Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Συμφωνία για βοήθεια στην Ελλάδα
  • [02] "Θα σταθούμε δίπλα στον πολίτη"
  • [03] Έλεγχοι στην αγορά υγρών καυσίμων
  • [04] Τίμησαν τον Μαντέλα

  • [01] ΕΕ: Συμφωνία για βοήθεια στην Ελλάδα

    Eπετεύχθη συμφωνία για βοήθεια προς την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη βοήθεια προς τη χώρα μας και στην οποία πήραν μέρος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    "Οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα αν χρειαστεί για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα", η οποία δέχεται αναταράξεις από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις τις οποίες δέχεται η Ελλάδα στις αγορές, λόγω του εύρους των ελλειμμάτων της, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοινώνοντας τη συμφωνία, και πρόσθεσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε χρηματοπιστωτική υποστήριξη" από τους ευρωπαίους εταίρους της.

    Συγκεκριμένα ο Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε:

    «Ολα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς οικονομικές πολιτικές σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί. Εχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

    »Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε πλήρως την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα ακόλουθα χρόνια θα επιτευχθούν.

    »Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο για την αποτελεσματική μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010. Καλούμε το Συμβούλιο ECOFIN στη συνεδρίασή του της 16ης Φεβρουαρίου να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα.

    »Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα βάση της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο.

    »Τα μέλη της ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη»

    Από την πλευρά της καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα αντιμέτωπη με τα δημοσιονομικά της προβλήματα, προσθέτοντας ότι η Αθήνα οφείλει να τηρήσει τους κοινούς "κανόνες" που αφορούν τα ελλείμματα.

    "Η Ελλάδα αποτελεί τμήμα της ΕΕ και εμείς δεν πρόκειται να την αφήσουμε μόνη. Υπάρχουν όμως κανόνες που πρέπει να τηρηθούν και στη βάση αυτή πρόκειται να υιοθετήσουμε μία διακήρυξη", είπε η κα Μέρκελ.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο κ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι ότι "η Ελλάδα έχει ανάγκη από την ψυχολογική και την πολιτική στήριξη της Ευρώπης" αποκλείοντας το ενδεχόμενο οποιασδήποτε προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι περιμένει από τη Ευρώπη να πει: "Ναι, η Ελλάδα είναι αξιόπιστη, εγγυόμαστε ότι το πρόγραμμά της είναι ρεαλιστικό". Και "εάν συνεχισθεί η κερδοσκοπία, τότε αυτό δεν αποτελεί υπόθεση της Ελλάδας, αλλά της ευρωζώνης και της Ευρώπης. Γίνεται υπόθεση συλλογικής βούλησης για τον έλεγχο της κερδοσκοπίας".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει "τη δουλειά της, σύμφωνα με το σχέδιο σταθεροποίησης, το οποίο υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία το ενέκρινε".

    Λάβαμε ένα συμπληρωματικό μέτρο, για τη μείωση του ελλείμματός μας κατά 4% αυτόν τον χρόνο. Μόλις ανακοινώσαμε έναν νέο φορολογικό νόμο, τη συγκράτηση των μισθών και τον περιορισμό των επιδομάτων. Μπορούμε να μεταβάλουμε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία, δήλωσε προσθέτοντας ότι "δεν ζήτησε τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου" και "δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αυτής της λύσης".

    Η Σύνοδος Κορυφής

    Βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής είναι το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ και στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, οι άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης και, εν τέλει, το σύνολο της ζώνης του ευρώ.

    Παρά το γεγονός ότι τα σενάρια περί «ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης» πληθαίνουν στο διεθνή Τύπο και στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο, οι ευρωπαίοι ιθύνοντες εξακολουθούν να τηρούν «σιγή ιχθύος» για το τι μέλλει γενέσθαι.

    Η ισπανική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε πως οι ευρωπαϊκές χώρες θα στηρίξουν την Ελλάδα για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την δημοσιονομική κρίση που περνά.

    "Είναι σαφές πως πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα. Η Ευρώπη και το Eurogroup θα το κάνουν", επισήμανε από τις Βρυξέλλες ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

    Οι δηλώσεις του Θαπατέρο έγιναν μια ημέρα πριν την Σύνοδο της ΕΕ που σε μεγάλο βαθμό θα είναι αφιερωμένη στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

    "Στη διάρκεια της συνόδου θα έχουμε ανακοίνωση ορισμένων χωρών που θα επιβεβαιώνουν ότι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα", δήλωσε διπλωματική πηγή. Σε αυτό το στάδιο "θα είναι μια γενική δήλωση" που θα δείχνει ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση και θα απευθύνουν σήμερα ένα μήνυμα πολιτικής στήριξης της Αθήνας απέναντι στους κερδοσκόπους, επισημαίνει άλλη διπλωματική πηγή.

    Από την πλευρά τους, οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες απέρριψαν χθες Τετάρτη την ιδέα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας από μεμονωμένα κράτη της ζώνης του ευρώ και ζήτησαν αντίθετα μια συνολική υποστήριξη από όλες τις χώρες.

    "Χωρίς αλληλεγγύη, αν δοκιμάσουμε την εφαρμογή λύσεων σε διμερή βάση στη ζώνη του ευρώ, θα διακινδυνεύσουμε να δούμε την Ελλάδα να υφίσταται και άλλες πιέσεις", προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν από τις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών, ανάμεσά τους ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο ισπανός ομόλογός του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

    Χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ είχαν διαβουλεύσεις για την κατάρτιση σχεδίου βοήθειας προς στην Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική της κρίση, χωρίς όμως να καταλήξουν σε συμφωνία για συγκεκριμένες ενέργειες.

    "Δεν υπήρξε απόφαση για ένα πακέτο μέτρων βοήθειας, ούτε ομοφωνία", τόνισε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

    Ορισμένες χώρες, ειδικά η Γαλλία και η Γερμανία, πήραν την πρωτοβουλία να εργαστούν πάνω σε ένα κοινό σχέδιο παροχής βοήθειας, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν και άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

    Όμως, όπως υπογράμμισε ένας από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο των σοσιαλιστών ηγετών, "οι απαντήσεις (στα προβλήματα) δεν πρέπει να είναι διμερείς όπως προτείνουν ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, αλλά συλλογικές".

    Επίσης, οι σοσιαλιστές ηγέτες τόνισαν πως δεν πρέπει να υπάρχουν πολλές απαιτήσεις από την Ελλάδα. "Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία. Αν φορτώσουμε πολύ την βάρκα το αποτέλεσμα υπάρχει κίνδυνος να είναι χειρότερο", τόνισε ένας από τους συμμετέχοντες.

    Εκτός από τα οικονομικά θέματα, οι "27" θα συζητήσουν για το θέμα των κλιματικών αλλαγών και για την κατάσταση στην Αϊτή.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα ενημερώσει τους «27», σχετικά με τα αποτελέσματα της Διεθνούς Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

    Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση για το πώς η ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Αιτή μετά τον καταστροφικό σεισμό.

    Παράλληλα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις με ποιους τρόπους θα μπορούσε να βελτιωθεί η ευρωπαϊκή άμεση επέμβαση σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών.

    Μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη της Προεδρίας της ΕΕ στο κτίριο Justus Lipsius,του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), ωστόσο αναμένεται να καθυστερήσει καθώς η ισχυρή χιονόπτωση στις Βρυξέλλες, είχε σαν αποτέλεσμα η έναρξη των εργασιών της συνόδου να καθυστερήσει περίπου μιάμιση ώρα.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί

    Την ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο κ.Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετική, με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι.

    "Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση που αφορά και στην Ελλάδα διαβεβαίωσα για την ισχυρή πολιτική βούληση -έχοντας καταθέσει και έχοντας περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης- να εφαρμοστεί κατά γράμμα. Όπως τόνισα ότι έχουμε και τις προηγούμενες μέρες πάρει επιπλέον ενισχυτικά για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μέτρα ώστε να μειώσουμε το έλλειμμα στο 8,7% το 2010", δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "έχω τονίσει επανειλημμένως ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να εγγυηθεί ότι αυτός ο στόχος θα πραγματοποιηθεί".

    Ο πρωθυπουργός στην αρχή της δήλωσής του είπε ότι "είχαμε μία εξαιρετική συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί όπου επιβεβαιώθηκαν οι βαθειές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας".

    Πρόσθεσε ότι "είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που μας αφορούν στην ευρύτερη περιοχή: μεσογειακή συνεργασία, Βαλκάνια, το Κυπριακό, αλλά και γενικότερα τις ευρωπαϊκές προοπτικές σε ό,τι αφορά τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο και βεβαίως την ευρωπαϊκή προοπτική της αντιμετώπισης της οικονομικής και κλιματικής κρίσης".

    "Θέλω να τονίσω την πολύ καλή αυτή συνεργασία και την πολύ καλή συνάντηση που είχα με τον κ. Σαρκοζί", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Σε συνομιλία που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στο Παρίσι ο κ. Γ. Παπανδρέου ανέφερε πως είχε μία πολύ καλή και εγκάρδια συζήτηση με το Γάλλο Πρόεδρο, για τον οποίο είπε πως είναι οπωσδήποτε ένθερμος υποστηρικτής της εμβάθυνσης των σχέσεών μας, μιας στρατηγικής (όπως ο ίδιος λέει) συνεργασίας στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και σε θέματα νέας τεχνολογίας και πράσινης ανάπτυξης.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε ότι ανέλυσαν το οικονομικό πρόβλημα στην Ευρώπη. Στο επίκεντρο ήταν βεβαίως κι η Ελλάδα και όλα τα προβλήματά της, είπε και πρόσθεσε ότι είχε την ευκαιρία να αναλύσει, σε ένα βαθμό - "όλες οι λεπτομέρειες είναι δύσκολες για τον οποιοδήποτε πρωθυπουργό", διευκρίνισε - το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σημείωσε δε οτι ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν ικανοποιημένος για τις προσπάθειες που κάνουμε και "είδα ότι υπάρχει σημαντική πολιτική στήριξη για αυτές τις προσπάθειες, (στήριξη) που ελπίζω ότι θα εκφραστεί αύριο (Πέμπτη) και στο Συμβούλιο Κορυφής".

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι "εμείς δεν έχουμε ζητήσει βοήθεια, εμείς έχουμε πει ότι θέλουμε απλώς να στηρίξετε τη δική μας βούληση, την αξιοπιστία της χώρας μας στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος".

    Κληθείς να διευκρινήσει την αναφορά του ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και τη μείωση του ελλείμματος, ο πρωθυπουργός είπε: "το έχω πει πάντα: ό,τι είναι αναγκαίο".

    Ερωτηθείς αν αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως λήψη μέτρων επιπλέον του Προγράμματος Σταθερότητας απάντησε: "Δεν είπα κάτι τέτοιο. Να διαβάσετε το πρόγραμμα Σταθερότητας".

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν, ενώ πριν τη συνάντησή του με το Γάλλο πρόεδρο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Μπερνάρ Ακογιέ.

    [02] "Θα σταθούμε δίπλα στον πολίτη"

    Υπό την προεδρία του κ. Αντώνη Σαμαρά, συνεδρίασε σήμερα το Διαγραμματειακό της ΝΔ.

    Ο αρχηγός της ΝΔ στην εισήγησή του τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός δεν παρέλαβε κάποιο "κρυφό" κράτος. Ήξερε ότι αυτό το κράτος έπρεπε να μειώσει τις σπατάλες του και να προσφέρει ανάπτυξη, όμως ο κ. Παπανδρέου προτίμησε την εύκολη λύση: "Ρίξτε τα όλα στο φορολόγουμενο". Αυτό μας είπε. Και δεν καταλαβαίνει ότι έτσι και η αγορά στεγνώνει, και η ανεργία εκτοξεύεται και οι φτωχότεροι θα την πληρώσουν».

    «Λέμε στην κυβέρνηση ότι αν δεν προχωρήσετε στα Α,Β,Γ απαραίτητα μέτρα τότε θα συγκρουστούμε. Θα σας κάνουμε κριτική. Ασκούμε πίεση στην κυβέρνηση να πάρει σωστά μέτρα. Όταν δεν παίρνει σωστά μέτρα ή όταν παίρνει μέτρα ατελή, τότε θα αναλαμβάνει το κόστος. Δεν συγκυβερνούμε», συνέχισε ο κ. Σαμαράς.

    Επεσήμανε πως «το κράτος πρέπει να μειώσει τις σπατάλες και η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και να εφαρμόσει μέτρα ρυθμίσεις -«ανάσες» ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί αλλιώς θα εκτιναχθεί η ανεργία στα ύψη».

    Αναφερόμενος στην αντιπολιτευτική τακτική σημείωσε ότι «δεν κάνουμε δομική αντιπολίτευση. Όταν η κυβέρνηση καρκινοβατεί, βάζουμε τη δική μας ατζέντα. Προτείνουμε μέτρα, προτείνουμε λύσεις. Το μοντέλο διακυβέρνησης που λειτούργησε από τη μεταπολίτευση έως σήμερα εξάντλησε τα όριά του. Χρειαζόμαστε μια νέα μεταπολίτευση».

    Ο Α. Σαμαράς ανέφερε επίσης ότι «τελείωσε η εποχή του "αναδιανέμαμε δανεικά σε βάρος των παιδιών μας"» και τόνισε πως «ούτε λαϊκίζουμε στα κεραμίδια, ούτε λουφάζουμε στη γωνία. Παράγουμε πολιτική που είναι χρήσιμη και ωφέλιμη για τους συμπολίτες μας».

    Σχετικά με το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει κάθε γραμματεία της ΝΔ ξεχωριστά, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και αναδεικνύοντας τα προβλήματα της κοινωνίας και τις λύσεις του, ο αρχηγός της ΝΔ σημείωσε ότι «είμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για όλο τον ελληνικό λαό και ως ΝΔ πρέπει να είμαστε κοντά στον κόσμο, στον απλό πολίτη, δίπλα στην ελληνική οικογένεια».

    Επεσήμανε ότι οι γραμματείες του κόμματος πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο και πως η ΝΔ μετασχηματίζεται σε ένα κόμμα ριζοσπαστικότερο.

    «Μιλάμε σταράτα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «η μεγάλη εκδήλωση της 21ης Φεβρουαρίου θα είναι το σημείο εκκίνησης για την τελική ευθεία προς το 8ο συνέδριο του Ιουνίου που θα οδηγήσει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα της κεντροδεξιάς ανοικτό στην κοινωνία και τους πολίτες».

    [03] Έλεγχοι στην αγορά υγρών καυσίμων

    Εντατικούς ελέγχους στην αγορά υγρών καυσίμων ξεκινούν κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε συντονισμό με την Γενική Γραμματεία Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκειμένου να αποτραπούν κερδοσκοπικές συμπεριφορές μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Δεν αποκλείεται μάλιστα όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα ανατιμήσεων να επιβληθεί ανώτατο όριο (πλαφόν) στην λιανική τιμή πώλησης. Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση για ζητήματα εναρμονισμένων πρακτικών που συνδέονται με κερδοσκοπικές ανατιμήσεις αρμόδια να επιβληθεί είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Ειδικότερα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν αμέσως στις ακόλουθες ενέργειες:

    -Κλιμάκια ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα διενεργήσουν ελέγχους για να διαπιστωθεί το ακριβές επίπεδο αύξησης της λιανικής τιμής μετά την πρόσφατη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και να διερευνηθούν τα αίτια πιθανών πρόσθετων αυξήσεων, σε επίπεδο χονδρικής ή λιανικής πώλησης, οι οποίες ενδέχεται να υπερβαίνουν το ποσό που δικαιολογείται από την αύξηση του Ε.Φ.Κ.

    - Κλιμάκια ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα προχωρήσουν σε ελέγχους για πιθανές αγορανομικές παραβάσεις, όπως η μη ενημέρωση του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων από τους πρατηριούχους, ενώ έλεγχοι ποιότητας και τιμών θα διενεργηθούν από τα ΚΕΔΑΚ. Ήδη γίνονται συνεννοήσεις και με τα κατά τόπους ελεγκτικά κλιμάκια των Νομαρχιών για παρόμοιους ελέγχους.

    Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν εκτεταμένα φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων έκτακτων μέτρων, όπως η επιβολή ανώτατου ορίου λιανικών τιμών (πλαφόν). Σε κάθε περίπτωση, για ζητήματα εναρμονισμένων πρακτικών, οι οποίες συνδέονται με φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, αρμόδια αρχή για να επιληφθεί είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    [04] Τίμησαν τον Μαντέλα

    Με συνθήματα, όπως "Ζήτω ο Νέλσον Μαντέλα, Ζήτω", χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί τίμησαν σήμερα την 20η επέτειο από την απελευθέρωση του συμβόλου κατά του απαρτχάιντ από τη φυλακή, όπου είχε παραμείνει για 27 χρόνια ως πολιτικός κρατούμενος.

    Ο 91χρονος σήμερα Μαντέλα δεν παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις που έγιναν για την απελευθέρωσή του στην φυλακή Ντρακενστάιν κοντά στο Κέιπ Τάουν, αλλά ένα τεράστιο μπρούτζινο άγαλμα, που τον απεικονίζει να βγαίνει από την φυλακή, δέσποζε στο συγκεντρωμένο πλήθος.

    Μεταξύ των επισήμων που μετείχαν στην εκδήλωση βρίσκονταν και παλιοί σύντροφοι του Μαντέλα, οι οποίοι ήταν παρόντες και εκείνη την ιστορική ημέρα της απελευθέρωσής του πριν από δύο δεκαετίες.

    "Σημαίνει πολλά για τη χώρα, από τότε που αφέθηκε ελεύθερος μέχρι και σήμερα", δήλωσε η παρευρισκόμενη στην εκδήλωση 42χρονη Ελίζαμπετ Ντέιβιντς.

    "Μας απελευθέρωσε από το απαρτχάιντ", προσέθεσε και σημείωσε ότι ο Μαντέλα ένωσε λευκούς και μαύρους, έκανε ένα έθνος το λαό της Νότιας Αφρικής.

    "Ήθελα να πω ένα ευχαριστώ στον Μαντέλα", δήλωσε ο 25χρονος φοιτητής σχολής ηλεκτρολόγων, ο οποίος παρευρισκόταν επίσης στην εκδήλωση. "Οι σημερινοί πολιτικοί μόνο τρώνε τα χρήματα. Δεν κάνουν τη δουλειά τους. Ενδιαφέρονται μόνο για αυτοκίνητα και σπίτια, όχι για το λαό".

    Η προσπάθειες του Μαντέλα για συμφιλίωση στη διάρκεια της προεδρίας του 1994-1999 οδήγησαν στην ένωση του φυλετικά διχασμένου έθνους και έθεσαν τα θεμέλια για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη μεγαλύτερη οικονομία της αφρικανικής ηπείρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 February 2010 - 15:30:21 UTC