Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόντρα στη Βουλή για τα πανεπιστήμια
  • [02] Στα χέρια των ανταρτών το αρχηγείο του Καντάφι
  • [03] Στην Δ΄ Εθνική Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα
  • [04] Ελεύθερος να γυρίσει το Παρίσι
  • [05] Συνεδριάζει την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο
  • [06] Ευ. Βενιζέλος:"Μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος"
  • [07] Στο επίκεντρο η διακυβέρνηση στη συνάντηση Χριστόφια - Έρογλου
  • [08] Εντολή Γ. Ραγκούση για πειθαρχικές διαδικασίες σχετικά με το πόρισμα Ρακιντζή για τις επιχορηγήσεις στα ΕΛΤΑ
  • [09] Γ. Παπακωνσταντίνου: Αλλαγές στη ρύθμιση αυθαιρέτων
  • [10] Υπέρ των κοινών ομολόγων για την Ελλάδα ο Αυστριακός καγκελάριος
  • [11] Με πτώση 3,15% έκλεισε το χρηματιστήριο της Αθήνας
  • [12] Ανοδικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • [13] Οι Λιβυοι εξεγερμένοι πήραν τον έλεγχο της Ρας Λανούφ
  • [14] Μόνο αλκοόλ βρέθηκε στο αίμα της Έιμι Ουάινχαουζ
  • [15] Επτά στρατιώτες νεκροί στην Υεμένη, σε επίθεση της αλ Κάιντα

  • [01] Κόντρα στη Βουλή για τα πανεπιστήμια

    Το ζήτημα του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ και της συγκρότησης των Συμβουλίων των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με διοικητικά καθήκοντα και με συμμετοχή και εξωπανεπιστημιακών προσώπων, ξεχωρίζει κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την ανώτατη παιδεία. Το νομοσχέδιο στηρίζεται από την κυβερνητική πλειοψηφία και τους βουλευτές του ΛΑΟΣ και συναντά την κριτική της Νέας Δημοκρατίας και την αντίθεση των κομμάτων της Αριστεράς.

    «Εικοσιπέντε από τις εικοσιεπτά χώρες της Ε.Ε., έχουν μεταρρυθμίσει συνολικά τα πανεπιστήμιά τους - από την αποστολή, τον χαρακτήρα, τον τρόπο διοίκησης, έως τη σχέση των πανεπιστημίων με την οικονομία και την κοινωνία. Ήρθε η ώρα και για εμάς» σημείωσε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Γιαννακά. Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, ανέδειξε μεταξύ άλλων την οικονομική πτυχή των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας πως στην σημερινή συγκυρία, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η αναποτελεσματική οργάνωση των σπουδών «που στοιχίζει σε όλους»:

    «Η χώρα μας είναι 5η σε δαπάνες για τα ΑΕΙ ως ποσοστό του ΑΕΠ και είναι 24η όσον αφορά στην απόδοση αυτών των δαπανών, που μέχρι σήμερα, γίνονται χωρίς κριτήρια, δείκτες και αντικειμενικά δεδομένα» ανέφερε η κα Γιαννακά. Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο εξασφαλίζει «πραγματική αυτοδιοίκηση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ» με την καθιέρωση «Οργανισμού» για κάθε ένα ίδρυμα, χωρίς ενιαία ταυτότητα. Το επίμαχο «Συμβούλιο» του ιδρύματος, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας - και είναι θεσμός «με θετικά αποτελέσματα όπου έχει εφαρμοστεί»: «Θα εμπιστευτούμε τους πανεπιστημιακούς να επιλέξουν σημαντικές προσωπικότητες για το Συμβούλιο - διανοούμενους, καλλιτέχνες, σημαντικούς επιχειρηματίες. Γιατί ένας εφοπλιστής να μην είναι μέλος στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Πειραιώς που είναι ναυτικό πανεπιστήμιο;» αναρωτήθηκε η κα Γιαννακά.

    Το ίδιο επιχείρημα επανέλαβε αργότερα και η υπουργός Παιδείας - για να της απαντήσει ο Θ. Δρίτσας: «Θα θέλατε εσείς, έναν ναυτεργάτη συνδικαλιστή στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου σας;»

    «Εθνική συνεννόηση, έστω και την ύστατη στιγμή» ζήτησε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, καλώντας την υπουργό Παιδείας να αφουγκραστεί την κριτική που επεφύλαξαν για το νομοσχέδιο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Σπ. Βούγιας, Κ. Καρτάλης, Δ. Κρεμαστινός) για τα θεσπιζόμενα διοικητικά όργανα.

    «Αφού θέλει τόσο πολύ τα Συμβούλια η κα υπουργός, ας έχουν εποπτικό ρόλο, αλλά όχι διοικητικό» πρότεινε ο κος Σπηλιωτόπουλος, συμπληρώνοντας πως «συνιστά δημοκρατική παράδοση, τα μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης να εκλέγονται από τον φυσικό τους χώρο. Ας καταρτίσει το Συμβούλιο μια λίστα με τις υποψηφιότητες, αλλά η εκλογή να είναι της ακαδημαϊκής κοινότητας» (σ.σ., με το νομοσχέδιο, τα 15μελή, ή 11μελή Συμβούλια, απαρτιζόμενα από πανεπιστημιακούς και εξωπανεπιστημιακούς, εκλέγουν τους πρυτάνεις που μπορεί να ζούνε και εκτός Ελλάδος).

    Πιο αυστηρός απέναντι στο νομοσχέδιο, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπύρος Ταλιαδούρος, υποστήριξε πως «το σχέδιο νόμου αποτελεί προσπάθεια να μετατεθούν τα προβλήματα χρηματοδότησης στα ίδια τα ιδρύματα. Είμαστε αντίθετοι στην κατεδάφιση των πάντων, στη μη εκλογή των πρυτανικών αρχών από την κοινότητα, στη μείωση της διάρκειας σπουδών, στην υποβάθμιση των ΤΕΙ με τη μη δυνατότητα εκπόνησης προγραμμάτων διδακτορικών?».

    Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Γιάννης Ζιώγας χαρακτήρισε το νέο πλαίσιο για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, «αντιδημοκρατικό, αντιδραστικό και ταξικό, που η υλοποίησή του στηρίζεται σε δοτά, ολιγαρχικά όργανα εξουσίας».

    Ο κος Ζιώγας υπενθύμισε την προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ για «ένα επιπλέον δισεκατομμύριο για την παιδεία στον πρώτο Προϋπολογισμό» παρατηρώντας πως «άλλαξε πρόσημο - και αντί για αύξηση είχαμε μείωση». Προχώρησε δε, λέγοντας πως το νομοσχέδιο «θεσμοθετεί ως ελάχιστο χρονικό όριο για τη λήψη πτυχίου τα τρία έτη, οδηγώντας σε κάθετη πτώση το επίπεδο των προπτυχιακών σπουδών. Αποσυνδέει πλήρως το πτυχίο από το επάγγελμα και δημιουργεί πτυχία πολλών ταχυτήτων, τα οποία αποτελούνε διαβατήρια προς την ανεργία. Επιτρέπει την λειτουργία μονοετών και διετών ταχύρρυθμων προγραμμάτων σπουδών για την απόκτηση δεξιοτήτων προγραμμάτων δια βίου μάθησης, επί πληρωμή (?). Ανοίγει νέος χώρος για επιχειρηματική δράση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τα οποία θα φτιάχνουν μαγαζιά που θα προσελκύουν πελάτες και θα εξάγουν εκπαιδευτικά προϊόντα. Κρατική χρηματοδότηση θα δίνεται με βάση την ανταγωνιστικότητα του ιδρύματος?».

    Για το τελευταίο αυτό σημείο, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης, ζήτησε ακόμα μεγαλύτερη αυστηρότητα εκ μέρους της κυβέρνησης: «Πανεπιστήμιο που δεν παίρνει τη βάση να μην παίρνει φράγκο. Καθηγητής που αφήνει τα παιδιά του αγράμματα να μην παίρνει ούτε το μισθό του» ανέφερε ο βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.

    Κατά τα άλλα, ο κος Γεωργιάδης καταφέρθηκε κατά του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και τις νύξεις του για ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα διατάξεων του νομοσχεδίου σε σχέση με το αυτοδιοίκητο, υποστηρίζοντας πως το Συμβούλιο «επιθυμεί να παρέμβει στην πολιτική διαδικασία και να σώσει τα κεκτημένα του, καθώς αποτελείται μόνον από ακαδημαϊκούς».

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ τάχθηκε κατά του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ χαρακτηρίζοντάς το «αριστερισμό» και καταφέρθηκε κατά της Νέας Δημοκρατίας που το υποστηρίζει, λέγοντας πως «έρχεται τώρα η ΝΔ να υπερασπιστεί τις καταστροφές που έφερε στην Ελλάδα η γενιά του Πολυτεχνείου». Ο κος Γεωργιάδης, τάχθηκε και κατά του ΚΚΕ, υποστηρίζοντας πως «συνιστά πράξη εσχάτης προδοσίας» ο αποκλεισμός των ξενοδοχείων από το ΠΑΜΕ» και πως «το Κομμουνιστικό Κόμμα πως επενδύει στη φτώχεια και την καταστροφή».

    «Το πανεπιστήμιο παρουσιάζει πάρα πολλά προβλήματα. Πολλά θα μπορούσαμε να τα διορθώσουμε ακόμη και σήμερα. Αυτό όμως, δεν υποχρεώνει καθόλου την υπάρχουσα κυβέρνηση και την πλειοψηφία, να ισοπεδώσει και να καταργήσει κατακτήσεις αιώνων» παρατήρησε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Βούγιας. Ο κος Βούγιας υποστήριξε πως το νομοσχέδιο δεν θα οδηγήσει σε αναβάθμιση τα ΑΕΙ, και δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη - ενώ κατηγόρησε και την υπουργό Παιδείας για την απόσυρση της διάταξης που αναγνώριζε τα master στις πενταετείς σπουδές των ελληνικών Πολυτεχνείων, αποδίδοντάς την σε παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να μην διεκδικήσουν οι απόφοιτοι των Πολυτεχνείων, το επίδομα του 10% στο Δημόσιο.

    Ο κος Κουράκης, επικαλέστηκε και τις διαμαρτυρίες 1000 πανεπιστημιακών απ? όλο τον κόσμο εναντίον του νομοσχεδίου, προκαλώντας την αντίδραση της υπουργού Παιδείας, η οποία αμφισβήτησε εάν οι εν λόγω πανεπιστημιακοί, έχουν όντως διαβάσει το νομοσχέδιο: «Πείτε σας παρακαλώ να αναρτήσουν την απάντησή μου κάτω από τις υπογραφές, γιατί δεν την αναρτούν. Εγώ σκοπεύω να στείλω προσωπικά σε καθέναν από τους 1000 πανεπιστημιακούς σε 43 χώρες, την απάντησή μου» ανέφερε η κα Διαμαντοπούλου.

    [02] Στα χέρια των ανταρτών το αρχηγείο του Καντάφι

    Οι λίβυοι εξεγερμένοι "κατέλαβαν" το κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια, όπου βρίσκεται η κατοικία του Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη, κυβερνητικές εγκαταστάσεις και ένα στρατόπεδο, μετά από πολύωρες μάχες, είπε ένας στρατιωτικός τους εκπρόσωπος.

    Εκατοντάδες εξεγερμένοι μαχητές είχαν εξαπολύσει επίθεση στο κτιριακό συγκρότημα όπου βρίσκεται η κατοικία του λίβυου ηγέτη τρεις ημέρες μετά την είσοδό τους στην πρωτεύουσα της χώρας.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, μαχητές εισέβαλαν και στην κατοικία του Καντάφι.

    Η αντίσταση που προέβαλαν δυνάμεις πιστές στον Καντάφι σταμάτησε, σύμφωνα με πηγές των εξεγερμένων. Μαχητές τους πυροβολούσαν πριν από λίγο στον αέρα πανηγυρίζοντας.

    Οι ηγέτες των εξεγερμένων ανέφεραν ότι το 80% της πρωτεύουσας της Λιβύης ελέγχεται πλέον από τις δυνάμεις τους, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον.

    "Μόλις μίλησα με τον (πρόεδρο του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου) Άμπντουλ Τζαλίλ, ο οποίος μου είπε ότι το 80% της Τρίπολης ελέγχεται από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο αλλά ότι εκτιμά ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να προχωρήσει περαιτέρω", στον πλήρη έλεγχο της λιβυκής πρωτεύουσας, ανέφερε η Κάθριν Άστον.

    Η κ. Άστον πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των εξεγερμένων εξέφρασαν την επιθυμία τους για διεθνή βοήθεια στην προετοιμασία των εκλογών στην χώρα.

    [03] Στην Δ΄ Εθνική Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα

    Στην Δ΄ Εθνική υποβιβάζονται ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα, καθώς δεν πήραν άδεια συμμετοχής στη Σούπερ Λίγκα από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

    Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι δεν επήλθε καμία ουσιαστική μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των δύο ομάδων, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης (σ.σ. ισόβιος αποκλεισμός του Αχιλλέα Μπέου και του Μάκη Ψωμιάδη από το ποδόσφαιρο).

    Επίσης, από τις επτά ομάδες που εξετάστηκαν σήμερα, άδεια δεν πήρε η ΑΕΚ όμως δόθηκε παράταση μέχρι την Πέμπτη για να προσκομίσει κάποια πρωτότυπα έγγραφα.

    Παύλος Γερουλάνος: «Αποφασισμένοι να δώσουμε τέλος στη βία και τη διαφθορά»

    Σαφές μηνύμα για κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έστειλε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος. Σε επίσημη τοποθέτησή του, δήλωσε: «Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να δώσουμε τέλος στη βία και τη διαφθορά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Οι σημερινές αποφάσεις του ΟΠΑΠ και της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού δείχνουν αυτή την απόφασή μας. Κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, θα το χρησιμοποιήσουμε»

    Στη συνέχεια, σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει ο ΟΠΑΠ διευκρίνισε: «Καταγγέλονται οι συμβάσεις του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις με τη Σούπερ Λίγκα και τη Β΄ εθνική μέχρι τον Οκτώβριο, για να δούμε πως θα πάει η κατάσταση. Καταγγέλεται επίσης η σύμβαση με την ΕΠΟ για το κύπελλο Ελλάδας, ενώ συνεχίζεται κανονικά η χρηματοδότηση της εθνικής και του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου»

    Οταν του ζητήθηκε να εκτιμήσει αν θα ξεκινήσει κανονικά το Σαββατο το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, είπε: «Είναι περίπλοκες οι διαδικασίες. Είναι στο χέρι της ΕΠΟ πότε θα ξεκινήσει».

    [04] Ελεύθερος να γυρίσει το Παρίσι

    Ο αμερικανός Δικαστής Μάικλ Όμπους αποφάσισε σήμερα να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του Ντομινίκ Στρος-Καν για σεξουαλικά εγκλήματα, μετά από αίτηση του εισαγγελέα, ο οποίος διαπίστωσε ότι υπήρχαν ψεύδη στις κατηγορίες της καμαριέρας του ξενοδοχείου Sofitel στη Νέα Υόρκη.

    \"Δεν βλέπω κανένα λόγο για να αρνηθώ\" το αίτημα για την απόσυρση των κατηγοριών, είπε ο δικαστής κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, που κράτησε περίπου δεκαπέντε λεπτά, στο Ποινικό Δικαστήριο του Μανχάταν.

    Η απόφαση του δικαστή θέτει τέρμα σε ένα απίστευτο τρίμηνο δικαστικό σίριαλ που ανάγκασε το Στρος-Καν να παραιτηθεί από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ έχει καταφέρει σοβαρό πλήγμα στις πιθανότητές του να θέσει υποψηφιότητα για τη γαλλική προεδρία.

    Ο δικαστής ανέφερε τη δυνατότητα άσκησης έφεσης από τους δικηγόρους της γυναίκας που κατήγγειλε ότι υπέστη επίθεση από τον κ. Στρος-Καν. Δεν κατέστη αμέσως σαφές αν ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ ήταν ή όχι σε θέση να πάρει αμέσως το διαβατήριό του και να αναχωρήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο εισαγγελέας Σάιρους Βανς, ο οποίος είχε πετύχει την προφυλάκιση του Στρος-Καν, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι ζήτησε από τον δικαστή να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του. Ακόμη και αν διαπιστωθεί ότι ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ είχε σεξουαλική επαφή με την ενάγουσα, δεν μπορεί να αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτή η επαφή έγινε με την χρήση βίας, τόνισε ο Βανς.

    Ο γάλλος πρώην υπουργός αντιμετώπιζε επτά κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας βιασμού, της σεξουαλικής κακοποίησης και της αναγκαστικής απομόνωσης.

    Ο Σάιρους Βανς εξήγησε στην μακροσκελή --25σέλιδη-- επιχειρηματολογία του ότι η Ναφισάτου Ντιαλό, η καμαριέρα που κατηγόρησε τον DSK ότι την ανάγκασε να του κάνει στοματικό σεξ σε μια σουίτα στο Sofitel στις 14 Μαΐου, είπε ψέματα στους ανακριτές επανειλημμένα.

    Η Ντιαλό, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, έδωσε \"τρεις αντιφατικές εκδοχές\" για το τι συνέβη μετά τη συνάντησή της με τον DSK. Αντιμέτωπη με αυτές τις αντιφάσεις, είπε ότι ποτέ δεν έκανε τις δηλώσεις που τις αποδίδονται.

    Τα ψέματα της έχουν \"υπονομεύσει σοβαρά την αξιοπιστία της ως μάρτυρος\" στην υπόθεση αυτή, τόνισε ο εισαγγελέας, αρνούμενος να αναλάβει τον κίνδυνο της ήττας στην δίκη. Μια ποινική καταδίκη στη Νέα Υόρκη μπορεί να ληφθεί μόνο με την ομόφωνη γνώμη του Σώματος των Ενόρκων, που θα έχει πειστεί \"πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας\".

    Η εισήγηση του εισαγγελέα καταγγέλθηκε ως αρνησιδικία από τον συνήγορο της καμαριέρας. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο εισαγγελέας \"αρνήθηκε το δικαίωμα μιας γυναίκας να της αποδοθεί δικαιοσύνη σε μια υπόθεση βιασμού\" και ότι την άφησε \"ανυπεράσπιστη\".

    Οι δικηγόροι του DSK, ο οποίοι είχαν δηλώσει ότι είναι αθώος στις 6 Ιουνίου, ανέφεραν ότι ο πελάτης τους είναι \"ευγνώμων\" για την απόφαση του εισαγγελέα. \"Εμείς είπαμε από την αρχή ότι ο πελάτης μας είναι αθώος\", αναφέρουν σε μια σύντομη δήλωση.

    Οι δικηγόροι της Ντιαλό άρχισαν στις αρχές του μήνα μια διαδικασία σε αστικό δικαστήριο του Μπρονξ της Νέας Υόρκης, για την επιδίκαση αποζημίωσης για την βλάβη που υπέστη η πελάτης τους από την \"βίαιη και σαδιστική\" σε βάρος της επίθεση.

    Στη Γαλλία, η πρόταση του εισαγγελέα να κλείσει την υπόθεση έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους Σοσιαλιστές, συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων για τις προκριματικές εκλογές του κόμματος. Ωστόσο, το πολιτικό μέλλον του Ντομινίκ Στρος-Καν στη γαλλική σκηνή παραμένει αβέβαιο και κανείς δεν διακινδυνεύει ακόμα να συζητήσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία το 2012.

    [05] Συνεδριάζει την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο

    Έξι νομοσχέδια θα εξετάσει το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει αύριο το μεσημέρι στις 12.00 στη Βουλή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

    Συγκεκριμένα θα συζητηθούν:

    Το νομοσχέδιο που θα εισηγηθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος για ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων, το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων με εισηγητή τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα εισηγηθεί ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης για τη συγχώνευση του οργανισμού "Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-Δήμητρα", και τη συγχώνευση εποπτευομένων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Νομικών προσώπων. Ακόμα ο κ. Σκανδαλίδης θα εισηγηθεί το νομοσχέδιο για τη διάθεση, αγορά και ορθολογική χρήση σιτοπροστατευτικών προϊόντων και γεωργικών φαρμάκων.

    Θα συζητηθούν επίσης το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία επικουρικής ακτοφυλακής με εισηγητή τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα εισηγηθεί την τροποποίηση του νόμου για να ενσωματωθεί οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απλούστευση όρων στη μεταφορά προϊόντων, για τον τομέα της Άμυνας, εντός της ΕΕ.

    [06] Ευ. Βενιζέλος:"Μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος"

    Ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 7,5% το 2011 ισχύει και μπορεί να επιτευχθεί εάν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας προς τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο έκτο ετήσιο «Greek Roadshow» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

    Μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο, θα επιταχύνουμε τις προσπάθειες, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ούτε μια στιγμή, καθώς οι χρονιές που έρχονται είναι κρίσιμες. «Στόχος είναι να βγούμε από την εστία της περιδίνησης. Στα μέσα του 2014 να μπορεί η χώρα μας αξιόπιστα να πει ότι έχει βγει από την κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι από το 2012 θα υπάρξουν θετικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα των εγγυήσεων είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να καταλήξουμε σε πολιτική λύση που καλείται να βρει η ευρωζώνη ώστε να δοθούν καθαρά μηνύματα στις αγορές. Η βοήθεια στην Ελλάδα είναι αναγκαία για να επιτύχει η ευρωζώνη την αυτοπροστασία της. Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα προβλήματα της ευρωζώνης, δεν είναι το κεντρικό και όχι το δυσκολότερο είπε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών.

    Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις ο κ.Βενιζέλος σημείωσε ότι ισχύουν οι στόχοι που έχουν τεθεί και δεν υπάρχουν περιθώρια για αποκλίσεις.

    [07] Στο επίκεντρο η διακυβέρνηση στη συνάντηση Χριστόφια - Έρογλου

    Με το κεφάλαιο για τη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό των εξουσιών συνέχισαν τη συζήτηση και κατά τη σημερινή τους συνάντηση, ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου.

    Σε δηλώσεις της, μετά το τέλος της συνάντησης - τέταρτης κατά σειρά στο πλαίσιο των εντατικών απ\' ευθείας συνομιλιών - η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, ανέφερε ότι οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα συνεχίσουν τη συζήτηση του εν λόγω κεφαλαίου σε συνάντηση που θα έχουν αύριο. Η κα Μπάτενχαϊμ ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν ξανά την Παρασκευή 26 Αυγούστου, σύμφωνα με το πρόγραμμα, \"για να συζητήσουν τα υπόλοιπα κεφάλαια\".

    [08] Εντολή Γ. Ραγκούση για πειθαρχικές διαδικασίες σχετικά με το πόρισμα Ρακιντζή για τις επιχορηγήσεις στα ΕΛΤΑ

    Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γιάννης Ραγκούσης, έδωσε εντολή να προχωρήσει η πειθαρχική διαδικασία όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, σχετικά με τις παρατυπίες που διαπίστωσε ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, στις επιχορηγήσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ προς το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων Π.Ο.Σ.Τ, ενώ έχει ήδη διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση με εντολή της αρμόδιας εισαγγελέως.

    Ταυτόχρονα, με βάση τα συμπεράσματα του πορίσματος, ο κ. Ραγκούσης έδωσε εντολή να υπάρξει κατά άμεσο και απόλυτο τρόπο, εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και των κανονισμών, προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

    Στο πόρισμά του ο κ. Ρακιντζής αναφέρει από τους ελέγχους που έκανε εντόπισε επιχορηγήσεις και άλλες ενισχύσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ προς την ΠΟΣΤ, είτε μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, είτε μέσω αποφάσεων του Δ.Σ ή του Διευθύνοντος Συμβούλου, ύψους περίπου 4,2 εκατ. ευρώ για το διάστημα από το 1999 έως το 2010.

    Οι πάσης φύσεως ενισχύσεις/επιχορηγήσεις της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης Π.Ο.Σ.Τ. από τα ΕΛ.ΤΑ., είτε αυτές έχουν προβλεφθεί σε Ε.Σ.Σ.Ε., είτε διενεργούνται με αποφάσεις του Δ.Σ. της Εταιρείας ή άλλων Οργάνων της Διοίκησης, προσκρούουν ευθέως στη διάταξη του άρθρου 5 παράγρ. 4 του ν. 1264/1982, η οποία απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες, επιτρέπει δε, κατ΄ εξαίρεση παροχές μόνο σε πρωτοβάθμια σωματεία και για κοινωφελείς σκοπούς, αναφέρει στο πόρισμά του ο κ. Ρακιντζής και προσθέτει ότι οι σχετικές προβλέψεις στις υπογραφείσες Ε.Σ.Σ.Ε. καθίστανται άκυρες και μη εφαρμοστέες, οι δε σχετικές αποφάσεις των Οργάνων της Διοίκησης των ΕΛ.ΤΑ. είναι παράνομες.

    Σοβαρή επιφύλαξη εκφράζεται και για την νομιμότητα πληρωμής από τα ΕΛ.ΤΑ. των μισθωμάτων των γραφείων που έχουν παραχωρηθεί στην Π.Ο.Σ.Τ., ενώ χαρακτηρίζεται παράνομη και η διάθεση από τα ΕΛ.ΤΑ. δύο υπαλλήλων στα γραφεία της Π.Ο.Σ.Τ., καθώς και η πληρωμή από την Εταιρεία των κοινοχρήστων δαπανών και των δαπανών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των εν λόγω γραφείων, καθόσον αυτές θεωρούνται έμμεσες ενισχύσεις και, επομένως, αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου 5 παράγρ. 4 του ν. 1264/1982.

    Σε ό,τι αφορά το διαχειριστικό σκέλος όλων των ενισχύσεων αυτών, σύμφωνα με το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης διαπιστώθηκε ότι τα ΕΛ.ΤΑ. δεν προβαίνουν σε οιονδήποτε έλεγχο των δαπανών που καλύπτουν (με εξαίρεση το κονδύλιο του ενοικίου και των κοινοχρήστων των γραφείων της Π.Ο.Σ.Τ.). Η επιλογή των προμηθευτών και η διενέργεια των σχετικών προμηθειών διενεργείται από την Π.Ο.Σ.Τ., η οποία έχει και την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης των σχετικών πόρων. Επίσης, κατά την άποψη του κ. Ρακιντζή, η Π.Ο.Σ.Τ. συμμετέχει στις δύο θυγατρικές εταιρείες των ΕΛ.ΤΑ. (ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Α.Ε. και ΚΕΚ-ΕΛΤΑ Α.Ε.) κατά παράβαση της διάταξης του άρθρου 4 παρ. 2 του ν. 1264/1982, η οποία απαγορεύει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να ασκούν κερδοσκοπική δραστηριότητα. Επιπλέον, η συμμετοχή της Π.Ο.Σ.Τ. σε μικτά εταιρικά σχήματα με τον εργοδότη της (ΕΛ.ΤΑ.) και η συνδιοίκηση σε αυτά, όπως εν προκειμένω, καταστρατηγεί τη βούληση του νομοθέτη του ν. 1264/1982 για ελεύθερο και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό.

    [09] Γ. Παπακωνσταντίνου: Αλλαγές στη ρύθμιση αυθαιρέτων

    Αλλαγές στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα προανήγγειλε, με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Έκανε λόγο για μείωση των προστίμων σε περιοχές με χαμηλές αντικειμενικές αξίες και για χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και αύξηση των προστίμων όπου έχουν γίνει μεγάλες αυθαιρεσίες.

    Την Πέμπτη γίνεται συζήτηση, σε δεύτερη ανάγνωση, του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή και την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ ο υπουργός επισήμανε ότι είναι σημαντική η ευρύτερη συναίνεση, κυρίως από τη ΝΔ.

    Σε ό,τι αφορά στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση και λειτουργία, σε ιδιώτες, των τεσσάρων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε Φυλή, Ανω Λιόσια, Κερατέα και Γραμματικό, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για έργο με έντονη αναπτυξιακή διάσταση.

    Είπε ακόμη ότι θα γίνει διάλογος με τους φορείς της Κερατέας, τονίζοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις, αλλά προειδοποίησε ότι οι υπάρχουσες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων φθάνουν σε επίπεδα κορεσμού.

    [10] Υπέρ των κοινών ομολόγων για την Ελλάδα ο Αυστριακός καγκελάριος

    Υπέρ των κοινών ομολόγων για την Ελλάδα, τάχθηκε μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα είδος Ευρωομολόγων, αλλά μόνο για μία χώρα και πως αν όμως όλες οι χώρες εκδώσουν κοινά ομόλογα, θα προέκυπτε ένα ποσό τεσσάρων τρισεκατομμυρίων Ευρώ, για αυτό και πρόκειται για θεωρητική συζήτηση.

    Το ίδιο θεωρητική, είναι, σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, μια οικονομική κυβέρνηση, καθώς θα χρειαζόταν τροποποίηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, κάτι που, όπως είπε, δεν μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα, αν λάβει κανείς υπόψη πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί αλλαγή των Συνθηκών στην Ευρώπη, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αυτό σημαίνει πως «απλά χρειάζεται καλύτερος συντονισμός στην Ευρώπη».

    Από την πλευρά της, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, επανέλαβε μετά το υπουργικό συμβούλιο την αντίθεσή της και την κριτική της στους ειδικούς όρους που συμφωνήθηκαν ανάμεσα σε Ελλάδα και Φινλανδία, επισημαίνοντας πως η Αυστρία έχει ήδη αποσαφηνίσει ότι εάν δοθούν εγγυήσεις σε μία χώρα, τότε πρέπει και όλες οι άλλες να έχουν την ίδια μεταχείριση.

    [11] Με πτώση 3,15% έκλεισε το χρηματιστήριο της Αθήνας

    Η ελεύθερη πτώση των τραπεζικών μετοχών οδήγησε την αγορά σε νέα μεγάλη υποχώρηση. Στην αγορά επανέρχονται οι ανησυχίες για τις τελικές επιπτώσεις της ανταλλαγής ομολόγων για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η διαδικασία εισέρχεται στην τελική ευθεία.

    Η εικόνα των τραπεζικών μετοχών είναι απογοητευτική. Η μετοχή του Τ.Τ υποχώρησε 10,07%, της Εθνικής υποχώρησε 9,01%, της Πειραιώς -7,58%, της Alpha Bank-5,95% και της Eurobank -5,58%.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 911,07 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,15%.

    Λίγο πριν το κλείσιμο προσέγγισε επικίνδυνα τα επίπεδα των 900 μονάδων, καταγράφοντας κατώτερη τιμή στις 901,68 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 4,15%. Αρχικά επικρατούσαν ανοδικές τάσεις με τον βασικό δείκτη να σημειώνει ανώτερη τιμή στις 952,12 μονάδες, όταν παρουσίαζε κέρδη έως 1,21%.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 61,305 εκατ. ευρώ.

    [12] Ανοδικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Ακολουθεί πίνακας με την τελική διαμόρφωση (κλείσιμο) των δεικτών μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς και την αριθμητική διαφορά και την ποσοστιαία μεταβολή, ως προς το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

    Λονδίνο - Fin.-Times100 5,129.42 + 34.12 + 0,67%

    Παρίσι - CAC-40 3,084.37 + 33.01 + 1,08%

    Ζυρίχη - SMI 5,230.58 + 86.56 + 1,68%

    Φρανκφούρτη - DAX Index30 5,532.38 + 58.60 + 1,07%

    Φρανκφούρτη - EuroStoxx 50 2,199.98 + 16.59 + 0,76%

    [13] Οι Λιβυοι εξεγερμένοι πήραν τον έλεγχο της Ρας Λανούφ

    Οι Λίβυοι εξεγερμένοι πήραν τον έλεγχο της πόλης Ρας Λανούφ, καθώς στρατιώτες πιστοί στον Μουάμαρ Καντάφι οπισθοχώρησαν προς τη γενέτειρα του συνταγματάρχη, τη Σύρτη, σύμφωνα με εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών.

    \"Πήραμε την Ρας Λανούφ. Τρέχουν μέχρι την Κόκκινη Κοιλάδα\", δήλωσε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Μοχάμεντ Ζαουάουϊ, προσθέτοντας ότι η περιοχή βρίσκεται στην κατεύθυνση της Σύρτης.

    Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν σημειώθηκαν ζημιές στα διυλιστήρια στην Ρας Λανούφ και ότι μόνο χθες στην Μπρέγκα, την οποία επίσης κατέλαβαν οι εξεγερμένοι, ξέσπασε πυρκαγιά σε δεξαμενή πετρελαίου και την οποία οι εξεγερμένοι προσπαθούσαν να σβήσουν.

    [14] Μόνο αλκοόλ βρέθηκε στο αίμα της Έιμι Ουάινχαουζ

    Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά από τον θάνατο της τραγουδίστριας Έιμι Ουάινχαουζ δεν έδειξαν την παρουσία παράνομων ουσιών στο αίμα της, παρά μόνο αλκοόλ, ανέφερε σήμερα η οικογένειά της.

    \"Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που δόθηκαν από τις αρχές στην οικογένεια Ουάινχαουζ επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε καμία παράνομη ουσία στο σώμα της Έιμι τη στιγμή του θανάτου της\", αναφέρεται σε ανακοίνωση της οικογένειας.

    \"Τα αποτελέσματα δείχνουν την ύπαρξη αλκοόλ αλλά δεν είναι πλέον δυνατό να καθοριστεί αν αυτό έπαιξε ρόλο στον θάνατό της\", προσθέτει το κείμενο.

    Η διάσημη Βρετανίδα τραγουδίστρια Έιμι Ουάινχαουζ βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο βόρειο Λονδίνο στις 23 Ιουλίου.

    [15] Επτά στρατιώτες νεκροί στην Υεμένη, σε επίθεση της αλ Κάιντα

    Επτά Υεμενίτες στρατιώτες, ανάμεσά τους και ένας αξιωματικός, έχασαν την ζωή τους σήμερα σε επίθεση που δέχθηκαν από μέλη της αλ Κάιντα στην επαρχία Αμπιάν.

    \"Έξι στρατιώτες και ένας αξιωματικός σκοτώθηκαν και άλλοι τριάντα τραυματίστηκαν σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα από μαχητές της αλ Κάιντα εναντίον ενός στρατοπέδου της ταξιαρχίας 201 στην Ντοφές\", που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νοτίως της Ζινζιμπάρ, πρωτεύουσας της επαρχίας Αμπιάν, δήλωσε αξιωματούχος, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

    Ο απολογισμός αυτός επιβεβαιώθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από ιατρική πηγή του στρατιωτικού νοσοκομείου στο οποίο μεταφέρθηκαν οι νεκροί και οι τραυματίες.

    Οι μαχητές επωφελήθηκαν από την δασώδη περιοχή γύρω από το στρατόπεδο και επιτέθηκαν με ρουκέτες RPG και με αυτόματα όπλα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 August 2011 - 18:29:46 UTC