Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα επτά δισεκατομμύρια κατοίκους θα ξεπεράσει ο πληθυσμός του πλανήτη το 2011
  • [02] Ώρα Ευρώπης για ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ
  • [03] Ανθρώπινα υπολείμματα 3.000 ετών
  • [04] Διαδήλωση κατά του Πάπα στη Μαδρίτη
  • [05] Επίθεση αυτοκτονίας κατά αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Αφγανιστάν
  • [06] Αύξηση κατά 15% της αποψίλωσης του Αμαζονίου
  • [07] Προς αποτέφρωση 16 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικών εμβολίων για τον H1N1

  • [01] Τα επτά δισεκατομμύρια κατοίκους θα ξεπεράσει ο πληθυσμός του πλανήτη το 2011

    Ο πληθυσμός του πλανήτη θα ξεπεράσει το φράγμα των 7 δισεκατομμυρίων μέσα στο 2011 και, μολονότι η δημογραφική ανάπτυξη επιβραδύνεται σε όλες τις ηπείρους, παραμένει πολύ ισχυρή στην Αφρική, σύμφωνα με μια μελέτη του γαλλικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Μελετών (Ined) που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Το φράγμα των 6 δισεκατομμυρίων είχε σπάσει στο 1999. Χρειάστηκαν δώδεκα χρόνια για να φτάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός τα 7 δισ. και θα χρειαστεί να περάσουν άλλα 14 για να προστεθεί άλλο ένα δισεκατομμύριο.

    Στη συνέχεια ο παγκόσμιος πληθυσμός θα σταθεροποιηθεί γύρω στα 9 με 10 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ined το οποίο πραγματοποιεί δικές του μελέτες, παράλληλα με αυτές των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων διεθνών οργανισμών.

    Σήμερα, η "G7" των πιο "ανεπτυγμένων πληθυσμιακά" χωρών αποτελείται από την Κίνα (1,33 δισ. κάτοικοι), την Ινδία (1,17 δισ.), τις ΗΠΑ (306,8 εκ.), την Ινδονησία (243,3 εκ.), τη Βραζιλία (191,5 εκ), το Πακιστάν (180,8 εκ.) και τη Νιγηρία (162,3 εκ). Μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι η Ινδία θα έχει περάσει στην πρώτη θέση, με 1,69 δισ. κατοίκους, θα ακολουθεί η Κίνα με 1,31 δισ. και στην τρίτη θέση θα βρίσκεται η Νιγηρία (από έβδομη σήμερα), με 433 εκατομμύρια, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει πληθυσμό 513 εκατομμυρίων.

    Παρά το AIDS και την υψηλή παιδική θνησιμότητα, μέχρι το 2100 ο ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη θα ζει στην Αφρική, ενώ σήμερα μόνο ένας στους επτά είναι Αφρικανός. Μάλιστα το Ined σημειώνει ότι η πληθυσμιακή αύξηση θα είναι ιδιαίτερα έντονη στην υποσαχάρια Αφρική όπου ο πληθυσμός θα φτάσει από τα 600 εκατομμύρια που ήταν το 2000 στα 3,4 δισεκατομμύρια το 2100. Στο σύνολο της μαύρης ηπείρου, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα ο πληθυσμός θα τετραπλασιαστεί και από 800 εκατομμύρια το 2000 θα αγγίξει τα 3,6 δισ. το 2100.

    "Είναι μία περιοχή του κόσμου όπου η γεννητικότητα παραμένει ακόμη πολύ υψηλή, μολονότι και εκεί έχει μειωθεί. Παρά τη μείωση, είναι μεγαλύτερη από άλλες περιοχές", εξήγησε ο ερευνητής και συγγραφέας της μελέτης, Ζιλ Πιζόν.

    Σήμερα, αντιστοιχούν 7 παιδιά για κάθε μητέρα στο Νίγηρα, 6,4 στη Σομαλία, 6,1 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και 5,8 στην Μπουρκίνα Φάσο. Η αύξηση του πληθυσμού θα συνεχιστεί παρά την υψηλή παιδική θνησιμότητα και τη διάδοση του AIDS. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2009 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 15-49 ετών είχαν προσβληθεί από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, δηλαδή το 18% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο οι φορείς του AIDS φτάνουν το 3,9% έναντι 0,8% του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Όσον αφορά στην παιδική θνησιμότητα, αντιστοιχούν 74 θάνατοι ανά 1000 γεννήσεις στην Αφρική, έναντι 44 σε παγκόσμιο επίπεδο και 6 στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    Το προσδόκιμο ζωής θα παραμείνει στα 70 χρόνια κατά μέσο όρο αλλά θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό στην Αφρική (57,5 χρόνια) και κυρίως στη Ζιμπάμπουε (46 χρόνια).

    [02] Ώρα Ευρώπης για ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

    Τις βάσεις για την πρόκριση στους ομίλους τουΓιουρόπα Λιγκ θέλουν να βάλουν σήμερα οι ελληνικές ομάδες.

    Παναθηναϊκός- Μακάμπι Τελ Αβιβ

    Να φύγει νικητής από το Ισραήλ είναι ο στόχος του Παναθηναϊκού στοσημερινό πρώτο ματς των πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξε ο τεχνικός των "πρασίνων", Ζεσουάλδο Φερέιρα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ενόψει του αγώνα με τους Ισραηλινούς (20:30, Conn-X), ενώ διευκρίνισε πως ο περσινός αποκλεισμός του Ολυμπιακού από την ίδια ομάδα, δεν πρόκειται να επηρεάσει το "τριφύλλι".

    "Δεν μπορούμε να πούμε πως ξέρουμε τα πάντα γύρω από την αντίπαλό μας, την είδαμε μέσα από κάποια βίντεο και μπορώ να πως ότι γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για τον τρόπο που παίζει", ανέφερε αρχικά ο 65χρονος τεχνικός, ο οποίος συνέχισε: "Δεν ήμουν στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τη Μακάμπι, αλλά ξέρω πως αποκλείστηκε. Θέλω να πω, όμως, ότι άλλη ομάδα είναι ο Ολυμπιακός και άλλη ο Παναθηναϊκός. Έχουμε κάνει καλή προετοιμασία και ήρθαμε εδώ με στόχο τη νίκη".

    ΑΕΚ- Ντιναμό Τιφλίδας

    Μετά το τέλος της χθεσινήςπροπόνησης, ο Μανώλο Χιμένεθ ανακοίνωσε τους 20 παίκτες της ΑΕΚ που συγκροτούν την αποστολή για την αναμέτρηση με την Ντιναμό Τιφλίδας. Οι Κοντοές, Γκερέιρο, Χέλγκασον έμειναν εκτός, για τοσημερινό ματς του ΟΑΚΑ, ενώ επίσης αποκλείστηκαν οι Μπερνς, Αγκιρίμπα.

    Η αποστολή: Κωνσταντόπουλος, Αραμπατζής, Γεωργέας, Μάκος, Λαγός, Μανωλάς, Καράμπελας, Γκέντσογλου, Καφές, Λυμπερόπουλος, Δέλλας, Τσουκαλάς, Μπέλεκ, Κλωναρίδης, Λεονάρντο, Σιαλμάς, Νικόλτσης, Γκούντγιονσεν, Κάλα, Κάρλος

    ΠΑΟΚ-Καρπάτι Λβιβ

    Χωρίς να αποκαλύψει αγωνιστικά πλάνα, εστιάζοντας στη δυναμική του αντιπάλου, αλλά και στην ποιότητα και εμπειρία που έχει και το δικό του σύνολο, μίλησετην Τετάρτηγια τη σημερινή αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Καρπάτι Λβιβ, για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, ο Λάζλο Μπόλονι.

    «Η κατάστασή μας είναι πάνω -κάτω όπως ήμασταν πριν τα ματς με τη Βαλερένγκα. Γιατί η ομάδα έχει τα ίδια καλά στοιχεία και τα ίδια προβλήματα. Ξέρω ότι έχουμε να κάνουμε με ένα διαφορετικό ματς, με άλλη ομάδα, πολύ πιο δυνατή από τους Νορβηγούς. Για να παίξουμε καλά και δεν είμαι υποκριτής όταν λέω αυτό, πρέπει ο ΠΑΟΚ να κάνει πολύ καλά παιχνίδια για να περάσει την Καρπάτι. Ο πρώτος στόχος είναι να δείξουμε την ποιότητα, τα δυνατά και θετικά μας στοιχεία», επισήμανε αρχικά ο Ρουμάνος τεχνικός.

    [03] Ανθρώπινα υπολείμματα 3.000 ετών

    Ανθρώπινα υπολείμματα ηλικίας έως και 3.000 ετών, βρέθηκαν μέσα σε τυρφώνα (υγρότοπο), στην επαρχία Laois στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής αρχαιοτήτων του Εθνικού Μουσείου του Δουβλίνου, Νεντ Κέλι, πρόκειται για το σώμα ενός νέου άνδρα της εποχής του σιδήρου, ο οποίος θυσιάστηκε κατά τα έθιμα διαδοχής της βασιλείας.

    Η ανακάλυψη, που έγινε τυχαία κατά τη διάρκεια εργασιών, δημοσιεύτηκε από την ιρλανδική ενημερωτική ιστοσελίδα thejournal.ie.

    Αρχικά, η παραμόρφωση των μελών που εντοπίστηκαν οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο κορμός του σώματος ήταν τυλιγμένος σε σάκο, από τον οποίο εξείχαν μόνο τα πόδια. Πιο προσεκτική έρευνα, ωστόσο, έδειξε ότι αυτό που θεωρούσαν σάκο δεν ήταν παρά το σώμα του νεκρού.

    Ο επικεφαλής αρχαιοτήτων του μουσείου, όπου μεταφέρθηκαν τα ανθρώπινα υπολείμματα για να τοποθετηθούν στις ψυκτικές αποθήκες των εργαστηρίων του, θεωρεί ότι κάποιες τομές στο σώμα του προϊστορικού άνδρα υποδηλώνουν την τελετουργική θυσία του. Εξηγεί επίσης, στους δημοσιογράφους της ιστοσελίδας, τον τρόπο που οι θρησκευτικές πεποιθήσεις της εποχής συνέδεαν τη βασιλεία με τη γη.

    «Στην αρχαιότητα, οι ιρλανδοί βασιλιάδες αντικαθίσταντο μετά από κάποια χρόνια. Ο παλιός βασιλιάς, όχι μεγάλος σε ηλικία αναγκαστικά, έπρεπε να θυσιαστεί και τη θέση του να πάρει ένας καινούργιος», εξηγεί, συμπληρώνοντας ότι σύμφωνα με τις θρησκευτικές δοξασίες της εποχής το αρσενικό συνδεόταν με την ηλιακή θεότητα και το θηλυκό με τη θεότητα της γης.

    «Η ιδέα ήταν ότι ο βασιλιάς ήταν παντρεμένος με την κυριαρχία, δηλαδή τη γη. Η θεά θα γερνούσε και θα έφθινε, γι? αυτό χρειαζόταν έναν νέο σύζυγο που θα της ξανάδινε νιάτα και ομορφιά. Έτσι ο παλιός βασιλιάς έπρεπε να σκοτωθεί και ένας νέος να πάρει τη θέση του», τονίζει.

    Τα μέλη του προϊστορικού άνδρα θα ερευνηθούν λεπτομερώς, έτσι ώστε να αναδυθούν κι άλλες πολύτιμες πληροφορίες, όπως στοιχεία για τον τρόπο ζωής του, την καταγωγή του, την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του, ακόμα και για το τελευταίο γεύμα του. Επίσης θα ελεγχθεί για επιπλέον τομές ή άλλους τραυματισμούς στο σώμα του, κυρίως στην περιοχή των θηλών. «Το φίλημα ή ο θηλασμός των θηλών ενός βασιλιά ήταν κίνηση υποταγής. Η αφαίρεσή τους σήμαινε ότι ο βασιλιάς ήταν παροπλισμένος», καταλήγει ο κ. Κέλι.

    Μεταξύ των μελών που εντοπίστηκαν ήταν και το κεφάλι του άνδρα, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της ανεύρεσης. Ωστόσο, τμήματα του σαγονιού και του προσώπου έχουν ήδη ανακτηθεί. Ο επικεφαλής του μουσείου πάντως είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ως προς την ανακάλυψη. Θεωρεί ότι θα είναι το πιο πλήρες σώμα που έχει βρεθεί σε ιρλανδικό τρυφώνα.

    Στην Ιρλανδία, όπως και στη Βρετανία, τη Δανία και τη Γερμανία, υπάρχουν πολλοί τυρφώνες, δηλαδή υγρότοποι στην επιφάνεια των οποίων έχει συγκεντρωθεί στρώμα τύρφης. Μέσα σ? αυτούς, λόγω της απουσίας οξυγόνου και της παρουσίας ταννικών οξέων, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη διατήρηση οργανικού υλικού. Περισσότερα από εκατό αρχαία σώματα και ανθρώπινα μέλη έχουν βρεθεί σε τρυφώνες της Ιρλανδίας.

    [04] Διαδήλωση κατά του Πάπα στη Μαδρίτη

    Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτηςστο κέντρο της Μαδρίτης για να προασπιστουν το λαϊκό κράτος και να διαμαρτυρηθούν για τη διοργάνωση των Παγκόσμιων Ημερών Νεολαίας και την επίσκεψη του πάπα Βενέδικτου στην Ισπανία, που ξεκινά αύριο Πέμπτη.

    "Από τους φόρους μου, ούτε μια δεκάρα για τον Πάπα. Λαϊκό κράτος", έγραφε το πανώ που κρατούσαν οι διαδηλωτές οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα περίπου 140 οργανώσεων της αριστεράς, ομοφυλοφίλων, προοδευτικών χριστιανών ή για την προάσπιση του λαϊκού κράτους.

    Άνθρωποι κάθε ηλικίας φώναζαν συνθήματα ή κρατούσαν πινακίδες με φράσεις όπως "Ναι στο θεό, όχι στην Εκκλησία", "Η νεολαία αυτή δεν είναι εκείνη του Πάπα", "Σταματήστε το σεξισμό και την ομοφοβία", "Όχι με τους φόρους μου" και "Απαιτούμε λαϊκό κράτος, η ελευθερία της συνείδησης είναι δικαίωμα".

    Μέλη του κινήματος των "αγανακτισμένων", που διαμαρτύρονταν μέχρι πρόσφατα στο κέντρο της Μαδρίτης για τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, συμμετείχαν επίσης στη διαδήλωση κρατώντας δύο τεράστιες φωτογραφίες του Πάπα και του Γάλλου συγγραφέα Στεφάν Εσέλ, του συγγραφέα του μανιφέστου "Αγανακτήστε!"

    "Τους παρέχουμε βοήθεια που δεν δίνουμε σε κανέναν άλλο απλώς και μόνο επειδή είναι πιστοί, ανοίγουμε τα δημόσια σχολεία και τους αθλητικούς χώρους, τους κάνουμε έκπτωση στην τιμή του εισιτηρίου του μετρό", σχολίασε μια νεαρή φοιτήτρια αναφερόμενη στους συμμετέχοντες στις Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας (JMJ). "Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει αλλά όταν έρχεται ο ηγέτης τους, να πληρώνουν", πρόσθεσε.

    Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κυρίως για το κόστος της ασφάλειας των JMJ (έχουν κινητοποιηθεί περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί) και για το γεγονός ότι έχουν τεθεί στη διάθεση των προσκυνητών σχολεία και δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι οργανωτές των JMJ υποστηρίζουν ότι η εκδήλωση, συνολικού κόστους 50,5 εκατομμυρίων ευρώ, είναι αυτοχρηματοδοτούμενη μέσω δωρεών από εταιρείες και των συνεισφορών που κάνουν οι ίδιοι οι προσκυνητές.

    [05] Επίθεση αυτοκτονίας κατά αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Αφγανιστάν

    Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο πραγματοποιήθηκε στην είσοδο αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο ανατολικό Αφγανιστάν προκαλώντας τον τραυματισμό τριών Αφγανών, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος.

    Οι ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι ένας καμικάζι επετέθη εναντίον της βάσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Γκαρντέζ, της επαρχίας Πάκτια.

    \"Ενας καμικάζι προσπάθησε να επιτεθεί εναντίον της βάσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο, αλλά συνελήφθη στην πρώτη πύλη από αφγανούς φρουρούς. Τότε πυροδότησε τη βόμβα του\", δήλωσε αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας της επαρχίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα αποτελεσματικά μέτρα ασφαλείας απέτρεψαν τον δράστη από το να πλήξει τον στόχο του προκαλώντας περισσότερα θύματα.

    [06] Αύξηση κατά 15% της αποψίλωσης του Αμαζονίου

    Κατά 15% αυξήθηκε η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου της Βραζιλίας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, σύμφωνα με έκθεση του Βραζιλιάνικου Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών (INPE).

    Το ποσοστό αποψίλωσης της φετινής χρονιάς, είναι το μισό σε σύγκριση με αυτό, της αντίστοιχης περιόδου (για την ακρίβεια οι μετρήσεις αφορούν στον Ιούλιο), πριν από ένα χρόνο.

    Η σημαντική προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την αποψίλωση των δασών, που είχε αυξηθεί απότομα τον Απρίλιο, δεν απέδωσε ιδιαίτερα, καθώς 477 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους έγιναν καπνός, εκ των οποίων τα 406 μόνο στο Μάτο Γκρόσο, πολιτεία της δυτικής Βραζιλίας, όπου εκτρέφονται βοοειδή, αλλά παράγεται και μεγάλη ποσότητα σόγιας.

    Η Βραζιλιάνα υπουργός Περιβάλλοντος, Ιζαμπέλα Τεϊξέϊρα, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση.

    Στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, που είχε γίνει στην Κοπεγχάγη το 2009, η Βραζιλία είχε δεσμευθεί να μειώσει την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου κατά 80%, έως το 2020.

    [07] Προς αποτέφρωση 16 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικών εμβολίων για τον H1N1

    Η Γερμανία θα αποτεφρώσει περίπου 16 εκατομμύρια δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου για τον ιό H1N1 που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, όπως ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές την Τετάρτη, αν και είχε δαπανήσει περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Το κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ, που διαχειρίζεται τα αποθέματα των αντιγριπικών εμβολίων για λογαριασμό όλων των γερμανικών κρατιδίων, αναζητά μία εταιρεία επεξεργασίας απορριμμάτων, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος του περιφερειακού υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Συνολικά η Γερμανία είχε αγοράσει 28 εκατομμύρια δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου προς 230 εκατομμύρια ευρώ.

    Κάθε κρατίδιο διαχειρίστηκε άμεσα ένα μέρος των αποθεμάτων των εμβολίων και κάποια από αυτά έχουν ήδη απαλλαγεί από τα επιπλέον εμβόλια, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

    Η Γερμανία είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να πουλήσει ένα μέρος των αποθεμάτων της, όμως καμία χώρα δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον να τα αγοράσει.

    Λιγότερο από το 10% του πληθυσμού της Γερμανίας δέχθηκε να εμβολιαστεί εξαιτίας κυρίως της μεγάλης δυσπιστίας προς το εμβόλιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 August 2011 - 6:29:45 UTC