Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αναγκαία η αναμόρφωση της χώρας"
  • [02] Στην 83η θέση η Ελλάδα
  • [03] Ανοίγει ξανά ο φάκελος των υποκλοπών
  • [04] Οι υποψηφιότητες στις 13 Περιφέρειες
  • [05] Στην ΕΕ ο κορυφαίος ρόλος για το θέμα της κυριαρχίας του Κοσόβου
  • [06] Συνεργασία Ρουμανίας-Γαλλίας για το ζήτημα των Ρομά
  • [07] Το ζωντανό βιβλίο των εντόμων
  • [08] "Καλύπτονται τα κενά"
  • [09] "Αλλαγή διάστασης"
  • [10] Αναβάλλει τα σχέδιά του

  • [01] "Αναγκαία η αναμόρφωση της χώρας"

    Είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία να καταστεί η Βόρεια Ελλάδα ατμομηχανή της ανάπτυξης, ένα αναπτυξιακός πόλος για όλη την επικράτεια, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στη σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Θεσσαλονίκης, παρουσία υπουργών.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη γύρω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: τί θα πάρει η Θεσσαλονίκη, τί θα δώσει η Αθήνα, μια μιζέρια γύρω από την νομή κρατικής πίτας, μια διαλυτική συζήτηση, είπε.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι περνάμε δύσκολες στιγμές, καθώς υπάρχει ύφεση, ανεργία, κλείνουν καταστήματα, αλλά, όμως, υπάρχουν και χρονίζοντα προβλήματα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της φοροδιαφυγής, που πρέπει να αντιμετωπιστούν μακριά από πελατειακές αντιλήψεις.

    Εκτός από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, είπε ότι είναι ανάγκη η αναμόρφωση της χώρας με συντονισμένη δράση.

    Σε σχέση με την κριτική που ασκείται στο μνημόνιο, παρατήρησε πως αν δεν είχαμε το μνημόνιο δεν θα είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" μέσω του οποίου μεταφέρονται εξουσίες από την κεντρική διοίκηση στην Περιφέρεια και σημείωσε ότι η εφαρμογή του θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

    Συνάντηση με εκπροσώπους φορέων καινοτομίας

    Την ικανοποίησή του για την υπογραφή μνημονίου της «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ» (ΑΖΚ) με φορείς έρευνας και καινοτομικής επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΑΖΚ, Ε. Ιακώβου και εκπροσώπους των εννέα φορέων που συνυπέγραψαν το μνημόνιο.

    Το μνημόνιο υπογράφηκε ανάμεσα στην ΑΖΚ, το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το ΕΚΕΤΑ, το ΑΤΕΙΘ, το ΕΘΙΑΓΕ, την Τεχνόπολη, τη θερμοκοιτίδα i4G, τη θερμοκοιτίδα Thermi και την Εταιρεία Διαχείρισης Τεχνολογικού Πάρκου και χαρακτηρίστηκε ως «νέα αφετηρία στην προσπάθεια της Θεσσαλονίκης να καταστεί κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

  • ** Σήμερα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τον ανασχηματισμό. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στον ΟΛΘ, νωρίς το μεσημέρι.

    Συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τους Μ. Μπόλαρη και Γ. Μπουτάρη

    Με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκο Μπόλαρη και τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης τους βρέθηκαν η πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι προτάσεις των δύο υποψηφίων για τον Δήμο και την Περιφέρεια, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης.

    Όπως δήλωσε ο κ. Μπόλαρης, ο πρωθυπουργός επισήμανε τη διαφορά ως προς την αντίληψη για την επίσκεψη του στη ΔΕΘ: Στο παρελθόν οι πρωθυπουργοί έδιναν υποσχέσεις από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ ο κ. Παπανδρέου θέλει με την παρουσία του να αναδείξει τις προτεραιότητες της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Β. Ελλάδας και τι μπορεί να δώσει η περιοχή στην ανάπτυξη της χώρας.

    Ο δε Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη χαρά του για τη θετική απήχηση που έχει στον κόσμο η στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις υποψηφιότητες του Γιώργου Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων και του Γιάννη Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

    Μάλιστα ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Μπουτάρη και την παράταξη του να κρατήσουν την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους.

    Τόνισε ακόμα πως με τον πρωθυπουργό συζήτησαν ιδέες για την οικονομική αναγέννηση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.

    Σύσταση Γενικής Γραμματείας

    Γενική Γραμματεία για την υποστήριξη του έργου του πρωθυπουργού θα συσταθεί με απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

    Γενική γραμματέας θα οριστεί η έως τώρα Διεύθυντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη.

    Στο μεταξύ, συνεδρίασε για δεύτερη φορά η ομάδα σχεδιασμού της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του Γ. Ραγκούση, στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος και η κα Ρ. Βάρτζελη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη ΔΕΘ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Στην 83η θέση η Ελλάδα

    Η Ελλάδα υποχώρησε το 2010 στην 83η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (WEF) μεταξύ 139 χωρών, από την 71η θέση το 2009. Η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεση World Economic Report που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Κίνα, οφείλεται στη μεγάλη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντός της.

    Η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τη "φτωχή" λειτουργία των θεσμών και τη χαμηλή αποδοτικότητα των αγορών εξηγεί, όπως αναφέρει η έκθεση, ότι η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας και καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ.

    Η κατάταξη της Ελλάδας σε σχέση με τους 12 τομείς, με βάση τους οποίους γίνεται η βαθμολογία των χωρών, είναι η ακόλουθη: Στους θεσμούς 84η, στις υποδομές 42η, στο μακροοικονομικό περιβάλλον 123η, στην υγεία και το εκπαιδευτικό σύστημα 40η, στην ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση 42η, στην αποδοτικότητα των αγορών αγαθών 94η, στην εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς 93η, στην τεχνολογική ετοιμότητα 46η, στο μέγεθος αγοράς 39η, στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων 74η και στην καινοτομία 79η.

    Πρώτη χώρα σε ανταγωνιστικότητα στον κόσμο παραμένει και φέτος η Ελβετία, σύμφωνα με την έκθεση του WEF, ενώ στη δεύτερη θέση από την τέταρτη πέρυσι ανέβηκε η Σουηδία, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ που έπεσαν φέτος στην τέταρτη θέση. Η Σιγκαπούρη παρέμεινε στην τρίτη θέση, ενώ η Γερμανία ανέβηκε στην 5η θέση (από 6η πέρυσι).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ανοίγει ξανά ο φάκελος των υποκλοπών

    Εντολή για την εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών έδωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών κ. Γιάννης Σακελάκος. Ο κ. Σακελάκος διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από εισαγγελέα εφετών για την μεγάλη υπόθεση των παρακολουθήσεων τηλεφώνων υψηλόβαθμων κρατικών στελεχών και επιχειρηματιών την περίοδο 2004-2005.

    Ο κ. Σακελάκος ζητά από τον εισαγγελέα που θα διερευνήσει την υπόθεση να εντοπίσει εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κατασκοπείας (κακούργημα), καθώς και να εντοπίσει τους δράστες της εγκληματικής ενέργειας. Η υπόθεση που είχε κοινοποιηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς, είχε προκαλέσει εκτεταμένη εισαγγελική έρευνα, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου (πλημμέλημα) και τελικώς είχε τεθεί στο αρχείο καθώς δεν είχε καταστεί εφικτό να εντοπιστούν οι δράστες του αδικήματος.

    Η υπόθεση ανασύρεται από το αρχείο μετά και από επιστολή προς την εισαγγελία εφετών του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Οι υποψηφιότητες στις 13 Περιφέρειες

    Σημαντικός αριθμός στελεχών από την Αυτοδιοίκηση, την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής επιστρατεύονται για την επικείμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση στις 7 Νοεμβρίου.

    Σε όλη την Ελλάδα, πάντως, επιδιώχθηκε, από όλα τα κόμματα, να δηλώσουν «παρών» και να επιδοθούν στη μάχη του σταυρού άνθρωποι που μπορούν να εγγυηθούν την ομαλή μετάβαση από την κρατική στην αιρετή Περιφέρεια.

    Άνθρωποι, που με τα επιτελεία τους υπόσχονται πως θα καταφέρουν να διαχειριστούν τα χρήματα του Δ΄ ΚΠΣ, που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος.

    Παράλληλα δε θα είναι εκείνοι που θα κληθούν να εφαρμόσουν τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, που έχει συντελεσθεί τα τελευταία χρόνια στη δημόσια διοίκηση, με βάση το σχέδιο "Καλλικράτης".

    Ποιους, όμως, υποστηρίζουν τα κόμματα;

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Άρη Γιαννακίδη, η ΝΔ τον Γιώργο Παυλίδη και το ΚΚΕ τον Χρήστο Τρέλλη

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον νυν νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό, η ΝΔ τον Βασίλη Κικίλια, το ΚΚΕ τον Θανάση Παφίλη, ο ΛΑΟΣ τον Άδωνι Γεωργιάδη, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τον Γρηγόρη Ψαριανό και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ τον Κώστα Διάκο.

    Στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει διχασμός, με τον ΣΥΝ να προτείνει τον Αλέξη Μητρόπουλο, ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε τη δική τους υποψηφιότητα.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Η ΝΔ θα στηρίξει τον νυν νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή, το ΠΑΣΟΚ τον δήμαρχο Μυτιλήνης Νάσο Γιακαλή, το ΚΚΕτον παλαίμαχο βουλευτή του κόμματος Στρατή Κόρακα και ο ΛΑΟΣ τον βουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Κωστή Αϊβαλιώτη.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του υφυπουργού Δικαιοσύνης Απόστολου Κατσιφάρα, η ΝΔ τον Γ. Παπαναστασίου και το ΚΚΕ τον Νίκο Καραθανασόπουλο.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Η ΝΔ στηρίζει τον νυν νομάρχη Κοζάνης Γιώργο Δακή, το ΠΑΣΟΚ τον Γιάννη Παπαϊορδανίδη και το ΚΚΕ τον Αντώνη Τσάκωνα.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

    Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του βουλευτή Ιωαννίνων και γ΄ αντιπρόεδρου της Βουλής Βαγγέλη Αργύρη, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ τον νυν νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκο Καχριμάνη και το ΚΚΕ τον Κώστα Κωτσαντή.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει το νυν νομάρχη Θεσσαλίας Απόστολο Παπατόλια, η ΝΔ τον βουλευτή Λάρισας Κώστα Αγοραστό, το ΚΚΕ τον Βαγγέλη Μπούτα και το ΛΑΟΣ τον βουλευτή του Αστέριο Ροντούλη.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

    Όλα δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον Ηλία Μπεριάτο, η ΝΔ στηρίζει την υποψηφιότητα του Σπύρου Σπύρου, και το ΚΚΕ τον Θεόδωρο Γουλή.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Η ΝΔ στηρίζει τον νυν νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, το ΠΑΣΟΚ τον υφυπουργό Οικονομίας Μάρκο Μπόλαρη, το ΚΚΕ τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τη βουλευτή Ασημίνα Ξηροτύρη, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι η ανακοίνωση του υποψηφίου του ΛΑΟΣ θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη Τρίτη.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

    Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον υφυπουργό Οικονομίας Σταύρο Αρναουτάκη, η ΝΔ τον Γιάννη Πλακιωτάκη και το ΚΚΕ τον Στέλιο Ορφανό.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ τον Μπάμπη Κόκκινο, τo ΚΚΕ την ηθοποιό Λίλα Καφαντάρη και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ -μαζί με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τον Νίκο Χρυσόγελο.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

    Ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ στην κυβέρνηση του Καραμανλή, Πέτρος Τατούλης, ανακοίνωσε εξ αρχής την υποψηφιότητά του, ως ανεξάρτητος, αλλά ήδη ανακοίνωσαν ότι τον στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ.

    Η ΝΔ στηρίζει την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Μεσσηνίας και προέδρου της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκου και ο ΚΚΕ τον οικονομολόγο Νίκο Γόντικα.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά, η ΝΔ του Θανάση Χειμάρα, το ΚΚΕ τον Γιώργο Μαρίνο και ο ΛΑΟΣ τον πρώην νομάρχη Εύβοιας Νίκο Παπανδρέου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Στην ΕΕ ο κορυφαίος ρόλος για το θέμα της κυριαρχίας του Κοσόβου

    Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών παραχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον κορυφαίο ρόλο για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου για την επίλυση της διένεξης για το θέμα της κυριαρχίας.

    Η συνέλευση των 192 κρατών ανακοίνωσε ότι η απόφαση υιοθετήθηκε χωρίς ψηφοφορία με την οποία γνωστοποιείται και η συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου, που εκδόθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με την οποία η μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Συνεργασία Ρουμανίας-Γαλλίας για το ζήτημα των Ρομά

    Η Γαλλία και η Ρουμανία συμφώνησαν να «δοθεί ένα τέλος στις στείρες πολεμικές» όσον αφορά το ζήτημα των Ρομά, τόνισαν ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης, Ενσωμάτωσης και Εθνικής Ταυτότητας, Ερίκ Μπεσόν και ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρ Μπακόνσκι.

    Μετά τη συνάντηση που είχαν στο Βουκουρέστι, ο κ. Μπακόνσκι ανέφερε ότι «πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις στείρες πολεμικές» και ο κ. Μπεσόν από την πλευρά του επισήμανε ότι «όσοι περίμεναν μία διαμάχη Γαλλίας - Ρουμανίας θα απογοητευθούν».

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες απόφαση με την οποία ζητεί από τη Γαλλία και τα άλλα κράτη της ΕΕ "να σταματήσουν αμέσως" τις απελάσεις των Ρομά, οι οποίες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Το ζωντανό βιβλίο των εντόμων

    Μυρμήγκια που κουβαλούν, ακούραστα, φυλλαράκια για να τα πάνε στη φωλιά τους, ταραντούλες, φασμίδια, δηλαδή έντομα-κλαριά και έντομα-φύλλα, πραγματικές αυθεντίες του καμουφλάζ, αράχνη -" μαύρη χήρα", αλλά και πεταλούδες, σε μια πανδαισία χρωμάτων, που αποβάλλουν το κουκούλι τους μπροστά στα μάτια των επισκεπτών και πετούν ελεύθερα, είναι μερικά από τα περίπου 100 ζωντανά εκθέματα, που βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο περίπτερο 2 του εκθεσιακού χώρου της HELEXPO.

    "Ψυχή" αυτής της προσπάθειας είναι ο 40χρονος, Ιορδάνης Λεοντιάδης, ο οποίος ξεκίνησε τη συλλογή εντόμων με στόχο, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την προώθηση των εννοιών της ομαδικότητας και της οργάνωσης, όπως αυτές γίνονται φανερές κυρίως από τις αποικίες των μυρμηγκιών.

    "Τα μυρμήγκια δίνουν το δικό τους μήνυμα όσον αφορά την οργάνωση, την οικονομία αλλά και τη μεταξύ τους επικοινωνία", εξηγεί, δείχνοντας μία φωλιά μυρμηγκιών, όπου το συγκεκριμένο είδος από τη Νότια Αμερική είναι το μοναδικό που καλλιεργεί την τροφή του, ένα είδος μύκητα!

    Το μόνο ζώο που είναι βαλσαμωμένο στην έκθεση είναι ένα μυρμήγκι, το μεγαλύτερο σε μέγεθος στον κόσμο, που υπάρχει μόνο στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και εκτίθεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

    "Είναι βαλσαμωμένο γιατί δεν ζει σε αιχμαλωσία, αφού τρέφεται μ' ένα ειδικό φυτό στην περιοχή που ζει, στη Μαλαισία", εξηγεί ο κ.Λεοντιάδης.

    Μεταξύ των υπόλοιπων εκθεμάτων, ενδιαφέρον στον επισκέπτη προκαλούν τα τροπικά σαλιγκάρια, οι σκορπιοί, τα υδρόβια έντομα, οι γρύλοι, τα εξωτικά αλογάκια της παναγίτσας, οι γιγάντιες σαρανταποδαρούσες και οι σφήκες.

    "Ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να δει τη μεγαλύτερη αράχνη στον κόσμο, η οποία μπορεί να φτάσει το μέγεθος ενός μεγάλου πιάτου, την ελληνική δηλητηριώδη 'μαύρη χήρα', όπως και την αράχνη, που ο ιστός της είναι πιο σκληρός κι από ατσάλι", προσθέτει ο διοργανωτής.

    Η ομορφότερη, όμως, εικόνα είναι οι πεταλούδες, που πετούν ελεύθερα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με φυτά τροπικών δασών, ανεβασμένη θερμοκρασία και συνθήκες υγρασίας.

    Μέσα σ' ένα διάφανο κουτί, δεκάδες κουκούλια "σπάνε" κι όλη η πολύχρωμη ομορφιά απελευθερώνεται, μεταμορφώνοντας μαγικά το χώρο. Όπως αναφέρει μάλιστα ο κ.Λεοντιάδης, επειδή οι πεταλούδες ζουν μόνο δύο εβδομάδες, κάθε 15 μέρες τα 100 κουκούλια θα ανανεώνονται.

    Στους στόχους, πάντως, του 40χρονου διοργανωτή περιλαμβάνεται και ο προγραμματισμός κοινωνικών δράσεων στη Θεσσαλονίκη, όπως οι αποστολές εθελοντών σε Νοσοκομεία Παίδων, με ζωντανά εκθέματα, για τη διασκέδαση των μικρών ασθενών, η απελευθέρωση απειλούμενων γηγενών ειδών πεταλούδων και η δωρεάν πρόσβαση σε παιδιά ορφανοτροφείου.

    Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, με είσοδο τρία ευρώ για τα παιδιά και έξι για τους ενήλικες, ενώ για την περίοδο της ΔΕΘ, η γενική είσοδος θα είναι τρία ευρώ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] "Καλύπτονται τα κενά"

    Για «Κασσάνδρες» στην πολιτική και τον συνδικαλιστικό χώρο των εκπαιδευτικών, σχετικά με τα κενά στα σχολεία, έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο της Δια Βίου Μάθησης.

    Είπε ότι τη Δευτέρα θα ανοίξουν σε ολόκληρη τη χώρα 15.000 σχολεία, με 1.350.000 μαθητές και 160.000 εκπαιδευτικούς, σημειώνοντας: «οι "Κασσάνδρες" έκαναν προσθαφαιρέσεις και έβγαζαν το συμπέρασμα ότι θα λείπουν 20.000 εκπαιδευτικοί. Και θα ήταν έτσι η κατάσταση, αν αφήναμε τα πράγματα στον "αυτόματο πιλότο". Οι κινήσεις του υπουργείου ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο με νομοθετικές ρυθμίσεις, με εξορθολογισμό στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, δρομολογήθηκε η επιστροφή 5.000 εκπαιδευτικών αποσπασμένων, ενώ κάναμε διαρκείς ελέγχους για αποτροπή της εμφάνισης πλασματικών αριθμών μαθητών και εκπαιδευτικών».

    Η κ. Διαμαντοπούλου, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι ως τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσει και το νέο μέτρο της «κάρτας σχολείου», μέσω του οποίου θα φαίνεται πού και ποιά είναι τα εκπαιδευτικά κενά, πόσοι εκπαιδευτικοί και ποιών ειδικοτήτων υπηρετούν σε κάθε σχολείο κ.λπ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας φέτος διορίστηκαν 2.825 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Επίσης, 6.337, έως στιγμής, αναπληρωτές, ενώ υπάρχουν πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον περίπου 9.000 αναπληρωτών. Περίπου 5.000 εκπαιδευτικοί, που ήταν αποσπασμένοι και δεν βρίσκονταν στα σχολεία, επιστρέφουν, και υπάρχει πλεονάζον προσωπικό 4.277 εκπαιδευτικοί, που θα καλύψουν ανάγκες στην πρωτοβάθμια, ή σε ΙΕΚ, ή και σε γραφεία εκπαίδευσης.

    Δηλαδή, λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων υπάρχουν συνολικά 2.645 εκπαιδευτικά κενά, τα οποία το Υπουργείο μπορεί ανά πάσα στιγμή να καλύψει με αναπληρωτές.

    Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τον Νοέμβριο έλειπαν από τις τάξεις 8.000 εκπαιδευτικοί.

    Στα 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία, εξάλλου, θα διατεθούν περί τους 815 εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας ειδικοτήτων, όπως αγγλικής γλώσσας και φυσικής αγωγής. Η υπουργός, πάντως, τόνισε ότι σε περίπου δέκα ημέρες θα ανοίξει και νέα φάση συμπληρωματικών διορισμών αναπληρωτών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] "Αλλαγή διάστασης"

    Σε δημοσίευμα των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", που κυκλοφορούν σήμερα, τονίζεται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ότι προσωπικά τάσσεται υπέρ μιας "αλλαγής διάστασης" στην άσκηση της δημοσιονομικής εποπτείας, μετά την ελληνική δημοσιονομική κρίση, που γίνεται από την ΕΚΤ σε όλη την ευρωζώνη.

    Σύμφωνα με τη συνέντευξη του αξιωματούχου στην έγκυρη βρετανική οικονομική εφημερίδα, ο κ. Τρισέ τάσσεται υπέρ της "σχεδόν αυτοματοποίησης των σχετικών διαδικασιών (στη δημοσιονομική εποπτεία)" (...) "αλλά και των συναφών κυρώσεων".

    Ο κ. Τρισέ τάσσεται, επίσης, υπέρ της "ανεξάρτητης αποτίμησης των δημοσιονομικών μεγεθών" των κρατών-μελών στην ευρωζώνη, αλλά και υπέρ "μιας διαφορετικής αποτίμησης της (άνισης) ανταγωνιστικότητας, όπως και των ανισορροπιών" στις οικονομίες των κρατών-μελών της.

    Ο αξιωματούχος τάχθηκε, ταυτοχρόνως, υπέρ "της αναβάθμισης στην ποιότητα των επίσημων στατιστικών για τα δημοσιονομικά μεγέθη" στην ευρωζώνη.

    Δεν απέκρυψε, ωστόσο, ότι θα ευνοήσει τον αποκλεισμό από την ευρωζώνη κρατών, "που συστηματικά θα παραβιάζουν τους κείμενους δημοσιονομικούς κανόνες στην ευρωζώνη".

    Απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο η ευρωζώνη να γνωρίσει μία περίοδο στασιμοπληθωρισμού--γενικευμένη κατάρρευση τιμών στο πλαίσιο διψήφιας ύφεσης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Αναβάλλει τα σχέδιά του

    Ο πάστορας Τέρι Τζόους που ήθελε να κάψει αντίτυπα του Κορανίου με αφορμή την ένατη επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι μπορεί να αναθεωρήσει την απόφασή του να μην προχωρήσει στο σχέδιο του.

    Ο Τζόους είπε στο NBC News ότι "είναι σαν να ξαναγυρίζουμε στην αρχή", αφού η συμφωνία να μην οικοδομηθεί κοντά στο Σημείο Μηδέν ισλαμικό κέντρο δεν φαίνεται να υλοποιείται.

    Ο φανατικός πάστορας είχε δηλώσει χθες Πέμπτη ότι εγκαταλείπει τα σχέδιά του σε αντάλλαγμα με την αλλαγή τοποθεσίας του τεμένους. Όμως ο ιμάμης της Νέας Υόρκης διέψευσε ότι υπάρχει τέτοια συμφωνία.

    "Με δεδομένο αυτά που ακούμε τώρα, είμαστε αναγκασμένοι να ξανασκεφτούμε την απόφασή μας", τόνισε ο Τζόουνς στο NBC. "Ετσι λοιπόν δεν ακυρώνουμε την εκδήλωση, απλώς την αναβάλλουμε", υπογράμμισε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 September 2010 - 6:30:45 UTC