Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επεισόδια σημάδεψαν την απεργία
  • [02] Υποχώρησαν οι επενδυτικές δαπάνες στη μεταποίηση
  • [03] Ψηφίστηκε το «πολυνομοσχέδιο» ο»Ώ

  • [01] Επεισόδια σημάδεψαν την απεργία

    Από επεισόδια και τον τραυματισμό του βουλευτή Κωστή Χατζηδάκη σημαδεύτηκε η χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της γενικής πανελλαδικής απεργίας που είχαν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κατά του προϋπολογισμού και του του νέου πακέτου μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις.

    Η συμμετοχή στην απεργία άγγιξε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, το 100% στα διυλιστήρια, τα ναυπηγεία, στον ΟΛΠ, στη χαλυβουργία, και την Coca Cola, ενώ ξεπέρασε το 90% στις τράπεζες, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ και την ΕΥΔΑΠ.

    Κλειστά ήταν τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, ακυρώθηκαν πολλές πτήσεις, ενώ τα νοσοκομεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας.

    Δεκάδες νεαροί συνεπλάκησαν με την αστυνομία έξω από τη Βουλή, στα Προπύλαια και σε άλλα σημεία του κέντρου της Αθήνας, ενώ καθώς η πορεία έφτανε κοινοβούλιο, διαδηλωτές στην οδό Πανεπιστημίου επιτέθηκαν κατά του πρώην υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και τον προπηλάκισαν.

    Από τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη χθεσινή πορεία, έγιναν 23 προσαγωγές και 10 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν 23 αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων σοβαρά. Αρκετές ήταν και οι υλικές ζημιές καθώς κάηκαν 3 αυτοκίνητα, 2 δίκυκλα, 6 καταστήματα και 4 γραφεία.

    Tην αποδοκιμασία του για την επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Κώστα Χατζηδάκη εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, κατά τη συζήτηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Ζώη. Ο υπουργός εξέφρασε την αντίθεσή του σε παρόμοια βίαια γεγονότα, ενώ χαρακτήρισε δικαιολογημένη την αγανάκτηση των πολιτών, κρίνοντας ως υπαίτια την "γκρίζα πλευρά" του συστήματος της μεταπολίτευσης. "Οι λογαριασμοί, όμως, πρόσθεσε, λύνονται στις εκλογές και όχι στους δρόμους χειροδικώντας. Στον πόλεμο οικονομικής επιβίωσης ένα είναι το όπλο: η ενότητα, στην προσπάθεια του ελληνικού λαού".

    Παρεμβαίνοντας, η προεδρεύουσα Βέρα Νικολαΐδου τόνισε ότι τέτοιες επιθέσεις από γνωστούς- αγνώστους βεβηλώνουν τους αγώνες των εργαζομένων.

    Ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Ζώης, από την πλευρά του, είπε ότι τέτοιες προβοκάτσιες που στρέφονται κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων των εργαζομένων δεν βλάπτουν μόνον το πρόσωπο που γίνεται αποδέκτης της επίθεσης, αλλά το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Υποχώρησαν οι επενδυτικές δαπάνες στη μεταποίηση

    Οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της Μεταποίησης καταγράφουν υποχώρηση 9,2% σε σχέση με τις δαπάνες του προηγούμενου χρόνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έρευνας του ΙΟΒΕ.

    Οι αρχικές προβλέψεις για την πορεία των επενδύσεων, που είχαν όμως διατυπωθεί στην προηγούμενη έρευνα πριν την υπογραφή του "Μνημονίου" και την εισαγωγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, κατέληγαν σε άνοδο κατά 6,8%.

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΟΒΕ, η οριστική εκτίμηση για την εξέλιξη της επενδυτικής δραστηριότητας στη Μεταποίηση το 2010 θα προκύψει στην επόμενη έρευνα του ΙΟΒΕ που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο - Απρίλιο του 2011, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί και η λογιστική διαχείριση των οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων για το τρέχον έτος.

    Η πρόβλεψη για εξασθένηση της επενδυτικής δραστηριότητας το 2010 συγκλίνει και με τα επίσημα εθνικολογιστικά στοιχεία της ΕΣΥΕ. Όμως, η πτώση δεν εκτείνεται στο σύνολο των μεταποιητικών κλάδων, αφού ορισμένοι εξ αυτών αναμένουν άνοδο των επενδυτικών τους δαπανών το 2010. Συγκεκριμένα, στον κλάδο Τρόφιμα - Ποτά - Καπνός οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι ανοδικές, αν και ηπιότερες σε σύγκριση με εκείνες της εαρινής έρευνας (5,9%). Αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας εκτιμάται και στα Μη Μεταλλικά Ορυκτά (4,2%), αλλά και στην Κλωστοϋφαντουργία (13,5%) , ενώ αντίθετα στους υπόλοιπους κλάδους καταγράφεται μείωση. Συγκεκριμένα, ο ευρύτερος περιορισμός επενδυτικών δαπανών αναμένεται στον κλάδο Ένδυση - υπόδηση (-54,2%) και στους Λοιπούς Κλάδους (-23,9%), στους οποίους ανήκουν τα Διυλιστήρια - Άνθρακας και η Βασική Μεταλλουργία. Ήπια υποχώρηση καταγράφεται στις προβλέψεις για επενδυτικές δαπάνες των Χημικών προϊόντων (-2,1%). Οι εκτιμήσεις για την πορεία των επενδύσεων στην Ελλάδα το 2010 σε σχέση με το 2009 δεν διαφοροποιούνται ως προς την τάση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ωστόσο ελαφρά δυσμενέστερες αυτών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ψηφίστηκε το «πολυνομοσχέδιο»

    Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, το πολυνομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και τις μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ.

    Στην κατβ άρθρο ψήφιση έγινε ονομαστική ψηφοφορία, έπειτα από σχετικό αίτημα του ΚΚΕ, για τα άρθρα 2 (μείωση αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ), 3 (πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο και περιορισμοί στις προσλήψεις), 12 (αναπροσαρμογή των αποδοχών στην Αγροτική Τράπεζα) και 15 (διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών), που ψηφίστηκαν με 233 «ναι» και 33 «όχι» και για τα άρθρα 4 (αυξομειώσεις ΦΠΑ), 14 (επιχειρησιακές συμβάσεις, δυνητικά κατώτερες των κλαδικών)και 18 (εκ περιτροπής απασχόληση επί 9μηνο, επέκταση της έμμεσης απασχόλησης επί τριετία, δωδεκάμηνη δοκιμαστική απασχόληση χωρίς αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, υποχρέωση του μερικώς απασχολουμένου σε πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη), που ψηφίστηκαν με 156 «ναι» και 110 «όχι». Τα υπόλοιπα άρθρα ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.

    Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τα άρθρα που τέθησαν σε ονομαστική ψηφοφορία, καθώς και το σύνολο των υπόλοιπων άρθρων, ενώ η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τα άρθρα 4, 14 και 18. Εξάλλου, η ΝΔ καταψήφισε και τα άρθρα 5 (πετρέλαιο θέρμανσης), 6 (ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα), 10 (δυνατότητα απευθείας αναθέσεων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών μέχρι 60.000 ευρώ) και 11 (αναβάθμιση προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής). Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη καταψήφισε τα άρθρα 4 και 14, ενώ υπερψήφισε τις διατάξεις για τις ΔΕΚΟ (άρθρο 2).

    Ο ΛΑΟΣ, είχε προηγούμενα αποχωρήσει από την διαδικασία, έχοντας δηλώσει την αντίθεσή του με το σύνολο του νομοσχεδίου.

    Το νομοσχέδιο που συζητήθηκε με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ψηφίστηκε επί της αρχής νωρίτερα, με ψήφους 156 υπέρ και 130 κατά Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική με αίτημα του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ.

    Το νομοσχέδιο καταψήφισε ο βουλευτής Πρέβεζας, Β. Παπαχρήστος, την διαγραφή του οποίου από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε ο Γ. Παπανδρέου. Την απόφαση αυτή του κ. Παπανδρέου, ανακοίνωσε από έδρας, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Κατά τη συζήτηση επί της αρχής, την προσωρινή απόσυρση του άρθρου 7 από το πολυνομοσχέδιο, για την διαγραφή χρεών προς το δημόσιο ύψους 24 δισ. προκειμένου να επανέλθει πληρέστερη σε άλλο νομοσχέδιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο

    Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε αργά το απόγευμα της Τρίτης, τόνισε ότι «είναι ένα ακόμα βήμα για την αλλαγή της χώρας μας προς το καλύτερο» και απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τα διαφωνούντα στελέχη να το ξανασκεφτούν. Δεν μπορούμε, τόνισε, να εθελοτυφλούμε ή να αγνοούμε τις δραματικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα, στην αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις. Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι σήμερα, πριν, δηλαδή, έρθει στη Βουλή ο συγκεκριμένος νόμος, δεν υπάρχει κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Η στάση των κομμάτων

    Ν.Δ.

    Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την ολοκλήρωση της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο, κατέρριψε ένα ακόμη δικό της αρνητικό ρεκόρ, εισάγοντας, μόλις μέσα σβ ένα χρόνο, επτά νομοσχέδια με τη μορφή του κατεπείγοντος, όταν η Ν.Δ., στα 5,5 χρόνια, έφερε μόνο ένα. Τόνισε, επίσης, ότι το περιεχόμενο και η διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, δικαιώνουν την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής που προτείνει με υπεύθυνο τρόπο η Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική, που θα εξασφαλίζει την Ανάκαμψη, θα τη βγάλει μια ώρα αρχύτερα από το Μνημόνιο και θα κερδίσει το στοίχημα της Ανάπτυξης, της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Συνοχής.

    Ομιλία Αλ.Παπαρήγα

    «Τώρα αρχίζει ουσιαστικά ο πόλεμος - και οι εργαζόμενοι θα συνειδητοποιούν όλο και πιο πολύ, πως δεν έχει κανένα νόημα ο αγώνας που έχει στη σημαία του, το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι» εκτίμησε στην ομιλία της η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας πως αντικειμενική λύση των προβλημάτων της εργατικής τάξης, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς επίλυση του «προβλήματος της εξουσίας».

    Ομιλία Γ.Καρατζαφέρη

    Προτάσεις για μια διαφορετική πολιτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, κατέθεσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για ανικανότητα χειρισμού των προβλημάτων που αντιμετωπίζει:

    «Σας καλώ να αλλάξετε πολιτική - κι αν δεν μπορείτε, να σηκωθείτε να φύγετε. Γιατί οδηγείτε την χώρα από μαρασμό σε μαρασμό, είναι λάθος, είναι θάνατος, είναι το μνημόσυνο της Πατρίδας» ανέφερε ο κος Καρατζαφέρης.

    Ομιλία Αλ.Τσίπρα

    «Νομοσχέδιο εργασιακής, εθνικής και κοινωνικής ταπείνωσης» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, το πολυνομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης, και προειδοποίησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: «Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει. Όποιος πιστεύει πως μπορεί να βγάζει την ουρά του απβ έξω κάνει λάθος».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 December 2010 - 9:30:24 UTC