Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζήμενς. Συμπληρωματική ποινική δίωξη
  • [02] Αμετάβλητος στο 5,5% ο πληθωρισμός
  • [03] ΟΑΕΕ: Απογραφή συνταξιούχων
  • [04] Επαφές με παραγωγικούς φορείς
  • [05] Αναδιάρθρωση στο Δημόσιο

  • [01] Ζήμενς. Συμπληρωματική ποινική δίωξη

    Τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, που διερευνά την υπόθεση της Siemens, ενημερώθηκαν αρμοδίως ότι γίνεται δεκτή η πρόταση της επιτροπής και ίσως εντός της ημέρας ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης για τη διενέργεια παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, διακίνησης μαύρου χρήματος και απάτης σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών.

    Όπως ανέφεραν βουλευτές, η διεύρυνση της δίωξης καταλαμβάνει και τα μέλη της διοίκησης της μητρικής και της Siemens Ελλάς, καθώς και τα μέλη των διοικήσεων όλων των οργανισμών, που εμπλέκονται σε συμβάσεις με τη γερμανική εταιρεία. Πλέον, διευρύνονται στα 15 τα χρόνια της παραγραφής, ενώ υφίσταται ισχυρότερο νομικό έρεισμα για το νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, που θα πρέπει να εκδοθεί.

    Στο μεταξύ, οι εφέτες - ανακριτές, που διερευνούν την υπόθεση, έστειλαν κλήση σε απολογία στον επιχειρηματία και κουμπάρο του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, Γιώργο Τσουγκράνη.

    Ο επιχειρηματίας καλείται να απολογηθεί μεθαύριο, Πέμπτη, για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (κακούργημα).

    Ο κ. Τσουγκράνης ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής είχε παραδεχθεί ότι, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον κουμπάρο του, είχε ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στη Γενεύη στο όνομα Α. Ρόκος, στον οποίο κατατέθηκαν εμβάσματα συνολικού ποσού 450.000 μάρκων, που -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- ήταν δώρα της Siemens προς τον πρώην υπουργό.

    Τέλος, για συμπληρωματική κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή, που διερευνά την υπόθεση Siemens, καλείται εκ νέου σήμερα ο μηχανικός Παντελεήμων Καρακώστας, ύστερα και από τα ευρήματα που κατέσχεσε η εισαγγελία από το σπίτι, το γραφείο του, καθώς και ξενοδοχείο στον Κάλαμο όπου διέμενε για μεγάλο διάστημα.

    Ο μάρτυρας, εναντίον του ο οποίου έχει ασκηθεί με πρόταση της εξεταστικής επιτροπής δίωξη για ενεργητική δωροδοκία και διακίνηση μαύρου χρήματος, είχε δεσμευτεί να φέρει στην επιτροπή στοιχεία, για το πού διέθεσε το 1997 τα τουλάχιστον 450.000 μάρκα που ήρθαν στα χέρια του από τα μαύρα ταμεία της Siemens μέσω του τροφοδότη λογαριασμού του διαχειριστή των ταμείων Ηλία Γεωργίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αμετάβλητος στο 5,5% ο πληθωρισμός

    Αμετάβλητος στο υψηλό επίπεδο 5,5% διατηρήθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) είχε αυξηθεί επίσης κατά 5,5% τον Ιούλιο εφέτος και κατά 0,8% τον Αύγουστο 2009.

    Συγκεκριμένα, η αύξηση αυτή του ΓΔΤΚ προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις των δεικτών:

    α) Κατά 2,2% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα είδη: λαχανικά νωπά, κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, γάλα νωπό παστεριωμένο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη: γιαούρτι, ελαιόλαδο

    β) Κατά 19,3% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων, καθώς και των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών.

    γ) Κατά 0,6% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

    δ) Κατά 8,1% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών και των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

    ε) Κατά 0,9% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη.

    στ) Κατά 1,2% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

    ζ) Κατά 16,6% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας- διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και υπηρεσίες μεταφορών.

    η) Κατά 4,2% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας.

    θ) Κατά 0,9% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: βιβλία- εφημερίδες-περιοδικά- γραφική ύλη- σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής.

    ι) Κατά 3% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.

    ια) Κατά 3,4% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά- γλυκά- καφές- ποτά (σερβιριζόμενα), και

    ιβ) Κατά 4% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων, των ειδών ατομικής φροντίδας και των κοσμημάτων- ρολογιών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] ΟΑΕΕ: Απογραφή συνταξιούχων

    Στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής των συντάξεων προχωρά ο ΟΑΕΕ. Ειδικότερα, από 1-11-2010 η σύνταξη θα πιστώνεται αποκλειστικά σε τραπεζικό λογαριασμό, στην τράπεζα επιλογής του συνταξιούχου.

    Για την υλοποίηση του νέου συστήματος είναι σε εξέλιξη διαδικασία απογραφής τραπεζικών λογαριασμών, από τις 26 τράπεζες που συμμετέχουν στο Διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ.

    Συνταξιούχοι που μέχρι σήμερα δεν έχουν απογραφεί, θα πρέπει έως 15-10-2010 να απευθυνθούν στην Τράπεζα επιλογής τους, με τα έντυπα που έχει αποστείλει ο Οργανισμός για να απογραφούν.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συμμετοχή στην διαδικασία της απογραφής, εξασφαλίζει την απρόσκοπτη καταβολή της σύνταξης, από την 1η Νοεμβρίου και μετά.

    Οι συνταξιούχοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες σχετικά με τον νέο τρόπο πληρωμής και την απογραφή:

    στα Γραφεία, Τμήματα και Δ/νσεις του ΟΑΕΕ

    στα τηλέφωνα 210-5285545, 210-5285539 και 210-5285622

    στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΕ www.oaee.gr

    Εξάλλου, χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση γνωριμίας του Διοικητή του ΟΑΕΕ κ. Γ. Βουδούρη και των υπαλλήλων του Οργανισμού, στην αίθουσα "ΕΡΜΗΣ" του ΕΒΕΑ.

    Στην ομιλία που ακολούθησε, ο κ. Βουδούρης αναφέρθηκε σε "μια νέα εικόνα, ένα νέο ξεκίνημα για τον ΟΑΕΕ" και ανέπτυξε τους στόχους της νέας Διοίκησης, με κυριότερο αυτόν της αποκατάστασης του κύρους του Οργανισμού. Αναφερόμενος στα προβλήματα του Φορέα, ο κ. Βουδούρης, εστίασε στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, την μη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας, τις οργανωτικές δυσλειτουργίες και την απαξία του Οργανισμού όπως αυτή εκφράζεται από τα ΜΜΕ.

    Ο Διοικητής του ΟΑΕΕ, μίλησε για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο περικλείεται στο τρίπτυχο οργάνωση, ανασυγκρότηση, εκσυγχρονισμός.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Επαφές με παραγωγικούς φορείς

    Την ανησυχία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την κατάσταση κυρίως στην αγορά εργασίας, εξέφρασαν στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά τα μέλη του προεδρείου της ΓΣΕΕ, τα οποία συναντήθηκαν μαζί του στη Ρηγίλλης.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα που να βοηθούν την ανάπτυξη και την ενίσχυση των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ αναφερόμενος στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάλεσε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να εφαρμόσει όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι οι επιχειρηματικές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών.

    Ο κ. Παναγόπουλος προέβλεψε ένα ιδιαίτερα θερμό φθινόπωρο και κάλεσε τους πολίτες, να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί για τη Θεσσαλονίκη.

    Ο αρμόδιος τομέαρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως το ζήτημα της ύφεσης και της ανεργίας είναι μπροστά μας και η αντιμετώπισή του αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη ΝΔ.

    Μετά το προεδρείο της ΓΣΕΕ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και στη συνέχεια του ΣΕΒ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Αναδιάρθρωση στο Δημόσιο

    Η ορθολογική αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα με σκοπό τον περιορισμό του εύρους του, προκειμένου να διοικείται αποτελεσματικότερα και αποδοτικότερα, είναι το αντικείμενο προσχεδίου νόμου με τίτλο «Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του Δημόσιου Τομέα» για το οποίο θα κάνει σχετική ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

    Με τις ρυθμίσεις επιχειρείται η κατάργηση ή συγχώνευση ή η λύση και εκκαθάριση συγκεκριμένων υπηρεσιών και φορέων, σύμφωνα με απόφαση της σχετικής διυπουργικής γνωμοδοτικής επιτροπής.

    Κατά το νομοσχέδιο, στο πλαίσιο του υπουργείου Εσωτερικών καταργούνται ως νομικά πρόσωπα το Μουσείο και Βιβλιοθήκη του Εθνικού Τυπογραφείου και το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

    Από το υπουργείο Οικονομικών καταργούνται το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

    Από το υπουργείο Παιδείας καταργούνται η Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών και η Ιόνιος Ακαδημία.

    Από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καταργούνται η Διεθνής Ικάριος Αεραθλητική Ακαδημία κι η Ένωση για την Αντισεισμική Προστασία των Κρατών - μελών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου.

    Από το υπουργείο Υγείας καταργούνται το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας, το Ινστιτούτο Έρευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, το Κέντρο Κληρονομικών Νόσων Αίματος, το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας και το Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες.

    Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταργούνται τα 51 Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης και η Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδος.

    Τέλος, από το υπουργείο Προστασία του Πολίτη καταργείται το Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας

    Τίθενται, εξάλλου, σε καθεστώς εκκαθάρισης η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης Α.Ε., το Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου, το Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε. και η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.

    Το τακτικό προσωπικό των υπό λύση και εκκαθάριση εταιρειών ύστερα από αίτηση, όπου εκφράζει την προτίμησή του, μεταφέρεται με την ίδια σχέση εργασίας και αξιοποιείται σε άλλους φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου. Από τη διάταξη εξαιρείται το προσωπικό της ΑΓΡΟΓΗΣ, του οποίου καταγγέλλονται οι συμβάσεις.

    Πέραν αυτών, συγχωνεύονται το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων υπουργείου Οικονομικών με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Οι ανώνυμες εταιρείες «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας», «Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης», «ΚΕΚ ΕΛΚΕΔΕ ΕΠΕ», και «Κέντρο Ελληνικής Γούνας» συγχωνεύονται στο «ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α.Ε.», όπως και η Εταιρεία Διανομής Αερίου, που απορροφάται από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.

    Τέλος, καταργείται το Δ.Σ. του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και τη διοίκησή του θα ασκεί πλέον το ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 September 2010 - 10:30:22 UTC