Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτός ατζέντας η αναδιάρθρωση
  • [02] Συρρικνώνονται οι βιοτεχνίες

  • [01] Εκτός ατζέντας η αναδιάρθρωση

    Σήμερα, ο κ. Παπανδρέου θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση του υπ. Περιβάλλοντος, στην οποία θα παρουσιαστεί το Πρόγραμμα "Χτίζοντας το μέλλον" για τα Βιώσιμα Κτίρια και την Πράσινη ανάπτυξη. Αργότερα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Πάτρα, όπου θα μιλήσει, το απόγευμα, σε ανοικτή πολιτική συγκέντρωση.

    Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν περιλαμβάνεται στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: «είμαι πολύ σαφής ως προς αυτό. Πιστεύουμε επίσης, έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα, ότι δεν θα ξεφύγουμε από την πορεία μας» και επανέλαβε τη θέση ότι από το 2012, η Ελλάδα θα έχει πολύ χαμηλό πρωτογενές χρέος και προσβλέπει σε ανάπτυξη για το 2012».

    Αυτό σημαίνει, τονίζει ο κ. Παπανδρέου, ότι "θα έχουμε μια πολύ βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους μας". Ο πρωθυπουργός δηλώνει επίσης ότι η κυβέρνηση μείωσε το έλλειμμα κατά 5,5% και βρίσκεται σε σταθερή πορεία και εξήρε την εντυπωσιακή ωριμότητα του ελληνικού λαού για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις επώδυνες , όπως αναφέρει, αλλαγές.

    Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

    Αν αυτά που παρουσιάστηκαν εδώ σήμερα, είχαν γίνει εδώ και χρόνια, δεν θα είχαμε ούτε ελλείμματα, ούτε χρέη, ούτε θα αναγκαζόμασταν να υπογράψουμε Μνημόνιο με τους εταίρους μας για να δανειστούμε, γιατί δεν μας δάνειζαν οι αγορές», ανέφερε, χθες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), προκειμένου να ενημερωθεί για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που εφαρμόζεται στον Οργανισμό από τις 18 Οκτωβρίου.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «καταφέραμε, αυτόν τον χρόνο, να σταθεί η πατρίδα στα πόδια της και οι θυσίες έπρεπε να γίνουν για να αποφευχθεί η χρεοκοπία», ενώ αναφερόμενος στην εξοικονόμηση χρημάτων που πραγματοποιήθηκε με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, είπε ότι «λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν, το ερώτημα είναι πού πήγαιναν».

    Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα τις αλόγιστες -όπως σημείωσε- φαρμακευτικές σπατάλες που συνέβαλαν -και αυτές- στην αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους και είπε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα ξόδευε για φάρμακα όσα και μια χώρα με τον πληθυσμό της Ισπανίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Συρρικνώνονται οι βιοτεχνίες

    Συνεχίζεται η πορεία συρρίκνωσης των βιοτεχνικών επιχειρήσεων με την αναλογία εγγραφών διαγραφών 1 προς 2 όπως προκύπτει από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

    Το 10μηνο Ιαν. Οκτ. 2010 δηλώθηκαν ιδρύσεις επιχειρήσεων 1.405 και διακοπές 2.657.

    Σήμερα το Μητρώο του ΒΕΑ εμφανίζει:

    - 40.373 επιχειρήσεις-μέλη να έχουν καταβάλλει και τις συνδρομές του 2007.

    - 38.047 επιχειρήσεις - μέλη να έχουν καταβάλλει και τις συνδρομές 2008.

    - 34.517 επιχειρήσεις - μέλη να έχουν καταβάλλει και τις συνδρομές 2009.

    - 27.607 επιχειρήσεις να έχουν καταβάλλει και τις συνδρομές του έτους 2010 (στοιχεία Οκτωβρίου).

    Το ΒΕΑ τονίζει ότι ταμειακά ενήμερες επιχειρήσεις στην πορεία του χρόνου μειώνονται ενώ η μη καταβολή συνδρομών, μπορεί να υποκρύπτει, είτε διακοπή λειτουργίας, που δεν έχει δηλωθεί, είτε ακόμα οικονομική αδυναμία που οδηγεί σε αποφυγή καταβολής της οικονομικής υποχρέωσης (συνδρομής).

    ''Η απώλεια του δυναμικού των επιχειρήσεων - μελών μας είναι δεδομένη και ανησυχητική'' σημειώνει το ΒΕΑ προσθέτοντας ότι η κατάσταση δικαιώνει τoν Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος που έχει σημειώσει ότι «οι περισσότερες επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από την κρίση είναι μικρομεσαίες», δίχως να φαίνεται κάποια αρχή για αναστροφή της δυσάρεστης κατάστασης.

    Σημειώνεται ακόμη ότι πέρα από την συρρίκνωση του παραγωγικού δυναμικού που παρατηρείται στην βιοτεχνία και τις σοβαρές συνέπειες στην απασχόληση από την απώλεια θέσεων εργασίας, εμφανίζονται και προβλήματα από ιδιαιτερότητες που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν καθώς:

    - Όταν οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις κλείνουν οι φορείς τους βρίσκονται απόλυτα εκτεθειμένοι, εφόσον δεν λειτουργούν για αυτούς προγράμματα ανεργίας

    - Όταν οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις κλείνουν και οι επιχειρηματίες καταφεύγουν σε παροχή εξηρτημένης εργασίας, δεν υπάρχει πρόβλεψη περίπτωσης διαδοχικής ασφάλισης, πρώτα στον ΟΑΕΕ και μετά στο ΙΚΑ παρότι από εδώ και εμπρός οι περιπτώσεις αυτές θα πολλαπλασιάζονται.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 November 2010 - 5:30:24 UTC