Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οριστικά στην κυκλοφορία
  • [02] Νέα 48ωρη απεργία
  • [03] Πολιτικές διεργασίες
  • [04] Αλλαγές στο Σύνταγμα

  • [01] Οριστικά στην κυκλοφορία

    Μετά από 6 μήνες ταλαιπωρίας και την απώλεια μία ανθρώπινης ζωής, παραδόθηκε και πάλι η κοιλάδα των Τεμπών στην κυκλοφορία, οριστικά αυτή τη φορά.

    Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Αυτοκινητόδρομος "Αιγαίο" η οποία παράλληλα ανακοινώνει και την επαναλειτουργία των διοδίων που είχαν παραμείνει κλειστά το ανωτέρω διάστημα.

    Όπως επισημαίνεται, στην σχετική ανακοίνωση, οι εργασίες προστασίας των πρανών από τις βραχοπτώσεις καθώς και οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και συντομότερα του αρχικά προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

    Κατά τη διάρκεια των 14 εβδομάδων που διήρκησαν οι εργασίες, 40 εξειδικευμένοι αλπινιστές απομάκρυναν (ξεσκάρωσαν) πάνω από 2000 τόνους βράχων, εγκατέστησαν 2,8 χλμ. φρακτών, 5.000 τ.μ. διχτύων και πάνω από 500 μεμονωμένα αγκύρια βράχων μήκους 6-8 μέτρων ενώ το ελικόπτερο που επιχειρούσε στην Κοιλάδα για την επιτάχυνση των εργασιών πραγματοποίησε πάνω από 100 ώρες πτήσης.

    Μετά την απόδοση της Κοιλάδας των Τεμπών στην κυκλοφορία θα λειτουργήσουν πλέον όλοι οι σταθμοί διοδίων του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου (τμήμα ΠΑΘΕ Μαλιακός-Κλειδί).

    Ενώ, ουσιαστικά θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά οι Σταθμοί Διοδίων σε Γυρτώνη-Μακρυχώρι και επαναλειτουργεί ο Σταθμός στον Πυργετό.

    Συγκεκριμένα οι τιμές των διοδίων διαμορφώνονται ως ακολούθως:

    Πελασγία Μοσχοχώρι Πλευρικός Γυρτώνης Πλευρικός Μακρυχωρίου Μακρυχώρι Πυργετός Λεπτοκαρυά

    Μοτοσυκλέτες 1,70 β¬ 1,90 β¬ 0,30 β¬ 0,50 β¬ 0,70 β¬ 1,50 β¬ 2,00 β¬

    Επιβατικά - ΙΧ 2,40 β¬ 2,70 β¬ 0,50 β¬ 0,80 β¬ 1,00 β¬ 2,20 β¬ 2,80 β¬

    Φορτηγά με έως και 3 άξονες 5,90 β¬ 6,80 β¬ 1,20 β¬ 1,90 β¬ 2,40 β¬ 5,40 β¬ 7,10 β¬

    Φορτηγά με 4 άξονες και άνω 8,30 β¬ 9,60 β¬ 1,70 β¬ 2,70 β¬ 3,30 β¬ 7,60 β¬ 10,00 β¬

    [02] Νέα 48ωρη απεργία

    Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα, την Δευτέρα και την Τρίτη, δηλώνοντας ανυποχώρητοι στις αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του φαρμακείου.

    Εντεκα χιλιάδες φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά μετά την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στη συνεδρίαση του Δ.Σ χθες, να προχωρήσει στη νέα 48ωρη απεργία, με κυρίαρχο αίτημα να βρεθούν οι δικλίδες ασφαλείας που αποτρέψουν την είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης.

    "Οι φαρμακοποιοί, εφ΄όσον υλοποιηθεί η παραπάνω δέσμευση, δηλώνουν έτοιμοι να προσέλθουν σε διάλογο και ζητούν από την κυβέρνηση να καταθέσει με πλήρη σαφήνεια την πολιτική της για το φάρμακο και το φαρμακείο, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Βαγιωνάς.

    Οι φαρμακοποιοί αν χρειαστεί, θα συνεχίσουν με κυλιόμενες 48ωρες απεργίες.

    [03] Πολιτικές διεργασίες

    Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ θα επιχειρήσει σήμερα Σάββατο να αποσπάσει από κορυφαία στελέχη του κόμματός του στήριξη σε μια πιθανή συμφωνία σύμπηξης κυβέρνησης συνασπισμού με τους Συντηρητικούς--ώστε το κόμμα να διαχειριστεί την εξουσία για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

    Οι Τόρις κέρδισαν τις περισσότερες έδρες (306) στις εκλογές της Πέμπτης αλλά δε διαθέτουν σχετική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν τη στήριξη μικρότερων κομμάτων για να σχηματίσουν μια στέρεα κυβέρνηση. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με 57 έδρες, καθορίζουν τις ισορροπίες.

    Ο Κλεγκ θα χρειαστεί να καθησυχάσει πολλά μέλη του κόμματός του που εκφράζουν φόβους ότι για να επιτευχθεί συμφωνία οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν πολλές από τις βασικότερες πολιτικές τους θέσεις.

    Παράγοντες των "αγορών", που ήδη χαρακτηρίζονται ανάστατες λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, απαιτούν ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης για την "ταχεία και αποφασιστική" μείωση του χρέους και του ελλείμματος.

    Η στερλίνα και το χρηματιστήριο σημείωσαν πτώση την Παρασκευή, όταν έγινε σαφές ότι οι Τόρις δεν θα έχουν πλειοψηφία, παρά το ότι κέρδισαν πειστικά το Εργατικό κόμμα. Ο ηγέτης τους, Ντέιβιντ Κάμερον, απηύθυνε πρόσκληση στους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς χθες για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, λέγοντας ότι θα εξετάσει μια "συμφωνία" μαζί τους.

    Οι κυβερνήσεις συνασπισμού είναι σπάνιες στη Βρετανία. Σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται να υπάρξει μια συμφωνία βάσει της οποίας οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί θα στηρίζουν σε προγραμματική βάση μια κυβέρνησης μειοψηφίας των Συντηρητικών.

    Οι βασικές διαφωνίες των δύο κομμάτων εντοπίζονται στην αντιμετώπιση του ελλείμματος --οι Τόρις θέλουν να αρχίσουν άμεσα δραστικές προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση, αντίθετα οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα καθυστερήσει την έξοδο της εγχώριας οικονομίας από την ύφεση της περιόδου 2008-2009--, στην μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου και την μετανάστευση, καθώς και για το ρόλο της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, ενδέχεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμαχίας Φιλελεύθερων Δημοκρατών-Εργατικών, ωστόσο τα δύο κόμματα μαζί δε συγκεντρώνουν ικανό αριθμό βουλευτών ώστε να έχουν πλειοψηφία στη βουλή των κοινοτήτων, η οποία έχει 650 έδρες.

    [04] Αλλαγές στο Σύνταγμα

    Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο που προώθησε η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    Ο νόμος που προβλέπει τον περιορισμό των εξουσιών του στρατού και των δικαστικών αρχών θα προωθηθεί τώρα στον πρόεδρο της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και, αφού αυτός τον υπογράψει, το δημοψήφισμα μπορεί να διενεργηθεί μέσα σε 60 ημέρες.

    Η αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να εμποδίσει το δημοψήφισμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 May 2010 - 8:30:22 UTC