Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραπομπή σε δίκη 8 κατηγορουμένων του «Επαναστατικού Αγώνα»
  • [02] Σε νέο ιστορικό υψηλό η τιμή του χρυσού
  • [03] Σε κλοιό λιμάνι και αεροδρόμιο από τα ταξί
  • [04] Επανεξέταση της φορολογίας
  • [05] Τα οφέλη της δασοπονίας

  • [01] Παραπομπή σε δίκη 8 κατηγορουμένων του «Επαναστατικού Αγώνα»

    Την παραπομπή οκτώ κατηγορουμένων στην υπόθεση της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» αποφάσισαν με βούλευμά τους οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών.

    Ομόφωνα οι Εφέτες του Συμβουλίου, τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής των επτά κατηγορούμενων και με πλειοψηφία μίας συγκατηγορούμενης τους, ενώ βάση του βουλεύματος ( υπ΄αριθμ 2192/2011) απαλλάσσονται των κατηγοριών οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι ως μέλη της οργάνωσης, για τους οποίους κρίθηκαν μη επαρκή τα στοιχεία.

    Με το βούλευμα οδηγούνται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι Νίκος Μαζιώτης, Παναγιώτα Ρούπα, Κώστας Γουρνάς, Χριστόφορος Κορτέσης, Ευάγγελος Σταθόπουλος, Σαράντος Νικητόπουλος , Κώστας Κατσένος, που παραμένει ασύλληπτος και Μαρία Μπεραχά, η παραπομπή της οποίας αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία με ψήφους 2 έναντι 1 .

    Για την υπόθεση είναι προσωρινά κρατούμενοι μόνο οι Ν. Μαζιώτης ,Π. Ρούπα και Κ. Γουρνάς, ενώ οι κατηγορούμενοι Χρ. Κορτέσης, Ευ. Σταθόπουλος και Σ. Νικητόπουλος αποφυλακίστηκαν με την επιβολή περιοριστικών όρων μετά από πρόσφατο -δεύτερο- βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που δεν δέχθηκε αναίρεση του Αρείου Πάγου για την απελευθέρωση των κατηγορουμένων, και επικύρωσε το προηγούμενο βούλευμα που ήρε την προσωρινή κράτηση τους.

    Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση αφορούν τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος ,της συγκρότησης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, προμήθειας κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, εκρήξεις και απόπειρας ανθρωποκτονιών κατά συρροή.

    Στην πρόταση του προς το Συμβούλιο Εφετών ο αρμόδιος Εισαγγελέας κ.Απ.Μακρόπουλος, ανέφερε ότι ο χρόνος δράσης της οργάνωσης αφορά το διάστημα από την 1η Ιουλίου 2003 έως τις 9 Απριλίου 2010 οπότε και έγιναν οι πρώτες συλλήψεις μετά από επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Σε νέο ιστορικό υψηλό η τιμή του χρυσού

    Άνω των 1.600 δολ. αναρριχήθηκε η τιμή της ουγγιάς του χρυσού τη Δευτέρα, εν μέσω των ανησυχιών που δημιουργεί στην επενδυτική κοινότητα η συνεχιζόμενη κρίση κρατικού χρέους, παγκοσμίως.

    Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο η ουγγιά του πολυτίμου μετάλλου διαμορφώθηκε κατά την έναρξη των συναλλαγών στην ευρωπαϊκή αγορά στα 1.600,10 δολ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Σε κλοιό λιμάνι και αεροδρόμιο από τα ταξί

    Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται οι σχέσεις των ιδιοκτητών ταξί και της κυβέρνησης, εξαιτίας της απόφασης του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, μη λαμβάνοντας υπόψη του το προεδρικό διάταγμα που προωθούσε ο προκάτοχός του στο υπουργείο, Δημήτρης Ρέππας και με το οποίο είχαν συμφωνήσει οι ιδιοκτήτες.

    Στις 5 τα ξημερώματα άρχισε η νέα 48ωρη απεργία που αποφάσισαν αιφνιδίως το Σάββατο τα σωματεία των ταξιτζήδων και από το πρωί έχει αναστατωθεί πλήρως η ομαλή λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά και του αεροδρομίου, των δύο βασικών πυλών εισόδου και εξόδου της χώρας, από τις οποίες διακινούνται καθημερινά χιλιάδες τουρίστες προς τα νησιά και την ελληνική περιφέρεια γενικότερα, εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

    Από νωρίς το πρωί πολλές εκατοντάδες ταξί έχουν σχηματίσει ουρά χιλιομέτρων από την είσοδο του αεροδρομίου και προς την Αττική οδό, αφήνοντας μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας για την κίνηση των οχημάτων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις. Επί τόπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να διατηρήσουν ανοιχτή την Αττική Οδό και να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια με άλλους οδηγούς.

    Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2.500 αυτοκινητιστές ταξί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

    Λόγω της κινητοποίησης αυτής έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο μέσα και έξω από το λιμάνι, ενώ στην ακτή Ξαβερίου όπου βρίσκονται τα κρουαζιερόπλοια, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη μετακίνηση των τουριστών με τα πούλμαν. Μέσα στο λιμάνι και στις περισσότερες πύλες εισόδου, υπάρχει ισχυρή δύναμη του λιμενικού σώματος.

    Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος κατέστησε σαφές ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, έκανε λόγο για πλήγμα στον τουρισμό, απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί να αναλογιστούν την ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες πολίτες.

    Στο μεταξύ, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου με εντολή της, ζητά να σχηματίζονται αμέσως δικογραφίες για όσους οδηγούς ταξί διαπιστώνεται ότι διαπράττουν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αυτό της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Επανεξέταση της φορολογίας

    Στην επανεξέταση της φορολογίας των ακινήτων σε αναπτυξιακή κατεύθυνση καθώς και άλλων κατηγοριών φόρων όπως τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων, προκειμένου να γίνουν δικαιότερα αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών που θα γίνουν στη φορολογία το φθινόπωρο.

    Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων επι των οποίων εργάζονται ήδη στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται η μείωση των φόρων μεταβίβασης και γονικών παροχών. Στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές επι των μεταβιβάσεων είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωπαική Ενωση και εκτιμάται ότι η μείωση τους μπορεί να δώσει μια αναπτυξιακή ανάσα στην οικοδομή σε συνδυασμό με άλλα μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στα οικοδομικά υλικά ενδεχομένως και στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου έχει ήδη προαναγγείλει την επανεξέταση των συντελεστών του ΦΠΑ στο πλαίσιο της οποίας εξετάζεται να γίνουν και αυτές οι αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως διευκρινίζουν στο υπουργείο Οικονομικών οι όποιες αλλαγές δεν θα οδηγούν σε απώλειες φορολογικών εσόδων οι οποίες θα αντισταθμίζονται με μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

    Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θα επανεξετάσει και τον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας ώστε να γίνει δικαιότερος.

    Ειδικότερα εξετάζεται να θεσπιστούν οικογενειακά κριτήρια καθώς και κριτήρια παλαιότητας του αυτοκινήτου για τον υπολογισμό των τελών. Συγκεκριμένα, όπως λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι δίκαιο να επιβαρύνεται το ίδιο ένας κάτοχος ΙΧ αυτοκινήτου 1.800 κυβικών εκατοστών με τρία παιδιά με τον κάτοχο ενός ίδιου αυτοκινήτου χωρίς παιδιά και ότι δεν μπορεί να πληρώνει το ίδιο τέλος κάποιος που έχει ΙΧ αυτοκίνητο 2.000 κυβικών παλαιότητας 10 ή 15 ετών με αυτόν που κατέχει το ίδιο αυτοκίνητο καινούργιο.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Τα οφέλη της δασοπονίας

    Η Ελλάδα, καλύπτεται κατά 50% από δάση. Διαθέτει μαζί με την Ισπανία μία μοναδική ποικιλία δασικών οικοσυστημάτων, όπου συναντά κανείς όλες τις ζώνες βλάστησης της Ευρώπης. Από τη χλωρίδα αμμωδών εκτάσεων, μέχρι μεσογειακά δάση και υποαλπικές και αλπικές περιοχές. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των δασών είναι δημόσια. Τα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει η ελληνική οικονομία από τη δασοπονία παραμένουν τεράστια και ανεκμετάλλευτα.

    Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε το δάσος και τα προϊόντα του για την επιβίωσή του. Ξυλεία, φαρμακευτικά φυτά, θηράματα, τρόφιμα, όπως μέλι, μανιτάρια, καύσιμη ύλη, παραγωγή ενέργειας.

    Η εκμετάλλευσης της «φυσικής βιομηχανίας» με ξυλώδη και μη ξυλώδη προϊόντα και υπηρεσίες θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια οφέλη, τόσο περιβαλλοντικά, όσο και κοινωνικοοικονομικά. «Η δασοπονία ως κλάδος του πρωτογενή τομέα, παρέχει ύλη για το δευτερογενή (βιομηχανία, μεταποίηση) και τον τριτογενή (τουρισμός, αναψυχή, υπηρεσίες). Στην Ελλάδα υπάρχει τέτοια απαξίωση των δασικών εκτάσεων που είναι σαν να έχεις στα χέρια σου ένα διαμάντι, που επειδή δεν το έχεις επεξεργαστεί, το βλέπεις θολό και το πετάς», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Γεωργιάδης, του WWF Ελλάς.

    Την έλλειψη δασικής πολιτικής ακολουθεί μία πιο πονεμένη ιστορία, αυτή της προστασίας και συντήρησης των δασών. Οι περικοπές σε οργανικές θέσεις και η ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση έχουν αφήσει τα δάση στη βούληση κάθε ασυνείδητου υλοτόμου, κυνηγού ή οικοπεδοφάγου.

    Το πλήρες κείμενο της Μ.Κιάου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 July 2011 - 8:30:18 UTC