Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζει ο διάλογος για το νέο φορολογικό σύστημα
  • [02] Συμφωνία στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης
  • [03] Τον αποτροπιασμό του για όσα συμβαίνουν στη Συρία, εξέφρασε ο Μπ. Ομπάμα
  • [04] Η κρητική διατροφή «κλειδί» για τη μακροβιότητα
  • [05] Η χώρα είναι έτοιμη να αποτρέψει την συνωμοσία, δήλωσε ο πρόεδρος Ασαντ
  • [06] Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητούν Ευρωπαίοι για τη Συρία

  • [01] Αρχίζει ο διάλογος για το νέο φορολογικό σύστημα

    Συνεδριάζει σήμερα στις 12.00 η διακομματική επιτροπή για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

    Ο διάλογος περιλαμβάνει τις αλλαγές στο ΦΠΑ, την επανεξέταση φοροαπαλαγών, τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και επιχειρήσεων.

    Η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάθεση του νομοσχεδίου, τον Σεπτέμβριο.

    Στόχος του διαλόγου, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, είναι, «μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να μπορούμε να εμφανίσουμε ολοκληρωμένο το σχέδιο ενός εθνικού φορολογικού συστήματος απλού, ευανάγνωστου, σταθερού, ισορροπημένου, που να έχει καθαρά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, να διέπεται από πνεύμα κοινής λογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, ένα εθνικό φορολογικό σύστημα στο οποίο ο καθένας θα βλέπει ότι έχει μία καθαρή θέση και ότι η θέση του αυτή είναι δίκαιη σε σχέση με τους διπλανούς του».

    Ο κ. Βενιζέλος μίλησε και για την επαναξέταση των συντελεστών ΦΠΑ.

    «Το εθνικό φορολογικό σύστημα θα εξετάσει και το ζήτημα των συντελεστών του ΦΠΑ, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει και εφόσον υπηρετούμε τους ίδιους αριθμητικούς στόχους. Αλλά αυτοί οι αριθμητικοί στόχοι μπορεί να εξυπηρετηθούν με διαφορετικά επιμέρους μέτρα, πάντα σε συνεργασία με τους θεσμικούς μας εταίρους».

    [02] Συμφωνία στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε από τον Λευκό Οίκο, πως και οι δύο πλευρές προχώρησαν σε συμφωνία ώστε να αποφευχθεί η καταστροφική οικονομική κρίση της χώρας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του από τον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και το Κογκρέσο βρήκαν, την τελευταία στιγμή, τρόπο ώστε να αυξηθεί το όριο του χρέους, να μην καταφύγουν σε στάση πληρωμών και να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή τόσο της χώρας τους, όσο και τις ολέθριες συνέπειες που θα επέφερε η έλλειψη συναίνεσης Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για την παγκόσμια οικονομία.

    \"Θέλω να ανακοινώσω ότι οι ηγέτες και των δύο πλευρών επέλεξαν να συμφωνήσουν στην στρατηγική που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος και την αποφυγή της στάσης πληρωμών, επιλογή που εάν δεν γινόταν θα έφερνε καταστροφικά αποτελέσματα για τη οικονομία μας\" επεσήμανε ο Πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο.

    \"Η συμφωνία αυτή,\", συνέχισε \"εφ΄ όσον φυσικά, υιοθετηθεί και από το Κογκρέσο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (04.00 ώρα Γκρίνουιτς της Τετάρτης) θα αποτρέψει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε στάση πληρωμών.

    Η συμφωνία θα συμπεριλαμβάνει κατ΄αρχήν την περικοπή, περίπου ενός, τρισ δολαρίων των δαπανών για τα επόμενα δέκα χρόνια - περικοπές για τις οποίες συμφώνησαν και οι δύο πλευρές. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως οι εν λόγω περικοπές δεν θα πρέπει να γίνουν τόσο απότομα, ώστε να θέσουν σε κίνδυνο την εύθραυστη οικονομία μας.

    Από την αρχή πρέπει να πω πως η τελική λύση στο πρόβλημα του ελλείμματος μας πρέπει να είναι ισορροπημένη.

    Παρ΄ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν, πιστεύω ότι έχουμε να ζητήσει από τους πλουσιότερους Αμερικανούς και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί και όχι να εγκαταλείψουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις ειδικές εκπτώσεις. Επιπλέον, πιστεύω πως παρ΄ότι ακόμη και ορισμένοι Δημοκρατικοί έχουν υποστηρίξει διαφορετικές απόψεις εάν χρειαστεί θα προβούν σε μικρές, αλλά απαραίτητες προσαρμογές σε προγράμματα, όπως το Medicare, ώστε να εξασφαλιστεί το μέλλον και των επόμενων γενεών.

    Έτσι, θα θεσπιστεί δικομματική επιτροπή του Κογκρέσου, η οποία μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβρη θα προχωρήσει σε προτάσεις για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, οι οποίες αργότερα θα υπερψηφιστούν ή θα καταψηφιστούν από όλα τα μέλη του Κογκρέσου.

    Οι συμβιβασμοί στους οποίους θα προβούμε, εξασφαλίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν θα αντιμετωπίσουν ανάλογη κρίση και πάλι σε έξι, οκτώ, ή , δώδεκα μήνες . Οι ηγέτες και των δύο πλευρών έχουν αποφασίσει πως θα προχωρήσουν στον απαραίτητο συμβιβασμό . Και θέλω να σας ευχαριστήσω όλους γι αυτό.

    Πάνω απ΄ όλα\" τόνισε ολοκληρώνοντας το μήνυμα του ο Ομπάμα, \"θέλω να ευχαριστήσω τον αμερικάνικό λαό με τις φωνές σας, τις επιστολές σας, τα mail σας, αναγκάσατε την Ουάσιγκτον να δράσει τις τελευταίες μέρες. Και, η φωνή του αμερικανικού λαού είναι πολύ ισχυρή.

    [03] Τον αποτροπιασμό του για όσα συμβαίνουν στη Συρία, εξέφρασε ο Μπ. Ομπάμα

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε σήμερα τον αποτροπιασμό του από τη χρήση βίας από την συριακή κυβέρνηση εναντίον της πόλης Χάμα, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα συνεργαστεί με άλλους για να απομονώσουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

    \"Οι ειδήσεις που έρχονται από τη Χάμα είναι τρομακτικές και δείχνουν τον πραγματικό χαρακτήρα του συριακού καθεστώτος\", αναφέρει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

    \"Για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος Ασαντ έδειξε ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να απαντήσει στα νόμιμα αιτήματα του συριακού λαού\", επισημαίνει ο Ομπάμα, ενώ προσθέτει ότι οι σύροι διαδηλωτές θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας και ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλάι τους.

    \"Η Συρία θα είναι ένα καλύτερο μέρος όταν προχωρήσει η δημοκρατική μετάβαση\", υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

    \"Τις επόμενες ημέρες οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αυξάνουν την πίεση που ασκούν στο συριακό καθεστώς και να συνεργάζονται με άλλους από όλο τον κόσμο ώστε να απομονώσουμε το καθεστώς του Ασαντ και να υποστηρίξουμε τον συριακό λαό\", κατέληξε ο Ομπάμα.

    [04] Η κρητική διατροφή «κλειδί» για τη μακροβιότητα

    Τα αποτελέσματα μελέτης για τις διατροφικές συνήθειες σε επτά χώρες, που αναδεικνύει την αξία της κρητικής διατροφής και εξηγεί τη μακροβιότητα των Κρητικών, παρουσιάσθηκαν σε εσπερίδα, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, με θέμα την κρητική διατροφή, στα πλαίσια της 10ης Παγκρήτιας Αγροτικής - Εμπορικής Έκθεσης Αρκαλοχωρίου.

    Τη μελέτη παρουσίασε η διαιτολόγος - διατροφολόγος και μέλος του ειδικού διδακτικού - εργαστηριακού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννα Αποστολάκη. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, η μελέτη, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ξεκίνησε το 1960 όταν ο Δρ Ancel Keys, ειδικός καρδιολόγος από τη Μινεσότα, την επινόησε για να ερευνήσει τη σχέση διατροφής και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

    Στη μελέτη συμμετείχαν 13.000 άνδρες ηλικίας 40-59 ετών από τη Φιλανδία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ελλάδα (Κρήτη και Κέρκυρα), την Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία.

    Τριανταένα χρόνια μετά, δηλαδή το 1991, ο Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης με υπεύθυνο τον καθηγητή Αντώνη Καφάτο, ανέλαβε την επανεξέταση των συμμετεχόντων στην έρευνα, διαπιστώνοντας ότι το 50% των Κρητικών που συμμετείχαν βρίσκονταν ακόμα εν ζωή, ενώ στη Φιλανδία δεν υπήρχαν επιζώντες. Σήμερα στην Κρήτη εξακολουθούν να βρίσκονται εν ζωή 30 άτομα.

    Οι συγκρίσεις μεταξύ των διαφόρων πληθυσμών έδειξαν ότι ο πληθυσμός της Κρήτης παρουσίαζε την καλύτερη κατάσταση υγείας και τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και καρκίνο σε σχέση με όλους τους άλλους πληθυσμούς που μελετήθηκαν.

    Η μελέτη αναδεικνύει τη διατροφική αξία του ελαιολάδου, ενώ, παράλληλα, λαμβάνει υπόψη της τόσο τη σημασία του διαιτολογίου των Κρητικών (π.χ. άφθονα άγρια χόρτα, λαχανικά, φρούτα, σαλιγκάρια, όσπρια, γαλακτοκομικά, λίγο κρέας κ.α.) όσο και τον τρόπο παρασκευής του γεύματος, που ήταν απλός και δεν κάλυπτε τη γεύση της πρώτης ύλης.

    [05] Η χώρα είναι έτοιμη να αποτρέψει την συνωμοσία, δήλωσε ο πρόεδρος Ασαντ

    Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι σε θέση να αποτρέψει μια συνωμοσία για την υπονόμευση της εθνικής της ενότητας.

    \"Η Συρία είναι ικανή να αποτρέψει το νέο κεφάλαιο συνωμοσίας μέσω της επίγνωσης του λαού και της εθνικής της ενότητας,\" είπε ο Ασαντ σε ομιλία του που δημοσιεύτηκε στο Λαϊκό Περιοδικό του Στρατού για τον εορτασμό της 66ης επετείου από την ίδρυση του Συριακού Αραβικού Στρατού.

    Η κυβέρνηση αποδίδει τη λαϊκή εξέγερεση που ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες σε \"ένοπλες συμμορίες\" που εργάζονται για λογαριασμό κάποιων αραβικών και δυτικών χωρών.

    \"Ο στρατός είναι πρότυπο δέσμευσης στους στόχους του έθνους και υπερασπιστής των δικαιωμάτων του, αποδεικνύοντας ότι είναι απόρθητο οχυρό που απωθεί τα όνειρα και τα ύποπτα σχέδια των εχθρών,\" είπε ο σύρος πρόεδρος.

    [06] Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητούν Ευρωπαίοι για τη Συρία

    Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι ζήτησε σήμερα να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ καταδίκασε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Χαμά της Συρίας που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 95 ανθρώπων.

    \"Ζητάμε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να λάβει μία πολύ αυστηρή θέση\", δήλωσε ο Φρατίνι στο τηλεοπτικό δίκτυο TG2, προσθέτοντας ότι πρότεινε και \"μία συνάντηση των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Δαμασκό\".

    \"Το καθεστώς (της Συρίας) διέπραξε μία αποτρόπαια πράξη καταστολής, προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων, ακόμη και η πρωτεύουσα επλήγη σφοδρά\", κατήγγειλε ο ιταλός υπουργός προσθέτοντας ότι \"η Ιταλία ζητά την άμεση κατάπαυση των βιαιοτήτων\".

    Ο Φρατίνι νωρίτερα σήμερα είχε ζητήσει από το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να \"σταματήσει αμέσως τις βιαιότητες\" και να δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε ευρύ διάλογο με την αντιπολίτευση.

    Εξάλλου η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δήλωσε σήμερα \"σοκαρισμένη\" από το θάνατο πολιτών στη Χάμα.

    \"Είμαι σοκαρισμένη από τις τελευταίες πληροφορίες που κάνουν λόγο για πολλούς νεκρούς από την εντελώς αδικαιολόγητη επέμβαση των στρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας στην πόλη Χάμα\", αναφέρει η Αστον σε ανακοίνωσή της.

    \"Αυτή η επίθεση είναι ακόμη πιο απαράδεκτη καθώς έγινε μία ημέρα πριν την έναρξη του ραμαζανιού\", υπογράμμισε.

    \"Ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας οφείλουν να προστατεύουν τους πολίτες, όχι να τους δολοφονούν\", επεσήμανε η Αστον ζητώντας \"να προσαχθούν στη δικαιοσύνη\" οι δράστες αυτής της επίθεσης.

    Εν τω μεταξύ η Τουρκία ζήτησε σήμερα από το καθεστώς της Συρίας να σταματήσει τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον πολιτών και να καταφύγει σε ειρηνικά μέσα για να αντιμετωπίσει το κίνημα αμφισβήτησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 August 2011 - 6:29:46 UTC