Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή Ευ.Βενιζέλου προς Ι.Τέντε
  • [02] Σήμερα η κηδεία του Τζ.Τζαννετάκη
  • [03] Τροχαίο με θύμα βρέφος 5,5 μηνών
  • [04] Φονικές πλημμύρες στο Ρίο Ντε Τζανέιρο
  • [05] Αστικοποίηση: Μια πρόκληση για τη δημόσια υγεία
  • [06] "Η αλήθεια δεν κρύβεται"
  • [07] "Τα χειρότερα είναι μπροστά"
  • [08] "Ακύρωση των μέτρων"
  • [09] Επίσκεψη στην Τουρκία
  • [10] Το νέο δόγμα
  • [11] Σεισμός στη Σουμάτρα

  • [01] Επιστολή Ευ.Βενιζέλου προς Ι.Τέντε

    Ενημέρωση για τους λόγους που οδήγησαν τον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ανάθεση το 2000 της κατασκευής των υποβρυχίων τύπου 214 για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού στα Ελληνικά Ναυπηγεία και τις τότε συνεργαζόμενες γερμανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και για την πορεία των ερευνών, ζητά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, με επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε.

    Παράλληλα, αφού δηλώνει την ετοιμότητα των υπηρεσιών του υπουργείου να βοηθήσουν το έργο των εισαγγελικών αρχών, ζητεί να επιδιωχθεί η συνδρομή των γερμανικών δικαστικών αρχών το ταχύτερον δυνατόν και να διασφαλιστεί στο πλαίσιο του κώδικα ποινικής δικονομίας η συνεργασία του υπουργείου με την εισαγγελική αρχή.

    Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του υπουργού Εθνικής Άμυνας προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:

    «Πληροφορούμαι μέσω του Τύπου ότι ο κ. Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης με αφορμή στοιχεία που είδαν πριν λίγες ημέρες το φως της δημοσιότητας σε ξένα και ελληνικά μέσα ενημέρωσης για ύποπτες συναλλαγές σχετιζόμενες με την ανάθεση το 2000 της κατασκευής υποβρυχίων τύπου 214 για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (Σκαραμαγκάς) και τις τότε συνεργαζόμενες γερμανικές εταιρείες ΗDW και Ferrostaal.

    Σημειώνω κατβ αρχάς ότι, όπως έχουν νόμιμη υποχρέωση, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι έτοιμες να βοηθήσουν το έργο της εισαγγελικής αρχής με την παροχή όλων των διαθέσιμων στοιχείων.

    Υπάρχει όμως και η επείγουσα ανάγκη να πληροφορηθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εγκαίρως και μέσω της Ελληνικής Δικαιοσύνης τι πράγματι συνέβη ώστε να προβεί στις ενέργειες που είναι αναγκαίες για την προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου, καθώς η σύμβαση του 2000 για τα υποβρύχια τύπου 214 εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς τη συμμετοχή πλέον της εταιρείας Ferrostaal που, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ήταν το κέντρο των παράνομων συναλλαγών.

    Όπως θα έχετε ίσως πληροφορηθεί, στις 21.09.2009, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, η γερμανική πλευρά (ο όμιλος ThyssenKrupp Marine Systems που ελέγχει τόσο τα ΕΝΑΕ όσο και την HDW) κατήγγειλε τις συμβάσεις κατασκευής υποβρυχίων τύπου 214 και εκσυγχρονισμού υποβρυχίων τύπου 209 και έθεσε επιτακτικά ζήτημα διακοπής της λειτουργίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και απόλυσης των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να διακυβεύονται μείζονα συμφέροντα του Δημοσίου που έχει καταβάλει, ως τώρα, 2 και πλέον δισ. ευρώ, χωρίς να έχει παραλάβει ούτε ένα καινούργιο ή εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο.

    Η γερμανική πλευρά προσέφυγε επίσης στη διεθνή διαιτησία κατά τους κανόνες του ΙCC.

    Προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα, να διασωθούν η ελληνική ναυπηγική υποδομή, οι θέσεις εργασίας, τα χρήματα που κατέβαλε από το υστέρημα του ελληνικού λαού το Δημόσιο και να παραληφθούν τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, καταλήξαμε (με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής και σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ και της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων) στις 18.03.2010 στην υπογραφή μιας συμφωνίας-πλαίσιο (framework agreement), με τις εταιρείες ThyssenKrupp Marine Systems, Abu Dhabi Mar, ΗDW και τα ΕΝΑΕ και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της διαπραγμάτευσης για την κατάρτιση της κύριας σύμβασης που θα υποβληθεί στη Βουλή προς κύρωση.

    Προκειμένου συνεπώς να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου, να εξασφαλιστεί ταυτοχρόνως η εφαρμογή των αναγκαίων εγγυήσεων διαφάνειας και να αποφευχθούν προβλήματα του παρελθόντος είναι αναγκαίο να έχουμε υπβ όψιν μας τα στοιχεία που προκύπτουν από την διερεύνηση των πληροφοριών που αναφέρονται στις αρχικές σχετικές συμβάσεις.

    Περιττεύει να σημειώσω ότι το Δημόσιο, εφόσον ασκηθούν ποινικές διώξεις, θα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, ήδη όμως κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης ήθελα να σας παρακαλέσω να μεριμνήσετε ώστε να ζητηθεί το ταχύτερο η συνδρομή των γερμανικών δικαστικών αρχών και να διασφαλίσετε, στο πλαίσιο που επιτρέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, τη συνεργασία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την εισαγγελική αρχή ».

    [02] Σήμερα η κηδεία του Τζ.Τζαννετάκη

    Το τελευταίο αντίο στον πρώην πρωθυπουργό Τζαννή Τζαννετακή, θα πουν συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες σήμερα στις 15:00 στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Κεφαλάρι Κηφισιάς.

    Παράκληση της οικογενείας είναι αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές προκειμένου να συντηρηθούν, διασωθούν και καταστούν επισκέψιμα από το κοινό, βυζαντινά και μεταβυζαντινά εκκλησάκια της Μάνης καθώς και ο φάρος στην Κρανάη Γυθείου.

    Αρμόδιος φορέας είναι η Πνευματική Εστία Σπάρτης σε συνεργασία με την 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (τηλ. 27310 - 26343) ενώ στην τράπεζα ALPHA BANK διατηρείται λογαριασμός για τη συντήρηση μικρών βυζαντινών εκκλησιών της Μάνης με αριθμό 5511 - 020928 - 941.

    [03] Τροχαίο με θύμα βρέφος 5,5 μηνών

    Τραγικό τροχαίο δυστύχημα με θύμα κοριτσάκι 5,5 μηνών έγινε χθες στις 4 το απόγευμα, στη διασταύρωση της Ιεράς οδού με την οδό Παπαναστασίου, στο Αιγάλεω.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το βρέφος, κάτω απο άγνωστες ως στιγμής συνθήκες ξέφυγε από την προσοχή της μητέρας του και έπεσε στο δρόμο από το καρότσι, με αποτέλεσμα να το παρασύρει διερχόμενο λεωφορείο της ΕΘΕΛ.

    Το μωρό διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, πρώην Λοιμωδών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί η Τροχαία Αιγάλεω.

    [04] Φονικές πλημμύρες στο Ρίο Ντε Τζανέιρο

    Τουλάχιστον 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις χειρότερες βροχοπτώσεις και κατολισθήσεις λάσπης στο Ρίου ντε Ζανέιρου τον τελευταίο μισό αιώνα, ανακοίνωσαν οι αρχές στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας χθες Τρίτη.

    Ο δήμαρχος της πόλης, Εδουάρδου Πάες, είπε ότι στην πόλη επικρατούσε έως αργά χθες βράδι "απόλυτο χάος" μετά την βροχή που άρχισε το βράδυ της Δευτέρας και συνεχίζεται ασταμάτητα.

    Χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν τις σωστικές προσπάθειες στην μητρόπολη των 12-16 εκατ. κατοίκων, κατά διαφορετικές εκτιμήσεις.

    Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους βυθισμένα στα νερά, ενώ άλλοι ήταν αποκλεισμένοι επί ώρες μέσα στα οχήματά τους. Όλοι οι βασικοί οδικοί άξονες ήταν κλειστοί, δήλωσε ο Πάες, που διέταξε τα σχολεία να μείνουν κλειστά και σήμερα. Σοβαρά προβλήματα αναφέρθηκαν και στα αεροδρόμια της πόλης.

    Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Ρίου ντε Ζανέιρου κήρυξε τριήμερο πένθος.

    [05] Αστικοποίηση: Μια πρόκληση για τη δημόσια υγεία

    Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Η 7η Απριλίου είναι και η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.

    Το θέμα στο οποίο εστιάζεται ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας ημέρας είναι η επίδραση που έχει η αστικοποίηση στην ανθρώπινη υγεία συνολικά και ατομικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Σχεδόν όλη η αύξηση του πληθυσμού τα επόμενα 30 χρόνια θα λάβει χώρα σε αστικές περιοχές, αποδεικνύοντας ότι η αστικοποίηση «ήρθε για να μείνει», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    Πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε πόλεις. Το 2007 ο παγκόσμιος αστικός πληθυσμός ξεπέρασε το 50% για πρώτη φορά στην ιστορία, με το συγκεκριμένο ποσοστό να αυξάνεται διαρκώς. Μέχρι το 2030, οι 6 στους 10 ανθρώπους θα είναι κάτοικοι πόλεων, με το ποσοστό τους να φτάνει τους 7 στους 10 ανθρώπους μέχρι το 2050.

    Η αστικοποίηση είναι μια πραγματικότητα και αυτό δημιουργεί πολλές προκλήσεις για την υγεία, οι οποίες σχετίζονται με το νερό, το περιβάλλον, τη βία και τους τραυματισμούς, τις επιδημίες, αλλά και τις μη μεταδοτικές νόσους και τους παράγοντες που τις ευνοούν, όπως το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

    Ο σωστός σχεδιασμός των πόλεων προάγει τις υγιεινές συμπεριφορές και την ασφάλεια, με επενδύσεις στα ενεργά μέσα μεταφοράς, την πρόβλεψη χώρων για σωματική άσκηση και την επιβολή κανόνων για το κάπνισμα και την ασφάλεια των τροφών. Ακόμη περισσότερο σημαντική είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους τομείς της στέγασης, της ύδρευσης και των υποδομών υγιεινής. Επίσης, η ανάπτυξη ανοιχτών και προσβάσιμων πόλεων, που είναι φιλικές για όλες τις ηλικίες, θα ωφελήσει όλους τους κατοίκους των πόλεων.

    Οι ενέργειες αυτές δεν απαιτούν απαραίτητα πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά αποφασιστικότητα για επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων σε ότι αφορά τους διαθέσιμους πόρους, ώστε η χρήση τους να είναι πιο αποδοτική.

    Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σκοπό έχει να επιστήσει την παγκόσμια προσοχή στο θέμα της υγείας και της αστικοποίησης και να εμπλέξει κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, επιχειρήσεις και κοινωνία των πολιτών σε μια κοινή προσπάθεια ώστε να τεθεί η υγεία στο επίκεντρο της αστικής πολιτικής.

    [06] "Η αλήθεια δεν κρύβεται"

    Η άνοδος των spread είναι ένα ακόμη στοιχείο που αποκαλύπτει το μέγεθος του εμπαιγμού της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που έλαβαν και τα επόμενα που ακολουθούν στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό και στους μισθούς τα λαμβάνουν για την κάλυψη του μεγάλου δημόσιου χρέους και του ελλείμματος, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Η αλήθεια δεν κρύβεται. Τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις η κυβέρνηση τις προωθεί για να προστατέψει τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής πλουτοκρατίας. Το δημόσιο χρέος το δημιούργησαν και το διογκώνουν οι φοροαπαλλαγές της και η κρατική χρηματοδότησή της, ενώ τα υψηλά spread είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού των κεφαλαίων εντός και εκτός της ΕΕ".

    [07] "Τα χειρότερα είναι μπροστά"

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε δήλωσή του για την οικονομία υποστήριξε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά και όχι πίσω μας.

    Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι συμπληρώνονται έξι μήνες με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και εκτίμησε ότι με τις επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος δεν μπορεί να είναι κανείς ικανοποιημένος και ιδιαιτέρως ο κ. Παπανδρέου.

    Υποστήριξε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός αν δεν αλλάξει πρόσωπα και νοοτροπία στην κυβέρνηση του, τότε θα επιφορτιστεί ευθύνες για την κατάσταση της χώρας, ανάλογες με εκείνες του κ. Κ.Καραμανλή.

    [08] "Ακύρωση των μέτρων"

    Το χρόνιο αίτημα ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα απαντά στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας δεν ικανοποιείται απβ το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, υπογραμμίζοντας ότι "είναι μεγάλες οι ευθύνες των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, που συντήρησαν και υπηρέτησαν ένα στρεβλό και άδικο φορολογικό σύστημα".

    Ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσει τη δική του πρόταση για "μια ριζοσπαστική, κοινωνικά δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση".

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την εκτόξευση σε νέα ύψη του spread των ελληνικών ομολόγων δήλωσε:

    "Οι δραματικές εξελίξεις με τη νέα εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου έρχονται να επιβεβαιώσουν το πλήρες ναυάγιο της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και το «φιάσκο» των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με την υποτιθέμενη «στήριξη» της ελληνικής οικονομίας.

    ...Η χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των κυρίαρχων επιλογών της ΕΕ έχει εισέλθει σε ένα τραγικό φαύλο κύκλο που οδηγεί τον τόπο σε μεγάλα και καταστρεπτικά αδιέξοδα.

    Αυτή την ώρα η Ελλάδα χρειάζεται όσο ποτέ την ακύρωση των αντικοινωνικών κυβερνητικών μέτρων και μια νέα προοδευτική πορεία, η οποία θα θέσει, πριν είναι πολύ αργά, σε πρώτη προτεραιότητα τις ξεχασμένες επιλογές της ανάπτυξης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης".

    [09] Επίσκεψη στην Τουρκία

    Θέματα διμερούς, περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας θα συζητήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, κατά την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί στην Τουρκία.

    Ο κ. Δρούτσας θα βρίσκεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη όπου θα γίνει δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ θα επισκεφθεί και το Σισμανόγλειο Μέγαρο.

    Αμέσως μετά θα μεταβεί στην Άγκυρα όπου το πρωί της Πέμπτης θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, ενώ μετά το γεύμα εργασίας, ο κ. Δρούτσας πρόκειται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην Τουρκία πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του κ. Νταβούτογλου και στο επίκεντρο της συνεργασίας των δύο υπουργών βρίσκεται η προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα στις αρχές του καλοκαιριού.

    [10] Το νέο δόγμα

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποκάλυψε ένα νέο δόγμα για τα πυρηνικά, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ δεν θα καταφύγουν στα πυρηνικά όπλα παρά μόνο "υπό εξαιρετικά ακραίες συνθήκες" και μόνον για να υπερασπιστούν τα ζωτικά τους συμφέροντα, καθώς και αυτά των συμμάχων τους.

    "Οι ΗΠΑ επιθυμούν να εμμείνουν στο γεγονός ότι δεν θα προσφύγουν στη χρήση πυρηνικών όπλων παρά μόνο υπό εξαιρετικά ακραίες συνθήκες, για να υπερασπιστούν τα δικά τους ζωτικά συμφέροντα καθώς και αυτά των συμμάχων και εταίρων τους" αναφέρεται σε σχετική έκθεση της κυβέρνησης Ομπάμα.

    Σύμφωνα με το νέο δόγμα "η πυρηνική τρομοκρατία" και όχι πλέον τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αποτελεί "το μεγαλύτερο κίνδυνο και τον πλέον άμεσο", τη στιγμή "που η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα και οι εξτρεμιστές σύμμαχοί τις επιχειρούν να εφοδιαστούν πυρηνικά όπλα".

    Παράλληλα στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να μη χρησιμοποιήσουν ποτέ πυρηνικά όπλα κατά ενός εχθρού που δεν διαθέτει όπλα τέτοιου είδους και σέβεται τους κανόνες της Συνθήκης μη Διάδοσης των πυρηνικών (TNP).

    Στη συνέχεια αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον "θα συνεχίσει να ενισχύει τις συμβατικές αμυντικές της ικανότητες " ώστε να μπορεί να απαντήσει σε επιθέσεις με μη πυρηνικά όπλα.

    Σε συνέντευξή του στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" ο πρόεδρος Ομπάμα διευκρίνισε ωστόσο ότι για κράτη που θέτουν εαυτόν εκτός των διεθνών κανόνων, όπως το Ιράν και η Βόριεα Κορέα, θα υπάρξουν εξαιρέσεις από αυτά που αναφέρονται στο νέο δόγμα για τα πυρηνικά των ΗΠΑ.

    "Το νέο δόγμα για τα πυρηνικά αναφέρει σαφέστατα ότι ένα κράτος που δεν διαθέτει τέτοια όπλα και σέβεται τη Συνθήκη ΤΝΡ έχει τη διαβεβαίωση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ εναντίον του πυρηνικά", ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος.

    "Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν θα υποχρεωθούμε να απαντήσουμε εάν τα κράτη αυτά (που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα) δεν δεσμευτούν ότι δεν θα προβούν σε πράξεις εξαιρετικά βλαβερές για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Θα αγωνιστούμε τότε με όλα τα αναγκαία μέσα για να εγγυηθούμε την ασφάλεια του αμερικανικού λαού", επισήμανε ο κ. Ομπάμα.

    Σύνοδος για τα πυρηνικά

    Η πυρηνική σύνοδος κορυφής στην οποία θα συμμετάσχουν 47 χώρες υπό την ηγεσία του αμερικανού πρόεδρου την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον θα έχει ως στόχο την εγγύηση της ασφάλειας όλων των πυρηνικών υλικών στον κόσμο μέσα σε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα.

    "Η σύνοδος μας για την πυρηνική ασφάλεια την επόμενη εβδομάδα θα είναι μία ευκαιρία για τις 47 χώρες να δεσμευθούν για συγκεκριμένα μέτρα για τη διασφάλιση των πυρηνικών υλικών που θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια, σε όλο τον κόσμο μέσα σε τέσσερα χρόνια" δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου πυρηνικού δόγματος των ΗΠΑ.

    Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια, ο αμερικανός πρόεδρος θα έχει διμερή συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Επιπλεόν, ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ και με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

    [11] Σεισμός στη Σουμάτρα

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,7 βαθμών, σημειώθηκε στ' ανοικτά των ακτών της επαρχίας Ατσέχ, στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας, νωρίτερα σήμερα Τετάρτη, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα.

    Στην περιοχή επικράτησε πανικός και η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Metro TV, αρκετοί έτρεξαν να καταφύγουν σε τοποθεσίες με μεγαλύτερο υψόμετρο, λόγω του φόβου ότι επέρχονταν σεισμικά κύματα, ή τσουνάμι.

    Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ατσέχ, Ιρουάντι Γιουσούφ, δήλωσε ότι δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για ζημιές ή ανθρώπινες απώλειες μέχρι τώρα.

    "Είμαι στην ακτή τώρα, μερικοί άνθρωποι είχαν πάει σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο αναζητώντας καταφύγιο αλλά πλέον έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους", είπε ο Γιουσούφ.

    Ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε περίπου στις 05:15 τοπική ώρα [01:15 ώρα Ελλάδας] έχει επίκεντρο περιοχή 200 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της παράκτιας πόλης Σιμπόλγκα και είχε εστιακό βάθος 31 χλμ., σύμφωνα με το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS). Το επίκεντρο είναι σε απόσταση 215 χλμ. από την Μεντάν, την μεγαλύτερη πόλη στη Σουμάτρα.

    Έχουν αναφερθεί τουλάχιστον τρεις ισχυροί μετασεισμοί.

    Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, που εδρεύει στη Χαβάη, αρχικά είχε εκδώσει προειδοποίηση για το ενδεχόμενο ο σεισμός να προκαλούσε τοπικά τσουνάμι, αλλά αργότερα ήρε την προειδοποίηση, σημειώνοντας ότι "τα δεδομένα από το επίπεδο της θάλασσας καταδεικνύουν στο ότι δεν δημιουργήθηκε κάποιο σημαντικό τσουνάμι". Αξιωματούχος της μετεωρολογικής και σεισμολογικής υπηρεσίας της Ινδονησίας δήλωσε ότι έγινε αισθητό τσουνάμι μόλις 3 εκατοστών στη Σιναμπάγκ και πρόσθεσε ότι αίρεται η προειδοποίηση για σεισμικά κύματα.

    Τον Δεκέμβριο του 2004, σεισμική δόνηση 9,15 βαθμών στα ανοικτά της επαρχίας Ατσέχ στη Σουμάτρα είχαν προκαλέσει τεράστιο τσουνάμι το οποίο είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 226.000 ανθρώπους --κατά τα επίσημα στοιχεία-- στην Ινδονησία, στη Σρι Λάνκα, στην Ινδία, στην Ταϊλάνδη και σε εννιά ακόμα χώρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 April 2010 - 6:30:30 UTC