Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές του πρωθυπουργού στη Βρετανία
  • [02] "Είκοσι τρία μέτρα για την οικονομία"
  • [03] Στα Γιάννενα ο Πρόεδρος
  • [04] Αντιπαράθεση για την Εξεταστική για την Οικονομία
  • [05] Α. Λοβέρδος: "Δεν θα θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα"
  • [06] Ποινική δίωξη για την αρπαγή βρέφους

  • [01] Επαφές του πρωθυπουργού στη Βρετανία

    Στο Λονδίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα συμμετάσχει σήμερα στην Διάσκεψη για την Προοδευτική Διακυβέρνηση με θέμα "Στρατηγικές Ανάπτυξης μετά την κρίση", ενώ ο ίδιος θα μιλήσει σε ειδική θεματική ενότητα - "Μετά την κρίση: Ενας στρατηγικός ρόλος της κυβέρνησης" - μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιένς Στόλτενμπεργκ.

    Νωρίτερα, στις τρεις το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός θα έχει γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, στην Ντάουνινγκ Στρήτ, ενώ στις 18.30 θα συναντηθεί με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Ντέϊβιντ Μίλιμπαντ.

    Το Σάββατο το πρωί ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στο BBC και θα έχει συνάντηση και με τα διευθυντικά στελέχη του περιοδικού Economist.

    Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε σελίδα, είμαστε έτοιμοι να κόψουμε σημαντικά τα ελλείμματα, βάζοντας ταυτόχρονα τη χώρα σε αναπτυξιακή πορεία, όμως δεν θέλουμε να είμαστε το αλεξικέραυνο των όποιων κερδοσκόπων που δεν μας επιτρέπουν να ασχοληθούμε με το πρόγραμμα που και οι ευρωπαίοι και εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το άτυπο υπουργικό συμβούλιο για τις επαφές που είχε στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, οι οποίες και κατέληξαν σε κοινή δήλωση πολιτικής στήριξης στην Ελλάδα των 27 αρχηγών-κρατών και κυβερνήσεων. Και επισήμανε ότι δεν ζητάμε χρήματα από άλλους, δεν ζητάμε χρήματα από Γερμανούς, Ιταλούς, Γάλλους ή οποιουσδήποτε άλλους φορολογούμενους. Ζητάμε τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας που θα εξασφαλίσει στη χώρα την αξιοπιστία και τη δυνατότητα να δανείζεται με κανονικούς όρους.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θέλουμε σοβαρή αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος σταθερότητας, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης και όχι γενική και ανεύθυνη μετρολογία για το τί χρειάζεται και το τί όχι η Ελλάδα.

    Ζητάμε πολιτική στήριξη ώστε να σταματήσει η ευκολία της κερδοσκοπίας και του διασυρμού της χώρας με κρυφούς ή μη στόχους είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αλλά ευρύτερα ευρωπαϊκό.

    Αναφερόμενος στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο έλεγχος στα υπουργεία θα είναι μηνιαίος και μάλιστα με δείκτες, κάτι, που, όπως είπε, πρώτη φορά συμβαίνει στο ελληνικό κράτος.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται συνεχώς χτυπήματα λόγω αναξιοπιστίας και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή των ανεξάρτητων από την κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων ανέδειξε το μέγεθος της συγκάλυψης του ελλείμματος πέρσι, αλλά και το μέγεθος του πολιτικού προβλήματος που αυτό δημιούργησε. Και πρόσθεσε ότι αυτά αναπαράγονται με φημολογία, εικοτολογία και σχόλια και στο διεθνή Τύπο, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν και πολυποίκιλες σκοπιμότητες.

    Η απόφασή μας για εξεταστική επιτροπή για την οικονομία δεν έχει ρεβανσιστική λογική, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θέλουμε η νέα σελίδα της χώρας να είναι χτισμένη στο φως και την αλήθεια, γιατί διαφορετικά θα είναι εύκολο να εγκαλείται συνεχώς η Ελλάδα.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η συναίνεση που χρειάζεται πρέπει να βασίζεται πάνω σε ένα κράτος δικαίου και όχι στην απόκρυψη της αλήθειας. Ενώ, ταυτόχρονα μπορεί να αναδειχθούν και οι αδυναμίες των εργαλείων που έχει η ΕΕ και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι η Eurostat υστερεί ως προς τον καλύτερο, αποτελεσματικότερο και διαφανέστερο έλεγχο των οικονομικών, των κρατών-μελών της ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος πάντα στην εξεταστική, είπε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να εξετάσουμε τα ιστορικά στοιχεία όσο πίσω θέλουμε να πάμε. Αλλά, αναμφίβολα υπήρξε συστηματικός εμπαιγμός από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς προσπάθησαν να φορτώσουν με αλχημείες χρέη στις δικές μας κυβερνήσεις, ενώ η δημοσιονομική αποτύπωση των στοιχείων ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο έγινε με απόλυτα συνειδητή απόκρυψη.

    Η Eurostat ελέγχει τη σχέση Goldman Sachs - Ελλάδας

    Η Eurostat, το ευρωπαϊκό ινστιτούτο που ελέγχει τους αριθμούς που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ, εξετάζει αυτή τη στιγμή αν η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs βοήθησε να συγκαλυφθεί η πραγματικότητα του χρέους της Ελλάδας, ανακοίνωσε η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας.

    Το ευρωπαϊκό ινστιτούτο στατιστικής "Eurostat διεξάγει έρευνα επιτόπου στην Ελλάδα, στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, για να εξεταστεί τι ακριβώς έγινε", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο δημόσιο ραδιοσταθμό France Inter.

    Σύμφωνα με τις αμερικανικά έντυπα New York Times και Risk Magazine, και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η Goldman Sachs, η οποία ήταν σύμβουλος της Αθήνας, επέτρεψε στο ελληνικό κράτος να κρύψει την πραγματικότητα του χρέους της.

    "Η Eurostat, η οποία είναι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός ελέγχου των αριθμών που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη, θα εξετάσει αυτό το ζήτημα για να εξακριβώσει πώς μια επενδυτική τράπεζα, στην προκειμένη περίπτωση η Goldman Sachs, βοήθησε την Ελλάδα να διαρθρώσει, να μεταθέσει χρονικά για το μέλλον έναν αριθμό υποχρεώσεων αποπληρωμής", εξήγησε η Λαγκάρντ.

    "Πρέπει να μάθουμε (...) αν αυτό ήταν παραποίηση λογαριασμών και αν ήταν νόμιμο ή όχι την εποχή που έγινε", συνέχισε.

    "Και αν ήταν νόμιμο, πρέπει να αναρωτηθούμε αν ευνοούσε την σταθερότητα, πράγμα που πιθανόν δεν συνέβαινε και σ' αυτή την περίπτωση, πώς μπορούμε να αποφύγουμε (...) να επαναληφθεί", πρόσθεσε η υπουργός.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει επικαλούμενο "τον Τύπο" πως το 2002, με συμβουλές της Goldman Sachs, η Αθήνα δανείσθηκε ένα δισεκατομμύριο ευρώ χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο χρηματοπιστωτικό προϊόν που της επέτρεψε να μην εγγράψει αυτή τη συναλλαγή στους λογαριασμούς της. Το τέχνασμα αυτό επέτρεψε στην Αθήνα όχι μόνο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας της ζώνης του ευρώ, αλλά και να μεταθέσει στο μέλλον τις προθεσμίες για την αποπληρωμή των χρεών της.

    [02] "Είκοσι τρία μέτρα για την οικονομία"

    Συνεδριάζει σήμερα η ΚΟ της ΝΔ για την εκλογή του Γραμματέα της. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11:30 με ομιλία του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.

    Είκοσι τρία μέτρα άμεσης εφαρμογής που συνιστούν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για ρυθμίσεις-ανάσα για την οικονομία, παρουσίασε χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με τη ΝΔ, τα μέτρα είναι χαμηλού ή μηδενικού δημοσιονομικού κόστους και στόχο έχουν τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ώστε "να μην βουλιάξει η οικονομία στην ύφεση και να μην εκτιναχθεί η ανεργία".

    Η δέσμη μέτρων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος Πάνο Παναγιωτόπουλο, πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα από την κυβέρνηση, χωρίς καμία χρονοτριβή, αλλιώς θα προκληθεί ασφυξία στην αγορά.

    Στα γενικά μέτρα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, μεταξύ άλλων, υπάρχει η υποβολή αιτήματος από την κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεταφορά της εθνικής συμμετοχής της Ελλάδας στο τέλος της παρούσης προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ.

    Ακόμα, η ΝΔ ζητά να "ξεκολλήσει" και η χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής, με παράλληλη επιτάχυνση της κατασκευής έργων παραχώρησης με αυτοχρηματοδότηση.

    Επίσης, η Νέα Δημοκρατία ζητά να "τρέξει" η διαδικασία των συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, να εξαντληθούν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση όλα τα περιθώρια δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδοτική στήριξη της ελληνικής οικονομίας και να προωθηθεί η ιδέα της προηγούμενης κυβέρνησης για αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας με συμβάσεις παραχώρησης.

    Ακόμα, ζητά να εξεταστούν νέοι τρόποι για την εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα και να προωθηθεί το σχέδιο νόμου για τα επιχειρηματικά πάρκα, παράλληλα με την εφαρμογή του νόμου για την ταχεία προώθηση μεγάλων επενδύσεων.

    Τέλος, η ΝΔ ζητά να απλοποιηθεί η αδειοδότηση των επιχειρήσεων με "σπάσιμο" της γραφειοκρατίας και να καταργηθούν τα εμπόδια που στρεβλώνουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού.

    Στο πακέτο μέτρων της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν μεταξύ άλλων μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την οικοδομή αλλά και τον τουρισμό.

    Σε κάθε περίπτωση, τονίζει η Νέα Δημοκρατία, τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, σε ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, σε αύξηση της κατανάλωσης και αποτελούν μία άμεση απάντηση στην ύφεση.

    Δηλώσεις Π.Παναγιωτόπουλου

    Πρωτοβουλία για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στη διεθνή κοινότητα, αναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

    «Ο Αντώνης Σαμαράς βγαίνει μπροστά για την Ελλάδα, δίνει μάχη εντός και εκτός συνόρων για να βγει η Ελλάδα απο την κρίση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος.

    Για τα περί συναίνεσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στη στάση της Νέας Δημοκρατίας.

    «Όταν ο κ. Σαμαράς βλέπει ότι στραβώνει η πορεία, που ακολουθεί ο πρωθυπουργός, τότε έχει εθνικό καθήκον να ασκήσει κριτική και να προτρέψει τον πρωθυπουργό να διορθώσει την πορεία του».

    Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, ο κ. Σαμαράς ζήτησε να συναντηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου, με κύριο στόχο να διατυπώσει τις απόψεις του, αλλά και τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την πολιτική, που ακολουθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία.

    «Ο κ. Σαμαράς είπε ότι αν απαιτηθούν νέα μέτρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να τα έχει πάρει μέχρι τις 16 Μαρτίου και να μην περιμένει να τα πάρει μετά. Παράλληλα, πρέπει να αποτραπεί η μονομερής προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βρίσκεται εκτός οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Ξεκαθάρισε δε, για μία ακόμη φορά ότι «συναίνεση δεν σημαίνει λευκή επιταγή» και επισήμανε πως «όταν ο κ. Σαμαράς κρίνει ότι ο τρόπος που κινείται η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί την υπόθεση εξόδου της ελληνικής οικονομίας απο την κρίση, τότε θα ασκεί έντονη κριτική».

    Σε ό,τι αφορά την εξεταστική επιτροπή, ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο και να οδηγήσει στην πόλωση.

    «Θέλουμε όλοι να λάμψει η αλήθεια, η αλήθεια όμως δεν είναι "αλά κάρτ". Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να επιλέγει την κομματική αλήθεια και ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής θέλουν να λάμψει όλη η αλήθεια».

    Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων

    Τη δημιουργία μιας πραγματικής αναπτυξιακής δυναμικής στην οικονομία ζητάει ο επιχειρηματικός κόσμος και η Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, σε συνάντηση της με τον πρόεδρο της ΝΔ, κ. Αντ Σαμαρά, τον ενημέρωσε για τις θέσεις της επιμελητηριακής κοινότητας σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις και ειδικότερα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη θέση του επιχειρηματικού κόσμου.

    Η ΚΕΕ εκτιμά ότι πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της προώθησης των παρακάτω αναπτυξιακών στόχων:

    - Εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (που είναι βιώσιμες) από τις τράπεζες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην αγορά.

    - Άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και έναρξης των αναγκαίων προγραμμάτων και δράσεων για την εισροή ζεστού χρήματος στην αγορά. Η στήριξη της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας με συγχρηματοδοτούμενα συγκεκριμένα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, τα οποία είναι ήδη ενταγμένα στο στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΣΠΑ και των επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων κρίνεται επιβεβλημένη.

    - Επανέναρξη του προγράμματος χορήγησης εγγυήσεων προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του ΤΕΜΠΜΕ (ως φάση ΙΙΙ).

    - Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης και ψήφισης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.

    - Αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

    Ειδική αναφορά έγινε σε έργα στα οποία η ΚΕΕΕ έχει αναλάβει βασικό ρόλο, με βασικότερο παράδειγμα το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.).

    Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς επεσήμανε το γεγονός ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και μετά από τα μέτρα που έλαβε ή αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση, υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία ότι θα προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά και ότι η οικονομία θα οδηγηθεί σε μεγαλύτερη ύφεση. Όπως χαρακτηριστικά είπε "Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι μονομερή. Αφορούν στο δημοσιονομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, αγνοώντας την αναγκαία τόνωση και ανάπτυξη της οικονομίας, χωρίς την οποία η ανεργία θα εκτοξευθεί στα ύψη. Χρειάζονται και αντισταθμιστικά μέτρα τόνωσης της ενεργού ζήτησης. Υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθότητα και αποτελεσματικότητα πολλών κυβερνητικών μέτρων, όπως η αύξηση των φορολογίας καυσίμων και η υπέρμετρη επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας, και θεωρεί οικονομικά και κοινωνικά απαράδεκτη τη λήψη φορολογικών μέτρων και την περιοριστική εισοδηματική πολιτική που εmβαρύνουν τα μικρομεσαία εισοδήματα πριν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια καταπολέμησης των εκφυλιστικών φαινομένων της διαφθοράς, της σπατάλης, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής".

    Και κατέληξε λέγοντας ότι "Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στην υιοθέτηση των ακόλουθων πολιτικών και μέτρων που θα δώσουν άμεσα μια ανάσα τόνωσης στην ελληνική αγορά. Τα μέτρα αυτά επιβαρύνουν ελάχιστα ή καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, θα οδηγήσουν σε τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, σε ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, σε αύξηση της κατανάλωσης και αποτελούν μια άμεση απάντηση στην ύφεση".

    Προσυνεδριάκες εκδηλώσεις

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για την έλλειψη συναίνεσης επέρριψε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε και παρουσίασε το πρόγραμμα των προσυνεδριακών εκδηλώσεων στο δρόμο για το συνέδριο της ΝΔ που θα γίνει στις 25, 26 και 27 Ιουνίου στην Αθήνα.

    Αναφερόμενος στην πολιτική συγκυρία των ημερών, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι τον όρο συναίνεση τον είχε εισαγάγει στη δημόσια διαβούλευση η ΝΔ. Και πρόσθεσε ότι καθετί που μας γυρίζει στο παρελθόν προσφέρει κακή υπηρεσία στην πατρίδα.

    Συνέχισε λέγοντας ότι "είναι κρίμα που η κυβέρνηση ενώ αρχικά ανταποκρίθηκε στην έκκληση της ΝΔ για συναίνεση τώρα οδηγεί την κοινωνία στο δρόμο της διαίρεσης και του διχασμού".

    Χρειάζεται συνεργασία και συνεννόηση για να πάμε μπροστά, είπε ο κ. Αβραμόπουλος και κατέληξε ότι αν κοιτάμε πίσω για να πάμε μπροστά μοιραία θα σκοντάψουμε.

    Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των προσυνεδριακών εκδηλώσεων που αρχίζουν αυτή την Κυριακή (21/2/2010) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Απηύθυνε πρόσκληση στην οργανωμένη βάση και στους φίλους του κόμματος να συμμετέχουν και σε αυτή την πρώτη εκδήλωση αλλά και συνολικά στον προσυνεδριακό διάλογο.

    Στην εκδήλωση της Κυριακής θα προβληθεί ταινία με τους σταθμούς στην πορεία της ΝΔ από την ίδρυσή της, και θα γίνουν ομιλίες του κ. Αβραμόπουλου και του προέδρου του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά.

    Η δύσκολη συγκυρία που διανύουμε απαιτεί αίσθημα ευθύνης από όλους, είπε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι στις 29 Νοεμβρίου, με την εκλογή αρχηγού, η ΝΔ έκανε το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότησή της. Ο διάλογος με την κοινωνία θα είναι διαρκής για μια σύγχρονη και αξιόπιστη πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης. Η ημέρα αυτή δεν θα αργήσει, είπε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρει τη ΝΔ αλλαγμένη σε αντιλήψεις και δομές εξουσίας. Στόχος, πρόσθεσε, είναι να βάλουμε τέρμα στη μιζέρια και στο διασυρμό της χώρας. Το βασικό σύνθημα της προσυνεδριακής διαδικασίας είναι "ξεκινάμε".

    Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε και τα προσυνέδρια που θα ακολουθήσουν την έναρξη της Κυριακής. Ο πρώτος σταθμός θα είναι στις 20 και 21 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, με προσυνέδριο για τα πολιτικά και οργανωτικά θέματα.

    Δεύτερος, στις 17 Απριλίου στο Ναύπλιο, για τα πολιτικά θέματα. Τρίτος, στις 22 Μαΐου, για ιδεολογικά θέματα στο Ηράκλειο της Κρήτης.

    Τέλος, στις 24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί συνέδριο οικουμενικού Ελληνισμού στην Αθήνα.

    Ενδιαμέσως, έχουν προγραμματιστεί μια σειρά θεματικών συνδιασκέψεων.

    Στις 8/3 προσυνεδριακή συνδιάσκεψη για τις γυναίκες στην Αθήνα, στις 13/3 για την ασφάλιση και την κοινωνική συνοχή στην Χαλκίδα, στις 10/4 συνδιάσκεψη για τα αγροτικά θέματα στη Λάρισα, στις 24/4 για την περιφερειακή ανάπτυξη και το περιβάλλον στη Θράκη, στις 9/5 για την παιδεία και τον πολιτισμό στα Γιάννενα και στις 6/6 για τη νησιωτική πολιτική στη Λέσβο.

    [03] Στα Γιάννενα ο Πρόεδρος

    Στα Γιάννινα θα βρίσκεται από σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, για να παραστεί στις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της 97ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης.

    Αύριο το μεσημέρι στους Λογγάδες θα εγκαινιάσει το Αρσάκειο Σχολείο Ιωαννίνων και στη συνέχεια στις 7 το απόγευμα στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών θα εγκαινιάσει την έκθεση ιστορικών τεκμηρίων και τραπεζογραμματίων με θέμα: «Ο Ηπειρώτης Γεώργιος Σταύρος, θεμελιωτής της οικονομικής συγκρότησης του Νεοελληνικού Κράτους».

    Αργότερα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, ο κ. Παπούλιας θα παραστεί σε επίσημη εκδήλωση για τα Ελευθέρια των Ιωαννίνων, όπου θα γίνει ομιλία από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιο Καψάλη με θέμα: «Ο τύπος της εποχής για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων» και θα ακολουθήσει προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Έτσι πήραμε τα Γιάννενα» του σκηνοθέτη Νίκου Παπαθανασίου.

    Στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει την έκθεση «Θησαυροί της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων».

    Στις 21.30 στο ξενοδοχείο «Grand Serai-Xenia», θα παρατεθεί από τον δήμαρχο Ιωαννίνων Νικόλαο Γκόντα, επίσημο δείπνο προς τιμήν του προέδρου της Δημοκρατίας,

    Την Κυριακή, ο κ. Παπούλιας στις 11.40 θα παρακολουθήσει μεγάλη παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών προσκόπων κ.λ.π. καθώς και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και αμέσως μετά στη Λέσχη Αξιωματικών 8ης Μεραρχίας, θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα προς τιμήν του το οποίο θα παραθέσει ο Διοικητής της VIIIης Μεραρχίας Ηπείρου - Κατσιμήτρος», υποστράτηγος Αθανάσιος Καραγιαννόπουλος.

    Το πρωί ο κ. Παπούλιας θα παρακολουθήσει την Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, θα επισκεφθεί το Στρατηγείο της 8ης Μεραρχίας και θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο των Μπιζανομάχων.

    [04] Αντιπαράθεση για την Εξεταστική για την Οικονομία

    Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, με επίκεντρο την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Αφορμή στάθηκε η συζήτηση επί της επικύρωσης της τροποποίησης για τα τέλη κυκλοφορίας και την απόσυρση των αυτοκινήτων, που οδήγησε σε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της πρότασης και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, τόνισε ότι «όσοι επιχειρούν, στο όνομα της συναίνεσης, την συγκάλυψη», δεν θα βρουν συνομιλητές στο κόμμα του, επιτέθηκε σε όλους όσοι στη ΝΔ συμφώνησαν με την «εκ του πονηρού πρόταση του ΛΑΟΣ να αναλάβει εισαγγελικός λειτουργός την έρευνα» και δήλωσε ανοιχτός για περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών, σε ό,τι αφορά τα πλαστά δημοσιονομικά στοιχεία.

    Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι ψάχνει στιγμιαίους ενόχους για να συγκαλύψει την «πολιτική - Προκρούστη» που εφαρμόζει και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν της δίνει λευκή επιταγή και «δεν θα την ακολουθήσει στις ξεπερασμένες μεθόδους της».

    Τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, όσο και όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έκαναν λόγο για «δικομματικό αποπροσανατολιστικό παιχνίδι», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, επανέλαβε την πρόταση να αναλάβει εισαγγελικός λειτουργός την έρευνα.

    «Σε καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόθεση να κυνηγήσει μάγισσες. Μόνο θεσμική αντίδραση του κοινοβουλίου θέλει να προκαλέσει και να απαντήσει έτσι και σε όλους όσοι δημιουργούν μια απαράδεκτη εικόνα για τη χώρα, αλλά και στους κερδοσκόπους, που την έχουν βάλει στο μάτι. Εμείς δεν δεχόμαστε να κατηγορούν κάποιοι την Ελλάδα, ότι είναι το μαύρο πρόβατο της ΕΕ», τόνισε ο κ. Παπουτσής. Σε άλλο, δε, σημείο ανέφερε:

    «Πρέπει να ορίσουμε τα του οίκου μας με πλήρη διαφάνεια. Να δημιουργήσουμε νέες δομές. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν αναζητήσουμε την αλήθεια και δεν διαμορφώσουμε συναίνεση πάνω σε αυτή. Όσοι, στο όνομα της συναίνεσης, επιχειρούν συγκάλυψη δεν θα βρουν συνομιλητές στο ΠΑΣΟΚ. Η συναίνεση δεν είναι παρασκηνιακές συνομιλίες κορυφής με στόχο τη συγκάλυψη των υπευθύνων. Όσοι από την ΝΔ υποστηρίζουν την πρόταση του κ. Καρατζαφέρη να προσφύγουμε σε εισαγγελέα, δεν αντελήφθησαν ότι είναι εκ του πονηρού. Αν θέλετε κάτι περισσότερο για να ψάξουμε, ευχαρίστως να το συζητήσουμε».

    «Οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις δεν είναι στις προθέσεις μας. Ούτε υπάρχει για εμάς τέτοιο θέμα. Είναι εξαιρετικά σημαδιακό ότι η ΝΔ είπε "ναι" σε όλες τις Εξεταστικές. Δεν σημαίνει, όμως, ότι θα πάμε με την ατζέντα, που θέλετε εσείς», αντέτεινε ο κ Μαρκόπουλος και συμπλήρωσε:

    «Δεν μας έχετε πείσει ότι πράγματι θέλετε την διαφάνεια. Εσείς, το μόνο που ψάχνετε, είναι στιγμιαίους ενόχους για να καλύψετε αυτά που θα ακολουθήσουν και που δυστυχώς μαθαίνουμε από το εξωτερικό για το τι έχει συμφωνηθεί. Δεν θα σας ακολουθήσουμε, όμως, σε αυτές τις ξεπερασμένες μεθόδους. Εμείς δεν έχουμε στην πρώτη γραμμή το πώς θα εξοντώσουμε τον αντίπαλο μας».

    Από την πλευρά του ο κ. Καραθανασόπουλος υποστήριξε πως «είναι μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα σημαντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι μισθωτοί. Και για αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές κοινωνικής κατεδάφισης, είναι συνυπεύθυνοι και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Με μια νέα Εξεταστική το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να συγκαλύψει τη δρομολόγηση μιας νέας επίθεσης στο εισόδημα τους, αλλά και στα ασφαλιστικά δικαιώματα τους».

    «Για τα μάτια γίνονται οι Εξεταστικές Επιτροπές, για να καλύψουν τις πομπές τους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», υποστήριξε ο κ. Ροντούλης. Υπεραμυνόμενος, δε, της πρότασης του κόμματός του, σημείωσε:

    «Είναι ό,τι χειρότερο τις πομπές μας να τις μάθει ο ντουνιάς. Τώρα θα στήσουν πανηγύρι οι κερδοσκόποι, που ο ένας θα κατηγορεί τον άλλο. Πάρτι θα στήσουν. Ως ύαινες θα πέσουν πάνω μας. Δεν θα γίνουμε αξιόπιστοι προς τα έξω τρώγοντας τις σάρκες μας. Εμείς λέμε "όχι τώρα Εξεταστική". Να πάει η υπόθεση δια τις δικαστικής οδού να κερδίσουμε χρόνο και αργότερα έχουμε την πολυτέλεια να τσακωνόμαστε».

    «Τα πλαστά οικονομικά στοιχεία έγιναν επάγγελμα λέει το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής. Και είναι καταπέλτης για τη διαχείριση, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ. Το πόρισμα είναι η πιο αμείλικτη καταδίκη για αυτά, που συνέβησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η Εξεταστική δεν γίνεται για να χυθεί άπλετο φως. Είναι ένας κακόγουστος αντιπερισπασμός στις πολιτικές κατεδάφισης, που στήριξαν και στηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα, που θα οδηγήσει σε μια ευτελή δικομματική αντιπαράθεση για το ποιος έχει περισσότερη, ή λιγότερη ευθύνη», υπογράμμισε από την πλευρά του, ο κ. Λαφαζάνης.

    [05] Α. Λοβέρδος: "Δεν θα θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα"

    Δεν θα θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος κάνοντας έκκληση προς τους ασφαλισμένους να μην καταφεύγουν σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και χαρακτηρίζοντας όποια φαινόμενα μαζικής φυγής ως προϊόν προπαγάνδας και εκβιασμών.

    Ως προς το θέμα του ΟΑΕΕ (Ταμείο Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει θέμα καταβολής των συντάξεων και του δώρου του Πάσχα.

    Ως προς το χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα της επιτροπής διαλόγου ενώ κατά τα μέσα Μαρτίου αναμένεται το σχετικό Νομοσχέδιο.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού απάντησε ότι τέτοιο μέτρο δεν είναι μέσα στη σκέψη της κυβέρνησης. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με προσήλωση στο πρόγραμμα σταθερότητας αν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων μόνο όμως αν αποδειχθεί ότι αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί δεν αποδίδουν.

    Από τους ελέγχους που πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες του ΙΚΑ προκύπτει μια αύξηση των εσόδων του ιδρύματος της τάξης του 3,5% αλλά επίσης ότι μεγάλο ποσοστό (κοντά στο 20%) παραμένει στην ανασφάλιστη εργασία.

    [06] Ποινική δίωξη για την αρπαγή βρέφους

    Μια συγκλονιστική ιστορία κρύβεται πίσω από την αρπαγή του νεογέννητου κοριτσιού τα ξημερώματα από το μαιευτήριο "Έλενα", η οποία είχε αίσιο τέλος και εξιχνιάστηκε από το τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.

    Η γυναίκα που είχε αρπάξει το παιδί παρίστανε επί έξι μήνες την έγκυο, και για να μην πει στο σύντροφό της ότι απέβαλε, άρπαξε το μωρό μιας άλλης γυναίκας για να του το παρουσιάσει ως δικό τους.

    Η πρωτοφανής υπόθεση αποκαλύφθηκε από την κατάθεση της 38χρονης, η οποία oδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

    Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της Ασφάλειας, Γιώργος Τζανακάκης, τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν ως εξής: Η 38χρονη από το Αιγάλεω, πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών, μητέρα δύο παιδιών, ενός αγοριού, δέκα ετών και ενός κοριτσιού τεσσάρων ετών από προηγούμενους γάμους, είχε μείνει έγκυος με τον τρίτο σύντροφό της πριν από εννέα μήνες, αλλά απέβαλε στον τρίτο μήνα.

    Όπως είπε η ίδια, δεν ήθελε να του αποκαλύψει το δυσάρεστο συμβάν, γιατί ο σύντροφός της, λογιστής στο επάγγελμα, επιθυμούσε πάρα πολύ ένα παιδί, το ίδιο και η μητέρα του που περίμενε να δει το εγγονάκι της. Έτσι, για έξι μήνες έβαζε γάζες στην κοιλιά για να φαίνεται ότι προχωράει η εγκυμοσύνη.

    Την περασμένη Πέμπτη πήγε στο μαιευτήριο "Έλενα" με σκοπό να κάνει εικονική εισαγωγή, αλλά ο γιατρός που την εξέτασε αφού διαπίστωσε ότι δεν ήταν έγκυος, της είπε ότι δεν μπορούσε να παραμείνει. Τότε, είχε δώσει τα στοιχεία της αλλά ψεύτικη διεύθυνση. Την Τετάρτη, στις εννέα το βράδυ ξαναπήγε στο μαιευτήριο και άρχισε να περιφέρεται στους διαδρόμους, κάτι που πρόσεξε το προσωπικό, αλλά δεν έδωσε σημασία.

    Από νωρίς είχε εντοπίσει το θάλαμο που ήταν η Αλβανή με το νεογέννητο κοριτσάκι της και στις 4.30 το ξημερώματα το άρπαξε, το έβαλε κάτω από την μπλούζα της και αφού βγήκε από το νοσοκομείο, πέταξε το ειδικό βραχιολάκι του και με ένα ταξί πήγε στο σπίτι της στο Αιγάλεω. Εκεί, είπε σε μία γειτόνισσα, την οποία είχε αφήσει να προσέχει τα παιδιά, ότι γέννησε με καισαρική και με ευθύνη δική της πήρε το μωρό και έφυγε από το νοσοκομείο.

    Οι αστυνομικοί, κατά την έρευνα που έκαναν στο μαιευτήριο, μίλησαν και με το γιατρό που την εξέτασε την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος τους είπε ότι είχε δει μια γυναίκα με τα χαρακτηριστικά που έδωσαν τα μέλη του υπόλοιπου προσωπικού, και η οποία παρίστανε την έγκυο. Από το φάκελο βρέθηκαν τα στοιχεία της, αλλά έτσι διαπιστώθηκε η ψεύτικη διεύθυνση. Και ενώ η έρευνα ήταν σε εξέλιξη, η γειτόνισσα, που είχε ακούσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την εξαφάνιση του βρέφους, τηλεφώνησε στην Αστυνομία και καθοδήγησε τους αστυνομικούς, οι οποίοι βρήκαν τελικά την 38χρονη και το βρέφος.

    Ο εισαγγελέας άσκησε στην 38χρονη γυναίκα ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για αρπαγή ανηλίκου, καθώς και για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και χρήσης πλαστού εγγράφου και την παρέπεμψε για απολογία στον τακτικό ανακριτή.

    ΕΔΕ

    Στο μεταξύ η υπουργός Υγείας κ.Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διέταξε κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση για την εξαφάνιση βρέφους

    Σε συνεχείς συσκέψεις συμμετέχει ο γγ του υπουργείου υγείας κ.Ν. Πολύζος, ο οποίος ενημερώθηκε από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και από τη διοίκηση του νοσοκομείου και ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:

    "Είναι λυπηρό το γεγονός. Θα διερευνηθεί σε βάθος και άμεσα. Έχει ήδη διαταχθεί κατεπείγουσα ΕΔΕ από τη Υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και θα αποδοθούν ευθύνες. Είμαστε αυστηρότατοι. Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί ."

    Το δωμάτιο νοσηλείας απ`όπου εξαφανίστηκε το βρέφος είναι τρίκλινο στο οποίο νοσηλεύονταν δύο λεχώνες. Το μαιευτήριο Έλενα αλλά και τα περισσότερα δημόσια μαιευτήρια με στόχο να προάγουν το θηλασμό αφήνουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας δίπλα στη μητέρα το νεογέννητο.

    Οπως εξήγησε ο κ.Πολύζος η γυναίκα που έχασε το βρέφος της, κατήγγειλε το περιστατικό στις 5 τα ξημερώματα όταν ξύπνησε και διαπίστωσε ότι το παιδί έλειπε από δίπλα της.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για όλη την κλινική υπάρχουν δύο νοσηλευτές στη βάρδια, αποτέλεσμα της μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού που καταγράφεται σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 February 2010 - 7:30:24 UTC