Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκρίθηκε ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας
  • [03] Πολύτεκνες μητέρες σε δράση...

  • [01] Εγκρίθηκε ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας

    Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ ενέκριναν χθες την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας στην Ελλάδα, 80 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος με το ΔΝΤ, συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ για τρία χρόνια. Η Ελλάδα θα λάβει μια πρώτη δόση τις επόμενες ημέρες , πριν από τις 19 Μαϊου.

    "Το πρόγραμμα που υιοθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση είναι φιλόδοξο και ρεαλιστικό. Αντιμετωπίζει τις σοβαρές δημοσιονομικές ανισορροπίες , θα καταστήσει την οικονομία πιο ανταγωνιστική και θα δημιουργήσει τη βάση για ισχυρότερη και πιο βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας", αναφέρουν σε κοινή δήλωση οι ηγέτες.

    Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν τη σταθερότητα, την ενότητα και την ακεραιότητα της ευρωζώνης. Ολα τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης (Συμβούλιο, Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα)όπως επίσης και όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συμφωνούν να κάνουν πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης.

    Οι ηγέτες αποφάσισαν ότι θα έχουν έτοιμα ειδικά μέτρα προτού ανοίξουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές τη Δευτέρα ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα να επεκταθεί σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

    Επίσης, δήλωσαν έπειτα από συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως είναι έτοιμοι να κάνουν οποιαδήποτε βήματα είναι απαραίτητα προκειμένου να προστατεύσουν τη σταθερότητα της περιοχής του ευρώ.

    "Θα υπερασπίσουμε το ευρώ ό,τι κι αν χρειαστεί. Έχουμε πολλά εργαλεία στη διάθεσή μας και θα τα χρησιμοποιήσουμε", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έπειτα από μία σύνοδο κορυφής της ζώνης του ευρώ στις Βρυξέλλες.

    Αρνήθηκε να δώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες των προτάσεων, οι οποίες θα υποβληθούν στους υπουργούς Οικονομικών και των 27 κρατών-μελών για έγκριση αύριο, Κυριακή, αλλά είπε ότι θα γίνουν υπό "τις υπάρχουσες οικονομικές δυνατότητες" του προϋπολογισμού της ΕΕ.

    Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να επισπεύσουν τις περικοπές στον προϋπολογισμό και να διασφαλίσουν ότι ο στόχος για το έλλειμμα θα επιτευχθεί φέτος.

    Συμφώνησαν να αυστηροποιήσουν τους κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ και να υιοθετήσουν πιο αποτελεσματικές κυρώσεις για όσους τους παραβαίνουν, κ και να δώσουν μεγάλη προσοχή στο επίπεδο των χρεών και στην ανταγωνιστικότητα.

    Συμφώνησαν πως αντιμετωπίζουν μια έκτακτη κατάσταση αφού έδωσαν την πολιτική έγκρισή τους στη συμφωνία της ΕΕ και του ΔΝΤ για την αποδέσμευση 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για περίοδο τριών ετών.

    Είπαν πως υποστηρίζουν πλήρως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις ενέργειές της να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Η δήλωση των ηγετών ανέφερε πως όλοι οι θεσμοί της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της ΕΚΤ, θα χρησιμοποιήσουν το "πλήρες εύρος των διαθέσιμων μέσων προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της περιοχής του ευρώ".

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αγοράσει ομόλογα που χρειάζονται οικονομική υποστήριξη, ο Μπαρόζο είπε πως δεν θα πει στην ΕΚΤ τι να κάνει αλλά ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ είπε πως όλοι οι θεσμοί της ευρωζωνης συμφώνησαν "να χρησιμοποιήσουν όλο το εύρος των διαθέσιμων μέσων προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της περιοχής του ευρώ".

    Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου

    «Με αυτή τη συνάντηση Κορυφής, με την απόφασή μας οι χώρες της Ευρωζώνης έδειξαν ότι στέκονται με αποφασιστικότητα δίπλα μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

    Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του δανείου των 110 δισ. ευρώ που εξασφαλίσαμε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, πόροι που όπως τόνισε «θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε χωρίς την καθημερινή αβεβαιότητα των διεθνών αγορών το πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης της οικονομίας μας.

    «Ομως η συνάντηση έδειξε και κάτι παραπάνω. Η ανάγκη να θωρακίσουμε την ευρωζώνη δεν σχετίζεται μόνο με τα προβλήματα της Ελλάδας, το ζήτημα είναι πολύ ευρύτερο και αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με τις αποφάσεις που λήφθησαν «δείξαμε ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος, τη σταθερότητα της Ευρώπης».

    Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι αποφάσεις αυτές «δείχνουν ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να μην αφήσουμε ανεξέλεγκτη τη διεθνή κερδοσκοπία στις αγορές, για να βγάλουμε την Ευρώπη από την κρίση και να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και τελικά να διασφαλίσουμε και δουλειές και σιγουριά για όλους τους πολίτες μας».

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι εδώ και επτά μήνες η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τον ελληνικό λαό έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

    Τόνισε δε ότι αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση απέδειξε και αποδεικνύει κάθε μέρα την αποφασιστικότητά της να τολμήσει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, να μειώσει τα μεγάλα ελλείμματα, να ελέγξει το χρέος, να δημιουργήσει τη βάση για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία που παράγει επενδύσεις, δουλειές και πλούτο για όλους του Έλληνες, να φέρει τη διαφάνεια στην κοινωνία και την πολιτική ζωή.

    Όλες τις «μεγάλες» και «απαραίτητες» αλλαγές, όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Παπανδρέου «για την Ελλάδα που θέλουμε να δημιουργήσουμε, για την Ελλάδα του αύριο».

    «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, απαραίτητες όμως για να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία και την καταστροφή», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

    Σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Οικολόγων-Πράσινων έξω από την τράπεζα Marfin στη Σταδίου (12:00:00)

    Αθλητική ατζέντα

    Μπάσκετ-Α2 Ανδρών-27η Αγωνιστική

    17:30 ΚΑΟ Δράμας-Ίκαροι Σερρών

    17:30 Αρκαδικός-Δάφνη

    17:30 Αμύντας-ΟΦΗ

    17:30 Παγκράτι-Ηρακλής

    17:30 Αιγάλεω-Νήαρ Ηστ

    17:30 Ξάνθη-Ερμής Λαγκαδά

    17:30 ΑΓΟ Ρεθύμνου-Ίκαρος/Έσπερος

    17:30 Ολυμπιάδα Πατρών-Περάματος Ερμής

    Υδατοσφαίριση-Α1 γυναικών (Πλέι οφ, Α΄ φάση, 1οι αγώνες):

    15.30 Ηρακλής-ΝΕ Πατρών

    21.00 Εθνικός-Πανιώνιος

    Αυτοκίνητο-Φόρμουλα Ένα-Επίσημα δοκιμαστικά γκραν πρι Ισπανίας (5ος αγώνας της χρονιάς)

    Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (21η ημέρα):

    Χίος-Χανιά

    ΝΟ Πατρών-Πανιώνιος

    ΠΑΟΚ-ΝΕ Πατρών

    Παλ. Φάληρο-Παναθηναϊκός

    Ποσειδών Ιλ.-Βουλιαγμένη

    Λάρισα-Ολυμπιακός

    Μπάσκετ-Ευρωλίγκα-Βράβευση των κορυφαίων-ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

    MVP, καλύτερη πεντάδα, καλύτερη δεύτερη πεντάδα, κ.τ.λ

    www.euroleague.net

    Χάντμπολ-Α1 ανδρών (Τελική φάση, 2η ημέρα):

    ΘΕΣΕΙΣ 1-4

    17:00 ΑΣΕ Δούκα-ΑΕΚ

    17:00 ΠΑΟΚ-Φίλιππος Βερ.

    ΘΕΣΕΙΣ 5-8

    18:00 Πανελλήνιος-Διομήδης Αργους

    18:00 Βριλήσσια-Ζαφειράκης Νάουσας

    ΘΕΣΕΙΣ 9-12

    18:00 Αερωπός Εδεσσας-ΓΑΣ Κιλκίς

    Ποδόσφαιρο-Ευρωπαϊκό Νέων (ενδιάμεση φάση, 2ος όμιλος-3ος αγώνας):

    14:00 Ελλάδα-Ρουμανία

    14:00 Ουγγαρία-Πορτογαλία

    Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (τελικοί, 2ος αγώνας):

    18:00 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

    [03] Πολύτεκνες μητέρες σε δράση...

    Με ανθοτάπητες και παιανισμούς της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Κλαυθμώνος θα γιορταστεί φέτος, το προσεχές Σαββατοκύριακο 8-9 Μαΐου, η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας σε ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ που διοργανώνει μια μοναδική οργάνωση στην Ελλάδα, αυτή των πολύτεκνων μητέρων.

    Έχουν πάνω από τέσσερα παιδιά, στην πλειοψηφία τους ανώτατη μόρφωση και είναι εργαζόμενες, δραστήριες και πολύ δυναμικές διεκδικώντας μια άξια θέση κάτω από τον ήλιο. Είναι οι φοβερές πολύτεκνες μητέρες της Θεσσαλονίκης που, "αρματωμένες" με την ιδιότητά τους αυτή και τις ειδικές ανάγκες που την ορίζουν, ανασκουμπώθηκαν και έχτισαν την δική τους νησίδα πρόνοιας. Μια οργάνωση που την ονόμασαν "Μητέρας Έργον" και σαν να ήταν ένα από τα παιδιά τους άρχισαν να την μεγαλώνουν και να την εμπλουτίζουν με επιμονή και υπομονή.

    Σήμερα αυτό το παιδί είναι 14 ετών, έχει 540 μέλη, πολλά έργα στο ενεργητικό του και πολλά να διδάξει, για τη θέληση που μπορεί να κινητοποιήσει φορείς, υπουργεία, δήμους, νομαρχίες και κονδύλια, για την αλληλεγγύη που μπορεί να τρυπώσει σε σπίτια για να μοιραστεί και να αγκαλιάσει κοινά προβλήματα και ανάγκες. Αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η συλλογικότητα, μια αξία που έχουμε ξεχάσει, μπορεί να γίνει βασικό εργαλείο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

    'Ολα ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη το 1996 όταν μια χούφτα από πολύτεκνες μητέρες, με επικεφαλής την Αικατερίνη Σιδηροπούλου, ίδρυσαν την ΜΚΟ "Μητέρας Έργον", μια οργάνωση που θα μπορούσε με τη σύμπραξη των μελών του να διευκολύνει και να ενισχύσει την καθημερινότητα των πολύτεκνων οικογενειών μέσα από τους άξονες της εκπαίδευσης, της κοινωνικής φροντίδας και της ψυχολογικής και θεσμικής στήριξης.

    Οικογενειακές κατασκηνώσεις, πρόγραμμα παιδαγωγικής υποστήριξης στο σπίτι, πρόγραμμα φύλαξης με δημιουργική απασχόληση των παιδιών, συμβουλευτική υποστήριξη για μητέρες και οικογένειες, φυσιοθεραπευτήριο, συνέδρια και ημερίδες, έρευνες και εκδόσεις, δράσεις εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, φεστιβάλ "Μητέρα- Παιδεία- Οικογένεια": Ένας ολόκληρος κορμός από παροχές για την πολύτεκνη οικογένεια που κτίστηκε αξιοθαύμαστα όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν μια στέρεα βάση για πολλές πολυπληθείς οικογένειες της Θεσσαλονίκης και τώρα πια όλης της Ελλάδας.

    Η στέγη της οργάνωσης βρίσκεται σε διαμέρισμα σε ένα παλιό αρχοντικό στην οδό Αμύντα στην Θεσσαλονίκη, παλιό κληροδότημα της Ελευθερίας Στεργίου στον ναό του Αγίου Δημητρίου που παραχώρησε δωρεάν ο μητροπολίτης ¶νθιμος. Εκεί βρίσκονται όλες οι "υπηρεσίες". Ο χώρος φύλαξης όπου οι πολύτεκνες μητέρες μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους, ο χώρος μάθησης για την κατάρτιση και προετοιμασία σε θέματα εργασίας με παράλληλη λειτουργία δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά, ο χώρος για εβδομαδιαίες συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης αλλά και φυσιοθεραπευτήριο για διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία εκφυλιστικών μυοσκελετικών παθήσεων που σχετίζονται με τις πολλές κυήσεις και την καθημερινή φροντίδα μιας μεγάλης οικογένειας.

    Έξω από αυτό το άξιο θαυμασμού κέντρο η οργάνωση έχει αναπτύξει συνεργασίες με οργανισμούς και κλινικές για την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών όπως η δυσλεξία, όπως και ένα πρόγραμμα διδακτικής στήριξης με την εθελοντική βοήθεια σπουδαστών στο σπίτι, αξιοποιώντας το δυναμικό των ΑΕΙ.

    Αλλά οι γυναίκες της "Μητέρας Έργον" δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια και στο θέμα των διακοπών, καθώς αυτό ήταν από τα πρωταρχικά προβλήματα για μια πολυμελή οικογένεια. Σήμερα, μετά από χρόνια δουλειάς και την αρχική προσφορά εργασίας των ιδρυτικών μελών της οργάνωσης, κατάφεραν να εξασφαλίσουν για 170 οικογένεις κάθε χρόνο πέντε κατασκηνώσεις- σε Θάσο, Σάμο, Κέρκυρα, Αγ. Παρασκευή Λάρισας και Αγ. Ανδρέα Αττικής- όπου να μπορούν να συσπειρωθούν και να διασκεδάσουν όλοι μαζί για 10 μέρες.

    ¶θλοι που φαντάζουν ονειρικοί για μία κοινωνία όπως η ελληνική που συνήθως μένει στο "θα", ξεκινά εύκολα μεγαλεπήβολα σχέδια αλλά και εύκολα τα εγκαταλείπει μέσα στη διάρκεια του χρόνου.

    Και ο κατάλογος των δράσεων δεν σταματά εδώ. ¶ξιο λόγου είναι- εκτός από την διοργάνωση σχετικών συνεδρίων και ημερίδων-, η έκδοση εφημερίδας αλλά κυρίως η έκδοση ενός πολύτιμου βιβλίου, που διανέμεται δωρεάν, το "Μαθαίνω να προστατεύω τον εαυτό μου", που επιμελήθηκε η αντιπρόεδρος της οργάνωσης και δημοσιογράφος Ευγενία Κατούφα, το οποίο εφοδιάζει τα παιδιά με τις απαραίτητες γνώσεις για αυτοπροστασία, όπως τα δικαιώματά του, την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, τα ατυχήματα, τη σωστή διατροφή, την προστασία των δοντών, προτάσεις για ομαδικά αθλήματα κ.α.

    Το "Μητέρας Έργον" δεν έμεινε έξω ούτε από το διαδίκτυο. Διαθέτει έναν ιστότοπο με πλήρη στοιχεία για τις δράσεις και τα προγράμματά του, τις προτάσεις και τις παροχές που μπορεί να προσφέρει για όσες οικογένειες δεν το γνωρίζουν ακόμη και θα έβρισαν ανακούφιση κοντά του.

    Και τέλος το φεστιβάλ "Μητέρα- Παιδεία- Οικογένεια". Ένας θεσμός τώρα πια από το 1997 που ιδρύθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας. Φεστιβάλ που φιλοξενήθηκε επί σειρά ετών στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλους δήμους. Και φέτος κατεβαίνει και στην Αθήνα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Με έναν ανθοτάπητα που θα συνθέσουν μητέρες και παιδιά στέλνοντας μήνυμα ελπίδας για το ρόλο της μητέρας και τη σημασία της οικογένειας. Με θεατρικά μονόπρακτα από την καθημερινότητα της οικογένειας. Με διανομή ενημερωτικού υλικού και τέλος με ένα φόρουμ με θέμα "Η κατάρτιση της μητέρας στην Ευρώπη του 2010". Εκδηλώσεις που δέχτηκε να βάλει υπό τη σκέπη του ο δήμος Αθηναίων, γιατί όπως δήλωσε ο δήμαρχος κ. Νικήτας Κακλαμάνης, "η ΜΚΟ "Μητέρας Έργον" γνωρίζει καλά τον τρόπο να παρέχει υψηλές υπηρεσίες, πολυεπίπεδη μέριμνα και να γαλουχεί την κοινωνία μας με τις αρχές καιτις αξίες της αγάπης και της συλλογικότητας που τόσο χρειάζεται".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 May 2010 - 4:30:19 UTC