Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην οικονομία
  • [02] Προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς
  • [03] Σε απόγνωση οι επιβάτες
  • [04] "Μαζική συμμετοχή"
  • [05] "Δεν είναι μονόδρομος"

  • [01] Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην οικονομία

    Με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε το πρωί συνεργασία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός προήδρευσε ευρείας σύσκεψης για τον τουρισμό στην οποία συμμετείχουν ο κ. Π. Γερουλάνος, η κ. Α. Γκερέκου, ο κ. Δ. Ρέππας, η κ.Λ. Κατσέλη, ο κ. Φ. Σαχινίδης και ο κ. Δ. Δρούτσας.

    Το βράδυ, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό - τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του ECOFIN - χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη επικείμενη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, για την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης, καθώς, όπως είπε, αν αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να τον χρησιμοποιήσει θα κινηθούμε πολύ γρήγορα.

    Ο υπουργός είπε ότι η συζήτηση αυτή, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα και αναβλήθηκε εξαιτίας των προβλημάτων στις διεθνείς αερομεταφορές, "ελπίζουμε να ξεκινήσει την Τετάρτη" και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "η κυβέρνηση προχωρά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τις διαρθρωτικές αλλαγές και όλα εκείνα που κάνουν την οικονομία δυνατή".

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, είπε ότι από κοινοτικής πλευράς είναι όλα έτοιμα για την έναρξη των συζητήσεων και σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -η οποία, όπως είπε, είναι κατά βάση σε τεχνικό επίπεδο- επικεφαλής είναι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Σέρβας Ντε Ροούζε.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι συζητήσεις στην Αθήνα, ο Αμαντέο Αλταφάζ είπε ότι η βασική τους μορφή θα είναι μεταξύ εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών και εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά «θα υπάρξουν και διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των τριών διεθνών οργανισμών».

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το τι θα συμβεί σε περίπτωση που συνεχιστεί η κατάσταση με τις ακυρώσεις αεροπορικών πτήσεων και οι αντιπροσωπείες της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν καταφέρουν να μεταβούν στην Αθήνα, ο κ. Αλταφάζ είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αρχίσουν οι συζητήσεις με τη βοήθεια τηλεδιάσκεψης, καθώς «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καθυστερήσει για πολύ η έναρξη των συζητήσεων».

    Σε αρνητικό κλίμα πραγματοποιούνται σήμερα οι συναλλαγές στη χρηματιστηριακή αγορά Αθηνών, η οποία επηρεάζεται από την καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών για το spread των 10ετών ομολόγων στα επίπεδα των 460 μονάδων βάσης. η ύφεση αποδειχθεί υψηλότερη.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    «Επιθυμούμε να έχουμε έναν μηχανισμό στήριξης έτοιμο, τον οποίο έχει αποφασίσει η ΕΕ, έτσι ώστε να ζητήσουμε την ενεργοποίησή του, όταν και εφόσον χρειαστεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ενώ χαρακτήρισε «σενάρια που δεν πηγάζουν από καμία βάση αληθείας» το ενδεχόμενο να τεθούν θέματα περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.

    Ο εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καταφέρει να δανειστούμε με τον καλύτερο τρόπο για τον ελληνικό λαό και πως αυτό θα το κάνουμε μέσα από τον μηχανισμό ή εκτός μηχανισμού.

    Ερωτηθείς γιατί ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου αισθάνεται την ανάγκη να επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «είναι μια πραγματικότητα ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει, μια πραγματικότητα η οποία, μέσα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, πολλές φορές αμφισβητείται και μάλιστα με συγκεκριμένα αποτελέσματα».

    "Υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε, με τη σωστή λειτουργία της κυβέρνησης και της πολιτείας, σε λίγα χρόνια να έχει ξεπεραστεί η κρίση και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο», συμπλήρωσε.

    Επιπλέον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το αίτημα προς ενεργοποίηση, όταν και εάν γίνει, δεν σημαίνει ότι θα έχει χρεοκοπήσει η χώρα.

    Σημείωσε δε ότι αυτό θα σημαίνει ότι προσπαθήσαμε και δημιουργήσαμε έναν μηχανισμό στήριξης που θα αποτρέπει τις χειρότερες συνθήκες δανεισμού.

    «Χρεοκοπία θα είχαμε εάν δεν καταφέρναμε να δημιουργήσει η ΕΕ έναν τέτοιο μηχανισμό στήριξης», συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής.

    Τόνισε δε ότι δεν τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και επιστροφής στη δραχμή.

    Ακόμη, ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι «η κυβέρνηση είχε μιλήσει για ομολογιακό δολαριακό δάνειο» και πως «όταν κρίνουμε ότι είναι σκόπιμο να γίνει κάτι τέτοιο, θα γίνει».

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες» καταστάσεις τις οποίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και πως αποκλειστικό καθήκον της είναι η σωτηρία της χώρας.

    «Σε αυτή μας την προσπάθεια, προχωρούμε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, χωρίς να υπολογίζουμε προσωπικό και πολιτικό κόστος», τόνισε και πρόσθεσε ότι «αποδεικνύουμε καθημερινά ότι το πολιτικό κόστος δεν αποτελεί, για εμάς, πυξίδα των πράξεών μας» και πως αν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιδείξει ανάλογη αντιμετώπιση δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που είμαστε.

    Ο Γ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι είναι πιο επιτατική από ποτέ η ανάγκη να προχωρήσουμε σήμερα στις διαρθρωτικές αλλαγές σε κράτος και οικονομία και στην απαρέγκλιτη υλοποίηση του ΠΣΑ.

    Αναφερόμενος στο αν θα τεθούν θέματα περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ή και στις διαβουλεύσεις, πριν από τέτοιο ενδεχόμενο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «τα μέτρα και οι αποφάσεις που πήραμε για το 2010 είναι υπεραρκετά, είναι περισσότερα από αυτά που θα μας ζητούσε το ΔΝΤ, αλλά και οι άλλοι φορείς που αποτελούν το μηχανισμό στήριξης».

    «Συνεπώς δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», επισήμανε ο κ. Πεταλωτής και συμπλήρωσε ότι «από το 2011 και 2012 θα εξειδικευτούν οι αποφάσεις και τα μέτρα» γιατί, όπως εξήγησε, «το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει εξειδικευτεί μόνο για το 2010».

    «Σενάρια που δεν πηγάζουν από καμία βάση αληθείας», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα «σκληρά» μέτρα για το 2011 και 2012, τα οποία αναφέρονται σε δημοσιεύματα.

    Πρόσθεσε δε ότι οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις είναι εν εξελίξει και θα πρέπει να προσέχουμε να μη δημιουργούμε άσχημη ψυχολογική κατάσταση στους Έλληνες πολίτες, γιατί επηρεάζει και την καθημερινότητά τους, αλλά και την καθημερινή μάχη της κυβέρνησης.

    Για το εάν εγγυάται η κυβέρνηση ότι κάποια από αυτά τα μέτρα δεν θα ληφθούν τα επόμενα χρόνια, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι το να σχολιάζουμε κάθε σενάριο, που καθημερινά κυκλοφορεί είναι και ατελέσφορο και αντιδεοντολογικό.

    «Χωρίς να υπολογίζουμε το προσωπικό και πολιτικό κόστος κάνουμε τα πάντα ώστε να σωθεί η χώρα μας», συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής.

    «Κάποια από αυτά τα μέτρα που διαχέονται, πραγματικά είναι προτάσεις του ΔΝΤ, αλλά είναι προτάσεις και δεν έχει κλείσει καμία συζήτηση. Από την άλλη, η κυβέρνηση έχει πάρει τέτοια μέτρα για το 2010 που είναι υπεραρκετά» σημείωσε ο κ. Πεταλωτής, απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση για το αν είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποια από τα μέτρα που αναφέρονται σε δημοσιεύματα και τα οποία «αποτελούν προτάσεις του ΔΝΤ και άλλα που έχουν γίνει στους κόλπους του ΕΚΟΦΙΝ και του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ».

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Σ. Καν για αποπληθωρισμό μέσω μείωσης μισθών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «εμείς πήραμε τα μέτρα και τις αποφάσεις που κρίναμε ότι και αποδοτικά στο ξεπέρασμα της κρίσης θα είναι και που δεν θίγουν πολύ καθοριστικά το εισόδημα των πολιτών».

    Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα που σε άλλες εποχές δεν θα μπορούσε να σκεφτεί, γιατί τώρα λαμβάνει αποφάσεις «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ειδικών συνθηκών», κάτι που, όπως υπογράμμισε «αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός και δείχνει πολύ μεγάλη ωριμότητα».

    «Νομίζω δεν μπορούμε να συζητάμε οποιαδήποτε λύση προτείνεται», ανέφερε.

    Επιπλέον, για το αν η κυβέρνηση υιοθετεί τις απόψεις του Επιτρόπου Ό. Ρεν για «κόψιμο» 13ου και 14ου μισθού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «φτάνουν και αρκούν οι αποφάσεις και τα μέτρα που έχουμε πάρει έως τώρα».

    Σχετικά με το εάν τα μέτρα του νέου ασφαλιστικό συστήματος θα εφαρμοστούν το 2013 αντί του 2018, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό είναι σε εξέλιξη και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εμμένει σε αυτά που είπε από την αρχή.

    Ακόμη, για το εάν προτίθεται η κυβέρνηση να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι αυτά τα δημοσιεύματα αφορούν προτάσεις του ΔΝΤ, εμείς όμως λέμε ότι το να αυξήσουμε δύο χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης δεν προσθέτει τίποτα, εκείνο που προσφέρει, όμως είναι η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας κατά δύο χρόνια.

    «Θέμα ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει θέσει το ΔΝΤ, θέμα αποκρατικοποιήσεων όμως θέτουμε εμείς, τις οποίες θα φέρουμε σύντομα και με τον καλύτερο τρόπο για το δημόσιο συμφέρον», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

    Ερωτηθείς δε εάν οι αποκρατικοποιήσεις θα συνοδευτούν με απολύσεις από αυτές τις επιχειρήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι θα υπάρχει η κατάλληλη επεξεργασία ώστε η αποκρατικοποίηση να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για το δημόσιο συμφέρον.

    «Θα υπάρχει η καλύτερη δυνατή μέριμνα και για τα εργασιακά δικαιώματα όσων εργαζομένων απασχολούνται εκεί», επισήμανε.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε συγκεκριμένα και για το εργασιακό περιβάλλον, όταν δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα ποιες αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν.

    Αναφορικά με υποτιθέμενη «παραδοχή» του Γ. Παπακωνσταντίνου στην ισπανική εφημερίδα El Pais ότι έκανε λάθος που δεν πήρε νωρίτερα μέτρα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε «ρητά και κατηγορηματικά» ότι ο υπουργός Οικονομικών ποτέ δεν έδωσε συνέντευξη σε αυτή την εφημερίδα και πως πρόκειται για κρίσεις της συντάκτριας, που δεν έχει ο ίδιος εκφέρει.

    Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «πραγματικά κάποια μέτρα είναι επώδυνα για τους πολίτες, όμως δεν έχουμε πολυτέλεια να πηγαίνουμε πέρα-δώθε».

    «Μόνη μας υποχρέωση είναι σταθερά να εφαρμόσουμε μέτρα και αποφάσεις για τη ριζική αναδιάρθρωση του κράτους και της οικονομίας», πρόσθεσε.

    Σύσκεψη για τον Τουρισμό

    Eυρεία σύσκεψη για τον Τουρισμό πραγματοποιήθηκε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, και οι αποφάσεις που ελήφθησαν αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, την Τετάρτη.

    Σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, η υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδια για τον Τουρισμό Αντζελα Γκερέκου ανέφερε ότι έχουν δοθεί οδηγίες από το υπουργείο στους ξενοδόχους για συγκράτηση των τιμών και απορρόφηση από την αγορά των όποιων αυξήσεων του ΦΠΑ, πρόσθεσε ότι αναμένεται επίλυση του προβλήματος με τις βίζες από τις διάφορες χώρες και πρόσθεσε ότι αναμένεται, επίσης, τουριστικό κύμα από τη Ρωσία και τις πρώην ανατολικές χώρες, αλλά και τις όμορες βαλκανικές.

    Επίσης η κα Γκερέκου ανέφερε ότι υπάρχει σκέψη να πραγματοποιηθούν fam - trips για ξένους δημοσιογράφους και τόνισε ότι στην πολιτική του υπουργείου είναι να αναδειχθούν στοχευμένα προορισμοί στην Ελλάδα, όπως πχ οι νεότερες αρχαιολογικές ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας.

    [02] Προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς

    Η χώρα χρειάζεται ένα νέο φιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση της Διεθνούς Διαφάνειας και πρόσθεσε ότι το σημερινό σύστημα έχει καταρρεύσει.

    Αναπτύσσοντας την άποψη του, είπε ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος, που ξεκινά από ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα το οποίο να χαράσσει σχέδιο και να μοιράζει αρμοδιότητες.

    Η σύγχρονη διακυβέρνηση απαιτεί αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, το σημερινό σύστημα δεν μπορεί να παράξει ανάπτυξη, αλλά μόνο ελλείμματα και χρέη, δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήμα της χώρας, ούτε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

    Η χώρα δηλώνει γενικευμένη κρίση της οικονομίας, της εθνικής δημοκρατίας και τελικά κρίση δημοσίου ήθους, τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι το σημερινό μοντέλο διακυβέρνησης εκτρέφει την διαφθορά.

    Ακολούθως ανέπτυξε τις προτάσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση της διαφθοράς: Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των δημοσίων έργων σε σύγκριση με το αρχικό, διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, καθιέρωση σταθερών πόρων στους ΟΤΑ, δημιουργία ηλεκτρονικού κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών, γενίκευση του διπλογραφικού συστήματος, δημοσιοποίηση των εκθέσεων σκοπιμότητας και αναγκαιότητας των μεγάλων έργων.

    Είναι προτάσεις στις οποίες έχει υπάρξει συμφωνία των πολιτικών κομμάτων, είπε ο κ. Σαμαράς και έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να τις νομοθετήσει αμέσως.

    Η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση για να συμμαζέψει τα οικονομικά της, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι δεν αρκεί να τεθούμε υπό την επιτήρηση ενός διεθνούς οργανισμού για να λυθούν τα προβλήματα, η συστημική διαφθορά αντιμετωπίζεται μόνο με αλλαγή υποδείγματος, αυτό όμως δεν μπορεί να το επιβάλλει ένας διεθνής οργανισμός.

    Συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ

    Συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Παπαμιμίκο, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως «την κρίση του πολιτικού συστήματος και την αναξιοπιστία των πολιτικών κομμάτων εμείς την αντιμετωπίζουμε με ανατροπές μέσα στο ίδιο το κόμμα».

    «Αυτό που τολμήσαμε για το κόμμα εμείς το κάναμε πράξη και για τους νέους. Σαρανταπέντε χιλιάδες νέα παιδιά έβγαλαν τον νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ», επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

    Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, σε δηλώσεις του μετά συνάντηση, έκανε λόγο για μια καινούργια μέρα για την ΟΝΝΕΔ και τη ΝΔ, καθώς, όπως είπε, με το άνοιγμα των διαδικασιών «βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα και το κερδίσαμε».

    Ο κ. Παπαμιμίκος επεσήμανε πως οι χιλιάδες νέοι που έσπευσαν να ψηφίσουν έδειξαν ότι οι νέοι επιστρέφουν στην πολιτική και συνεχάρη τους συνυποψηφίους του για τον προεκλογικό αγώνα.

    Είμαστε όλοι μαζί για μια μεγάλη ΟΝΝΕΔ στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά, τόνισε ο κ. Παπαμιμίκος, ο οποίος έθεσε ως πρώτο στόχο τη νίκη στις φοιτητικές εκλογές.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η ΝΔ παρακολουθεί και σήμερα τις εξελίξεις στο θέμα του δανεισμού της χώρας.

    «Επαναλαμβάνουμε την πεποίθησή της ΝΔ, όπως διατυπώθηκε το Σαββατοκύριακο από τον Αντώνη Σαμαρά, πως η χώρα μας με το σωστό μείγμα πολιτικής μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση δανεισμού ώστε να αποφύγουμε το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ που περιλαμβάνει και το ΔΝΤ», δήλωσε ο κ Παναγιωτόπουλος.

    Επανέλαβε επίσης ότι «όπως είπε και ο πρόεδρος της ΝΔ, ο νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός του κ. Παπανδρέου μας οδηγεί στο ΔΝΤ», και έκανε λόγο για προσφυγή που θα έχει συνέπειες. «Η αποφυγή του ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική μας στάση», τόνισε.

  • ** Εξάλλου, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι η συνδιάσκεψη στην Κομοτηνή, που επρόκειτο να γίνει το Σάββατο, αναβάλλεται λόγω του προβλήματος με την ηφαιστειακή τέφρα και θα γίνει στις 2 Μαΐου.

    [03] Σε απόγνωση οι επιβάτες

    Συνεχίζεται η αναστάτωση που προκάλεσε στην εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιέλ, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα που εκλύθηκε συνεχίζει να εξαπλώνεται στους ευρωπαϊκούς αιθέρες. Η τέφρα έχει μεταφερθεί πλέον στην Τουρκία, της οποίας έκλεισε ο εναέριος χώρος στα βόρεια, ενώ σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία είναι πιθανόν να φθάσει, εντός της ημέρας, στις ανατολικές ακτές του Καναδά.

    Η κυριώτερη ένωση ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών και η αντίστοιχη των εταιρειών εκμετάλλευσης αεροδρομίων πιέζουν για μία «άμεση επανεκτίμηση» των προληπτικών μέτρων που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, τα οποία εκτιμούν ως υπερβολικά.

    Από τις χώρες της Ευρώπης μόνο, το νότιο τμήμα της Ιταλίας και η Ελλάδα δεν έχουν ακόμη προβλήματα από τη σκόνη.

    Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι εκτιμά πως θα πραγματοποιηθούν σήμερα 8.000 με 9.000 πτήσεις σε σύγκριση με περίπου 28.000 όπως θα ήταν το αναμενόμενο. Το σαββατοκύριακο ματαιώθηκε το 75% και πλέον των πτήσεων.

    Σήμερα ορισμένες χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, προχώρησαν σε δοκιμαστικές πτήσεις, προκειμένου, μαζί με τους κατασκευαστές των κινητήρων των αεροσκαφών, να διαπιστώσουν κατά πόσο η ηφαιστειακή τέφρα δημιουργεί προβλήματα στους κινητήρες.

    Ήδη η τέφρα έχει μεταφερθεί στην Τουρκία, της οποίας έκλεισε ο εναέριος χώρος στα βόρεια. Σήμερα άνοιξε ο εναέριος χώρος σε Ουγγαρία, Αυστρία και Εσθονία, ενώ και στην Ισπανία άνοιξαν προσωρινά τα αεροδρόμια που είχαν κλείσει στα βόρεια και ανατολικά της χώρας.

    Στην Ελλάδα, χωρίς προβλήματα εκτελούνται σήμερα οι πτήσεις μεταξύ των ελληνικών αεροδρομίων, καθώς οι νότιοι άνεμοι κρατούν μακριά από τη χώρα μας το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας. Ωστόσο η κατάσταση ενδεχομένως μεταβληθεί εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αλλαγή στη διεύθυνση των ανέμων και από νοτιάδες στραφούν σε βόρειους. Πάντως μέχρι το απόγευμα από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας είχαν ματαιωθεί 136 πτήσεις και άλλες 26 από το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

    Θετικά σημάδια

    Η έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου και η τέφρα που εκτοξεύεται από το αυτό έχουν μειωθεί αισθητά, δήλωσε σήμερα η ισλανδή γεωφυσικός Μπρίντις Μπραντστότιρ.

    "Η έκρηξη είναι τώρα μικρότερη", τόνισε η Μπραντσντότιρ, σεισμολόγος στο τμήμα Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας.

    "Η ποσότητα της τέφρας έχει μειωθεί σημαντικά και το ύψος της δεν ξεπερνάει τα τρία χλμ., δηλαδή στο μισό ύψος από εκείνο στο οποίο εκτοξεύθηκε κατά την πιο ισχυρή έκρηξη", πρόσθεσε.

    Η ακτοφυλακή της Ισλανδίας καθώς και επιστήμονες ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν πτήση πάνω από το ηφαίστειο για να δουν εάν ρέει λάβα από τον κρατήρα του, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι αλλάζει η φύση της έκρηξης.

    "Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη απ΄ό,τι ήταν το Σάββατο, μια δύσκολη ημέρα για όλους μας λόγω της πυκνής τέφρας νότια του ηφαιστείου", δήλωσε η Ούρντουρ Γκουντμουντσντότιρ, εκπρόσωπος του ισλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Η παρουσία της λάβας μπορεί να σημαίνει ότι η έκρηξη μπορεί να περνάει σε μια πιο ήπια φάση, πιθανώς ένα καλό σημάδι για τους χιλιάδες ταξιδιώτες που έχουν αποκλεισθεί σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια τις τελευταίες πέντε ημέρες, καθώς πολλές χώρες έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους για λόγους ασφαλείας.

    "Η λάβα είναι κάτι καλό γιατί τότε δεν θα έχουμε πολλή τέφρα και όλοι γνωρίζουμε ποιές επιπτώσεις έχει η τέφρα στις πτήσεις", ο Γιορλέφουρ Σβέινμπγιόρνσον, γεωλόγος στη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ρέικιαβικ.

    "Υπερβολικοί περιορισμοί"

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να δώσει στις χώρες μέλη την άδεια να καταβάλουν "έκτακτες" οικονομικές ενισχύσεις από τα δημόσια ταμεία στις αεροπορικές εταιρείες που έχουν πληγεί από την παράλυση των ευρωπαϊκών αερομεταφορών λόγω του νέφους ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία που κατακλύζει τους αιθέρες της γηραιάς ηπείρου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας και Ανταγωνισμού Χοακίμ Αλμούνια, ενώ αυξάνεται η δυσφορία των αεροπορικών εταιρειών για τις τεράστιες οικονομικές ζημίες που προκαλούνται από την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων από και προς τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

    Οπως επεσήμανε σήμερα ο αρμόδιος για τις μεταφορές επίτροπος της ΕΕ Σιίμ Κάλας, ο οικονομικός αντίκτυπος από το νέφος είναι πιθανό να αποδειχθεί μεγαλύτερος από εκείνον που υπέστη η βιομηχανία αερομεταφορών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει σε καμμία περίπτωση την ασφάλεια των επιβατών.

    Οι Βρυξέλλες πάντως προσπαθούν να ανοίξουν ασφαλείς διαδρόμους στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο που έχει παραλύσει για πέμπτη ημέρα σήμερα, καθώς οι πιέσεις που δέχονται από τις αεροπορικές εταιρείες οι κυβερνήσεις λόγω της οικονομικής ζημίας κλιμακώνονται.

    Η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (IATA) η οποία εκπροσωπεί 230 αεροπορικές εταιρείες, ζήτησε να ανοίξει τουλάχιστον μερικώς ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος και ανακοίνωσε ότι η ημερήσια οικονομική ζημία από αυτή την κατάσταση ανέρχεται σε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο διευθυντής της IATA Τζοβάνι Μπιζινιάνι επέκρινε δριμύτατα τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΕ και ζήτησε να ανοίξει έστω και μερικώς ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος.

    "Οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν ακόμα ένα σύστημα βασισμένο σε ένα θεωρητικό μοντέλο, αντί να λάβουν μία απόφαση βασισμένη στα γεγονότα και σε μία μελέτη των κινδύνων", είπε.

    Η διεύθυνση της Air France ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομική ζημία που προκαλείται από την ακύρωση των πτήσεων ανέρχεται σε 35 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, ενώ η British Airways υπολογίζει την αντίστοιχη ζημία μεταξύ 17 και 26 εκατομμύρια ευρώ.

    Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας των ευρωπαϊκών χωρών, όπου αξιολογήθηκε η κατάσταση και τα μέτρα που έχουν ληφθεί και συζητήθηκε το ενδεχόμενο άρσης κάποιων περιορισμών για πτήσεις σε περιοχές με χαμηλή συγκέντρωση τέφρας.

    Ωστόσο την τελική απόφαση θα λάβουν οι υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. Βασικά οι υπουργοί καλούνται να εξετάσουν δύο κυρίως θέματα. Πρώτον το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό τίθενται θέματα ασφαλείας των πτήσεων και δεύτερον αν θα ενεργοποιηθεί πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των αεροπορικών εταιρειών από τα κράτη-μέλη.

    Προβλήματα της τελευταίας στιγμής, που παρουσιάστηκαν, στη διεξαγωγή της τηλεδιάσκεψης των υπουργών μεταφορών της ΕΕ, με αντικείμενο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την ηφαιστειακή στάχτη και τα εμπόδια στις αερομεταφορές, ανάγκασαν τον υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκη που βρίσκεται από την Κυριακή στην Ισπανία για το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας της Ε.Ε στη Γρανάδα να αποστείλει το κείμενο με τις Ελληνικές θέσεις απ' ευθείας στις Βρυξέλλες με αίτημα να διαβαστεί και να συζητηθεί στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης από τους συμμετέχοντες αρμόδιους Υπουργούς.

    Στην επιστολή του ο κ. Σηφουνάκης επισημαίνει ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η Ελλάδα θεωρεί ότι θα πρέπει να καθορίζεται -με δυναμικό τρόπο- (ήτοι, με στοιχεία από δορυφόρους που θα ανανεώνονται κάθε 6 ώρες) μια «περιορισμένη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» (πανευρωπαϊκά) (limited no-fly zone), που θα συμπεριλαμβάνει και περιοχές που γειτνιάζουν με την no-fly zone.

    Παρά την πλήρη απαγόρευση πτήσεων, και για περιοχές όπου για όλη την προγραμματισμένη πτήση η συγκέντρωση στάχτης είναι σε πολύ χαμηλά όρια, τα Κράτη μέλη θα μπορούν να επιτρέπουν στις εταιρίες να διεξάγουν τις πτήσεις τους με δική τους ευθύνη, αφού τα Κράτη παρέχουν όλη την απαραίτητη πληροφόρηση. Κάθε αερομεταφορέας, πριν την διεξαγωγή των πτήσεων θα πρέπει να διεξάγει αναλυτικά τεστ ασφάλειας για τις συνθήκες πτήσης.

    Ο κ. Σηφουνάκης τονίζει ακόμη ότι παράλληλα με τις παρεμβάσεις για τις αεροπορικές μεταφορές, το Συμβούλιο Μεταφορών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να υποστηριχθούν οι χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές. Τέτοια μέτρα μπορεί να είναι η προσωρινή κατάργηση των περιορισμών ωρών οδήγησης (σε επίπεδα που δεν θα θίγεται η ασφάλεια μεταφορών), η ενίσχυση των σιδηροδρομικών δρομολογίων, η αύξηση χωρητικότητας σε βασικούς σιδηροδρομικούς διαδρόμους, κ.λπ.».

    Γυαλί σε F-16

    Γυαλί από την ηφαιστειακή τέφρα της Ισλανδίας βρέθηκε να έχει συσσωρευθεί στους κινητήρες ενός μαχητικού αεροσκάφους F-16 του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνοντας τους φόβους για τον κίνδυνο που αποτελεί για τα αεροπλάνα η ηφαιστειακή τέφρα.

    "Αεροσκάφη F-16 του ΝΑΤΟ πέταξαν και βρέθηκε σε κινητήρα συσσωρευμένο γυαλί", δήλωσε ο αξιωματούχος. "Βρήκαν γυαλί στον κινητήρα (...) ενός αεροσκάφους".

    "Πρόκειται για ένα πολύ, πολύ σοβαρό θέμα που θα επηρεάσει σημαντικά τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας (...) αν η ηφαιστειακή τέφρα δεν διαλυθεί", πρόσθεσε.

    Ο αξιωματούχος δεν ανέφερε την περιοχή ή την ώρα του συμβάντος, αλλά ούτε και την εθνικότητα του αεροπλάνου.

    ΕΕ: Δεν υπάρχει προς το παρόν ανησυχία για την υγεία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει αν το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας πάνω από την Ευρώπη μπορεί να έχει οποιαδήποτε επίδραση στην υγεία των ανθρώπων, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά ανησυχία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος.

    "Ελέγχουμε το θέμα αυτό. Προς το παρόν το ότι (το νέφος) βρίσκεται εδώ δεν προκαλεί καμιά ανησυχία", δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από το νέφος της τέφρας που δημιουργήθηκε στην ατμόσφαιρα από ένα ηφαίστειο στην Ισλανδία.

    Ο ΠΟΥ διευκρίνισε πως τα σωματίδια της τέφρας δεν είναι βλαβερά όσο παραμένουν στα άνω στρώματα της ατμόσφαιρας, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα αν πέσουν στο έδαφος.

    Aegean Airlines: Ακυρώσεις αυριανών πτήσεων

    Ματαιώσεις πτήσεων ανακοίνωσε η Aegean, λόγω των σημαντικών περιορισμών που προκαλούνται στην εναέρια κυκλοφορία από το νέφος ηφαιστειακής στάχτης που καλύπτει μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

    Ειδικότερα, η Aegean Airlines σύμφωνα με την μέχρι στιγμής ενημέρωση που είχε από αεροδρόμια της Ευρώπης και για την αποφυγή ταλαιπωρίας των επιβατών, αναγκάζεται να ματαιώσει την 20η Απριλίου, τα κάτωθι σκέλη πτήσεων:

    1. A3 606/607 ATHENS - LONDON - ATHENS.

    2. A3 610-611 ATHENS - PARIS - ATHENS.

    3. A3 832/531 ATHENS - FRANKFURT - THESS/NIKI.

    4. A3 662/663 ATHENS - MILAN - ATHENS.

    5. A3 802/803 ATHENS - MUNICH - ATHENS.

    6. A3 806/807 ATHENS - MUNICH - ATHENS.

    7. A3 540/541 THESS/NIKI - DUSSELDORF - THESS/NIKI.

    8. A3 502/503 THESS/NIKI - MUNICH - THESS/NIKI.

    9. A3 510/511 THESS/NIKI - STUTTGARD - THESS/NIKI.

    10. A3 530/833 THESS/NIKI - FRANKFURT - ATHENS.

    11. A3 500/501 THESS/NIKI - MUNICH - THESS/NIKI.

    12. A3 852/853 ATHENS - BERLIN - ATHENS.

    13. A3 840/841 ATHENS - DUSSELDORF - ATHENS.

    14. A3 602/603 ATHENS - LONDON - ATHENS.

    15. A3 620/621 ATHENS - BRUSSELS - ATHENS.

    16. A3 660/661 ATHENS - MILAN - ATHENS

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο διαδικτυακός τόπος της Aegean ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις αλλαγές και ακυρώσεις και η εταιρεία παρακαλεί το επιβατικό κοινό όπως ενημερώνεται για την κατάσταση των πτήσεων είτε από το site της www.aegeanair.com είτε από το site του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών www.aia.gr. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν προς Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώνονται από τους διαδικτυακούς τόπους των αεροδρομίων της χώρας που βρίσκονται.

    Η εταιρεία παρακαλεί τους επιβάτες που ταξιδεύουν προς στους προορισμούς που αναφέρονται ανωτέρω, να μην προσέρχονται στο αεροδρόμιο των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή τους για την κατάσταση των πτήσεων, ώστε να αποφεύγεται η δική τους ταλαιπωρία.

    Σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή η εταιρία θα στείλει εκ νέου ενημέρωση.

    [04] "Μαζική συμμετοχή"

    Την εκτίμηση ότι αν βρεθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στους δρόμους στη διήμερη απεργία στις 21 και 22 Απριλίου, αν "νεκρώσει" η Ελλάδα, τότε η κυβέρνηση θα προβληματιστεί, τόνισε σε σημερινή της ομιλία σε εργαζόμενους στην Ελευσίνα η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ δίνει τη μάχη και μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, ωστόσο σημείωσε ότι "όσες φωνές και να βάλεις μέσα στη Βουλή, όσο και αν χτυπήσεις το χέρι σου στο έδρανο, υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία η οποία δεν πρόκειται να αποφασίσει φιλολαϊκά".

    Ο εργάτης σήμερα πρέπει να καταλάβει, είπε η κ. Παπαρήγα, ότι "υπάρχει και άλλος δρόμος, μπορεί να ζήσετε καλύτερα. Και ότι αυτά τα μέτρα είναι αναπόφευκτα μόνο για το κεφάλαιο. Αν πιστέψετε στη δύναμή σας, θα βρούμε το δρόμο. Δεν φτάνει δηλαδή να αισθάνεστε ότι αυτά τα μέτρα σας αδικούν, αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να καταλάβετε ότι μπορεί να ζήσουμε καλύτερα σε τούτο τον τόπο. Πολύ καλύτερα, με ασφάλεια, με σιγουριά να μην έχουμε το άγχος, αυτή τη θηλιά στο λαιμό. Αυτό πρέπει να συνειδητοποιηθεί".

    [05] "Δεν είναι μονόδρομος"

    Δηλώσεις με αφορμή τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την ενδεχόμενη εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και τις εξελίξεις στην Κύπρο, μετά το αποτέλεσμα των «εκλογών» στο κατεχόμενο από τους τούρκους τμήμα, έκανε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Συγκεκριμένα ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την αντίθεσή του με το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα στο ΔΝΤ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτήν η επιλογή επιβλήθηκε από τους ξένους εταίρους μας και τόνισε ότι «το ΔΝΤ δεν είναι μονόδρομος.Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές».

    Όπως είπε ο κ. Καρατζαφέρης το ΔΝΤ «είναι απλά ο πιο σύντομος δρόμος, γεμάτος, όμως, λακκούβες και γκρεμούς. Μπορούσαμε να τον είχαμε αποφύγει ή τουλάχιστον να τον επιλέξουμε εμείς. Στην περίπτωσή μας, μας το επέβαλλαν οι εταίροι, βγάζοντας στην ουσία την ουρά τους απέξω».

    Η εκλογή Έρογλου

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των «εκλογών» στην κατεχόμενη Κύπρο και την επικράτηση του Ντερβίς Έρογλου,ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την ελπίδα «ο θεός να προστατεύει τον ελληνισμό».

    Και πρόσθεσε:

    «Ένας νέος Γκρουέφσκι στην Κύπρο, είναι ό,τι πιο πρόσφορο εκεί που οδηγείται το Μεγάλο Εθνικό μας θέμα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 April 2010 - 16:30:40 UTC