Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στροφή στην "πράσινη" οικονομία
  • [02] Πρόταση για το τζαμί
  • [03] Αγωνία για αποκαλύψεις-σοκ

  • [01] Στροφή στην "πράσινη" οικονομία

    Η αποκατάσταση μιας δίκαιης και αμερόληπτης εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών, που χάθηκε κατά την περυσινή εμπειρία στην Κοπεγχάγη, είναι ο στόχος που θα κρίνει κατά πόσον η φετινή Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Κανκούν του Μεξικού θα είναι επιτυχημένη.

    Αυτά δήλωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αχίμ Στάινερ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) που πραγματοποίησε χθες την ετήσια διάλεξη του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου με θέμα «Προς μια Πράσινη Οικονομία: ευκαιρίες για την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

    Θεωρεί, επίσης, ότι το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ θα επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες, αλλά ότι η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Πιστεύει, τέλος, ότι παρά την κρίση κυβερνητικού χρέους, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κοιτάξουν τις στρατηγικές επενδύσεις για τις αυριανές αγορές και τις θέσεις εργασίας του αύριο, επιλέγοντας την οδό της μετάβασης σε μια «πράσινη» οικονομία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Πρόταση για το τζαμί

    Είναι η πιο διάσημη γυναίκα αρχιτέκτων και για πολλούς η καλύτερη στον κόσμο. Έχει τιμηθεί με τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά βραβεία, όπως το Πρίτσκερ, το λεγόμενο και Νόμπελ της Αρχιτεκτονικής και πολύ πρόσφατα με το βρετανικό Στίρλινγκ για το σχεδιασμό του νέου μουσείου μοντέρνας τέχνης της Ρώμης.

    Τις τελευταίες μέρες το όνομά της άρχισε να συζητιέται και στη χώρα μας, όταν έγινε γνωστό ότι προθυμοποιήθηκε να σχεδιάσει το μουσουλμανικό τέμενος της Αθήνας και μάλιστα αφιλοκερδώς. Ο λόγος για τη Ζάχα Χαντίντ, την ξεχωριστή γυναίκα που εντυπωσιάζει με τις φουτουριστικές, αδιαμφισβήτητα μοναδικές, δημιουργίες της. Ας τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

    Η Ζάχα Χαντίντ γεννήθηκε στη Βαγδάτη το 1950. Προτού την κερδίσει ολοκληρωτικά η Αρχιτεκτονική, φοίτησε και πήρε πτυχίο Μαθηματικών από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Κατόπιν σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Λονδίνου (Architectural Association School of Architecture), μια από τις παλαιότερες σχολές αρχιτεκτονικής της Βρετανίας.

    Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει και η ίδια σε συνέντευξή της στον Γκάρντιαν, η αρχιτεκτονική κυλούσε στο αίμα της από την εφηβεία ακόμα, όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά τον τόπο των Σουμέριων στο νότιο Ιράκ, εκεί όπου γεννήθηκε η τέχνη αυτή. Οι εικόνες από τη γύρω φύση και τα χωριά μέσα στους βάλτους, όπου νερό, άμμος, καλαμιές, άνθρωποι και κτίρια μοιάζουν να "κυλούν" όλα μαζί, όχι μόνο δεν την έχει εγκαταλείψει αλλά συνεχίζει να την εμπνέει.

    Όπως αφηγείται χαρακτηριστικά η ίδια, "αυτό που προσπαθώ είναι να επινοήσω μια αρχιτεκτονική, καθώς και μορφές αστικού σχεδιασμού που να μπορούν να κάνουν το ίδιο με έναν σύγχρονο τρόπο. Στο ξεκίνημά μου επιχειρούσα να φτιάξω αστραφτερά κτίρια σαν πολύτιμα πετράδια. Τώρα αυτό που θέλω είναι να δημιουργώ ένα νέο είδος τοπίου, που να ρέει μαζί με τις σύγχρονες πόλεις και τις ζωές των κατοίκων τους".

    Ίσως τα λόγια της να εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που αναδύεται μέσα από τα έργα της, τα οποία αν και θυμίζουν κατασκευές από έργα επιστημονικής φαντασίας, δεν μένουν μόνο στον εντυπωσιασμό. Με κύριο άξονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, διαθέτουν -παρά τις διαστάσεις τους- μια ξεχωριστή λειτουργικότητα, είναι ευχάριστα, φωτεινά και φιλικά στους επισκέπτες τους.

    Μετά την αποφοίτησή της η Χαντίντ δούλεψε μαζί με τους πρώην δασκάλους της, τον Έλληνα Ηλία Ζέγγελη και τον Ολλανδό Ρεμ Κόλχας, στο Γραφείο Μητροπολιτικής Αρχιτεκτονικής, όπου έγινε και συνέταιρος το 1977. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του΄80 δίδαξε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Λονδίνου, ενώ έχει διδάξει σε πολλά Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, σε κάποια από τα οποία διατηρεί και έδρα.

    Σήμερα στο αρχιτεκτονικό της γραφείο δουλεύουν τουλάχιστον 350 άνθρωποι. Η ίδια συζητιέται πολύ, όχι χωρίς λόγο. Το περιοδικό Φορμπς την κατέταξε το 2008 στην 69η θέση στη λίστα του με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου, ενώ το New Statesman την συμπεριέλαβε στις 50 προσωπικότητες που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή μέσα στο 2010 και συγκεκριμένα στο νούμερο 42.

    Έχει κερδίσει πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, αν και κάποια από τα σχέδιά της δεν χτίστηκαν ποτέ, όπως το Πικ Κλαμπ στο Χονγκ Κονγκ (1983) και η Όπερα του Κόλπου του Κάρντιφ στην Ουαλία (1994). Από τα σημαντικότερα -ολοκληρωμένα- έργα της είναι ο πυροσβεστικός σταθμός της Vitra στη Γερμανία (1994), το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρόσενταλ στο Σινσινάτι των ΗΠΑ (2003), το Κεντρικό Κτίριο της BMW στη Γερμανία (2005), η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία της Κύπρου (2007), το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ρώμης ΜΑΧΧΙ (1998-2010), η Όπερα της πόλης Γκουανγτσού στην Κίνα (2010) κ.α.

    Η Χαντίντ και οι συνεργάτες της έχουν σχεδιάσει επίσης το κολυμβητικό κέντρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, το οποίο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον μέσα στην επόμενη χρονιά. Μέχρι στιγμής έχει κατασκευαστεί μόνον ο σκελετός της στέγης -γεγονός ανορθόδοξο, όχι όμως όταν πρόκειται για τη Χαντίντ-, ο οποίος θυμίζει σαλάχι και θεωρείται από τις πιο περίπλοκες κατασκευές των ολυμπιακών κτιρίων. Καμπυλωτός και φτιαγμένος από ατσάλι, ζυγίζει 2.800 τόνους και έχει μήκος 160 μ. και πλάτος 90 μ.

    Το συγκεκριμένο έργο κατηγορήθηκε ότι ξεπέρασε κατά πολύ το αρχικό κόστος. Ωστόσο η Ζάχα Χαλίντ δεν πτοείται. Σε ερώτηση κατά πόσο θα άλλαζε τα σχέδια του κολυμβητικού κέντρου αν μπορούσε να προβλέψει τη φασαρία που δημιουργήθηκε λόγω και της οικονομικής κρίσης, η απάντησή της είναι κατηγορηματικά αρνητική.

    "Σε τέτοιες στιγμές, είναι πιο σημαντική η ανύψωση του ηθικού των ανθρώπων και θα πρέπει να μαθαίνουμε από πράγματα του παρελθόντος που έγιναν βιαστικά. Δεν μπορείς να συμβιβαστείς όταν έχεις να κάνεις με μια ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα, δεν μπορείς να τη μικρύνεις". εξηγεί η "'ξεχωριστή''Ζάχα Χαντίντ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Αγωνία για αποκαλύψεις-σοκ

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί για την επικείμενη νέα δημοσίευση χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων από το WikiLeaks, που αναμένεται να συμπεριλαμβάνουν διπλωματικά τηλεγραφήματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.

    "Ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο, ότι τα τηλεγραφήματα που θα διαρρεύσουν θα αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και χωρών" δήλωσε ο Κρόουλι.

    Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε ότι "γνωρίζαμε εξ αρχής ότι το WikiLeaks έχει στην κατοχή του τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ".

    "Είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο το επερχόμενο πακέτο των εγγράφων να περιλαμβάνουν τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είμαστε σε επαφή με τους σταθμούς μας σε όλο τον κόσμο. Έχουν αρχίσει την διαδικασία της πληροφόρησης κυβερνήσεων ότι μια δημοσίευση εγγράφων είναι πιθανή στο εγγύς μέλλον" είπε ο Κρόουλι.

    Πρόσθεσε ότι τα διπλωματικά εσωτερικά έγγραφα --επικοινωνίες από πρεσβείες, προξενεία και άλλες εγκαταστάσεις των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο-- "περιλαμβάνουν συζητήσεις που κάνουμε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, με πολίτες".

    Η διάρρηξη της "εμπιστοσύνης" θα έχει "συνέπειες" επισήμανε. "Οι αποκαλύψεις αυτές. . . θα δημιουργήσουν εντάσεις στις σχέσεις ανάμεσα στους διπλωμάτες μας και στους φίλους μας σε όλον τον κόσμο".

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντέιβ Λέιπαν είπε ότι η δημοσιοποίηση της νέας παρτίδας εγγράφων είναι πιθανή "στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης" και ότι μπορεί να αναφέρονται σε ζητήματα που "άπτονται του υπουργείου Αμύνης".

    Το WikiLeaks δεν διευκρίνισε τι θα συμπεριλαμβάνεται στην επόμενη αποκάλυψή του, περιοριζόμενο να ανακοινώσει ότι θα έχει "επταπλάσιο" όγκο από εκείνη των εγγράφων για τον Πόλεμο στο Ιράκ--που ήταν 400.000.

    Η πρώτη μαζική δημοσιοποίηση απόρρητων και εμπιστευτικών εγγράφων --συνολικά 77.000-- αφορούσε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και έγινε τον Ιούλιο. Η οργάνωση ανέφερε ότι προέβη στην κίνηση για να ρίξει φως στους συνεχιζόμενους πολέμους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 November 2010 - 9:30:21 UTC