Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Απελευθερώνουμε ΑΕΙ και ΤΕΙ από τον κρατισμό"
  • [02] Τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού για τις εξελίξεις στη Λιβύη
  • [03] Συνεργασία υπουργείου Οικονομικών και ΓΣΕΒΕΕ για το νέο φορολογικό
  • [04] Σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών έγινε αισθητός σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Απελευθερώνουμε ΑΕΙ και ΤΕΙ από τον κρατισμό"

    Αθήνα, Greece 23/08/2011 22:15 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Βουλή - Ολομέλεια: «Απελευθερώνουμε τα ΑΕΙ και ΤΕΙ από τον κρατισμό και τα παραδίδουμε στην κοινωνία ως δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (2)Το ζήτημα του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ και της συγκρότησης των Συμβουλίων των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με διοικητικά καθήκοντα και με συμμετοχή και εξωπανεπιστημιακών προσώπων, ξεχωρίζει κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την ανώτατη παιδεία.

    Το νομοσχέδιο στηρίζεται από την κυβερνητική πλειοψηφία και τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, και συναντά την κριτική της Νέας Δημοκρατίας και την αντίθεση των κομμάτων της Αριστεράς.

    «Με αυτό το νομοσχέδιο, απελευθερώνουμε τα ΑΕΙ και ΤΕΙ από τον κρατισμό και τα παραδίδουμε στην κοινωνία ως δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν για το δημόσιο συμφέρον και όχι τις στενές συντεχνίες» ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή για το νέο νόμο-πλαίσιο για την Παιδεία, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου σκιαγράφησε ένα τοπίο αδιαφάνειας και πελατειακών σχέσεων στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συνέπεια των γενικότερων πελατειακών αντιλήψεων που κυριάρχησαν στην ελληνική κοινωνία. «Σήμερα όμως, η κοινωνία ζητά αξιοσύνη, ευνομία, απελευθέρωση της κοινωνίας από παραγοντίσκους, είτε στο ποδόσφαιρο, είτε στον επιχειρηματικό χώρο είτε στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ» σημείωσε.

    Αναφερθείς στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, ο κος Παπανδρέου τόνισε πως αυτά «δεν είναι δουλειά του κράτους, αλλά των Επιμελητηρίων.

    «Αλλάζουμε τη λογική του συστήματος. Ας σταθούμε όλοι αντάξιοι της ευκαιρίας να αλλάξουμε αυτή τη χώρα. Σήμερα κρίνεται το ποιες δυνάμεις είναι πραγματικά διατεθειμένες να συμβάλλουν στην αλλαγή της χώρας μας. Μακάρι να υπάρξουν και άλλες εκτός από το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

    «Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του, ουσιαστικά προέβη σε μία καταγγελία των νομοθετημάτων που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση και της άρνησής του ως αντιπολίτευση, να υιοθετήσει τις πολιτικές που προώθησε η Νέα Δημοκρατία» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπ. Ταλιαδούρος.

    «Η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, αλλά για να επιτύχει πρέπει να είναι ριζική, αλλά και ρεαλιστική και εφαρμόσιμη - αλλιώς θα μείνει στα χαρτιά. Φοβούμαστε πως το νομοσχέδιο με το δυαδικό μοντέλο διοίκησης θα μείνει στα χαρτιά και δεν θα δώσει τις λύσεις που χρειαζόμαστε και είναι αναγκαίες» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    Από πλευράς ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής υπερασπίστηκε τον «σοβιετικό κεντρικό σχεδιασμό» στον οποίον είχε αναφερθεί στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «ο κεντρικός σχεδιασμός συνέβαλε αποφασιστικά για να ανθίσει η παιδεία και η γνώση στη Σοβιετική Ένωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Εσείς δεν ιδρύσατε σε κάθε κεφαλοχώρι και ένα ΤΕΙ, σε κάθε πρωτεύουσα νομού και από μία σχολή; Οι δικές σας δυνάμεις και αυτές της ΝΔ δεν είναι αυτές που συναλλάσσονται στις σχολές;»

    Αιχμηρός τόσο για την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και για την "υποχώρηση" του υπουργείου Παιδείας με τις αλλαγές που ανακοίνωσε, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    «Αυτό που ξεκινήσατε μου άρεσε περισσότερο από αυτά που φέρατε σήμερα στη Βουλή» σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τις αλλαγές που επέφερε στο νομοσχέδιο η υπουργός Παιδείας, παρομοιάζοντας τες με «το ταγκό που είναι ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω».

    Κατήγγειλε επίσης ότι το άσυλο διατηρείται τόσα χρόνια «προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο κομματικός στρατός της αριστεράς». Αναφερόμενος στην «υποχώρηση», όπως τη χαρακτήρισε, του υπουργείου στη διάταξη για τα μέλη που θα απαρτίζουν τα συμβούλια των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κάλεσε τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν αν θέλουν τους καθηγητές να διδάσκουν ή διαχειριστές, με όποιον κίνδυνο ελλοχεύει.

    Έντονα επικριτικός για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «απόπειρα κατεδάφισης των δημόσιων πανεπιστημίων» και «κατάργηση του αυτοδιοίκητου τους με τη δημιουργία ενός ολιγαρχικού και αδιαφανές σχήματος με ανεξέλεγκτη διοίκηση».

    Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στον πρωθυπουργό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «κατά βάση είναι νομοσχέδιο Παπανδρέου και έχει να κάνει με την εμμονή του σε μια αποτυχημένη απόπειρα αλλαγής του Συντάγματος που καταδικάστηκε από τις κινητοποιήσεις της ίδιας της κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας πριν από λίγα χρόνια».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος γιατί είναι αντισυνταγματικός.

    Για συκοφάντηση των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, καταγγέλλοντας προθέσεις συσπείρωσης της ελληνικής κοινωνίας, εναντίον των δήθεν «βολεμένων πανεπιστημιακών».

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Λευτέρης Αυγενάκης, διευκρίνισε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, θεωρώντας την μεταρρύθμιση επιτακτική προτεραιότητα, αλλά όχι και επί των άρθρων, καθώς υπάρχουν ρυθμίσεις επί των οποίων το κόμμα του διαφοροποιείται ουσιαστικά.

    [02] Τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού για τις εξελίξεις στη Λιβύη

    Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπεν. Νετανιάχου και τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη.

    Σήμερα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον, με την οποία επίσης συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη, καθώς και τον ρόλο της Ελλάδας, όπως και την ετοιμότητά της να παρέχει βοήθεια για μια ομαλή και ειρηνική μετάβαση προς μια δημοκρατική διέξοδο, αλλά και για θέματα θεσμών και δημοκρατικών διαδικασιών.

    [03] Συνεργασία υπουργείου Οικονομικών και ΓΣΕΒΕΕ για το νέο φορολογικό

    Από κοινού, υπουργείο Οικονομικών και ΓΣΕΒΕΕ, θα επεξεργαστούν συγκεκριμένες προτάσεις της Συνομοσπονδίας για το νέο φορολογικό σύστημα, οι οποίες αφορούν στους επαγγελματοβιοτέχνες, προκειμένου αυτές να ενσωματωθούν στο υπό κατάρτιση Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

    Αυτό προέκυψε κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, με αντικείμενο τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας για το νέο φορολογικό.

    Όπως δήλωσε ο κ. Οικονόμου, από αύριο, ένα τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου και ένα αντίστοιχο τεχνικό κλιμάκιο της ΓΣΕΒΕΕ θα προχωρήσουν σε επεξεργασία συγκεκριμένων σημείων, \"τα οποία εκτιμάται ότι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από άποψη έκτασης και από άποψη βάθους θετικών συνεπειών\". Ο αναπληρωτής υπουργός εμφανίστηκε, παράλληλα, αισιόδοξος ότι θα υιοθετηθούν οι προτάσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει αντίρρηση από άλλους φορείς.

    [04] Σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών έγινε αισθητός σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον

    Σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών έγινε αισθητός στις 20.50 ώρα Ελλάδας στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον, όπου το Πεντάγωνο εκκενώθηκε, έγινε γνωστό από αξιόπιστες πηγές.

    Στην Ουάσιγκτον, ο σεισμός \"ταρακούνησε\" τα κτίρια για αρκετά δευτερόλεπτα, σημείωσαν οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS) ανακοίνωσε ότι ήταν ένας σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών. Ένας σεισμός θεωρείται \"ισχυρός\" από τους 6 βαθμούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 August 2011 - 20:29:42 UTC