Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για την οικονομία
  • [02] Προκήρυξη βρέθηκε στο φάκελο-βόμβα στις Φυλακές Κορυδαλού
  • [03] Διάλογος για συγχωνεύσεις
  • [04] "Αγάπη για την Ελλάδα"
  • [05] "Κατάπαυση πυρός υπό όρους" ο»Ώ

  • [01] Αντιπαράθεση για την οικονομία

    Η ανάκαμψη της οικονομίας, είναι «το μεγάλο στοίχημα της χρονιάς» ανέφερε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, και τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, σε σχέση με την κατάσταση στην οποία παραδόθηκε απβ την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι ορατά.

    «Έχουμε τα πρώτα δειλά βήματα ανάκαμψης με αύξηση στις εξαγωγές ύψους 30-40% σε σχέση με πέρσι. Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης και η μεταβολή της απασχόλησης προβλέπεται οριακά θετική το 2013 και 2014», πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

    Επί της ουσίας της επίκαιρης ερώτησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εγκάλεσε την κυβέρνηση για την αδικαιολόγητη ακρίβεια στην αγορά, συνοδευόμενη με έναν πληθωρισμό άνω του 5% και με βαθειά ύφεση, ενώ πρότεινε περαιτέρω μείωση των συντελεστών φορολόγησης και υπέδειξε την πρωτοβουλία του Βελγίου να περικόψει δραματικά τον ΦΠΑ, έναντι υποχρέωσης των επιχειρήσεων να προβούν σε μειώσεις των τιμών και σε προσλήψεις.

    Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για "Μνημόνιο Τιμωρίας και ελεγχόμενης χρεοκοπίας", και υποστήριξε ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές ανάγκες της, ενώ "έρχεται νέα "λυπητερή" για τον ελληνικό λαό".

    Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ανεύθυνη στάση, τόνισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να σχεδιάσει τη σωτηρία και το μέλλον της χώρας, να προστατεύσει, να αξιοποιήσει και να αναδείξει την δημόσια περιούσια, ενώ πρόσθεσε με έμφαση, ότι "δεν θέλουμε να θίξουμε μισθούς και συντάξεις".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Προκήρυξη βρέθηκε στο φάκελο-βόμβα στις Φυλακές Κορυδαλού

    Προκήρυξη "ενσωματωμένη" στο φάκελο βόμβα που εστάλη χθες στις φυλακές Κορυδαλλού βρήκαν οι αστυνομικοί που εξουδετέρωσαν το μηχανισμό.

    Οπως ανακοινώθηκε σήμερα μέσα στον κίτρινο φάκελο όπου υπήρχε ο εκρηκτικός μηχανισμός, βρέθηκε ένα μικρό ρολό χαρτιού περιτυλιγμένο με μονωτική ταινία που όπως αποδείχθηκε επρόκειτο για προκήρυξη ανάληψης ευθύνης την οποία υπογράφει η ιταλική οργάνωση "Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία-Διεθνές Δίκτυο (FAI)".

    Η προκήρυξη η οποία ήταν γραμμένη στα ιταλικά, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η αποστολή του παγιδευμένου φακέλου πραγματοποιήθηκε ως ένδειξη αλληλεγγύης στα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς καθώς και σε φυλακισμένους συντρόφους τους στη Χιλή, Ελβετία και Γερμανία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Διάλογος για συγχωνεύσεις

    Τρεις μήνες διαλόγου ξεκινούν από σήμερα, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Ο υπουργός Υγείας, Αν. Λοβέρδος, κήρυξε την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τη συγχώνευση των δημόσιων νοσηλευτικών μονάδων της χώρας και δήλωσε ότι από 1ης Ιουλίου θα έχει τις συνολικές αποφάσεις, θα τις θέσει στον κοινωνικό διάλογο και στη συνέχεια στη Βουλή, η οποία αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις.

    Στην ομιλία του έκανε λόγο για πέντε μορφές συγχωνεύσεων, οι οποίες θα έχουν ως άξονες κοινό διοικητή, κοινή διοίκηση, συγχώνευση μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων, συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων και μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε ιατρεία πλήρους εξειδίκευσης, είτε για να γίνεται πρωτοβάθμια περίθαλψη, είτε για να προχωράει η αποκατάσταση χρόνιων περιστατικών.

    Ο διάλογος, πάντως, ξεκίνησε με απουσίες, καθώς οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ΠΟΕΔΗΝ δεν προσήλθαν, χαρακτηρίζοντας τον κοινωνικό διάλογο προσχηματικό με προειλημμένες αποφάσεις.

    Ο υπουργός τόνισε για μία ακόμη φορά στην έναρξη του διαλόγου ότι παρά το ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες στον χώρο της υγείας είναι κοντά στον μέσο όρο των προηγμένων χωρών σε πολλούς τομείς, η σπατάλη, που γίνεται, είναι εξαιρετικά μεγάλη.

    Παρά την υψηλή δαπάνη, είπε, ο κόσμος δεν μένει ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες υγείας παρ΄ότι έχουμε τους περισσότερους γιατρούς και τα περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια.

    Από τις πρώτες μελέτες που έχουν γίνει για το σύστημα φαίνεται ότι οι γιατροί είναι κατανεμημένοι ανισομερώς στη χώρα και έχουν γίνει λάθη όσον αφορά την τοποθέτησή τους ανά ιατρική ειδικότητα.

    Ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε για μία ακόμη φορά ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και κακή κατανομή του παραϊατρικού προσωπικού των νοσοκομείων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα αφορούν κυρίως μονάδες του λεκανοπεδίου της Αττικής, αλλά και αρκετά μικρά περιφερειακά νοσοκομεία.

    Προς το παρόν, αναμένονται και οι προτάσεις του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Λυκούργου Λιαρόπουλου, οι οποίες θα αποτελέσουν βάση για τον διάλογο που θα συνεχιστεί και θα αφορά τις συγχωνεύσεις.

    «Στόχος του εγχειρήματος των συγχωνεύσεων θα είναι οι πολίτες να εισπράτουν το αντίστοιχο των πόρων που δαπανούμε στην υγεία», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Αγάπη για την Ελλάδα"

    Ο φακός την ερωτεύτηκε όσο λίγες πρωταγωνίστριες. 'Εγινε η «Ωραία της ημέρας», συνεπήρε στην «Σειρήνα του Μισσιπή» και έγινε το σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας ως « Μαριάν».

    Ο λόγος για την Κατρίν Ντενέβ, που λίγο πριν αναχωρήσει σήμερα από την Αθήνα, μίλησε στους δημοσιογράφους για την κωμωδία «Potiche» στην οποία πρωταγωνιστεί και βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες την ερχόμενη Πέμπτη.

    Χθες, η ταινία σήκωσε την αυλαία του 12ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στον κινηματογράφο «Αττικόν».

    Είναι η δεύτερη συνεργασία της Ντενέβ με τον σκηνοθέτη Φρανσουά Οζόν, μετά τις «8 γυναίκες» και ακόμα μια κινηματογραφική συνάντηση της γαλλίδας ντίβας, με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ , τον μεγάλο κινηματογραφικό της έρωτα στο «Τελευταίο Μετρό» του Φρανσουά Τριφώ.

    Αν και κωμωδία, «είδος σπάνιο και δύσκολο για τις ηθοποιούς» η Κατρίν Ντενέβ απόλαυσε τα γυρίσματα της ταινίας «Potiche».

    Ερμηνεύει την μετάλλαξη μιας γυναίκας «γλάστρας», σε χειραφετημένη και μαχητική προσωπικότητα, που απελευθερώνει την καταπιεσμένη της πλευρά και συνειδητοποιεί ότι ο ρόλος της γυναίκας «δεν είναι αυτός που θέλουμε, ιδίως στις εργασιακές της σχέσεις».

    « Ίσως όλοι μας έχουμε υπάρξει γλάστρες στην ζωή μας. Κι όταν λέω όλοι, δεν εννοώ μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες. Να είσαι παρών σαν φυσική παρουσία αλλά να μην χρησιμεύεις σε κάτι» είπε η Κατρίν Ντενέβ, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, με τον αέρα και την ακρίβεια της μεγάλης επαγγελματικής της εμπειρίας.

    Ξεκαθάρισε ότι δεν βρίσκεται στην Ελλάδα με την ιδιότητα της πρέσβειρας της Γαλλίας, και απέφυγε να τοποθετηθεί σε ερωτήσεις πολιτικού περιεχομένου. Δήλωσε όμως ότι «οφείλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι στην Ευρώπη της κρίσης καθώς η κρίση είναι γενικευμένη και παγκόσμια», όπως επίσης ελπίζει «η Ελλάδα θα ξεπεράσει την δύσκολη οικονομική της κατάσταση».

    Την αγάπη της για την Ελλάδα, εξέφρασε η ίδια πολλές φορές δημόσια, τονίζοντας μάλιστα ότι χθες, πέρασε « δύο εκπληκτικές ώρες στο Μουσείο της Ακρόπολης, που μοιάζει με τον ελληνικό ουρανό, γεμάτο αστέρια».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Κατάπαυση πυρός υπό όρους"

    Οι εξεγερμένοι στη Λιβύη είναι έτοιμοι για κατάπαυση του πυρός, υπό τον όρο ότι οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι θα διακόψουν την επίθεσή τους εναντίον των πόλεων που κρατούν οι αντικαθεστωτικοί, δήλωσε ο επικεφαλής του αντιπροσωπευτικού οργάνου των εξεγερμένων Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ, μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, τον Ιορδανό Άμπντελ Ιλάχ Χατίμπ.

    Στο μεταξύ, περισσότεροι από 400 άνθρωποι αγνοούνται στην ανατολική Λιβύη από την έναρξη της εξέγερσης κατά του Μουάμαρ Καντάφι πριν από έξι εβδομάδες και εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί από αυτούς μπορεί να έχουν δολοφονηθεί ή συλληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηρίζουν αξιωματούχοι των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

    Εξάλλου, η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, η Fed, αποκάλυψε ότι χορήγησε κατά το 2009 δάνεια ύψους 1.175 εκατομμυρίων δολαρίων σε τράπεζα που σήμερα ελέγχεται από το λιβυκό κράτος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 April 2011 - 13:30:25 UTC