισμούς και μεσούσης της εγχώριας οικονομικής αποψίλωσης αλλά και εν αναμονή πάντα του εκσυγχρονισμένου νόμου για τον κινηματογράφο, συνεχίζουν την πορεία τους με κέφι και παλμό, δίνοντας κάθε χρόνο όλο και πιο δυναμικά το ``παρών`` στα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ.

    Η Αθηνά Τσαγγάρη, έμεινε πολλά χρόνια μετά το μεταπτυχιακό της στις ΗΠΑ. Η ανεξάρτητη αμερικάνικη ταινία της "Η διαρκής αναχώρηση της Πέτρα Γκόινγκ", είχε ψηφιστεί από την εφημερίδα "Village Voice" της Νέας Υόρκης το 2001 ως μια από τις καλύτερες. Παραγωγές ταινιών όπως η "Κινέττα" του Γιώργου Λάνθιμου, η σκηνοθεσία βιντεοπροβολών στην τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, τα animation βίντεο στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης,το βραβευμένο ντοκιμαντέρ "Palestine blues", στη Δυτική Οχθη και στη λωρίδα της Γάζας, είναι στο βιογραφικό της.

    Η ταινία της, "Αttenberg", μια συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 7 Σεπτεμβρίου, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας.

    Την ίδια ημέρα διαγωνίζεται στην "Εβδομάδα Κριτικής" η "Χώρα Προέλευσης", επίσης συμπαραγωγή του Κέντρου Κινηματογράφου. Ο πρωτοεμφανιζόμενος σε μεγάλου μήκους ταινία Σύλλας Τζουμέρκας, έχει σπουδάσει σκηνοθεσία, θέατρο και υποκριτική στην Αθήνα, την Ουτρέχτη και τη Νέα Υόρκη. Η μικρού μήκους ταινία του "Τα μάτια που τρώνε" είχε συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Καννών το 2001 και είχε βραβευτεί στο Karlovy Vary. Η "Χώρα προέλευσης" θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 21 Οκτωβρίου.

    Ο νεότερος, 29 ετών, απόφοιτος εφαρμοσμένων μαθηματικών και φυσικής του ΕΜΠ, Γιώργος Ζώης, κάνει πρεμιέρα με το "Casus Belli", στις 3 Σεπτεμβρίου.Το πρόγραμμα μικροφίλμ της ΕΡΤ, χρηματοδότησε την ταινία του. Συμπαραγωγός η αφιλοκερδής συμμετοχή των 146 ηθοποιών, λέει ο ίδιος ευτυχής.Τον δέχθηκαν στην Βενετία, με την πρώτη.Το σενάριο του "Casus Belli", είχε επιλεγεί ως ένα από τα καλύτερα 15 σενάρια στο φεστιβάλ μικρού μήκους Clermont -Ferrand.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 August 2010 - 16:30:26 UTC