Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.
  • [02] Εγκαίνια έκθεσης ανάπλασης της πλατείας Θεάτρου
  • [03] Μήνυση για τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού
  • [04] Συντριβή αεροσκάφους στα Ιμαλάϊα
  • [05] Επέλαση του χιονιά στη Βόρεια Ελλάδα
  • [06] Επεισόδια σημάδεψαν την απεργία
  • [07] "Χειρόφρενο" στις συγκοινωνίες
  • [08] Φιλοξενία παιδιών
  • [09] Τραγωδία με λαθρομετανάστες
  • [10] Στους "32" ο ΠΑΟΚ ο»Ώ

  • [01] Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

    Η κρίση και οι μηχανισμοί αντιμετώπισής της θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Οι επικεφαλείς των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,σε συνέντευξή τους , ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου , είπαν «ναι στα ευρωομόλογα», «όχι στην κακοφωνία» και την «ακατανόητη στάση της Μέρκελ».

    Ο πρωθυπουργός, όπως ενημέρωσε το απόγευμα της Τρίτης το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τις συναντήσεις, διαπίστωσε ότι υπάρχει συναίνεση, σε γενικές γραμμές, κυρίως στα ευρωπαϊκά ζητήματα και εξήγησε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι για να μπορεί, η Ελλάδα, να έχει φωνή, πρέπει να διατηρήσει και να ενισχύσει την αξιοπιστία της, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή είναι εθνική. Ζήτησε επίσης την ανάληψη ευθυνών από τον καθένα και συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια.

    Την κατηγορηματική απάντηση ότι «δεν υπάρχει η ελάχιστη πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία για τα ευρωομόλογα» στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε σχετικό ερώτημα του αρχηγού της Σοσιαλιστικής ομάδας Μάρτιν Σούλτς.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, «υπάρχει απροθυμία εκ μέρους πολλών κρατών μελών σε σχέση με αυτήν την πρόταση». Για το λόγο αυτό, υποστήριξε, στόχος είναι να επιτευχθεί «η πλατύτερη δυνατή συναίνεση με τα υπάρχοντα εργαλεία». Αναγνώρισε ότι η πρόταση για τα ευρωομόλογα «είναι ελκυστική» για να συμπληρώσει ωστόσο ότι: «δεν είναι όμως τώρα η κατάλληλη στιγμή».

    Στις Βρυξέλλες είναι και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Εγκαίνια έκθεσης ανάπλασης της πλατείας Θεάτρου

    Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θα πραγματοποιηθούν, σήμερα στις 8 το βράδυ, τα εγκαίνια της έκθεσης για την ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου (Διπλάρειος Σχολή, Πλατεία Θεάτρου 3, Αθήνα).

    Οι πόρτες της έκθεσης θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2011.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Μήνυση για τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού

    Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατέθεσε μήνυση χθες Τετάρτη σε βάρος της British Petroleum και άλλων εννέα εταιριών, κατηγορώντας τις για την τεράστια καταστροφή την οποία προκάλεσε η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού εφέτος μετά από έκρηξη σε εξέδρα άντλησης--διαρροή που υπήρξε η χειρότερη στην Ιστορία της χώρας.

    Η μήνυση υποβλήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Ορλεάνη, όπου, ήδη, χιλιάδες άτομα καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ήδη καταθέσει μηνύσεις σε βάρος της γιγαντιαίας εταιρίας του τομέα της ενέργειας.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ δήλωσε ότι η μήνυση αφορά "παραβιάσεις ασφαλείας και των κανονισμών λειτουργίας", στις οποίες αποδίδεται η έκρηξη της 20ής Απριλίου στην εξέδρα Deepwater Horizon--η οποία στοίχισε τη ζωή των 11 εργαζομένων σε αυτή και προκάλεσε την διαρροή σχεδόν 5 εκατομμυρίων βαρελιών αργού στον Κόλπο του Μεξικού.

    "Σκοπεύουμε να αποδείξουμε ότι οι παραβιάσεις αυτές προκάλεσαν ή συνέβαλαν στην τεράστια διαρροή πετρελαίου και ότι οι κατηγορούμενες [εταιρίες] είναι ως εκ τούτου υπεύθυνες βάσει του νόμου Περί Μόλυνσης με Πετρέλαιο για τις ζημιές που υπέστη η κυβέρνηση στην προσπάθεια καθαρισμού, [καθώς και] τις οικονομικές ζημιές και τις περιβαλλοντικές ζημιές", σημείωσε ο Χόλντερ.

    "Επιδιώκουμε επίσης [να επιβληθούν στις εταιρίες] αστικές ποινές βάσει του νόμου Περί Καθαρού Νερού", πρόσθεσε.

    Στις εταιρίες περιλαμβάνονται οι Transocean Ltd, Anadarko Petroleum Corp, η θυγατρική της Mitsui & Co Ltd, MOEX, και η ασφαλιστική Lloyds του Λονδίνου. Στην μήνυση δεν κατονομάζεται η Halliburton, η οποία είχε την ευθύνη για την κατασκευή ενός τσιμεντένιου περιβλήματος στο "πηγάδι" πετρελαίου Macondo, ούτε η Cameron International, η οποία παρείχε τον εξοπλισμό για την άντλησηΒ· πάντως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε ότι η έρευνα συνεχίζεται και ο κατάλογος των κατηγορημένων είναι πιθανό να μεγεθυνθεί.

    Ειδικοί σημείωναν ότι η νομική αυτή μάχη η οποία άρχισε χθες αναμένεται να είναι μακρόχρονη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Συντριβή αεροσκάφους στα Ιμαλάϊα

    Μικρό αεροσκάφος με 22 επιβαίνοντες συνετρίβη στους πρόποδες των Ιμαλαΐων στο ανατολικό Νεπάλ κι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ελάχιστες ελπίδες υπάρχουν να βρεθούν επιζώντες.

    Το αεροσκάφος, τύπου Twin Otter, που ανήκε στο στόλο της Tara Air, είχε απογειωθεί από τη Λαμιντάντα την Τετάρτη για μια πτήση με προορισμό το Κατμαντού όταν έχασε την επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του από τον ορεινό αεροδιάδρομο.

    "Ελικόπτερα που πραγματοποιούσαν έρευνα εντόπισαν την τοποθεσία όπου συνετρίβη" το αεροσκάφος, δήλωσε ο αξιωματούχος Ντεμπάσις Σάπκοτα, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters από την Οχαλντούνγκα, την κοντινότερη πόλη. "Δεν μπορώ να πω εάν υπάρχουν επιζώντες", πρόσθεσε.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Επέλαση του χιονιά στη Βόρεια Ελλάδα

    Χιονίζει από το τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία και σε μεγάλα τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες, ενώ η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν, ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Στα "λευκά" ντύθηκε και η Θεσσαλονίκη, όπου από το πρωί χιονίζει και στο κέντρο της πόλης, ενώ σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σ΄ ολόκληρο το νομό.

    Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και στους νομούς Ημαθίας και Κοζάνης, όπου σε ορεινές περιοχές το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 20 εκατοστά.

    Η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου, ενώ μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα η θερμοκρασία κυμαίνεται στους - 2 βαθμούς Κελσίου.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία και σε τμήματα των εθνικών οδών στη Βόρεια Ελλάδα.

    Στο Νευροκόπι Δράμας ο υδράργυρος έπεσε στους -8 βαθμούς, πυκνό χιόνι πέφτει στα ορεινά της Θράκης και της Θεσσαλίας και η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, Ημαθίας και της βόρειας Χαλκιδικής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Επεισόδια σημάδεψαν την απεργία

    Από εκτεταμένα επεισόδια και τον τραυματισμό του πρώην υπουργού της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, από επίθεση, αμαυρώθηκε η χθεσινή πορεία των συνδικάτων διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας

    Από τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη χθεσινή πορεία πορεία, έγιναν 23 προσαγωγές και 10 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν 23 αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων σοβαρά. Αρκετές ήταν και οι υλικές ζημίες καθώς κάηκαν 3 αυτοκίνητα, 2 δίκυκλα, 6 καταστήματα και 4 γραφεία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] "Χειρόφρενο" στις συγκοινωνίες

    Σοβαρότατα προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίσει σήμερα το επιβατικό κοινό, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.

    Έχει προγραμματιστεί 24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στον ΟΣΕ.

    Τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός θα μείνουν ακινητοποιημένα, αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών έχει ήδη εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Φιλοξενία παιδιών

    Στο ορεινό χωριό Κοπιλιέ, κοντά στην πόλη Μπρους της Σερβίας, ο Σρέτσκο, εκείνη τη νύχτα είχε πει στις τρεις αδερφές του να είναι έτοιμες. Τις πήρε από το χέρι και πέρασε σιγά-σιγά από άδεια, πεταμένα μπουκάλια. Η μυρωδιά του αλκοόλ και του φόβου του πατέρα, τόσο κοντά στις οσμές του πολέμου στη χώρα του, ήταν γνώριμες.

    Κλειστός, λιγομίλητος, ήξερε, χωρίς να το σκεφτεί πολύ, όπως κάθε ώριμος άνδρας, τι πρέπει να κάνει. Δεν ήταν πολλά τα χρόνια, που κουβαλούσε πάνω του. Μόλις 11. Τα τρία κατάξανθα τρεμάμενα κεφαλάκια, οι μικρές του αδερφές, Άννα, Άντζελα και Αντζελίνα, τα μόνα γνώριμα γυναικεία πρόσωπα με τη μητέρα από καιρό στο ίδρυμα, δεν άφηναν περιθώρια.

    Έφτασαν στο δάσος. Ο 11χρονος Σρέτσκο έφτιαξε μία πρόχειρη κατασκευή. Αυτή η καλύβα ήταν το σπίτι τους για πολλές νύχτες. Ίσως το πρώτο.

    Μέρες μετά τούς βρήκανε. Δόθηκαν σε ανάδοχη οικογένεια. Στην μεταπολεμική Σερβία η φιλοξενία ορφανών από οικογένειες ανέργων πληρώνεται από την κυβέρνηση με 100 έως 120 ευρώ. Ο Σρέτσκο είχε κερδίσει για τις τρεις μικρές του αδερφές ένα πιάτο φαγητό, ρούχα και σχολείο. Όχι, όμως, και τη φωνή της μικρότερης Αντζελίνας, η οποία για έναν χρόνο δεν έβγαλε μιλιά.

    Το γράμμα που πήρε μαζί με τις φωτογραφίες η Ευαγγελία Νίκα από το Κορωπί μαζί με τη φίλη της μέσα από το πρόγραμμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δεν άφησε δεύτερες σκέψεις. Μητέρα δύο παιδιών, σαν τον Σρέτσκο, ήξερε.

    Εκείνη την πρώτη φορά, πριν από 5 χρόνια, η Ευαγγελία τούς περίμενε στο σημείο συνάντησης, στο Πεδίο του Άρεως. Είχε αγωνία. Πώς θα συνεννοηθεί, πώς θα μιλήσει. Μια κυρία δίπλα της, που περίμενε και εκείνη το δικό της Σρέτσκο, τής αποκρίθηκε: «Με τη γλώσσα της καρδιάς. Δείξε τους όσα εκείνα δεν μπορούν να δουν». Τότε κατάλαβε.

    Ο Σρέτσκο μαζί με μία από τις αδερφές του πέρασε το κατώφλι του σπιτιού στο Κορωπί. Παρέμενε μαγκωμένος, λιγομίλητος. Κατέβηκαν στην πρώτη τους βόλτα στο Σύνταγμα, το δικό μας φοβισμένο σπίτι, τη δική μας αφετηρία.

    Ο σκληρός Σρέτσκο σταμάτησε. Είδε το δέντρο και έσκυψε το κεφάλι. Δεν τού το είχε αφηγηθεί κανείς, δεν το είχε δει σε τηλεόραση, δεν μπήκε μέσα στις αναμνηστικές φωτογραφίες, δεν ζήτησε δώρα. Γι άλλη μία φορά δεν μίλησε. Για δύο μέρες δεν έτρωγε. Εκείνη η βραδινή απόδραση από τη μυρωδιά του αλκοόλ, είχε βρει επιτέλους έναν προορισμόβ¦ Προσωρινό.

    Παρά τις προσπάθειες η Ευαγγελία δεν μπορούσε να τον συνεφέρει. Μέχρι που έφτασε την επόμενη χρονιά στο χωριό του. «Τότε κατάλαβα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Δύο εβδομάδες μετά, τη στιγμή της επιστροφής, ο σκληρός Σρέτσκο δεν έμπαινε στο πούλμαν. Επιτέλους, ήταν ένα παιδί που έκλαιγε και δεν ξεκόλλαγε από τη φούστα της Ευαγγελίας. Μόλις πείστηκε ότι θα ξανάρθει, πήρε το δρόμο της επιστροφής, που τόσο πολύ τον μπέρδευε. Και επέστρεψε.

    Εδώ και 5 χρόνια, τα τέσσερα αδέρφια φτάνουν στο Πεδίο του Άρεως, μπαίνουν στο αυτοκίνητο της Ευαγγελίας Νίκα και της φίλης της και πάνε στο Κορωπί. Τρέχουν στο σούπερμαρκετ και τρελαίνονται να κρατούν ακόμη και άδειο το καρότσι. Τα καλοκαίρια πηγαίνουν στο εξοχικό στην Ανάβυσσο ή στην Αιδηψό.

    «Παρά την κρίση, φέτος για 17η συνεχή χρονιά, περίπου 100 παιδιά θα φιλοξενηθούν σε οικογένειες από όλη την Ελλάδα για να προστεθούν στα περίπου 18.500 παιδιά, τα οποία με ευθύνη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έρχονται εδώ» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αρμόδια Διεθνών Σχέσεων του ΕΕΣ, Μαίρη Τράγκα.

    Την ερχόμενη Κυριακή, 19 του μήνα, γύρω στις 18:00 το απόγευμα, ο Σρέτσκο, 16 χρονών πια, θα φτάσει και πάλι στο Πεδίο του Άρεως. Εκεί θα είναι και τόσοι άλλοι γονείς, που περίμεναν τα «δικά» τους παιδιά, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας σε ελληνικές οικογένειες παιδιών ηλικιών 8 έως 16 ετών από τη γειτονική χώρα. Θα πάρει το δρόμο για το σπίτι στο Κορωπί. Θα «παλέψει» με τον άνδρα της κας Ευαγγελίας, θα πάρει τα δώρα του, θα γιορτάσει στις 23 του Δεκέμβρη τα γενέθλιά τουβ¦ θα ξαναπάει στο Σύνταγμα.

    Τον περιμένουν.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] Τραγωδία με λαθρομετανάστες

    Συνεχίζεται η αναζήτηση για επιζώντες από το ναυάγιο ενός πλεούμενου γεμάτου με πρόσφυγες που επρόκειτο να ζητήσουν άσυλο στην Αυστραλία το οποίο κομματιάστηκε όταν έπεσε ακυβέρνητο σε βράχια στο Νησί των Χριστουγέννων, στα ανοικτά της χώρας--αξιωματούχοι εξέφραζαν φόβους ότι τα θύματα ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 50.

    Τουλάχιστον 28 άνθρωποι, περιλαμβανομένων παιδιών, είναι επιβεβαιωμένο ότι έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν έπεσε στα βράχια, ενώ κάτοικοι κοιτούσαν ανήμποροι με φρίκη--τόσο από τη σύγκρουση όσο και από πνιγμό.

    Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας Κρις Μπόουεν δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα γνωστό πόσοι ακριβώς επίδοξοι μετανάστες, που πιστεύεται ότι είχαν ξεκινήσει από το Ιράκ και το Ιράν, βρίσκονταν στο πλοίο. "Επιζώντες λένε ότι ήταν από 70 έως και 100", είπε σε εγχώριο ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα Πέμπτη.

    Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι έχουν διασωθεί 42 άνθρωποι, με δύο γυναίκες να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο του Περθ όπου μεταφέρθηκαν αεροπορικώς.

    Ο δρ. Ντέιβιντ ΜάκΙλροϊ δήλωσε ότι η μια γυναίκα "έχει υποστεί τραύματα στην κοιλιακή χώρα, ενώ η άλλη έχει προβλήματα στους πνεύμονες, πιθανώς από εξ αιτίας του ότι κατάπιε θαλασσινό νερό και ντίζελ".

    Πολλοί από τους τραυματίες, πρόσθεσε ο ΜάκΙλροϊ, νοσηλεύονται στο Νησί των Χριστουγέννων--όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα προσωρινής κράτησης μεταναστών.

    Κάτοικοι του νησιού είπαν ότι παρακολουθούσαν από τα σπίτια τους σε λόφους καθώς εκτυλισσόταν η τραγωδία χθες Τετάρτη. "Παιδιά είχαν πέσει στο νερό. . . ήταν ένα μικρό παιδί με σωσίβιο που έπλεε με το πρόσωπο στο νερό πολλή ώρα. . . νεκρό προφανώς", δήλωσε ο Σάιμον Πρινς, καταστηματάρχης στην περιοχή. "Είναι κάτι που δεν θα μπορέσω να το ξεχάσω εύκολα", πρόσθεσε, εξηγώντας ότι τον ξύπνησαν οι κραυγές απόγνωσης των θυμάτων κι έτρεξε να βοηθήσει, αλλά οι ισχυροί άνεμοι και τα ρεύματα έσπρωχναν τα σωσίβια που έριχνε στο νερό στην βραχώδη, απόκρημνη ακτή. Μόνο ένας άνδρας κατάφερε να κάνει ένα "απίστευτο άλμα" και να σωθεί πριν το σκάφος συντριβεί στα βράχια ακυβέρνητο, παρασυρμένο, καθώς η μηχανή του είχε σταματήσει.

    Άλλοι αυτόπτες είπαν ότι το πλεούμενο ήταν γεμάτο με επιβάτες, κυρίως οικογένειες, με δεκάδες να είναι ξαπλωμένοι στο κατάστρωμα, πιθανότατα άρρωστοι, όταν κυριολεκτικά διαλύθηκε.

    Διασώστες προσπάθησαν να φτάσουν τους ναυαγούς με φουσκωτά ενώ κάτοικοι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να βοηθήσουν αλλά "δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά", δήλωσε ο Καμάρ Ισμαήλ, δημοτικός σύμβουλος σε μια κοινότητα στο νησί. "Η τραγωδία εξελισσόταν επί ώρα. . . είδαμε ανθρώπους να πνίγονται", είπε ένας ακόμα αυτόπτης, ο Φίλιπ Στιούαρτ.

    Χιλιάδες άνθρωποι από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Σρι Λάνκα έχουν φθάσει στις ακτές της Αυστραλίας εφέτος με την ελπίδα ότι θα τους παραχωρηθεί άσυλο, συχνά πάνω σε παλιά κι επικίνδυνα πλεούμενα, με ενδιάμεσο σταθμό του παράτολμου και αβέβαιου ταξιδιού την Ινδονησία. Τα σκάφη που έχουν φθάσει στην Αυστραλία εντός 2010 είναι τουλάχιστον 130.

    Πέντε Αφγανοί είχαν πνιγεί όταν στο σκάφος τους σημειώθηκε έκρηξη κοντά στον ύφαλο Άσμορ, σε μικρή απόσταση από το Νησί των Χριστουγέννων, το 2009.

    Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, που διέκοψε τις διακοπές της, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης για το θέμα σήμερα Πέμπτη, καθώς οι δεκάδες θάνατοι εντείνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση να αμβλύνει την πολιτική της στο ζήτημα.

    Η Γκίλαρντ παραδέχθηκε ότι το μεταναστευτικό είναι από τα "πιο διχαστικά" ζητήματα στη χώρα, έπαιξε κρίσιμο ρόλο στις εκλογές και βρίσκεται ξανά στην κορυφή της ατζέντας.

    "Αναπόφευκτα θα υπάρξει δημόσιος διάλογος σχετικά με όσους ζητούν άσυλο και τους πρόσφυγες, κι είμαι υπέρ μιας ειλικρινούς και ανοικτής εθνικής συζήτησης για την πολιτική" που ακολουθείται, δήλωσε η πρωθυπουργός. Η Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι μια δικομματική επιτροπή θα ερευνήσει την τραγωδία και θα προτείνει τις όποιες αλλαγές πολιτικής--απόφαση εξαιρετικά ασυνήθιστη.

    "Πιστεύω ότι ο μηχανισμός των δύο κομμάτων θα βοηθήσει όλο το κοινοβούλιο και το λαό της Αυστραλίας να καταλάβει τα γεγονότα", δήλωσε.

    Στο πρόσφατο παρελθόν ο διάλογος για το θέμα χρωματίστηκε από ξενόφοβα συνθήματα και τις ανησυχίες περί εθνικής ασφάλειας και της τρομοκρατίας. Το κόμμα των Πρασίνων επανέλαβε τις εκκλήσεις του να υπάρξει μια "πιο ανθρώπινη" αντιμετώπιση των επίδοξων μεταναστών που φθάνουν στις ακτές της χώρας με ξύλινα σκαριά, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Μπομπ Όκενσοτ--ο οποίος στηρίζει την κυβέρνηση--έθεσε το ερώτημα γιατί το πλεούμενο "δεν είχε αναχαιτιστεί" πριν φθάσει τις ακτές του νησιού.

    Η Γκίλαρντ--η κυβέρνηση της οποίας διατηρείται στην εξουσία χάρη στις ψήφους των Πρασίνων και ανεξάρτητων--είπε ότι ο άσχημος καιρός συνέβαλε να μην εντοπιστεί το σκάφος πριν να βρεθεί σε κίνδυνο αλλά πρόσθεσε ότι τα γεγονότα θα είναι σαφέστερα όταν η αστυνομία και η συνοριοφυλακή ολοκληρώσουν τις έρευνές τους. "Κατόπιν μπορούμε να κάνουμε έναν διάλογο για την πολιτική" στο μεταναστευτικό, πρόσθεσε.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [10] Στους "32" ο ΠΑΟΚ

    Ο ΠΑΟΚ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, νίκησε μέσα στο Ζάγκρεμπ τη Ντιναμό με 1-0, στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής του 4ου ομίλου του Γιουρόπα Λιγκ, και προκρίθηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Του αρκούσε ακόμη και η ισοπαλία, αλλά ο «δικέφαλος» του Βορρά προκρίθηκε πανηγυρικά μέσα στο καυτό «Μάξιμιρ» με το γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 60ο λεπτό.

    Για την ίδια διοργάνωση, απόψε, ο Άρης υποδέχεται τη Ρόζενμποργκ, στις 8 το βράδυ και δυο ώρες αργότερα η ΑΕΚ τη Ζενίτ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 December 2010 - 7:30:28 UTC