Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναβάθμιση της Ελλάδας "βλέπει" η Moody's
  • [02] "Σημαντικά επενδυτικά βήματα"
  • [03] "Βαθαίνει η ύφεση"

  • [01] Αναβάθμιση της Ελλάδας "βλέπει" η Moody's

    Προοπτική αναβάθμισης της αξιολόγησης της Ελλάδας "βλέπει" ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, εάν συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg. Ο υψηλόβαθμος αναλυτής του Moody's Anthony Thomas δήλωσε ότι "έχουμε εντυπωσιαστεί από τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η ελληνική Κυβέρνηση", προσθέτοντας ότι "αν αυτό συνεχισθεί, ενδεχόμενη αλλαγή της αξιολόγησης θα είναι στην κατεύθυνση της αναβάθμισης".

    Στο μεταξύ, την "ελπίδα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ιρλανδία θα βελτιωθεί", εξέφρασε ο διευθυντής του τμήματος νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγορών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χοζέ Βινιάλς, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει σε έκθεσή της ότι οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στην Ελλάδα αναμένεται να αποδώσουν πιο γρήγορα από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

    Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στον προϋπολογισμό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ανοδικής αναθεώρησης του ελλείμματος 2009 παρουσιάστηκε καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010.

    Το Νοέμβριο, θα δημοσιοποιηθεί η τελική απόφαση της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή στους συντελεστές ΦΠΑ, καθώς έχει αποκλειστεί η μετάταξη του 30% των προϊόντων από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23%.

    Το εναλλακτικό σενάριο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει λάβει την αρχική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει ότι θα υπάρξει αύξηση του μεσαίου συντελεστή 11% σε 12% ή 13%, με την παράλληλη μετάταξη ορισμένων ειδών πρώτης ανάγκης στον χαμηλό συντελεστή, που σήμερα είναι 5,5%, αλλά και ειδών πολυτελείας από τον συντελεστή 11% στον συντελεστή 23%.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Σημαντικά επενδυτικά βήματα"

    Το Εθνικό Τυπογραφείο θα επισκεφθεί το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, όπου θα ενημερωθεί για την υλοποίηση του Προγράμματος «Διαύγεια». Νωρίτερα, θα συναντηθεί με την Πρόεδρο των Special Olympics Ελλάς, Ιωάννα Δεσποτοπούλου.

    "Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα ήταν ψήφος εμπιστοσύνης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και προς την Ευρώπη και το ευρώ", τόνισε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μετά τη λήξη των εργασιών της ευρωασιατικής διάσκεψης (ΑSEM).

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην Ελλάδα γίνονται σημαντικά επενδυτικά βήματα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι "πριν από ένα χρόνο η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού και σήμερα με τον κόπο και με τις θυσίες του ελληνικού λαού ανακτά την αξιοπιστία της διεθνώς".

    Ο πρωθυπουργός δέχθηκε συγχαρητήρια από την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ για την πρόοδο της χώρας και την ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων.

    Μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου, ο Γ. Παπανδρέου μετέβη στο Βελιγράδι, όπου μίλησε στην Ετήσια Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Σερβίας. O πρωθυπουργός τόνισε ότι το μέλλον της Σερβίας ανήκει στην Ευρώπη επισημαίνοντας ότι «η ευρωπαϊκή πορεία δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται θάρρος για να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες».

    Το μέλλον της Σερβίας ανήκει στην Ευρώπη διαμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της διάσκεψης που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι με θέμα, «Ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας». Η διάσκεψη διοργανώθηκε για να τιμηθεί η επέτειος των 10 ετών από τη λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, τον Οκτώβριο του 2000.

    Η Ελλάδα, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, και σήμερα, με την «Ατζέντα 2014», προσπαθεί να δώσει νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων.

    «Η ευρωπαϊκή πορεία δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται θάρρος για να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η Σερβία σήμερα κάνει μεγάλες προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης και να συλληφθεί ο Ράτκο Μλάντιτς».

    Απαραίτητο είναι, επίσης, να αρχίσει σύντομα και χωρίς όρους ο διάλογος Πρίστινας - Βελιγραδίου για το Κόσοβο, στο πλαίσιο της πρόσφατης διακήρυξης του ΟΗΕ, όπου θα γίνουν σεβαστά και τα συμφέροντα της Σερβίας και της ενωμένης Ευρώπης, ανέφερε.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του πρώην πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, που δολοφονήθηκε το 2003. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο όραμα του Τζίντζιτς να εντάξει τη Σερβία στην ΕΕ και επανέλαβε τη δέσμευση που ανέλαβε στην κηδεία του, ότι θα βοηθήσει όσο μπορεί τη Σερβία για να φτάσει εκεί που ανήκει, στην ΕΕ.

    Αναφερόμενος γενικότερα στα Βαλκάνια, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «οι λαοί της περιοχής, έχουν μεγάλες δυνατότητες, αρκεί να ξεπεράσουν τους διχασμούς του παρελθόντος και να κοιτάξουν μπροστά στο μέλλον».

    «Αισθανόμαστε υπερήφανοι που είμαστε Βαλκάνιοι. Έχουμε πολλές δυνατότητες και μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε, εντός της ενιαίας Ευρώπης», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε στην ομιλία του: «Ας κάνουμε την περιοχή μας τόπο όπου ο καθένας θα επιθυμούσε να ζήσει».

    Στη διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι, έλαβαν μέρος, ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίκουλας Τζούριντα και ο αρχηγός της αποστολής της ΕΕ, στη Σερβία, Βένσον Ντέζερ.

    Μετά το τέλος της διάσκεψης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση, με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, όπου συζητήθηκαν η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, το ζήτημα του Κοσόβου και τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα μας.

    Τον κ. Παπανδρέου στο ταξίδι του στο Βελιγράδι συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Βαθαίνει η ύφεση"

    Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος, με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.

    "Είναι μία κυβέρνηση επικίνδυνη, που εξελίσσεται στην χειρότερη της τελευταίας 30ετίας", είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν τα σπρέντς, ενώ δεν πήρε έγκαιρα τα μέτρα που χρειάζονταν και μετέτρεψε το πρόβλημα του ελλείμματος σε κρίση δανεισμού.

    «Για ακόμα μια φορά, ο κ. Σαμαράς απέδειξε στους πολίτες πως δεν έχει αντιληφθεί - ή δεν θέλει να αντιληφθεί - την κατάσταση, στην οποία άφησε η παράταξή του τη χώρα, φυγομαχώντας από τα προβλήματα, ένα χρόνο πριν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ.

    Η αντιπολιτευτική επίθεση της ηγεσίας της ΝΔ ρίχνει άσφαιρα πυρά κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και του μνημονίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    "Η ΝΔ, παρά τις αντιπολιτευτικές κορώνες, κινείται στην ίδια άδικη, αδιέξοδη και αναποτελεσματική πολιτική με αυτή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του μνημονίου", τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 October 2010 - 4:30:55 UTC