Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Το χρέος θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω
  • [02] Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο
  • [03] ΧΑ-Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Σπ.Καπράλος
  • [04] Τριήμερο "λουκέτο"

  • [01] ΕΕ: Το χρέος θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω

    Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στον προϋπολογισμό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ανοδικής αναθεώρησης του ελλείμματος 2009 παρουσιάστηκε καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010.

    Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ότι τα τα στοιχεία της Ελλάδας για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος για την τριετία 2006-2009 κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρηθούν προς τα άνω, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια την αναθεώρηση.

    Το ακριβές ύψος των θα οριστικοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου, όπως άλλωστε και όλων των κρατών - μελών.

    Ο εκπρόσωπος της επιτροπής ανέφερε παράλληλα, ότι αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, της οποίας οι αρμοδιότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Αύγουστο και μετά, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και ότι σε απόλυτη συνεργασία με τις ελληνικές στατιστικές αρχές επιχειρούν να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τα ακριβή ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.

    Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε, ότι κατά πάσα πιθανότητα το πρόβλημα θα λυθεί εντός του μηνός και ότι προς το σκοπό αυτό ενισχύεται το δυναμικό της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας στην Αθήνα.

    Ερωτηθείς αν από την αναθεώρηση αυτή, είναι δυνατόν να προκύψει και αναθεώρηση του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος της επιτροπής εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτικός, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμείνει κανείς τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία.

    Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, ο υψηλόβαθμος αναλυτής του Moody's Anthony Thomas δήλωσε ότι "έχουμε εντυπωσιαστεί από τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η ελληνική Κυβέρνηση", προσθέτοντας ότι "αν αυτό συνεχισθεί, ενδεχόμενη αλλαγή της αξιολόγησης θα είναι στην κατεύθυνση της αναβάθμισης".

    "Η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της"

    Το Εθνικό Τυπογραφείο εισκέπτεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπου θα ενημερωθεί για την υλοποίηση του Προγράμματος «Διαύγεια». Νωρίτερα, είχε συνάντηση με την πρόεδρο των Special Olympics Ελλάς, Ιωάννα Δεσποτοπούλου.

    Στο μεταξύ, με απόφαση του πρωθυπουργού, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ορίστηκαν οι βουλευτές Πέτρος Ευθυμίου, Χρήστος Πρωτόπαπας και Μανώλης Μπεντενιώτης.

    "Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα ήταν ψήφος εμπιστοσύνης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και προς την Ευρώπη και το ευρώ", τόνισε από τις Βρυξέλλες ο κ. Γ. Παπανδρέου μετά τη λήξη των εργασιών της ευρωασιατικής διάσκεψης (ΑSEM).

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην Ελλάδα γίνονται σημαντικά επενδυτικά βήματα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι "πριν από ένα χρόνο η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού και σήμερα με τον κόπο και με τις θυσίες του ελληνικού λαού ανακτά την αξιοπιστία της διεθνώς".

    Ο πρωθυπουργός δέχθηκε συγχαρητήρια από την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ για την πρόοδο της χώρας και την ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων.

    Μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου, ο Γ. Παπανδρέου μετέβη στο Βελιγράδι, όπου μίλησε στην Ετήσια Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Σερβίας. O πρωθυπουργός τόνισε ότι το μέλλον της Σερβίας ανήκει στην Ευρώπη επισημαίνοντας ότι «η ευρωπαϊκή πορεία δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται θάρρος για να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο

    Θα υπολειτουργεί αύριο ο δημόσιος τομέας, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Σοβαρά προβλήματα θα υπάρξουν και στα αεροπορικά δρομολόγια, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα πραγματοποιήσουν στάση από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα.

    Η ΑΔΕΔΥ απευθυνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ, να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν στις 11.30 το πρωί στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις θα γίνουν σε σε πολλές άλλες πόλεις.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δημόσιοι υπάλληλοι με τη μαζική συμμετοχή τους θα δώσουν απάντηση στο νέο προϋπολογισμό παγίωσης της λιτότητας, αλλά και στα κυβερνητικά σχέδια παραπέρα μείωσης των εισοδημάτων τους, όπως αποτυπώνονται στο σχέδιο του νέου μισθολογίου, που προωθεί η κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα υπογράμμισε ότι οι συνδικαλιστές στο δημόσιο τομέα δεν θα μπουν σε διάλογο για το νέο μισθολόγιο αν δεν υπάρξει αποκατάσταση των απωλειών που έφερε η κυβερνητική πολιτική κατά το 2010, αν δεν υπάρξει σεβασμός στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αν δεν παρουσιαστεί συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση από τη μεριά της κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί συζήτηση σε βάθος με την ΑΔΕΔΥ για ένα δίκαιο, ενιαίο μισθολόγιο. Δεν γίνεται να συνεχίσει να υπάρχουν τεράστιες ανισότητες σε υπαλλήλους που εργάζονται σε διαφορετικά υπουργεία, τόνισε. Στόχος είναι, είπε, το μισθολόγιο, να αντανακλά τις δεξιότητες, την παραγωγικότητα, το εκπαιδευτικό επίπεδο των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον υπουργό, το νέο μισθολόγιο θα ισχύσει σίγουρα για τους νεοεισερχομένους.

    Συμβολική κατάληψη

    Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΙΚΑ Ανω Λιοσίων πραγματοποίησαν από τις 8.30 έως τις 10 το πρωί σήμερα 100 περίπου ασφαλισμένοι, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε προσωπικό, τόσο στον τομέα των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, όσο και στο διοικητικό προσωπικό.

    Σύμφωνα με εργαζόμενους στο υποκατάστημα, το τελευταίο διάστημα αποχώρησαν επτά άτομα, γιατροί και διοικητικοί, μετά τη λήξη των συμβάσεων εργασίας τους, οι οποίες δεν ανανεώθηκαν με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ελλείψεις στη λειτουργία του.

    Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες, που πραγματοποίησαν την συμβολική κατάληψη, δήλωσαν ότι θα υπάρξει και συνέχεια εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] ΧΑ-Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Σπ.Καπράλος

    Την παραίτησή του από την προεδρία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της EXAE ανακοίνωσε ο κ. Σπύρος Καπράλος, σε συνέντευξή τύπου.

    "Αποφάσισα να μην είμαι πια στο τιμόνι της ΕΧΑΕ θεωρώντας ότι ολοκληρώθηκε ένας κύκλος ο οποίος πλέον πρέπει να κλείσει. Μετά από έξι χρόνια στην ΕΧΑΕ το μόνο που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι επιτελέσαμε ένα πολύ δημιουργικό έργο", είπε.

    Εκτός από την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου του ΧΑ ο κ . Καπράλος ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει και από πρόεδρος της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (FESE).

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θητεία του κ. Καπράλου έληγε στις 25 Οκτωβρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Τριήμερο "λουκέτο"

    Ανεστάλη έως και τις 8 Οκτωβρίου 2010 η έναρξη των μαθημάτων στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει και άλλα παιδαγωγικά τμήματα της χώρας (Θεσσαλονίκης, Φλώρινας, Πάτρας, Αθήνας, Κρήτης), λόγω έλλειψης του απαραίτητου αριθμού απεσπασμένων εκπαιδευτικών.

    Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τα 26 χρόνια λειτουργίας του, δεχόταν κατ' έτος από το Υπουργείο Παιδείας ικανό αριθμό απεσπασμένων εκπαιδευτικών της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι προσέφεραν σημαντικό έργο στην πρακτική ασκηση των φοιτητών και στην αρτιότερη λειτουργία των Εργαστηρίων του Τμήματος και του Μαρασλείου Διδασκαλείου.

    Φέτος, για πρώτη φορά - προστίθεται στην ανακοίνωση- ο αριθμός των αποσπάσεων μειώθηκε δραματικά σε 5, πράγμα που δυσχεραίνει σοβαρά τη διεξαγωγή των Πρακτικών Ασκήσεων και την επαρκή λειτουργία των Εργαστηρίων, με δεδομένο ότι στο Τμήμα φοιτούν 2.500 προπτυχιακοί, 800 μεταπτυχιακοί φοιτητές και 350 μετεκπαιδευόμενοι δάσκαλοι, ενώ τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος είναι 35 τον αριθμό.

    Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την κοσμήτορα της Σχολής, Δήμητρα Κογκίδου, παρά τις αυξημένες ανάγκες, λόγω του μεγάλου αριθμού φοιτητών (2.000 ενεργοί φοιτητές στο τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και περίπου 1.500 στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής), φέτος, οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί που καλούνται να πραγματοποιήσουν την πρακτική άσκηση και τα εργαστήρια είναι μόλις τέσσερις για το κάθε τμήμα, ενώ ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός αποσπασμένων εκπαιδευτικών είναι 15, ανά τμήμα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 October 2010 - 12:31:09 UTC