Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμα νομοσχέδια στο Υπουργικό Συμβούλιο
  • [02] Στην Αθήνα ο Όλι Ρεν
  • [03] "Προϋπολογισμός ειδικών συνθηκών"
  • [04] Διπλάσια φαρμακεία ανοικτά το Σάββατο
  • [05] Ανεστάλη η απεργία στην καθαριότητα
  • [06] Χιλή: Δεκάδες κρατούμενοι νεκροί
  • [07] Τα ελληνικά κοιτάσματα διχάζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα
  • [08] "Αντι-ευρωπαϊκή" στάση
  • [09] Εως τις 13/12 για την περαίωση
  • [10] «Γεύση για... Δικαιοσύνη»
  • [11] "Μέρες Πόλης"
  • [12] Απαντά με άλλο...βραβείο ο»Ώ

  • [01] Κρίσιμα νομοσχέδια στο Υπουργικό Συμβούλιο

    Μείζονος σημασίας σχέδια νόμου συζητούνται στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ειδικότερα, από το Υπουργικό Συμβούλιο θα περάσει το σχέδιο νόμου του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοΐδη για την "Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή".

    Επιπλέον, το σχέδιο νόμου "επείγοντα μέτρα εφαρμογής προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας", το οποίο θα εισηγηθούν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη.

    Σε αυτό το "ενιαίο" νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι ρυθμίσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι ρυθμίσεις για τις ΔΕΚΟ, καθώς επίσης και οι φορολογικές ρυθμίσεις για την αγορά ακινήτων και τον ΦΠΑ.

    Αν και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι την επόμενη Τρίτη, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη, πρόκειται να παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις, τελικά αυτό θα γίνει σήμερα, καθώς ο στόχος της κυβέρνησης είναι τα μέτρα αυτά να προωθηθούν άμεσα ενόψει και της συνεδρίασης του συμβουλίου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την άλλη εβδομάδα.

    Ετσι, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη, θα θέσει κατά την σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συναίνεση των κοινωνικών εταίρων έχει επιτευχθεί σε βασικές ρυθμίσεις, όπως είναι η επέκταση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων και η τήρηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά εκκρεμεί η συμφωνία με την τρόικα, με την οποία οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν μέχρι την εισαγωγή του σχετικού σχεδίου νόμου στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί επίσης και το σχέδιο νόμου "Περί Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις", του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δ. Ρέππα.

    Ακόμη, θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου για "Σύσταση φορέα για την Έρευνα και την Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων", της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στην Αθήνα ο Όλι Ρεν

    Σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία θα έχει σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Ολι Ρέν, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα. Το πρωί θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στις 3:00 με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

    Το απόγευμα, ο κ. Ρεν θα μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

    Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, από τις Βρυξέλλες, επανέλαβε ότι σύντομα θα εγκριθεί η επιμήκυνση του χρόνου απόσβεσης των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, γεγονός που θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους της.

    Ερωτηθείς, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin, ο Επίτροπος Ολι Ρεν υπενθύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι οι χρόνοι ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας είναι ανάγκη να εναρμονιστούν και πως ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει σύντομα το ζήτημα αυτό για την Ελλάδα. «Αυτό θα γίνει σύντομα και θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους της», δήλωσε ο Όλι Ρεν.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν ΚλοντΓιούνκερ, θεωρεί αντι-ευρωπαϊκή τη στάση του Βερολίνου, μετά την αντίθεσή στην έκδοση ευρω-ομολόγων.

    "Απορρίπτουν την πρότασή μας πριν ακόμη την εξετάσουν. Αυτό μού προκαλεί κατάπληξη. Αυτός ο τρόπος να δημιουργούνται στην Ευρώπη θέματα-ταμπού και να μην ασχολείται καθόλου κάποιος με τις ιδέες των άλλων, είναι μία πολύ αντι-ευρωπαϊκή στάση διαχείρισης των ευρωπαϊκών υποθέσεων", δήλωσε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Προϋπολογισμός ειδικών συνθηκών"

    Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της συμπολίτευσης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο προϋπολογισμός του 2011. Κλείνοντας την συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως ο προϋπολογισμός του 2011 είναι «ειδικών συνθηκών», καθώς «ακολουθεί μια χρονιά που ίσως να μην ξαναδούμε και ελπίζουμε να μην ξαναδούμε στη χώρα μας - μια χρονιά που λίγο έλειψε να βρεθούμε σε απόλυτη στάση πληρωμών και αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων».

    Έχοντας αποφύγει την προοπτική αυτή, "θα αδικούσαμε τη χώρα και τις θυσίες των πολιτών, εάν ακυρώναμε στην πράξη τις προσπάθειές τους. Γιβ αυτό ο προϋπολογισμός, συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκινήσαμε: Ξεκινά από μια δύσκολη αφετηρία, καλύτερη όμως από εκείνη του 2009, για να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά", τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 "καινοτομεί γιατί επιλέγει να αντιμετωπίσει τις πραγματικές παθογένειες που είναι οι μαύρες τρύπες του κράτους (δημόσιοι οργανισμοί, νοσοκομεία κ.ά.) και διαφυλάσσει τις πραγματικά χρήσιμες δαπάνες για την υγεία, πρόνοια, παιδεία, επιδόματα, μισθούς και συντάξεις , για τις οποίες έχουμε πολεμήσει και κατακτήσει ως κοινωνία».

    «Στο τέλος του 2011 θα έχουμε φτάσει σε μια πολύ πιο ισορροπημένη κατάσταση, έχοντας μειώσει το έλλειμμα κατά 5 δισ. ευρώ, αλλά έχοντας πολύ δρόμο μπροστά μας» προέβλεψε ο υπουργός Οικονομικών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Διπλάσια φαρμακεία ανοικτά το Σάββατο

    Διπλασιάζει τα διημερεύοντα - εφημερεύοντα φαρμακεία του Σαββάτου, με ωράριο 08:00 - 14:30, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας.

    Για τη διαδικασία αυτή, ο Φ.Σ.Α. μελετά ήδη τη δυνατότητα ηλεκτρονικής επεξεργασίας των εφημεριών των φαρμακείων, ώστε η κατανομή των διημερεύσεων - εφημεριών ανά περιοχή να είναι απόλυτα σύμφωνη με τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

    "Στους δύσκολους καιρούς που διανύει ο φαρμακευτικός κλάδος και παρά τις αντιξοότητες που συναντά κάθε μέρα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής δηλώνει ότι θα είναι στο πλευρό των ασφαλισμένων και όλων των πολιτών που τους χρειάζονται"', αναφέρει ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Ανεστάλη η απεργία στην καθαριότητα

    Ανεστάλη η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα του δήμου Αθηναίων και τα συνεργεία θα επιδοθούν σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αποσυρθούν από τους δρόμους και τις πλατείες της πρωτεύουσας οι χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων που άφησαν πίσω τους η λευκή απεργία των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ και η 48ωρη των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας του δήμου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Χιλή: Δεκάδες κρατούμενοι νεκροί

    Τουλάχιστον 83 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους και 21 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τα 14 σοβαρά, από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε φυλακή σήμερα τα ξημερώματα στο Σαντιάγο, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα.

    "Ο αριθμός των νεκρών είναι μέχρι στιγμής 83", δήλωσε σε δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από τη φυλακή Σαν Μιγκέλ όσον αφορά το χειρότερο δυστύχημα που σημειώνεται ποτέ σε σωφρονιστικό ίδρυμα της χώρας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Τα ελληνικά κοιτάσματα διχάζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα

    Ο φάκελος «κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου» στον ελλαδικό χώρο ανοίγει εκ νέου, με την πανεπιστημιακή κοινότητα να εμφανίζεται διχασμένη.

    Το θέμα έρχεται σήμερα προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, με την πρόταση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπριμπίλη, για σύσταση του Εθνικού Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, την ίδρυση του οποίου προανήγγειλε στη Βουλή, ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, είχε ανακοινώσει από το βήμα του κοινοβουλίου ότι επίκειται επικαιροποίηση του σχετικού παλιού νόμου, για την έρευνα κοιτασμάτων στην Ελλάδα.

    Η όλη διαδικασία, μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο και τη δημόσια διαβούλευση, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες, οπότε ο νέος φορέας να συσταθεί εντός του Φεβρουαρίου, ή το αργότερο έως τον Μάρτιο.

    Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, εμφανίζεται ο καθηγητής γεωλογίας στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, Αβραάμ Ζεληλίδης, ο οποίος έχει προχωρήσει σε σχετικές μελέτες και έχει διενεργήσει με την ομάδα του έρευνες τις οποίες εφάρμοσε πάνω στα ήδη γνωστά σεισμικά μοντέλα.

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, γίνεται σύγκριση των λεκανών, που υπάρχουν στην Ελλάδα, με άλλες γνωστές, που έχουν δώσει υδρογονάνθρακες και βάσει της γνώσης των διαφόρων γεωλογικών φάσεων εξάγεται το συμπέρασμα κατά πόσο μια περιοχή μπορεί, ή όχι, να «κρύβει» υδρογονάνθρακες.

    «Με βάση τις έρευνές μας, έχουμε προτείνει τις περιοχές και τις θέσεις που πιστεύουμε ότι κρύβουν πλούσια κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες», τονίζει ο καθηγητής. Οι θέσεις είναι:

    Πρόκειται για την περιοχή των Διαπόντιων Νήσων, δυτικά της Ερείκουσας, όπου έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ιζήματος πάχους 6 χιλμ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ερευνητή, η περιοχή μπορεί να δώσει δύο δυνατότητες, την άντληση πετρελαίου, αλλά και ώριμου φυσικού αερίου σε βάθος από 3,5 έως 6 χιλμ.

    Νοτιοδυτικά της Κέρκυρας έχει εντοπιστεί μία μεγαλύτερη λεκάνη από αυτήν της Ερείκουσας, ενώ ένα πολύ μεγάλο κοίτασμα βρίσκεται και δυτικά της Ζακύνθου, σύμφωνα με τον κ. Ζεληλίδη.

    Μάλιστα, όπως εξηγεί, εκεί το κοίτασμα είναι ιδιαίτερης σημασίας γιατί από το σημείο αυτό ξεκινάει ο μεγάλος ορεινός όγκος, που ονομάζεται Μεσογειακή Ράχη, περνάει από την Κρήτη και καταλήγει στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο βουνό, που έχει μήκος 1.500 χιλμ. και πλάτος 200-300 χιλμ. και δυτικά της Ζακύνθου δημιουργεί δύο κορυφές μεταξύ των οποίων σχηματίζεται μια μεγάλη λεκάνη, που κρύβει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου.

    Επιπλέον, έξι λεκάνες υπάρχουν στα νότια της Πελοποννήσου μέχρι την Κρήτη και σύμφωνα με τον κ. Ζεληλίδη, έχουν παρόμοια δυναμική με αυτή της Κέρκυρας.

    Παράλληλα, υπάρχει η λεκάνη της Μεσσαράς - Γαύδου, η επονομαζόμενη «Λεκάνη του Ηροδότου». Όπως υπογραμμίζει, μάλιστα, ο καθηγητής στην περιοχή της Μεσσαράς σε μία τυχαία γεώτρηση νερού, υπήρξε διαρροή φυσικού αερίου, η καθαρότητα του οποίου έφτανε το 95%.

    Άλλη περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον βρίσκεται στη Ρόδο, στα βουνά του Αναξίμανδρου, όπου βάσει ερευνών, υπολογίζεται ότι υπάρχουν τεράστια αποθέματα σε υδρίτη (παγωμένο μεθάνιο). Μάλιστα, υπολογίζεται ότι η εκμετάλλευση του υδρίτη θα αποδώσει περί τα 6 τρισεκατομμύρια κυβικά μεθανίου, ενώ κάτω από τον υδρίτη βρίσκονται και άλλες ποσότητες μεθανίου.

    Σημαντικά κοιτάσματα σε φυσικό αέριο εικάζεται ότι υπάρχουν, επίσης, μεταξύ των Διαπόντιων Νήσων (Ερείκουσα, Οθωνοί, Μαθράκι), κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, σε τρία σημεία, όπου υπάρχει προσομοίωση με τα κοιτάσματα του Δυρραχίου. Νοτιότερα, σε δύο περιοχές, δυτικά και ανατολικά των Στροφάδων, στην Πρέβεζα, το κοίτασμα Κατάκολου, ανατολικά της Κέρκυρας και ανάμεσα από τους Παξούς και την Πάργα.

    Στην υπόλοιπη Ελλάδα νέα στοιχεία, που προκαλούν ενδιαφέρον, υπάρχουν για τα Γρεβενά, τη Θεσσαλονίκη καθώς και στην περιοχή της Δυτικής Θράκης. Σημειώνεται ότι ήδη στην Ανατολική, που εντάσσεται στην ίδια γεωλογική λεκάνη, η Τουρκία έχει εντοπίσει περίπου 20 μικρά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα αερίου.

    Ωστόσο, ο κ. Ζεληλίδης εμφανίζεται επιφυλακτικός στο θέμα της ίδρυσης του Εθνικού Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων. «Δεν πιστεύω ότι θα γίνει ο φορέας. Αν δεν το δω, δεν μπορώ να το πιστέψω. Είχε γίνει και παλιότερα μία προσπάθεια για να συσταθεί ένας φορέας, αλλά σταμάτησε», λέει και προσθέτει πως όλα τα στοιχεία, που έχει συγκεντρώσει ο ίδιος, τα έχει προωθήσει στο γραφείο του πρωθυπουργού.

    Πάντως, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι τα κοιτάσματα, που βρίσκονται στην Ελλάδα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης για πολλά χρόνια.

    «Ξέρω ότι τα κοιτάσματα είναι μεγάλα», λέει, «αλλά δεν μπορώ να πω ακριβώς για τι μεγέθη μιλάμε. Θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι γεωτρήσεις και τότε θα ξέρουμε με ασφάλεια για τις ποσότητες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αν μπω σε νούμερα θα χάσω το πλεονέκτημα της έρευνας».

    Επιφυλακτικός για την ύπαρξη και το μέγεθος σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα εμφανίζεται ο αντιπρύτανης του Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανάλυσης Ρευστών και Πυρήνων Υπόγειων Ταμιευτήρων, Νικόλαος Βαρότσης.

    «Αν δεν γίνουν γεωτρήσεις, κανείς δεν μπορεί να μιλάει για κοιτάσματα, για αποθεματικά και ποιότητα υδρογονανθράκων», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαρότσης και προσθέτει ότι «στην Ελλάδα δεν έχει γίνει καμιά έρευνα, που να μπορεί να μας πει αν υπάρχουν κοιτάσματα. Πρέπει να γίνουν τα γεωφυσικά τεστ και μετά να μιλήσουμε για όλα τα άλλα».

    Άλλο θέμα, που θέτει ο κ. Βαρότσης είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα και ίσως να δημιουργήσει προβλήματα στην έρευνα και την πιθανή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αν και πολλές πιθανές τοποθεσίες βρίσκονται εντός των 6 ναυτικών μιλίων, ή σε χερσαίες εκτάσεις.

    «Πρώτα θα πρέπει να καθοριστεί η υφαλοκρηπίδα», τονίζει ο πρύτανης και προσθέτει: «Στη συνέχεια θα πρέπει να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός με τις περιοχές, που προσφέρονται για έρευνα, ώστε να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις κι αφού προηγουμένως οριστούν οι όροι παραχώρησης και εκμετάλλευσης». Διευκρινίζει, εξάλλου, ότι μόνο 10% του συνόλου των γεωτρήσεων, που γίνονται, είναι εκμεταλλεύσιμες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] "Αντι-ευρωπαϊκή" στάση

    Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ασκεί έντονη κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για την απόρριψη της πρότασής του για τη θέσπιση Ευρωομολόγου από την καγκελάριο Μέρκελ.

    Η γερμανική κυβέρνηση έχει "έναν μη ευρωπαϊκό τρόπο να διεκπεραιώνει ευρωπαϊκές υποθέσεις", λέει ο κ. Γιούνκερ στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Die Zeit" (Ντι Τσάιτ, που κυκλοφορεί την Πέμπτη).

    Αναφερόμενος στην κατηγορηματική άρνηση του Βερολίνου σχετικά με την πρόταση περί Ευρωομολόγου, ο κ. Γιούνκερ λέει ότι "η Γερμανία σκέφτεται στο θέμα αυτό κάπως απλοϊκά". Επικρίνει το Βερολίνο ότι "απέρριψε την πρότασή μας πριν καν τη μελετήσει". Ο κ. Γιούνκερ προσθέτει ότι του προξενεί απορία "αυτός ο τρόπος να δημιουργούνται ζώνες ταμπού στην Ευρώπη και να μην ασχολείται κάποιος με τις ιδέες άλλων".

    Διευκρινίζοντας την πρότασή του περί Ευρωομολόγου, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ενιαίο επιτόκιο, όπως του καταλογίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ (CDU). Αντίθετα, λέει ότι "θα συγκεντρώναμε ένα μέρος των εθνικών χρεών που θα εξυπηρετούνταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το Ευρωομόλογο. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, όμως, θα συνέχιζε να εξυπηρετείται με το εθνικό επιτόκιο".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] Εως τις 13/12 για την περαίωση

    Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση που αφορά στην εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών και δεν τους έχουν αποσταλεί εκκαθαριστικά σημειώματα, μπορούν να προσέλθουν στην Δ.Ο.Υ. στην οποία ανήκουν, και να ζητήσουν την έκδοσή τους μέχρι και την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς ζητά από τις εφορίες να αποστείλουν άμεσα στους φορολογούμενους τα προσωρινά σημειώματα περαίωσης που στους έχει στείλει για επιβεβαίωση και οριστική εκκαθάριση η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου.

    Σημειώνεται πάντως ότι έως τώρα η περαίωση αποδίδει σημαντικά ποσά εσόδων στα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έως τώρα έχουν εισπραχθεί 700 εκατ ευρώ και έχουν βεβαιωθεί 1,5 δις ευρώ από τους επιτηδευματίες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της περαίωσης

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [10] «Γεύση για... Δικαιοσύνη»

    Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικιαωμάτων, η σημερινή, 10 Δεκεμβρίου, και το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης συνδυάζει για τέταρτη συνεχή χρονιά τη γεύση με τον ακτιβισμό. Η δράση «Taste for Justice» γεννήθηκε πριν από χρόνια στον Καναδά και η Ελλάδα έσπευσε να την υιοθετήσει. Κεντρική ιδέα της δράσης είναι ότι, όταν κάποιος τρώει χαλαρά το φαγητό του, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ενδιαφερθεί για μια ανακοίνωση, ή ένα κείμενο, που προσπερνά, όταν κάποιος του το βάλει στο χέρι, ενώ περπατά βιαστικά στο δρόμο.

    Σε 35 εστιατόρια της Αθήνας (ο κατάλογος στην ιστοσελίδα http://www.amnesty.org.gr/taste-for-justice-2010), λοιπόν, σήμερα το βράδυ, μαζί με ό,τι παραγγείλουν οι πελάτες θα δοθεί ενημερωτικό υλικό για τη δράση της Διεθνούς Αμνηστίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [11] "Μέρες Πόλης"

    Ελεύθερη για τους πολίτες και κλειστή για τα οχήματα από το Σύνταγμα έως την Ιπποκράτους θα είναι η Πανεπιστημίου την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου από τις 10.00 το πρωί έως τις 04.00 το απόγευμα στο πλαίσιο της σειράς δράσεων των Υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής με τίτλο "ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΗΣ".

    Κατά την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα αναπτυχθούν πολιτιστικές, οικολογικές και κοινωνικές δράσεις για τα παιδιά, θεατρικά και πολιτιστικά δρώμενα και συναυλίες με δημοφιλείς καλλιτέχνες.

    Πρόκειται για τη δεύτερη ημερήσια πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, που διοργανώνουν τα δύο Υπουργεία, και μεταξύ άλλων αποτελεί "πρόβα" για την μόνιμη πεζοδρόμηση, που προβλέπεται στο σχέδιο του ΥΠΕΚΑ "Αθήνα 2014".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [12] Απαντά με άλλο...βραβείο

    Την απάντηση της στην απονομή του βραβείου Νόμπελ ειρήνης στον φυλακισμένο διαφωνούντα Λιου Σιάομπο, έδωσε η Κίνα, απονέμοντας το «Βραβείο Ειρήνης Κομφούκιου», στον πρώην αντιπρόεδρο της Ταϊβάν και σήμερα επίτιμο πρόεδρο του κυβερνώντος Εθνικιστικού Κόμματος (ΚΜΤ), Λιεν Τσαν.

    Η Κίνα είχε οργιστεί μετά την επιλογή του Λιου για το βραβείο ειρήνης Νόμπελ, ισχυριζόμενη ότι είναι «αχρειότητα» να δίνεται το βραβείο σε κάποιον που η χώρα θεωρεί ως ανατρεπτικό και εγκληματία.

    Το νέο βραβείο έχει το όνομα του Κομφούκιου, ενός αρχαίου φιλόσοφου, που πρόσφατα το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα έχει υιοθετήσει ως δικό του, και η θέσπιση του προτάθηκε μέσα από την λαϊκή εφημερίδα Global Times, πριν από τρεις εβδομάδες.

    Η απονομή θα γίνει στο Πεκίνο, την Πέμπτη, μία ημέρα πριν από την απονομή στο Όσλο, του βραβείου νόμπελ στο Λιου, ο οποίος δεν πήρε από τις κινεζικές αρχές άδεια να παραστεί. Το ίδιο ισχύει και για τη σύζυγο του, η οποία βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 December 2010 - 7:30:32 UTC