Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκλογές ζητά η αντιπολίτευση στην Ιρλανδία
  • [02] Νέα συνάντηση με την τρόικα
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ
  • [04] Ντ. Μπακογιάννη: "Εθνική συνεννόηση"
  • [05] Συνάντηση Σαμαρά με δημάρχους
  • [06] Κινητοποιήσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ

  • [01] Εκλογές ζητά η αντιπολίτευση στην Ιρλανδία

    Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ζήτησαν ο ηγέτης του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ιρλανδίας 'Φάιν Γκέιλ' και ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, μετά το αίτημα που υπέβαλε η κυβέρνηση στην ΕΕ για χορήγηση οικονομικής βοήθειας. Πρόωρες εκλογές ζήτησε και το μικρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Πράσινο Κόμμα.

    Νωρίτερα, οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, από τους οποίους εξαρτάται η πλειοψηφία της ιρλανδικής κυβέρνησης στο κοινοβούλιο, δήλωσαν ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν ότι θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2011, δημιουργώντας έτσι αμφιβολίες για την ψήφισή του.

    Η Ιρλανδία είναι το δεύτερο κράτος-μέλος της ευρωζώνης που ζήτησε τη στήριξή του, καθώς το κόστος διάσωσης του τραπεζικού του τομέα απείλησε με αποσταθεροποίηση το ενιαίο νόμισμα, μετέδωσε η οικονομική υπηρεσία Μπλούμπεργκ.

    Το ευρώ σημείωσε άνοδο και ο κίνδυνος των ευρωπαϊκών ομολόγων (σ.σ. όπως αυτός αποτυπώνεται από τα ασφάλιστρα κινδύνου) μειώθηκε.

    Το χρηματοδοτικό πακέτο για την Ιρλανδία εκτιμάται ότι θα αντιστοιχεί περίπου στο 60% του ΑΕΠ της ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα ήταν 47%.

    "Κερδοσκοπικές κινήσεις κατά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αν και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν δεν θα έπρεπε να αποκλειστούν", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Νέα συνάντηση με την τρόικα

    Νέα συνάντηση έχει αυτή την ώρα ο Γ. Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας, με αντικείμενο την ταχεία προώθηση των αλλαγών στον δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ (π.χ. μετατάξεις υπαλλήλων) και στην αγορά εργασίας (επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας).

    Οι συζητήσεις αναμένεται να καταλήξουν σήμερα, και η τρόικα θα παρουσιάσει αύριο, σε συνέντευξη Τύπου, τα συμπεράσματα από τον νέο έλεγχο της οικονομίας.

    Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει το 2011 να επαναλάβει τα "εξαιρετικά δυσάρεστα" μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει το 2010, όπως η περικοπή των μισθών και των συντάξεων στο Δημόσιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, από τον οποίο έγινε σήμερα δεκτός.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου, "γιατί σκάλωσε η διαπραγμάτευση;", ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι "δεν σκάλωσε, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα τα οποία είναι δύσκολα και χρειάζονται διαπραγμάτευση και αυτό κάνουμε" και πρόσθεσε: "Κάθε φορά προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας, όσο το δυνατόν καλύτερα. Και στο παρελθόν διαπραγματευθήκαμε και αποφύγαμε μια σειρά από ζητήματα τα οποία είχαν τεθεί, όπως η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Κάθε φορά κάνουμε μια διαπραγμάτευση, η οποία είναι δύσκολη, από την οποία όμως βγαίνουμε, νομίζω, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και πάντα έχοντας στο μυαλό μας ότι στο τέλος της διαπραγμάτευσης διακυβεύεται η επόμενη δόση του δανείου".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ

    Έντονες διαπραγματεύσεις στο α' εξάμηνο του νέου έτους σχετικά με τη νέα δομή διοίκησης και την αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Λισαβόνα.

    Σημειώνεται ότι με τη νέα δομή διοίκησης θα επέλθει μείωση του προσωπικού κατά 35% και θα κλείσουν πολλά στρατηγεία και κυρίως υποστρατηγεία.

    Αναφερόμενος στη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ για την περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι θα πρέπει να είναι απλή, έξυπνη, λειτουργική, να μη δημιουργεί από μόνη της τεχνητά ή τεχνικά ζητήματα και να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια που ισχύουν σε όλες τις άλλες περιοχές επιχειρησιακής ευθύνης του ΝΑΤΟ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ντ. Μπακογιάννη: "Εθνική συνεννόηση"

    Την εθνική συνεννόηση προέταξε ως στόχο του νεοσυσταθέντος κινήματος της "Δημοκρατικής Συμμαχίας", η πρόεδρός του Ντόρα Μπακογιάννη, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

    Η κυρία Μπακογιάννη σημείωσε ότι "η οικονομία δεν πάει καλά" και πρόσθεσε: "Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις, να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση. Στόχος του δικού μας Κινήματος είναι να φέρουμε νέους ανθρώπους και νέες προτάσεις. Πάνω από όλα, να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να μπορούμε να τον κοιτάξουμε στα μάτια αύριο".

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το εάν στοχεύει στον σχηματισμό κυβερνητικής συμμαχίας με τον Γ.Παπανδρέου ή τον Α.Σαμαρά, η κυρία Μπακογιάννη τόνισε ότι στόχος της δεν είναι η κυβερνητική συμμαχία, αλλά η εθνική συνεννόηση. "Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά. Μην σκέπτεστε καρέκλες ή υπουργεία. Πρέπει να συνεννοηθούμε για το αυτονόητο σήμερα στην Ελλάδα. Και πρέπει να έχουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις το θάρρος να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Το δικό μας Κίνημα είναι αποφασισμένο να το κάνει. Θα προκαλέσουμε συζήτηση πάνω στα υπαρκτά, στα μεγάλα θέματα που απασχολούν σήμερα την Ελλάδα για να την βγάλουμε από την κρίση".

    Προσερχόμενη στο Προεδρικό Γραφείο, η κυρία Μπακογιάννη έκανε λόγο για ένα "κίνημα υπεύθυνων πολιτών που τους άλλαξε η κρίση" και παρέδωσε την ιδρυτική διακήρυξη στον κ.Παπούλια, ο οποίος της ευχήθηκε "καλή δύναμη για τα παρακάτω, γιατί δεν είναι και εύκολο".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Συνάντηση Σαμαρά με δημάρχους

    Την πρώτη του συνάντηση με δημάρχους οι οποίοι εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές και οι οποίοι στηρίχθηκαν από τη ΝΔ, πραγματοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς.

    Απευθυνόμενος στους δημάρχους, ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του μνημονίου που εφαρμόζει αλλά και με τον "Καλλικράτη" έχει προδιαγράψει για εσάς όλους μια πολύ δύσκολη διαδρομή".

    Τα επόμενα τρισίμιση χρόνια, είπε, θα περάσετε μέσα από συμπληγάδες, γιατί ο "Καλλικράτης" είναι μια διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας που έγινε "με πολύ πρόχειρο και ανεύθυνο τρόπο και δεν εξασφάλισε ούτε τους απαραίτητους πόρους, που χρειάζεστε για να λειτουργήσετε ούτε και τις απραίτητες δομές".

    Σας καλώ, λοιπόν, να φέρετε σε πέρας αυτή την πολύ δύσκολη αποστολή σας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σας υπογραμμίζω ότι πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή μεταξύ των άλλων και στα θέματα κοινωνικής προστασίας των συμπολιτών μας, που δοκιμάζονται από την ανέχεια, τις οικονομικές δυσκολίες, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

    Εκτός από τα θέματα κοινωνικής προστασίας, ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους δημάρχους να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και στα θέματα περιβάλλοντος, αλλά και σε θέματα ασφάλειας του πολίτη.

    Την Τετάρτη, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τους εκλεγμένους περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, που στηρίχθηκαν από την ΝΔ, ενώ άμεσα θα πραγματοποιηθούν και συναντήσεις και με τους υποψηφίους του κόμματος που δεν εξελέγησαν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Κινητοποιήσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ

    Σε νέες κυλιόμενες εικοσιτετράωρες απεργίες, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στους ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    H Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ) εξήγγειλε δύο εικοσιτετράωρες απεργίες και αποφάσισε να πραγματοποιήσει αύριο συγκέντρωση και πορεία έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

    Στη συνέχεια θα συνεδριάσουν εκ νέου για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους. Τα αιτήματά τους είναι θεσμικά και οικονομικά. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι ζητούν την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την πραγματοποίηση των 500 προσλήψεων που είχαν ολοκληρωθεί με τις διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ, αλλά πάγωσαν καθώς η χώρα είχε παγώσει κάθε πρόσληψη λόγω Μνημονίου.

    Για όσο διάστημα θα διαρκέσει η απεργία οι εργαζόμενοι θα συλλέγουν μόνο ειδικά απορρίμματα, δηλαδή τα σκουπίδια των λαϊκών αγορών και των νοσοκομείων.

    Να σημειωθεί ότι ήδη από την περασμένη Παρασκευή, ο δήμος Αθηναίων είχε ζητήσει από τους κατοίκους να περιορίσουν τις ποσότητες των απορριμμάτων που άφηναν στους κάδους, προκειμένου να μη δημιουργηθεί ασφυκτική κατάσταση στους δρόμους. Οι δημότες ανταποκρίθηκαν εν μέρει στο κάλεσμα αλλά τώρα το πρόβλημα διογκώνεται. Οι καταστηματάρχες πάντως άρχισαν ήδη να δυσανασχετούν αφού μεσούσης της κρίσης οι όγκοι των απορριμμάτων θα δημιουργήσουν κλίμα αποφοράς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 November 2010 - 17:30:27 UTC