Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταγγελίες για νοσοκομειακά απόβλητα
  • [02] Υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης
  • [03] Διάσκεψη Δικηγορικών Συλλόγων
  • [04] «Ένα σχολείο για τη Γάζα»
  • [05] Ανησυχίες για το Ευρώ
  • [06] Εφθασε το Σογιούζ

  • [01] Καταγγελίες για νοσοκομειακά απόβλητα

    Συγκλονιστικές καταγγελίες για παράνομη διακίνηση επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων, για κυκλώματα που βρίσκονται πίσω από αυτά, αλλά και για απειλές που δέχονται για τη ζωή τους, έκανε στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, αναφέροντας παράλληλα την εξίσου δραματική διαπίστωση ότι «τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα τα βρίσκουμε στον υδροφόρο ορίζοντα, στο έδαφος και στα τρόφιμα».

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, αναζητείται η τύχη τουλάχιστον του 50% των παραγόμενων επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων.

    «Σε έφοδο που έκαναν την περασμένη εβδομάδα οι επιθεωρητές περιβάλλοντος και υγείας στο "Αττικό" νοσοκομείο, μετά από καταγγελίες σχετικά με παράνομη διακίνηση επικίνδυνων αποβλήτων, οι διαπιστώσεις ήταν εφιαλτικές. Ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα νοσοκομεία της χώρας, μια πανεπιστημιακή κλινική είχε μετατρέψει τον άδειο χώρο των εγκαταστάσεων σε χώρο μεταφόρτωσης νοσοκομειακών αποβλήτων, χωρίς να τηρούνται στοιχειωδώς οι περιβαλλοντικοί και οι άλλοι όροι που έχουν τεθεί από την νομοθεσία. Έναν χώρο όπου τρία νοσοκομεία, "Ωνάσειο", "Ευαγγελισμός" και "Λαϊκό" μετέφεραν εκεί, εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον, τα νοσοκομειακά τους απόβλητα. Γινόταν μια μεταφόρτωση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Καραβασίλη και πρόσθεσε:

    «Η μεταφορά γινόταν με κοντέινερ, σε θερμοκρασία ατμόσφαιρας 20-25 βαθμούς ενώ θα έπρεπε να μεταφέρονται σε θερμοκρασία 4-5 βαθμούς για να μην έχουμε φαινόμενα αποσύνθεσης και χημικές διεργασίες τέτοιες που επαυξάνουν την επικινδυνότητα. Τα μετέφεραν σε σακούλες οι οποίες δεν ήταν της ποιότητας που ορίζει η νομοθεσία, σχίζονταν και είχε γεμίσει η αυλή ακόμα και με υπολείμματα από όργανα...»

    «Τα κοντέινερ, τα οποία είχε το νοσοκομείο "Αττικό" επίσης δεν ήταν ψυγεία. Από ότι φάνηκε δε τελικά, δεν υπήρχε καν σύμβαση με την εταιρία, εδώ και τρία χρόνια. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα σκάνδαλα, γιατί αυτοί που έχουν την εταιρία που έκανε τη μεταφόρτωση, έχουν καταδικασθεί πολλάκις για παράδοση αυτών των νοσοκομειακών αποβλήτων ως καύσιμα. Έχουν τρεις καταδίκες στις πλάτες τους», ανέφερε η κ. Καραβασίλη.

    Ταυτόχρονα, κατήγγειλε ότι δέχεται από την πρώτη στιγμή απειλές για την ζωή του για να σταματήσει τον έλεγχο, ο Γενικός Επιθεωρητής κ. Μέρκος που είναι, όπως είπε, μαζί με τον επιθεωρητή Υγείας κ. Χαλαζωνίτη, το στήριγμα στα θέματα των νοσοκομειακών αποβλήτων και οι απειλές συνεχίζονται τηλεφωνικά.

    «Καλέσαμε την αστυνομία και τον εισαγγελέα και άργησαν πάρα πολύ να έρθουν. Αναγκάστηκα να παρέμβω εγώ η ίδια με τηλέφωνα, με το γραφείο του κ. Χρυσοχοϊδη για να φτάσει η αστυνομική δύναμη, γιατί η τοπική αστυνομία δεν ήθελε να παρέμβει. Το θέμα ερευνάται πλέον και ποινικά πέραν από τα πρόστιμα που θα βάλουμε. Αυτή η εταιρία δεν θα ξαναδουλέψει εκεί», τόνισε η κ. Καραβασίλη.

    Εξίσου καταγγελτική ήταν και για εταιρία στη Θεσσαλία, όπου μετά από έφοδο διαπιστώθηκε, όπως είπε, ότι ένα από τα καύσιμα που χρησιμοποιούσε ήταν και μολυσματικά απόβλητα ανακατεμένα με άλλα υλικά, ληγμένα φάρμακα, λαθραία τσιγάρα, υλικά που αυξάνουν τη θερμογόνα δύναμη των συστατικών.

    Ένα ακόμα ανατριχιαστικό - όπως η ίδια το χαρακτήρισε - παράδειγμα, είναι ότι μεγάλη ιδιωτική εταιρία αιμοκάθαρσης στη Βόρεια Ελλάδα, που χωρίς η Πολιτεία να απαιτήσει να κάνει η περιφέρεια βιολογικό καθαρισμό, άφηνε τα λύματα από την αιμοκάθαρση να πηγαίνουν κατευθείαν στη θάλασσα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

    «Δεν είναι μόνο θέματα υγείας αλλά και φοροδιαφυγής και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος», επεσήμανε η κ. Καραβασίλη και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, μετά από 7 χρόνια από την κοινή υπουργική απόφαση για την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων δεν εφαρμόζεται και δεν τηρείται τίποτα. Επικρατεί ένα χάος. Πρέπει να διαχωρίζονται τα απόβλητα του νοσοκομείου και να λειτουργήσουν επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων. Πολλές φορές οι ασθενείς πεθαίνουν από τις λοιμώξεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των μολυσματικών, τη μη διαχείριση των ραδιενεργών και τη μη απολύμανση των κλινών, όταν αλλάζουν ασθενείς».

    Τέλος, στα στοιχεία που καταγράφονται στο πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής τα οποία γνωστοποίησε ο πρόεδρός της, Κώστας Καρτάλης, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

    - Εκτιμάται ότι παράγονται στη χώρα κάθε χρόνο 14.600 τόνοι επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων από τους οποίους η μισή ποσότητα παράγεται από τις υγειονομικές μονάδες της Αττικής.

    - Υπάρχουν έξι μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες στην 1η ΔΥΠΕ Αττικής με σύνολο 2.487 κλινών που δεν παρέδιδαν καθόλου Ε.Ι.Α , ούτε καν τα υποχρεωτικά αποτεφρούμενα στον αποτεφρωτήρα του ΕΣΔΚΝΑ.

    - Στο αποτεφρωτήρα ΕΣΔΚΝΑ οδηγείται λιγότερο από το 20% της εκτιμώμενης παραγωγής των Ε.Ι.Α της Αττικής.

    - Σε σύνολο 25 δημόσιων νοσοκομείων στην 1η ΔΥΠΕ, με άθροισμα 10.667 κλινών παραδόθηκαν στο αποτεφρωτήρα το πρώτο επτάμηνο του 2008 μόλις το 20,8% της εκτιμώμενης παραγωγής. Ακόμα και αν υποτεθεί ότι ένα άλλο 30% υφίσταται ενδονοσοκομειακή, έστω και παραβιάζουσα την οικεία ΚΥΑ, επεξεργασία, αναζητείται η τύχη του υπόλοιπου 50%.

    [02] Υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης

    Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας αποτελεί το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψαν σήμερα οι εταιρίες φυσικού αερίου των τριών χωρών που συμμετέχουν στο έργο, καθώς και η κοινή δήλωση των τριών Υπουργείων που επαναβεβαιώνει την απόφαση των κυβερνήσεων για την υλοποίηση του αγωγού. Παράλληλα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της τουρκικής εταιρίας φυσικού αερίου στον ελληνοϊταλικό υποθαλάσσιο αγωγό, όπως και η συμμετοχή της ελληνικής και της ιταλικής εταιρίας στις επενδύσεις αναβάθμισης του τουρκικού δικτύου.

    Το μνημόνιο που υπέγραψαν σήμερα στην Άγκυρα η Ιταλική Edison, η ΔΕΠΑ και η τουρκική BOTAS θέτει το πλαίσιο για τη διέλευση μέσω Τουρκίας του φυσικού αερίου που προορίζεται για τον αγωγό, σημείο στο οποίο είχαν «κολλήσει» την τελευταία τριετία (από το 2007 οπότε λειτούργησε ο ελληνοτουρκικός αγωγός) οι διαδικασίες για την προώθηση του έργου.

    Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των τριών εταιριών, το Μνημόνιο:

    -Καθορίζει τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις που αφορούν στη διέλευση, μέσω Τουρκίας, του αερίου που προορίζεται για τον ITGI. Σβ αυτό προβλέπεται και η χρησιμοποίηση της υφιστάμενης δυναμικότητας της Botas μέχρι τα ελληνικά σύνορα, για τις ποσότητες αερίου που χρειάζεται ο αγωγός ITGI.

    -Ενισχύει πολλαπλά τη συνεργασία μεταξύ Edison, ΔΕΠΑ και Botas, περιλαμβανομένης της πιθανής συμμετοχής της Botas στην εταιρεία IGI Ποσειδών ΑΕ, στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η Edison και η ΔΕΠΑ και η οποία είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας (του αποκαλούμενου αγωγού Ποσειδών). Παράλληλα, θα εξετασθεί η πιθανή συμμετοχή της Edison και της ΔΕΠΑ στην αναγκαία αναβάθμιση του τουρκικού δικτύου που θα επιτρέψει τη διέλευση των προοριζόμενων για τον ITGI ποσοτήτων αερίου.

    Στην κοινή δήλωση των τριών υπουργείων επισημαίνεται εξάλλου ότι «τα μέρη επιβεβαιώνουν τη δέσμευση τους να υλοποιήσουν το σχέδιο ITGI και θεωρούν ότι το σημερινό MOU μεταξύ των τριών εταιρειών αποτελεί το έναυσμα για την περαιτέρω ενίσχυση της εμπορικής τους συνεργασίας, με βάση τις αρχές του εθνικού και διεθνούς δικαίου».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Μνημόνιο δεσμεύει τη δυναμικότητα διαμετακόμισης που απαιτείται για την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού αλλά, επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα να διασφαλισθεί φυσικό αέριο για την άμεση τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς, μέσω του Ελληνο-Τουρκικού αγωγού, πριν από την υπογραφή των τελικών συμφωνιών παροχής αερίου που απαιτούνται για να λειτουργήσει ο Ελληνο - Ιταλικός Αγωγός. Ανάλογη δυνατότητα διασφάλισης δίνεται και για τις εξαγωγές αζέρικου αερίου που θα κατευθυνθούν μετά το 2013 στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης μέσω του Ελληνο-Βουλγαρικού αγωγού (Interconnector Greece-Bulgaria/ IGB).

    «Η συμφωνία αυτή, καταλήγει το Υπουργείο, υπογράφεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την πορεία υλοποίησης του έργου, καθώς η αζέρικη κυβέρνηση αναμένεται -μετά τις αζερο-τουρκικές συμφωνίες της περασμένης εβδομάδας (07/06/2010)- να αρχίσει εντός των προσεχών μηνών τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τις ποσότητες εξαγωγής από τη ββ φάση του πεδίου Shah Deniz» (από το οποίο θα τροφοδοτηθεί πιθανότατα ο αγωγός).

    Ο ελληνοιταλικός αγωγός αποτελείται από το χερσαίο τμήμα (από την Κομοτηνή ως τη Θεσπρωτία), μήκους 600 χλμ., που κατασκευάζεται από το ΔΕΣΦΑ, και το υποθαλάσσιο (Θεσπρωτία - Οτράντο, 200 χλμ.) που θα κατασκευαστεί από Κοινοπραξία της ΔΕΠΑ και της Edison. Η δυναμικότητα μεταφοράς του θα είναι 8 δις. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο.

    [03] Διάσκεψη Δικηγορικών Συλλόγων

    H επίδραση της πρόσφατης νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη διαμόρφωση της εθνικής νομολογίας, o ρόλος των εθνικών δικηγορικών συλλόγων ως θεσμών αλλά και του δικηγόρου ως υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστάτη της εύρυθμης λειτουργίας της Δικαιοσύνης, είναι μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τις εργασίες της 1ης Διαβαλκανικής Διάσκεψης Δικηγορικών Συλλόγων, που διεξάγονται στη Θεσσαλονίκη.

    Στη Διάσκεψη συμμετέχουν εκπρόσωποι εθνικών και περιφερειακών δικηγορικών συλλόγων από το σύνολο των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και περιοχών της Μαύρης Θάλασσας, της Μέσης Ανατολής και των ΗΠΑ.

    Σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την αποψινή έναρξη των εργασιών, ο «οικοδεσπότης» πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) Μανόλης Λαμτζίδης, αφού καλωσόρισε όλους τους «προσκεκλημένους» συναδέλφους του, χαρακτήρισε ιστορική την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της Διάσκεψης, εκφράζοντας, παράλληλα, την ευχή να εδραιωθεί ως θεσμός «υπηρετώντας τη δικαιοσύνη και την ειρήνη». Όπως επισήμανε, στο τέλος των 3ήμερων εργασιών της Διάσκεψης θα υπογραφούν κοινές διακηρύξεις σε πέντε βασικά θεματικά πεδία που άπτονται της Δικαιοσύνης, προκειμένου να προωθηθούν στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών προέλευσης των συμμετεχόντων δικηγόρων.

    Χαιρετισμό απηύθυναν η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Δημήτραινας, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οικονομικών φορέων της πόλης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

    Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν, μεταξύ άλλων, στην πανεπιστημιακή, Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, η οποία σε ομιλία της έκανε μία ιστορική αναδρομή στα Βαλκάνια από την περίοδο του Βυζαντίου έως τη σημερινή εποχή.

    Νωρίτερα, κατά τους χαιρετισμούς, ομάδα δικηγόρων, πραγματοποίησε ολιγόλεπτη παράσταση διαμαρτυρίας στο κεντρικό «βήμα» της Διάσκεψης. Αφού φώναξαν συνθήματα κατά της οικονομική πολιτικής της κυβέρνησης και των προωθούμενων αλλαγών στον κλάδο τους, αποχώρησαν ειρηνικά.

    [04] «Ένα σχολείο για τη Γάζα»

    Νοσοκομεία που λειτουργούν με γεννήτριες, των οποίων όμως τα ανταλλακτικά έχουν παλιώσει και δεν μπορούν να αντικατασταθούν με αποτέλεσμα εγχειρίσεις να μένουν στη μέση και άνθρωποι να πεθαίνουν. Σχολεία μισο-γκρεμισμένα όπου τα παιδιά κάνουν μάθημα σε βάρδιες γιατί τα περισσότερα κτίρια είναι βομβαρδισμένα. Αναιμία και υποσιτισμός στα παιδιά. Ανεργία 80%. Πλήρης αποκλεισμός στο να μπει ή να βγει οτιδήποτε. Ψυχολογικά προβλήματα αλλά και περίσσια αξιοπρέπεια. Αυτά είναι κάποια από τα ψήγματα εικόνων που μετέφεραν το μεσημέρι οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβουλίας «Ένα σχολείο για τη Γάζα».

    Οι εκπαιδευτικοί, αντιπροσωπεία από 15 ΕΛΜΕ και 15 διδασκαλικούς συλλόγους, ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που «κατάφεραν μια μικρή ρωγμή στον φονικό αποκλεισμό που έχει επιβάλλει το ισραηλινό κράτος» όπως είπαν. Ήταν η πρώτη αποστολή που την περασμένη εβδομάδα κατάφερε επιτέλους, μετά τη μερική άρση του αποκλεισμού των Αιγυπτίων, να περάσουν από τη Ράφα στην πολύπαθη περιοχή-φυλακή όπου 1,5 εκατ. άνθρωποι δίνουν καθημερινή μάχη για τη φυσική και ψυχική επιβίωση.

    Πήγαν εκεί μεταφέροντας ένα μικρό ποσό από τα 82.000 ευρώ που μαζεύτηκαν από τα παιδάκια στα ελληνικά σχολεία και τους πολίτες που ευαισθητοποιήθηκαν στο δράμα ενός λαού που μετρά 60 χρόνια. Όμως πέρα από τις δυσκολίες να μεταφέρουν τα χρήματα, υπάρχει η δυσκολία μεταφοράς των υλικών αφού από τα παράνομα λαγούμια κάτω από τη γη δεν μπορεί να περάσει τσιμέντο και τζάμιαβ¦ Γι αυτό στα σχολεία που λειτουργούν δεν υπάρχουν τζάμιαβ¦ Κι αυτός ο αποκλεισμός πολλαπλασιάζει το κόστος επιδιορθώσεων των κτιρίων, αφού τα υλικά πρέπει να αγορασθούν από τη μαύρη αγορά.

    Κι όμως η Αίγυπτος κτίζει τείχος 14 χλμ. κατά μήκος του περάσματος της Ράφα, με θεμέλια βαθιά για να αποκλεισθούν τα λαγούμια. Κι όμως, ασθενοφόρα δεν επιτρέπεται να περάσουν είτε προς το Ισραήλ, είτε προς την Αίγυπτο και οι άρρωστοι πεθαίνουν. Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί περίμεναν έξι ώρες για να περάσουν από τη Ράφα. Κι αν αυτοί είχαν εκνευρισθεί, ο Παλαιστίνιος οδηγός τους ήταν συνέχεια ήρεμος. Διότι ο ίδιος μια φορά περίμενε τρεις ημέρες για να τον αφήσουν οι Αιγύπτιοι να περάσει. Και τη μάνα με το παιδί που ταξίδεψε από τις ΗΠΑ για να συναντήσει στα Κατεχόμενα τον πατέρα, δεν την άφησαν να περάσειβ¦

    Στη Γάζα συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Παιδείας, εκπροσώπους όλων των παλαιστινιακών πολιτικών οργανώσεων, των εκπαιδευτικών και εργατικών συνδικάτων, των κοινωνικών οργανώσεων. Συνάντησαν το μοναδικό ίσως στον κόσμο υπουργείο Κρατουμένων, αφού 11.000 Παλαιστίνιοι είναι φυλακισμένοι ή κρατούνται από τους Ισραηλινούς. Από τους φυλακισμένους, 270 είναι ανήλικοι, 315 κρατούνται για περισσότερα από 15 χρόνια, 264 έχουν φυλακισθεί χωρίς να δικασθούν.

    Οι εικόνες που μετέφερε η αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών ήταν καταλυτικές: Η ζωή στη Γάζα ορίζεται από τον αποκλεισμό. Μοιραία το 80% των ενηλίκων είναι άνεργοι. Το 60% του πληθυσμού είναι κάτω από 18 ετών. Βασικό μέσο μεταφοράς είναι τα γαϊδούρια και τα κάρα. Η παροχή ρεύματος δεν διαρκεί περισσότερο από 12 ώρες την ημέρα και διακόπτεται αυθαίρετα χωρίς καμία προειδοποίηση. Έτσι κυριαρχεί ο θόρυβος από τις παλιές ασθμαίνουσες γεννήτριες, που καλούνται να λειτουργήσουν σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια κτίρια β¦ Η εύφορη γη της Παλαιστίνης είναι εγκαταλειμμένη. Βομβαρδισμένη και ελάχιστα καλλιεργημένη, αφού οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να εξάγουν τίποταβ¦ Τα ψαροκάικα δεν μπορούν να βγουν για ψάρεμα αφού περιμένουν τα ισραηλινά αεροπλάνα. Τα παιδιά δεν πλησιάζουν στην παραλία να παίξουν, διότι υπάρχουν παντού οβίδες.

    Στα νοσοκομεία από τα 450 απαραίτητα φάρμακα, 120 λείπουν ολοκληρωτικά. Κι από τα 400 είδη αναλωσίμων που είναι απαραίτητα για τη φροντίδα των ασθενών, υπάρχει πλήρης έλλειψη στα 200.

    Το 60%-65% των παιδιών πάσχουν από αναιμία ή υποσιτισμό. Τα ψυχολογικά προβλήματα είναι πολύ σοβαρά, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές. Ο ύπνος των παιδιών τυραννιέται από εφιάλτες και πολλά υποφέρουν από νυχτερινή ενούρηση.

    Κάθε τάξη έχει κατά μέσο όρο 55 παιδιά και τα εναπομείναντα ρημαγμένα σχολεία αναγκάζουν τα παιδιά και τους δασκάλους να κάνουν μάθημα σε τρεις βάρδιες. Τα βιβλία δεν πετιούνται. Περνούν από χέρι σε χέρι για χρόνιαβ¦

    Οι Παλαιστίνιοι εκπαιδευτικοί περιέγραφαν πως το Ισραήλ κάνει πάντα επίδειξη δύναμης από αέρος όταν τα παιδιά έχουν εξετάσεις. Κύριος στόχος είναι να τρομοκρατηθεί η νεολαία και να διαλυθεί η συγκροτημένη μαθησιακή διαδικασία. Κι όμως, αυτά τα παιδιά έχουν γράψει στους τοίχους των σχολείων τους: «Αν οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν μια αξιοπρέπεια, πρέπει νβ αλλάξουν τη μοίρα τους»β¦ «Μη ρωτάς αυτούς που δεν ξέρουν για την άγνοιά τους, αλλά αυτούς που ξέρουν γιατί δεν τους δίδαξαν»β¦ «Αν δεν γευτείς την πίκρα της εκπαίδευσης, θα ζήσεις μια ζωή στην πίκρα»β¦

    Οι εκπαιδευτικοί βρήκαν το σχολείο, στην ανοικοδόμηση του οποίου θα συμβάλλουν, στη συνοικία Τζαμπάλια όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταυλισμός των Κατεχομένων. Εκεί, σε ένα σχολείο θηλέων, η ελληνική βοήθεια θα γίνει η αιτία για να ξαναχτισθούν καταρχήν εννέα σχολικές τάξεις. Κι ο αγώνας των εκπαιδευτικών, μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ελληνόπουλων στις αξίες της ειρήνης και του ανθρωπισμού, θα συνεχισθεί. Κι ο λογαριασμός θα είναι πάντα διαθέσιμος, για όποιον μισεί τον πόλεμο και αγαπά τη μοναδική ελπίδα της γης που είναι οι νέες γενιές, στην Αγροτική Τράπεζα: Αρ. λ/σμού 4260100830920

    [05] Ανησυχίες για το Ευρώ

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο κατάρρευσης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, εξαιτίας της κρίσης με τα χρέη των ευρωπαϊκών κρατών.

    "Δεν μεγαλοποιώ την απειλή, αλλά δεν μπορώ και να την υποτιμήσω", ανέφερε ο Μεντβέντεφ στη συνέντευξή του, που δημοσιεύεται ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες την επόμενη εβδομάδα.

    "Η ευημερία της Ρωσίας, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται από το πόσο καλά πηγαίνουν τα πράγματα στην Ευρώπη. Δεν είμαστε μέλος της ΕΕ, αλλά είμαστε ευρωπαϊκή χώρα", ανέφερε ο Μεντβέντεφ στη συνέντευξή του.

    Ο Ρώσος πρόεδρος δεν απέκλεισε την παροχή οικονομικής στήριξης στις χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά επισήμανε ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει τη μερίδα του λέοντος στη προσπάθεια στήριξης των κρατών αυτών.

    Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα φθάσει στις ΗΠΑ την Πέμπτη, για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του αφότου ανέλαβε τη ρωσική προεδρία.

    Στη συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο Μεντβέντεφ εκφράζει επίσης αμφιβολίες για το μέλλον του βρετανικού πετρελαϊκού γίγαντα ΒΡ, υποστηρίζοντας ότι η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάσπαση της εταιρίας.

    [06] Εφθασε το Σογιούζ

    Το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ, στο οποίο επιβαίνουν δύο Αμερικανοί αστροναύτες και ένας Ρώσος κοσμοναύτης, έφθασε σήμερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    Το Σογιούζ απογειώθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν με κυβερνήτη τον Ρώσο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν και πλήρωμα τους Αμερικανούς Ντουγκ Γουίλοκ και Σάνον Ουόλκερ.

    Η σύνδεση του Σογιούζ με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έγινε στις 01.21 (ώρα Ελλάδας), καθώς βρισκόταν πάνω από την Αργεντινή.

    Πρόκειται για την εκατοστή πτήση προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που πραγματοποιείται από αμερικανικά και ρωσικά διαστημόπλοια.

    Οι αστροναύτες θα παραμείνουν ως πλήρωμα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για πεντέμησι μήνες, μαζί με τους Ρώσους Αλεξάντερ Σβορτσόφ και Μιχαήλ Κορνιένκο και την Αμερικανίδα Τρέισι Καλντγουελ Ντάισον. Το πλήρωμα θα κάνει αρκετούς διαστημικούς περιπάτους κατά την παραμονή του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    Ήταν περίπου 04:25 ώρα Ελλάδας, όταν ο ομογενής κοσμοναύτης Φιόντορ (Θοδωρής) Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλος άνοιξε τις ερμητικά σφραγισμένες πόρτες και μπήκε πρώτος στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), ως διοικητής του διαστημοπλοίου Σογιούζ, που είχε λίγες ώρες νωρίτερα προσδεθεί με ασφάλεια στο Σταθμό.

    Οι δύο Ρώσοι κοσμοναύτες Αλεξάντρ Σκβαρτσόφ και Μιχαήλ Κορνιένκο, μαζί με την Αμερικανίδα αστροναύτη Τρέισι Κόλντουελ-Ντάισον υποδέχθηκαν στο Σταθμό τους νεοαφιχθέντες Αμερικανούς αστροναύτες, τον Ντάγκλας Ουίλοκ και την Σένον Ουόκερ, οι οποίοι συνόδευσαν τον Θ. Γιουρτσίχιν στο διήμερο ταξίδι ως το Διαστημικό Σταθμό.

    Με πρωτοβουλία του ομογενούς κοσμοναύτη, οι τρεις νεοαφιχθέντες, "Όλυμποι 1, 2 και 3" όπως έχουν ονομαστεί, προσδέθηκαν στο ΔΔΣ στη 01:21 ώρα Ελλάδας κατά την προβλεπόμενη αυτόματη διαδικασία, χωρίς καμία επιπλοκή, γεγονός που έγινε δεκτό με χειροκροτήματα από συγγενείς, συνεργάτες και φίλους κοσμοναυτών και αστροναυτών, που είχαν συγκεντρωθεί στο Κέντρο Διεύθυνσης Πτήσεων στο Καραλιόφ, στα περίχωρα της Μόσχας.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πολύπλοκης διαδικασίας της πρόσδεσης θα ξεκουραστούν πριν ενσωματωθούν στη διαστημική "ρουτίνα" των επιστημονικών προγραμμάτων, αρχίζοντας ως συνήθως από τη γνωριμία των "νέων" με το χώρο, που θα αποτελέσει τόπος διαμονής τους για 163 ημέρες. Οι "Όλυμποι 1, 2 και 3" αναχώρησαν από τη Γη στις 00:35 ώρα Ελλάδας, ξημερώματα Τετάρτης, έπειτα από την επιτυχή εκτόξευση του διαστημοπλοίου Σογιούζ ΤΜΑ-19 από το ρωσικό κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν.

    Για τον Θοδωρή Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλο) είναι το τρίτο του ταξίδι στο Διάστημα και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Μπαϊκονούρ θα επιμεληθεί μεταξύ άλλων το πρώτο διαστημικό ιστολόγιο, που θα απαντά σε ερωτήσεις παιδιών και νέων από όλον τον κόσμο για τη ζωή στο Διάστημα. "Θα περιμένω τις ερωτήσεις παιδιών από την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια στη διεύθυνση info@ellada-russia.ru και είμαι ευγνώμων στη συντακτική ομάδα του περιοδικού "Ελλάδα" της Μόσχας και του portal ellada-russia.gr που ανέλαβε να τα μεταφράζει και να μού τα στέλνει στο Διάστημα. Ελπίζω ότι θα έχουν όλοι σύντομα νέα μου και ότι το πείραμα θα αποδειχθεί ενδιαφέρον", είπε λίγο πριν αναχωρήσει ο ομογενής κοσμοναύτης, ο οποίος "πιλοτάρισε" ως το ΔΔΣ την 100ή πτήση, που υποδέχθηκε ο Σταθμός και σκοπεύει να σπάσει αρκετά ρεκόρ.

    Μερικά από αυτά είναι η παρουσία για πρώτη φορά δύο γυναικών στο ΔΔΣ, των Αμερικανίδων Τρέισι Κόλντουελ-Ντάισον και Σένον Ουόκερ, καθώς και η υποδοχή των δύο τελευταίων στην ιστορία πτήσεων των Αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων. Από τα τέλη της χρονιάς και έως την ολοκλήρωση του αμερικανικού προγράμματος κατασκευής του νέου διαστημικού λεωφορείου, στο ΔΔΣ θα πετούν μόνο τα ρωσικά Σογιούζ για να μεταφέρουν κοσμοναύτες και αστροναύτες, καθώς και "εμπορικά διαστημόπλοια" αμερικανικής, ρωσικής, ευρωπαϊκής και ιαπωνικής προέλευσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 June 2010 - 6:30:26 UTC