Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα κλιμάκιο της Eurostat
  • [02] Ισόβια για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου
  • [03] ΙΚΑ - Θα καλύπτει τη δαπάνη
  • [04] Παζάρια για φθηνά ενοίκια

  • [01] Στην Αθήνα κλιμάκιο της Eurostat

    Επαφές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με στόχο την εξέταση των δημοσιονομικών στοιχείων και τον ακριβή προσδιορισμό του ελλείμματος για το 2009, θα έχει το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), το οποίο φθάνει σήμερα στην Αθήνα.

    Παράλληλα, την ερχόμενη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, καταφθάνει στην Αθήνα τεχνικό κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, προκειμένου να παράσχει τεχνική υποστήριξη στην κατάρτιση του προϋπολογισμού.

    Η αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat δεν θα επηρεάσει την υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Το πρόγραμμα δεν θα εκτροχιασθεί, πετυχαίνουμε τους στόχους μας παρά την όποια αναθεώρηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τηχθεσινή συνάντηση που είχε στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τον γενικό διευθυντή του οργανισμού Ντομινίκ Στρος-Καν, τονίζοντας ότι στη διάρκειά της επιβεβαιώθηκε η εικόνα της θετικής εξέλιξης του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

    Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο χρόνο επιστροφής της χώρας στις διεθνείς αγορές είπε ότι αυτό θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο 2011 όσον αφορά τις ομολογιακές εκδόσεις, αναφέροντας ότι τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα έρχονται με την πτώση των spreads κατά περίπου 200 μονάδες τις τελευταίες ημέρες.

    Στο μεταξύ, ο κ. Στρος-Καν δήλωσε σε συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να παρατείνει την αποπληρωμή των δανείων που χορηγεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου των 110 δισ. ευρώ, εφόσον κάνουν την ίδια κίνηση πρώτες οι χώρες της ΕΕ.

    Ο επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει "ακριβώς ότι χρειάζεται" για να περιορίσει τις δαπάνες και να επιτύχει τους στόχους που τέθηκαν ως όροι για τη βοήθεια.

    «Εμείς έχουμε συγκεκριμένους στόχους τους οποίους υλοποιούμε απαρέγκλιτα και η απαρέγκλιτη υλοποίησή τους θα μας βγάλει από την κρίση, έτσι όπως έχει δρομολογηθεί μέσα από το ΠΣΑ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ και συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή είναι πολύ πρόωρο να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις και μάλιστα όταν φαίνεται ότι ο σκοπός μας επιτυγχάνεται».

    Για το εάν θα υπάρξουν νέα μέτρα μετα την αξιολόγηση της τρόικας, που θα γίνει μετά τις εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το απέκλεισε, λέγοντας ότι «νέα μέτρα δεν πρόκειται να υπάρξουν».

    Απάντηση Γ.Πεταλωτή για τις δηλώσεις Γιούνκερ

    Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου συζήτησε με τον κ. Γιούνκερ για διεφθαρμένη χώρα και ότι ουδέποτε είπε ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα, κάτι που, όπως σημείωσε, ξεκαθαρίστηκε και με την επεξηγηματική δήλωση του εκπροσώπου του κ. Γιούνκερ.

    Ερωτηθείς εάν θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον κ. Γιούνκερ για το γεγονός ότι ενώ ήξερε την κατάσταση της Ελλάδας, όπως ο ίδιος δήλωσε, δεν ειδοποίησε έγκαιρα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι τις εξηγήσεις τις ζητεί ο ελληνικός λαός από τις κυβερνήσεις, ότι τις έχει ζητήσει ήδη από την κυβέρνηση της ΝΔ -κάτι που φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές- και ότι τις ζητεί και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία δίνει αγώνα κατά της διαφθοράς με αποτελέσματα.

    Διευκρινίσεις για τις επίμαχες δηλώσεις Γιούνκερ

    Ο Γκι Σιουλέρ εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διευκρίνισε σήμερα στο ΑΠΕ ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στην Ουάσιγκτον ο κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε σύντομη αναφορά του για την ελληνική οικονομία σημείωσε ότι «πριν από μερικά χρόνια, όταν τα στοιχεία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έδειχναν ότι η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, οι πάντες στην υπόλοιπη Ευρώπη γνώριζαν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς».

    Ωστόσο, συνεχίζει ο εκπρόσωπος, ο κ. Γιούνκερ ως πρόεδρος του Eurogroup δεν ήταν σε θέση να τα θέσει δημοσίως, καθώς η κατακραυγή θα ήταν μεγάλη».

    Τέλος, καταλήγει ο εκπρόσωπος, ο πρόεδρος του Eurogroup «για να δείξει τη μεταστροφή των ελληνικών αρχών απέναντι στο πρόβλημα, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009, όταν τελικά αναγνωρίστηκε η πλήρης διάσταση του ελληνικού προβλήματος, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη διαφθορά».

    Δηλώσεις Π.Παναγιωτόπουλου

    Επίθεση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου εξαπολύει η ΝΔ.

    Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Παναγιωτόπουλος με αφορμή τις δηλώσεις Γιούνκερ τόνισε ότι προκύπτει μεγάλο ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος «έσπευσε να υπαινιχθεί ότι επρόκειτο για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, σε μια προσπαθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής».

    «Αναρωτιόμαστε: Με την ίδια ελαφρότητα και την ίδια επικίνδυνη ανευθυνότητα χειρίζεται και τα οικονομικά της χώρας ο υπουργός των οικονομικών;», συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι «οι εξομολογήσεις του κ.Γιούνκερ δείχνουν τη μεγάλη ζημιά που έκαναν στην Ελλάδα οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου περί "διεφθαρμένης χώρας", τινάζοντας στα ύψη το κόστος δανεισμού - δηλαδή τα spreads - ανοίγοντας το δρόμο για να μπούμε στο μνημόνιο και στην τριμερή επιτήρηση».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Ισόβια για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου

    Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και ποινή δεκαετούς κάθειρξης στον συνάδελφο και συγκατηγορούμενό του Βασίλη Σαραλιώτη.

    Στον Επ. Κορκονέα επεβλήθη και επιπλέον φυλάκιση δεκαπέντε μηνών για οπλοχρησία. Η υπεράσπιση του δεύτερου κατηγορούμενου, υπέβαλε αίτημα να δοθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής του Β. Σαραλιώτη, ενόψει της έφεσης που, όπως δήλωσαν, θα καταθέσουν ακόμη και σήμερα, ωστόσο το δικαστήριο αρνήθηκε να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του.

    Οι δικαστές του Κακουργιοδικείου, με πλειοψηφία 6 προς 1, έκριναν ότι στον Βασίλη Σαραλιώτη δεν πρέπει να δοθεί αναστολή και έτσι θα οδηγηθεί και αυτός στη φυλακή.

    Ως προς τις παρεπόμενες ποινές το δικαστήριο διέταξε τη διαρκή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ενώ στον Βασίλη Σαραλιώτη επέβαλε διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

    Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε τη διαβίβαση πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελεία Πρωτοδικών, ώστε να ελεγχθεί το ενδεχόμενο αξιόποινης συμπεριφοράς τεσσάρων μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] ΙΚΑ - Θα καλύπτει τη δαπάνη

    Το ΙΚΑ θα καλύπτει από δω και στο εξής την δαπάνη για τα ειδικά υποδήματα των διαβητικών. Την απόφαση αυτή έλαβε η διοίκηση του Ιδρύματος μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της απαντητικής επιστολής του ΙΚΑ προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη "ΠΟΣΣΑΣ ΔΙΑΣ", όπου αναφερόταν πως, "με τη χρήση των διαβητικών παπουτσιών δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το Ίδρυμα".

    Το πρωί, σε δηλώσεις του προς τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής, επεσήμανε ότι αυτή εστάλη κατά την περίοδο που υπήρχε κενό διοίκησης στο Ίδρυμα, και πριν αναλάβει ο ίδιος τα καθήκοντα του, ενώ δεν είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενό της.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Παζάρια για φθηνά ενοίκια

    Τα "παζάρια", με στόχο τη μείωση των μισθωμάτων έως και 30%, μεταξύ των ενοικιαστών και των ιδιοκτητών εμπορικών ακινήτων, καθώς και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των ξενοίκιαστων καταστημάτων, συνθέτουν το "σκηνικό" της κτηματαγοράς.

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το φαινόμενο της επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων γίνεται ολοένα και πιο έντονο και δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που το υψηλό ενοίκιο αποτελεί σοβαρό λόγο για τους μικρομεσαίους και όχι μόνο επιχειρηματίες για να βάλουν λουκέτο στην επιχείρησή τους.

    Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, που δίνει τη δυνατότητα στους ενοικιαστές να "σπάσουν" τα μισθωτήρια συμβόλαια έναν χρόνο μετά την πρώτη μίσθωση, προβληματίζει μια μερίδα των ιδιοκτητών. Στον ορατό κίνδυνο να παραμείνουν τα ακίνητά τους αναξιοποίητα και συμμεριζόμενοι τις οικονομικές δυσκολίες των επιχειρηματιών, κάποιοι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε μείωση του μισθώματος. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένοι που προτιμούν ο επαγγελματικός τους χώρος να παραμείνει ξενοίκιαστος από το να "ρίξουν την τιμή του ενοικίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 October 2010 - 14:30:57 UTC