Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ
  • [02] Γενετικά σφάλματα και ο ρόλος τους στην μη κληρονομική σχιζοφρένεια
  • [03] Τρεις πύραυλους Σκουντ εκτόξευσαν δυνάμεις του Καντάφι

  • [01] Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

    Με τους εισηγητές των κομμάτων ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τη νέα δομή και λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

    Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κατέθεσε σειρά αλλαγών για τις οποίες είχε δεσμευτεί και είχε ενημερώσει τόσο τα κόμματα όσο και τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων, ενώ σε δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχέδιο νόμου θα στηριχθεί και από τη ΝΔ.

    «Επί των 80 άρθρων του νομοσχεδίου, η ΝΔ κατέθεσε προτάσεις σε 9 σημεία. Σε όλα προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις και συνθέσεις εκτός από την εκλογή του πρύτανη και του κοσμήτορα. Δεν θεωρώ ότι σε αυτά τα δύο θα βασιστεί η συναίνεση», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου.

    Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί και το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφιση του.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρυτάνεις και καθηγητές ζητούν και άλλες αλλαγές

    [02] Γενετικά σφάλματα και ο ρόλος τους στην μη κληρονομική σχιζοφρένεια

    Γενετικά σφάλματα, που συναντώνται για πρώτη φορά στους ασθενείς και δεν έχουν κληρονομηθεί από τους γονείς τους, τα οποία οδηγούν σε μεταβολές πρωτεϊνών στον οργανισμό, παίζουν καθοριστικό ρόλο σε περισσότερο από το 50% των περιστατικών «σποραδικής», δηλαδή μη κληρονομικής σχιζοφρένειας, σύμφωνα με νέα έρευνα ελληνικής καταγωγής επιστημόνων του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχιατρικής Μαρία Καραγιώργου και τον καθηγητή φυσιολογίας και νευροεπιστήμης Ιωσήφ Γώγο, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», ανέλυσαν τα γονιδιώματα δεκάδων ασθενών με σχιζοφρένεια και των οικογενειών τους, καθώς και υγιών ατόμων για συγκριτικούς λόγους.

    Η έρευνα βασίστηκε σε προηγούμενες μελέτες της Μαρίας Καραγιώργου και των συνεργατών της, που πριν από περίπου 15 χρόνια είχαν ανακαλύψει ότι μία σπάνια μη κληρονομική (de novo) μετάλλαξη ευθύνεται για το 1% έως 2% των περιπτώσεων «σποραδικής» σχιζοφρένειας. Πριν τρία χρόνια, χάρη στις προόδους της γενετικής τεχνολογίας, που συντελέστηκαν, οι ίδιοι ερευνητές βρήκαν ότι οι μεταλλάξεις αυτές ευθύνονται για μεγαλύτερο ποσοστό (γύρω στο 10%) των ασθενών με τη συγκεκριμένη νόσο.

    Η νέα μελέτη, που συμπεριέλαβε για πρώτη φορά σχεδόν όλα τα γονίδια του ανθρωπίνου γονιδιώματος, ανακάλυψε 40 γενετικές μεταλλάξεις, όλες σε διαφορετικά γονίδια, που παίζουν κρίσιμο ρόλο στη μη κληρονομική σχιζοφρένεια, ανεβάζοντας έτσι δραματικά το ποσοστό των περιπτώσεων της ασθένειας, οι οποίες μπορούν να αποδοθούν σε γενετική αιτιολογία.

    Οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι υπάρχουν και άλλες, πιθανώς εκατοντάδες, μεταλλάξεις που εμπλέκονται στην εμφάνιση της σχιζοφρένειας. «Το γεγονός ότι όλες οι μεταλλάξεις προέρχονται από διαφορετικά γονίδια, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και δείχνει ότι πολύ περισσότερες μεταλλάξεις, από ό,τι υποπτευόμασταν, μπορεί να συνεισφέρουν στη σχιζοφρένεια. Αυτό πιθανώς οφείλεται στην πολυπλοκότητα των νευρικών κυκλωμάτων που επηρεάζονται από τη νόσο», όπως είπε η Μαρία Καραγιώργου (που σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά στο ΜΙΤ), η οποία πλέον, μαζί με την ερευνητική ομάδα της, σχεδιάζει να ψάξει για επαναλαμβανόμενες μεταλλάξεις.

    Πάντως, οι -κατά τα φαινόμενα- πολλές μεταλλάξεις, που εμπλέκονται στη σχιζοφρένεια, καθιστούν απίθανη μία γενετική θεραπευτική προσέγγιση για τη νόσο. Από την άλλη, όμως, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι όλες οι μεταλλάξεις επηρεάζουν ουσιαστικά τους ίδιους νευρωνικούς μηχανισμούς.

    Όπως είπε ο Ιωσήφ Γώγος (που σπούδασε στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στο Χάρβαρντ) «χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους της νευροεπιστήμης, ελπίζουμε να εντοπίσουμε αυτές τις δυσλειτουργίες των νευρικών κυκλωμάτων, ώστε να αποτελέσουν στόχο για την ανάπτυξη φαρμάκων».

    Η νέα ανακάλυψη, εξάλλου, βοηθά στην καλύτερη κατανόηση δύο αινιγμάτων: της επιμονής της σχιζοφρένειας παρά το γεγονός ότι όσοι την έχουν, συνήθως δεν την κληροδοτούν στα παιδιά τους, καθώς και των υψηλών ποσοστών της νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο.

    [03] Τρεις πύραυλους Σκουντ εκτόξευσαν δυνάμεις του Καντάφι

    Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι εκτόξευσαν σήμερα τρεις πυραύλους Σκουντ από τα προάστια της Σύρτης, προπύργιο του καθεστώτος και γενέτειρα του λίβυου ηγέτη, προς την κατεύθυνση της πόλης Μιζουράτα, η οποία ελέγχεται από τους εξεγερμένους, ανακοίνωσε σήμερα το NATO, που καταδίκασε την \"ανεύθυνη\" αυτή ενέργεια.

    \"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες που αφορούν την εκτόξευση τριών πυραύλων εδάφους-εδάφους Σκουντ από την περιοχή της Σύρτης\", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου.

    \"Έπληξαν την παραθαλάσσια περιοχή στη Μιζουράτα\", πρόσθεσε, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.

    Εξάλλου εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο Μπαμπ αλ Αζιζία, το αρχηγείο του Μουάμαρ Καντάφι όπου πιστεύεται ότι μπορεί να βρίσκεται, καθώς οι εξεγερμένοι συνεχίζουν την προσπάθειά τους να ελέγξουν πλήρως την Τρίπολη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

    Η περιοχή Μπαμπ αλ Αζιζία αποτελεί εστία των μαχών στην Τρίπολη και οι ηγέτες των εξεγερμένων λένε ότι δεν θα πέσει εύκολα.

    Εξεγερμένοι ενεπλάκησαν επίσης σε μάχες με πιστές στον Καντάφι δυνάμεις περίπου 80 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, είπαν στελέχη τους. Οι μάχες επικεντρώθηκαν σε περιοχές γύρω από την πόλη αλ Ατζάιλατ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 August 2011 - 10:29:44 UTC