Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 'Ερευνες για τους δράστες της επίθεσης
  • [02] Στην Ολομέλεια τα μέτρα

  • [01] 'Ερευνες για τους δράστες της επίθεσης

    Τρεις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν στο τέλος των μεγάλων συγκεντρώσεων και πορειών που πραγματοποιήθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας.

    Πρόκειται για δύο γυναίκες και έναν άντρα υπαλλήλους της τράπεζας Marfin, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν από πυρκαγιά στο υποκατάστημα της οδού Σταδίου 23.

    Η νεκροτομή των τριών θυμάτων ολοκληρώθηκε σήμερα, και όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φίλιππος Κουτσάφτης, τα τρία θύματα έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία. Ο άνδρας μόνο φέρει και ελαφρά εγκαύματα, γεγονός που σημαίνει ότι προσπάθησε να περάσει μέσα από τις φλόγες, κατεβαίνοντας το κλιμακοστάσιο, όπου και βρέθηκε νεκρός ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο όροφο.

    Σύμφωνα με τον κ. Κουτσάφτη, διαπιστώθηκε και μακροσκοπικά ότι και οι τρεις έχουν εισπνεύσει τεράστιες ποσότητες καπνού και τοξικών αερίων, αλλά θα γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις που θα είναι και πιο λεπτομερείς πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

    Ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε επίσης ότι η μια από τις γυναίκες ήταν έγκυος στον τρίτο ή τέταρτο μήνα. Οπως έγινε γνωστό από χθες πρόκειται για την Αγγελική Παπαθανασοπούλου που βρέθηκε νεκρή στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου στην προσπάθειά της να σωθεί.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες από την Κρατική Ασφάλεια για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης, οι οποίοι έσπασαν το τζάμι της τράπεζας με σφυριά και στη συνέχεια έριξαν στο εσωτερικό εύφλεκτο υγρό και μολότοφ, εγκλωβίζοντας τους εργαζόμενους και προκαλώντας τον τραγικό θάνατο τριών από αυτούς.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το βίντεο της τράπεζας έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά, αλλά οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν οπτικό υλικό από γύρω και απέναντι καταστήματα, όπου φαίνεται η επίθεση όχι όμως και χαρακτηριστικά των δραστών, λόγω του ότι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

    Για το λόγο αυτό αναζητούνται μάρτυρες που ενδεχομένως έχουν δει τους δράστες πριν από την επίθεση που δεν αποκλείεται να είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπα.

    Σήμερα, οδηγούνται στον εισαγγελέα οι 25 συλληφθέντες στα χθεσινά επεισόδια, ενώ έγιναν συνολικά 70 προσαγωγές από την Αστυνομία.

    Οι δέκα από τους συλληφθέντες είναι από το κτήριο της οδού Ζαΐμη, οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομη κατάληψη, ενώ άλλοι τρεις κατηγορούνται για κλοπή από κατάστημα το οποίο λεηλάτησαν.

    Οπως ανακοινώθηκε από την πυροσβεστική και την αστυνομία, ομάδα νεαρών που ήταν μέσα στην πορεία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, πέταξε βόμβες μολότοφ στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου 23, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά στο ισόγειο. Στην τράπεζα εγκλωβίστηκαν συνολικά 8 άτομα.

    Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα, αλλά, σύμφωνα με την αστυνομία, οι νεαροί πετούσαν πέτρες εναντίον των πυροσβεστών εμποδίζοντάς τους να πλησιάσουν.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τους ταραξίες και οι πυροσβέστες μπήκαν στην τράπεζα σβήνοντας τη φωτιά.

    Απεγκλώβισαν αμέσως τέσσερις γυναίκες κι έναν άντρα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία, ενώ αυτοί τους είπαν ότι είχαν παγιδευτεί κι άλλοι υπάλληλοι.

    Οι πυροσβέστες ανέβηκαν στους ορόφους και στον τρίτο όροφο, βρήκαν νεκρούς τις δύο γυναίκες και τον έναν άνδρα, οι οποίοι έπαθαν ασφυξία από τους καπνούς. Πρόκειται για την Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, την Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών και τον Επαμεινώνδα Τσακάλη, 36 ετών.

    Ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου, πιθανότατα ενώ προσπαθούσε να κατέβει στο ισόγειο για να ξεφύγει, η μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ η τελευταία κοντά στο μπαλκόνι, ενώ προσπαθούσε να βγει για να πάρει αέρα.

    Χρυσοχοΐδης: "Θα συλληφθούν οι υπεύθυνοι"

    "Θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά αυτοί που δολοφόνησαν τους τρεις εργαζόμενους κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής πορείας στο κέντρο της Αθήνας". Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή μέρα "μαύρη μέρα για τη δημοκρατία".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι "ο μόνος τρόπος για να τεθούν οριστικά στο περιθώριο οι δυνάμεις της τυφλής βίας που προσχηματικά και μόνο επικαλούνται την κρίση για να σπείρουν στο πέρασμά τους καταστροφή και πόνο, είναι η υπεύθυνη στάση όλων μας".

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε επίσης, ότι: "δυνάμεις που αρέσκονται στην τυφλή βία και έχουν αντιδημοκρατική και αντικοινωνική στόχευση και συμπεριφορά, επιχείρησαν να εισβάλλουν στην Βουλή, αφού εκμεταλλεύτηκαν την ειρηνική διαδήλωση των εργαζομένων και με τη συμπεριφορά τους, εκτός από το θάνατο των τριών εργαζομένων έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο και τη ζωή άλλων".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την οδύνη του και τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων.

    Σοβαρά επεισόδια

    Σοβαρά επεισόδια, πετροπόλεμος και μάχες με αστυνομικούς σημειώθηκαν και στο Σύνταγμα, όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να ανέβει στα σκαλάκια της Βουλής, την ώρα που είχα αποχωρήσει ο κύριος όγκος του ΠΑΜΕ και κατευθυνόταν προς τη Λεωφόρο Συγγρού.

    Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες εναντίον της αστυνομικής δύναμης στη Βουλή, η οποία έκανε χρήση χημικών και τους απώθησε.

    Εν τω μεταξύ έφθασαν στο σημείο κι άλλες ομάδες διαδηλωτών με αποτέλεσμα το Σύνταγμα να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, ενώ αρκετοί επιχείρησαν να φτάσουν στο υπουργείο Οικονομικών από την κάτω πλευρά μέσω της οδού Μητροπόλεως, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

    Ωστόσο, κάποιοι από τους διαδηλωτές πυρπόλησαν πυροσβεστικό όχημα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός από το οποίο οι πυροσβέστες πρόλαβαν να βγουν την τελευταία στιγμή, ενώ επίσης έβαλαν φωτιά στο κτίριο της οδού Αμαλίας 40 όπου στεγάζεται το πρώην ΣΔΟΕ (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομικών στο τρίτο και τέταρτο όροφο.

    Το κτήριο υπέστη σοβαρότατες ζημιές ενώ η ΥΠΕΕ καταστράφηκε.

    Ταυτόχρονα άλλοι έβαλαν φωτιά στο περίπτερο ακριβώς απέναντι στην είσοδο του Ζαππείου, το οποίο καταστράφηκε ενώ οι φλόγες παρ' ολίγον να επεκταθούν προς το Άλσος του Ζαππείου, αλλά η πυρκαγιά σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πυρπολήθηκαν πολλά αυτοκίνητα ένα εκ των οποίων μπροστά στη νομαρχία στη λεωφόρο Συγγρού στο κτίριο της οποίας προκλήθηκαν ζημιές στο ισόγειο, ενώ έσπασαν δεκάδες καταστήματα.

    Τα επεισόδια αφού είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές μεταφέρθηκαν μπροστά στα Προπύλαια όπου σημειώθηκε πετροπόλεμος με τους αστυνομικούς, οι οποίοι και πάλι απώθησαν τους ταραξίες με χρήση χημικών.

    Μετά τον εμπρησμό στη οδό Σταδίου (Μαρφίν) με εντολή του αρχηγού της Αστυνομίας τέθηκαν σε επιφυλακή όλες οι αστυνομικές δυνάμεις της Αττικής ενώ έφτασαν και ενισχύσεις από τους όμορους νομούς, που ήταν σε ετοιμότητα από το πρωί και ξεκίνησαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια και το υπόλοιπο κέντρο με προσαγωγές υπόπτων κυρίως από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

    Ανακοίνωση MARFIN για τα θυματα

    «Στην οικογένεια της MARFIN θρηνούμε για την δολοφονία τριών νεαρών συναδέλφων μας. Εκφράζουμε την οργή μας κατά της πολιτείας που εγνώριζε ότι μόνο από τύχη δεν είχαν συμβεί μέχρι σήμερα τέτοια τραγικά περιστατικά", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Marfin.

    "Εκφράζουμε ακόμα την οργή μας για τα ξύλινα πολιτικά λόγια και τις αντιδικίες σκοπιμότητας ορισμένων πολιτικών στη Βουλή την ώρα που οι σοροί των συναδέλφων μας δεν είχαν αποσυρθεί από το κατάστημά μας που επολιορκείτο ακόμα από τους διαδηλωτές ή και αναρχικούς.

    Οι αυτουργοί μακάρι να συλληφθούν και να τιμωρηθούν. Την μεγαλύτερη ευθύνη όμως έχουν οι ηθικοί αυτουργοί που δυστυχώς δεν θα τιμωρηθούν ποτέ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η ΟΤΟΕ κήρυξε πανελλαδική απεργία

    Η ΟΤΟΕ κήρυξε για σήμερα 6 Μαϊου 24ωρη πανελλαδική απεργία για το θάνατο των τριών τραπεζικών.

    "Το τραγικό αυτό γεγονός που στέρησε τη ζωή σε τρεις συναδέλφους μας (2 γυναίκες και 1 άνδρας) είναι η θλιβερή συνέπεια των αντιλαϊκών μέτρων που ξεσήκωσαν τη λαϊκή οργή και τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, το οποίο, όμως, έχει φυσικούς αλλά και ηθικούς αυτουργούς.Οι φυσικοί αυτουργοί πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά", τονίζει η ΟΤΟΕ.

    Σύμφωνα με την ομοσπονδία, "οι ηθικοί αυτουργοί, όμως, πρέπει να αναζητηθούν στην ασκούμενη πολιτική, στην επιχειρησιακή στάση της αστυνομίας αλλά και στις Διοικήσεις των Τραπεζών που με την εκβιαστική τους πρακτική εμποδίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και με την ανευθυνότητά τους δεν λαμβάνουν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές των εργαζομένων και των πολιτών στα τραπεζικά καταστήματα, που αποτελούν γνώριμους και διαχρονικούς στόχους σε όλη την διαδρομή που ακολουθούν κάθε φορά οι εργατικές πορείες και οι διαδηλώσεις".

    Κατά την ΟΤΟΕ, "σοβαρότητες πολιτικές ευθύνες έχει και η Κυβέρνηση η οποία όπως φαίνεται δεν υπολόγισε το μέγεθος και την έκταση των συνεπειών που έχουν για την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες οι αποφάσεις της που αφορούν στην οικονομική παράδοση της χώρας μας στην τρόικα του Δ.Ν.Τ., της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ε.Κ.Τ., αλλά και στις διαχρονικές απαιτήσεις του ντόπιου κεφαλαίου".

    Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

    Επεισόδια μεταξύ νεαρών και δυνάμεων των ΜΑΤ έγιναν στην διάρκεια της πορείας που οργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη.

    Ομάδες νεαρών προκάλεσαν ζημιές σε εμπορικά καταστήματα και Τράπεζες στην οδό Τσιμισκή, αναποδογύρισαν και έκαψαν κάδους, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών, με αποτέλεσμα να διασπαστεί η πορεία και να επικρατήσει πανικός μεταξύ των διαδηλωτών.

    Επεισόδια έγιναν και έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης, όπως και έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου κατέφυγε ομάδα νεαρών και άρχισε πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς.

    Ειρηνικά πραγματοποιήθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.

    Και οι δυο οι πορείες ήταν μαζικές και οι συνδικαλιστές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των απεργών.

    Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περί τις 30 προσαγωγές.

    [02] Στην Ολομέλεια τα μέτρα

    Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα οικονομικά μέτρα που ανακοινωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

    «Η κυβέρνηση παίρνει την ευθύνη και το πολιτικό κόστος να εφαρμόσει το δυσκολότερο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης και δεσμευόμαστε να πετύχουμε, ακόμη κι αν δεν έχουμε συμμάχους από όλο τα πολιτικό φάσμα. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το τελευταίο χαρτί της χώρας για να γίνουν στην επόμενη τριετία όσα δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες. Επιλέξαμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και θα κριθούμε από τις προσπάθειες».

    Αυτό τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τοποθετούμενος στην αρχή του νομοσχεδίου.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έρχεται ως κατεπείγον, γιατί σε δύο εβδομάδες λήγει ένα ομολογιακό δάνειο 9 δισ. και η χώρα δεν μπορεί να το αποπληρώσει, αν δεν δανειστεί κι ο μόνος τρόπος είναι να πάρει τα χρήματα αυτά από τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    «Όλα τα κοινοβούλια των εταίρων αποφασίζουν την ίδια ώρα με μας για το τριετές πρόγραμμα στο οποίο έχουμε δεσμευθεί. Το ελληνικό κοινοβούλιο θα δείξει ότι δεσμεύεται;»

    Το πρόγραμμα είναι δύσκολο και οδυνηρό, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά η άλλη εκδοχή θα ήταν να συνεχίσουμε μόνοι μας και να πτωχεύσουμε και να κηρύξουμε στάση πληρωμών, βουλιάζοντας τη χώρα σε μία δεκαετία ύφεσης.

    «Επιλέξαμε να προχωρήσουμε με θυσίες και συνεισφορά από όλους», τόνισε και επετέθη με σφοδρότητα κατά της Νέας Δημοκρατίας: «Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει όλη αυτή την κατάσταση, αν εδώ και έξι χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει ανάσα στην παραγωγικότητα και στην αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αντί των ρουσφετολογικών διορισμών».

    Κι όμως, συνέχισε, αυτή η παράταξη δίνει μαθήματα οικονομίας, δεν αναγνωρίζει καμία ευθύνη της και δεν ζητεί ούτε συγγνώμη. Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τις θέσεις τη Αριστεράς, χαρακτηρίζοντας πάντως καταστροφική της λογική της, «αλλά η ΝΔ τι θέλει; Να βγούμε και να πούμε πάμε στη χρεωκοπία;»

    Αντέκρουσε επίσης ο υπουργός τις κατηγορίες για καθυστέρηση, όταν δεν ήξερε η νέα κυβέρνηση καν ποιο ήταν τα πραγματικό έλλειμμα για να συνταχθεί ο προϋπολογισμός: «Κυβερνάμε επτά μήνες κι έχουμε ανοίξει μέτωπα με την αξιοπιστία, την φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τομείς που είχαν βαλτώσει»

    Ο υπουργός είπε ακόμη ότι ζητούνται δανεικά από χώρες που επίσης έχουν ελλείμματα και δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις. Δεν ήταν, συνέχισε εύκολη η διαπραγμάτευση και κατεβλήθη τεράστια προσπάθεια να περισωθεί ό,τι μπορούσε για τη στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

    Σκοπεύουμε μετά από τρία χρόνια, είπε ο υπουργός να αφήσουμε μία χώρα καλύτερη από τώρα και όχι έρμαιο των δανειστών της. Στα χέρια του ελληνικού κοινοβουλίου εναπόκειται, αν θα προχωρήσουμε με αυτό το πρόγραμμα και θα δώσουμε αυτή τη μάχη όλοι μαζί για αυτή η χώρα.

    Είναι, κατέληξε, επιλογή κάποιων κομμάτων αν θα αφήσουν τη χώρα μόνη της κρύβοντας το κεφάλι στην άμμο. Εμείς δεσμευόμαστε να πετύχουμε έστω κι αν κινηθούμε χωρίς τη στήριξη όλου του πολιτικού συστήματος.

    Την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίσει τη Συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας μας από το Μηχανισμό Στήριξης της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μπαίνει προς συζήτηση στη Βουλή, έχει ήδη ανακοινώσει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς, εξηγώντας ότι η ΝΔ δεν αρνείται "τη χρηματοδοτική στήριξη, που το ΠΑΣΟΚ κατέστησε απαραίτητη πλέον", αλλά διαφωνεί: "με την πολιτική που μας οδήγησε ως εδώ και με την κυβερνητική οικονομική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης".

    Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κλείνοντας την τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε χθες και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο χαρακτήρισε το πρόγραμμα στήριξης «προαπαιτούμενο για να λάβει η χώρα τα χρήματα και να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες» και τόνισε: «Το δίλημμα είναι σαφές: Είτε ψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο και σώζουμε τη χώρα, είτε δεν το ψηφίζουμε και αφήνουμε τη χώρα να καταρρεύσει. Το κάθε κόμμα θα κληθεί να απαντήσει χωρίς φιοριτούρες. Ή παίρνουμε τα 110 δισ., ή δεν τα παίρνουμε και πάμε σε στάση πληρωμών».

    Νωρίτερα το νομοσχέδιο δέχθηκε τα "πυρά" τόσο της ΝΔ και του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑΟΣ υποστήριξε μεν ότι (σ.σ. το νομοσχέδιο) δεν δίνει ελπίδα, επιφυλάχθηκε ωστόσο να τοποθετηθεί σήμερα, που θα συζητηθεί και ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ορισμένες αλλαγές. Σε μία από αυτές δίνεται το δικαίωμα να πάρουν το νέο επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας, και όσοι συνταξιούχοι είναι κάτω των 60 ετών, αλλά λαμβάνουν σύνταξη είτε λόγω αναπηρίας, είτε από βαρέα και ανθυγιεινά, είτε λόγω ενασχόλησης τους με οικοδομικά επαγγέλματα, είτε παίρνουν σύνταξη λόγω θανάτου συζύγου.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τη διαδικασία προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης γιατί διαφωνεί ριζικά με τη στρατηγική εξόδου από τη κρίση, που επέλεξε η κυβέρνηση.

    Όπως υποστήριξε, «τα μέτρα αυτά δεν διασφαλίζουν με αποτελεσματικό τρόπο την έξοδο από την μέγγενη στην οποία εισέρχεται η χώρα», ενώ ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει μόνο τα 7 μέτρα που διασφαλίζουν και φροντίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και θα καταψηφίσει όλα τα υπόλοιπα που δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συνειδητό σχέδιο της Τρόϊκας στο οποίο συμμετείχε, αξιοποίησε, θέλησε αποδέχτηκε και επιδίωξε η κυβέρνηση και στόχος του είναι η προστασία των συμφερόντων της αστικής τάξης».

    «Μετατρέπετε την Ελλάδα υποεπιτροπή της «τρόικας» και για την υλοποίηση του σχεδίου. Εξαπολύσατε την προπαγάνδα σας για χρεοκοπία για να καλλιεργήσετε τη τρομοκρατία και τη λογική "σφάξε με αγά μου να αγιάσω"» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι σήμερα θα εκφραστεί η θέση του κόμματός του από τον ίδιο τον πρόεδρο και αφού η κυβέρνηση απαντήσει στα επί μέρους ζητήματα που έχει θέσει, όπως αυτά που αφορούν τους συνταξιούχους. Ταυτόχρονα, μίλησε για καίριες ευθύνες της ΝΔ ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ολιγωρία και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει τεράστιο υφεσιακό πρόβλημα και δεν δίνει ελπίδα στον ελληνικό λαό.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για νομοσχέδιο που αποτυπώνει μεγάλα ελλείμματα. Χαρακτηρίζεται, όπως είπε, από έλλειμμα αξιοπιστίας, δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας.

    Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι με αυτό το νομοσχέδιο καταλύεται το σύνταγμα, ενώ έκανε λόγο για διαδικασίες πολιτικού πραξικοπήματος.

    «Η άρνηση στη διαδικασία προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης χωρίς να κατατίθεται μια συγκεκριμένη πρόταση είναι απόπειρα αποφυγής ευθυνών, αλλά είναι και ξεπερασμένης στενοκομματικής νοοτροπίας» σχολίασε τέλος ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης.

    Ψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία προτείνουν ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ

    Πρόταση να ακολουθηθεί κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου "Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", η διαδικασία του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος για αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, κατέθεσαν με την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι η συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττει τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα και εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στους δύο οργανισμούς. Εξάλλου, ο βουλευτής προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης συνηγόρησε με την άποψη για προσφυγή στην ψήφιση με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, "δεδομένου ότι εκχωρούνται πλήρως και απολύτως κυριαρχικά δικαιώματα στην άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής σε ξένους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς".

    Είναι πρωτοφανές, συμπλήρωσε, για τα κοινοβουλευτικά χρονικά να τίθενται παραρτήματα σε ένα νομοσχέδιο που συνιστούν ιδεολογικό μανιφέστο νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Συμφώνησε, επίσης, με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

    Απαντώντας ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, γνωστοποίησε ότι οι προτάσεις τους θα συζητηθούν πριν από την ονομαστική ψηφοφορία, την οποία τοποθέτησε στις 2.30 το μεσημέρι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 May 2010 - 10:30:23 UTC