Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα ελληνικά κοιτάσματα διχάζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα
  • [02] Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια
  • [03] Από αύριο...στα "λευκά"
  • [04] "Αντι-ευρωπαϊκή" στάση ο»Ώ

  • [01] Τα ελληνικά κοιτάσματα διχάζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα

    Ο φάκελος «κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου» στον ελλαδικό χώρο ανοίγει εκ νέου, με την πανεπιστημιακή κοινότητα να εμφανίζεται διχασμένη.

    Το θέμα έρχεται σήμερα προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, με την πρόταση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπριμπίλη, για σύσταση του Εθνικού Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, την ίδρυση του οποίου προανήγγειλε στη Βουλή, ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, είχε ανακοινώσει από το βήμα του κοινοβουλίου ότι επίκειται επικαιροποίηση του σχετικού παλιού νόμου, για την έρευνα κοιτασμάτων στην Ελλάδα.

    Η όλη διαδικασία, μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο και τη δημόσια διαβούλευση, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες, οπότε ο νέος φορέας να συσταθεί εντός του Φεβρουαρίου, ή το αργότερο έως τον Μάρτιο.

    Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, εμφανίζεται ο καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, Αβραάμ Ζεληλίδης, ο οποίος έχει διενεργήσει με την ομάδα του έρευνες, με βάση τις οποίες έχουν προτείνει «τις περιοχές και τις θέσεις που πιστεύουμε ότι κρύβουν πλούσια κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες», τονίζει ο καθηγητής.

    Οι κυριότερες θέσεις βρίσκονται δυτικά, στο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, την Πρέβεζα. Παράλληλα, υπάρχει η λεκάνη της Μεσσαράς - Γαύδου, η επονομαζόμενη «Λεκάνη του Ηροδότου». Άλλη περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον βρίσκεται στη Ρόδο, στα βουνά του Αναξίμανδρου.

    Στην υπόλοιπη Ελλάδα νέα στοιχεία, που προκαλούν ενδιαφέρον, υπάρχουν για τα Γρεβενά, τη Θεσσαλονίκη καθώς και στην περιοχή της Δυτικής Θράκης.

    Επιφυλακτικός για την ύπαρξη και το μέγεθος σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα εμφανίζεται ο αντιπρύτανης του Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανάλυσης Ρευστών και Πυρήνων Υπόγειων Ταμιευτήρων, Νικόλαος Βαρότσης.

    «Αν δεν γίνουν γεωτρήσεις, κανείς δεν μπορεί να μιλάει για κοιτάσματα, για αποθεματικά και ποιότητα υδρογονανθράκων», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαρότσης, ενώ σημειώνει ότι το θέμα της της υφαλοκρηπίδας παραμένει σε εκκρεμότητα και ίσως να δημιουργήσει προβλήματα στην έρευνα και την πιθανή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια

    Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε και τον Οκτώβριο η Ελλάδα στην ακρίβεια, σύμφωνα με την ανάλυση των τιμών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) και αφορά στις χώρες της Ευρωζώνης, για το μήνα Οκτώβριο-2010, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2009.

    Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η Ελλάδα κατέχει σταθερά την πρωτιά στις αυξήσεις, σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Από αύριο...στα "λευκά"

    Πολικές θερμοκρασίες αναμένουν από αύριο οι μετεωρολόγοι σε όλη τη χώρα, καθώς ο υδράργυρος θα πέσει από 12 εως 14 βαθμούς Κελσίου.

    Στα άσπρα θα ντυθούν η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα (κυρίως η Αττική) και η Βορειοανατολική Πελοπόννησος (κυρίως ο Χελμός). Ο χιονιάς αρχικά θα επηρεάσει τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ πυκνή θα είναι η χιονόπτωση στο Πήλιο και νοτιότερα.

    Το επόμενο τριήμερο οι βοριάδες θα πνέουν 8-9 μποφόρ. Οι ψυχρές αέριες μάζες από την Ανατολική Ευρώπη (κυρίως Πολωνία και Ρωσία), αφού περάσουν από όλα τα Βαλκάνια, θα φθάσουν στην περιοχή μας.

    Στο μεταξύ, σφοδρή κακοκαιρία με χιόνια, παγετό και πολικές θερμοκρασίες σαρώνει τη Γαλλία, τη Βρετανία (ιδίως τη Σκωτία), τη Γερμανία και την Πολωνία.

    Τα σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζει η Γαλλία. Σε 20 νομούς στα βόρεια της χώρας οι τοπικές Αρχές έχουν κηρύξει κατάσταση συναγερμού, λόγω των χιονοπτώσεων που αναμένονταν στη διάρκεια της νύχτας.

    Λογω της πυκνής χιονόπτωσης έκλεισε προσωρινα το αεροδρόμιο του Ρουασί «Σαρλ ντε Γκωλ», στο Παρίσι, ενώ στον Πύργο του Αϊφελ απαγορεύθηκαν οι επισκέψεις.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Αντι-ευρωπαϊκή" στάση

    Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ασκεί έντονη κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για την απόρριψη της πρότασής του για τη θέσπιση Ευρωομολόγου από την καγκελάριο Μέρκελ.

    Η γερμανική κυβέρνηση έχει "έναν μη ευρωπαϊκό τρόπο να διεκπεραιώνει ευρωπαϊκές υποθέσεις", λέει ο κ. Γιούνκερ στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Die Zeit" (Ντι Τσάιτ, που κυκλοφορεί την Πέμπτη).

    Αναφερόμενος στην κατηγορηματική άρνηση του Βερολίνου σχετικά με την πρόταση περί Ευρωομολόγου, ο κ. Γιούνκερ λέει ότι "η Γερμανία σκέφτεται στο θέμα αυτό κάπως απλοϊκά". Επικρίνει το Βερολίνο ότι "απέρριψε την πρότασή μας πριν καν τη μελετήσει". Ο κ. Γιούνκερ προσθέτει ότι του προξενεί απορία "αυτός ο τρόπος να δημιουργούνται ζώνες ταμπού στην Ευρώπη και να μην ασχολείται κάποιος με τις ιδέες άλλων".

    Διευκρινίζοντας την πρότασή του περί Ευρωομολόγου, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ενιαίο επιτόκιο, όπως του καταλογίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ (CDU). Αντίθετα, λέει ότι "θα συγκεντρώναμε ένα μέρος των εθνικών χρεών που θα εξυπηρετούνταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το Ευρωομόλογο. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, όμως, θα συνέχιζε να εξυπηρετείται με το εθνικό επιτόκιο".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 December 2010 - 9:30:20 UTC