Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας
  • [02] Άνοδος των επιτοκίων των ομολόγων

  • [01] Περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας

    Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, όπου οι 27 ηγέτες της ΕΕ επικύρωσαν τις αποφάσεις που έλαβαν αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, σχετικά με τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης και την περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας έως το 2013.

    Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συβουλίου που έχει υπόψη του το ΑΠΕ, «οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφωνούν στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, ο οποίος θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της».

    Επιπλέον, οι «27» καλούν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη, σχετικά με την «περιορισμένη αλλαγή της συνθήκης». Η αλλαγή της Συνθήκης, όπως αναφερει το σχέδιο συμπερασμάτων, είναι απαραίτητη για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, χωρίς να θίγεται το Άρθρο 125 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης δεν αναλαμβάνουν την κάλυψη των χρεών καμίας χώρας μέλους του ευρώ.

    Ακόμα, 27 ηγέτες καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εργασίες για τις τεχνικές πτυχές που θα διέπουν τον μελλοντικό μηχανισμό κρίσεων. Επίσης, στο σχέδιο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι στο μελλοντικό μηχανισμό θα υπάρχει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πως οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα μπορεί μία χώρα να καταφύγει στο μηχανισμό θα είναι πολύ αυστηρές.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζει ότι θα επανέλθει σε αυτό το ζήτημα το Δεκέμβριο, «με την προοπτική να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά το μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και την περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης, έτσι ώστε η κάθε αλλαγή να έχει επικυρωθεί το αργότερο, έως τα μέσα του 2013».

    Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, καλείται να εξετάσει το ζήτημα του δικαιώματος ψήφου στη λήψη αποφάσεων για θέματα οικονομικής και νομισματικής ένωσης, «μόνο σε περίπτωση που απειλείται η σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Άνοδος των επιτοκίων των ομολόγων

    Άνοδο σημειώνουν σήμερα τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, ενώ ανοδική τάση έχουν και τα επιτόκια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, των άλλων χωρών της Ευρωζώνης με υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα. Η άνοδος των επιτοκίων προκαλείται από την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στις χώρες αυτές.

    Το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου αυξήθηκε σήμερα έως και τις 845 μονάδες βάσης για να υποχωρήσει στη συνέχεια στις 825 μ.β., ενώ το επιτόκιο του κινήθηκε πάνω από το 10,50%.

    Στην Ιρλανδία, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε χθες στο 7,2%, εξέλιξη που ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Brian Lenihan απέδωσε στις "αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Πορτογαλία".

    Στην Πορτογαλία, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου πλησίασε το 6%, παρά τη δήλωση της κινεζικής Κυβέρνησης ότι εξετάζει θετικά την αγορά ομολόγων της. Στην άνοδο των ελληνικών επιτοκίων, μετά τη σημαντική μείωση των τελευταίων εβδομάδων, έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι δηλώσεις Αμερικανών επενδυτών ότι είναι πολύ πιθανή η αναδιάρθρωση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 October 2010 - 17:04:47 UTC