Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εμπόδια" για την ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών
  • [02] Εξετάζεται αύξηση του κεφαλαίου της ΕΚΤ
  • [03] Από σήμερα το δώρο Χριστουγέννων σε άνεργους
  • [04] Το 2011 οι τροπολογίες για μείωση των διοδίων
  • [05] Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων
  • [06] Παρουσιάστηκε ο επενδυτικός νόμος
  • [07] Επέτειος 60 χρόνων της UNHCR
  • [08] Πέθανε ο Χόλμπρουκ ο»Ώ

  • [01] "Εμπόδια" για την ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών

    Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε ότι υπάρχουν νομικά προβλήματα, αλλά και παραβίαση προσωπικών δεδομένων στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών του υπουργείου Οικονομικών.

    Στην ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών θα «περνούν» όλες οι συναλλαγές των φορολογουμένων και ο ΦΠΑ. Η κάρτα, μεταξύ των άλλων, θα χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή και θα απαλλάξει τους πολίτες από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων.

    Η Αρχή έκρινε ότι η πρόβλεψη και εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών έπρεπε να γίνει με νόμο και όχι με υπουργική απόφαση όπως έγινε εν προκειμένω. Ειδικότερα, έπρεπε τα βασικά χαρακτηριστικά της επεξεργασίας των στοιχείων να γίνουν με νόμο και εν συνεχεία η υπουργική απόφαση να καθόριζε τις τεχνικές λεπτομέρειες.

    Ακόμη, παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων, καθώς θα γίνεται ταυτοποίηση των αγορών με τους φορολογούμενους και θα δημιουργείται το «φορολογικό προφίλ» των φορολογουμένων. Δηλαδή για παράδειγμα θα γίνεται γνωστό το θρησκευτικό πιστεύω των φορολογουμένων καθόσον θα καταγράφεται ότι από συγκεκριμένο κατάστημα που πωλεί θρησκευτικά είδη μίας θρησκείας έγιναν αγορές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Εξετάζεται αύξηση του κεφαλαίου της ΕΚΤ

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την πιθανότητα να ζητήσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, όπως έγινε γνωστό από πηγές της κεντρικής τράπεζας, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Μεταξύ των υπό συζήτηση επιλογών, σύμφωνα με μία πηγή, είναι ο διπλασιασμός του κεφαλαίου της τράπεζας, αν και άλλη πηγή πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές το ύψος των κεφαλαίων που θα ζητήσει να αντλήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    "Το θέμα είναι ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για δυνητικές απώλειες από τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί. Αυτή τη στιγμή αγοράζουμε πολύ μέτριες ποσότητες, αλλά τι θα συμβεί αν αυξηθούν οι αγορές και τι θα γίνει αν τα ομόλογα που αγοράζεις ξαφνικά χάσουν το 30% της αξίας τους;", δήλωσε μία από τις πηγές που επικαλείται το Ρόιτερ.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πάνω στις πληροφορίες τις οποίες μεταδίδει το Ρόιτερ. Το κεφάλαιο της ΕΚΤ ανέρχεται σήμερα σε περίπου 5,8 δισεκατομμύρια Ευρώ, ποσό που προέρχεται από τις κεντρικές τράπεζες των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 70% του ποσού αυτού προέρχεται ειδικώς από τις 16 χώρες της Ευρωζώνης.

    Η απόφαση για ενίσχυση του κεφαλαίου της ΕΚΤ, εφόσον ληφθεί επισήμως, θα έλθει σε μία περίοδο κατά την οποία οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το κόστος της χρηματο-οικονομικής κρίσης και τους τριγμούς στις αγορές νομισμάτων και χρέους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Από σήμερα το δώρο Χριστουγέννων σε άνεργους

    Από σήμερα καταβάλλεται από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στους επιδοτούμενους άνεργους τα δώρα Χριστουγέννων 2010 και προπληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας, που θα καταβάλλονταν κανονικά από 14-12-2010 μέχρι και 02-01-2011.

    Επίσης, από σήμερα προπληρώνονται τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων, που θα καταβάλλονται κανονικά μέχρι και 02-01-2011. Ακόμη, καταβάλλονται και τα δώρα Χριστουγέννων των δικαιούχων της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Το 2011 οι τροπολογίες για μείωση των διοδίων

    Στις αρχές του νέου έτους το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογίες για τη μείωση για τα επόμενα 30 χρόνια των διοδίων των πέντε μεγάλων αυτοκινητόδρομων που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων

    Με διήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων απαντούν τα συνδικάτα στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις ΔΕΚΟ που προωθεί η κυβέρνηση. Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν σήμερα, Τρίτη, με στάση εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και συλλαλητήριο στη μία μετά το μεσημέρι στο Σύνταγμα και θα κορυφωθούν την Τετάρτη, με την πανελλαδική πανεργατική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και μεγάλη συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως.

    Από τις διήμερες κινητοποιήσεις θα τραβήξουν χειρόφρενο όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα στον χώρο της Υγείας, στις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και στη λειτουργία των Δικαστηρίων και των τραπεζών.

    Στο μεταξύ τα προβλήματα στις μετακινήσεις που ξεκίνησαν την Κυριακή στην Αθήνα, θα κλιμακωθούν από αύριο Τρίτη έως και την Πέμπτη, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, που κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους στο νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει μειώσεις μισθών και μετατάξεις προσωπικού στο πλέγμα των μέσων μαζικής μεταφοράς.

    Αύριο Τρίτη δεν θα κινηθεί κανένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Στον ΟΣΕ, τα τρένα ουσιαστικά δεν θα κινηθούν, καθώς τα σωματεία των εργαζομένων έχουν εξαγγείλει τρίωρες στάσεις εργασίας σε διαφορετικές ώρες, που καλύπτουν σχεδόν όλο το 24ωρο.

    Την Τετάρτη, ημέρα της γενικής απεργίας, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί, έως τις 9 το βράδυ και το Μετρό και ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να μεταφέρουν τους εργαζόμενους στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο συλλαλητήριο.

    Την ίδια ημέρα, ακινητοποιημένα θα μείνουν οι τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού, ενώ οι ταξιτζήδες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία με 4ωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Παράλληλα, το Σωματείο των ΤΑΧΙ αποφάσισε, φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης να μην εισπράττουν τα ΤΑΧΙ δώρο Χριστουγέννων, όπως κάθε χρόνο.

    Για την Πέμπτη τα σωματεία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προσανατολίζονται σε νέα 24ωρη απεργία. Την ίδια ημέρα, τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός θα μείνουν ακινητοποιημένα, αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών έχει ήδη εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

    Ενδεικτικό του αναβρασμού που επιρκατεί στον κλάδο είναι ότι το απόγευμα της Δευτέρας, εργαζόμενοι στον ΟΣΕ κατέλαβαν το Μέγαρο του Οργανισμού στην Αθήνα, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος στην περιοχή. Άλλοι εργαζόμενοι μπλοκάρισαν τα τρία μεγάλα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ, στο Ελληνικό, την Ανθούσα και το Ρούφ και δεν επιτρέπουν την έξοδο των λεωφορείων αντιδρώντας στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον κλάδο αλλά και γενικότερα στα εργασιακά.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα κυκλοφορήσουν την Τετάρτη τα λεωφορεία και στη Θεσσαλονίκη, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων του στην πανελλαδική απεργία.

    Προβλήματα από την απεργία της Τετάρτης θα προκληθούν και στις αερομεταφορές καθώς στην πανελλαδική κινητοποίηση συμμετέχουν και οι υπάλληλοι της ΥΠΑ και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

    Ετσι περισσότερες από 140 πτήσεις της Olympic Air, δεν θα πραγματοποιηθούν και σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, ματαιώνονται όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις της γα το εσωτερικό και το εξωτερικό.

    Η Aegean Airlines ανακοίνωσε επίσης την ματαίωση όλοων των πτήσεων της για την Τετάρτη αλλά και την αλλαγή στην ώρα αναχώρησης πολλών πτήσεων της Τρίτης 14ης Δεκεμβρίου και ειδικότερα, στα δρομολόγια Αθήνα-Λονδίνο μετ' επιστροφής, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Αθήνα-Μιλάνο μετ' επιστροφής και Αθήνα-Τελ Αβίβ μετ' επιστροφής.

    Στον χώρο της Υγείας, με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν από σήμερα Δευτέρα τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί πραγματοποιούν 48ωρες απεργίες, 13 και 14 Δεκεμβρίου αλλά και στις 16 και 17 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, το προσωπικό του ΙΚΑ αναμένεται να λάβει μέρος και στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου.

    Την Τετάρτη με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία καθώς στην πανελλαδική απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ οι οποίοι απαιτούν να δοθεί «τέλος στον κατήφορο και την απαξίωση του ΕΣΥ» με «αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής».

    Στην απεργία συμμετέχει και η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), διεκδικώντας προσλήψεις και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

    Την Τετάρτη απεργούν επίσης και οι 14.500 οδοντίατροι ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και στα νοσοκομεία, εκφράζοντας, την αγανάκτησή του για την «παντελή έλλειψη του κοινωνικού κράτους» και τα νέα φορολογικά μέτρα.

    Συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης αποφάσισε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

    Στο απεργιακό χορό συμμετέχουν και οι τραπεζοϋπάλληλοι, με 48ωρη πανελλαδική απεργία, την Τρίτη και την Τετάρτη, που έχει κηρύξει ο ΟΤΟΕ.

    «Να αντισταθούν στα σχέδια αποδόμησης του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της χώρας, τα οποία, με πρόφαση την τρόικα, προωθεί η κυβέρνηση» συμμετέχοντας στην απεργία της Τετάρτης καλεί τους διπλωματούχους μηχανικούς ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης.

    Στην στάση εργασίας της Τρίτης συμμετέχει και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας η οποία έχει επεκτείνει την κινητοποίηση σε όλα τα λιμάνια, όπου εργάζονται μέλη της, και την Τετάρτη οι λιμενεργάτες συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία.

    Στην τρίωρη στάση εργασίας της Τρίτης συμμετέχει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και η ΟΜΕ-ΟΤΕ. Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ θα συμμετάσχουν και στην γενική απεργία της Τετάρτης.

    Προβλήματα και στη λειτουργία των δικαστηρίων θα παρουσιαστούν αύριο Τρίτη καθώς στη στάση εργασίας συμμετέχει και η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων ενώ μεθαύριο Τετάρτη, τα δικαστήρια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της απεργίας.

    Τέλος στην πανεργατική απεργία της Τετάρτης συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον Τύπο ενώ οι δημοσιογράφοι θα απεργήσουν και την Παρασκευή και το Σάββατο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Παρουσιάστηκε ο επενδυτικός νόμος

    Πλεονέκτημα για την ταχύτερη ένταξή τους στον επενδυτικό νόμο, θα εξασφαλίσουν όσοι επιχειρηματίες επιλέξουν τις φοροαπαλλαγές έναντι των άλλων κινήτρων, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες του νέου επενδυτικού νόμου που θα ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο.

    Τον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους επιχειρηματίες προκειμένου να ιεραρχήσουν τη σειρά των προκηρύξεων για τα νέα προγράμματα, ενώ μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, ο υπουργός θα ανακοινώσει και τον προϋπολογισμό του επενδυτικού για το 2011.

    Με τις νέες διαδικασίες που ακολουθούνται θα επιτευχθεί ''fast track εγκρίσεων καθώς από τα 3 χρόνια που είναι σήμερα ο μέσος όρος έγκρισης θα κατέβει στους έξι μήνες. Όπως αναφέρθηκε έχουν εγκριθεί από τον παλαιό αναπτυξιακό κονδύλια ενός δισ ευρώ εκ των οποίων το 90% αφορά 2000 επιχειρηματικά σχέδια για φωτοβολταικά (μέχρι 100 κιλοβάτ) ενώ σημειώθηκε ότι οι εγκρίσεις πέρυσι ήταν 628 εκατ ευρώ.

    Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο θα κατατεθούν τα σχέδια νόμου που αφορούν την μείωση της γραφειοκρατίας για την αδειοδότηση βιομηχανικών και μεταποιητικών εγκαταστάσεων και ΒΕΠΕ και για τα τεχνικά επαγγέλματα και για την τροποποίηση του νόμου που αφορά στην βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Στο μεταξύ αναφέρθηκε ότι υπογράφεται εντός των ημερών μεταξύ των τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σύμβαση ύψους 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος για τη γενική επιχειρηματικότητας ύψους 400 εκατ ευρώ τις αμέσως επόμενες μέρες. Εάν συνυπολογιστούν και τα κονδύλια του ΕΤΕΑΝ όπως είπε ο υπουργός αναμένεται μόχλευση κεφαλαίων μέσα στο 2011 ύψους 25 δισ. ευρώ. Επισημάνθηκε δε ότι βασική παράμετρος για την μόχλευση όσο το δυνατόν περισσότερων κεφαλαίων είναι και η αναμόρφωση του ΕΣΠΑ.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν υπάρχει ενδιαφέρον από το τραπεζικό σύστημα να συμμετάσχει στην προσπάθεια μόχλευσης είπε ότι με βάση το πρόγραμμα ''εξοικονομώ κατ οίκον'' υπάρχει ενδιαφέρον.

    Ο υπουργός τόνισε ότι ''δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς που εξαντλούνται στις καλές προθέσεις'' και σημείωσε ότι δεν φωτογραφίζονται πλέον κλάδοι και επιχειρηματικά συμφέροντα με το νέο επενδυτικό.

    Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι ασφαλείς εκτιμήσεις για τη συμβολή του επενδυτικού στις θέσεις εργασίας και στην επιχειρηματικότητα θα υπάρξουν σε ένα με δύο χρόνια. Σημειώνεται σε ότι αφορά στις φοροαπαλλαγές ότι αφορούν φοροαπαλλαγές προ φόρων. Τέλος ο υπουργός ανέφερε ότι εντός του Ιανουαρίου θα γίνει και η προκήρυξη για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 50.000 νέων επιχειρήσεων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Επέτειος 60 χρόνων της UNHCR

    "Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παραδοσιακά υποστήριζε ανθρώπους που διασχίζουν σύνορα εξαιτίας ατομικής δίωξης ή ένοπλης σύγκρουσης. Σήμερα, όμως, βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να περνούν σύνορα εξαιτίας ακραίας φτώχειας που προκαλείται από τις κλιματικές αλλαγές ή τις καταστροφικές συνέπειες των συγκρούσεων. Πρόκειται για νέα μοντέλα εξαναγκαστικής μετακίνησης, για τα οποία η διεθνής κοινότητα οφείλει να βρει τρόπους αντιμετώπισής τους". Στις λίγες αυτές φράσεις του κ. Αντόνιο Γκουτέρες συμπυκνώνεται το μήνυμα για την 60η επέτειο, σήμερα, από την ίδρυση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη.

    Ο Ύπατος Αρμοστής κ. Γκουτέρες έχει πολλές φορές προειδοποιήσει, τον τελευταίο χρόνο, για τα διογκούμενα κενά στην προστασία των 43 εκατομμυρίων βίαια εκτοπισμένων και ανιθαγενών. "Το περιβάλλον για τους πρόσφυγες, τους εσωτερικά εκτοπισμένους, τους αιτούντες άσυλο, τους ανιθαγενείς και άλλους που χρήζουν διεθνούς προστασίας γίνεται όλο και πιο περίπλοκο" προειδοποιεί ο Ύπατος Αρμοστής. Και παραθέτει τα "σημάδια" της νέας ανησυχητικής κατάστασης:

    - Η περσινή χρονιά ήταν η χειρότερη των τελευταίων δυο δεκαετιών σε ό, τι αφορά τον εθελοντικό επαναπατρισμό. "Παρακολουθούμε τη δημιουργία ημι-μόνιμων, παγκόσμιων προσφυγικών πληθυσμών. Η μεταβαλλόμενη φύση και η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των συρράξεων καθιστά πιο δύσκολες την επίτευξη και τη διατήρηση της ειρήνης" σημειώνει ο κ. Γκουτέρες.

    - Οι Αφγανοί πρόσφυγες είναι διασκορπισμένοι σε 69 χώρες, το ένα τρίτο των κρατών του κόσμου. Στη Σομαλία δεν διαφαίνεται καμία πραγματική προοπτική ειρήνευσης. "Δε νομίζω να υπάρχει άλλη ομάδα προσφύγων που να απορρίπτονται, να στιγματίζονται και να υφίστανται διακρίσεις τόσο συστηματικά" σχολιάζει ο κ. Γκουτέρες.

    - Τέσσερις στους πέντε πρόσφυγες παγκοσμίως βρίσκονται παγιδευμένοι σε γειτονικές χώρες, στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Δηλ. ο αναπτυσσόμενος κόσμος φιλοξενεί το 80% των προσφύγων παγκοσμίως. Γι αυτό και ο κ. Γκουτέρες μιλά για "ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς αλληλεγγύης και του καταμερισμού ευθυνών".

    - Όμως υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και τη μετεγκατάστασή τους. "Έως και 800.000 πρόσφυγες χρειάζονται μετεγκατάσταση. Εντούτοις ο αριθμός των θέσεων που διατίθενται ετησίως καλύπτει μόλις το 10% αυτού του αριθμού και λιγότερο από το 1% των προσφύγων παγκοσμίως" λέει ο κ. Γκουτέρες.

    - Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι, πέραν των προσφύγων, είναι σήμερα βίαια εκτοπισμένοι: Μεταξύ αυτών, 50 εκατ. περιβαλλοντικοί πρόσφυγες. 27 εκατ. εκτοπισμένοι στο εσωτερικό των χωρών τους εξαιτίας συγκρούσεων. Για την καλύτερη διαχείρισή τους ο κ. Γκουτέρες συστήνει στενή συνεργασία μεταξύ των οργανισμών του ΟΗΕ, του Ερυθρού Σταυρού, της Ερυθράς Ημισελήνου, εθνικών και διακρατικών ΜΚΟ.

    Περίπου 12 εκατ. άνθρωποι είναι ανιθαγενείς. "Το να μην έχεις εθνικότητα αποτελεί από μόνο του στέρηση ενός θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος, που αναπόφευκτα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και με τα υπόλοιπα δικαιώματα" σημειώνει ο κ. Γκουτέρες. Δεν μπορούν να εργασθούν νόμιμα ή να ταξιδέψουν. Ίσως να μην έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε εκπαίδευση για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Η Ύπατη Αρμοστεία διοργανώνει για το 2011 μεγάλη εκστρατεία υπέρ αναγκαστικών νομοθετικών μεταρρυθμίσεων ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι ανιθαγένειας.

    Η κατάσταση στην Ελλάδα

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, η Ύπατη Αρμοστεία έχει κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών ανθρωπιστικών αναγκών στον Έβρο. Οι συνθήκες κράτησης έχουν χαρακτηριστεί από την Ύπατη Αρμοστεία προβληματικές, οι διαδικασίες υποδοχής ακατάλληλες και οι μηχανισμοί διαπίστωσης των αναγκών των ανθρώπων που καταφθάνουν - μεταξύ τους άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας - ανύπαρκτοι.

    Κατά τη διάρκεια επισκέψεων στην περιοχή, κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας διαπίστωσε ακατάλληλες συνθήκες κράτησης εξαιτίας του υπερσυνωστισμού: Άντρες, γυναίκες, παιδιά στοιβάζονται σε μικρούς χώρους, με κακές συνθήκες υγιεινής, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού. Επίσης διαπίστωσε ότι απουσιάζουν βασικές υπηρεσίες όπως ενημέρωσή τους για δικαιώματα και υποχρεώσεις, διερμηνεία σε γλώσσα που κατανοούν, νομική συνδρομή για τη διαδικασία πολιτικού ασύλου. "Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης που χρήζει επείγουσας δράσης και δεν είναι διαχειρίσιμη με τις υφιστάμενες διοικητικές δομές και τους διαθέσιμους ανθρώπινους πόρους" έχει δηλώσει ο επικεφαλής του Γραφείου Αθήνας κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος. "Χρειάζονται επίσης πολιτικές κατανομής ευθυνών και αλληλεγγύης από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ύπατη Αρμοστεία κάλεσε την Ελλάδα να επιταχύνει την υλοποίηση της προβλεπόμενης μεταρρύθμισης στον τομέα του πολιτικού ασύλου, καθώς η χώρα δεν διαθέτει λειτουργικό σύστημα ασύλου. Στην ανακοίνωση που εξεδόθη από τα κεντρικά της Γενεύης, κρίνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται "σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης που δεν θα έπρεπε να υφίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση". Όπως σημειώνεται "η πλειοψηφία των αιτούντων δεν λαμβάνει καμία βοήθεια και πάρα πολλοί από αυτούς, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, κοιμούνται στους δρόμους".

    Τέλος, τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ύπατη Αρμοστεία εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες, στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα όπου οι επιθέσεις κατά αλλοδαπών και οι συμπλοκές έχουν δημιουργήσει μια έκρυθμη και ανεξέλεγκτη κατάσταση που επηρεάζει όλους τους κατοίκους της περιοχής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Πέθανε ο Χόλμπρουκ

    Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, πέθανε σήμερα σε ηλικία 69 ετών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο έναν ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

    Ο βετεράνος αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος ήταν μεσολαβητής το 1995 στη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στα Βαλκάνια, υπήρξε σημαντικός παράγοντας στις προσπάθειες του Ομπάμα για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν.

    Ο Χόλμπρουκ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και στη Γερμανία, και δύο φορές ως αναπληρωτής ΥΠΕΞ, πέθανε μετά την επέμβαση στην οποίο υποβλήθηκε το Σάββατο για αποκατάσταση της αορτής του. Την Παρασκευή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε παρουσιάσει σοβαρή αδιαθεσία και είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 December 2010 - 7:30:26 UTC