Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σπάμε κατεστημένες νοοτροπίες"
  • [02] Απήργησαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο
  • [03] Οδηγίες για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • [04] "Η αγορά θα αλλάξει μορφή"
  • [05] Ψήφιση του ν/σ για τους Δασικούς Χάρτες
  • [06] Νόμπελ Λογοτεχνίας
  • [07] Νεκρά ψάρια στον Δούναβη

  • [01] "Σπάμε κατεστημένες νοοτροπίες"

    "Ο συναγερμός δεν έχει λήξει, η πορεία για τη σωτηρία της χώρας συνεχίζεται, το 2011 είναι το κρίσιμο β' ημίχρονο, καθώς τα πιο επώδυνα μέτρα έχουν ληφθεί την πρώτη χρονιά. Παρά τη διόρθωση της Eurostat, δεν θα αλλάξουμε τους στόχους μας και δεν θα χρειαστεί να λάβουμε πρόσθετα μέτρα", ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    Σπάμε κατεστημένες νοοτροπίες και κάνουμε συλλογικά μια τεράστια προσπάθεια, με όποιο πολιτικό κόστος, να αλλάξουμε την Ελλάδα, υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι "φούσκωσε" το πραγματικό έλλειμμα στο 15% και μίλησε για εγκληματικές ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης, "η κληρονομιά της οποίας μας κυνηγά διεθνώς".

    Για το 2011 ανέφερε ότι το βάρος θα δοθεί στο κοινωνικό κράτος, με πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη όσων έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς και τη στήριξη της απασχόλησης.

    Αντιδράσεις

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Γ. Παπανδρέου ότι λέει ψέματα.

    «Η κοκορομαχία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που φουντώνει προεκλογικά δεν έχει στόχο να κρύψει τη συνενοχή τους μόνο για τα εγκλήματα που ήδη διέπραξαν σε βάρος του λαού με την πολιτική τους, αλλά και γι' αυτά που συναινετικά φέρνουν», αναφέρει το ΚΚΕ

    Ο κ. Παπανδρέου «προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει πως οι πολιτικές της κυβέρνησής του δεν είναι σιαμαίες με εκείνες της ΝΔ», δήλωσε ο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Απήργησαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο

    Υπολειτούργησε σήμερα ο δημόσιος τομέας, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο νέο προϋπολογισμό.

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν τα δημόσια νοσοκομεία. Σοβαρά προβλήματα υπήρξαν και στα αεροπορικά δρομολόγια, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα. Κανονικά κινήθηκαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία ξεπέρασε το 67%.

    Οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και οι παρεμβάσεις στις άλλες πόλεις, έδωσαν με δυναμικό τρόπο την απάντησή τους στην κλιμακούμενη πολιτική αφαίρεσης μισθολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων ζωής, απαξίωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών, των Δημοσίων Υπαλλήλων, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δημοσίων αγαθών, τονίζει η Εκτελεστική Επιστροπή της ΑΔΕΔΥ.

    Διαβούλευση για τη διαιτησία

    'Αρχισε ο κύκλος των διαβουλεύσεων ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ) για την επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τη διαιτησία υπό την προεδρία του Καθηγητή Ιωάννη Κουκιάδη, έπειτα από πρόσκληση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Τ. Κατσέλη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Οδηγίες για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

    Με αίτησή τους έως και τις 29 Οκτωβρίου 2010 στη Δ.Ο.Υ ή στο Τελωνείο που είναι βεβαιωμένες οι οφειλές τους μπορούν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο να υπαχθούν στη ρύθμιση με τις ευνοικές διατάξεις αποπληρωμής τους με βάση το νόμο που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Η ρύθμιση αφορά οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ως 30.9 .2010.

    Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε σήμερα εγκύκλιο που απέστειλε προς όλες τις εφορίες με οδηγίες για τη ρύθμιση των οφειλών. Μαζί με την αίτηση, όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση.

    Δυνατότητα υποβολής αίτησης και υπαγωγής στην παρούσα ρύθμιση προβλέπεται και για μετά τις 29.10.2010, εφόσον ο οφειλέτης καταβάλλει αθροιστικά όλες τις μηνιαίες δόσεις από την προθεσμία λήξης της πρώτης δόσης (29.10.10) μέχρι την ημερομηνία αίτησής του για υπαγωγή σ' αυτήν.

    Οπως σημειώνεται στην εγκύκλιο οι διευκολύνσεις που παρέχονται προς τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση είναι οι ακόλουθες:

    - Δυνατότητα καταβολής των οφειλών που ρυθμίζονται εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις {από δύο (2) έως σαράντα πέντε (45)}.

    - Απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης που επιλέγεται από τον οφειλέτη και έκπτωση από τυχόν πρόσθετους φόρους ή πρόσθετα τέλη που συμβεβαιώθηκαν με την κύρια οφειλή από το έτος 2007 και μετά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Η αγορά θα αλλάξει μορφή"

    "Μέχρι το τέλος του χρόνου η αγορά θα αλλάξει μορφή", τόνισε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στην κερδοσκοπία, υπογραμμίζοντας ότι οι νόμοι θα εφαρμοστούν.

    "Δυστυχώς οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, υπάρχει κερδοσκοπία. Επειδή, όμως, η αποστολή μου δεν είναι να είμαι παρατηρητής και σχολιαστής, αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο", υπογράμμισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

    "Υπάρχει ένα πατριωτικό καθήκον δικό μας, και να διασώσουμε τη χώρα, και ταυτόχρονα να αναπτύξουμε πάλι τη χώρα, να την ξαναβάλουμε σε έναν νέο ενάρετο κύκλο, οικονομικό και κοινωνικό. Θα είναι ντροπή μας, κι εγώ θα ντρέπομαι πραγματικά, αν αποτύχουμε", είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης επέκρινε τον αρχηγό της ΝΔ Α. Σαμαρά για τη στάση του στο θέμα του μνημονίου, τονίζοντας: "υπάρχει πολιτικός ηγέτης, υπάρχει πολιτική δύναμη, που πιστεύει ότι είναι δυνατή αυτή τη στιγμή η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας και κυρίως η επιβίωσή μας, αν δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις; Υπάρχει άλλη λύση, αυτή τη στιγμή, εκτός από την προσφυγή στους διεθνείς οργανισμούς, για να επιλύσουμε το πρόβλημα της επιβίωσής μας; Δεν νομίζω ότι προτείνει κανείς άλλη λύση".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ψήφιση του ν/σ για τους Δασικούς Χάρτες

    Ψηφίστηκε και στα άρθρα του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την χρηματοδότηση περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, το Πράσινο Ταμείο και την Κύρωση Δασικών Χαρτών. Το άρθρο 24, στο οποίο προβλέπεται ειδική διαδικασία κύρωσης χάρτη για οικισμούς στερούμενους νομικής έκδοσης, ψηφίστηκε κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που ζήτησε η Νέα Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 24, αναστέλλεται για δύο έτη με παράταση ενός έτους ακόμη η έκδοση και η αναθεώρηση των οικοδομικών αδειών εντός των οικισμών αυτών, καθώς και η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων. Η διαδικασία είναι η εξής: Το έργο αυτό, όπου υπάρχουν αντιρρήσεις το αναλαμβάνουν οι ΟΤΑ, καταγράφουν, συλλέγουν όλα τα στοιχεία και τα δίνουν στο Δασαρχείο και μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας των Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος φτάνουν στην Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ.

    Εάν από τη γνωμοδοτική διαδικασία και την έκθεση προκύπτει τεκμηριωμένα ότι ο δασικός χάρτης έχει μεταβληθεί με πράξεις της διοίκησης που δεν έχουν ακυρωθεί ή ανακληθεί, τότε είναι δυνατόν να διερευνηθεί με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ η πολεοδόμηση του συγκεκριμένου τμήματος εν όλω ή εν μέρει, οπότε περαιώνεται και η διαδικασία της κύρωσης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Νόμπελ Λογοτεχνίας

    Στον 74χρονο περουβιανό συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα απονέμεται το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας 2010, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, στη Στοκχόλμη η Επιτροπή Νομπέλ της Σουηδικής Ακαδημίας.

    Στην ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρεται ότι το βραβείο απονέμεται στον περουβιανό συγγραφέα "για τη χαρτογράφηση των δομών της εξουσίας και τις διεισδυτικές εικόνες της αντίστασης του ατόμου, της εξέγερσης και της ήττας του".

    Ο Λιόσα, έχει ήδη τιμηθεί μεταξύ άλλων με το Βραβείο Θερβάντες, τη σημαντικότερη ισπανική λογοτεχνική διάκριση και έχει γράψει περίπου τριάντα βιβλία (δοκίμια, μυθιστορήματα, νουβέλες, θεατρικά έργα), τα οποία έχουν μεταφραστεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Πρόκειται για "μια αναγνώριση της λατινοαμερικάνικης και της ισπανόφωνης λογοτεχνίας", δήλωσε στον κολομβιανό ραδιοσταθμό RCN ο 74χρονος Λιόσα στην πρώτη αντίδρασή του μετά την ανακοίνωση ότι του απονέμεται το φετεινό Νόμπελ Λογοτεχνίας και πρόσθεσε: "Δεν πίστευα καν ότι θα είμαι μεταξύ των υποψηφίων".

    Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα γεννήθηκε στην πόλη Αρεκίπα του Περού στις 28 Μαρτίου 1936 και απέκτησε την ισπανική υπηκοότητα το 1993, τρία χρόνια μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές στο Περού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Νεκρά ψάρια στον Δούναβη

    Η τοξική κόκκινη λάσπη που διέρρευσε από ένα εργοστάσιο αλουμίνας, στην Ουγγαρία άρχισε να επηρεάζει το οικοσύστημα στο κύριο σκέλος του Δούναβη, όπου εντοπίστηκαν πολλά νεκρά ψάρια, ενώ όλο το οικοσύστημα του ποταμού Μάρκαλ, ο οποίος επλήγη άμεσα από την τοξική λάσπη, καταστράφηκε από τη μόλυνση.

    Μετά την ανακοίνωση ότι η τοξική λάσπη έφτασε στον Δούναβη, οι αρχές της Ρουμανίας ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν τα επίπεδα επαγρύπνησης. "Παίρνουμε δείγματα από τα νερά του Δούναβη κάθε τρεις ώρες", δήλωσε ο Άντριαν Ντράγκχισι, διευθυντής του εθνικού κέντρου υδάτων της περιοχής Μεχεντίντι στη νοτιοδυτική Ρουμανία, από την οποία ο ποταμός εισέρχεται στο ρουμάνικο έδαφος.

    "Είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο και αν έχουμε την παραμικρή ένδειξη ότι τα νερά του Δούναβη είναι μολυσμένα στο σημείο που εισέρχονται στη Ρουμανία, θα εφαρμόσουμε αμέσως συνολικούς περιορισμούς όσον αφορά τον εφοδιασμό του πληθυσμού με νερό", πρόσθεσε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 October 2010 - 19:27:27 UTC