Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ελλάδα στραμμένα τα βλέμματα
  • [02] Στην Ολομέλεια τα μέτρα
  • [03] Νέες απεργίες και πορείες
  • [04] ΕΕ-Εαρινές προβλέψεις

  • [01] Στην Ελλάδα στραμμένα τα βλέμματα

    Μεγάλη προβολή δόθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στα γεγονότα που συνέβησαν χθες στην Αθήνα.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπέι δήλωσε ότι «όλες οι σκέψεις των Ευρωπαίων είναι στραμμένες στα θύματα της Αθήνας μετά από τις βιαιότητες που ακολούθησαν την πορεία διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, βιαιότητες οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο τριών ανθρώπων».

    «Είμαστε όλοι ανήσυχοι από την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά αυτή τη στιγμή, σκεπτόμαστε τα ανθρώπινα θύματα στην Αθήνα», δήλωσε ο Βαν Ρομπέι .«Ένα μεγάλο πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθεί. Αυτή η συμφωνία είναι αξιόπιστη και φιλόδοξη», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΕ.

    Με συνεχείς ανταποκρίσεις και αναφορές τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ σημειώνουν την «τραγική κατάσταση» της ελληνικής οικονομίας, τα «σκληρά μέτρα» και τις «μαζικές αντιδράσεις», προβάλλοντας παράλληλα τη δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για «δολοφονική ενέργεια».

    Στις πρώτες θέσεις της βρετανικής ειδησεογραφίας παραμένει και σήμερα η Ελλάδα, αν και οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες για μία από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις.

    Τα πρακτορεία Reuters και Associated Press κάλυψαν με τηλεγραφήματα όλα τα γεγονότα στην Αθήνα και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για «δολοφονική πράξη».

    Για «ημέρα θανάτου και πένθους» μιλούν τα γερμανικά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

    O Γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για Ευρωπαικές Υποθέσεις, Πιέρ Λελούς και ο Γερμανός ομόλογός του, Βέρνε Χόγιεν πρόκειται να έρθουν προσεχώς στην Αθήνα για να δηλώσουν την αλληλεγγύη των δύο χωρών τους στην Ελλάδα, κυρίως μετά τις βίαιες διαδηλώσεις, ανακοινώθηκε από τον κ. Λελούς.

    "Είχα τηλεφωνική συνομιλία με το Γερμανό ομόλογό μου με τον οποίο θα πάμε μαζί στην Αθήνα. Συνεργαζόμαστε να βρούμε μια κοινή ημερομηνία. Ελπίζω όπως και ο Γερμανός συνάδελφός μου, πως η επίσκεψή μας θα γίνει την προσεχή εβδομάδα" πρόσθεσε ο κ. Λελούς.

    Καταλήγοντας εξέφρασε τη μεγάλη λύπη του για τους τρείς νεκρούς της μεγάλης διαδήλωσης της Αθήνας.

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, χαρακτήρισε τα δραματικά γεγονότα στην Ελλάδα "ιδιαίτερα ανησυχητικά".

    "Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δείχνουν πως η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα", είπε ο κ. Ραντ και πρόσθεσε πως "υπάρχει ανησυχία ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ίσως να μην είναι αρκετό για να αποσοβήσει μια ενδεχόμενη κρίση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπως προκύπτει και από τις αντιδράσεις των αγορών".

    Τα τραγικά γεγονότα στην Ελλάδα κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου της Κύπρου. Ειδικά στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων δημοσιεύονται φωτογραφίες και εκτενή ρεπορτάζ.

    Η ''Αλήθεια'', με κύριο τίτλο ''Σε ασφυξία η Ελλάδα'', γράφει ότι κανείς δεν πίστευε ότι οι ''μεγάλες θυσίες'' για τις οποίες μίλησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου την περασμένη Κυριακή θα γίνονταν στην κυριολεξία θυσίες ανθρώπινων ζωών.

    Η ''Μάχη'', που έχει τίτλο ''Μολότοφ η Ελλάδα'', παραθέτει τα λόγια του Ισοκράτη ''η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία''. Γράφει, επίσης, ότι την ώρα που οι άλλες χώρες της ΕΕ εξέρχονται από την κρίση, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία τοποθετούνται στις χώρες που θα παραμείνουν στην ύφεση.

    Ο ''Πολίτης'', τιτλοφορεί το κύριο θέμα του ''Καίνε την Ελλάδα'' και γράφει ότι τρεις νεκροί είναι τα πρώτα θύματα της κρίσης και ότι τα αιματηρά επεισόδια και οι απεργίες, καθώς και η προειδοποίηση του οίκου Moody's για υποβάθμιση της Πορτογαλίας, ενίσχυσαν τις ανησυχίες για εξάπλωση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

    Η ''Σημερινή'', με τίτλο ''Στο χείλος της αβύσσου'', γράφει ότι με αίμα αθώων, τραυματισμούς και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές σφραγίστηκε η χθεσινή παλλαϊκή κινητοποίηση 200.000 εργαζομένων στην Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σκληρά οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης.

    Ο ''Φιλελεύθερος'', με τον ίδιο κύριο τίτλο ''Στο χείλος της αβύσσου'', γράφει ότι εξαγριωμένοι διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας κορύφωσαν τις τραγικές στιγμές που ζει αυτές τις ημέρες η Ελλάδα, με το θάνατο τριών ανθρώπων, τριών εργαζομένων στην Marfin Egnatia Bank, που δέχθηκαν επίθεση μέσα στα γραφεία τους.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει ότι τα τραγικά γεγονότα στην Αθήνα προκάλεσαν πανελλήνια θλίψη και οργή, ότι οι κινητοποιήσεις βάφτηκαν με το αίμα τριών εργαζομένων, και ότι το ΚΚΕ καταγγέλλει προβοκάτσια για να συκοφαντηθούν οι λαϊκοί αγώνες.

    Τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και ο θάνατος τριών τραπεζικών υπαλλήλων από εμπρησμό τραπεζικού υποκαταστήματος αποτελούν πρώτο θέμα στα πρωινά δελτία ειδήσεων του αγγλόφωνου ειδησεογραφικού καναλιού της Κεντρικής Κινεζικής Τηλεόρασης (CCTV News), ενώ φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα γεγονότα προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κινεζικών εφημερίδων και στις αρχικές σελίδες των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Μάλιστα, το "CCTV News" προβάλει μαγνητοσκοπημένο υλικό από τη διακομιδή των θυμάτων στο νοσοκομείο με τη βοήθεια πυροσβεστών και νοσηλευτικού προσωπικού.

    Τρεις τραπεζικοί υπάλληλοι νεκροί, και σαράντα τραυματίες, ανάμεσά τους και 29 αστυνομικοί, είναι ο απολογισμός από τα βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά των ελληνικών μέτρων λιτότητας, αναφέρει το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Xinhua), προσθέτοντας ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, συνδικαλιστές και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών επιμελητηρίων της χώρας καταδίκασαν το γεγονός, με τα μέλη του Κοινοβουλίου να τηρούν ενός λεπτού σιγή για τα αθώα θύματα.

    "Η χώρα μας έφτασε στο χείλος της αβύσσου. Είναι ευθύνη όλων μας να μη γίνει το βήμα προς το κενό. Και η ευθύνη αποδεικνύεται στην πράξη, όχι στα λόγια. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Αυστηρά και χωρίς ελαφρυντικά", δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι είναι άλλο η διαμαρτυρία και άλλο η δολοφονία, αναφέρουν τα κινεζικά ΜΜΕ, με το "CCTV News" να προβάλει σχετικό ρεπορτάζ, με τίτλο "Greek PM condemns violence resulted in 3 deaths".

    Παράλληλα, το "CCTV News" προέβαλε στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις μπροστά από το Κοινοβούλιο και στην Ακρόπολη. "Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, των οποίων οι μισθοί θα κοπούν σύμφωνα με το πρόγραμμα λιτότητας. Η Ακρόπολη είναι το πιο γνωστό από τα μνημεία της Ελλάδας, αλλά πλέον χρησιμοποιείται σαν πλατφόρμα διαδηλώσεων κατά των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας", σχολιάζει το κινεζικό κανάλι.

    Τα επεισόδια στην Αθήνα είναι πρωτοσέλιδο στην αγγλόφωνη εφημερίδα "China Daily", ενώ στην ηλεκτρονική της σελίδα η εφημερίδα δημοσιεύει εκτός από τις ειδησεογραφικές αναφορές και 18 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς, με γενικό τίτλο "Strike hits indebted Greece".

    Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης "China Network TV" (CNTV) προβάλει επίσης χαρακτηριστικές εικόνες από τα γεγονότα, όπως μία με αστυνομικό που πεσμένος στο οδόστρωμα παλεύει με τις φλόγες, οι οποίες τον έχουν ζώσει.

    "Στο χείλος της αβύσσου" η Ελλάδα καθώς οι ταραχές αφήνουν πίσω τους θύματα, σχολιάζει η "People's Daily Online", χρησιμοποιώντας απόσπασμα από την ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ δημοσιεύει φωτογραφία αστυνομικών που απωθούν διαδηλωτές.

    "Παραμένει ασαφές κατά πόσον η Ελλάδα θα είναι τελικά πρόθυμη να δεχθεί πολυετή δημοσιονομική τιμωρία και ύφεση για να τακτοποιήσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα, λαμβανομένης υπόψιν της ευρείας κοινωνικής αντίθεση στα μέτρα λιτότητας", σχολιάζει οικονομικός αναλυτής της "Capital Economics", σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "South China Morning Post", του Χογνκ Κονγκ.

    [02] Στην Ολομέλεια τα μέτρα

    Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα οικονομικά μέτρα που ανακοινωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

    Αύριο θα ψηφιστεί δεύτερο νομοσχέδιο, που αφορά τις ρυθμίσεις για τις περικοπές στον δημόσιο τομέα.

    Την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίσει τη Συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας μας από το Μηχανισμό Στήριξης της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μπαίνει προς συζήτηση στη Βουλή, έχει ήδη ανακοινώσει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς, εξηγώντας ότι η ΝΔ δεν αρνείται "τη χρηματοδοτική στήριξη, που το ΠΑΣΟΚ κατέστησε απαραίτητη πλέον", αλλά διαφωνεί: "με την πολιτική που μας οδήγησε ως εδώ και με την κυβερνητική οικονομική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης".

    «Το δίλημμα είναι σαφές: Είτε ψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο και σώζουμε τη χώρα, είτε δεν το ψηφίζουμε και αφήνουμε τη χώρα να καταρρεύσει. Το κάθε κόμμα θα κληθεί να απαντήσει χωρίς φιοριτούρες. Ή παίρνουμε τα 110 δισ., ή δεν τα παίρνουμε και πάμε σε στάση πληρωμών». Με αυτή την φράση έκλεισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου την τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε χθες και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε το πρόγραμμα στήριξης «προαπαιτούμενο για να λάβει η χώρα τα χρήματα και να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες».

    Νωρίτερα το νομοσχέδιο δέχθηκε τα "πυρά" τόσο της ΝΔ και του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑΟΣ υποστήριξε μεν ότι (σ.σ. το νομοσχέδιο) δεν δίνει ελπίδα, επιφυλάχθηκε ωστόσο να τοποθετηθεί αύριο, που θα συζητηθεί και ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ορισμένες αλλαγές. Σε μία από αυτές δίνεται το δικαίωμα να πάρουν το νέο επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας, και όσοι συνταξιούχοι είναι κάτω των 60 ετών, αλλά λαμβάνουν σύνταξη είτε λόγω αναπηρίας, είτε από βαρέα και ανθυγιεινά, είτε λόγω ενασχόλησης τους με οικοδομικά επαγγέλματα, είτε παίρνουν σύνταξη λόγω θανάτου συζύγου.

    Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απόλυτα κατηγορηματικός λέγοντας ότι «η χώρα αν δεν πάρει τα 110 δισ. ευρώ θα βρεθεί μπροστά στο τοίχο, θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών». Παραδέχτηκε ότι τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά, όπως είπε, αναγκαία και δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως το πολιτικό κόστος και δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.

    «Έχουμε απόλυτη αντίληψη των δυσκολιών και των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργούν τα μέτρα, αλλά έχουμε και απόλυτη επίγνωση ότι στη σημερινή συγκυρία κάνουμε το σωστό. Αναλαμβάνουμε πλήρως το όποιο πολιτικό κόστος. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Οι αλλαγές που περιγράφονται είναι αναγκαίες και πρέπει να γίνουν», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    «Τα χρήματα έρχονται μέσα από ένα δύσκολο διαπραγματευτικό πλαίσιο» τόνισε επίσης ο υπουργός, ενώ επιτέθηκε σε όλους όσους «κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

    «Η χώρα, αν δεν πάρει αποφάσεις θα βρεθεί στο τοίχο. Σε στάση πληρωμών. Ίσως κάποιοι να το θέλουν. Αν κάποιοι το θέλουν αυτό να το πουν καθαρά. Δική μας απόφαση είναι με τα μέτρα αυτά να νοικοκυρέψουμε και να σώσουμε τη χώρα», τόνισε.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι «τα μέτρα δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα», τονίζοντας ωστόσο ότι «στη διαπραγμάτευση υπήρξαν προαπαιτούμενα και χωρίς αυτά δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία».

    «Κάναμε μια εξαιρετικά επίπονη προσπάθεια για να διασώσουμε ότι μπορούσαμε, με σειρά επιχειρημάτων για τα οποία συνέβαλαν και οι κοινωνικοί εταίροι. Πολύ θα ήθελα να πω ότι είχαμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε ακέραιο τον 13ο και 14ο μισθό και στο δημόσιο τομέα», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι έχει πολιτικό κόστος, αλλά είμαστε έτοιμοι να το αναλάβουμε με θυσίες για όλους. Προσπαθούμε όμως να τις επιμερίσουμε με δίκαιο τρόπο».

    Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τη διαδικασία προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης γιατί διαφωνεί ριζικά με τη στρατηγική εξόδου από τη κρίση, που επέλεξε η κυβέρνηση.

    Όπως υποστήριξε, «τα μέτρα αυτά δεν διασφαλίζουν με αποτελεσματικό τρόπο την έξοδο από την μέγγενη στην οποία εισέρχεται η χώρα», ενώ ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει μόνο τα 7 μέτρα που διασφαλίζουν και φροντίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και θα καταψηφίσει όλα τα υπόλοιπα που δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συνειδητό σχέδιο της Τρόϊκας στο οποίο συμμετείχε, αξιοποίησε, θέλησε αποδέχτηκε και επιδίωξε η κυβέρνηση και στόχος του είναι η προστασία των συμφερόντων της αστικής τάξης».

    «Μετατρέπετε την Ελλάδα υποεπιτροπή της «τρόικας» και για την υλοποίηση του σχεδίου. Εξαπολύσατε την προπαγάνδα σας για χρεοκοπία για να καλλιεργήσετε τη τρομοκρατία και τη λογική "σφάξε με αγά μου να αγιάσω"» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι σήμερα θα εκφραστεί η θέση του κόμματός του από τον ίδιο τον πρόεδρο και αφού η κυβέρνηση απαντήσει στα επί μέρους ζητήματα που έχει θέσει, όπως αυτά που αφορούν τους συνταξιούχους. Ταυτόχρονα, μίλησε για καίριες ευθύνες της ΝΔ ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ολιγωρία και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει τεράστιο υφεσιακό πρόβλημα και δεν δίνει ελπίδα στον ελληνικό λαό.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για νομοσχέδιο που αποτυπώνει μεγάλα ελλείμματα. Χαρακτηρίζεται, όπως είπε, από έλλειμμα αξιοπιστίας, δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας.

    Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι με αυτό το νομοσχέδιο καταλύεται το σύνταγμα, ενώ έκανε λόγο για διαδικασίες πολιτικού πραξικοπήματος.

    «Η άρνηση στη διαδικασία προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης χωρίς να κατατίθεται μια συγκεκριμένη πρόταση είναι απόπειρα αποφυγής ευθυνών, αλλά είναι και ξεπερασμένης στενοκομματικής νοοτροπίας» σχολίασε τέλος ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης.

    [03] Νέες απεργίες και πορείες

    Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας προγραμματίζουν για σήμερα το απόγευμα η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Στις 6.00 το απόγευμα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή, ενώ την ίδια ώρα στην πλατεία Ομονοίας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση το ΠΑΜΕ.

    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αναμένεται να συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν περαιτέρω κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα

    Σε πανελλαδική απεργία προσέρχονται σήμερα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες (ΟΤΟΕ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο των τριών υπαλλήλων στο υποκατάστημα της Marfin Egnatia, στην οδό Σταδίου.

    Εξάλλου, παρατείνεται για άλλο ένα 24ώρο η απεργία των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να μένουν σωρευμένα στα πεζοδρόμια για έβδομη συνεχή μέρα. Η αποκομιδή θα αρχίσει τα ξημερώματα της Παρασκευής.

    Κλειστά θα μείνουν για δύο ημέρες τα φαρμακεία, με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο επάγγελμα των φαρμακοποιών.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα συνεδριάσει την Παρασκευή 7 Μαΐου για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του «απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι φαρμακοποιοί από την πολιτεία» προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας (12 μ.μ. - 3 μ.μ.) των νοσοκομειακών γιατρών.

    [04] ΕΕ-Εαρινές προβλέψεις

    Την ανάγκη να σβηστεί η φωτιά που άναψε στην Ελλάδα "πριν εξαπλωθεί στο δάσος", επεσήμανε ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, παρουσιάζοντας τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις 27 χώρες της Ε.Ε. Ο Όλι Ρεν επεσήμανε ακόμη ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ε.Ε. παραμένει αδύναμη και εύθραυστη και πως συνεχίζει να συνοδεύεται από ένα αίσθημα αβεβαιότητας, το οποίο προκαλούν οι "εντάσεις" που παρατηρούνται στις αγορές ομολόγων.

    Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο σύνολο της ευρωζώνης, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι η ανάπτυξη το 2010 θα φτάσει το 0,9% του ΑΕΠ (έναντι 0,7% που ήταν η εκτίμηση της Επιτροπής στις φθινοπωρινές της προβλέψεις), ενώ το 2011 θα αυξηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. " Η βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης φέτος είναι πολύ καλό νέο για την ΕΕ", ανέφερε ο Όλι Ρεν, τονίζοντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και παρακολούθηση των κινδύνων που απειλούν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι «το κοινό πρόγραμμα ΕΕ και ΔΝΤ με το οποίο συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα πολυετές πρόγραμμα που αφήνει στην Ελλάδα αρκετό χρόνο, προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της».

    Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι την περασμένη εβδομάδα ότι «η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολύ σημαντικά βήματα για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη μεταρρύθμιση του κράτους». Ωστόσο, σημείωσε ότι λόγω των πρόσθετων μέτρων που αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ, τα δύο πρώτα χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα θα υπάρχει ύφεση μεγαλύτερη από αυτήν που προέβλεπε η Επιτροπή στις 21 Απριλίου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Επιτροπής (οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους τα πρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση την Κυριακή στις 2 Μαΐου), η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα για το 2010 θα είναι 4% του ΑΕΠ και το 2011 στο 2,6% του ΑΕΠ.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, αν τα πρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα έχουν επίπτωση και στο δείκτη ανεργίας, ο Όλι Ρεν απάντησε ότι καθώς η μεγαλύτερη προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής θα γίνει τα δύο πρώτα χρόνια, βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει συρρίκνωση της οικονομίας, η οποία θα επηρεάσει και τον δείκτη απασχόλησης. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα θα είναι 12% το 2010 και 13,5% το 2011. Ωστόσο, ο Επίτροπος Ρεν σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το τελευταίο τρίμηνο του 2011, κάτι το οποίο θα επηρεάσει θετικά και την απασχόληση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επανέλθει δειλά το 2012 και θα αυξηθεί το 2013 και το 2014.

    Όσον αφορά στο μηχανισμό στήριξης, ο Επίτροπος Ρεν τόνισε ότι, σύμφωνα με προσεκτικές εκτιμήσεις της Επιτροπής, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές σε 18 μήνες, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι τα δύο επόμενα χρόνια η χώρα δεν θα χρειαστεί να απευθυνθεί στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, διότι τις ανάγκες της θα καλύψουν πλήρως η ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα 110 δισ. ευρώ που διαθέτει ο μηχανισμός στήριξης είναι αρκετά για να καλύψουν τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας. Προέβλεψε, ωστόσο, ότι αν υπάρξουν πρόσθετες ανάγκες, ως ένα βαθμό θα καλυφθούν.

    Εξάλλου, ερωτηθείς, αν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμπαρασύρει κι άλλες χώρες του ευρώ, όπως την Ισπανία και την Πορτογαλία, ο Όλι Ρεν απάντησε λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η Ελλάδα είναι μοναδική και ειδική περίπτωση", συμπληρώνοντας πως καμία άλλη χώρα δεν έδωσε κατ' επανάληψη ψευδή στατιστικά στοιχεία. Όσον αφορά στα σενάρια στον Τύπο που έφεραν την Ισπανία να ζητάει οικονομική βοήθεια, ο Όλι Ρεν τα χαρακτήρισε υπερβολικά και τα απέρριψε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι η Ισπανία δεν έχει καμία ανάγκη από οικονομική βοήθεια.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Σλοβακίας, η οποία προβάλλει αντιρρήσεις στο να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, ο Όλι Ρεν, αφού υπενθύμισε ότι στη Σλοβακία επίκεινται βουλευτικές εκλογές, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αμέσως μετά θα τηρήσει τη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ελλάδα

    Τέλος, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ και της Γαλλίδας υπουργού οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, περί ενίσχυσης του συμφώνου σταθερότητας και στενότερης παρακολούθησης των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη. " Πρέπει να εφαρμόσουμε μια πιο αυστηρή, προληπτική παρακολούθηση των οικονομικών πολιτικών στις χώρες της ευρωζώνης και εκτός από τα δημοσιονομικά ελλείμματα, να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο δημόσιο χρέος", ανέφερε ο Όλι Ρεν και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για αυτό το θέμα, την ερχόμενη εβδομάδα.

    Εκθεση για την Ελλάδα

    «Επίκειται μια σε βάθος αλλά αναπόφευκτη προσαρμογή». Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της παρουσίασης των εαρινών προβλέψεών της για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών των οικονομιών των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. την περίοδο 2010-2011. Ως προς τα βασικά οικονομικά μεγέθη, εκτιμάται ότι η οικονομική ύφεση θα είναι το 2010 βαθιά στην Ελλάδα - φθάνοντας το 4%, ότι θα περιοριστεί το 2011 στο 2,5% και ότι από το 2012 η ελληνική οικονομία θα τεθεί εκ νέου σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτή την οικονομική προοπτική περιέγραψε άλλωστε και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Ολι Ρεν, ο ποίος τόνισε ότι οι εκτιμήσεις της Επιτροπής δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα τελευταία μέτρα στην Ελλάδα. Προέβλεψε όμως, ότι η ύφεση, μετά τα μέτρα, θα κινηθεί στα προαναφερθέντα επίπεδα. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, προέβλεψε πως θα υπερβεί το 3% εφέτος και το 2% του χρόνου, ενώ η ανεργία θα πλησιάσει το 12% το 2010 και θα υπερβεί το 13% το 2013.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επιτροπή, η ύφεση το 2009 ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης και θα έχει επιπτώσεις στη δυναμική του πραγματικού ΑΕΠ το 2010. Στο πλαίσιο αυτό, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω απώλειες, κυρίως λόγω της επιδείνωσης της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, των εξελίξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές και της εφαρμογής περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής.

    Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη πως μετά από χρόνια επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών που διεύρυναν τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες, η Ελλάδα υιοθέτησε σειρά μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής τα οποία αναμένεται να έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην πραγματική αύξηση του ΑΕΠ το 2010. Ωστόσο, σημειώνει, πως «επιτυχείς και αξιόπιστες προσπάθειες προσαρμογής αναμένεται να τονώσουν την εμπιστοσύνη και να βελτιώσουν το κλίμα» ενώ, όπως υπογραμμίζει, η βελτίωση της αξιοπιστίας θα αναπληρώσει το μεγάλο οικονομικό κόστος της προσαρμογής και θα οδηγήσει σε πορεία ανάκαμψης μετά το 2011.

    Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι όσο θα προχωρά η δημοσιονομική σταθεροποίηση θα πρέπει να αναμένεται αποκλιμάκωση των πιέσεων των αγορών και μείωση των σπρέντ δανεισμού, αλλά η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά, λόγω του συνεχιζόμενου υψηλού και περιορισμένου κόστους πρόσβασης του ιδιωτικού τομέα στις πηγές χρηματοδότησης.

    Σύμφωνα εξάλλου με την έκθεση της Επιτροπής, η μείωση της απασχόλησης και των μισθών αναμένεται επίσης να επηρεάσουν το διαθέσιμο εισόδημα για το 2010, με αποτέλεσμα τη μείωση της πραγματικής ζήτησης. Ενόψει του εξαιρετικά αβέβαιου περιβάλλοντος, το ποσοστό αποταμιεύσεων των νοικοκυριών ενδέχεται να αυξηθεί, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,5% το 2010 και να μειωθεί ακόμη περισσότερο στην περίοδο που εξετάζουν οι προβλέψεις (2010-2011), εκτιμά η Επιτροπή.

    Η Επιτροπή θεωρεί, εξάλλου, ότι η παρούσα εικόνα για τον επιχειρηματικό τομέα εξακολουθεί να μην είναι θετική και οι επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω το 2010, πριν αρχίσουν να παρουσιάζουν ορισμένα θετικά σημάδια προς το τέλος του 2011. Η χαμηλή εσωτερική ζήτηση και οι οικονομικές συνθήκες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν σημαντικά τις αποφάσεις για επιχειρηματικές επενδύσεις στη διάρκεια του 2010, αναφέρει η Επιτροπή, η οποία εκτιμά παράλληλα πως ο κατασκευαστικός τομέας αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω το 2010, ενώ η δημόσια επενδυτική δραστηριότητα, παρότι αναμένεται να παραμείνει στάσιμη το 2010, είναι πιθανό να αρχίσει να ανακάμπτει το 2011.

    Εξάλλου, στην έκθεση της Επιτροπής επισημαίνεται ακόμη ότι η αδύναμη εσωτερική ζήτηση αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα συνεχίσουν να περιορίζονται κατά 10%, με πραγματικούς όρους, το 2010, προκαλώντας επίσης σημαντική μείωση στο εμπορικό έλλειμμα. Οι συνολικές εξαγωγές, αντίθετα, λόγω της σταδιακής ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου και των καλύτερων προοπτικών της παγκόσμιας ζήτησης, σε συνδυασμό με τη σχετική μείωση του εργατικού κόστους, αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,7% το 2010 και να σημειώσουν περαιτέρω αύξηση το 2011. Συνολικά, η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να είναι θετική το 2010 και σε μικρότερο βαθμό το 2011.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση η οποία αναμένεται να μειωθεί κατά 3% την περίοδο 2010-2011. Ο περιορισμός των ευκαιριών απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων και τις περικοπές στο δημόσιο τομέα είναι πιθανό να προκαλέσουν αύξηση των ποσοστών ανεργίας, αναφέρει η Επιτροπή.

    Η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να εξισορροπήσει τη μείωση της εσωτερικής ζήτησης, οδηγώντας σε μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ. Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και ειδικότερα το κόστος προσαρμογής για κάθε μονάδα εργασίας. Οι εξαγγελθείσες περικοπές στο δημόσιο τομέα αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση του περιορισμού των μισθών του ιδιωτικού τομέα, υπογραμμίζει η Επιτροπή. Οι εξελίξεις στον τομέα των εξαγωγών αναμένεται να επιφέρουν μερική διόρθωση του εξωτερικού ελλείμματος το 2010. Ωστόσο, η βελτίωση μεσοπρόθεσμα αναμένεται να είναι πολύ πιο μετριοπαθής, δεδομένων των διαρθρωτικών αδυναμιών στην εξωτερική απόδοση της οικονομίας και τις συσσωρευμένες απώλειες ανταγωνιστικότητας.

    Στην έκθεσή της η Επιτροπή επισημαίνει, τέλος, ότι η σημαντική πρόοδος που έχει καταγράψει η Ελλάδα, με όρους πραγματικής σύγκλισης την τελευταία δεκαετία, απειλείται τώρα σοβαρά. Η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην οδό της βιώσιμης σύγκλισης περιλαμβάνει την άμεση διόρθωση των παραγόντων που ενισχύουν τις εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες, υπογραμμίζεται.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 May 2010 - 8:30:24 UTC