Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πράσινο φως" της τρόικας στο ασφαλιστικό
  • [02] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ
  • [03] "Νέο κοινωνικό συμβόλαιο"
  • [04] Κινητοποιήσεις
  • [05] Kατά της φοροδιαφυγής
  • [06] Ελέγχονται οι πρώτοι υπουργοί

  • [01] "Πράσινο φως" της τρόικας στο ασφαλιστικό

    Τον δρόμο προς τη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό. Η ηγεσία του υπουργείου εξασφάλισε την έγκριση των επιτηρητών της τρόικας για τις προωθούμενες αλλαγές, αφού αυτές κρίθηκαν ότι κινούνται στα πλαίσια του μνημονίου που έχει συμφωνηθεί.

    Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η ελληνική πλευρά πέτυχε να μην συνυπολογίζονται στο τελικό ποσό της σύνταξης οι επικουρικές συντάξεις. Ετσι η βασική σύνταξη μαζί με την ανταποδοτική στα 40 χρόνια ασφάλισης θα δίνει ποσοστό αναπλήρωσης 63 με 64%.

    Για τις επικουρικές συντάξεις και το εάν και κατά πόσο θα αναπροσαρμόζονται θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα αναλογιστικών μελετών που θα γίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Στην συνταξιοδότηση με 40 έτη προϋπηρεσία η οποία θα αντικαταστήσει την 37ετία θα συνυπολογίζονται και πλασματικά χρόνια ασφάλισης.

    Το νομοσχέδιο θα δοθεί τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα και θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη 23 Ιουνίου.

    ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Απεργία στις 29/6

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για τις 29 Ιουνίου αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Οι δύο ανώτατες συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιδρούν στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για ασφαλιστικό και εργασιακά.

    Αλλαγές στα εργασιακά

    Για Προεδρικό Διάταγμα που παραβιάζει ωμά το Σύνταγμα, καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Η Συνομοσπονδία πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτό το σχέδιο.

    Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε στους κοινωνικούς εταίρους το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Πρόκειται για το Π.Δ. που αφορά στην αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και στη μείωση των αποζημιώσεων.

    Συγκεκριμένα, για τις απολύσεις το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει:

    - για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα

    - για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους το ποσοστό των απολύσεων διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα

    - για τις αποζημιώσεις η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση από ένα μήνα έως τέσσερις το πολύ της περιόδου προειδοποίησης πριν την απομάκρυνση ενός υπαλλήλου. Σήμερα, εάν ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο εγγράφως τόσους μήνες όσο τα μηνιάτικα που δικαιούται ως αποζημίωση, τότε το ποσό της αποζημίωσης μειώνεται στο μισό. Με την πρόταση του υπουργείου, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης, η αποζημίωση θα μειώνεται έως και 50%, αφού ο εργοδότης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει χρήση του λιγοστού χρόνου προειδοποίησης, κάτι που δεν συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.

    Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθιερώνονται όροι απασχόλησης και αμοιβής για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών, ενώ δίνεται η δυνατότητα για εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι απολύονται να έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης και μάλιστα, για ασφαλισμένους ηλικίας 57 έως 60 ετών το 50% του κόστους της αυτασφάλισης θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ενώ το ποσοστό θα φθάνει στο 80% του κόστους για ασφαλισμένους ηλικίας 60 έως 64 ετών.

    Σημειώνεται, ότι για τους νέους ηλικίας έως 21 ετών δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται όταν εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας με το 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισ8ίου, ενώ για τους νέους από 21 έως 25 ετών το ποσοστό προσδιορίζεται στο 85%, όπως αυτό διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

    Αντιδράσεις

    Το Προεδρικό διάταγμα είναι ένα από τα στοιχεία που καταδεικνύει ότι αυτή η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της είναι κυριολεκτικά αδίστακτοι, είναι οι νεκροθάφτες των όποιων κατακτήσεων της εργατικής τάξης έχουν απομείνει, δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις στα εργασιακά που παραχώρησε το πρωί.

    «Οδεύουμε σε ένα εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα στον 21ο αιώνα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Κάλεσμα στον Προέδρο της Δημοκρατίας να «αναπέμψει το Προεδρικό Διάταγμα» απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ωμή θεσμική εκτροπή, αντίστοιχη της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί από τη μεταπολίτευση και μετά».

    «Δρόμους αδιεξόδου δημιουργούν οι άκρως επώδυνες, επικίνδυνες, με πρωτοφανείς ενέργειες για κοινοβουλευτική δημοκρατία από την Κυβέρνηση του (ΠΑ)ΣΟΚ κατά των εργασιακών σχέσεων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ και προσθέτει:

    «Ήρθε η ώρα ενός παλλαϊκού ξεσηκωμού κατά των αντεργατικών, αντικοινωνικών, αντισυνταγματικών και παρανόμων ενεργειών της κυβέρνησης. Οι άλλοτε κατακτητές και σήμερα συνεταιράκια της Κυβέρνησης συνεχίζουν ενορχηστρωμένα τη δράση τους. Οι θεσμοί της πολιτείας και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη πιστεύουμε ότι θα μας δικαιώσει στο χρόνο».

    «Η εργοδοτική κοινότητα δεν ζήτησε και δεν επιχαίρει για το νέο εργασιακό πλαίσιο που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας», αναφέρει σε σημερινή του δήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος. Προσθέτει ωστόσο ότι οι ρυθμίσεις ανταποκρίνονται στις ρητές και νομοθετημένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των δανειστών της.

    Αντίθετοι με το νέο καθεστώς προσλήψεων και απολύσεων, το οποίο δεν βοηθά την μικρή και μεσαία εμπορική επιχείρηση αλλά τις συγχωνεύσεις πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, είναι οι εκπρόσωποι του ελληνικού εμπορίου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β Κορκίδης. Το νέο καθεστώς που θα διαμορφωθεί, θα μειώσει την καταναλωτική ικανότητα και το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων, εκτιμά η ΕΣΕΕ, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά τη σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως βασικών διαδικασιών διαμόρφωσης των εργασιακών σχέσεων.

    Στο 11,7% η ανεργία

    Σε ποσοστό 11,7% αυξήθηκε η ανεργία στη χώρα το α΄ τρίμηνο εφέτος, από 9,3% το α΄ τρίμηνο 2009 και 8,3% το α΄ τρίμηνο 2008. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι καταγεγραμμένοι άνεργοι το α΄ τρίμηνο εφέτος ανήλθαν σε 586.767 άτομα, αριθμός που αυξήθηκε κατά 124.424 άτομα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ο αριθμός των απασχολουμένων εκτιμάται στα 4.425.625 άτομα και μειώθηκε κατά 60.133 άτομα σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2009. Ενώ, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω είναι 53,9%.

    Από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν επίσης ότι:

    Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (15,5%) είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό των ανδρών (9%).

    Από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας, προκύπτει ότι τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στα άτομα ηλικίας 15- 29 ετών (22,3%) και 30- 44 ετών (10,9%). Για τις γυναίκες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 27,4% και 15,1%.

    Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (18,1%), σε όσους έχουν απολυτήριο τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης (14%) και στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (13,4%). Τα χαμηλότερα ποσοστά (7,1%) παρατηρούνται στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (7,4%).

    Σε επίπεδο περιφερειών χώρας, τα μεγαλύτερο ποσοστά ανεργίας καταγράφονται το α΄ τρίμηνο εφέτος στις Ιόνιους Νήσους (20,4%), στο Νότιο Αιγαίο (18,9%) και στη Δυτική Μακεδονία (15,1%). Στον αντίποδα, τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας είναι στο Βόρειο Αιγαίο (7,6%), στην Πελοπόννησο (8,8%) και στη Δυτική Ελλάδα (9,3%). Σημειωτέον ότι οι τρεις αυτές περιφέρειες είναι και οι μοναδικές με μονοψήφια ποσοστά ανεργίας.

    Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,6% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα εάν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι) αποτελούν το 44,6% του συνόλου. Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι ανώτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (14,5% έναντι 11,4%). Παράλληλα όμως, το 73,8% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 52,4%.

    Από το σύνολο των ανέργων, το 87,3% αναζητεί εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Από αυτούς, το 51% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 39,7% στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.

    Από την εξέλιξη του αριθμού των απασχολουμένων μεταξύ α΄ τριμήνου 2010 και 2009, ανά τομέα της οικονομίας, παρατηρείται ότι στον πρωτογενή τομέα υπάρχει αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο (8,2%). Αντίθετα, μείωση παρουσιάζεται στον δευτερογενή (7,8%) και στον τριτογενή τομέα (0,9%). Το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 6,4% των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων, το 50,5% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, ενώ το 7,3% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες. Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 63,5%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολουμένων.

    -

    [02] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Το 5ο Διεθνές Συνέδριο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Πολιτιστικό Κέντρο «ΔΑΪΣ», Παράδεισος Αμαρουσίου.

  • Διημερίδα με θέμα "Οικολογικές Γειτονιές: Σχεδιάζοντας τις πόλεις του αύριο" Διοργανώνει το Δίκτυο "Μεσόγειος SOS", υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθήνας και την υποστήριξη της ΤΕΔΚΝΑ. Γαλλικό Ινστιτούτο

  • Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα επισκεφθεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) όπου θα μιλήσει στους εργαζομένους. Πειραιώς 207 και Αλκίφρονος 92 - 09:30:00

  • Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με τον Δ. Δρούτσα, Αρχιεπισκοπή Αθηνών - 14:00:00

  • Συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ . Βουλή/Αίθουσα Γερουσίας - 11:00:00

  • Συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Σπύρου Κουβέλη με ομάδα Ελληνοαμερικανών φοιτητών που βρίσκονται στην Ελλάδα στα πλαίσια του προγράμματος του National Hellenic Society "The Greek Cultural Experience". Υπουργείο Εσωτερικών - 11:30:00

  • Εγκαίνια επιβατικού οχηματαγωγού πλοίου "Νήσος Ρόδος" της Hellenic Seaways. Πύλη Ε1 Ακτή Βασιλειάδη - 13:00:00

  • Συνάντηση Κάρολου Παπούλια - Ανδρέα Λοβέρδου. Προεδρικό Μέγαρο - 14:00:00

    Κοινοβουλευτικό έργο

    10:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις

    11:00 (ολομέλεια) Επερώτηση 13 βουλευτών της ΝΔ σχετικά με την "ανυπαρξία" κυβερνητικού σχεδιασμού για τον Τουρισμό.

    Θεσσαλονίκη

  • Περιοδεία της υπουργού Τάνιας Μπιρμπίλη σε μονάδες της ΔΕΗ στη δυτ. Μακεδονία. Μεταξύ άλλων, η υπουργός θα κατεβάσει το διακόπτη της γηρασμένης μονάδας 1, του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, θα κάνει ανακοινώσεις για την "πράσινη ενέργεια" και θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων, κατοίκων και εργαζομένων. ΑΗΣ Κοζάνης/Φλώρινας - 09:00:00

  • Ημερίδα με ομιλητή τον υφυπουργό Υποδομών Γ. Μαγκριώτη, με θέμα "Αναβάθμιση της Περιφερειακής οδού και υποδομές σύνδεσής της με το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης" . Διοργανώνουν το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σταυρούπολη/Κέντρο Πολιτισμού - 09:30:00

  • Εκδήλωση με θέμα "Πολιτιστική Εγνατία Στην Ευρώπη". Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο πολιτιστικής δράσης καραβανιού του δικτύου Via Egnatia Foundation, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η οποία ξεκίνησε από την Αλβανία και θα περάσει από τη Θεσσαλονίκη, στο δρόμο για την Κωνσταντινούπολη. Αίθουσα Συνεδρίων Παν/μιου Μακεδονία - 10:00:00

  • Συνέντευξή Τύπου της ΕΝΙΘ, για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας. Πρ. Κορομηλά 51, 4ος όροφος ΕΔΟΘ - 12:00:00

  • Απολογισμός δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης. Θα παρουσιαστεί από το δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών - 19:30:00

    ΑΘΛΗΤΙΚH ATZENTA

  • Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Λιγκ (Γυναίκες, Β΄ όμιλος): Ελλάδα-Τουρκία. Πάτρα, Γυμν. «Δ. Τόφαλος»

  • Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Λιγκ (Ανδρες, Β΄ όμιλος): Ελλάδα-Τουρκία. Πάτρα. Κλειστό «Δ. Τόφαλος»

  • Υδατοσφαίριση-World League γυναικών (Προκρ. φάση, β΄ γύρος, 3η ημέρα): Ελλάδα-Ολλανδία, Νανσί, Γαλλία - 19:30:00

  • Ποδόσφαιρο-Παγκόσμιο Κύπελλο (Α΄ φάση, 2η ημέρα). Νότια Αφρική

    14:30 Γερμανία-Σερβία

    17:00 Σλοβενία-ΗΠΑ

    21:30 Αγγλία-Αλγερία

    [03] "Νέο κοινωνικό συμβόλαιο"

    Σκληρός απέναντι στην κυβέρνηση και ενωτικός στο εσωκομματικό πεδίο εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος μια εβδομάδα πριν από το 8ο συνέδριο αρχών και θέσεων.

    Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αφού κορόιδεψε τον ελληνικό λαό, λέγοντας ότι λεφτά υπάρχουν για να κερδίσει τις εκλογές, μετά προχώρησε στην ψήφιση του μνημονίου με το οποίο οδηγεί την Ελλάδα σε φαύλο κύκλο ύφεσης μεγαλύτερων ελλειμμάτων και ακόμη πιο σκληρών μέτρων, ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

    Η κυβέρνηση πρόσθεσε, με την πολιτική της πέτυχε το κατόρθωμα της ύφεσης του πληθωρισμού και της ανεργίας. Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΝΔ παρέθεσε στοιχεία για να υποστηρίξει ότι τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και του χρέους τον έθεσε σε κίνηση το ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία του 1980.

    Συνέχισε την επίθεσή του, αναφέροντας ότι ενώ πρωτοστάτησε σε πάσης φύσεως σκάνδαλα, τώρα εξαπέλυσε πόλεμο φθοράς κατά της ΝΔ με τέσσερις Εξεταστικές Επιτροπές και ενώ ετοιμάζει και πέμπτη.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέρθηκε στα θετικά της κυβερνητικής πενταετίας του κόμματος, προβάλλοντας τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη "τον οποίο αμφισβητούσε ο κ. Παπανδρέου προεκλογικά και τώρα τον πυροβολεί και πάλι".

    Επίσης, αναφέρθηκε στη συμφωνία με την κινέζικη COSCO για τα λιμάνια, καθώς και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με τη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων, από 130 σε 13.

    "Εμείς κάναμε λάθη και παραλείψεις κατά τη διακυβέρνησή μας, αλλά αφήσαμε και θετικό έργο. Την αυτοκριτική μας για τα σφάλματα την κάναμε, το θετικό έργο το υπερασπιζόμαστε και θα το υπερασπιζόμαστε σε κάθε ευκαιρία", δήλωσε με έμφαση ο κ. Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την επίθεσή του στα "εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ", φωτογραφίζοντας τον ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη και κατηγορώντάς τον ότι ενώ επί κυβερνήσεως ΝΔ δεν στήριξαν πολύ πιο ήπια μέτρα, τώρα στηρίζουν ενθέρμως τα πολύ πιο επαχθή μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε, ότι η ΝΔ δείχνει έναν διαφορετικό δρόμο, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για το μεταναστευτικό και στην εξωτερική πολιτική. Επανέλαβε τη θέση του, ότι στα μείζονα εθνικά θέματα είναι σφάλμα η Ελλάδα να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις σε στιγμή αδυναμίας.

    Προειδοποίησε δε τον κ. Παπανδρέου, ότι "είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε μυστική διπλωματία και σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις".

    Αναφέρθηκε επίσης στο εργασιακό λέγοντας, ότι η ΝΔ δεν είναι αντίθετη στην ελαστικότητα της αγοράς εργασίας, με την προϋπόθεση όμως ότι υπάρχει ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και παράλληλα, οικονομική ανάκαμψη για να ελαχιστοποιηθούν οι κοινωνικές οδύνες.

    Μίλησε ακόμη, για τη σχέση του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τις επικρίσεις που είχε δεχθεί για τη στάση του στην οικονομία, λέγοντας ότι "οι Κασσάνδρες διαψεύσθηκαν" και ότι οι εταίροι αντιλαμβάνονται πλήρως τις θέσεις του.

    Για τα εσωκομματικά είπε ότι "η ΝΔ τράβηξε βαθιά διαχωριστική γραμμή με το χθες, ασχολείται μόνο με το αύριο, κατάφερε και ανασυντάχθηκε με ασήμαντους εσωτερικούς τριγμούς. Τώρα είμαστε όλοι ενωμένοι και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε".

    Χρειάζονται οι φρέσκες ιδέες του κοινωνικού φιλελευθερισμού, υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, και επέκρινε την κυβέρνηση γιατί "είναι έγκλημα το ότι κατάργησε τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, που είναι οι δυο κλάδοι που έχουμε εθνικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα" και υποσχέθηκε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, ανόρθωσης της χώρας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Κλείνοντας, ανέφερε ότι "αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο αναζητά ο ελληνικός λαός για να ελπίσει ξανά. Αυτό φοβούνται οι αντίπαλοί μας και μας πολεμούν λυσσαλέα, εμείς όμως είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Πολύ σύντομα αυτοί που μας πολεμούν θα ζητούν τη βοήθειά μας. Τους τελευταίους μήνες κινηθήκαμε αποφασιστικά, έπρεπε πρώτα να οργανώσουμε τα του οίκου μας και το κάναμε. Το συνέδριο αποτελεί την κορύφωση των διεργασιών στην προσπάθειά μας για οργανωτικό, ιδεολογικό και πολιτικό νέο ξεκίνημα. Δεν είναι όμως το τέλος της προσπάθειας, είναι η νέα αφετηρία μας".

    [04] Κινητοποιήσεις

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για τις 29 Ιουνίου αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Οι δύο ανώτατες συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιδρούν στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για ασφαλιστικό και εργασιακά.

    Χθες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, αναφερόμενος στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, έκανε λόγο για ωμή παραβίαση του Συντάγματος, που καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου. Η Συνομοσπονδία πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτό το σχέδιο.

    Απεργία στο Μετρό

    Εντείνεται η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού στην Αθήνα, καθώς το Μετρό θα παραμείνει και σήμερα κλειστό, εξαιτίας της νέας σειράς κινητοποιήσεων που αποφάσισαν τα σωματεία των εργαζομένων σε αυτό, σε ένδειξη συμπαράστασης προς του 286 συμβασιούχους, που απειλούνται με απόλυση, καθώς δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες από τον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης.

    Χθες το ΔΣ των εργαζομένων αποφάσισε νέα κινητοποίηση, η οποία δεν έχει τη μορφή 24ωρης απεργίας, αλλά επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι συρμοί του μετρό για τρίτη κατά σειρά μέρα δεν θα βγουν από τα αμαξοστάσια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με το μετρό διακινούνται καθημερινά πάνω από 650.000 επιβάτες, οι οποίοι θα πρέπει και σήμερα να βρούν εναλλακτική λύση για τις μετακινήσεις τους.

    Αποχή των διορθωτών

    Με πλειοψηφία έξι προς τέσσερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε να συνεχιστεί η αποχή στα βαθμολογικά κέντρα μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και θα ξανασυνεδριάσει για να εκτιμήσει τις εξελίξεις και να πάρει νέα απόφαση.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Πεπές, σήμερα θα ζητήσουν οι εκπαιδευτικοί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς και με τους γονείς, προκειμένου να εκθέσουν την κατάσταση όπως έχει.

    Τόνισε ότι υπάρχει οργή και αγανάκτηση στον κλάδο και κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην αποχή. Ανέφερε ότι ο συνδικαλισμός, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην επικαιρότητα, δεν είναι κατευθυνόμενος. Πρόσθεσε ότι η αποχή δεν στοχοποιεί τη βαθμολόγηση, αλλά πρέπει να υπάρξει δίκαιη αντιμετώπιση των οικονομικών αιτημάτων του κλάδου.

    Το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Αλέκος Αρβανιτίδης τόνισε ότι οι καθηγητές δεν θα κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω, ενώ η Αγγελική Φατούρου, επίσης μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, επέκρινε την απαξιωτική, όπως είπε, στάση απέναντι στους καθηγητές από τα οικονομικά στελέχη της κυβέρνηση που συμπεριφέρθηκαν "ως να ήταν οι ίδιοι η τρόικα του ΔΝΤ".

    Την Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου απηύθυνε έκκληση προς τον συνδικαλιστικό φορέα των καθηγητών "να κατανοήσουν και να σεβαστούν ότι δεν μπορούν να είναι σε ομηρία 90.000 παιδιά και οι οικογένειές τους". Η υπουργός τόνισε ότι στην Περιφέρεια, σχεδόν το σύνολο των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων έχει διορθωθεί και καταχωρηθεί και στο λεκανοπέδιο Αττικής απομένει το 25%.

    [05] Kατά της φοροδιαφυγής

    Να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στη μάχη για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, κάλεσε σήμερα τους εργαζόμενους του ΣΔΟΕ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

    Ο υπουργός, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της μέχρι τώρα προσπάθειας για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής, ανέφερε ότι παρατηρείται σημαντική βελτίωση σε σχέση με πέρυσι κι επικαλέστηκε συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι το πρώτο πεντάμηνο, φέτος, έχουν υποβληθεί στο ΣΔΟΕ 6.000 καταγγελίες για φοροδιαφυγή, όταν όλο το χρόνο πέρυσι, αυτές δεν ξεπερνούσαν τις 4.000.

    Επίσης, το πρώτο πεντάμηνο το ΣΔΟΕ έχει βεβαιώσει πρόστιμα για λόγους φοροδιαφυγής ύψους 1,5 δισ. ευρώ, όταν ολόκληρο το χρόνο πέρυσι τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν ήταν 700.000.000 ευρώ.

    "Ο σκοπός μας είναι να επαναφέρουμε τη Δικαιοσύνη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου και προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων το επόμενο διάστημα, για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη κατάλογο με κέντρα διασκέδασης και άλλα μαγαζιά (μπαρ και εστιατόρια), στα οποία, ύστερα από ελέγχους, εντοπίστηκαν φορολογικές παραβάσεις, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι αυστηρές ποινές του τελευταίου φορολογικού νόμου, μεταξύ των οποίων και η επιβολή «λουκέτων» σε 15-20 από αυτά.

    Επίσης, το ΣΔΟΕ έχει ήδη ξεκινήσει τις θερινές εξορμήσεις στα νησιά, οι οποίες πρόκειται να εντατικοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Τέλος, έχουν ζητηθεί στοιχεία από τους κατασκευαστές, σε όλη την Ελλάδα, για τις πισίνες που έχουν κατασκευάσει, προκειμένου να γίνουν διασταυρώσεις και να εντοπιστούν ποιες από αυτές δεν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους.

    [06] Ελέγχονται οι πρώτοι υπουργοί

    Έναν πρώτο κατ' αρχήν κατάλογο, με δέκα ονόματα πολιτικών που διετέλεσαν υπουργοί κατά το παρελθόν και συνεβλήθησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τη Siemens και από τους οποίους θα ζητηθεί με προσωπική επιστολή να ανοίξουν αυτοβούλως τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, δίδει η εξεταστική επιτροπή που εξετάζει την ομώνυμη υπόθεση.

    Πρόκειται για τους Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Μιχάλη Λιάπη, Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιώργο Βουλγαράκη.

    Οι ανωτέρω είναι κατ' αρχήν μόνον υπουργοί, οι οποίοι είτε υπέγραψαν συμβάσεις, είτε ήσαν νόμιμοι εκπρόσωποι ως μέτοχοι του Δημοσίου, όπως στην προκειμένη περίπτωση οι κ.κ. Χριστοδουλάκης και Αλογοσκούφης για τον ΟΣΕ. Οι υπόλοιποι σχετίζονται με συμβάσεις είτε του ΟΤΕ, είτε του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

    Οι εκπρόσωποι τόσο του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, όσο και της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας υπογράμμισαν πάντως ότι "η αναφορά των ονομάτων δεν σημαίνει ύποπτη σχέση, ούτε προδικάζει πορισματική διαπίστωση".

    Παρ' όλα αυτά κατεγράφη δυστοκία στην σύνταξη του πρώτου καταλόγου και μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, αλλά και των υπολοίπων, ενώ η επισήμανση είναι ότι ο κατάλογος δεν έχει κλείσει.

    Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ σε δήλωσή του υπογραμμίζει ότι στην εξεταστική έχουν αποφασιστεί ότι κριτήρια για να ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών είναι η υπογραφή των συμβάσεων, τη τροποποίησή τους και η παραλαβή και ότι μέχρι τώρα απόφαση της εξεταστικής δεν υπάρχει.

    Από την πλευρά του Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) τονίσθηκε ότι "ο κατάλογος των ονομάτων που κυκλοφόρησε αποτελεί αυθαίρετη ενέργεια κι ότι η απουσία ονομάτων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ελπίζεται να οφείλεται σε αστοχία και όχι σε σκοπιμότητα"

    Εξάλλου συνεχίσθηκε χθες η εξέταση ενώπιον της εξεταστικής του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Κωνσταντίνου Γιαννακού, ενώ θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη με την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή του με στελέχη - συνδικαλιστές του ΟΣΕ με τους οποίους βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη.

    Σύμφωνα με ενημέρωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα ο μάρτυρας είπε ότι όλες οι προγραμματικές συμβάσεις λειτούργησαν προς το συμφέρον του ΟΣΕ και ότι πληρώθηκαν μέχρι κεραίας και οι ποινικές ρήτρες από τις καθυστερήσεις των κοινοπραξιών, όπως και η αποθετική ζημία, δηλαδή τα διαφυγόντα κέρδη, ύψους 6,7εκ ευρώ.

    Κατά τον μάρτυρα, αν έχουν δοθεί μίζες, όπως διετάθη ο εκ των πρώην στελεχών της Siemens AG αυτές δόθηκαν κατά την αρχική σύναψη των συμβάσεων 1999-2000.

    Ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι ο μάρτυρας κινήθηκε στη γραμμή του υπουργείου Μεταφορών διαχρονικά, υποστηρίζοντας τις θέσεις και αποφάσεις των Χρήστου Βερελή και Μιχάλη Λιάπη.

    Αντιθέτως, κατά τον βουλευτή, επισήμανε ότι τόσο ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, όσο και ο διάδοχός του Γιώργος Αλογοσκούφης δεν συνηγόρησαν στην έκπτωση συγκεκριμένης κοινοπραξίας, που δεν εκπληρούσε τις υποχρεώσεις της.

    Γενικά στον κ. Χριστοδουλάκη και στον κ. Τσοχατζόπουλο ως εποπτεύοντα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπως και στην Τράπεζα Πειραιώς που διαδέχθηκε την ΕΤΒΑ, απέδωσε ότι πίεζαν περισσότερο προς την κατεύθυνση υπέρ των συμφερόντων των Ναυπηγείων και όχι του ΟΣΕ.

    Στον μάρτυρα επεδείχθη από την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου έγγραφο εσωτερικής ενημέρωσης της Siemens μέσα από την έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας Debevoise από το οποίο προέκυπτε συνάντηση στελεχών της Siemens υπό τον Χριστοφοράκο με τους υπουργούς Αλογοσκούφη και Λιάπη στα τέλη Αυγούστου του 2004.

    Κατά το ίδιο έγγραφο και κατά τον Χριστοφοράκο οι δύο υπουργοί έκαναν λόγο για "εξασφαλισμένη ελευθερία κινήσεων υπέρ της γερμανικής εταιρείας", αλλά ο μάρτυρας δήλωσε άγνοια.

    Από την εξέταση του συντονιστή της ΝΔ Κωνσταντίνου Τζαβάρα προέκυψε ότι οι συμβάσεις για τον ΟΣΕ ήταν πιστό αντίγραφο των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΤΕ, όπου "δεν είχε προβλεφθεί συμβατικό τίμημα εκκίνησης που θα διαμορφωνόταν στην πορεία μετά από κοστολογικούς ελέγχους και με εφαρμογή της ρήτρας του προτιμώμενου πελάτη".

    Σύμφωνα με τον βουλευτή, ο μάρτυρας δεν γνώριζε αν είχε επέλθει μείωση του τιμήματος για κατασκευή τροχαίου υλικού στο εξωτερικό και όχι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    Και τρίτος εφέτης

    Ο πρόεδρος Εφετών Νικόλαος Πιπιλίγκας ορίστηκε από την Ολομέλεια του Σώματος, ως τρίτος εφέτης για την κύρια ανάκριση της υπόθεσης της Siemens.

    Η Ολομέλεια Εφετών που συνεδρίασε, έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε για τον ορισμό και τρίτου εφέτη στην υπόθεση της Siemens, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το πέρας των ανακρίσεων.

    Ο κ. Πιπιλίγκας θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα από σήμερα και μαζί με την κ. Μαρία Νικολακέα και τον κ. Γιάννη Φιοράκη θα χειριστεί την ογκοδέστατη, πάνω από 300.000 σελίδες, δικογραφία για την υπόθεση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 June 2010 - 10:30:44 UTC