Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Νέα αποστασία'' καταγγέλλει η ΝΔ
  • [02] Έκθεση Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό
  • [03] Πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία κατά της λιτότητας
  • [04] Στο ΔΕΚ για τις προμήθειες νοσοκομείων
  • [05] Αύξηση 136% παρουσίασαν τα πρόστιμα
  • [06] Μελανό σημείο της σύγχρονης κοινωνίας, η βία κατά των γυναικών
  • [07] Στάση εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

  • [01] ''Νέα αποστασία'' καταγγέλλει η ΝΔ

    Με τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ απαντά ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς στο κλίμα εσωστρέφειας που απειλούν να προκαλέσουν οι αποχωρήσεις και διαγραφές βουλευτών, λίγες ημέρες μετά την ίδρυση της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" της Ντόρας Μπακογιάννη. Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος έχει προγραμματισθεί για την Παρασκευή στις 12.00 το μεσημέρι.

    Η ΝΔ θέτει ηθικό και πολιτικό ζήτημα με τις βουλευτικές έδρες. Υποστηρίζει ότι οι αποχωρήσαντες "δεν εξελέγησαν ως ανεξάρτητοι βουλευτές, ούτε ψηφίστηκαν ως υποψήφιοι άλλου κόμματος. Ψηφίστηκαν ως υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ" και τους ζητά να παραιτηθούν από τη Βουλή και να παραδώσουν τις έδρες στους επιλαχόντες του κόμματος.

    "Ο Γ. Παπανδρέου αναζητά δεκανίκια από άλλους, πολύ λίγους αλλά πολύ πρόθυμους", τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στους περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες που κατέβηκαν με τη ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές και αναφερόμενος στην ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Ηλείας Γιώργου Κοντογιάννη αλλά και στη διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη.

    Σε ερώτηση για το αν η πράξη των δύο βουλευτών συνιστά «αποστασία», κύκλοι της Ρηγίλλης τόνιζαν πως «από τη στιγμή που στηρίζουν με αυτόν τον τρόπο τον Γ. Παπανδρέου, ναι είναι δικαιολογημένος ο χαρακτηρισμός "νέα αποστασία"».

    Ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε, χθες το βράδυ, με τους βουλευτές Θανάση Γιαννόπουλο και Σίμο Κεδίκογλου. Και οι δύο βουλευτές, σε δηλώσεις τους, επανέλαβαν ότι είναι και θα είναι στη Ν.Δ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Έκθεση Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό

    Συγκεκριμένη πρόοδο μέχρι τη συνάντηση της Γενεύης προς τα τέλη Ιανουαρίου, ζητά από τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι- μουν, με την έκθεσή του για την Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του στο Κυπριακό, που έδωσε στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αργά χθες το βράδυ.

    "Αυτή τη φορά, οι ηγέτες θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένοι με ένα πρακτικό σχέδιο για το ξεπέρασμα των σημαντικών σημείων διαφωνίας που απομένουν" τονίζει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, προσθέτοντας: "Τους ζητώ να αφιερώσουν σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου".

    Ο Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού επικρίνει ηγεσίες, κόμματα και ΜΜΕ στις δυο κοινότητες για το αρνητικό κλίμα που υπάρχει, σημειώνοντας ότι "η ανησυχία μου είναι πως το πολιτικό περιβάλλον στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, πιθανότατα δεν θα είναι υποβοηθητικό για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, λόγω των κοινοβουλευτικών εκλογών στο νότο (όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία) το Μάιο και των εκλογών που θα διεξαχθούν στην Τουρκία τον Ιούνιο. Σε κάθε κοινωνία, έντονες πολιτικές στιγμές, όπως είναι οι εκλογές, αποτελούν σπάνια κατάλληλη περίοδο για συμβιβασμούς και ευελιξία. Αν ουσιαστική συμφωνία για όλα τα κεφάλαια δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν του εκλογικού κύκλου, οι συνομιλίες μπορούν να μπουν σε εκκρεμότητα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι διαπραγματεύσεις να πληγούν θανάσιμα".

    Ο Γ.Γ. ζητά τη λήψη μέτρων από τους ηγέτες για βελτίωση της ατμόσφαιρας στην κοινή γνώμη, καλώντας τους στις συναντήσεις τους με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να εστιάζουν τα μηνύματά τους στις συγκλίσεις και στην προσπάθεια για λύση. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι αν και υπάρχει εμπιστευτικότητα στις συνομιλίες, εντούτοις οι δυο ηγεσίες θα πρέπει να προχωρήσουν μπροστά, ώστε ξεχωριστά, αλλά και μαζί, να δημιουργήσουν ένα εποικοδομητικό περιβάλλον προς την κατεύθυνση της λύσης, ενώ καλεί και τα κόμματα να έχουν συνέπεια και να υποστηρίζουν τη διαπραγματευτική διαδικασία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία κατά της λιτότητας

    Οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν στις 15 Δεκεμβρίου σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας -σε πολλές ευρωπαικές χώρες- κατά των μέτρων λιτότητας στην ΕΕ λόγω της οικονομικής κρίσης, ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, τη στιγμή που καθημερινά αυξάνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια και η γκρίνια.

    "Επιλέξαμε την 15η Δεκεμβρίου γιατί είναι η παραμονή του Συμβουλίου των ηγετών των ευρωπαϊκών κρατών", που θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Ζοέλ Ντεκαγιόν.

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα των διαδηλώσεων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά είναι σίγουρο ότι την ημέρα εκείνη οι εργαζόμενοι θα απέχουν από τις δουλειές τους και θα διαδηλώσουν στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Δανία, την Τσεχία.

    "Επιχειρούμε να προχωρήσουμε και σε μια συμβολική πράξη με μια ανθρώπινη αλυσίδα που θα περιβάλλει το κτίριο όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες για να δείξουμε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την λιτότητα και τις τρομερές της συνέπειες", πρόσθεσε ο κ. Ντεκαγιόν.

    "Βλέπουμε ότι η οικονομική κρίση εξαπλώνεται από τη μία χώρα στην άλλη. Και έχουμε μεγάλη ανησυχία για τα μέτρα που προβλέπονται και που είναι αποκλειστικά μέτρα λιτότητας με συνέπειες στους μισθού μας, στις συντάξεις, στην κοινωνική προστασία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δυσαρέσκεια αυξάνεται", επισήμανε και πρόσθεσε ότι "παντού οι εργαζόμενοι έχουν την αίσθηση ότι είναι αυτοί που πληρώνουν το λογαριασμό".

    Καταλήγοντας ο κ. Ντεκαγιόν ανέφερε ότι "οι κυβερνήσεις πρέπει να προσέξουν γιατί δεν μπορούν αιωνίως να οικοδομούν ένα σύστημα με δημοκρατική αντιπροσώπευση, χωρίς τον κίνδυνο του λαϊκισμού, εάν οδηγείται ένα μεγάλο μέρος των πληθυσμών σε ένα τέτοιο δρόμο μιζέριας και δυσκολίας".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Στο ΔΕΚ για τις προμήθειες νοσοκομείων

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας, καταλογίζοντας στη χώρα μη συμμόρφωση προς την κοινοτική νομοθεσία που αφορά τις προμήθειες ιατρικού υλικού από τα κρατικά νοσοκομεία.

    Όπως σημειώνει η Επιτροπή, η Ελλάδα δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, της 19ης Μαρτίου του 2009, βάσει της οποίας όφειλε να εναρμονίσει το εθνικό της δίκαιο προς το κοινοτικό, σε ό,τι αφορά τις προμήθειες των νοσοκομείων.

    Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει ως σήμερα συμμορφωθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να της επιβάλλει ένα ημερήσιο πρόστιμο ύψους 7.173,6 ευρώ, για κάθε μέρα που παρέρχεται από την πρώτη απόφαση του Δικαστηρίου και ως την ημέρα της πλήρους συμμόρφωσής της.

    Παράλληλα, η Επιτροπή ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλλει και ένα δεύτερο ημερήσιο πρόστιμο, ύψους 43.724,8 ευρώ. Το πρόστιμο αυτό θα επιβάλλεται όταν θα εκδοθεί η δεύτερη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ως την ημερομηνία πλήρους συμμόρφωσης της Ελλάδας.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλογίζει στα κρατικά νοσοκομεία της Ελλάδας ότι επί σειρά ετών, και ειδικότερα από το 2003, απορρίπτουν τις προσφορές προμηθευτών, παρά το γεγονός ότι τα προσφερόμενα υλικά φέρουν την ειδική σήμανση «CE». Κατά την Επιτροπή, η σήμανση αυτή εγγυάται την ασφάλεια των προϊόντων και μόνο κάτω από εξαιρετικά ειδικούς όρους μπορούν οι εθνικές αρχές να απορρίψουν τη συμμετοχή τους σε ένα διαγωνισμό κρατικών προμηθειών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Αύξηση 136% παρουσίασαν τα πρόστιμα

    Σημαντική αύξηση σε ποσοστό 136% παρουσίασαν τα πρόστιμα και ο ΦΠΑ που καταλογίστηκαν από τους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ το δεκάμηνο Ιανουάριος-Οκτώβριο 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2009.

    Ειδικότερα το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των προστίμων και του ΦΠΑ ανήλθε σε 3,570 δισ.ευρώ έναντι 1,512 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό δεκάμηνο.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για μη απόδοση ΦΠΑ φόρου μισθωτών υπηρεσιών καθώς και άλλων παρακρατούμενων φόρων όπως και από τις παραβάσεις πλαστών και εικονικών στοιχείων συνυπολογιζόμενου του ύψους της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης το συνολικό ποσό που βεβαιώθηκε ανήλθε σε 2,846 δισ.ευρώ έναντι 1,077 δισ.ευρώ πέρσι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Μελανό σημείο της σύγχρονης κοινωνίας, η βία κατά των γυναικών

    Σεξουαλική παρενόχληση, εκφοβισμός (bullying), ηθική παρενόχληση (mobbing), είναι συνήθη δεινά στον εργασιακό χώρο που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, τρεις φορές περισσότερο από ότι οι άνδρες -σε ποσοστά που αγγίζουν το 50% των εργαζομένων γένους θηλυκού σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ποσοστά πολύ υψηλότερα στην Ελλάδα σύμφωνα με ντόπια έρευνα. Αυτά τα δεινά «φωτίζονται» σήμερα από τον προβολέα της «Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών» που έρχεται να φωτογραφίσει το πρόβλημα, πως αυτό εκδηλώνεται, τι ψυχοσωματικές συνέπειες επιφέρει και ποια αντιμετώπιση μπορεί να έχει μέσα από έναν οδηγό συμπεριφοράς. Γιατί κάθε θύμα πρέπει να ξέρει ότι η σιωπή του προστατεύει τον θύτη, ενώ η δημοσιοποίηση των μεμπτών πράξεων τον αποδυναμώνει.

    Ειδικότερα στην Ελλάδα το χάσμα μεταξύ επίσημων και ανεπίσημων στοιχείων, το μεγάλο πρόβλημα της υπο-καταγραφής, η έλλειψη επίγνωσης του προβλήματος από εργοδότες και εργαζόμενους καθιστούν αδύνατη την ολοκληρωμένη καταγραφή του προβλήματος και σαφώς την αντιμετώπισή του.

    "Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών δεν έχει θέση σε μία κοινωνία. Η ατιμωρησία για τους δράστες δεν είναι πλέον ανεκτή. Σε αυτή την Διεθνή Ημέρα, καλώ όλους - τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, τις επιχειρήσεις, τους απλούς πολίτες - να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών", τονίζει σε μήνυμά του ο γγ του ΟΗΕ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Στάση εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

    Τρίωρη παναττική στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00, έχουν κηρύξει για σήμερα, Πέμπτη, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

    Μετ΄ εμποδίων θα γίνουν οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού, λόγω της συμμετοχής στη στάσης εργασίας των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7 το πρωί και από τις 10 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

    Στα τρόλεϊ η στάσης εργασίας θα είναι 12:00 με 15:00, ενώ στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό-Τραμ-Ηλεκτρικός) 12:00 με 16:00.

    Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το Τηλεφωνικό Κέντρο 185 του ΟΑΣΑ.

    Αλλαγές θα σημειωθούν και στα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού. Ειδικότερα, καταργούνται δεκάδες δρομολόγια στους άξονες Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκης-Εδεσσας-Κοζάνης-Φλώρινας, Βόλου-Λάρισας, Λάρισας-Παλαιοφάρσαλα-Τρίκαλα , Αθήνας-Χαλκίδας, Πάτρας-Ολυμπίας-Καλαμάτας. Επίσης, άλλα προγραμματισμένα δρομολόγια θα αναχωρήσουν μετά τη λήξη της στάσης εργασίας.

    Εξάλλου, δεμένα θα είναι έως τα ξημερώματα της Παρασκευής, τα πλοία στα λιμάνια. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας, διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 November 2010 - 7:30:27 UTC