Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πτώση 5,7% στις τιμές των διαμερισμάτων
  • [02] Ελληνικές ταινίες στη Βενετία

  • [01] Πτώση 5,7% στις τιμές των διαμερισμάτων

    Μειωμένες σε ποσοστό 5,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο ήταν το ββ τρίμηνο του 2010 οι τιμές των διαμερισμάτων, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι τιμές των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2010 εκτιμάται ότι ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 5,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Για το α΄ τρίμηνο του 2010, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,8%, ενώ για το σύνολο του 2009 η μέση μείωση ήταν 3,7% (μείωση κατά: 3,3%, 2,5%, 5,1% και 4,0% το α΄, β΄, γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2009 αντίστοιχα), έναντι αύξησης κατά 1,7% το 2008.

    Δείκτης τιμών διαμερισμάτων κατά παλαιότητα και γεωγραφική περιοχή

    Πιο αναλυτικά, η μείωση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 ήταν 6,3% για τα "νέα" διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών (έναντι μικρής αύξησης κατά 1,2% το α' τρίμηνο) και 5,3% για τα "παλαιά", δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών (α΄ τρίμηνο 2010: -3,6%). Για το σύνολο του α΄ εξαμήνου του 2010, η μείωση των τιμών σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009 ήταν μεγαλύτερη για τα "παλαιά" διαμερίσματα (-4,4%) από ό,τι για τα "νέα" (-2,6%). Η διαπίστωση αυτή ισχύει και για ολόκληρο το 2009, καθώς ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών για τις δύο προηγούμενες κατηγορίες διαμερισμάτων ήταν 4,8% και 2,0% αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη μείωση των τιμών για τα παλαιά διαμερίσματα έναντι των νέων φαίνεται να αντανακλά τη σχετικά μεγαλύτερη "ανθεκτικότητα" των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων, τα οποία κατά κανόνα διατίθενται προς πώληση από τους κατασκευαστές.

    Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή εκτιμάται ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2010 ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2009 κατά 3,0% στην Αθήνα, 6,3% στη Θεσσαλονίκη, 5,4% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,9% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το α΄ τρίμηνο του 2010 οι αντίστοιχοι αναθεωρημένοι ετήσιοι ρυθμοί μείωσης των τιμών στις ίδιες περιοχές ήταν 1,2%, 2,4%, 2,1% και 2,3%, ενώ για το σύνολο του 2009 (οριστικά στοιχεία) ήταν 4,6%, 6,0%, 2,7% και 1,9%, αντίστοιχα. Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η πτώση το β΄ τρίμηνο του 2010 ήταν μεγαλύτερη για δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.

    Δείκτες συναλλαγών οικιστικών ακινήτων

    Οι συναλλαγές επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος έφθασαν τις 17,6 χιλιάδες το β΄ τρίμηνο του 2010, έναντι 23,8 χιλιάδων το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι συναλλαγές ήταν ελαφρά μειωμένες (-1,0%) το β΄ τρίμηνο του 2010, έναντι σημαντικής αύξησης κατά 49,5% το α' τρίμηνο του 2010. Ωστόσο, το α΄ εξάμηνο του 2010 ο αριθμός των συναλλαγών ήταν αυξημένος κατά 22,8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009. Σε ολόκληρο το 2009 ο αριθμός των συναλλαγών αυτών έφθασε τις 74,6 χιλιάδες (οριστικά στοιχεία), δηλαδή μειώθηκε κατά 35,7% έναντι του 2008 (116,0 χιλιάδες).

    Ο όγκος των συναλλαγών (με βάση το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων) ήταν μειωμένος κατά 3,2% το β΄ τρίμηνο του 2010 σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2009 (α΄ τρίμηνο 2010: +41,4%, αναθεωρημένα στοιχεία). Ο όγκος των συναλλαγών ήταν αυξημένος κατά 18,0% για το α΄ εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, ενώ για ολόκληρο το 2009 -- με βάση τα οριστικά στοιχεία -- μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 38,9% (2008: -23,5%).

    Τέλος, η αξία των συναλλαγών οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση των πιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε το β΄ τρίμηνο του 2010 με ετήσιο ρυθμό 13,1% (α' τρίμηνο 2010: +35,6%, αναθεωρημένα στοιχεία). Η αξία αυτή σημείωσε αύξηση κατά 9,7% το α΄ εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, έναντι μέσης ετήσιας μείωσης κατά 40,0% το 2009. Το γεγονός ότι ο όγκος και η αξία των συναλλαγών την περίοδο της κρίσης μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι ο αριθμός των συναλλαγών αντανακλά τη στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των νοικοκυριών προς διαμερίσματα μικρότερου εμβαδού και μικρότερης αξίας.

    [02] Ελληνικές ταινίες στη Βενετία

    Τρεις ταινίες "ταξιδεύουν" υπό ελληνική σημαία, για Βενετία και η τέταρτη για Στρασβούργο, στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου.

    Στο 67ο Φεστιβάλ της Βενετίας, 1-11 Σεπτεμβρίου, στο επίσημο διαγωνιστικό ανάμεσα σε 24 ονόματα όπως Ντάρεν Αρονόφσκι, Φρανσουά Οζον, Γιέρζι Σκολιμόφσκι, Τζούλιαν Σνάμπελ, Τακάσι Μίικε, Σοφία Κόπολα κ.ά, και με πρόεδρο της επιτροπής τον Κουεντίν Ταραντίνο, διαγωνίζεται για το "Χρυσό Λιοντάρι" η Αθηνά-Ραχήλ Τσαγγάρη με την ταινία της, "Attenberg", εστιάζοντας στις σχέσεις μιας κοπέλας με τον πατέρα της, σε μια παραθαλάσσια πόλη. Πρωταγωνιστούν οι Αριάν Λαμπέντ, Βαγγέλης Μουρίκης, Ευαγγελία Ράντου, Γιώργος Λάνθιμος.

    Στο παράλληλο τμήμα "Εβδομάδα Κριτικής", στους επτά πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες διαγωνίζεται ο Σύλλας Τζουμέρκας με τη "Χώρα Προέλευσης". Πρόκειται για την ιστορία μιας χώρας μέσα από τη σύγκρουση των μελών μιας οικογένειας,- γενιάς του '50, μεταπολίτευσης και νεότερης γενιάς -εξαιτίας μιας ενδοοικογενειακής υιοθεσίας. Πρωταγωνιστούν οι Αμαλία Μουτούση, Θάνος Σαμαράς, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Ερρίκος Λίτσης κ.ά.

    Στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους της Μόστρας, τη μάχη για το βραβείο θα δώσει ο Γιώργος Ζώης, με την πρώτη μικρού μήκους του ταινία "Casus Belli", διάρκειας 11΄, στην οποία παίζουν 146 ηθοποιοί, σχηματίζοντας ουρά που ξεκινά από σούπερ μάρκετ, επεκτείνεται σε διάφορους χώρους και σε άλλες ουρές, δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα διαφορετικών τάξεων, ηλικίας, χρώματος, εθνοτήτων που όταν καταλήγει στον τελευταίο, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση. "Το πέρασμα από τη διαβίωση στην επιβίωση, σε οποιαδήποτε δυτική πρωτεύουσα", λέει για το θέμα της ταινίας του ο Γιώργος Ζώης

    Στις 11 Σεπτεμβρίου, θα προβληθεί στη Βενετία, η βραβευμένη πέρσι στο Λοκάρνο, με α΄ βραβείο ανδρικής ερμηνείας στον Αντώνη Καφετζόπουλο, "Ακαδημία Πλάτωνος" του Φίλιππου Τσίτου, υποψήφια μαζί με άλλες δύο, "Die Fremde" (Γερμανία) και "ΙIlegal" (Βέλγιο/Γαλλία /Λουξεμβούργο) για το βραβείο Lux 2010, του Ευρωκοινοβουλίου, που απονέμεται σε ταινίες με θεματολογία γύρω από την ταυτότητα των Ευρωπαίων, τις πολιτιστικές, οικογενειακές, κοινωνικές σχέσεις των λαών της. Οι τρεις ταινίες θα προβληθούν τον Νοέμβριο στο Λουξεμβούργο και η νικήτρια θα αναδειχθεί ύστερα από ψηφοφορία μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Η τελετή απονομής θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

    Φαίνεται ότι ο ελληνικός κινηματογράφος άδραξε την ευκαιρία του, οι "κινηματογραφιστές στην ομίχλη" συσπείρωσαν την κοινότητα, οι νέοι Ελληνες σκηνοθέτες δεν επιδίδονται σε άκαρπους ανταγωνισμούς και μεσούσης της εγχώριας οικονομικής αποψίλωσης αλλά και εν αναμονή πάντα του εκσυγχρονισμένου νόμου για τον κινηματογράφο, συνεχίζουν την πορεία τους με κέφι και παλμό, δίνοντας κάθε χρόνο όλο και πιο δυναμικά το ``παρών`` στα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ.

    Η Αθηνά Τσαγγάρη, έμεινε πολλά χρόνια μετά το μεταπτυχιακό της στις ΗΠΑ. Η ανεξάρτητη αμερικάνικη ταινία της "Η διαρκής αναχώρηση της Πέτρα Γκόινγκ", είχε ψηφιστεί από την εφημερίδα "Village Voice" της Νέας Υόρκης το 2001 ως μια από τις καλύτερες. Παραγωγές ταινιών όπως η "Κινέττα" του Γιώργου Λάνθιμου, η σκηνοθεσία βιντεοπροβολών στην τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, τα animation βίντεο στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης,το βραβευμένο ντοκιμαντέρ "Palestine blues", στη Δυτική Οχθη και στη λωρίδα της Γάζας, είναι στο βιογραφικό της.

    Η ταινία της, "Αttenberg", μια συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 7 Σεπτεμβρίου, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας.

    Την ίδια ημέρα διαγωνίζεται στην "Εβδομάδα Κριτικής" η "Χώρα Προέλευσης", επίσης συμπαραγωγή του Κέντρου Κινηματογράφου. Ο πρωτοεμφανιζόμενος σε μεγάλου μήκους ταινία Σύλλας Τζουμέρκας, έχει σπουδάσει σκηνοθεσία, θέατρο και υποκριτική στην Αθήνα, την Ουτρέχτη και τη Νέα Υόρκη. Η μικρού μήκους ταινία του "Τα μάτια που τρώνε" είχε συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Καννών το 2001 και είχε βραβευτεί στο Karlovy Vary. Η "Χώρα προέλευσης" θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 21 Οκτωβρίου.

    Ο νεότερος, 29 ετών, απόφοιτος εφαρμοσμένων μαθηματικών και φυσικής του ΕΜΠ, Γιώργος Ζώης, κάνει πρεμιέρα με το "Casus Belli", στις 3 Σεπτεμβρίου.Το πρόγραμμα μικροφίλμ της ΕΡΤ, χρηματοδότησε την ταινία του. Συμπαραγωγός η αφιλοκερδής συμμετοχή των 146 ηθοποιών, λέει ο ίδιος ευτυχής.Τον δέχθηκαν στην Βενετία, με την πρώτη.Το σενάριο του "Casus Belli", είχε επιλεγεί ως ένα από τα καλύτερα 15 σενάρια στο φεστιβάλ μικρού μήκους Clermont -Ferrand.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 August 2010 - 18:30:36 UTC