Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-07-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μιλάει ο πρωθυπουργός
  • [02] «Όχι» της Γερμανίας σε "λευκή επιταγή" προς το EFSF
  • [03] Έκθεση «Η Λέσβος του Ελύτη» για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του
  • [04] Κλείνει το "Lesbian Wildlife Hospital - Ζωοκομείο Λέσβου"
  • [05] Η Standard & Poor's προβλέπει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός διετίας
  • [06] Υποβάθμιση των κυπριακών ομολόγων κατά δύο βαθμίδες ανακοίνωσε ο οίκος Moody΄s
  • [07] Εκκενώθηκε ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Οσλο λόγω ύποπτης αποσκευής
  • [08] Συνομιλίες στην Τρίπολη του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ με τον Λίβυο πρωθυπουργό

  • [01] Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μιλάει ο πρωθυπουργός

    Την υπερηφάνεια του για τους βουλευτές του κόμματός του, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι έκανε το πατριωτικό καθήκον της, απέναντι στον ελληνικό λαό, αγνοώντας τις απειλές και τις λοιδωρίες. "Επιβεβαιώσαμε τη συμμετοχή μας στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Έκανε λόγο για καθοριστικές αποφάσεις για το άμεσο και απώτερο μέλλον της χώρας και τόνισε ότι διασφαλίστηκαν: οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το επόμενο διάστημα, η εξυπηρέτηση του χρέους και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων των πολιτών.

    [02] «Όχι» της Γερμανίας σε "λευκή επιταγή" προς το EFSF

    Η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη στη χορήγηση "λευκής επιταγής" στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθεροτήτας για την αγορά ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, που εξασφάλισε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ.

    Σύμφωνα με τον κ.Σόϊμπλε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της από το 2012, καθώς και ότι μια Σύνοδος Κορυφής δεν θα είναι επαρκής για την αντιμετώπιση την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

    [03] Έκθεση «Η Λέσβος του Ελύτη» για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

    Η θεματική έκθεση "Η Λέσβος του Ελύτη" ανοίγει το Σάββατο, 30 Ιουλίου, τις πύλες της στη Λέσβο.

    Διοργανώνεται από την Εταιρεία Πολιτισμού "Αρχιπέλαγος", σε συνεργασία με τη σύντροφο του Οδυσσέα Ελύτη, ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή και με σκοπό να συνδέσει συμβολικά τη μορφή του με τον προγονικό χώρο του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά στον Παπάδο και να ανιχνεύσει την πνευματική του σχέση με το νησί της καταγωγής του.

    Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης -που θα στεγαστεί στον υποβλητικό χώρο της ειδικά διασκευασμένης μικρής λαδαποθήκης του βιομηχανικού μνημείου της Γέρας- θα γίνουν μια μέρα νωρίτερα, το βράδυ της Παρασκευής, 29 Ιουλίου, με προσκεκλημένους τους εκπροσώπους των αρχών και της πνευματικής ζωής του τόπου. Mε την ευκαιρία αυτή, θα αποκαλυφθεί στην είσοδο του μουσείου ένα ορειχάλκινο επίτοιχο ανάγλυφο με τη μορφή του ποιητή που φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος γλύπτης καθηγητής, Θόδωρος Παπαγιάννης, το οποίο θα υποδηλώνει στο εξής τη σχέση του Ελύτη με το συγκεκριμένο χώρο και με το νησί της Λέσβου.

    Θα ακολουθήσει, στο μικρό αίθριο του Ελαιοτριβείου Βρανά, συναυλία με έργα του Γιώργου Κουρουπού πάνω σε ποίηση του μεγάλου δημιουργού. Επειδή, λόγω του περιορισμένου χώρου του αιθρίου, η είσοδος κατά τη βραδιά των εγκαινίων θα γίνει με προσκλήσεις, η συναυλία αυτή θα επαναληφθεί -με ελεύθερη είσοδο για το κοινό- την επομένη, Σάββατο 30 Ιουλίου, στις 21:00.

    Η θεματική έκθεση "Η Λέσβος του Ελύτη", αν και εντάσσεται στον κύκλο των εκδηλώσεων τις οποίες διοργανώνει φέτος με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή, θα παραμείνει μόνιμα στον χώρο του "Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά", για να προβάλλει διαχρονικά τα τεκμήρια της καταγωγής του και για να φωτίζει -μέσα από συγκεκριμένες αναφορές, που εντοπίζονται στο έργο του- τη σχέση του με τη Λέσβο και με τις αρχαίες και νεότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νησιού, που απασχόλησαν τη σκέψη και το δημιουργικό του έργο.

    [04] Κλείνει το "Lesbian Wildlife Hospital - Ζωοκομείο Λέσβου"

    Το "Lesbian Wildlife Hospital - Ζωοκομείο Λέσβου" δεν θα δέχεται μετά τις 20 του ερχόμενου Αυγούστου προς περίθαλψη άγρια ζώα και πουλιά, εκτός από χελώνες, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.

    Ο Ιόρις και η Ίνεκε Πέετερς - Λέγγε, (ο Γιώργης και η Κατερίνα όπως τους λένε οι ντόπιοι) το ζευγάρι των Ολλανδών που έφτιαξε το "Ζωοκομείο" μετά από 18 χρόνια περίθαλψης χιλιάδων άγριων ζώων και πουλιών "κατά τη διάρκεια 365 ημερών του χρόνου, επτά ημερών την εβδομάδα και πολλές φορές 24 ωρών την ημέρα" αποφάσισε πως ήρθε η ώρα "να σταματήσουνε σιγά-σιγά".

    Όπως λένε σε αυτά τα 18 χρόνια δεχτήκαν περισσότερα από 5000 ζώα και πουλιά και μπορέσανε να δώσουνε σε πολλά από αυτά μία δεύτερη ευκαιρία. Παράλληλα με το έργο της περίθαλψης, δεχθήκανε πολλές εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων από διαφορετικές βαθμίδες "και μπορέσαμε επίσης να δείξουμε και να πούμε σε πολλούς τουρίστες που μας επισκέφτηκαν πόσο έχει αλλάξει προς το καλό η κατάσταση των ζώων και πουλιών στη Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια".

    Βεβαίως λένε πάντα πως "αυτό δεν οφείλεται μόνο στη δουλειά μας, αλλά οπωσδήποτε χάρη στην προσοχή, την αγάπη και την επίγνωση πολλών Ελλήνων".

    Μετά τις 20 Αυγούστου οι δύο Ολλανδοί που θα μείνουν στην Αγία Παρασκευή όπου βρίσκεται το "Ζωοκομείο" θα δίνουν απαντήσεις τηλεφωνικές σε ερωτήματα και συμβουλές "για την περίθαλψη όμως άγριων ζώων θα πρέπει να έρχεστε σε επαφή με κάποιον από τους πολλούς κτηνίατρους στο νησί ή με ένα από τα Κέντρα Περίθαλψης Άγριων Ζώων εκτός Λέσβου", αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.

    [05] Η Standard & Poor's προβλέπει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός διετίας

    Μία νέα και μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πιθανόν να συμβεί εντός της επομένης διετίας, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του Οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's, την Τρίτη, ο οποίος πρόσθεσε ότι μια περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας είναι "σχεδόν βέβαιη".

    "Η αξιολόγηση φέρει αρνητική προοπτική, και είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα οδεύσει χαμηλότερα, καθώς, φυσικά, μια πραγματική αναδιάρθρωση χρέους βρίσκεται τώρα στο τραπέζι", είπε ο Ντέϊβιντ Μπίαρς, επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της S&P, στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

    Η Ελλάδα κατέστη στις 13 Ιουνίου η χώρα με τη χαμηλότερη αξιολόγηση παγκοσμίως, από την S&P.

    "Έχουμε επίσης εκφράσει την εκτίμηση, και κατά το παρελθόν, ότι πιστεύουμε πως μια βραχυπρόθεσμη αναδιάρθρωση δεν είναι το τέλος της ιστορίας (αυτής). Μπορεί να υπάρξει και μια νέα και μεγαλύτερη αναδιάρθρωση αργότερα", σύμφωνα με τον ίδιο.

    Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο αυτής της πιθανής νέας αναδιάρθρωσης, ο κ.Μπίαρς, είπε ότι "τούτο, μερικώς, εναπόκειται στην ελληνική πολιτική (σκηνή). Δεν θα μας εξέπληττε όμως εάν μια δεύτερη αναδιάρθρωση εξεταζόταν τα επόμενα ένα-δύο χρόνια".

    [06] Υποβάθμιση των κυπριακών ομολόγων κατά δύο βαθμίδες ανακοίνωσε ο οίκος Moody΄s

    Την υποβάθμιση των κυπριακών ομολόγων κατά δύο βαθμίδες - από A2 σε Baa1 - ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody?s, επικαλούμενος μεταξύ άλλων την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, τη δημοσιονομική κατάσταση και την έκθεση κάποιων τραπεζών στην Ελλάδα.

    Ο οίκος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας (negative outlook).

    Το βραχυπρόθεσμο rating της Κύπρου επίσης υποβαθμίστηκε από P-1 σε P-2.

    Η σημερινή υποβάθμιση αποτελεί συνέχεια της ανακοίνωσης του οίκου στις 16 Μαΐου με την οποία έθεσε την Κύπρο υπό αρνητική παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση.

    Η υποβάθμιση οφείλεται, σύμφωνα με τους Moody?s, σε τρεις βασικούς λόγους:

    1. Στις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου, που έχουν ενταθεί από τις δημοσιονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της καταστροφής στο Βασιλικό στις 11 Ιουλίου.

    2. Την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης στην Κύπρο, που έχει αυξήσει τους κινδύνους εφαρμογής των δημοσιονομικών σχεδιασμών της κυβέρνησης.

    3. Και τον κίνδυνο ότι τουλάχιστον κάποιες τράπεζες θα χρειαστούν κρατική στήριξη μεσοπρόθεσμα λόγω της έκθεσης τους στην Ελλάδα.

    [07] Εκκενώθηκε ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Οσλο λόγω ύποπτης αποσκευής

    Τμήματα του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Οσλο εκκενώθηκαν σήμεραεξαιτίας της ύπαρξης αποσκευής, η οποία κρίθηκε ύποπτη.

    Η αστυνομία της Νορβηγίας εξακολουθεί να ερευνά την αποσκευή που βρέθηκε νωρίτερα σε λεωφορείο του κεντρικού σταθμού του Όσλο, αλλά μέχρι στιγμής δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο. Σύμφωνα με την αστυνομία, η αποσκευή δεν συνδέεται με τις επιθέσεις του Μπράιβικ.

    "Μία ομάδα πυροτεχνουργών βρίσκεται στο σταθμό. Προς το παρόν δεν έχουμε βρει κάτι ύποπτο," δήλωσε υπεύθυνος της αστυνομίας.

    [08] Συνομιλίες στην Τρίπολη του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ με τον Λίβυο πρωθυπουργό

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Αμπντούλ Ιλά Αλ-Χατίμπ είχε συνομιλίες στην Τρίπολη με το Λίβυο πρωθυπουργό Μπαγκνταντί Αλ-Μαχμούντι σε μια νέα προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην κρίση, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

    Ο Αλ-Χατίμπ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, κάλεσε τις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι λιβυκές αρχές "να ξεκινήσουν μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, η οποία θα ανταποκρίνεται στα νόμιμα αιτήματα και τις προσδοκίες του λιβυκού λαού", τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.

    "Ο Λίβυος πρωθυπουργός επανέλαβε προηγούμενες δηλώσεις όσον αφορά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς ενώ τάχθηκε για μια ακόμα φορά κατά της παραίτησης του Καντάφι", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Η Τρίπολη ζητεί να σταματήσουν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί και ο Καντάφι αρνείται ως τώρα να παραιτηθεί.

    Ο Αλ-Χατίμπ συναντήθηκε τη Δευτέρα με αντιπροσώπους της λιβυκής εξέγερσης στη Βεγγάζη στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης και η Τρίπολη επιμένουν στις θέσεις τους παρά το γεγονός ότι θέλουν να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 July 2011 - 8:54:36 UTC