Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα συνοριακή δίοδος Κυπρίνου-Ιβαΐλοβγκραντ
  • [02] "Αναγκαία η αναμόρφωση της χώρας"
  • [03] Ημερήσια ατζέντα
  • [04] "Ο στόχος θα επιτευχθεί"
  • [05] Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Για το χρυσό

  • [01] Νέα συνοριακή δίοδος Κυπρίνου-Ιβαΐλοβγκραντ

    Τη σημασία της νέας διόδου Κυπρίνου-Ιβαΐλοβγκραντ τόσο για τις ανθρώπινες σχέσεις των τοπικών κοινωνιών, από τις δύο πλευρές των συνόρων, όσο και για την περαιτέρω, δυναμική ανάπτυξη των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων, σε όλους τους τομείς, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, εγκαινιάζοντας από κοινού με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Γκεόργκι Παρβάνοφ, τη συγκεκριμένη δίοδο.

    "Είμαι, πράγματι, ευτυχής, που εγκαινιάζω τη νέα διάβαση, με το φίλο, πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ", ανέφερε κατά την τελετή των εγκαινίων ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι, το 1988, ως υπουργός Εξωτερικών, τότε, της Ελλάδας, είχε λάβει μέρος στα πρώτα εγκαίνια του συνοριακού σταθμού Ορμένιο-Σβίλεγκραντ και το 1995 υπέγραψε τη διακρατική συμφωνία για τη διάνοιξη και των υπόλοιπων συνοριακών σταθκμών.

    Αφού υπογράμμισε τη σημασία της νέας διόδου, το πρόεδρος Παπούλιας τόνισε ότι, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου πετρελαιαγωγού, όπως υπογράμμισε, θα αποτελέσει σημαντικό νέο βήμα στην ανοδική πορεία της διμερούς συνεργασίας.

    "Μία όμορφη γιορτή" χαρακτήρισε τα εγκαίνια του νέου συνοριακού σταθμού ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, στη χαιρετιστήρια ομιλία του.

    "Όταν, με το φίλο, Έλληνα ομόλογό μου, Κάρολο Παπούλια, εγκαινιάζαμε, πρόσφατα τη δίοδο Ιλιντεν-Εξοχή, είπα μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι, εμείς οι δύο δεν πρόκειται να κουραστούμε, εγκαινιάζοντας νέες διόδους", πρόσθεσε ο κ. Παρβάνοφ, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον Κάρολο Παπούλια για την προσωπική δέσμευσή του και τη συνεχή του δράση υπέρ της προσέγγισης των Ελλήνων και των Βουλγάρων, τόσο ως υπουργός Εξωτερικών όσο και ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Παρβάνοφ, η νέα δίοδος είναι και νέο σύμβολο της βελτιωμένης ποιότητας των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλήνων και Βούλγαρων ως φίλων και εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τη σημασία της νέας διόδου για την ανάδειξη της πολιτικής και ιστορικής κληρονομιάς των δύο χωρών, υπογράμμισε στην ομιλία του ο νομάρχης Έβρου, Νίκος Ζαμπουνίδης, αναφερόμενος στα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων ετών, που αποτελούν στοιχεία ενός ενιαίου αρχαιολογικού χώρου, εκατέρωθεν των συνόρων.

    "Ο δήμος του Ιβαΐλοβγκραντ απέκτησε τον ευρωπαϊκό δρόμο του. Ένα πολύχρονο όνειρο έγινε πραγματικότητα. Αυτός ο δρόμος θα είναι δρόμος φιλίας και καλής γειτονίας", σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της βουλγαρικής πόλης, Στέφαν Τάνεφ, ενώ ο δήμαρχος του Κυπρίνου, Μιχάλης Στραντζέλης, ανήγγειλε ότι σε περίπου ένα χρόνο αναμένεται να είναι έτοιμος ο νέος δρόμος μέχρι το συνοριακό σταθμό, από την ελληνική πλευρά των συνόρων, ύψους 5 εκατ. ευρώ.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γεώργιος Ντόλιος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, μετείχαν στην κυβερνητική αντιπροσωπεία, που συνόδευσε τον Πρόεδρο Παπούλια.

    Στα εγκαίνια παρέστη - μεταξύ άλλων - και ο πρώην υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Τσβέταν Τσβετάνοφ, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της τελετής ότι, στους δέκα μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τα εγκαίνια της διόδου Ζλάτογκραντ- Θέρμες, από τους πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Μπόικο Μπορίσοφ, από τη διάβαση αυτή έχουν διέλθει 280.000 άτομα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Αναγκαία η αναμόρφωση της χώρας"

    Είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία να καταστεί η Βόρεια Ελλάδα ατμομηχανή της ανάπτυξης, ένα αναπτυξιακός πόλος για όλη την επικράτεια, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στη σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Θεσσαλονίκης, παρουσία υπουργών.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη γύρω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: τί θα πάρει η Θεσσαλονίκη, τί θα δώσει η Αθήνα, μια μιζέρια γύρω από την νομή κρατικής πίτας, μια διαλυτική συζήτηση, είπε.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι περνάμε δύσκολες στιγμές, καθώς υπάρχει ύφεση, ανεργία, κλείνουν καταστήματα, αλλά, όμως, υπάρχουν και χρονίζοντα προβλήματα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της φοροδιαφυγής, που πρέπει να αντιμετωπιστούν μακριά από πελατειακές αντιλήψεις.

    Εκτός από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, είπε ότι είναι ανάγκη η αναμόρφωση της χώρας με συντονισμένη δράση.

    Σε σχέση με την κριτική που ασκείται στο μνημόνιο, παρατήρησε πως αν δεν είχαμε το μνημόνιο δεν θα είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" μέσω του οποίου μεταφέρονται εξουσίες από την κεντρική διοίκηση στην Περιφέρεια και σημείωσε ότι η εφαρμογή του θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

    Συνάντηση με εκπροσώπους φορέων καινοτομίας

    Την ικανοποίησή του για την υπογραφή μνημονίου της «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ» (ΑΖΚ) με φορείς έρευνας και καινοτομικής επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΑΖΚ, Ε. Ιακώβου και εκπροσώπους των εννέα φορέων που συνυπέγραψαν το μνημόνιο.

    Το μνημόνιο υπογράφηκε ανάμεσα στην ΑΖΚ, το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το ΕΚΕΤΑ, το ΑΤΕΙΘ, το ΕΘΙΑΓΕ, την Τεχνόπολη, τη θερμοκοιτίδα i4G, τη θερμοκοιτίδα Thermi και την Εταιρεία Διαχείρισης Τεχνολογικού Πάρκου και χαρακτηρίστηκε ως «νέα αφετηρία στην προσπάθεια της Θεσσαλονίκης να καταστεί κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

  • ** Σήμερα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τον ανασχηματισμό. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στον ΟΛΘ, νωρίς το μεσημέρι.

    Συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τους Μ. Μπόλαρη και Γ. Μπουτάρη

    Με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκο Μπόλαρη και τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης τους βρέθηκαν η πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι προτάσεις των δύο υποψηφίων για τον Δήμο και την Περιφέρεια, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης.

    Όπως δήλωσε ο κ. Μπόλαρης, ο πρωθυπουργός επισήμανε τη διαφορά ως προς την αντίληψη για την επίσκεψη του στη ΔΕΘ: Στο παρελθόν οι πρωθυπουργοί έδιναν υποσχέσεις από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ ο κ. Παπανδρέου θέλει με την παρουσία του να αναδείξει τις προτεραιότητες της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Β. Ελλάδας και τι μπορεί να δώσει η περιοχή στην ανάπτυξη της χώρας.

    Ο δε Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη χαρά του για τη θετική απήχηση που έχει στον κόσμο η στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις υποψηφιότητες του Γιώργου Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων και του Γιάννη Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

    Μάλιστα ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Μπουτάρη και την παράταξη του να κρατήσουν την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους.

    Τόνισε ακόμα πως με τον πρωθυπουργό συζήτησαν ιδέες για την οικονομική αναγέννηση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.

    Σύσταση Γενικής Γραμματείας

    Γενική Γραμματεία για την υποστήριξη του έργου του πρωθυπουργού θα συσταθεί με απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

    Γενική γραμματέας θα οριστεί η έως τώρα Διεύθυντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη.

    Στο μεταξύ, συνεδρίασε για δεύτερη φορά η ομάδα σχεδιασμού της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του Γ. Ραγκούση, στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος και η κα Ρ. Βάρτζελη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη ΔΕΘ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ημερήσια ατζέντα

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Ο στόχος θα επιτευχθεί"

    Την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην επίτευξη του στόχου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας το 2010 και ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές το 2011 και να πείσει τους επενδυτές ότι τα ομόλογά της αποτελούν ευκαιρία και όχι κάτι που πρέπει να φοβούνται, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που έδωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

    Ο Υπουργός έδωσε τη συνέντευξη πριν από τη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με ξένους επενδυτές στην Ευρώπη για να τους ενημερώσει για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Η υστέρηση που υπήρξε στα έσοδα φέτος αντισταθμίστηκε από τη μεγαλύτερη μείωση στις δημόσιες δαπάνες, είπε ο Υπουργός, ενώ προσέθεσε ότι η είσπραξη των εσόδων θα βελτιωθεί έως το τέλος του έτους.

    Εξυγίανση των οικονομικών των δημοσίων επιχειρήσεων

    Το πλαίσιο της πολιτικής για τις δημόσιες επιχειρήσεις που έχει ως στόχο την εξυγίανση των οικονομικών τους ορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ενώ επίσης ζητείται η κατάρτιση και αποστολή των σχεδίων οικονομικών προϋπολογισμών του έτους 2011, καθώς και των στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων 2011 - 2013 των Δ.Ε.Κ.Ο.

    Επίσης, με απόφαση του υπουργού, ζητείται η λύση μισθώσεων των ακινήτων, στα οποία στεγάζονταν δημόσιες υπηρεσίες. Στο πλαίσιο της ορθολογικοποίησης και της μέγιστης αποδοτικότητας των δαπανών του δημοσίου, το υπουργείο Οικονομικών βάζει τέλος στη σπατάλη του δημοσίου χρήματος και ζητά από τις δημόσιες υπηρεσίες να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, υποβάλλοντας προς τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες αίτημα για τη λύση των μισθώσεων των ακινήτων, στα οποία στεγάζονταν υπηρεσίες τους, που έχουν καταργηθεί και δεν λειτουργούν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

    Διαμαρτυρία κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, διοργανώνει στις 12 σήμερα το μεσημέρι, η Πρωτοβουλία Σωματείων από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την ώρα που εντός του λιμανιού θα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Εξάλλου, τη δυναμική υπέρβαση του μνημονίου πρότεινε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, λέγοντας ότι χωρίς να χάσει η χώρα το πλεονέκτημα του δανεισμού, μπορεί να διατηρήσει την εσωτερική κοινωνική συνοχή της.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή το συλλαλητήριο που οργανώνουν το Σάββατο στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι πέρυσι τέτοια εποχή οι εργαζόμενοι είχαν εναποθέσει προσδοκίες και ελπίδες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς ήταν προεκλογική περίοδος, αλλά αυτές διαψεύστηκαν.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική και είπε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποίησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ως "φερετζέ" για να επιβάλλουν τις πολιτικές τους.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, είπε ότι είναι καχύποπτος ως προς το ζήτημα της λήψης και νέων μέτρων, ενώ είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για την οποία εξέφρασε το φόβο ότι μπορεί να πέσει ή να περιέλθει σε βαθιά "κατάψυξη".

    Επεσήμανε, τέλος ότι οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι και αυτή την αγανάκτηση θα την εκφράσουν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου και στο πανευρωπαϊκό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Για το χρυσό

    Μετά τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών παίζει σήμερα (8.30 μμ ώρα Ελλάδας) το δεύτερο μεγάλο τελικό της ιστορίας της αντιμετωπίζοντας την Ρωσία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Ζάγκρεμπ.

    Η εθνική ομάδα με τη νίκη της στον ημιτελικό απέναντι στην Ιταλία έχει ήδη πετύχει το στόχο της, την κατάκτηση ενός μεταλλίου, που είναι το πρώτο που κερδίζει ποτέ έπειτα από 10 παρουσίες σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αυτό που απομένει είναι να δούμε εάν θα διαδεχθεί τη Ρωσία στην κορυφή της Ευρώπης, μια Ρωσία που έχει κερδίσει το χρυσό μετάλλιο και στο Βελιγράδι και πάει για το τρία στα τρία. Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα και η Ρωσία συναντήθηκαν σε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και στη φάση των ομίλων, και αναδείχθηκαν ισόπαλες 7-7.

  • H Ιταλία και η Ολλανδία θα διεκδικήσουν το χάλκινο μετάλλιο στο μικρό τελικό (6.30 μμ ώρα Ελλάδας).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 September 2010 - 4:30:56 UTC