Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπερδιπλάσιες οι επενδύσεις σε αιολικά πάρκα
  • [02] "Αμφιλεγόμενες χρεώσεις από τις τράπεζες"
  • [03] Ζητά "πόθεν έσχες"

  • [01] Υπερδιπλάσιες οι επενδύσεις σε αιολικά πάρκα

    Υπερδιπλάσιες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια θα είναι εφέτος οι επενδύσεις σε αιολικά πάρκα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ. Το 2011 θα προστεθούν 350 μεγαβάτ από ανεμογεννήτριες και θα δημιουργηθούν περίπου 350 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο.

    Τα παραπάνω ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου (15 Ιουνίου) αλλά και τις προτάσεις του κλάδου για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παπασταματίου επικρότησε την τροπολογία του ΥΠΕΚΑ με την οποία δίνεται η δυνατότητα ανάκλησης των αδειών παραγωγής που παραμένουν ανενεργές, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έχει τεθεί θέμα μείωσης της τιμής αγοράς της ενέργειας που παράγεται από τα αιολικά πάρκα, αντίθετα σε θέσεις μεσαίου ή χαμηλού αιολικού δυναμικού υπάρχει και ζήτημα αύξησης των τιμών. Ωστόσο ένα από τα αιτήματα που θέτει η ΕΛΕΤΑΕΝ, προκειμένου να είναι μακροχρόνια βιώσιμο το σύστημα ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω των τιμών είναι να αρθούν οι στρεβλώσεις της αγοράς και να μειωθεί το τέλος ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού το οποίο - κατά την ΕΛΕΤΑΕΝ - "είναι τεχνητά υπερτιμημένο σε βάρος των καταναλωτών και των ΑΠΕ".

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] "Αμφιλεγόμενες χρεώσεις από τις τράπεζες"

    Την εμφάνιση πλήθους αμφιλεγόμενων χρεώσεων από μέρους των τραπεζών, διαπιστώνει το τελευταίο, ιδίως, χρονικό διάστημα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, όπως αναφέρεται σε απάντηση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Β. Κεγκέρογλου, σε σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε στην Βουλή από τον πρόεδρο και Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με θέμα "Συνεχίζονται οι αυθαίρετες επιβαρύνσεις των τραπεζών".

    Ενδεικτικά, στην απάντηση αναφέρονται χρεώσεις όπως η επιβολή μηνιαίων "εξόδων καθυστέρησης", "έξοδα" δηλαδή που επιβάλλονται για την περίπτωση καθυστέρησης πέραν των τόκων υπερημερίας, η χρέωση εξόδων επικοινωνίας, η χρέωση εξόδων εξέτασης αιτημάτων, ακόμη και εάν πρόκειται για αίτημα προεξόφλησης του δανείου, η χρέωση λειτουργικών εξόδων της τράπεζας, η χρέωση υποτιθέμενων δαπανών της τράπεζας που ωστόσο δεν φαίνεται να συνδέονται με δαπάνες προς τρίτους κλπ.

    Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εξετάζει το κύρος και τη νομιμότητα των πρακτικών αυτών, ιδίως υπό το πρίσμα των διατάξεων του Ν. 2251/1994 και έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την τήρηση της νομοθεσίας αυτής και την κυρωτική αντιμετώπιση των παραβιάσεων αναφέρει ο κ. Κεγκέρογλου.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Ζητά "πόθεν έσχες"

    Την ιδέα της εφαρμογής του «πόθεν έσχες » για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό, προώθησε ο επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντάνιελ Κον Μπεντίτ θέτοντας και σχετικό ερώτημα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής αρχηγό των Πρασίνων, ορισμένα κράτη-μέλη της Ένωσης δεν είναι άμοιρα ευθυνών στο θέμα της φοροδιαφυγής. " Τα κεφάλαια της ελληνικής φοροδιαφυγής ευρίσκονται μεταξύ άλλων στην Ελβετία, στην Αυστρία και στο Λουξεμβούργο", τόνισε ο Κον Μπεντίτ και πρόσθεσε: "Θα μπορούσαμε να θέσουμε το ερώτημα κατά πόσο σαν πρώτο μέτρο μπορούμε να ζητήσουμε το πάγωμα των ελληνικών κεφαλαίων στις χώρες αυτές, και κατά πόσο οι τράπεζες τους μπορούν να ανακοινώσουν στην ελληνική κυβέρνηση τα ποσά των Ελλήνων καταθετών. Έτσι θα μπορέσουμε να εξακριβώσουμε εάν οι φόροι που αναλογούν στα ποσά αυτά έχουν πληρωθεί.

    Εφόσον μπορούμε να παγώσουμε τους λογαριασμούς του Καντάφι και άλλων, γιατί να μη μπορούμε να παγώσουμε και των Ελλήνων, ώστε με διαφάνεια η ελληνική κυβέρνηση να βρει ένα μέρος από τα ποσά που της οφείλουν. Διαφορετικά θα έχουμε πάντα την ίδια ιστορία: Θα λέμε ότι θα πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή ενώ οι τράπεζες των χωρών που προανέφερα ζουν από τη φοροδιαφυγή. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο που είναι αδύνατον να σπάσουμε. Θεωρώ επομένως ότι η θέση του κ. Γιούνγκερ είναι ασαφής και διφορούμενη. Από τη μία λέει ότι « πρέπει επιτέλους το ελληνικό κράτος να μπει σε λειτουργία» χωρίς όμως να λέει ότι «πρέπει επιτέλους τα κράτη της Ευρώπης να αναλάβουν τις ευθύνες τους κατά της φοροδιαφυγής ».

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 June 2011 - 18:30:19 UTC