Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χωρίς την Αριστερά η σύσκεψη των αρχηγών
  • [02] Προθεσμία ενός μήνα σε 40 εταιρίες
  • [03] ΕΛΜΕ για κινητοποιήσεις
  • [04] Προσοχή στα αντηλιακά, λένε οι ειδικοί
  • [05] Τουρκία και αλλαγές στο Σύνταγμα
  • [06] Υψηλοί τόνοι στη Βουλή
  • [07] Οριστικά στην κυκλοφορία
  • [08] Νέα 48ωρη απεργία
  • [09] Πολιτικές διεργασίες
  • [10] Κρίση και παιδική εργασία

  • [01] Χωρίς την Αριστερά η σύσκεψη των αρχηγών

    Την Δευτέρα 10 Μαίου και ώρα 12.00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού κ.Γ.Παπανδρέου, στο Προεδρικό Μέγαρο, με θέμα «Ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της οικονομίας και την πορεία της χώρας».

    Στη σύσκεψη θα μετάσχουν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της, γνωρίζει ότι δεν θα παραστεί στη σύσκεψη των αρχηγών.

    Και από τη δική του πλευρά, ο κ. πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, γνωστοποίησε ότι δεν θα πάρει μέρος στην σύσκεψη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνες για καταστροφές μη αναστρέψιμες".

    Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν άκουσε τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ αναφέρει, με αφορμή την αντιπαράθεση στη βουλή για την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, ότι "προσωπικά αδυνατώ να παρακολουθήσω και αρνούμαι να γίνω μέρος αυτού του ευτελισμού θεσμών, αξιών και διαδικασιών".

    "Τη χρονική στιγμή που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση δίνουν αγώνα για την οικονομική διάσωση της χώρας, στο εν εξελίξει Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες και όταν η κοινωνική συνοχή είναι άκρως απαραίτητη, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν πάλι για προφάσεις, για να μη συμμετέχουν στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δυστυχώς, η μόνη συμβολή τους στην τεράστια αυτή προσπάθεια του ελληνικού λαού είναι για άλλη μια φορά η πλήρης άρνηση καθώς και ο μη σεβασμός των δημοκρατικών θεσμών", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, σχετικά με την άρνηση των δύο κομμάτων της Αριστεράς να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

    «Σε μια στιγμή μεγάλης ιστορικής ευθύνης, τα κόμματα της Αριστεράς ανταγωνίζονται για την μέγιστη ανευθυνότητα.Η Ελλάδα και χωρίς αυτούς υποχρεούται να βρει το δρόμο της», ανέφερε σε σχετική δήλωση ο ΛΑ.Ο.Σ.

    [02] Προθεσμία ενός μήνα σε 40 εταιρίες

    Κατόπιν εντολής της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Τ. Κατσέλη, η Δ/νση Ελέγχων της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του ΥΠΟΙΑΝ απέστειλε επιστολή με ημερομηνία 3 Μαΐου 2010 προς 40 εταιρείες -μέλη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, πολυεθνικών και ελληνικών, δίνοντας τους προθεσμία 30 ημερών ώστε να υποβάλλουν και να τεκμηριώσουν με στοιχεία τις τιμές μεταβίβασης στις ενδοομιλικές συναλλαγές τους.

    Το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ζήτησε από τις εν λόγω εταιρείες, να υποβάλουν αναλυτικούς φακέλους τεκμηρίωσης των τιμών, στις οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους στις συνδεδεμένες με αυτές επιχειρήσεις στην Ελληνική αγορά, στο πλαίσιο του ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing), καθότι σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται από το νόμο τόσο η επιβολή χρηματικών προστίμων, όσο και ποινικών κυρώσεων.

    Πρόκειται για εταιρείες, οι οποίες πραγματοποιούν υψηλό τζίρο και δραστηριοποιούνται σε κλάδους των τροφίμων, της μαζικής κατανάλωσης, των φαρμακευτικών προϊόντων και του λιανεμπορίου. Οι εταιρείες καλούνται να υποβάλουν το «βασικό φάκελο τεκμηρίωσης» σε περιπτώσεις, όπου η μητρική εταιρεία είναι ελληνική και τον «ελληνικό φάκελο τεκμηρίωσης», όταν η μητρική εταιρεία είναι αλλοδαπή.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα ξεκινά ο έλεγχος συμμόρφωσης των συνδεδεμένων επιχειρήσεων (κατά την έννοια του άρθρου 42ε του ΚΝ 2190/1920) βάσει της αρχής των ίσων αποστάσεων, δηλαδή με την υποχρέωση εφαρμογής στις μεταξύ τους συναλλαγές, όρων ταυτόσημων ή όμοιων με αυτούς που θα εφαρμόζονταν για τις ίδιες ή παρόμοιες συναλλαγές μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων (αρχή των ίσων αποστάσεων).

    [03] ΕΛΜΕ για κινητοποιήσεις

    Χωρίς αποτέλεσμα έληξε αργά χθες η συνεδρίαση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ) αφού η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για 48ωρη κινητοποίηση δεν έλαβε την απαραίτητη πλειοψηφία.

    Συγκεκριμένα το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ είχε προτείνει να γίνουν δύο 24ωρες απεργίες μέσα στο Μάιο και να επιδιωχθεί να κηρύξει τις ίδιες ημερομηνίες απευθείας και η ΑΔΕΔΥ.

    Η πρόταση τελικά δεν έλαβε πλειοψηφία ενώ ακούστηκαν προτάσεις όπως να γίνουν απεργίες μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, άμεσα επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες κλπ. Καμία από αυτές όμως δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

    [04] Προσοχή στα αντηλιακά, λένε οι ειδικοί

    Προσοχή όχι μόνο ως προς την έκθεση στον ήλιο αλλά και τη συνεχή χρήση των αντηλιακών, συνιστούν οι ειδικοί, καθώς τα διάφορα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για να απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί με την πάροδο του χρόνου να μετατραπούν σε μεταλλαξιογόνες ενώσεις.

    «Τα συστατικά των σκευασμάτων που προφυλάσσουν από την υπεριώδη ακτινοβολία με τη διαρκή χρήση και με την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να μετατραπούν σε τοξικά παράγωγα με τη δράση της ακτινοβολίας UV και την παρουσία δραστικών μορφών οξυγόνου», επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φαρμακευτικής Σχολής του ΑΠΘ Ελένη Ρέκκα με αφορμή την ομιλία της με θέμα την «Επίδραση και αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες στο δέρμα» που θα παρουσιάσει στην 1η επιστημονική ημερίδα «Γήρανση δέρματος, παράγοντες που την προκαλούν και μέθοδοι αντιμετώπισης», την οποία διοργανώνει αύριο στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας ΑΤΕΙΘ και η Ελληνική Εταιρεία Κοσμητολογίας.

    Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου σε συνδυασμό με τις ουσίες που βρίσκονται πάντα στο δέρμα και προκαλούν φωτοευαισθητοποίηση, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας οξειδωτικού στρες στην επιδερμίδα. «Οξειδωτικό στρες», όπως εξηγεί η κ. Ρέκκα, «είναι η διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ των οξειδωτικών και των αντιοξειδωτικών διαδικασιών του οργανισμού προς όφελος των οξειδωτικών. Δηλαδή τα τρόφιμα που καταναλώνουμε αξιοποιούνται από τον οργανισμό είτε για τη σύνθεση των δομικών μορίων του είτε για την παραγωγή ενέργειας και αυτό γίνεται με την οξείδωση των συστατικών των τροφών από το εισπνεόμενο οξυγόνο και τη δράση ορισμένων ενζύμων. Με αυτό τον τρόπο καταναλώνεται το 98% του οξυγόνου, ενώ το υπόλοιπο 2% ανάγεται μερικώς και έτσι προκύπτουν οι καλούμενες "δραστικές μορφές οξυγόνου" οι οποίες κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορούν να καταστούν τοξικές και να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε ζωτικής σημασίας συστατικά του οργανισμού. Ο οργανισμός όμως αναπτύσσει αμυντικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς προς αποφυγή ή επιδιόρθωση των βλαβών. Έτσι διατηρείται ισορροπία μεταξύ των οξειδωτικών και των αντιοξειδωτικών λειτουργιών. Η διαταραχή αυτής της ισορροπίας οδηγεί στο οξειδωτικό στρες».

    Το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι συνέπεια των αλυσιδωτών αντιδράσεων των ελεύθερων ριζών, δεν σημαίνει υποχρεωτικά νόσο, είναι όμως μια ασταθής κατάσταση, η οποία, εάν συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε κάποια βλάβη και νόσο από ελαφρά έως εξαιρετικά σοβαρή.

    «Η υπεριώδης ακτινοβολία δεν περιέχει τόση ενέργεια ώστε να δημιουργήσει ελεύθερες ρίζες, όπως κάνει η ιονίζουσα ακτινοβολία. Σαφώς όμως είναι βλαπτική, λόγω της έμμεσης παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου, μέσω φωτοευαισθητοποιητικών ουσιών. Τέτοιες ουσίες μπορεί να υπάρχουν σε καλλυντικά, ορισμένα φάρμακα, π.χ. φαινοθειαζίνες, και σε προϊόντα μικροοργανισμών που συνήθως απαντούν στο δέρμα, κυρίως ατόμων που πάσχουν από ακμή (Propionibacterium acnes). Φωτοευαισθητοποιητές είναι και μερικά φυτικής προέλευσης υλικά, όπως από τον κατιφέ (καλεντούλα), το φωτοευαισθητοποιό α-τερθειενύλιο, που χρησιμοποιείται ως εντομοκτόνο, και από το υπερικό, η ισχυρά φωτοευαισθητοποιητική ουσία υπερικίνη. Αλλά και αρκετά κοινά τρόφιμα, όπως το σέλινο και ο μαϊντανός, έχουν φωτοευαισθητοποιητικά συστατικά, που από μόνα τους φυσικά, με κατανάλωση αυτών των τροφίμων, δεν δημιουργούν πρόβλημα, θα μπορούσαν όμως να δράσουν αθροιστικά σε συνδυασμό με άλλες φωτοευαισθητοποιητικές ουσίες», προσθέτει η κ. Ρέκκα.

    Ισχυρότατο οξειδωτικό και παράγοντας πρόκλησης οξειδωτικού στρες είναι το όζον, που δημιουργείται στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Άλλοι παράγοντες οξειδωτικού στρες είναι οι ρύποι του περιβάλλοντος, όπως τα διοξείδια του αζώτου κι του θείου, οι συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και εμμέσως η διατροφή με επεξεργασμένα τρόφιμα.

    «Το δέρμα των περισσοτέρων ανθρώπων είναι εκτεθειμένο στο περιβάλλον: στο ατμοσφαιρικό οξυγόνο, σε αερίους ρύπους, π.χ. όζον, διοξείδια του θείου και του αζώτου. Στο δέρμα εφαρμόζονται διάφορες χημικές ουσίες με κρέμες, διαλύματα, αλοιφές, τοξικά υλικά του νερού, π.χ. χλώριο, διαλυμένα μεταλλικά ιόντα, αποσμητικά και αντιιδρωτικά που περιέχουν άλατα αργιλίου, προϊόντα βακτηρίων του δέρματος ή άλλα που περιέχονται και απεκκρίνονται με τον ιδρώτα. Πολλά από τα σώματα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ή να καταλύσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις ελευθέρων ριζών» εξηγεί η κ. Ρέκκα.

    Για την προφύλαξη από τις ελεύθερες ρίζες συνιστάται σωστή διατροφή, η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως η βιταμίνης Ε (σπανάκι και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, ελιές , ξηροί καρποί) και C (φρούτα), καροτενοειδή, λυκοπένιο, φλαβονοειδή και ανθοκυάνες, δηλαδή φρούτα και λαχανικά, αν είναι δυνατόν ωμά, λίγο κρασί, κατά προτίμηση κόκκινο, τσάι και σοκολάτα. Επίσης συνιστάται προσεκτική και βαθμιαία έκθεση στον ήλιο, ώστε να δοθεί στο δέρμα η ευκαιρία να συνθέσει την προστατευτική μελανίνη, αλλά και προσεκτική και με φειδώ χρήση προστατευτικών φίλτρων κατά της ακτινοβολίας UVA. Έχει βρεθεί στο παρελθόν ότι ουσίες που βρίσκονται σε σκευάσματα για το δέρμα για να απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, με την έκθεση στον ήλιο μετατρέπονται σε μεταλλαξιογόνες ενώσεις.

    [05] Τουρκία και αλλαγές στο Σύνταγμα

    Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το νομοσχέδιο που προώθησε η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    Ο νόμος που προβλέπει τον περιορισμό των εξουσιών του στρατού και των δικαστικών αρχών θα προωθηθεί τώρα στον πρόεδρο της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και, αφού αυτός τον υπογράψει, το δημοψήφισμα μπορεί να διενεργηθεί μέσα σε 60 ημέρες.

    Η αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να εμποδίσει το δημοψήφισμα.

    [06] Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στη Βουλή, με αφορμή μια τροποποίηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της οικονομίας, που υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ζήτησε την εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο για να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία, ή σύμβαση δανεισμού με την Κομισιόν, το ΔΝΤ ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς, ωστόσο, τα τελευταία να εισάγονται στη Βουλή «προς κύρωση» (όπως προβλεπόταν στο αρχικό νομοσχέδιο), αλλά προς «συζήτηση και ενημέρωση», καθώς θα «ισχύουν και θα εκτελούνται από της υπογραφής τους».

    Η τροποποίηση αυτή, που ζητήθηκε λίγο πριν την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα επιδόματα αδειών των συνταξιούχων, αιτιολογήθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου ως αναγκαία «για να μην υπάρξει ασάφεια και καθυστέρηση στο αίτημα εκταμίευσης», καθώς η εκταμίευση των 110 δισ θα πρέπει να γίνει «το συντομότερο δυνατόν».

    «Σήμερα υπογράφω εγώ την δυνατότητα εκταμίευσης και βεβαίως η δανειακή σύμβαση θα έρθει στη Βουλή και θα ψηφιστεί. Τα όσα έχουν γίνει, είναι λοιπόν απολύτως ορθά», ανέφερε ο υπουργός, αποκρινόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, και συνέχισε: «Σε όλη την Ευρώπη είναι σε εξέλιξη η υπόθεση της εκταμίευσης, προκύπτουν συνεχώς ζητήματα, ζητούνται αναδιατυπώσεις και το μικρό ακόμα αυτό θέμα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να το κάνει πολιτικό ζήτημα. Το ζητούμενο είναι να γίνει εκταμίευση το συντομότερο δυνατόν. Τα παιχνίδια του τύπου "να πάμε με άλλο άρθρο του Συντάγματος" δεν είναι της στιγμής».

    Η τελευταία παρατήρηση αφορούσε κυρίως τις αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς, τα οποία χθες ζήτησαν σθεναρά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μέτρα του μηχανισμού στήριξης, με την ευρεία πλειοψηφία που απαιτεί το Σύνταγμα για τις διεθνείς συμβάσεις της χώρας. Χθες, η κυβερνώσα πλειοψηφία, καθώς και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, είχαν αντιταχθεί στο αίτημα αυτό, κρίνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν συνιστά διεθνή σύμβαση. Σήμερα, με την τροποποίηση δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει συμβάσεις που «τρέχουν» χωρίς προηγούμενη υπερψήφισή τους από τη Βουλή. Το επιχείρημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπήρξε κοινό: «Αν δεν χρειαζόταν χθες υπερψήφιση του νομοσχεδίου, γιατί έγιναν οι ψηφοφορίες και οι διαγραφές των βουλευτών; Τι νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά χθες;».

    «Η πρόταση επαναδιατύπωσης δεν αναιρεί τίποτα απολύτως από την ψήφο που έδωσαν χθες οι βουλευτές», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, και πρόσθεσε: «Ό,τι ψηφίσαμε χθες, ισχύει απολύτως και για τον καθένα, με τον τρόπο που ψήφισε. Το μόνο που δεν ισχύει, είναι ότι καθβ οιονδήποτε τρόπο η διατύπωση μεταβάλλει τη συνταγματική βάση της συζήτησης. Δεν μπορεί να νοηθεί, ότι η αλλαγή αυτή αλλάζει την εξουσιοδότηση, που δώσαμε στον υπουργό, να συνάπτει τις συμβάσεις αυτές. Ποτέ το έλασσον, δεν μπορεί να ανατρέψει το μείζον».

    Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, η αντίδραση ήρθε από τον εκπρόσωπό του, Αστ. Ροντούλη: «Χθες υπερψηφίσαμε το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου με συναίσθηση ευθύνης. «Απώτερος στόχος μας, ήταν να στείλουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία, ότι και μέσα στην αίθουσα υπάρχουν δυνάμεις, που προτάσσουν το πατριωτικό συμφέρον. Ζητάτε υπευθυνότητα από τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως να προτάσσουν το εθνικό συμφέρον κι εσείς, που είστε η κυβέρνηση που έχει αναλάβει τους χειρισμούς αυτούς, έχετε μεταβάλει τους όρους συζήτησης από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να απαντήσετε γιατί οδηγήσατε τη Βουλή σε ψηφοφορίες; Στήθηκαν αμοιβαία, μηχανισμοί διαγραφών διαφωνούντων».

    O βουλευτής του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, υποστήριξε πως «δεν φέρανε χθες τη ρύθμιση, για να προλάβουν ονομαστική ψηφοφορία. Να σταματήσει εδώ η διαδικασία και να πάρει ο καθένας τις ευθύνες του. Αλλιώς, να μας πείτε ότι η Βουλή είναι εδώ για να "ενημερώνεται" για τις συμφωνίες που υπογράφει ο υπουργός των Οικονομικών με το ΔΝΤ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

    «Η προσθήκη αποδεικνύει αυτό που ισχυριζόμαστε από την εποχή του Μάαστριχτ, ότι έχουν εκχωρηθεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκης, και πρόσθεσε: «Παρακάμπτεται το Κοινοβούλιο. Έχουν κάνει το Σύνταγμα λάστιχο».

    Για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης κατήγγειλε τη διαδικασία ως παράτυπη. «Η κυβέρνηση μπορεί να ψηφίσει τη διάταξη με δική της ευθύνη. Μπορεί το προεδρείο να αποφασίζει και το ίδιο με δική του ευθύνη. Δεν μπορεί, όμως, να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Αν το πρόβλημα ήταν τυπικό, δεν υπήρχε λόγος να φέρει η κυβέρνηση τη ρύθμιση τελευταία στιγμή σε άλλο νομοσχέδιο. Εγείρονται κοινοβουλευτικά και συνταγματικά θέματα. Δεν μπορούν να έρχονται τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, που τροποποιούν ήδη ψηφισθέν νομοσχέδιο. Αυτό θα πρέπει να μπει στο βιβλίο Γκίνες», είπε.

    Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε «βραδυφλεγή» την έκρηξη της Νέας Δημοκρατίας, αφού υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού της κυβέρνησης μέσω μιας διαδικασίας αναζήτησης 180 θετικών ψήφων, ή τον κίνδυνο καταψήφισης του νομοσχεδίου. «Τα δύο κόμματα ακολούθησαν την τακτική "βάστα με να σε βαστώ" πίσω από το τυπικό "όχι" της ΝΔ και με καθαρισμό των διαφωνούντων», υποστήριξε ο βουλευτής.

    «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους όσους υπερψήφισαν χθες το νομοσχέδιο, ότι ήξεραν πολύ καλά τι ψηφίζουν. Ψηφίσαμε ένα σχέδιο νόμου με συγκεκριμένα μέτρα βασισμένα σε ένα μνημόνιο. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνταγματικότητας», επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών.

    Στην συνεδρίαση προσήλθε εκτάκτως και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατήγγειλε «γελοιοποίηση των θεσμών» και «πραξικόπημα», «τη στιγμή που η κυβέρνηση υποτίθεται πως αναζητά ευρύτερες συναινέσεις». «Να έρθει ο πρόεδρος της Βουλής και ο υπουργός Οικονομικών να εξηγήσει τι συμβαίνει», επέμεινε ο κος Τσίπρας.

    Κατ΄απαίτηση της πλειοψηφίας, ο προεδρεύων Γρηγόρης Νιώτης κήρυξε την λήξη της συνεδρίασης.

    Με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τροποποίηση, η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα επιδόματα αδειών, πέρασε σε δεύτερη μοίρα.Σημειώνεται η βελτίωση που επέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, εξαιρώντας από τις περικοπές των επιδομάτων αδειών, όσους έχουν εξασφαλίσει σύνταξη με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και όσους λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 54 του Π.Δ. 169/2007.

    Το νομοσχέδιο για τα επιδόματα αδείας, υπερψηφίστηκε μόνον από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Μετά την λήξη της συνεδρίασης, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ξεχωριστά, αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, πραγματοποίησαν παραστάσεις στον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, καταγγέλλοντας, τόσο τη διαδικασία τροποποίησης του νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε χθες, όσο και τη στάση που κράτησε ο προεδρεύων στην Επιτροπή, Γρηγόρης Νιώτης, για τον οποίον τόνισαν ότι έσπευσε να κηρύξει την λήξη της συνεδρίασης, ενώ υπήρχαν ακόμα εγγεγραμμένοι βουλευτές για να τοποθετηθούν.

    Σύμφωνα με τον Δ. Παπαδημούλη, ο πρόεδρος της Βουλής κράτησε αποστάσεις από τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών και δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει με τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όλα τα μνημόνια θα κυρωθούν από τη Βουλή.

    [07] Οριστικά στην κυκλοφορία

    Μετά από 6 μήνες ταλαιπωρίας και την απώλεια μία ανθρώπινης ζωής, παραδόθηκε και πάλι η κοιλάδα των Τεμπών στην κυκλοφορία, οριστικά αυτή τη φορά.

    Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Αυτοκινητόδρομος "Αιγαίο" η οποία παράλληλα ανακοινώνει και την επαναλειτουργία των διοδίων που είχαν παραμείνει κλειστά το ανωτέρω διάστημα.

    Όπως επισημαίνεται, στην σχετική ανακοίνωση, οι εργασίες προστασίας των πρανών από τις βραχοπτώσεις καθώς και οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και συντομότερα του αρχικά προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

    Κατά τη διάρκεια των 14 εβδομάδων που διήρκησαν οι εργασίες, 40 εξειδικευμένοι αλπινιστές απομάκρυναν (ξεσκάρωσαν) πάνω από 2000 τόνους βράχων, εγκατέστησαν 2,8 χλμ. φρακτών, 5.000 τ.μ. διχτύων και πάνω από 500 μεμονωμένα αγκύρια βράχων μήκους 6-8 μέτρων ενώ το ελικόπτερο που επιχειρούσε στην Κοιλάδα για την επιτάχυνση των εργασιών πραγματοποίησε πάνω από 100 ώρες πτήσης.

    Μετά την απόδοση της Κοιλάδας των Τεμπών στην κυκλοφορία θα λειτουργήσουν πλέον όλοι οι σταθμοί διοδίων του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου (τμήμα ΠΑΘΕ Μαλιακός-Κλειδί).

    Ενώ, ουσιαστικά θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά οι Σταθμοί Διοδίων σε Γυρτώνη-Μακρυχώρι και επαναλειτουργεί ο Σταθμός στον Πυργετό.

    Συγκεκριμένα οι τιμές των διοδίων διαμορφώνονται ως ακολούθως:

    Πελασγία Μοσχοχώρι Πλευρικός Γυρτώνης Πλευρικός Μακρυχωρίου Μακρυχώρι Πυργετός Λεπτοκαρυά

    Μοτοσυκλέτες 1,70 β¬ 1,90 β¬ 0,30 β¬ 0,50 β¬ 0,70 β¬ 1,50 β¬ 2,00 β¬

    Επιβατικά - ΙΧ 2,40 β¬ 2,70 β¬ 0,50 β¬ 0,80 β¬ 1,00 β¬ 2,20 β¬ 2,80 β¬

    Φορτηγά με έως και 3 άξονες 5,90 β¬ 6,80 β¬ 1,20 β¬ 1,90 β¬ 2,40 β¬ 5,40 β¬ 7,10 β¬

    Φορτηγά με 4 άξονες και άνω 8,30 β¬ 9,60 β¬ 1,70 β¬ 2,70 β¬ 3,30 β¬ 7,60 β¬ 10,00 β¬

    [08] Νέα 48ωρη απεργία

    Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα, την Δευτέρα και την Τρίτη, δηλώνοντας ανυποχώρητοι στις αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του φαρμακείου.

    Εντεκα χιλιάδες φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά μετά την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στη συνεδρίαση του Δ.Σ χθες, να προχωρήσει στη νέα 48ωρη απεργία, με κυρίαρχο αίτημα να βρεθούν οι δικλίδες ασφαλείας που αποτρέψουν την είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης.

    "Οι φαρμακοποιοί, εφ΄όσον υλοποιηθεί η παραπάνω δέσμευση, δηλώνουν έτοιμοι να προσέλθουν σε διάλογο και ζητούν από την κυβέρνηση να καταθέσει με πλήρη σαφήνεια την πολιτική της για το φάρμακο και το φαρμακείο, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Βαγιωνάς.

    Οι φαρμακοποιοί αν χρειαστεί, θα συνεχίσουν με κυλιόμενες 48ωρες απεργίες.

    [09] Πολιτικές διεργασίες

    Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ θα επιχειρήσει σήμερα Σάββατο να αποσπάσει από κορυφαία στελέχη του κόμματός του στήριξη σε μια πιθανή συμφωνία σύμπηξης κυβέρνησης συνασπισμού με τους Συντηρητικούς--ώστε το κόμμα να διαχειριστεί την εξουσία για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

    Οι Τόρις κέρδισαν τις περισσότερες έδρες (306) στις εκλογές της Πέμπτης αλλά δε διαθέτουν σχετική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν τη στήριξη μικρότερων κομμάτων για να σχηματίσουν μια στέρεα κυβέρνηση. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με 57 έδρες, καθορίζουν τις ισορροπίες.

    Ο Κλεγκ θα χρειαστεί να καθησυχάσει πολλά μέλη του κόμματός του που εκφράζουν φόβους ότι για να επιτευχθεί συμφωνία οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν πολλές από τις βασικότερες πολιτικές τους θέσεις.

    Παράγοντες των "αγορών", που ήδη χαρακτηρίζονται ανάστατες λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, απαιτούν ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης για την "ταχεία και αποφασιστική" μείωση του χρέους και του ελλείμματος.

    Η στερλίνα και το χρηματιστήριο σημείωσαν πτώση την Παρασκευή, όταν έγινε σαφές ότι οι Τόρις δεν θα έχουν πλειοψηφία, παρά το ότι κέρδισαν πειστικά το Εργατικό κόμμα. Ο ηγέτης τους, Ντέιβιντ Κάμερον, απηύθυνε πρόσκληση στους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς χθες για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, λέγοντας ότι θα εξετάσει μια "συμφωνία" μαζί τους.

    Οι κυβερνήσεις συνασπισμού είναι σπάνιες στη Βρετανία. Σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται να υπάρξει μια συμφωνία βάσει της οποίας οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί θα στηρίζουν σε προγραμματική βάση μια κυβέρνησης μειοψηφίας των Συντηρητικών.

    Οι βασικές διαφωνίες των δύο κομμάτων εντοπίζονται στην αντιμετώπιση του ελλείμματος --οι Τόρις θέλουν να αρχίσουν άμεσα δραστικές προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση, αντίθετα οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα καθυστερήσει την έξοδο της εγχώριας οικονομίας από την ύφεση της περιόδου 2008-2009--, στην μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου και την μετανάστευση, καθώς και για το ρόλο της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, ενδέχεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμαχίας Φιλελεύθερων Δημοκρατών-Εργατικών, ωστόσο τα δύο κόμματα μαζί δε συγκεντρώνουν ικανό αριθμό βουλευτών ώστε να έχουν πλειοψηφία στη βουλή των κοινοτήτων, η οποία έχει 650 έδρες.

    [10] Κρίση και παιδική εργασία

    Η παγκόσμια οικονομική κρίση απειλεί να αναστρέψει την τάση των τελευταίων ετών να μειώνεται η παιδική εργασία, προειδοποίησε σήμερα Σάββατο σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).

    Μεταξύ 2004-2008, ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκε από περίπου 222 εκατομμύρια σε περίπου 215 εκατ., σύμφωνα με την έκθεση του ILO, που τιτλοφορείται "Επιταχύνοντας την δράση κατά της παιδικής εργασίας".

    Η πτώση, που φθάνει το 3% και θεωρείται μικρή από τον Οργανισμό, χαρακτηρίζεται επίσης αργή και άνιση στις διάφορες χώρες.

    Η Ολλανδική κυβέρνηση και ο ILO διοργανώνουν την επόμενη εβδομάδα διάσκεψη η οποία θα επικεντρωθεί μεταξύ άλλων στην απάλειψη των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας ως το 2016.

    Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, είναι "ανατριχιαστικό [το ότι] 115 εκατομμύρια [παιδιά] συνεχίζουν να εκτίθενται σε επικίνδυνες δουλειές".

    Η πιο αξιοσημείωτη πρόοδος σημειώθηκε μεταξύ των κοριτσιών στις αγορές εργασίας--η συμμετοχή των αγοριών μειώθηκε λιγότερο, ενώ τεκμηριώθηκε ότι οι νέοι μεταξύ 15 και 17 ετών που εργάζονται αυξήθηκε κατά 20%.

    Μείωση της παιδικής εργασίας σημειώθηκε σε Ασία-Ειρηνικό, Λατινική Αμερική και ΚαραϊβικήΒ· αντίθετα, αυξήθηκε η παιδική εργασία στην υποσαχάρεια Αφρική.

    "Η κατάσταση απαιτεί να επανενεργοποιηθεί η εκστρατεία ενάντια στην παιδική εργασία", σημειώνει ο επικεφαλής του ILO, Χουάν Σομάβια.

    Σε έκθεση της η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch σημείωσε ότι εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να εργάζονται στον αγροτικό τομέα στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εκτενής νομοθεσία που το απαγορεύει αυστηρά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 May 2010 - 6:30:33 UTC