Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκρατικοποιήσεις και πρόσθετα μέτρα
  • [02] "Βουνό" τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη Video
  • [03] Την Κυριακή αλλάζει η ώρα
  • [04] Ο Ν. Πατέρας κατέθεσε στον αθλητικό εισαγγελέα
  • [05] Βομβαρδισμών συνέχεια στη Λιβύη
  • [06] "Όλοι μαζί τα... φύγαμε" ο»Ώ

  • [01] Αποκρατικοποιήσεις και πρόσθετα μέτρα

    "Στην τελική ευθεία" εισέρχεται από αύριο, κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με τον ορισμό των πρώτων συμβούλων και την πρώτη εξέταση του συνολικού πλαισίου. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί με την τρόικα και θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα υπάρξει και ενημέρωση της Βουλής. Παράλληλα, έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει "κλείσει" το θέμα της πρόσληψης συμβούλων για τη συντριπτική πλειονότητα των σχεδίων.

    Για το ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ο υπουργός ανέφερε ότι ο έως τώρα σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει αριθμό ακινήτων, αλλά τον τρόπο προσέγγισης για την αξιοποίησή τους. Το συγκεκριμένο πλαίσιο περιλαμβάνει την καταγραφή των ακινήτων, το πώς η αξία τους θα αυξηθεί ταχύτερα χρονικά (π.χ. δημιουργία ταμείου, στο οποίο θα συνεισφέρονται ακίνητα) και τον "καθαρισμό" τους (π.χ. καθαροί τίτλοι ιδιοκτησίας, όροι δόμησης- πολεοδομικά, χωροταξικά, κ.λπ.). Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, μια πρώτη εκτίμηση ανεβάζει την αξία των ακινήτων των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ σε 8 δισ. ευρώ.

    Εκτός από το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, με την τρόικα (το κλιμάκιο έρχεται στην Ελλάδα στις αρχές Απριλίου) αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα των πρόσθετων μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2011, "για την αντιμετώπιση των ρίσκων" στον προϋπολογισμό. Ο υπουργός είπε ότι τους επόμενους μήνες θα δημοσιοποιηθούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, χωρίς ακόμη να έχει αποφασισθεί εάν αυτές θα αφορούν τα έσοδα ή τις δαπάνες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι παρά την υστέρηση των εσόδων το α΄ δίμηνο εφέτος, η συνολική εικόνα για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι καλύτερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις άλλων υπουργών σχετικά με την πρόσθετη περικοπή δαπανών στους τομείς τους, ο υπουργός δήλωσε ότι οι αποφάσεις για τις μειώσεις των δαπανών θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, ενώ όπου δεν μπορούν να γίνουν μειώσεις δαπανών θα υπάρξει αύξηση των εσόδων.

    Σε σημαντική συμφωνία για τον Μηχανισμό Στήριξης κατέληξε η σύνοδος του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Το ταμείο του Μηχανισμού θα έχει κεφαλαιακή βάση 700 δισ. ευρώ, ενώ θα μπορεί να επεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων. Όπως δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης, μακροχρόνια.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Βουνό" τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη Video

    Εν μέσω αντιδράσεων για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Θεσσαλονίκη λόγω της συσσώρευσης σκουπιδιών στους δρόμους της πόλης, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη συνεργασία του Δήμου με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών και την καταγγελία της μέχρι τώρα σχετικής σύμβασης με τον Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης.

    Άμεση επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών ζήτησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για επανεμφάνιση του προβλήματος κάθε δύο με τρεις μήνες.

    Σε λάθος τιμολόγησης των καυσίμων από την εταιρεία πετρελαιοειδών που προμηθεύει το Δήμο με καύσιμα απέδωσε το νέο πρόβλημα με τα σκουπίδια ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. «Εγώ δεσμεύτηκα για ένα σύστημα που θα δουλεύει καλά ως το καλοκαίρι. Προσπαθούμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών για την ανακύκλωση και να οργανώσουμε την επιβολή προστίμων στα καταστήματα που βγάζουν σκουπίδια στους δρόμους. Το μόνο που ζητώ είναι λίγη υπομονή» σημείωσε. «Δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας» τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Στάθης Αβραμίδης.

    Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με την ΕΕΑΑ ο κ. Αβραμίδης επισήμανε ότι προβλέπεται η προμήθεια 5000 κάδων ανακύκλωσης και δέκα απορριμματοφόρων τα οποία θα στελεχώσουν εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο δήμος θα αναλάβει άλλωστε και το κόστος λειτουργίας των οχημάτων. «Αυτή τη στιγμή η ανακύκλωση βρίσκεται σε ποσοστό 0,8% τη στιγμή που τα ανακυκλώσιμα υλικά αποτελούν το 60% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων» πρόσθεσε.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Την Κυριακή αλλάζει η ώρα

    Αλλάζει από την προσεχή Κυριακή η ώρα, καθώς θα ισχύσει για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η θερινή ώρα.

    Έτσι στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαρτίου 2011, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή θα δείχνουν 4 το πρωί.

    Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 30/10/2011, οπότε θα επανέλθει η χειμερινή ώρα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ο Ν. Πατέρας κατέθεσε στον αθλητικό εισαγγελέα

    Στον αθλητικό εισαγγελέα, Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, κατέθεσε πριν από λίγο ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Νίκος Πατέρας. Εξερχόμενος του γραφείου του κ Σιμιτζόγλου, ο κ.Πατέρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με κάλεσε ο αθλητικός εισαγγελέας και με ρώτησε αν γνωρίζω κάτι για την υπόθεση. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν έχω καμία σχέση, ούτε με τα CD ούτε με τις υποκλοπες που με κατηγορεί ο κ.Μπέος. Γι΄αυτόν τον λόγο έχω καταθέσει αγωγή εναντίον του. Προσβάλει την νοημοσύνη όλων μας, να εμφανίζομαι, να συζητάω με τον Μπέο και να τον ακούω να λέει πράγματα κατά της ομάδας μου και να μην αντιδρώ. Θέλω να πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα λύσει το θέμα και θα έχουμε απαντήσεις. Αυτή η υπόθεση δεν βοηθάει το ποδόσφαιρο».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν πράγματι συναντήθηκε με τον κ.Κούγια, ο κ.Πατέρας, σχολίασε: «Οντως ο κ.Κούγιας ήρθε σε μένα και μου έφερε, όχι CD, αλλά το απομαγνητοφωνημένο περιεχόμενο των δύο CD και του απάντησα ότι δεν είμαι ούτε νομικός, ούτε εισαγγελέας, λέγοντάς του ότι πρέπει να κινηθεί ο ίδιος».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Βομβαρδισμών συνέχεια στη Λιβύη

    Μια βάση του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης και δύο εγκαταστάσεις με ραντάρ της λιβυκής αντιαεροπορικής άμυνας, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, στα ανατολικά της χώρας κοντά στην πόλη της Βεγγάζης, όπως μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα, έπληξαν οι συμμαχικές δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση "Αυγή της Οδύσσειας ".

    Στο μεταξύ, στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι βομβαρδίζουν την πόλη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης, που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Επίσης, οι δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται κατά της πόλης Ζιντάν, κάνοντας χρήση βαρέος πυροβολικού, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

    Αμερικανικό αεροσκάφος F-15, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση τη νύχτα στη Λιβύη, ανακοίνωσε η Διοίκηση Αφρικής του αμερικανικού στρατού. Οι δυο χειριστές είναι σώοι, δήλωσε η Νικόλ Ντάλριμπλ, εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής.

    Στο μεταξύ, το ισπανικό κοινοβούλιο επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία τη συμμετοχή της χώρας στη διεθνή στρατιωτική επέμβαση, η οποία, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, θα διαρκέσει έως και τρεις μήνες.

    Αντίθετα, η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στα στρατιωτικά πλήγματα της διεθνούς δύναμης, αλλά είναι πιθανόν να συμβάλει στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που θα οργανωθούν, σύμφωνα με δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Hurriyet.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Μουράντ Μεντελσί δήλωσε ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του διεθνούς συνασπισμού είναι δυσανάλογοι σε σχέση με την απόφαση του ΟΗΕ και ζήτησε την "άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών". Ο Μεντελσί κατηγόρησε τις χώρες που συμμετέχουν στον συνασπισμό ότι "επιδείνωσαν την κρίση".

    Εξάλλου, δύο δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και ένας φωτογράφος του Πρακτορείου Getty Images αγνοούνται από την Παρασκευή, οπότε συνελήφθησαν από τον λιβυκό στρατό, σύμφωνα με μαρτυρία του οδηγού τους.

    Οι εξελίξεις στο μέτωπο των επιχειρήσεων στη Λιβύη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας και ο Γερμανός ομόλογός του, Γκίντερ Βεστερβέλε.

    Σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ καταλήξει σε απόφαση ενεργοποίησης της Συμμαχίας για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, η Ελλάδα θα έχει περιορισμένη συμμετοχή.

    Για τις εξελίξεις στη Λιβύη, θα ενημερώσει τη Βουλή, σήμερα το απόγευμα, και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Όλοι μαζί τα... φύγαμε"

    «Η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό είναι ένα πολύ σπουδαίο ζήτημα. Είναι γνωστή σε όλους η ρήση "όλοι μαζί τα φάγαμε". Εγώ δεν ξέρω αν είναι σωστό ή όχι. Μπορώ όμως να σας πω με πολύ μεγάλη πικρία ότι "όλοι μαζί τα ..φύγαμε". Ως πολίτη αυτής της χώρας με διακατέχει πολύ μεγάλη θλίψη όταν βλέπω το είδος, το φάσμα, τον αριθμό, το πλήθος των ανθρώπων που έσπευσαν να πάρουν τα λεφτά τους και να τα πάνε στο εξωτερικό. Από πάμπλουτους μέχρι καλόγριες. Γιβ αυτό σας λέω ότι οι πολιτικοί δεν είναι οι πιο διεφθαρμένοι», τόνισε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας Π. Νικολούδης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

    Κατά την ακρόασή του (από κοινού με τον αναπληρωτή πρόεδρο Γ. Παντελή) και την διαδικασία της συζήτησης επί της Εκθέσεως Πεπραγμένων του 2010 της Επιτροπής, δεχόμενος πλήθος ερωτήσεων από τους βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αναφέρθηκε και σε ελέγχους που από το 2010 έχει κάνει σε πολιτικά πρόσωπα (υπουργούς, βουλευτές). Κι ενώ λόγω της αυστηρής αρχής της εμπιστευτικότητας ο κ. Νικολούδης δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε πρόσωπα, τόνισε πως αισθάνεται την ανάγκη «να πει την δική του αλήθεια, ενάντια στις απόψεις πολλών που κάποτε και ανερυθρίαστα πετάνε λίθους για την πολιτική και τους πολιτικούς».

    «Σας διαβεβαιώ τεκμηριωμένα ότι το τελικό συμπέρασμα που έβγαλα ελέγχοντας έναν μεγάλο αριθμό πολιτικών είναι ότι οι πολιτικοί δεν είναι η περισσότερο διεφθαρμένη κοινωνική ομάδα σε αυτή τη χώρα. Για τους πολιτικούς γίνεται και αναστροφή του βάρους της απόδειξης των πηγών των χρημάτων τους και στερούνται της βουλευτικής ιδιότητας και των πολιτικών δικαιωμάτων τους. Η συγκριτική αξιολόγηση των ευρημάτων μου, ελέγχοντας τους πολιτικούς κι άλλες κοινωνικές ομάδες, μου δίνει την δυνατότητα να το λέω. Γιατί υπάρχουν άλλες ομάδες που δεν δίνουν λόγο πουθενά και κανένα έλεγχο δεν επιδέχονται παρ' ότι και σε εξωχώριες εταιρείες συμμετέχουν και το βάρος της απόδειξης δεν οφείλουν».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 March 2011 - 15:30:20 UTC