Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Συμφωνία για βοήθεια στην Ελλάδα

  • [01] ΕΕ: Συμφωνία για βοήθεια στην Ελλάδα

    Eπετεύχθη συμφωνία για βοήθεια προς την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη βοήθεια προς τη χώρα μας και στην οποία πήραν μέρος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    "Οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα αν χρειαστεί για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα", η οποία δέχεται αναταράξεις από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις τις οποίες δέχεται η Ελλάδα στις αγορές, λόγω του εύρους των ελλειμμάτων της, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοινώνοντας τη συμφωνία, και πρόσθεσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε χρηματοπιστωτική υποστήριξη" από τους ευρωπαίους εταίρους της.

    Συγκεκριμένα ο Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε:

    «Ολα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς οικονομικές πολιτικές σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί. Εχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

    »Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε πλήρως την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα ακόλουθα χρόνια θα επιτευχθούν.

    »Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο για την αποτελεσματική μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010. Καλούμε το Συμβούλιο ECOFIN στη συνεδρίασή του της 16ης Φεβρουαρίου να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα.

    »Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα βάση της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο.

    »Τα μέλη της ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη»

    Από την πλευρά της καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα αντιμέτωπη με τα δημοσιονομικά της προβλήματα, προσθέτοντας ότι η Αθήνα οφείλει να τηρήσει τους κοινούς "κανόνες" που αφορούν τα ελλείμματα.

    "Η Ελλάδα αποτελεί τμήμα της ΕΕ και εμείς δεν πρόκειται να την αφήσουμε μόνη. Υπάρχουν όμως κανόνες που πρέπει να τηρηθούν και στη βάση αυτή πρόκειται να υιοθετήσουμε μία διακήρυξη", είπε η κα Μέρκελ.

    Η δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα να μειώσει σημαντικά το έλλειμμα της από το 2010 θα παρακολουθείται κάθε μήνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά το τέλος της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

    "Την έχουμε λάβει υπόψη μας, και είναι πολύ σημαντικό, τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει περισσότερα για να πετύχει το 4% στη μείωση του ελλείμματος, εάν είναι αναγκαίο", δήλωσε ο Σαρκοζί στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

    "Έχουμε θέσει σε εφαρμογή μια μηνιαία παρακολούθηση, μια επιτήρηση, για τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν από την Ελλάδα, και για την εξέλιξη της κατάστασης, η πρώτη εξέταση θα γίνει τον Μάρτιο", δήλωσε.

    "Και κάτω από αυτές τις συνθήκες αποφασίσαμε την αρχή της υποστήριξης της Ελλάδας στο πρόγραμμά της και στους στόχους της", δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, "εμείς επιβεβαιώσαμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα (και) την αξιοπιστία που προσφέρουμε στις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σε πλήρη συμφωνία με την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", τόνισε.

    Εξάλλου, ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέκλεισε σήμερα την υπόθεση μιας πτώχευσης της Ελλάδας, η οποία "δεν θα πρέπει να θεωρείται ως ενδεχόμενη" σήμερα, όπως δήλωσε.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο κ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι ότι "η Ελλάδα έχει ανάγκη από την ψυχολογική και την πολιτική στήριξη της Ευρώπης" αποκλείοντας το ενδεχόμενο οποιασδήποτε προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι περιμένει από τη Ευρώπη να πει: "Ναι, η Ελλάδα είναι αξιόπιστη, εγγυόμαστε ότι το πρόγραμμά της είναι ρεαλιστικό". Και "εάν συνεχισθεί η κερδοσκοπία, τότε αυτό δεν αποτελεί υπόθεση της Ελλάδας, αλλά της ευρωζώνης και της Ευρώπης. Γίνεται υπόθεση συλλογικής βούλησης για τον έλεγχο της κερδοσκοπίας".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει "τη δουλειά της, σύμφωνα με το σχέδιο σταθεροποίησης, το οποίο υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία το ενέκρινε".

    Λάβαμε ένα συμπληρωματικό μέτρο, για τη μείωση του ελλείμματός μας κατά 4% αυτόν τον χρόνο. Μόλις ανακοινώσαμε έναν νέο φορολογικό νόμο, τη συγκράτηση των μισθών και τον περιορισμό των επιδομάτων. Μπορούμε να μεταβάλουμε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία, δήλωσε προσθέτοντας ότι "δεν ζήτησε τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου" και "δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αυτής της λύσης".

  • ** Αύριο, στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ στις 3 μμ θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 February 2010 - 17:30:14 UTC