Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κλοιό και σήμερα η Ακρόπολη
  • [02] Αυστηροί έλεγχοι για το πετρέλαιο
  • [03] Σαμαράς: "Οικονομική ασφυξία"
  • [04] Η τακτική του ΚΚΕ στις εκλογές για ΟΤΑ
  • [05] Απεργία της ΓΣΕΕ στις 15 Δεκεμβρίου
  • [06] Εγκαίνια Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων
  • [07] "Καθαρές σχέσεις και κανόνες"
  • [08] Χρηματιστήριο τέχνης
  • [09] Στα άδυτα του Κολοσσαίου
  • [10] Επιστρέφουν στα σπίτια τους

  • [01] Σε κλοιό και σήμερα η Ακρόπολη

    Ηλεκτρισμένη παραμένει και σήμερα η ατμόσφαιρα στην Ακρόπολη. Έξω από τον αρχαιολογικό χώρο έχουν συγκεντρωθεί και πάλι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ, που διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους και την καταβολή των δεδουλευμένων τους, ενώ στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

    Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι συμβασιούχοι, υπάλληλοι κλήθηκαν από άλλες υπηρεσίες προκειμένου να λειτουργήσει ο αρχαιλογικός χώρος, σπάζοντας έτσι τη στάση εργασίας που πραγματοποιούν οι μόνιμοι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, εως τις 12 το μεσημέρι.

    Παρά την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να παραμείνει ανοιχτός ο αρχαιολογικός χώρος, δεν επιτρέπεται προς το παρόν η είσοδος, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια.

    Μικρή ένταση δημιουργήθηκε όταν αστυνομικές δυνάμεις άφησαν ένα ζευγάρι τουριστών να μπει στον Ιερό Βράχο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των συγκεντρωμένων.

    Τον αποκλεισμό της εισόδου του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης έσπασε χθες ομάδα αστυνομικών απωθώντας συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού, που είχαν καταλάβει από την Τετάρτη το πρωί την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

    Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων οδήγησε σε συμπλοκές σώμα με σώμα με τους συμβασιούχους και ακολούθησε εκτεταμένη ρίψη χημικών και η σύλληψη ενός από τους απεργούς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αυστηροί έλεγχοι για το πετρέλαιο

    Ελέγχους για τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, τις παραδόσεις, τους μετρητές και τα παραστατικά διακίνησης που πρέπει να έχουν τα βυτιοφόρα ξεκινούν σήμερα κλιμάκια υπαλλήλων του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Ενόψει της έναρξης διάθεσης του πετρελαίου στην αγορά, το υπουργείο έστειλε επιστολή προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να προχωρήσουν σε αντίστοιχους ελέγχους.

    Η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί από 0,67 λεπτά το λίτρο για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, έως 0,74 - 0,75 λεπτά στις άλλες περιοχές της χώρας και τα νησιά.

    Σε ανακοίνωση ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ντίνος Ρόβλιας υπενθυμίζει τη δέσμευση των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης για συγκράτηση της τιμής στα 67 λεπτά το λίτρο. Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός επισημαίνει ακόμη ότι «Στόχος του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι, αφενός να διενεργηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι έλεγχοι και αφετέρου να προστατευθεί το καταναλωτικό κοινό από επίδοξους παραβάτες του νόμου» και δεσμεύεται ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων θα δοθούν στη δημοσιότητα.

    Το Υπουργείο συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα εξαπάτησής τους. Καταγγελίες στην τηλεφωνική γραμμή 1520, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Σαμαράς: "Οικονομική ασφυξία"

    Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομία εξαπέλυσε, από τον Ασπρόπυργο, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη δυτική Αττική.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο της οικονομικής ασφυξίας και πως είναι αδιανόητο σήμερα που στενάζει ο κόσμος, κάποια σχέδια της κυβέρνησης να μένουν στα συρτάρια των υπουργών, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται ανάσες ανάπτυξης και ότι η ΝΔ είναι το κόμμα της ανάπτυξης.

    Ανέφερε ως προβλήματα την ανεργία, την εγκληματικότητα και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Αναγνώρισε ότι έχουν γίνει λάθη, όχι μόνο τον τελευταίο χρόνο, κάνοντας λόγο για ιστορία λαθών πέρα και πάνω από κυβερνήσεις.

    Παράλληλα, υποστήριξε πως αν υπάρχει αποχή στις εκλογές του Νοεμβρίου ή οι πολίτες επιλέξουν υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, τότε θα ακολουθήσουν πιο σκληρά μέτρα γιατί η κυβέρνηση θα ερμηνεύσει είτε την αποχή είτε την επιλογή των υποψηφίων της ως χειροκρότημα γι' αυτό που έχει κάνει μέχρι σήμερα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Η τακτική του ΚΚΕ στις εκλογές για ΟΤΑ

    Η καταδίκη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και η ταυτόχρονη ενίσχυση των δυνάμεων που υποστηρίζονται από την "Λαϊκή Συσπείρωση", την παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ, είναι η κεντρική πολιτική επιδίωξη του κόμματος.

    Παράλληλα,όμως, η Γραμματέας του κόμματος κα Α. Παπαρήγα έχει επισημάνει ότι η εκλογική αναμέτρηση είναι μιά μεγάλη ευκαιρία για την δημιουργία ενός ισχυρού κινήματος "από τα κάτω" που θα οδηγήσει σε ανατροπή των συσχετισμών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Απεργία της ΓΣΕΕ στις 15 Δεκεμβρίου

    Γενική απεργία για την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου κήρυξε η ΓΣΕΕ κατά των «μέτρων του μνημονίου», όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

    Στο μεταξύ, στο 12% αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιούλιο εφέτος, από 9,6% τον Ιούλιο του 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον Ιούλιο εφέτος οι άνεργοι ανήλθαν σε 607.035 άτομα και αυξήθηκαν κατά 130.328 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009 (αύξηση 27,3%) και κατά 24.671 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2010 (αύξηση 4,2%)- όταν το ποσοστό ανεργίας ήταν 11,6%.

    Εξάλλου, οι απολύσεις εργαζομένων στον κλάδο αυτοκινήτου εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 25.000, από το 2008 μέχρι το τέλος του 2010, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Εγκαίνια Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων

    Το πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων στην Ελλάδα, εγκαινιάστηκε χθες, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, παρουσία εκπροσώπου του οικουμενικού πατριαρχείου, του αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου, ο οποίος τέλεσε και τον αγιασμό, της προέδρου του "Ιδρύματος για την παιδική ηλικία" στη Γαλλία κ. Anne-Aymone Giscard d΄ Estaing, και ανθρώπων από τον επιστημονικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό κόσμο.

    Το νέο νοσοκομείο, που ονομάστηκε από την πολιτεία «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα», εντάσσεται διοικητικά και λειτουργικά στο νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", αλλά, όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο "Ελπίδα" Μαριάννα Βαρδινογιάννη, κατά την ομιλία της στην τελετή των εγκαινίων, η "Ελπίδα" θα συνεχίσει να είναι παρούσα στο νοσοκομείο, καθώς θα αναλάβει την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών αλλά και την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού στο Χάρβαρντ και σε άλλα νοσοκομεία του εξωτερικού, ώστε οι γιατροί που θα υπηρετούν σε αυτό να είναι ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του παιδικού καρκίνου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Καθαρές σχέσεις και κανόνες"

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εγκαθιδρύσει καθαρούς και απλούς κανόνες στις σχέσεις επιχειρηματιών και πολιτείας γιατί "η πολυνομία και η πολυπλοκότητα των θεσμών αποτελούν μήτρα διαφθοράς", τόνισε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου στη συνάντηση των εξαγωγέων με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης.

    Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα ώστε ειδικά το φορολογικό πλαίσιο να λειτουργεί κατά τρόπο τέτοιο που να αντιμετωπίζει όλους τους Έλληνες πολίτες ως αξιόπιστους εταίρους και όχι ως υπόπτους τους οποίους προσπαθει'να τιμωρήσει αδιακρίτως.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης είχε παρουσιάσει τις τέσσερις προτεραιότητες στις οποίες θα στηριχθεί η πολιτική του για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, την ενίσχυση της καινοτομίας και της ρευστότητας και τον έλεγχο της αγοράς.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός νόμος και ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του ΤΕΜΠΜΕ σε Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης στο οποίο θα δοθούν 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και αναμένεται να κινητοποιήσει επιπλέον τραπεζικά κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ.

    Ο υπουργός κάλεσε για μια ακόμη φορά τις πολυεθνικές να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών διότι, όπως είπε, υπάρχουν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι στην αγορά μας υπερτιμολογούνται προϊόντα μέχρι και 30% σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Χρηματιστήριο τέχνης

    Σημαντικός αριθμός Ελλήνων καλλιτεχνών κυρίως του 19ου και 20ου αιώνα θεωρούνται ιδιαίτερα σπουδαίοι στο Διεθνές Χρηματιστήριο της Τέχνης. Ωστόσο, οι τιμές των περισσότερων έργων τους κυμαίνονται ακόμα αρκετά χαμηλά σε σύγκριση με αυτές των ξένων δασκάλων τους, και αυτός είναι, όμως, ένας παράγοντας που τούς καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλείς, αναφέρει σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Φράγκος, εκπρόσωπος του οίκου Sotheby's στην Ελλάδα και διευθυντής του τομέα " Ελληνική Τέχνη και Ευρωπαϊκή Ζωγραφική 19ου αιώνα" του οίκου δημοπρασιών Sotheby's Λονδίνο & Αθήνα.

    Στη δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου στο Λονδίνο περιλαμβάνονται 140 περίπου έργα σπουδαίων ζωγράφων, εκπροσώπων του 19ου και 20ου αιώνα αλλά και πιο σύγχρονων. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο "Μυστράς", ένα από τα πιο μεγάλα (129 x 194 εκατοστά) και σημαντικά έργα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα που έχουν ποτέ εμφανιστεί σε δημοπρασία, με την εκτίμησή του να ανέρχεται στα 182.000-243.000 ευρώ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Στα άδυτα του Κολοσσαίου

    Τα υπόγεια μπουντρούμια του Κολοσσαίου, ενός από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής, όπου κάποτε οι μονομάχοι πάλευαν μέχρι θανάτου, θα ανοίξουν για πρώτη φορά για το κοινό την ερχόμενη εβδομάδα.

    Το επάνω τμήμα του μνημείου, που παρέμενε κλειστό από τη δεκαετία του 1970, θα ανοίξει επίσης και πάλι για τους επισκέπτες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να θαυμάσουν τη θέα στην αρχαία αγορά της Ρώμης.

    Η κατασκευή του Κολοσσαίου άρχισε το 72 μ.Χ., επί εποχής του αυτοκράτορα Βεσπασιανού και όταν ολοκληρώθηκε μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 50.000 θεατές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Επιστρέφουν στα σπίτια τους

    Οι τρεις πρώτοι από τους 33 μεταλλωρύχους που διασώθηκαν από το ορυχείο Σαν Χοσέ στη Χιλή, αφού έμειναν 69 ημέρες σε στοές σε βάθος 700 μέτρων, πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο στο Κοπιάπο, όπου μεταφέρθηκαν αμέσως μετά τον απεγκλωβισμό τους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή.

    Οι μεταλλωρύχοι όταν κρίνουν οι γιατροί ότι δεν συντρέχουν λόγοι νοσηλείας, λαμβάνουν άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Με εξαίρεση έναν μεταλλωρύχο που λαμβάνει αντιβιοτικά για τα αρχικά στάδια πνευμονίας, οι υπόλοιποι είναι σε καλή κατάσταση, ενώ οι οικογένειές τους τους επισκέπτονται με βάρδιες, δήλωσαν οι γιατροί του νοσοκομείου όπου νοσηλεύονται.

    Όλοι τους πάσχουν από μετατραυματικό στρες, όμως το αντιμετωπίζουν καλά, πρόσθεσαν. Κάποιοι από τους μεταλλωρύχους υποφέρουν από δερματικά προβλήματα, ενώ οι περισσότεροι έχουν προβλήματα όρασης σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και αναγκάζονται να φορούν γυαλιά ηλίου.

    Δήλωση υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου για πρόσκληση προς Χιλιανούς μεταλλωρύχους να επισκεφθούν την Ελλάδα

    Αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται στις προσκλήσεις που έχουν γίνει προς τους 33 Χιλιανούς μεταλλωρύχους να επισκεφθούν διάφορες χώρες, ανάμεσα τους και την Ελλάδα. Σύμφωνα με σχετικές αναφορές, την πρόσκληση απηύθυνε η Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία.

    Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα: «Είναι μια θαυμάσια πρωτοβουλία, η οποία δείχνει ότι με σωστή διάθεση απέναντι σε τέτοια γεγονότα, η Ελλάδα μπορεί να έχει πολύ καλή προβολή».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 October 2010 - 6:30:29 UTC