Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ατζέντα της ημέρας
  • [02] Εντυπωσίασε τη Μόσχα η «Ποιητική Αρχιτεκτονική» του Βαρλάμη.
  • [03] Το δράμα ενός λαού
  • [04] Στον Λευκό Οίκο ο Δαλάι Λάμα

  • [01] Η ατζέντα της ημέρας

  • Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στο Λονδίνο

  • Επίσκεψη ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα σε Κροατία, Σλοβακία, Τσεχία

  • Το ερευνητικό ινστιτούτο Strategy International διοργανώνει διεθνές συνέδριο, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, με θέμα: "Το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ" (Grand Hotel).

    Στις 19:00, θα μιλήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

  • Διήμερο διεθνές σεμινάριο με θέμα, "Αντιμετώπιση Κακώσεων Αρθρικού Χόνδρου", διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών, στο νοσοκομείο Η.Ν Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη

  • 3η ημερίδα, με θέμα "Η θέση του νοσηλευτή σε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας", στην Κοζάνη. Η ημερίδα διοργανώνεται από τη Ν.Α. Κοζάνης και το Δήμο Κοζάνης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

  • Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με τις διοικήσεις όλων των Εργατικών Κένητρων των πόλεων της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει η ΓΣΕΕ, ενόψει της γενικής απεργίας στις 24/2. 11:00:00 Θεσσαλονίκη

  • Συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ για την εκλογή του Γραμματέα της - Ομιλία Σαμαρά 11:30:00 Αθήνα

  • Η Μορφωτική Πρωτοβουλία σας προσκαλεί σε Συνέντευξη Τύπου για το ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, στο 16ο Γυμνάσιο Πατρών (Κορυδαλλέως 13, Κάτω Συχαινά, Πάτρα). 11:30:00

  • Συζήτηση με τους πολίτες με θέμα "Κλιματική αλλαγή: τι μέλλει γενέσθαι μετά την Κοπεγχάγη" οργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα - Το θέμα θα εισηγηθούν οι ευρωβουλευτές Κρίτων Αρσένης, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Μιχάλης Τρεμόπουλος, καθώς και εκπρόσωπος του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace. 12:00:00 Αθήνα

  • Εκδήλωση της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των "Προοπτικών ανάπτυξης της διεπιστημονικής έρευνας και καινοτομίας στο ΑΠΘ" (αίθουσα τελετών). 12:00:00 Θεσσαλονίκη

  • Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μηχανικών Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ διοργανώνει ημερίδα, με θέμα, "Οπτικά Δίκτυα Πρόσβασης FTT", στο ξενοδοχείο "Capsis". 12:30:00 Θεσσαλονίκη

  • Κοινή σύσκεψη της διοικούσας επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και των 17 περιφερειακών τμημάτων του, παρουσία του προέδρου του Επιμελητηρίου, Γιάννη Αλαβάνου, αλλά και εκπροσώπων υπουργείων, κομμάτων και εργασιακών συλλόγων μηχανικών. 17:00:00 Θεσσαλονίκη

    Κοινοβουλευτικό έργο

    10:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις

    11:00 (ολομέλεια) Επίκαιρη ερώτηση 14 βουλευτών του ΛΑΟΣ σχετικά με την αύξηση της εγκληματικότητας και την αντιμετώπισή της.

    Εξεταστική επιτροπή για υπόθεση Ζίμενς

    Εξεταστική επιτροπή για υπόθεση Μονής Βατοπεδίου

    Αθλητική ατζέντα

  • Υδατοσφαίριση-Α1 Ανδρών (15η ημέρα):

    17.00 Πανιώνιος-ΠΑΟΚ

    19.00 Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη

    -

    [02] Εντυπωσίασε τη Μόσχα η «Ποιητική Αρχιτεκτονική» του Βαρλάμη.

    Μάγεψε το φιλότεχνο κοινό της Μόσχας η έκθεση του αρχιτέκτονα-ζωγράφου καθηγητή Ευθύμιου Βαρλάμη, με θέμα "Ποιητική Αρχιτεκτονική-Αrchitettura Μetafisica", που φιλοξενείται από τις αρχές του μηνός έως τις 7 Μαρτίου στη Ρωσική Ακαδημία Τεχνών. Η διοργάνωση της έκθεσης έγινε από το "Art Museum Waldviertel", σε συνεργασία με τη Ρωσική Ακαδημία Τεχνών της Μόσχας και το Πολιτιστικό Φόρουμ της Αυστρίας στη Ρωσική πρωτεύουσα.

    Πρόκειται για έργα του καταξιωμένου Έλληνα καλλιτέχνη, ο οποίος ζει και εργάζεται εδώ και τρεις δεκαετίες στη Βιέννη, τα οποία αντανακλούν την κουλτούρα κάθε πολιτισμού, μέσα από σπίτια στα οποία ζουν άνθρωποι απ΄ όλο τον κόσμο -Αφρικανοί, Αμερικανοί (από βορρά και νότο), Αυστραλοί, Ασιάτες και Ευρωπαίοι. Και, όπως λέει ο ίδιος ο Ευθύμης Βαρλάμης, τα σπίτια του είναι "ποιητικά, γεμάτα σημάδια και σύμβολα", σπίτια "της φύσης, ανοιχτά και ατέλειωτα", ενίοτε "φιλικά και παιδιάστικα απλά", όπου "τα παιδιά αισθάνονται ωραία και το ίδιο η γιαγιά κι ο παππούς κι η μαμά κι ο μπαμπάς", σπίτια "για όλες τις αισθήσεις", που είναι "φτιαγμένα για να ψηλαφιούνται". Είναι χαρούμενα και ζωηρά και ταυτόχρονα "παράδοξα δημιουργήματα, ανατρεπτικά, μυστηριώδη, μαγεμένα", με παράθυρα "σαν μάτια που κλείνουν μέσα τους το ατέλειωτο πανόραμα της φύσης", ενώ "οι διάφανες κεραίες τους φθάνουν ψηλά, ως τα πιο μακρινά αστέρια του σύμπαντος".

    Μεταξύ των έργων του Βαρλάμη, που παρουσιάζονται στην έκθεση, είναι και ο εντυπωσιακός "Πύργος της Ποίησης στην Κόκκινη Πλατεία", που άνοιξε ένα συναρπαστικό όραμα για τη Μόσχα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παύλος Τροχόπουλος, art manager του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας.

    "Η εντυπωσιακή παρουσία του καλλιτεχνικού έργου του Βαρλάμη στη Μόσχα σφραγίστηκε και από μια μεγάλη τιμή. Η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρωσίας τον τίμησε, αναγορεύοντάς τον σε επίτιμο μέλος της, μία διάκριση που δεν δίνεται εύκολα από το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό ίδρυμα, με παράδοση 250 ετών", σημειώνει ο κ. Τροχόπουλος.

    Και προσθέτει: "το γεγονός κάλυψε συνεργείο της αυστριακής τηλεόρασης ORF, η ρωσική τηλεόραση, πολλά έντυπα μέσα, ενώ στην εκδήλωση ήταν παρόντες πολλοί επισκέπτες και τα Μέλη της Ακαδημίας".

    Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του προέδρου της Ρωσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών και πρέσβη καλής θέλησης της UNESCO, καθηγητή Ζουράμπ Τσερετέλι (Zurab Tsereteli), ο οποίος στη προσφώνησή του εξέφρασε την απεριόριστη εκτίμησή του για το "λαμπερό ταλέντο" του Βαρλάμη.

    "Μου προκαλεί ειλικρινή θαυμασμό η επιδίωξή σου να κάνεις έργα γεμάτα ζωή, πνεύμα πειραματισμού, έργα που διαπνέονται από μία υψηλή ποιητική διάθεση. Με ενθουσιάζει, επίσης, η ικανότητα σου να οργανώνεις με μοναδικό τρόπο μια σύνθεση πολλών τεχνών - να μιλάς ταυτόχρονα στην πλαστική γλώσσα πολλών ειδών ζωγραφικής στο πλαίσιο ενός καλλιτεχνικού έργου", τόνισε-μεταξύ άλλων- ο καθηγητής Ζουράμπ Τσερετέλι.

    "Όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος της Μόσχας έμαθε γι' αυτό το σημαντικό γεγονός", ανέφερε από την πλευρά του ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Μόσχας, Δρ Αντρέϊ Τολστόι, και συμπλήρωσε-μεταξύ άλλων- ότι τα όμορφα έργα του Βαρλάμη "αποτελούν μια κατεύθυνση της τέχνης του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα, που θυμίζει επίσης τις δικές μας παραδόσεις, όπως τη ρωσική πρωτοπορία, καθώς και τη χάρτινη αρχιτεκτονική του '70 και του '80".

    Για τον καθηγητή Ευθύμιο Βαρλάμη, ο οποίος διακρίνεται ανάμεσα στους πλέον εξέχοντες καλλιτέχνες της ελληνικής διασποράς, μίλησε και ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα, Μιχάλης Σπινέλλης, ενώ ο Δρ Μάρκους Κριστάν (Markus Kristan), επιμελητής της αρχιτεκτονικής συλλογής του μουσείου Albertina στη Βιέννη, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, με τα έργα του, ο καλλιτέχνης "επιδιώκει να κεντρίσει τα συναισθήματα των θεατών και με την υπαρξιακή, ολιστική προσέγγισή του στην αρχιτεκτονική, μπαίνει στην ίδια σειρά με τους διάσημους ζωγράφους και αρχιτέκτονες του παρελθόντος".

    Λίγα λόγια για τον Ευθύμιο Βαρλάμη

    Γεννήθηκε στη Βέροια το 1942 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης, όπου και δίδαξε Αρχιτεκτονική από το 1974 ως το 1981. Από το 1992 διευθύνει το Διεθνές Κέντρο Σχεδιασμού I.DE.A. που ίδρυσε στο Schrems της Αυστρίας. Το 1988, στο τμήμα Αρχιτεκτονικής της Θερινής Ακαδημίας του Σάλτσμπουργκ, ανέπτυξε την εργασία του για μια φυσική και ανθρώπινη αρχιτεκτονική που δίνει σημασία στις ανάγκες των παιδιών.

    Ο Βαρλάμης είναι ο δημιουργός της θεωρίας της "Προαρχιτεκτονικής" και της "Σχολής των Αισθήσεων", που για πρώτη φορά παρουσίασε στο Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής (D.A.M.) της Φρανκφούρτης στην έκθεσή του "Une cite imaginaire". Στην έκθεσή του "Το τέλος της Ατλαντίδας - Αρχιτεκτονικές Ουτοπίες", στο Grand Palais, στο Παρίσι, υποστήριξε την αναγκαιότητα της σύνδεσης της μεταβιομηχανικής κοινωνίας με την οργανική πραγματικότητα της φύσης. Το 1993 στο Convention Center της Νέας Υόρκης έκανε διεθνή επιτυχία την ιδέα της "Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής".

    Το πρόγραμμα της "Ακαδημίας Τέχνης για Παιδιά" έφερε σε επαφή με την τέχνη χιλιάδες παιδιά απ' όλη την Ελλάδα και παρουσιάστηκε σαν κεντρική εκδήλωση στην EXPOLINEA '93 της Γάνδης.

    Το 1995, εικονογράφησε, έπειτα από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, την "Αποκάλυψη του Ιωάννη". Με τη μελέτη, "Ο Ελληνικός Πολιτισμός στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες", παρουσιάζει την αναγκαιότητα της χρησιμοποίησης της ελληνικής αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας στη πολιτειακή εξέλιξη των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων.

    Το μεγάλο project "Αλέξανδρος 2.000", που περιλαμβάνει περισσότερα από 1500 έργα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβρη του '97 στη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα και συνεχίζει να περιοδεύει, μέχρι σήμερα, σε μουσεία και πινακοθήκες σε όλο τον κόσμο.

    Το 2009, εγκαινιάστηκε στην Κάτω Αυστρία το καινοτόμο Μουσείο Τέχνης Βάλντφιρτελ (Kunstmuseum Waldviertel), που παρουσιάζει το συνολικό καλλιτεχνικό έργο του Βαρλάμη. Τον περασμένο Δεκέμβριο τιμήθηκε από την Αυστρία με τον "Σταυρό Τιμής για Επιστήμη και Τέχνη".

    Το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας

    Με την υποστήριξη και καθοδήγηση του καθηγητή Βαρλάμη ιδρύθηκε το 1980, στη Βέροια, το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας, μία ομάδα πολιτειακής τέχνης, που από το 1982 έχει τη νομική μορφή αστικής, μη κερδοσκοπικής, εταιρείας.

    Σκοπός της εταιρείας, όπως μας αναφέρει ο κ. Τροχόπουλος, είναι η διάδοση της τέχνης γενικά, σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις και η διάδοση και ανάδειξη του πολιτισμού με την παραγωγή και πραγματοποίηση πολιτιστικών, καλλιτεχνικών προγραμμάτων και πολιτειακών εκδηλώσεων. Οργάνωσε και πραγματοποίησε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, πολυάριθμες εκδηλώσεις, εκθέσεις, εγκαταστάσεις, happenings, αλλά και εκδόσεις, προϊόντα και πολλαπλά εικαστικά έργα, που αντιπροσωπεύουν το σφαιρικό έργο του Βαρλάμη.

    "Από τις πιο πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εργασίες της ομάδας μας είναι οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που εισάγουν τα παιδιά στο χώρο της τέχνης και της δημιουργίας, βοηθώντας τα να εξοικειωθούν και να κατανοήσουν το πολύπλοκο περιβάλλον της σύγχρονης πόλης", σημειώνει ο κ. Τροχόπουλος. Η εργασία παρουσιάζεται συνολικά στο πρόγραμμα της "Θερινής Ακαδημίας Τέχνης για Παιδιά" και θεωρείται από τις πιο πρωτοποριακές στα ζητήματα "Τέχνη και Δημιουργία με τα Παιδιά", "Παιδί και Σύγχρονη Πόλη".

    Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις (Βιέννη, Φραγκφούρτη, Παρίσι, Γάνδη), στην "Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1985", στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας, στις γιορτές για τα 2300 χρόνια της Θεσσαλονίκης και τα Δημήτρια και στις περισσότερες ελληνικές πόλεις, κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

    Από το 1985, το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας συμμετέχει στον σχεδιασμό, την οργάνωση και την παρουσίαση Εικαστικών Εκθέσεων σε μεγάλα Μουσεία στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τη Μ. Ανατολή και την Αμερική, με αποκορύφωμα τη μεγάλη εικαστική δημιουργία του Βαρλάμη, "Αλέξανδρος 2000", που αναφέρεται στην ιστορική ταύτιση, την πνευματική άμυνα και την παγκοσμιότητα του ελληνικού πολιτισμού.

    Στη Βεργίνα διοργάνωσε, με την υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, διεθνές καλλιτεχνικό Συμπόσιο, το 1987, τη Θερινή Ακαδημία Τέχνης για Παιδιά, το 1992, και το 2003 τις "Πομπές της Βεργίνας", που αποτέλεσαν την πρώτη εκδήλωση του Φεστιβάλ.

    [03] Το δράμα ενός λαού

    Οι εμπειρίες και τα συμπεράσματα από την πρώτη αποστολή Ελλήνων γιατρών με την οργάνωση "Γιατροί του Κόσμου" παρουσιάστηκαν χθες το βράδυ σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιατρική Σχολή και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Διεθνής Ιατρική- Διαχείριση κρίσεων υγείας" στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Τα όσα έζησαν οι γιατροί που συμμετείχαν στην αποστολή μετέφερε ο επικεφαλής της αποστολής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Όπως είπε τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης στην Αϊτή είναι η διανομή τροφής και νερού, η στέγαση, αλλά και η εκμετάλλευση των παιδιών.

    Ο κ. Ρόζενμπεργκ αναφέρθηκε και στο έργο που πρόσφεραν οι Ελληνες γιατροί στους Αϊτινούς, καθώς έστησαν στην πληγείσα περιοχή ένα μικρό νοσοκομείο με 15 σκηνές, που μπορεί να νοσηλεύσει 45 ασθενείς, ενώ τόνισε ότι καθημερινά οι Ελληνες γιατροί πρόσφεραν βοήθεια σε περίπου 300 άτομα.

    Από την πλευρά του ο επιστημονικός συνεργάτης του μεταπτυχιακού, πολιτικός μηχανικός Κώστας Χολέβας στην ομιλία του με τίτλο "Καταστροφές: Η ασθένεια των φτωχών", συνέκρινε τα αποτελέσματα των τριών μεγαλύτερων σεισμών που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτόν της Κίνας τον Μάιο του 2008, της Ιταλίας τον Απρίλιο του 2009 και της Αϊτής που έγινε στις 2 Ιανουαρίου του 2010.

    Όπως είπε από τα στοιχεία προκύπτει ότι όσο πιο φτωχή είναι μια χώρα τόσο πιο καταστροφικά είναι τα αποτελέσματα των φυσικών καταστροφών.

    Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο γραμματέας της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου κ. Κοντός, ο πρόεδρος των "Γιατρών του Κόσμου" Νικήτας Κανάκης, ο ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Γιώργος Σταυρακάκης και ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, ενώ προβλήθηκε κινηματογραφική ταινία του Ανδρέα Θωμόπουλου από την πληγείσα περιοχή.

    [04] Στον Λευκό Οίκο ο Δαλάι Λάμα

    O Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα υποδέχτηκε τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα στο Λευκό Οίκο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Κίνας και διακινδυνεύοντας περαιτέρω επιδείνωση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

    Ο Ομπάμα χρησιμοποίησε την πρώτη προεδρική συνάντηση με τον Δαλάι Λάμα για να πιέσει την Κίνα, που δέχεται ήδη κριτική για την πολιτική της στο Θιβέτ, ζητώντας την προστασία της ταυτότητας των Θιβετιανών και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον Δαλάι Λάμα, τον οποίον οι Κινέζοι θεωρούν επικίνδυνο αυτονομιστή, σε μία περίοδο έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου, με αφορμή τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, τις επικρίσεις που δέχεται η κινεζική ηγεσία για τη νομισματική πολιτική της και τη λογοκρισία στο Ίντερνετ.

    Αν και αγνόησε το αίτημα του Πεκίνου να μην γίνει η συνάντηση και στη συνέχεια καταβλήθηκε προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, με την απαγόρευση των τηλεοπτικών συνεργείων στον χώρο όπου ο Ομπάμα υποδέχτηκε τον Δαλάι Λάμα, ο Λευκός Οίκος τελικά έδωσε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία των δύο ανδρών από τη συνάντησή τους.

    Το Πεκίνο εξέφρασε "την έντονη δυσαρέσκειά του " για τη συνάντηση και διεμήνυσε ότι αναμένει από την Ουάσινγκτον να κάνει βήματα για να επιστρέψουν οι διμερείς σχέσεις σε υγιή δρόμο.

    Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών, Μα Ζαουζού, δήλωσε ότι η συνάντηση

    "παραβιάζει την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ την αρχής ότι το Θιβέτ είναι μέρος της Κίνας και δεν υποστηρίζει την θιβετιανή ανεξαρτησία".

    Ωστόσο την ώρα που γινόταν η συνάντηση Ομπάμα- Δαλάι Λάμα, μοναχοί που ζουν στην περιοχή Τονγκρέν, στην επαρχία Κινγκάϊ, της βορειοδυτικής Κίνας, άναψαν πυροτεχνήματα για να εκφράσουν τη χαρά τους.

    "Αυτά είναι σπουδαία νέα για τους Θιβετιανούς", δήλωσε ένας μοναχός στο Ρόιτερς. "Δεν μας νοιάζει που εξοργίζεται η κυβέρνηση. Εμείς είμαστε ευτυχείς που ο Ομπάμα τον συνάντησε", πρόσθεσε ο ίδιος μοναχός.

    Το Πεκίνο δεν απείλησε με αντίποινα και η απάντησή του ήταν ανάλογη με απαντήσεις που είχε δώσει στο παρελθόν, σε ανάλογες περιπτώσεις. Ωστόσο θεωρείται πιθανό η επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στην Ουάσινγκτον να περιπλέξει τις προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα να εξασφαλίσει την βοήθεια της Κίνας σε βασικά θέματα, όπως η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και η επίτευξη νέας διεθνούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Η συνάντηση Ομπάμα-Δαλάι Λάμα διήρκεσε 70 λεπτά και όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Ομπάμα "επιδοκίμασε την δέσμευση του Δαλάι Λάμα στη μη βια και την επιδίωξη του διαλόγου με την κινεζική κυβέρνηση".

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ομπάμα και ο Δαλάι Λάμα "συμφώνησαν στη σημασία θετικής και εποικοδομητικής σχέσεης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 February 2010 - 5:30:17 UTC