Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Με κριτήριο το συμφέρον της χώρας"
  • [02] Σταδιακή αποκατάσταση
  • [03] "Να συνεχιστεί η διαδικασία"

  • [01] "Με κριτήριο το συμφέρον της χώρας"

    Με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε το πρωί συνεργασία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός προήδρευσε ευρείας σύσκεψης για τον τουρισμό στην οποία συμμετείχουν ο κ. Π. Γερουλάνος, η κ. Α. Γκερέκου, ο κ. Δ. Ρέππας, η κ.Λ. Κατσέλη, ο κ. Φ. Σαχινίδης και ο κ. Δ. Δρούτσας.

    Το βράδυ, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας.

    Αν το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε χωρίς δισταγμό. Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια των συνεργασιών που είχε σήμερα με κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση θα ενημερώσει με ειλικρίνεια τους πολίτες.

    Πρόσθεσε επίσης ότι αν για να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται για να έχει η χώρα μια πορεία σιγουριάς χρειάζεται η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η χώρα βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη περίοδο και έχει να αντιμετωπίσει μια "διπλή αναγκαστική πρόκληση". Είναι, όπως είπε, οι παθογένειες ενός ιστορικού κύκλου 35 ετών και τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής και των εγκληματικών επιλογών της κυβέρνησης Καραμανλή. Η οποία Νέα Δημοκρατία, όπως είπε, "αν είχε παραμείνει στην κυβέρνηση θα είχε οδηγήσει την οικονομία και την χώρα στην καταστροφή".

    Αποτέλεσμα, όπως είπε, της πολιτικής των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι η επιτήρηση στην οποία βρίσκεται η χώρα, που σημαίνει ότι είναι υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, χωρίς το μηχανισμό στήριξης, η Ελλάδα θα ήταν ήδη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χωρίς το ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας.

    Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για διπλή επιτυχία, πρώτον γιατί υπάρχει και δεύτερον γιατί η χώρα απέκτησε ένα δίχτυ ασφαλείας. Επιπροσθέτως, όπως τόνισε, ο μηχανισμός αυτός είναι αποτέλεσμα μιας απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεύτερο είναι αποτέλεσμα ευρωπαϊκής βούλησης, δηλαδή κατά βάση ευρωπαϊκός και τρίτο περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ κατά ένα μικρό μέρος.

    Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε την ευθύνη για την παρουσία "στο κάδρο" του ΔΝΤ στις συντηρητικές ευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες, όπως τόνισε, δεν έδειξαν την πίστη που θα έπρεπε στις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Κατηγόρησε επίσης την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας η οποία όπως ανέφερε "παριστάνει ότι δεν θυμάται πως εγκατέλειψε το σκάφος πριν συγκρουστεί με το παγόβουνο". Και φτάνουν, όπως τόνισε, στο σημείο "να δαιμονοποιούν την επιτήρηση που με δική τους ευθύνη ήδη βρισκόμαστε" για να προσθέσει ότι "αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, παριστάνουν τον Πόντιο Πιλάτο".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό που θέλει η κυβέρνηση, να είναι δηλαδή η χώρα στις αγορές με καλύτερους όρους, αλλά και η ανάταξη της οικονομίας, είναι για την κυβέρνηση, πατριωτικό καθήκον και ότι τα μέτρα που πήρε, τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε επώδυνα, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της και να συγκροτήσει συμμαχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας για όσους αρνούνται να δουν αυτή την πραγματικότητα τους κάλεσε "να κάνουν στην άκρη", καθώς όπως διαπιστώνει όλοι αυτοί κρύβονται πίσω από το μικροκομματικό τους συμφέρον. Το ίδιο ζήτησε και από όσους δεν θέλουν να αλλάξει η χώρα και να ξεφύγει από τις κακοδαιμονίες που την ταλανίζουν, διότι οι ίδιοι δεν θέλουν να χάσουν τα προνόμιά τους και να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη στάση και την αντίληψη των ηγεσιών της "άλλης αριστεράς", την οποία χαρακτήρισε απολύτως ανεδαφική. Εκφράζουν, όπως είπε, θέσεις που ηχούν ωραία αλλά πρακτικά δεν συνιστούν καμία αλλαγή, δεν δίνουν λύσεις και συμβάλλουν στη στασιμότητα.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η χώρα, εάν οδηγούνταν σε χρεοκοπία ή θα χρειαζόταν να υποστεί τα βάρη ενός επώδυνου δανεισμού, οι πρώτοι που θα τα πλήρωναν αυτά θα ήταν οι αδύναμοι και τα μεσαία στρώματα και όχι οι έχοντες. Όπως, ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά, κάποιοι θα ήθελαν να μην πληρώσουν για την κρίση όσοι ευθύνονται για αυτήν και θα ήθελαν να φορτωθούν τα βάρη της μετάβασης σε εκείνους που ελάχιστα ευθύνονται στη δημιουργία της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε εξάλλου ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μάχη για να πετύχει έναν πληρέστερο, κατά το δυνατόν, μηχανισμό στήριξης γιατί όπως τόνισε, θέλουμε ένα καθαρό πεδίο και μια στέρεη βάση που θα μας επιτρέψει να κινούμαστε σε ένα περιβάλλον σταθερότητας.

    Προσδιορίζοντας τους στόχους της κυβέρνησης σήμερα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτοί είναι:

    - δίχτυ ασφαλείας για την οικονομία και τη χώρα

    - παραγωγική ανασυγκρότηση

    - νέο πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης

    - νέο μοντέλο αποτελεσματικής διακυβέρνησης που εξασφαλίζει διαφάνεια, ουσιαστικό αποτέλεσμα και δικαιοσύνη

    Και πάνω από όλα, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, και ως αποτέλεσμα όλων αυτών να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους Έλληνες πολίτες.

    Θέλουμε να τους θωρακίσουμε, τόνισε, απέναντι σε οποιαδήποτε νέα κρίση, την οποία όπως υπογράμμισε θα βιώναμε με μεγαλύτερη ένταση αν δεν κάναμε τις αναγκαίες αλλαγές. Και σ' αυτή την προσπάθεια κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στην επιτυχία της.

    Από την πλευρά του ανέλαβε την υποχρέωση η κυβέρνηση να ενημερώσει λεπτομερώς και με ειλικρίνεια τους Έλληνες πολίτες.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό - τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του ECOFIN - χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη επικείμενη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, για την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης, καθώς, όπως είπε, αν αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να τον χρησιμοποιήσει θα κινηθούμε πολύ γρήγορα.

    Ο υπουργός είπε ότι η συζήτηση αυτή, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα και αναβλήθηκε εξαιτίας των προβλημάτων στις διεθνείς αερομεταφορές, "ελπίζουμε να ξεκινήσει την Τετάρτη" και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "η κυβέρνηση προχωρά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τις διαρθρωτικές αλλαγές και όλα εκείνα που κάνουν την οικονομία δυνατή".

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, είπε ότι από κοινοτικής πλευράς είναι όλα έτοιμα για την έναρξη των συζητήσεων και σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -η οποία, όπως είπε, είναι κατά βάση σε τεχνικό επίπεδο- επικεφαλής είναι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Σέρβας Ντε Ροούζε.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι συζητήσεις στην Αθήνα, ο Αμαντέο Αλταφάζ είπε ότι η βασική τους μορφή θα είναι μεταξύ εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών και εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά «θα υπάρξουν και διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των τριών διεθνών οργανισμών».

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το τι θα συμβεί σε περίπτωση που συνεχιστεί η κατάσταση με τις ακυρώσεις αεροπορικών πτήσεων και οι αντιπροσωπείες της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν καταφέρουν να μεταβούν στην Αθήνα, ο κ. Αλταφάζ είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αρχίσουν οι συζητήσεις με τη βοήθεια τηλεδιάσκεψης, καθώς «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καθυστερήσει για πολύ η έναρξη των συζητήσεων».

    Σε αρνητικό κλίμα πραγματοποιούνται σήμερα οι συναλλαγές στη χρηματιστηριακή αγορά Αθηνών, η οποία επηρεάζεται από την καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών για το spread των 10ετών ομολόγων στα επίπεδα των 460 μονάδων βάσης. η ύφεση αποδειχθεί υψηλότερη.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    «Επιθυμούμε να έχουμε έναν μηχανισμό στήριξης έτοιμο, τον οποίο έχει αποφασίσει η ΕΕ, έτσι ώστε να ζητήσουμε την ενεργοποίησή του, όταν και εφόσον χρειαστεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ενώ χαρακτήρισε «σενάρια που δεν πηγάζουν από καμία βάση αληθείας» το ενδεχόμενο να τεθούν θέματα περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.

    Ο εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καταφέρει να δανειστούμε με τον καλύτερο τρόπο για τον ελληνικό λαό και πως αυτό θα το κάνουμε μέσα από τον μηχανισμό ή εκτός μηχανισμού.

    Ερωτηθείς γιατί ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου αισθάνεται την ανάγκη να επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «είναι μια πραγματικότητα ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει, μια πραγματικότητα η οποία, μέσα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, πολλές φορές αμφισβητείται και μάλιστα με συγκεκριμένα αποτελέσματα».

    "Υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε, με τη σωστή λειτουργία της κυβέρνησης και της πολιτείας, σε λίγα χρόνια να έχει ξεπεραστεί η κρίση και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο», συμπλήρωσε.

    Επιπλέον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το αίτημα προς ενεργοποίηση, όταν και εάν γίνει, δεν σημαίνει ότι θα έχει χρεοκοπήσει η χώρα.

    Σημείωσε δε ότι αυτό θα σημαίνει ότι προσπαθήσαμε και δημιουργήσαμε έναν μηχανισμό στήριξης που θα αποτρέπει τις χειρότερες συνθήκες δανεισμού.

    «Χρεοκοπία θα είχαμε εάν δεν καταφέρναμε να δημιουργήσει η ΕΕ έναν τέτοιο μηχανισμό στήριξης», συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής.

    Τόνισε δε ότι δεν τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και επιστροφής στη δραχμή.

    Ακόμη, ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι «η κυβέρνηση είχε μιλήσει για ομολογιακό δολαριακό δάνειο» και πως «όταν κρίνουμε ότι είναι σκόπιμο να γίνει κάτι τέτοιο, θα γίνει».

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες» καταστάσεις τις οποίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και πως αποκλειστικό καθήκον της είναι η σωτηρία της χώρας.

    «Σε αυτή μας την προσπάθεια, προχωρούμε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, χωρίς να υπολογίζουμε προσωπικό και πολιτικό κόστος», τόνισε και πρόσθεσε ότι «αποδεικνύουμε καθημερινά ότι το πολιτικό κόστος δεν αποτελεί, για εμάς, πυξίδα των πράξεών μας» και πως αν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιδείξει ανάλογη αντιμετώπιση δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που είμαστε.

    Ο Γ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι είναι πιο επιτατική από ποτέ η ανάγκη να προχωρήσουμε σήμερα στις διαρθρωτικές αλλαγές σε κράτος και οικονομία και στην απαρέγκλιτη υλοποίηση του ΠΣΑ.

    Αναφερόμενος στο αν θα τεθούν θέματα περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ή και στις διαβουλεύσεις, πριν από τέτοιο ενδεχόμενο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «τα μέτρα και οι αποφάσεις που πήραμε για το 2010 είναι υπεραρκετά, είναι περισσότερα από αυτά που θα μας ζητούσε το ΔΝΤ, αλλά και οι άλλοι φορείς που αποτελούν το μηχανισμό στήριξης».

    «Συνεπώς δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», επισήμανε ο κ. Πεταλωτής και συμπλήρωσε ότι «από το 2011 και 2012 θα εξειδικευτούν οι αποφάσεις και τα μέτρα» γιατί, όπως εξήγησε, «το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει εξειδικευτεί μόνο για το 2010».

    «Σενάρια που δεν πηγάζουν από καμία βάση αληθείας», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα «σκληρά» μέτρα για το 2011 και 2012, τα οποία αναφέρονται σε δημοσιεύματα.

    Πρόσθεσε δε ότι οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις είναι εν εξελίξει και θα πρέπει να προσέχουμε να μη δημιουργούμε άσχημη ψυχολογική κατάσταση στους Έλληνες πολίτες, γιατί επηρεάζει και την καθημερινότητά τους, αλλά και την καθημερινή μάχη της κυβέρνησης.

    Για το εάν εγγυάται η κυβέρνηση ότι κάποια από αυτά τα μέτρα δεν θα ληφθούν τα επόμενα χρόνια, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι το να σχολιάζουμε κάθε σενάριο, που καθημερινά κυκλοφορεί είναι και ατελέσφορο και αντιδεοντολογικό.

    «Χωρίς να υπολογίζουμε το προσωπικό και πολιτικό κόστος κάνουμε τα πάντα ώστε να σωθεί η χώρα μας», συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής.

    «Κάποια από αυτά τα μέτρα που διαχέονται, πραγματικά είναι προτάσεις του ΔΝΤ, αλλά είναι προτάσεις και δεν έχει κλείσει καμία συζήτηση. Από την άλλη, η κυβέρνηση έχει πάρει τέτοια μέτρα για το 2010 που είναι υπεραρκετά» σημείωσε ο κ. Πεταλωτής, απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση για το αν είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποια από τα μέτρα που αναφέρονται σε δημοσιεύματα και τα οποία «αποτελούν προτάσεις του ΔΝΤ και άλλα που έχουν γίνει στους κόλπους του ΕΚΟΦΙΝ και του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ».

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Σ. Καν για αποπληθωρισμό μέσω μείωσης μισθών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «εμείς πήραμε τα μέτρα και τις αποφάσεις που κρίναμε ότι και αποδοτικά στο ξεπέρασμα της κρίσης θα είναι και που δεν θίγουν πολύ καθοριστικά το εισόδημα των πολιτών».

    Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα που σε άλλες εποχές δεν θα μπορούσε να σκεφτεί, γιατί τώρα λαμβάνει αποφάσεις «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ειδικών συνθηκών», κάτι που, όπως υπογράμμισε «αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός και δείχνει πολύ μεγάλη ωριμότητα».

    «Νομίζω δεν μπορούμε να συζητάμε οποιαδήποτε λύση προτείνεται», ανέφερε.

    Επιπλέον, για το αν η κυβέρνηση υιοθετεί τις απόψεις του Επιτρόπου Ό. Ρεν για «κόψιμο» 13ου και 14ου μισθού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «φτάνουν και αρκούν οι αποφάσεις και τα μέτρα που έχουμε πάρει έως τώρα».

    Σχετικά με το εάν τα μέτρα του νέου ασφαλιστικό συστήματος θα εφαρμοστούν το 2013 αντί του 2018, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό είναι σε εξέλιξη και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εμμένει σε αυτά που είπε από την αρχή.

    Ακόμη, για το εάν προτίθεται η κυβέρνηση να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι αυτά τα δημοσιεύματα αφορούν προτάσεις του ΔΝΤ, εμείς όμως λέμε ότι το να αυξήσουμε δύο χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης δεν προσθέτει τίποτα, εκείνο που προσφέρει, όμως είναι η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας κατά δύο χρόνια.

    «Θέμα ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει θέσει το ΔΝΤ, θέμα αποκρατικοποιήσεων όμως θέτουμε εμείς, τις οποίες θα φέρουμε σύντομα και με τον καλύτερο τρόπο για το δημόσιο συμφέρον», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

    Ερωτηθείς δε εάν οι αποκρατικοποιήσεις θα συνοδευτούν με απολύσεις από αυτές τις επιχειρήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι θα υπάρχει η κατάλληλη επεξεργασία ώστε η αποκρατικοποίηση να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για το δημόσιο συμφέρον.

    «Θα υπάρχει η καλύτερη δυνατή μέριμνα και για τα εργασιακά δικαιώματα όσων εργαζομένων απασχολούνται εκεί», επισήμανε.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε συγκεκριμένα και για το εργασιακό περιβάλλον, όταν δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα ποιες αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν.

    Αναφορικά με υποτιθέμενη «παραδοχή» του Γ. Παπακωνσταντίνου στην ισπανική εφημερίδα El Pais ότι έκανε λάθος που δεν πήρε νωρίτερα μέτρα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε «ρητά και κατηγορηματικά» ότι ο υπουργός Οικονομικών ποτέ δεν έδωσε συνέντευξη σε αυτή την εφημερίδα και πως πρόκειται για κρίσεις της συντάκτριας, που δεν έχει ο ίδιος εκφέρει.

    Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «πραγματικά κάποια μέτρα είναι επώδυνα για τους πολίτες, όμως δεν έχουμε πολυτέλεια να πηγαίνουμε πέρα-δώθε».

    «Μόνη μας υποχρέωση είναι σταθερά να εφαρμόσουμε μέτρα και αποφάσεις για τη ριζική αναδιάρθρωση του κράτους και της οικονομίας», πρόσθεσε.

    Σύσκεψη για τον Τουρισμό

    Eυρεία σύσκεψη για τον Τουρισμό πραγματοποιήθηκε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, και οι αποφάσεις που ελήφθησαν αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, την Τετάρτη.

    Σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, η υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδια για τον Τουρισμό Αντζελα Γκερέκου ανέφερε ότι έχουν δοθεί οδηγίες από το υπουργείο στους ξενοδόχους για συγκράτηση των τιμών και απορρόφηση από την αγορά των όποιων αυξήσεων του ΦΠΑ, πρόσθεσε ότι αναμένεται επίλυση του προβλήματος με τις βίζες από τις διάφορες χώρες και πρόσθεσε ότι αναμένεται, επίσης, τουριστικό κύμα από τη Ρωσία και τις πρώην ανατολικές χώρες, αλλά και τις όμορες βαλκανικές.

    Επίσης η κα Γκερέκου ανέφερε ότι υπάρχει σκέψη να πραγματοποιηθούν fam - trips για ξένους δημοσιογράφους και τόνισε ότι στην πολιτική του υπουργείου είναι να αναδειχθούν στοχευμένα προορισμοί στην Ελλάδα, όπως πχ οι νεότερες αρχαιολογικές ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας.

    [02] Σταδιακή αποκατάσταση

    Οι υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να άρουν από αύριο Τρίτη τους περιορισμούς στις πτήσεις εμπορικών αεροσκαφών, που είχαν επιβληθεί μετά την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου που κάλυψε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου με ένα σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας.

    "Υπάρχει συμφωνία των υπουργών για μεγαλύτερη ευελιξία" στους περιορισμούς, ανέφερε διπλωματική πηγή.

    Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σιίμ Κάλας, είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει να πετάξουν, από αύριο, περισσότερα αεροσκάφη. Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί, που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συζητήσουν αργότερα τις οικονομικές επιπτώσεις που είχε η εξάπλωση του νέφους της τέφρας πάνω από την Ευρώπη.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ιρλανδίας αναφέρεται ότι η συμφωνία των υπουργών "θα χαλαρώσει τους περιορισμούς και θα διευκολύνει την περιορισμένη επανέναρξη της κυκλοφορίας".

    Η συμφωνία προβλέπει κυρίως τη συρρίκνωση των ζωνών απαγόρευσης πτήσης. Θα επιτρέπεται δηλαδή στις εταιρείες να πετούν τα αεροσκάφη τους εάν το νέφος της σκόνης που εκλύεται από το ηφαίστειο δεν είναι πολύ πυκνό.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αναστάτωση που προκάλεσε στην εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιέλ, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα που εκλύθηκε συνεχίζει να εξαπλώνεται στους ευρωπαϊκούς αιθέρες. Σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία είναι πιθανόν να φθάσει, εντός της ημέρας, στις ανατολικές ακτές του Καναδά.

    Από τις χώρες της Ευρώπης μόνο, το νότιο τμήμα της Ιταλίας και η Ελλάδα δεν έχουν ακόμη προβλήματα από τη σκόνη.

    Στην Ελλάδα, χωρίς προβλήματα εκτελούνται σήμερα οι πτήσεις μεταξύ των ελληνικών αεροδρομίων, καθώς οι νότιοι άνεμοι κρατούν μακριά από τη χώρα μας το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας. Ωστόσο η κατάσταση ενδεχομένως μεταβληθεί εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αλλαγή στη διεύθυνση των ανέμων και από νοτιάδες στραφούν σε βόρειους. Πάντως μέχρι το απόγευμα από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας είχαν ματαιωθεί 136 πτήσεις και άλλες 26 από το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

    Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι εκτιμά πως θα πραγματοποιηθούν σήμερα 8.000 με 9.000 πτήσεις σε σύγκριση με περίπου 28.000 όπως θα ήταν το αναμενόμενο. Το σαββατοκύριακο ματαιώθηκε το 75% και πλέον των πτήσεων.

    Σήμερα ορισμένες χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, προχώρησαν σε δοκιμαστικές πτήσεις, προκειμένου, μαζί με τους κατασκευαστές των κινητήρων των αεροσκαφών, να διαπιστώσουν κατά πόσο η ηφαιστειακή τέφρα δημιουργεί προβλήματα στους κινητήρες.

    Η αεροπορική εταιρεία Air France, εκτίμησε ότι οι πληροφορίες για το κλείσιμο των αεροδρομίων ήταν "ανεπαρκείς" αφού διεξήγαγε χωρίς κανένα επεισόδιο πέντε δοκιμαστικές πτήσεις που είχαν ως στόχο την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων του νέφους της τέφρας στα αεροπλάνα της.

    Το κλείσιμο του βρετανικού εναέριου χώρου είναι "ανώφελο", εκτιμά ο γενικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας British Airways (ΒΑ), Γουίλι Γουόλς, έπειτα από μία δοκιμαστική πτήση που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή χωρίς καμία δυσκολία.

    "Η ανάλυση που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής καθώς και οι αναλύσεις των δοκιμαστικών πτήσεων που έχουν πραγματοποιήσει και άλλες αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν νέες αποδείξεις ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί παγκοσμίως στον εναέριο χώρο είναι ανώφελοι", αναφέρει ο Γουόλς σε ανακοίνωση της BA.

    "Εκτιμούμε ότι εναπόκειται στις αεροπορικές εταιρείες να εξετάζουν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και να καθορίζουν ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν για τους επιβάτες, το πλήρωμα και το αεροσκάφος", πρόσθεσε.

    Σταδιακή αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας από αύριο

    Aνοιξε ο εναέριος χώρος σε Ουγγαρία, Αυστρία και Εσθονία, ενώ και στην Ισπανία άνοιξαν προσωρινά τα αεροδρόμια που είχαν κλείσει στα βόρεια και ανατολικά της χώρας.

    Η Γαλλία σχεδιάζει να ανοίξει εκ νέου σταδιακά τα αεροδρόμια της και να δημιουργήσει αεροδιάδρομους για το Παρίσι προκειμένου να διευκολύνει την κρίση στις μεταφορές που έχει προκληθεί από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, ανέφερε σήμερα ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν.

    Οι αεροδιάδρομοι προς την γαλλική πρωτεύουσα θα ανοίξουν από τις 8 το πρωί τοπική ώρα, (06Η00 GMT) αύριο Τρίτη για να επιτραπεί στις αεροπορικές εταιρείες να επαναφέρουν "το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό επιβατών από το εξωτερικό" προσθέτει η ανακοίνωση του γραφείου του γάλλου πρωθυπουργού.

    O βρετανικός εναέριος χώρος προοδευτικά θα ξανανοίξει αρχής γενομένης από αύριο Τρίτη, ξεκινώντας από την Σκωτία περίπου στις 08.00 ώρα Ελλάδας και στη συνέχεια στην Αγγλία και στην Ουαλία, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν αύριο το πρωί, ανακοινώθηκε σήμερα από τις υπηρεσίες του κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

    "Η ηφαιστειακή τέφρα έχει μειωθεί καθώς και η δραστηριότητα του ηφαιστείου και με αυτό το δεδομένο εικάζεται ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση και θα συνεχίσει βελτιούμενη", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

    "Από τις 08.00 (ώρα Ελλάδας) ο ενάεριος χώρος της Σκωτίας θα ανοίξει....Η κατάσταση είναι ακόμα κακή και είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι ακριβώς θα γίνει. Ωστόσο το τελευταίο δελτίο των μετεωρολογικών υπηρεσιών αναφέρει ότι η μολυσμένη ζώνη του αέρα θα συνεχίσει να μετακινείται προς το νότο, με αποτέλεσμα να ισχύσουν απαγορεύσεις πτήσεων κάτω από την Αγγλία και την Ουαλία. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ανοίξει και η περιοχή του Λονδίνου", αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

    Εξάλλου, ο εναέριος χώρος του Βελγίου θα ξανανοίξει σταδιακά στην κυκλοφορία από την Τρίτη το πρωί στις 08.00 π.μ. (06.00 GMT), δήλωσε σήμερα ο βέλγος Υπουργός Μεταφορών σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga.

    Θετικά σημάδια

    Η έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου και η τέφρα που εκτοξεύεται από το αυτό έχουν μειωθεί αισθητά, δήλωσε σήμερα η ισλανδή γεωφυσικός Μπρίντις Μπραντστότιρ.

    "Η έκρηξη είναι τώρα μικρότερη", τόνισε η Μπραντσντότιρ, σεισμολόγος στο τμήμα Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας.

    "Η ποσότητα της τέφρας έχει μειωθεί σημαντικά και το ύψος της δεν ξεπερνάει τα τρία χλμ., δηλαδή στο μισό ύψος από εκείνο στο οποίο εκτοξεύθηκε κατά την πιο ισχυρή έκρηξη", πρόσθεσε.

    Η ακτοφυλακή της Ισλανδίας καθώς και επιστήμονες ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν πτήση πάνω από το ηφαίστειο για να δουν εάν ρέει λάβα από τον κρατήρα του, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι αλλάζει η φύση της έκρηξης.

    "Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη απ΄ό,τι ήταν το Σάββατο, μια δύσκολη ημέρα για όλους μας λόγω της πυκνής τέφρας νότια του ηφαιστείου", δήλωσε η Ούρντουρ Γκουντμουντσντότιρ, εκπρόσωπος του ισλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Η παρουσία της λάβας μπορεί να σημαίνει ότι η έκρηξη μπορεί να περνάει σε μια πιο ήπια φάση, πιθανώς ένα καλό σημάδι για τους χιλιάδες ταξιδιώτες που έχουν αποκλεισθεί σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια τις τελευταίες πέντε ημέρες, καθώς πολλές χώρες έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους για λόγους ασφαλείας.

    "Η λάβα είναι κάτι καλό γιατί τότε δεν θα έχουμε πολλή τέφρα και όλοι γνωρίζουμε ποιές επιπτώσεις έχει η τέφρα στις πτήσεις", ο Γιορλέφουρ Σβέινμπγιόρνσον, γεωλόγος στη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ρέικιαβικ.

    Γυαλί σε F-16

    Γυαλί από την ηφαιστειακή τέφρα της Ισλανδίας βρέθηκε να έχει συσσωρευθεί στους κινητήρες ενός μαχητικού αεροσκάφους F-16 του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνοντας τους φόβους για τον κίνδυνο που αποτελεί για τα αεροπλάνα η ηφαιστειακή τέφρα.

    "Αεροσκάφη F-16 του ΝΑΤΟ πέταξαν και βρέθηκε σε κινητήρα συσσωρευμένο γυαλί", δήλωσε ο αξιωματούχος. "Βρήκαν γυαλί στον κινητήρα (...) ενός αεροσκάφους".

    "Πρόκειται για ένα πολύ, πολύ σοβαρό θέμα που θα επηρεάσει σημαντικά τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας (...) αν η ηφαιστειακή τέφρα δεν διαλυθεί", πρόσθεσε.

    Ο αξιωματούχος δεν ανέφερε την περιοχή ή την ώρα του συμβάντος, αλλά ούτε και την εθνικότητα του αεροπλάνου.

    ΕΕ: Δεν υπάρχει προς το παρόν ανησυχία για την υγεία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει αν το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας πάνω από την Ευρώπη μπορεί να έχει οποιαδήποτε επίδραση στην υγεία των ανθρώπων, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά ανησυχία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος.

    "Ελέγχουμε το θέμα αυτό. Προς το παρόν το ότι (το νέφος) βρίσκεται εδώ δεν προκαλεί καμιά ανησυχία", δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από το νέφος της τέφρας που δημιουργήθηκε στην ατμόσφαιρα από ένα ηφαίστειο στην Ισλανδία.

    Ο ΠΟΥ διευκρίνισε πως τα σωματίδια της τέφρας δεν είναι βλαβερά όσο παραμένουν στα άνω στρώματα της ατμόσφαιρας, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα αν πέσουν στο έδαφος.

    Aegean Airlines: Ακυρώσεις αυριανών πτήσεων

    Ματαιώσεις πτήσεων ανακοίνωσε η Aegean, λόγω των σημαντικών περιορισμών που προκαλούνται στην εναέρια κυκλοφορία από το νέφος ηφαιστειακής στάχτης που καλύπτει μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

    Ειδικότερα, η Aegean Airlines σύμφωνα με την μέχρι στιγμής ενημέρωση που είχε από αεροδρόμια της Ευρώπης και για την αποφυγή ταλαιπωρίας των επιβατών, αναγκάζεται να ματαιώσει την 20η Απριλίου, τα κάτωθι σκέλη πτήσεων:

    1. A3 606/607 ATHENS - LONDON - ATHENS.

    2. A3 610-611 ATHENS - PARIS - ATHENS.

    3. A3 832/531 ATHENS - FRANKFURT - THESS/NIKI.

    4. A3 662/663 ATHENS - MILAN - ATHENS.

    5. A3 802/803 ATHENS - MUNICH - ATHENS.

    6. A3 806/807 ATHENS - MUNICH - ATHENS.

    7. A3 540/541 THESS/NIKI - DUSSELDORF - THESS/NIKI.

    8. A3 502/503 THESS/NIKI - MUNICH - THESS/NIKI.

    9. A3 510/511 THESS/NIKI - STUTTGARD - THESS/NIKI.

    10. A3 530/833 THESS/NIKI - FRANKFURT - ATHENS.

    11. A3 500/501 THESS/NIKI - MUNICH - THESS/NIKI.

    12. A3 852/853 ATHENS - BERLIN - ATHENS.

    13. A3 840/841 ATHENS - DUSSELDORF - ATHENS.

    14. A3 602/603 ATHENS - LONDON - ATHENS.

    15. A3 620/621 ATHENS - BRUSSELS - ATHENS.

    16. A3 660/661 ATHENS - MILAN - ATHENS

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο διαδικτυακός τόπος της Aegean ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις αλλαγές και ακυρώσεις και η εταιρεία παρακαλεί το επιβατικό κοινό όπως ενημερώνεται για την κατάσταση των πτήσεων είτε από το site της www.aegeanair.com είτε από το site του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών www.aia.gr. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν προς Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώνονται από τους διαδικτυακούς τόπους των αεροδρομίων της χώρας που βρίσκονται.

    Η εταιρεία παρακαλεί τους επιβάτες που ταξιδεύουν προς στους προορισμούς που αναφέρονται ανωτέρω, να μην προσέρχονται στο αεροδρόμιο των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή τους για την κατάσταση των πτήσεων, ώστε να αποφεύγεται η δική τους ταλαιπωρία.

    Σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή η εταιρία θα στείλει εκ νέου ενημέρωση.

    [03] "Να συνεχιστεί η διαδικασία"

    «Αυτό που θέλουμε είναι να συνεχιστεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, όπως ορίζεται μέσα από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και βεβαίως μέλημά μας είναι να μην σταματήσουν αυτές, γιατί έχουμε έναν τελικό σκοπό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με την εκλογή του Ντ. Έρογλου στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

    Πρόσθεσε δε ότι η κυπριακή πλευρά έχει ήδη θέσει το πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια ενιαία προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και πως αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να τηρηθούν και σε νέες διαπραγματεύσεις.

    «Αυτό είναι προς το συμφέρον όλου του κυπριακού λαού, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Συμπλήρωσε ακόμη ότι το αποτέλεσμα των «λεγόμενων εκλογών» στον τουρκοκυπριακό τομέα - «λεγόμενων», αφού όπως εξήγησε «δεν είναι εκλογές ενός νόμιμου κράτους» - θα πρέπει να είναι συμβατό με αυτό το αίτημα του κυπριακού λαού.

    Εξ άλλου, ο απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε ότι:

    «Χάρη στις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στην Κύπρο βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη μια διαδικασία συνομιλιών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό την εξεύρεση λύσης. Λύσης διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα όπως ορίζονται στις περί Κύπρου Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Λύσης κυπριακής, από τους Κύπριους και για τους Κύπριους. Λύσης ευρωπαϊκής, για μια επανενωμένη Κύπρο, που θα λειτουργεί αποτελεσματικά, ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιό της.

    Όπως επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελληνική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και την απόφαση να συνεχιστεί η διαδικασία συνομιλιών μετά την ανάδειξη του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των συνομιλιών είχε επιτελεσθεί συγκεκριμένη πρόοδος. Όχι η πρόοδος που θα θέλαμε, ούτε η πρόοδος που θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί, αλλά πρόοδος υπαρκτή. Είναι αυτονόητο και θέμα καλής πίστης ότι αυτή η πρόοδος πρέπει να διαφυλαχθεί.

    Την τουρκοκυπριακή κοινότητα θα εκπροσωπεί από ό,τι φαίνεται ο κ. Έρογλου. Οι θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς μας είναι γνωστές και φυσικά δεν εμπνέουν καμία αισιοδοξία, καθώς δεν ανταποκρίνονται στο εποικοδομητικό πνεύμα με το οποίο έχει προσεγγίσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας τις συνομιλίες.

    Ο κ. Έρογλου οφείλει να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών με διάθεση εποικοδομητική, σαφή βούληση για λύση και στο πλαίσιο που έχει καθορισθεί ήδη για την εξελισσόμενη διαδικασία.

    Το πλαίσιο των συνομιλιών είναι δεδομένο. Η εποικοδομητική διάθεση από την πλευρά του Προέδρου Χριστόφια είναι αποδεδειγμένη. Βαρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά η ευθύνη να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Όπως και θα την βαρύνει τυχόν αποτυχία ή οπισθοδρόμηση.

    Είναι επίσης ευνόητο ότι αναμένουμε από την Τουρκία, χώρα με θέση-κλειδί στο Κυπριακό, να ενθαρρύνει και να επιτρέψει στην τουρκοκυπριακή πλευρά να διαπραγματευθεί εποικοδομητικά".

    Εξάλλου, ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας στέλνει επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στους ηγέτες των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στους ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα τα νέα δεδομένα στο Κυπριακό, μετά την ανάληψη από τον Ντερβίς Έρογλου της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι στην επιστολή ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας θα τονίζει ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί και θα αναπτύσσει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, περιλαμβάνοντας αποφάσεις και ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Την Τετάρτη το απόγευμα ο κ. Χριστόφιας θα συναντηθεί με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι διαχρονικές θέσεις του κ. Έρογλου κατά της ομοσπονδίας και υπέρ της ίδρυσης «δύο ανεξάρτητων κρατών» στην Κύπρο, θα δημιουργήσουν σοβαρότατα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις.

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά, ανέφερε, παραμένει δεσμευμένη στη βάση λύσης του Κυπριακού, όπως αυτή συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με τον τέως ηγέτη και διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την τηλεφωνική συνομιλία ο πρόεδρος Χριστόφιας μετέφερε στον κ. Ερογλου την ετοιμότητά του να συναντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού.

    Από την πλευρά του ο κ. Ερογλου ευχαρίστησε τον πρόεδρο Χριστόφια για την επικοινωνία και εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούν σύντομα.

    Εξάλλου, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία οι κύριοι Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ συμφώνησαν να είναι σε επαφή για τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού.

    Από τις Βρυξέλλες,, η Άγκελα Φιλότε, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη Διεύρυνση επιτρόπου, Στέφαν Φούλε, δήλωσε πως «μετά την "εκλογή" του κ. Έρογλου, ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είναι καθοριστικής σημασίας να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό».

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των «εκλογών» στα κατεχόμενα, η εκπρόσωπος του Στ. Φούλε δήλωσε ότι η Επιτροπή ενθαρρύνει τον κ. Έρογλου να συνεχίσει με εποικοδομητικό πνεύμα τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου. Τόνισε, δε, πως «το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας θα συνεχίσει να παρέχει πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες των δύο ηγετών για συνολική λύση».

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη λύση του Κυπριακού και το "στάτους κβο" δεν είναι προς όφελος κανενός. Οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της ΕΕ και θα πρέπει να απολαύσουν όλα τα οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό. Είναι στα χέρια των δύο ηγετών να συμβεί αυτό».

    Παράλληλα, η κ. Φιλότε ανέφερε ότι η Επιτροπή και η ΕΕ είναι απόλυτα δεσμευμένες στην υποστήριξη των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα είναι προς όφελος της Κύπρου και της ΕΕ γενικότερα. «Οι κύριοι Ταλάτ και Χριστόφιας σημείωσαν σημαντική πρόοδο στη διαμόρφωση μιας λύσης, η οποία θα οδηγήσει σε επανένωση της νήσου στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, κάτι που εκτιμήθηκε δεόντως από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο», τόνισε.

    Κληθείσα, τέλος, να τοποθετηθεί σχετικά με τις έως τώρα σκληρές δηλώσεις του κ. Έρογλου για την προοπτική λύσης του Κυπριακού, η εκπρόσωπος ανάφερε ότι η Επιτροπή δεν επιθυμεί να σχολιάσει δηλώσεις που έγιναν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

    Στις «προεδρικές εκλογές» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου που πραγματοποιήθηκαν χθες, ο μέχρι τώρα «πρωθυπουργός» Ντερβίς Έρογλου εξασφάλισε 50,37% και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ 42,84%.

    Στην πρώτη του δήλωση ο κ. Έρογλου δήλωσε ευτυχής για την εκλογή του. Ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες για το κυπριακό σε συνεργασία με την Τουρκία και τόνισε ότι «οι δύο λαοί θα πρέπει να ζήσουν ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλο».

    Από την πλευρά του, ο απερχόμενος "πρόεδρος" Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εκτιμά ότι είναι "αδύνατο" οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κυπρου να είναι "εποικοδομητικές" με την εκλογή του Έρογλου.

    "Η Τουρκία θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο, όμως αυτό είναι αδύνατον με τον κ. Ερογλου. Όλοι το ξέρουν", δήλωσε ο Ταλάτ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την ισπανική εφημερίδα ABC.

    "Ασφαλώς και θα συναντηθούν. Όμως τι θα κάνουν; Θα πιουν καφέ ή θα διαπραγματευθούν; Διότι ο κ. Έρογλου δεν έχει κανένα όραμα λύσης, πώς θα εργαστεί για να βρει μια λύση;", συνέχισε ο Ταλάτ.

    "Η Άγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών " στην Κύπρο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, και πρόσθεσε:

    "Ο νέος ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου οφείλει να συνεχίσει τις συνομιλίες με την ίδια αποφασιστικότητα, όπως ο προκάτοχος του".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την πρόταση περί τετραμερούς επιτροπής, την οποία είχε θέσει παλιότερα, για την λύση του Κυπριακού, ο κ. Ερντογάν είπε:

    "Η αρχική μας πρόταση ήταν μια τετραμερής συνάντηση, αλλά αργότερα προέκυψαν άλλες προτάσεις. Η Ισπανία πρότεινε την συμμετοχή του πρόεδρου της ΕΕ, η Βρετανία, ως τρίτη εγγυήτρια δύναμη, αντιπρότεινε και την δική της συμμετοχή. Αντί όλων αυτών, εμείς προτείνουμε τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ως την πλέον αποτελεσματική για ένα σύντομο αποτέλεσμα", είπε ο κ. Ερντογάν.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 April 2010 - 18:30:30 UTC