Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φθηνότερη φέτος η Βαρβάκειος Video
  • [02] Εβδομάδα κινητοποιήσεων στα ΜΜΜ
  • [03] Μετατάξεις στον ΟΣΕ
  • [04] Μουδιασμένη η αγορά
  • [05] Νοτιοκορεάτικη άσκηση

  • [01] Φθηνότερη φέτος η Βαρβάκειος Video

    Οι τιμές των κρεάτων διαμορφώνονται κατά 1 με 1,5 ευρώ χαμηλότερα φέτος, καθώς οι κρεοπώλες περιορίζουν τα περιθώρια κέρδους τους στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και των περιορισμένων δυνατοτήτων που έχει φέτος ο καναλωτής, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των Κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς Κλεάνθης Τσιρώνης.

    Σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση των τιμών ανέφερε ότι η τιμή του χοιρινού διαμορφώνεται μεταξύ 3,50 και 4,20 ευρώ το κιλό, της κατεψυγμένης γαλοπούλας μεταξύ 4 και 5 ευρώ, ενώ της νωπής φτάνει μέχρι και 7 ευρώ το κιλό, και για το ντόπιο αρνί γύρω στα 6,50 με 7 ευρώ το κιλό.

    Ο κ. Τσιρώνης σχολίασε ότι οι τιμές της Βαρβακείου διαμορφώνονται χαμηλότερα κατά 2 με 3 ευρώ το κιλό σε σχέση με τις τιμές των πολυεθνικών και ζήτησε στις σχετικές συζητήσεις που έχει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, για τη μείωση των τιμών στην αγορά, να καλούνται και εκείνοι.

    Τέλος ανέφερε ότι η αν και χθες Κυριακή υπήρχε κίνηση στην αγορά εν τούτοις ''όσοι έρχονται στη Βαρβάκειο είναι οι ίδιοι άνθρωποι που φέτος τους βλέπουμε να αγοράζουν λιγότερες ποσότητες από ότι αγόραζαν'' και ανάφερε ότι, μέχρι στιγμής, η κίνηση είναι μειωμένη κατά 30-35% φέτος σε σχέση με πέρυσι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Εβδομάδα κινητοποιήσεων στα ΜΜΜ

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που αντιδρούν στις αλλαγές στην οργανωτική και εργασιακή δομή των αστικών συγκοινωνιών που προωθεί το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Σήμερα, κυκλοφορούν μόνο τα λεωφορεία μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα, τραμ, μετρό, ΗΣΑΠ, τρόλεϊ και Προαστιακό, πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

    Αύριο Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου, το πρόγραμμα κινητοποιήσεων περιλαμβάνει στάση εργασίας, 12 με 4 μμ για τα λεωφορεία, και 11 πμ με 4 μμ για τα μέσα σταθερής τροχιάς και τα τρόλεϊ. Ο προαστιακός δεν θα λειτουργήσει καθ΄ όλο το 24ωρο.

    Την Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, όλα τα μέσα θα ακινητοποιηθούν, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.

    Την Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου, τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ τα άλλα μέσα μεταφοράς θα μείνουν ακινητοποιημένα.

    Την Παρασκευή, παραμονή των Χριστουγέννων, τα λεωφορεία θα ακινητοποιηθούν 12 με 4 μμ και τα μέσα σταθερής τροχιάς και τα τρόλεϊ 11 πμ με 4 μμ.

    Στο μεταξύ, αναστολή, τουλάχιστον για τις 10 ημέρες των εορτών, των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς ζητάει ο επιχειρηματικός κόσμος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Μετατάξεις στον ΟΣΕ

    Αρχίζει από σήμερα και τυπικά, η διαδικασία μετατάξεων για 2.751 υπαλλήλους του ΟΣΕ, οι οποίοι, σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης του Οργανισμού, αποτελούν πλεονάζον προσωπικό και θα πρέπει να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

    Ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Νίκος Κιουτσούκης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμά ότι ελάχιστοι εργαζόμενοι θα υποβάλουν αίτηση για μετάταξη. Ο βασικός λόγος, κατά τον κ. Κιουτσούκη, είναι ότι η αίτηση αρχίζει με τη φράση "με ατομική μου ευθύνηβ¦.", κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο εργαζόμενος που θα κάνει αίτηση, στην ουσία υποβάλει παραίτηση από τον ΟΣΕ και στη συνέχεια για την όποια εξέλιξη της εργασιακής του τύχης, δεν θα έχει πλέον λόγο η ΠΟΣ.

    Για το λόγο αυτό η ΠΟΣ προτρέπει του υπαλλήλους του ΟΣΕ να μην υποβάλουν αιτήσεις, ώστε οι μετατάξεις να είναι υποχρεωτικές και η κυβέρνηση να αναλάβει το πολιτικό κόστος.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία των μετατάξεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου του 2011, ενώ οι μεταταγέντες θα πάνε σε φορέα ή υπηρεσία, σε νομό επιλογής του υπαλλήλου, εφόσον υπάρχει κενή θέση ή έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανάγκη σε φορέα αυτού του νομού. Επίσης, οι αποδοχές του μεταταχθέντος υπαλλήλου θα είναι ανάλογες με αυτές που ισχύουν στη νέα υπηρεσία που θα τοποθετηθεί.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Μουδιασμένη η αγορά

    Στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα, μουδιασμένη παραμένει η αγορά, με τους καταναλωτές να έχουν μειώσει κατά πολύ ακόμα και τα παραδοσιακά έξοδα. Οι έμποροι έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες τους στην εορταστική περίοδο για να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες του προηγούμενου διαστήματος, έχουν προχωρήσεις σε προσφορές για να προσελκύσουν τους καταναλωτές.

    Πάντως, οι εμπορικοί δρόμοι γέμισαν χθες με κόσμο, αφού τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά. Η αγορά κινήθηκε αρκετά, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νίκος Γιαννέτος, αλλά όχι αρκετά για ικανοποιηθούν οι έμποροι και να καλυφθούν οι ανάγκες.

    Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ο τζίρος στην αγορά αναμένεται να είναι μειωμένος κατά 3 δισ. Ευρώ εφέτος, λόγω της πτώσης των εισοδημάτων των καταναλωτών, της αύξησης του αριθμού των ανέργων και της ανόδου έμμεσων και ειδικών φόρων το δ΄ τρίμηνο του 2010.

    Οπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων «Interview», στο πλαίσιο των μετρήσεων του δείκτη NBGI 500 («Northern Greece Business Index 500»), πάνω από έξι στους δέκα Έλληνες (ποσοστό 62,3%, από 41,8% πέρυσι), δηλώνει ότι θα βάλει "μαχαίρι" στις χριστουγεννιάτικες δαπάνες για δώρα προς συγγενείς και φίλους.

    Πάντως, οι μεγάλες περικοπές στις δαπάνες δε φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τα παιδιά, αν κι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό ατόμων (24,7%) δηλώνει ότι ο "Αη Βασίλης" δε θα επισκεφτεί φέτος το σπίτι τους...

    Με εξαίρεση τα παιδικά παιχνίδια, την ένδυση-υπόδηση και τη διασκέδαση, που παρουσιάζουν κάποια αντίσταση στην κρίση, σ' όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες αγαθών/υπηρεσιών η έρευνα κατέγραψε μεγάλη πτώση.

    Η πτώση φτάνει στο 54,5% για τα καλλυντικά, στο 58,4% για τα ταξίδια, στο 64,9% για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και στο 66,2% για τα κινητά τηλέφωνα, στο 75,3% για διάφορες ηλεκτρικές συσκευές και στο 76,6% για τα κοσμήματα-αξεσουάρ. Όλα τα ποσοστά είναι κατά πολύ υψηλότερα, σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση των περσινών Χριστουγέννων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Νοτιοκορεάτικη άσκηση

    Νοτιοκορεάτικα στρατιωτικά γυμνάσια, με αληθινά πυρά, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο νησί Γιονπγιόνγκ, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, το οποίο τον Νοέμβριο είχε βομβαρδίσει η Βόρεια Κορέα.

    Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας είχε ανακοινώσει πως τα γυμνάσια θα διαρκούσαν λιγότερο από δύο ώρες και είχε ζητήσει από τους κατοίκους του νοτιοκορεατικού νησιού και σε αυτούς από τέσσερα γειτονικά νησιά ζητήθηκε να σπεύσουν στα καταφύγια. Ανάλογη οδηγία δόθηκε και σε όλα τα νησιά της Κίτρινης Θάλασσας στα σύνορα με την Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοτιοκορεατικού Γενικού Επιτελείου.

    Σε μια πρώτη επίσημη αντίδραση της Βόρειας Κορέας, αναφέρεται ότι η Πιονγκγιάνγκ "δεν αισθάνεται την ανάγκη για αντίμετρα έπειτα από κάθε επονείδιστη στρατιωτική πρόκληση, όπως θα έκανε όποιος επιζητεί εκδίκηση αφού δέχθηκε ένα πλήγμα". Στην ίδια ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το KCNA, σημειώνεται ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας είναι αποτέλεσμα ενός "δόλιου σεναρίου" που εξυφάνθηκε από "τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές και τις πολεμοχαρείς στρατιωτικές μαριονέτες τους της Νότιας Κορέας" για να προκαλέσουν μία στρατιωτική αντίδραση της Βόρειας Κορέας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 December 2010 - 13:30:29 UTC