Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σπάμε κατεστημένες νοοτροπίες"
  • [02] Απεργούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο
  • [03] Προβληματίζει το ισχυρό ευρώ
  • [04] Στο 5,6% ο πληθωρισμός
  • [05] Στις 22/10 στην Αθήνα ο Ερντογάν
  • [06] Νόμπελ Λογοτεχνίας
  • [07] Απειλείται ο Δούναβης

  • [01] "Σπάμε κατεστημένες νοοτροπίες"

    "Ο συναγερμός δεν έχει λήξει, η πορεία για τη σωτηρία της χώρας συνεχίζεται, το 2011 είναι το κρίσιμο β' ημίχρονο, καθώς τα πιο επώδυνα μέτρα έχουν ληφθεί την πρώτη χρονιά. Παρά τη διόρθωση της Eurostat, δεν θα αλλάξουμε τους στόχους μας και δεν θα χρειαστεί να λάβουμε πρόσθετα μέτρα", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    Εχουμε πατριωτικό καθήκον να προχωρήσει η χώρα μπροστά, σπάμε κατεστημένες νοοτροπίες. Με επίπονα μέτρα κάνουμε συλλογικά μια τεράστια προσπάθεια, με όποιο πολιτικό κόστος, να αλλάξουμε την Ελλάδα, υπογράμμισε.

    Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι "φούσκωσε" το πραγματικό έλλειμμα στο 15% και μίλησε για εγκληματικές ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης, η κληρονομιά της οποίας μας κυνηγά διεθνώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

    Εχουμε πετύχει στα πρώτα δύσκολα βήματα, με δύσκολες θυσίες, για να βγούμε από την κρίση. Στα μισά του δρόμου η ΝΔ, μας λεει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες, να μείνουμε στη μιζέρια μας, να χαθούν οι κόποι του λαού, είπε ο πρωθυπουργός και της καταλόγισε "ευκαιριακή πολιτική".

    Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Παπανδρέου τόνισε, ότι παραμένει βασικός στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 3% το 2014. Βρισκόμαστε σε εντυπωσιακά καλό δρόμο, αλλά πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια, τόνισε. Το 2011, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη θα έρθουν νωρίτερα, προσδιορίζοντας ως έτος ανάπτυξης το 2012.

    Για το 2011, το οποίο χαρακτήρισε δύσκολη χρονιά, ανέφερε ότι το βάρος θα δοθεί στο κοινωνικό κράτος, με πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη όσων έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς και τη στήριξη της απασχόλησης.

    Η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει στόχο να ανοίξει τις αγορές για να μπορέσει έτσι να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη της χώρας.

    Χαρακτήρισε πολιτικές τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και ζήτησε από όλους τους βουλευτές του Κινήματος, να δώσουν μέχρι την τελευταία στιγμή τη μάχη για να κερδίσουν οι υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Να κερδίσουν, είπε, εκείνοι που αντιλαμβάνονται τη μεγάλη σημασία των αλλαγών και να αναλάβουν εκείνοι που πιστεύουν στον "Καλλικράτη" και όχι εκείνοι που θέλουν να υπονομεύσουν την πορεία της χώρας, γιατί θέλουν να ασκήσουν μια πελατειακή διαχείριση.

    Σχολιάζοντας το δίλημμα, αν οι εκλογές θα είναι υπέρ ή κατά του Μνημονίου, το χαρακτήρισε πυροτέχνημα και κακότεχνη σανίδα σωτηρίας για όσους φοβούνται τις αλλαγές.

    Αντιδράσεις

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Γ. Παπανδρέου ότι λέει ψέματα.

    «Η κοκορομαχία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που φουντώνει προεκλογικά δεν έχει στόχο να κρύψει τη συνενοχή τους μόνο για τα εγκλήματα που ήδη διέπραξαν σε βάρος του λαού με την πολιτική τους, αλλά και γι' αυτά που συναινετικά φέρνουν», αναφέρει το ΚΚΕ

    Ο κ. Παπανδρέου «προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει πως οι πολιτικές της κυβέρνησής του δεν είναι σιαμαίες με εκείνες της ΝΔ», δήλωσε ο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Απεργούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο

    Υπολειτουργεί σήμερα ο δημόσιος τομέας, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο νέο προϋπολογισμό.

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούνν τα δημόσια νοσοκομεία. Σοβαρά προβλήματα θα υπάρξουν και στα αεροπορικά δρομολόγια, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα πραγματοποιήσουν στάση από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα. Κανονικά κινούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία ξεπέρασε το 67%.

    Οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και οι παρεμβάσεις στις άλλες πόλεις, έδωσαν με δυναμικό τρόπο την απάντησή τους στην κλιμακούμενη πολιτική αφαίρεσης μισθολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων ζωής, απαξίωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών, των Δημοσίων Υπαλλήλων, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δημοσίων αγαθών, τονίζει η Εκτελεστική Επιστροπή της ΑΔΕΔΥ.

    Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε το πρωί απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία στο Σύνταγμα. Αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ και των προέδρων των Ομοσπονδιών κατέθεσε το απεργιακό ψήφισμα στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο.

    Επίσης, εργαζόμενοι στο δημόσιο που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στη Βουλή.

    Στη Θεσσαλονίκη, οι δημόσιοι υπάλληλοι, μέλη της ΕΔΟΘ ΝΤ/ΑΔΕΔΥ, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του Διοικητηρίου για μία ώρα, στις 12.00 το μεσημέρι

    Στο ίδιο σημείο κατέληξε και η πορεία των συνδικαλιστών της «Πρωτοβουλίας Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα», που πραγματοποίησαν νωρίτερα συγκέντρωση στην Καμάρα.

    Επίσης, στις 10.00 π.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησαν δημόσιοι υπάλληλοι του ΠΑΜΕ. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία που κατέληξε στη συμβολή των οδών Ερμού και Αριστοτέλους, έξω από , όπου κατήγγειλαν το πρόσφατο ψήφισμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης «για τον εξτρεμισμό», υποστηρίζοντας ότι «θέτει υπό διωγμό» τη συνδικαλιστική δράση.

    Διαβούλευση για τη διαιτησία

    'Αρχισε ο κύκλος των διαβουλεύσεων ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ) για την επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τη διαιτησία υπό την προεδρία του Καθηγητή Ιωάννη Κουκιάδη, μετά από πρόσκληση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Τ. Κατσέλη.

    Το προτεινόμενο Προεδρικό Διάταγμα, κινείται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς επιχειρεί να επιλύσει τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα στο θεσμό της Διαιτησίας και γενικότερα στη λειτουργία του Οργανισμού, σημειώνει, μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα που έστειλε η ΓΣΕΒΕΕ προς την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, με τις θέσεις της για το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος.

    Στο μεταξύ, ο Άρειος Πάγος (Β2 Τμήμα) με την υπ' αριθμ. 81/2010 απόφασή του έκρινε ότι στις περιπτώσεις καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας η τοκοφορία για τις αποζημιώσεις αρχίζει από την ημέρα απόλυσης του εργαζομένου και όχι από την ημέρα επίδοσης της αγωγής του απολυθέντα στον εργοδότη.

    Με το σκεπτικό αυτό η αρεοπαγιτική απόφαση αναίρεσε εν μέρει απόφαση του Εφετείου Λάρισας που είχε μεν δικαιώσει εργαζόμενη, αλλά είχε υπολογίσει την τοκοφορία από την ημέρα επίδοσης της αγωγής στον εργοδότη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Προβληματίζει το ισχυρό ευρώ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η ισοτιμία του ευρώ είναι αυτή τη στιγμή πολύ υψηλή στις αγορές και πως "αυτό μπορεί να επηρεάσει" την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη επιβαρύνοντας τις εξαγωγές.

    Ο εκπρόσωπς της Επιτροπής για οικονομικά και νομισματικά ζητήματα Αμαντέου Αλταφάζ επανέλαβε πως οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ιδιαίτερα από το επίπεδο του κινεζικού γουάν το οποίο "εξακολουθεί να είναι σημαντικά υποτιμημένο".

    Η ισοτιμία του ευρώ έχει αυξηθεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες. Σήμερα πλησίαζε το 1,40 δολάριο στις αγορές συναλλάγματος, ενώ ο φόβος για ένα "συναλλαγματικό πόλεμο" μεταξύ των μεγάλων οικονομικών ζωνών αυξάνεται στον κόσμο, καθώς πολλές αναδυόμενες χώρες, ιδιαίτερα η Κίνα, κατηγορούνται από τις πιο πλούσιες ότι δεν θέλουν να αφήσουν τα νομίσματά τους να ανατιμηθούν ώστε να τονωθούν οι εξαγωγές τους.

    Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε ότι παίρνει "πολύ στα σοβαρά την απειλή ενός πολέμου νομισμάτων" και υπόσχεται να διατυπώσει "προτάσεις" για να "αποφευχθεί", σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από τη γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ".

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να επιφέρει την ανάδυση "του πειρασμού των εθνικών λύσεων". "Το είδαμε με την ιαπωνική παρέμβαση για να μειωθεί η ισοτιμία του γεν, με τις ανησυχίες της Βραζιλίας για την άνοδο του ρεάλ", υπογραμμίζει ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Στο 5,6% ο πληθωρισμός

    Στο 5,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο εφέτος, από 5,5% τον Αύγουστο, και έναντι αύξησης 0,7% τον Σεπτέμβριο 2009. Οι τιμοληψίες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψαν ανατιμήσεις στο σύνολο σχεδόν των αγαθών και υπηρεσιών, με τις υψηλότερες να παρατηρούνται στις ομάδες που επηρεάστηκαν άμεσα από τις αλλαγές σε ΦΠΑ και ΕΦΚ (π.χ. ποτά, τσιγάρα, καύσιμα, τιμολόγια ΔΕΚΟ, ένδυση- υπόδηση). Σημειώνεται ότι στο επίπεδο του 5,6% ήταν ο πληθωρισμός στη χώρα τον Αύγουστο 1997.

    Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του Σεπτεμβρίου 2010, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2009, προκύπτει αύξηση 5,6%, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2009 προς το 2008.

    Ο γενικός δείκτης τον Σεπτέμβριο 2010, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2010, παρουσίασε αύξηση 1,9% έναντι αύξησης επίσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    Εν τω μεταξύ, ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο εφέτος στο 5,7%, από 5,6% τον Αύγουστο και έναντι αύξησης 0,7% τον Σεπτέμβριο 2009. Ο Εν. ΔΤΚ τον Σεπτέμβριο 2010, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2010, παρουσίασε αύξηση 1,9%, έναντι αύξησης επίσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Στις 22/10 στην Αθήνα ο Ερντογάν

    Στις 22 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί, κατά τις πληροφορίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, για να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή της Μεσογείου.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου θα επισκεφθεί νωρίτερα ή αργότερα την Αθήνα, σημειώνοντας ότι στη Νέα Υόρκη υπήρξε συμφωνία για την πραγματοποίηση της επίσκεψης εντός του Οκτωβρίου.

    Υπενθυμίζοντας, εξ άλλου, πως τον περασμένο Μάιο οι δύο κυβερνήσεις συγκρότησαν το Συμβούλιο Συνεργασίας, ο κ. Δελαβέκουρας παρατήρησε πως σ' αυτό το πλαίσιο θα λάβει χώρα η επίσκεψη του κ.Νταβούτογλου, καθώς πλέον σχεδιάζονται "τα επόμενα βήματα", ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται και η διαδικασία των διερευνητικών επαφών.

    Αναφερόμενος τέλος στην έκθεση προόδου που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 10 Νοεμβρίου για τις επιδόσεις της υποψήφιας Τουρκίας, ο κ. Δελαβέκουρας παρατήρησε πως "για να είναι αντικειμενική η καταγραφή θα πρέπει να περιλαμβάνει όλο το φάσμα των πρακτικών και της πολιτικής της γείτονος", ιδιαίτερα ως προς το πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή της ονομασία, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ τόνισε ότι "για να προχωρήσει η ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να υπάρξει λύση στο όνομα", παραπέμποντας στις σχετικές ομόφωνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Νόμπελ Λογοτεχνίας

    Στον 74χρονο περουβιανό συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα απονέμεται το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας 2010, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, στη Στοκχόλμη η Επιτροπή Νομπέλ της Σουηδικής Ακαδημίας.

    Στην ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρεται ότι το βραβείο απονέμεται στον περουβιανό συγγραφέα "για τη χαρτογράφηση των δομών της εξουσίας και τις διεισδυτικές εικόνες της αντίστασης του ατόμου, της εξέγερσης και της ήττας του".

    Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα γεννήθηκε στην πόλη Αρεκίπα του Περού στις 28 Μαρτίου 1936 και απέκτησε την ισπανική υπηκοότητα το 1993, τρία χρόνια μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές στο Περού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Απειλείται ο Δούναβης

    Η κόκκινη τοξική λάσπη που διέρρευσε από το εργοστάσιο αλουμίνας του Αζκα στην Ουγγαρία έφθασε σήμερα το πρωί στον Δούναβη, απειλώντας το οικοσύστημα του μεγαλύτερου ποταμού της Ευρώπης μετά τον Βόλγα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, ανιχνεύθηκαν αλκαλικές ενώσεις σε επίπεδο ελαφρά υψηλότερο του κανονικού, ανακοίνωσε αξιωματούχος της Υπηρεσίας Υδάτων.

    Μετά την ανακοίνωση ότι η τοξική λάσπη έφτασε στον Δούναβη, οι αρχές της Ρουμανίας ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν τα επίπεδα επαγρύπνησης. "Παίρνουμε δείγματα από τα νερά του Δούναβη κάθε τρεις ώρες", δήλωσε ο Άντριαν Ντράγκχισι, διευθυντής του εθνικού κέντρου υδάτων της περιοχής Μεχεντίντι στη νοτιοδυτική Ρουμανία, από την οποία ο ποταμός εισέρχεται στο ρουμάνικο έδαφος.

    "Είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο και αν έχουμε την παραμικρή ένδειξη ότι τα νερά του Δούναβη είναι μολυσμένα στο σημείο που εισέρχονται στη Ρουμανία, θα εφαρμόσουμε αμέσως συνολικούς περιορισμούς όσον αφορά τον εφοδιασμό του πληθυσμού με νερό", προσέθεσε.

    Στο μεταξύ, όλο το οικοσύστημα του ποταμού Μάρκαλ, ο οποίος επλήγη άμεσα από την τοξική λάσπη, καταστράφηκε από τη μόλυνση, ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειακός επικεφαλής των ουγγρικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των καταστροφών Τίμπορ Ντόμπσον.

    "Προσπαθήσαμε να μειώσουμε το επίπεδο των αλκαλικών ενώσεων στον Μάρκαλ σε πολλά σημεία με γύψο και οξύ, αλλά ήταν μάταιο", προσέθεσε ο Ντόμπσον, σημειώνοντας ότι ο στόχος ήταν να αποκατασταθούν τα επίπεδα των αλκαλικών ενώσεων κάτω του 9 στον Ράμπα και τον Δούναβη για να σωθούν τα οικοσυστήματά τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 October 2010 - 19:27:43 UTC